Voor een lening in Bitcoin hoef ik geen rente meer te betalen?
Allicht wel, daar is ook niets mis mee. Het verschil is alleen dat voordat iemand (bank, persoon, overheid, wie dan ook) jou bitcoins uitleent, dat hij ze wel eerst zelf even moet verdienen. En niet, zoals nu, dat ze even op een knop drukken en -poof- daar is je hypotheek van 3 ton. Geld uitlenen wat ze niet hebben. Zonder dat ze daarvoor iets wezenlijks hoeven te doen, of eerst 3 ton moeten verdienen, en daarmee dus bovendien de waarde van al het bestaande geld (van anderen) een klein beetje verdampen.
Verder maakt het mij en de gemiddelde consument, waar ik het hier expleciet over heb, niks uit waar de banken hun geld vandaan halen. Zolang ik een huis kan kopen bij de makelaar en niet te veel rente hoef te betalen(of van de blasting afhalen natuurlijk) ga ik niet klagen.
Ik weet niet of de kreet 'financiële crisis' je wat zegt, maar er heerst redelijk wat maatschappelijke onvrede jegens banken. En dat ze het niet uitmaakt betwijfel ik, als ze zouden beseffen hoe ze genaaid worden. Zij 30 jaar werken, banken niets doen en geld harken. En wel steen en been klagen (kortom, het maakt ze wel degelijk uit) dat er bezuinigd wordt, dat het krap is, dat ze worden beknibbeld, nou dat zit hem in beginsel ook in dat systeem.
Als de overheid geld mag scheppen naar behoeven krijg je een leuk zooitje.
Niet 'naar behoeven', daar moet wel een limiet op zitten (net zoals dat er nu voor banken ook op zit) maar als de opbrengst daarvan het algemeen belang ten goede komt, i.p.v. in de zakken verdwijnt van een handjevol bankiers en aandeelhouders, dat zou toch een aardige verbetering zijn.
Verder maakt het voor principe weinig uit ofdat de banken geld scheppen of de bedenker van de bitcoin.
Pardon? De bedenker van Bitcoin schept geen bitcoins. Of misschien ook wel, maar niet meer of minder dan ieder ander die eraan mee wil doen. Wat dat betreft is Bitcoin net als goud: de bedenker of uitvinder van goud als betaalmiddel kan dat ook niet creëren. Hij kan wel goud opgraven net als iedereen.
Verder is het minnen van coins complete inmorele verspilling van rekenkracht, grondstoffen en energie.
Volslagen insignificante peanuts die nog niet in de schaduw kan staan van wat er alleen door het bankwezen wordt verspild. Wat, alleen al de bankkantoren verstoken al een veelvoud van alle bitcoin mining apparatuur ter wereld.
Nog even los van de astronomische indirecte maatschappelijke kosten en verspilling van dit systeem.
Al heb je een munt zonder lichte inflatie gaan mensen meer sparen en minder uitgeven. Het is wel zo handig als de geldstroom in tact blijft, ik wil namelijk wel mijn salaris hebben aan het eind van de maand. Dat word vrij lastig als mijn werkgever niks verkoopt.
Ah, het eeuwige deflatie-argument. Ten eerste kun je heel veel uitgaven (huur/hypotheek, verzekering, boodschappen, transport, zorg, onderwijs, gas, water, energie, belasting, enzovoort) helemaal niet uitstellen. Ten tweede kun je, uit oogpunt van duurzaamheid, je afvragen of het eigenlijk wel wenselijk is dat mensen altijd maar per se meer moeten consumeren. We leven in een eindige wereld he, die (over-)consumptie cyclus houdt een keer op. Het huidige systeem kan alleen blijven draaien bij de gratie van eeuwigdurende exponentiële groei. Iedereen met gezond verstand kan volgens mij wel aanvoelen dat dat niet houdbaar is.
Verder heb ik effeciet nog steeds even veel geld, alleen is het excate nummer iets anders.
Sure, alleen bij (door banken gecreëerd) fiat geld komt het nieuw gecreëerde geld alleen terecht bij het banksysteem (die het dan tegen rente mag uitlenen), en bij bitcoin komt het evenredig ten goede aan iedereen.
Het huidige systeem zegt niet: er is te weinig geld, we verhogen iedereens saldo met 10%. Nee: er is te weinig geld, we verhogen het de kredietbovengrens van de bank met 10% en die mag dat dan uitlenen tegen rente aan de rest van de maatschappij. Effectief hetzelfde, qua eerlijkheid een wereld van verschil.
en kan de pro-bitcoinclub beter emmigreren naar de maan.
Correct 
(to the moooon!)
De grote massa heeft op school economie gehad en weet best aardig hoe geld werkt.
Nope. Dat zou je denken inderdaad, voor zoiets essentieels als geld, maar dat valt vies tegen. Waar geld vandaag de dag wezenlijk vandaan komt wordt op school helemaal niet uitgelegd. Zelfs als je economie studeert wordt dat nauwelijks behandeld, en zelfs veel mensen bij de overheid en banken hebben zelf amper een idee hoe de vork exact in de steel zit.
Verder valt die krankzinnigheid wel mee, ik krijg gewoon mijn salaris waarvan ik x % bij de belasting breng en ik de rest naar behoeven uit kan geven.
Zolang je verder niet nadenkt, en net doet of financiële crises niet bestaan, valt het inderdaad wel mee. Maar al dat geld is allemaal schuld. En die schuldenberg groeit exponentieel, en zal per definitie nooit kunnen worden afbetaald (want rente over verschuldigd, maar al het geld wordt gecreëerd als schuld, dus die rente ook, dus daarover is dan ook weer rente verschuldigd, enzovoort). Dus die krankzinnigheid valt alleen mee als je oogkleppen op hebt en denkt dat die tikkende tijdbom onder dit systeem op één of andere magische manier vanzelf wel goed komt.
Die o zo slechte banken hebben daarbij prima hulpmiddel zoals iDeal en PIN.
Prima zeg je? Langzaam, duur, en zeer beperkt (met name iDeal alleen in NL). Maar liefst 24 uur tot soms wel vijf (!) dagen wachten op je geld (tijdens feestdagen hebben de computers van de bank ook vakantie). Om een paar fucking bits van de ene server naar de andere te verplaatsen.. ik zie nog wel wat ruimte voor verbetering. En dat Amerikaanse bedrijf waar heel deze discussie over begon blijkbaar ook.