Google zet testversie Android L voor Nexus 5 en 7 online

Google heeft de Developer Preview van Android L voor de Nexus 5 en 7 online gezet. De nieuwe versie van het besturingssysteem komt pas officieel in het najaar uit, maar gebruikers mogen de nieuwe versie alvast uitproberen.

Google heeft de images voor de Nexus 5 en Nexus 7 2013 donderdagavond Nederlandse tijd online gezet. Daarmee kunnen gebruikers via fastboot de nieuwe versie van Android op hun apparaat flashen. Een over-the-air update volgt pas over enkele maanden.

De volgende versie van Android, die momenteel nog enkel bekend staat als de 'L-release', is visueel opgebouwd rondom Google nieuwe designrichtlijnen, die Google 'Material Design' noemt. Daarbij worden apps opgedeeld uit verschillende visuele lagen die elk diepteinformatie hebben. Die informatie wordt ingezet bij animaties zodat delen van de interface los van elkaar kunnen bewegen en over elkaar heen kunnen bewegen.

Google heeft het notificatiesysteem in de L-release verder uitgebreid. Zo worden notificaties nu weergegeven op het lockscreen en ook is het mogelijk om notificaties als een kleine popup te tonen, boven de draaiende app. Deze Heads Up-notificaties zitten deels al ingebakken in Android 4.4, maar waren nog niet geactiveerd. Recentelijk kwamen er mods uit waarmee deze functionaliteit ontsloten kon worden.

In Android L moet het eenvoudiger worden om een toestel te ontgrendelen. Zo kan een pincode of patroon op het lockscreen in bepaalde gevallen uitgeschakeld worden. Dit kan bepaald worden aan de hand van een locatie, maar ook bijvoorbeeld de nabijheid van bepaalde bluetooth-apparaten, zoals een smartwatch.

De mobiele versie van Chrome zal in Android L nauwer geïntegreerd worden met het besturingssyteem, waarbij openstaande tabs in hetzelfde menu als openstaande apps getoond worden. Ook bevat de L-release een do not disturb-modus, een nieuw settings-paneel en een vernieuwd onscreen-toetsenbord.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

26-06-2014 • 19:31

116 Linkedin

Reacties (116)

116
113
91
6
0
9
Wijzig sortering
Werkt prima op mijn Nexus 7. Het ziet er allemaal een stuk strakker en moderner uit (positief).
Ik zie veel positieve veranderingen maar zeker ook negatieve, vooral bij de nieuwe notificatie drawer kom ik er een aantal tegen:
-Er is geen knop meer om alle notificaties te verwijderen. Erg onhandig bij vele notificaties van bijvoorbeeld app of update installs.
-Om bij de Quick Settings te komen moeten er meerdere acties uitgevoerd worden (2 swypes). Voorheen zat links de notificatie drawer en rechts Quick Settings.
-Tijdens de Quick Settings view kunnen zichtbare notificaties niet weggeveegd worden.
-De notificatie balk kan niet meer in één keer omhoog geveegd worden vanuit QS (2x). Ik snap het principe wel; 1x vegen is notificatie view, 2de keer vegen komen QS tevoorschijn maar het werkt nog niet lekker. Het één zou het ander niet uit moeten sluiten wat mij betreft.

Tevens is het jammer dat er nog steeds geen optie in stock Android zit om het batterij percentage zichtbaar te maken in de status balk.

Maar gelukkig is dit een preview versie en is er nog genoeg tijd tot de final release dus ik hoop dat er nog een aantal dingen aangepast worden. Op mijn Nexus 5 laat ik hem nog even links liggen want ik ben erg tevreden met Paranoid Android en de extra features en theme engine.
je kunt door met twee vingers tegelijk van boven naar beneden te vegen toch in de quick settings komen en met één vinger in je notificatie scherm?
Dat was inderdaad zo bij de Nexus 5 maar bij de Nexus 7 werkt dat anders. Volgens mij werkt de twee vinger swype ook niet meer in L.
"De mobiele versie van Chrome zal in Android L nauwer geïntegreerd worden met het besturingssyteem"
Had Microsoft ook niet een nauwe integratie met Windows en Internet Explorer? Oorzaak van een flink aantal rechtzaken die Microsoft aan de broek kreeg.
Ik ben benieuwd hoe dit voor Google gaat uitpakken.
Anoniem: 154887
@Zaagmans26 juni 2014 20:27
"De mobiele versie van Chrome zal in Android L nauwer geïntegreerd worden met het besturingssyteem"
Had Microsoft ook niet een nauwe integratie met Windows en Internet Explorer? Oorzaak van een flink aantal rechtzaken die Microsoft aan de broek kreeg.
Ik ben benieuwd hoe dit voor Google gaat uitpakken.
Microsoft is NOOIT veroordeeld geweest om een nauwe integratie van Windows en IE. Microsoft is ook NOOIT veroordeeld geweest voor hun monopolie. Ik weet dat dit steeds te pas en te onpas als reactie wordt gegeven maar het klopt gewoon niet, een monopolie bezitten is niet strafbaar.

Waar Microsoft wel voor veroordeeld is, is oa het misbruiken van hun monopolie. Het gevolg daarvan zijn de resem sancties die we nu kennen.

Dit gaat voor Google dus helemaal niets betekenen, ze mogen gerust een verdere integratie doorvoeren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 154887 op 26 juni 2014 20:27]

Ik geloof dat ik ze tijdens de presentatie heb horen zeggen dat dit via api's gebeurt die ook voor andere developers beschikbaar komen.

Geen reden dus om een rechtszaak over aan te spannen
Leuk voor de eigenaren van die Nexus apparaten, hoop dat er nog andere toestellen volgen.
Leuk voor de eigenaren van die Nexus apparaten, hoop dat er nog andere toestellen volgen.
In het artikel staat hier niet duidelijk, maar op de downloadwebsite wel. De nexus 2012 wordt niet ondersteund.

Na zéér traag geheugen, waardoor ik nu op de nexus7 vaak ruim 8 seconden moet wachten voor het opstarten van een app of 10 seconden voor het laden van een webpagina, is het het zoveelste 'zoek het maar uit' moment van google naar de N7'12 gebruiker.

Gelukkig heb ik wel een N5 in de kast liggen. Dus ga het daar eens op proberen. Ik hoop dat ze veeg-navigatie in het os overnemen van de WEAR-producten en wat meer hebben geïmplementeerd dan op android 4.4.
Want voor mij blijven die on-screen knoppen onderin toch onergonomisch en ouderwetsch aanvoelen.
Offtopic:

Zelf heb ik ook een Nexus 7 2012 en een Nexus 4. Ja dit geheugen wordt na verloop van tijd traag. Dit komt door geen goede TRIM ondersteuning op de opslag, echter is hier wel een oplossing voor.

Je device moet wel zijn geroot, vervolgens kan de volgende app worden gedownload: https://play.google.com/s...rilledmonkey.lagfix&hl=nl

Na het uitvoeren van deze app, voelt je Nexus 7 direct weer een stuk sneller aan, zoals hoort. Doe dit gemiddeld 1x per week, duurt echt maar 4 seconden en je device blijft snel.

Ontopic:

Mooi om te zien dat de images voor ontwikkelaars bijna direct te downloaden en installeren zijn. Mijn Nexus 4 zit inmiddels over de standaard update periode van 18 maanden, dus heb ik er sinds kort Cyanogenmod op gezet. Hiermee verwacht ik nog een aanzienlijke tijd updates te krijgen voor mijn telefoon, die toch nog steeds ontzettend vlot draait.

Ben ontzettend benieuwd naar alle vernieuwingen binnen Android.
Was dit niet opgelost met Android 4.3?
Zit er vanaf versie 4.3 in en wordt dagelijks automatisch uitgevoerd.
Dit zou er vanaf 4.3 in moeten zitten en dat zal ook best wel.
Praktijk leert dat het device traag bleef.

Deze app, doet volgens mij nog een extra handeling boven de standaard TRIM, ik kan zo niet vinden wat precies, maar toch krijgt deze app het wel voor elkaar mijn device weer snel te maken en de stock Android 4.4.2 ROM niet.
Installeer eens een custom rom met f2fs zoals deze bijvoorbeeld.
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2678142

Deze rom steekt op mijn N7 en ik merk geen vertraging meer.
Heb vandaag naar 4.4.4 geupdate, dus misschien dat ook eens proberen? Zelf nog niet genoeg bezig geweest om te zien of het qua snelheid wat verbetert.
Het automatische trimmen wordt geactiveerd bij de status van:

meer dan 80% batterij
en 1 uur lang niet aangeraakt.

Daarnaast: zelf heb ik er drie accounts op staan en op een gegeven moment zat er iets van 1,6 gb in het cache geheugen. Toen ik dat leeg maakte (bij opslag/storage) was er een significante verbetering merkbaar.
Anoniem: 55563
@mobstaa27 juni 2014 16:56
LagFix doet het volgende:

fstrim -v /system
fstrim -v /data
fstrim -v /cache

Dat werkt ook gewoon prima handmatig in een terminal. Wel eerst het su commando invoeren. Sinds Android 4.3 op m'n Galaxy Nexus heb ik dit niet meer gebruikt en het toestel blijft op peil wat io-snelheid betreft. De ingebouwde Android TRIM blijkt dus goed te werken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 27 juni 2014 17:09]

thanks for that toool :D
Ik draai nu paranoid android (4.4.3) op een nexus 7 2012 met ART aan en het is echt bloedsnel, enige bottleneck is eigenlijk de snelheid van het interne geheugen.
Dat lijkt me heel stug. Al sinds het begin typeert google de nexus lijn als voor ontwikkelaars en een beta van een nieuw OS lijkt me juist geschikt voor dat publiek.
Dat klopt helemaal, maar die zelfde ontwikkelaars zijn ook de enthousiastelingen die dit soort half-gare Androidversies weten om te toveren tot pareltjes van ROMs en zelfs weten te porten naar andere populaire toestellen. Het zal dus niet van Google komen, maar van anderen.

Over enkele maanden pas de officiële release betekent in het najaar. Dat betekent op zijn beurt weer dat het misschien wel winter is wanneer andere apparaten dan die in de Nexuslijn zitten een update krijgen.

Wellicht dat er in de tussentijd nog wat .x updates van Android uit de deur gaan, maar ik verwacht dat deze aankondiging betekent dat het ook echt een paar maanden stil gaat zijn wat releases betreft. Deze maanden zullen waarschijnlijk nodig zijn voor appontwikkelaars om hun app up-to-date te krijgen voor wat betreft de nieuwe interface en API's.
Waarschijnlijk pas na de beta of in een laat stadium.
Google zal net als apple dit eerst in een gecontroleerde omgeving willen testen.
Google heeft niets te zeggen op welke apparaten het komt, ontwikkelaars porten wat ze zelf willen
Gezien L een best grote update is (vergeleken met 4.2 - 4.4) zullen veel ontwikkelaars het toch porten (al dan beperkt of niets toegevoegd)
Binnenkort in CM?
CM is meestal best wel laat, natuurlijk als je voor nightlies gaat heb je het eerder maar 4.4 is nu nog niet eens in stable of zelfs beta.
Anoniem: 470811
@qlum26 juni 2014 21:44
4.4 is wel in stable. CM release cycle is veranderd. Alle M builds zijn stable.
ah dat verklaart een hoop.
Zou er niet op rekenen, CM werkt alleen vanuit source. Wel kans dat iemand zoveel mogelijk hiervan op 4.4 laat werken, maar dat zal waarschijnlijk niet heel indrukwekkend worden.
Binnen een paar weken zullen er al genoeg apps met het nieuwe thema, en wellicht ook al werking, gemaakt zijn. Dingen als standaard lockscreennotificaties nog niet zomaar nee.
Echt? Is al bekend wanneer de geüpdate apps gaan komen? In de preview is de Gmail bijvoorbeeld nog gewoon de oude app, kan me best voorstellen dat dat pas in oktober gaat komen met de grote update?
Onofficiële dan bedoel ik. Genoeg ontwikkelaars die handig genoeg zijn om hun app er nu al enigszins als Android L te laten uitzien.
Dit gaan we dan braaf maar even proberen, ben benieuwd naar de grafische verandering.
Zojuist op Android L van alles geprobeerd. Werkt fijn wacht wel even met de eerste keer opstarten. Dit duurt vrij lang d.m.v. de ART compiler.
Is ART nu standaard of is het nog Dalvik en moet je zelf overschakelen?
Ik heb zelf Nexus 4, durf niet 100% zeker van te zijn maar zover ik begreep is dalvik er geheel uitgehaald. ART is nu de standaard
Ik heb hem geïnstalleerd maar mijn telefoon is nu bricked. Is best risicovol lijkt het op.
Bricked is een groot woord... zolang je gewoon de 4.4.4 images nog kan flashen via fastboot noem ik het geen brick ( wellicht een bootloop).

In het n5 topic op GoT was ook een tweakers waarbij het pas de 2e poging lukt.

Verder staan er legio disclaimers op de de site en heet het een preview....
Ik bedoel meer dat hij gewoonweg niet meer aan gaat. Hoe lang ik ook op de powerknop druk (nee is niet kapot)
En power + volume down lang inhouden, aan de lader hangen. Etc

Anders is het inderdaad klote
Batterij eruit halen. Is die niet gewoon leeg ? Dan eerst laden.

Daarna batterij (evt. na laden en eruit halen) er weer inzetten en doen wat Prulleman zegt.
wel wat lastig met een ingebouwde accu ;) (niet onmogelijk, maar niet voor iedereen weggelegd)
Software bricked neem ik aan? Ik denk dat je hem gewoon kunt reverten naar "stock". Zie kopje "Revert a Device". Je had uit voorzorg eigenlijk een nandroid backup moeten maken.

[Reactie gewijzigd door FREAKJAM op 26 juni 2014 20:44]

Zo geflashed! nu maar eens kijken of alle apps een beetje werken.
EDIT: Mochten mensen denk dat ze een bootloop krijgen: eerste keer opstarten bij nexus 5 duurde bij mij 6 minuten

EDIT 2: eerste indruk, ziet heel mooi uit met hier en daar nog een bugje. Wel een groot gemis is het in 1 keer wissen van alle notificaties. Zowel bij de notificaties als bij het multitask menu.

[Reactie gewijzigd door Qoon3x op 26 juni 2014 20:35]

Welk versienummer is het geworden? 4.5 of 5.0?
bij androidversie staat L verder geen nummer
Android versie: L
https://drive.google.com/...WE1NX2JZ/edit?usp=sharing

[Reactie gewijzigd door maximiliaan! op 26 juni 2014 20:04]

Volgens mij kregen de play services etc wel versie nummers in de 5, maar ik weet niet zeker of dat normaal gesproken samenhangt met de Android versie.

http://android-developers...-play-services-5.html?m=1

[Reactie gewijzigd door Prulleman op 26 juni 2014 20:57]

EINDELIJK! nu hopen dat ze m porten naar de N4 :)
EINDELIJK! nu hopen dat ze m porten naar de N4 :)
Google ondersteund diens telefoons 18 maanden. De Nexus 4 is al wel ouder dan dat, namelijk van 13 november 2012: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nexus_4
Maar dit zegt niet zoveel sinds de nexus4. De l-release is al gelekt vlak voor de i/o. Die lek was van een n4. Denk dat de test versie misschien niet naar de n4 komt, maar de final zeker wel. De drivers en dergelijke worden voor dit toestel gewoon geupdate door de fabrikant, dus het zou raar zijn als google dit niet meer ondersteunt.
Anoniem: 470811
@twowheeler26 juni 2014 21:46
Klopt. De enige reden dat de Galaxy Nexus geen updates meer ontvangt is ivm dat Texas Instruments geen nieuwe blobjes van de hardware maakte :).
Dat weet ik, daarom zei ik 'porten'. Op XDA zijn ze er al mee bezig :D
Is het heel moeilijk/risicovol om dit te doen?
Ben het nu zelf aan het installeren, maar moeilijk is het niet, het is simpelweg het bestand uitpakken en hun 'flash-all' uitvoeren als je Nexus in fastboot mode staat.

Fastboot:
Volume down tijdens het opstarten van je Nexus
Lukt niet onmiddelijk bij mij.
Blijkbaar als ik in de bootloader opstart staat er:

Secure Boot: Enabled
Lock State: Locked
Je moet je bootloader unlocken.

fastboot oem unlock

Ben je wel al je data kwijt.
Done.

Maar nu wil de flash-all niet lukken.

ff zoeken :)
Kijk even of je computer je Nexus wel herkend (drivers)
in "Device Manager"

Anders moet je even deze gebruiken;
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2588979
Het is ondertussen gelukt.

Image is geload. Ben eens benieuwd :)

Toch bedankt :)

[Reactie gewijzigd door Homme op 26 juni 2014 22:20]

Fijn dat het gelukt is, veel plezier er mee :)

Ikzelf ga er ook even van genieten
Is er voor het flashen de anroid SDK nodig? Heeft iemand een korte uitleg voor de Nexus 7 2013?

Na de combinatie volume up + power krijg ik zo'n liggend android poppetje met "No Command" er boven

[Reactie gewijzigd door Gutanoth op 26 juni 2014 20:07]

Nee je heb sdk alleen nodig voor de ADB en Fastboot tools volgens mij. Je hoeft zelf niet perse een image te compilen. Je kan op internet genoeg zip bestandjes vinden waar de drivers en fastboot tools inzitten daarna gewoon de stappen volgen zoals in de link van het bericht staan. Moet wel lukken dan!
Ik blijf het idee hebben dat ik wat fout doet :/ alle tuts zeggen dat wanneer je de tablet opstart met power + volume up, je in de bootloader moet komen. De mijne laat helaas het volgende scherm zien:

Klik
Het is power + volume down, volgens mij kom je zo in de recovery mode.
Ah klopt! Bedankt!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee