Xposed-module maakt zwevende notificaties mogelijk op alle Android 4.4-apparaten

Een module voor root-framework Xposed maakt het mogelijk op elk apparaat met Android 4.4 om zwevende notificaties te activeren. Die functie zit standaard in Android 4.4, maar staat uit, omdat Google de functionaliteit nog niet af heeft.

Een ontwikkelaar heeft de module in Xposed gezet. De module voegt geen eigen code toe, maar activeert alleen de functie die al in Android zit en combineert het met een interface om bijvoorbeeld notificaties van bepaalde apps niet weer te geven. De zwevende notificaties komen over het actieve venster heen, zodat de gebruiker ze onmiddellijk ziet en bijvoorbeeld een bericht snel kan beantwoorden. Het systeem lijkt vooral bedoeld voor gebruik in apps die de notificatiebalk verbergen.

De ontwikkelaar heeft de functie met de naam Heads Up niet zelf ontdekt: de ontwikkelaars van CyanogenMod vonden de functie vorige week en hebben het ingebouwd in nightly builds van CM11. Daarna volgde integratie in GravityBox, een verzameling mods in Xposed voor toestellen met aosp-firmwares.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-06-2014 • 14:18

59 Linkedin

Lees meer

Reacties (59)

Wijzig sortering
Toen Android net uitkwam (ja, 1.0 en 1.5 tijdperk van de G1 :P) waren ze er trots op dat ze het notificatie centrum hadden. Heel de desktop wereld deed er alles aan om geen popups meer te willen, en iOS had de notificaties gewoon als popup.

Android had het toen dus niet, en dat werd ook uitgeroepen als een van de (weinige? meningen verschillen :)) verbeterpunten ten opzichte van de iPhone (2g zeg maar) die net uit was.

Na jaren zag iOS geloof ik eindelijk het nut er van want iOS kreeg ook een notifiatiecentrum ala Android. Alles bij elkaar, vanuit elke applicatie zo in te zien, maar het stoort je niet als je gewoon een tekst aan het typen bent of een boek aan het lezen bent zeg maar.

En ik krijg hier de indruk van dat Android nu bezig is het hele verhaal full circle te maken door al de notificaties weer zwevend te halen en als popup op het scherm te zetten en je te storen met wat je aan het doen bent? Dit was toch juist wat we NIET willen?
De G1 haar release was oktober 2008, die tijd was de 2G alweer vervangen voor de iPhone 3G.
Een notificatie-centrum ala iOS in Android?
Heb ik iets gemist?
Waar kan ik dat vinden in 4.04?

Edit: Laat maar, ik dacht dat er bedoeld werd dat android ook 1 plek had waar je alle notificaties van alle apps in kan stellen.

[Reactie gewijzigd door Herr op 25 juni 2014 16:09]

Mooie functie wel, helaas moet je bij gravitybox betalen na een aantel reboots. Hier is een xposed module te vinden die wel gewoon gratis werkt: http://forum.xda-develope...ds-notifications-t2791217

edit: reactie op verkeerde tabblad/website. excuus |:(

[Reactie gewijzigd door pimjai op 24 juni 2014 14:28]

Dat is alleen zo bij een bep. functie van gravity box. voor de rest is het gewoon graties.
Je kan ook gewoon de source code downloaden van gravitybox en compileren dan heb je de functies gratis, oftewel hij heeft het gratis gemaakt voor mede ontwikkelaars maar betaald voor gebruikers ook wel bekend onder de term "leechers" xD
De inhoud van de mail doet het m wel weer ;)
Mooi dat dit kan; dit is dus het leuke van Android: de mogelijkheden zijn ongekend.
Mooi dat dit kan; dit is dus het leuke van Android: de mogelijkheden zijn ongekend.
Dat komt door Android? Zet er helemaal geen OS op en laat developers zelf een OS maken en je mogelijkheden zijn nog veel groter!

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 24 juni 2014 14:51]

dit klopt niet helemaal. een os is behoorlijk groot met meerdere programeertalen etc.
dit is niet te doen zonder grote bedrijven met veel geld. kleine startups (console os, bluestack) maken ook niet zelf het os geheel. ze forken de software omdat dit simpelweg teveel werk is en enorm duur is om allemaal zelf te doen.

als jij een os zelf zou programmeren dan ben je nog wel ff bezig.
Grappig dat er zo serieus op in wordt gegaan, want mijn reactie was natuurlijk zo cynisch als wat.
Waarom mag ik niet zelf mijn hardware kiezen als developer? Dat beperkt mijn mogelijkheden ongekend! :)
tsjah er zijn al ontwikkelaars die een OS hebben gemaakt : Android, maar ook iOS en Windows Phone, en Bada, en Meego enz enz....

Het enige wat er mee bedoelt wordt is ten eerste dat Android open source is (waardoor deze mogelijkheid ontdekt is
De module voegt geen eigen code toe, maar activeert alleen de functie die al in Android zit en combineert het met een interface om bijvoorbeeld notificaties van bepaalde apps niet weer te geven
en daarnaast geeft het ontzettend veel mogelijkheden voor ontwikkelaars om buiten apps om nog meer leuke en creatieve dingen te implementeren. Vanmorgen zag je ook weer een launcher (van Yahoo) met locatiegebaseerde en tijdgebaseerde diensten/functionaliteiten... Dat is ondertussen de 4e of 5de launcher die dat doet binnen Android, en dan is het opeens helemaal en heisa als de nieuwste iOS versie een extra winkelketen-icoontje toont indien je in een van diezelfde winkelketen fysieke winkel staat...
Dat Yahoo en anderen met wat je zelf al noemt "de 4de of 5de launcher" met eigen ideeen komen voor locatiegebaseerde mogelijkheden, daar heeft een winkel eigenlijk niks aan. Want je weet niet wat bezoekers op hun mobieltje hebben.

Waar winkels WEL wat aan hebben, is dat ze zo dadelijk weten dat elk persoon met een iPhone hun winkel op hun homescreen hebben, onafhankelijk van welke launcher of andere software ze toevallig geinstalleerd hebben. Zeker met de razendsnelle adoptie van nieuwe iOS-versies.

Technische vernieuwing of niet, ik weet wel waar zowel aanbieders als gebruikers (en dus ook developers) de voorkeur aan geven.
daar heeft een winkel eigenlijk niks aan
Dat klopt, het gaat ook niet om wat een winkel wilt...
Het gaat om wat de gebruiker wilt, en die stelt de locatie of tijdsgebaseede diensten in... Dat is vaak funtionaliteit die aangeboden wordt door apps, de gebruiker kiest daarvoor middels de launcher...
Ik ga geen software installeren voor wat een winkel wilt...

Die laatste zin ga ik even niet inhoudelijk op in, ik ben zelf mobile developer, en ik zie de koppeling niet tussen wat wij zouden willen en wat aanbieders zouden willen...

Juist het onstaan van al deze creatieve en inventieve uitspattingen tonen aan dat developers wel degelijk voor Android gaan ;) Om niet te spreken over aanbieders (van Nokia, to Yahoo enz enz)...

[Reactie gewijzigd door TIGER79 op 24 juni 2014 16:49]

Dat klopt, het gaat ook niet om wat een winkel wilt...
Zonder bedrijven die op features inspelen, is er voor gebruikers en developers weinig lol te beleven of geld te verdienen. Het draait dus wel degelijk om wat een winkel (of eerder een keten) wil.

Dus als winkels/ketens willen dat hun apps dit soort features ondersteunen, heeft uiteindelijk de gebruiker (gemak) EN de developer (werk) daar baat bij.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 24 juni 2014 16:51]

tsjah dan zouden we alleen apps hebben voor de Hema, Albert Heijn, Blokker enz enz hebben....
Ben ik even blij dat dat niet zo is, dat er ook iets als B2C (Business to Consumer) bestaat en niet alleen B2B waar jij nu op doelt. En dan heb ik het dan vanuit het standpunt van de ontwikkelaar en niet de opdrachtgever...
Ik zie jou goed zitten in een BladeRunner setting, waar alleen mega-corporaties bestaan die alles (inclusief mensen) aansturen :P
Niet helemaal. Omdat Samsung bijvoorbeeld de driver van de FM radio niet vrijgeeft moet ik kiezen tussen verouderd bloated Touchwiz met radio of custom rom zonder radio. Leuk! Er is zeker meer vrijheid dan andere platformen, maar echt top is het ook weer niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 591901 op 24 juni 2014 14:37]

Maar dat is geen probleem veroorzaakt door Android, dat is een probleem van Samsung.
Is FM radio zo belangrijk? tegenover bloatware :o. Er bestaat ook online radio app.
Inderdaad kan je niet alles hebben wat je zou graag hebben.
Het ziet mooier uit met nieuwe notificaties.
Mwoah, vergelijk het eens met de iPhone ;)
FM radio
Dat is ook zo! Die zit er ook op!

Welgeteld 1 keer geprobeerd volgens mij. Er zijn apps met 100x meer aanbod. Die FM radio is een gadget omdat het kan, niet omdat het nu zo nuttig is volgens mij.
De Spirit UL app werkt prima op mijn Galaxy S2 met Cyanogen mod. Ik heb er ook heel erg lang voor moeten zoeken, maar heb eindelijk een FM radio app gevonden dat werkt.
Het systeem lijkt vooral bedoeld voor gebruik in apps die de notificatiebalk verbergen.
De apps die ik gebruik, die de notificatiebalk verbergen, doen dat meestal met een goede reden. In die apps zou ik niet zitten wachten op zwevende notificaties. Ik wacht nog even af, maar zoals ik het nu begrijp ben ik nog niet echt enthousiast.

Ik hoop dat dit instelbaar wordt.
dit heb ik even voor je getest, in cm11. daarin kan je appjes in een lijst zetten "do not disturb". als je deze apps open hebt staan krijg je geen melding op je scherm. alleen geluidje en tril
Bedankt. In dat geval is het netjes geregeld!
Boudewijn de groot zal trots op je zijn met die teksten ;). Zijn dit een soort meldingen die ik krijg wanneer mijn telefoon gelocked is en ik een whatsapp bericht zie?
Nope. Dit zijn de meldingen die je krijgt als je niet gelocked bent, tenzij je je toestel zo hebt ingesteld dat het wakker wordt als er een melding binnenkomt. Het meeste profijt van deze meldingen is dat ze voorop komen bij fullscreen applicaties, zonder daadwerkelijk hinderlijk te zijn, want binnen 2 seconden zijn ze al weer weg.
Behalve met de genoemde stand-alone Xposed module kan GravityBox dat, zoals in het artikel genoemd, ook. Bij GravityBox kan je vervolgens (in de donate version) ook per app het gedrag wijzigen.

[Reactie gewijzigd door AllSeeyinEye op 24 juni 2014 14:25]

In de Play Store staat ook de app NotifierPro, die iets soortgelijks doet: notificatie bovenaan/onderaan het scherm, tap-to-open en wegsliden als je hem niet wilt hebben. Draait tevens ook op Android 4.2.2 en wellicht ook op eerdere versies van Android en vereist geen root :)
en Metro Notifications doet ook hetzelfde, die mist alleen wel de quick actions (direct reply sturen en dergelijke)
Wellicht is Floatifications een betere optie. Leuke is dat na de free trial de app gewoon blijft functioneren. Alleen kun je de instellingen niet meer aanpassen. Maar een bestand en de app data wissen en de trial begint van voren af aan.

Floatifications ziet er uit als facebook chatheads. Per app kun je instellen wat er precies wordt weergegeven en of de standaard quick actions weergegeven moeten worden. De floatifications blijven staan tot je deze of beantwoord of dubbel weg tapt of de app zelf opent (e.e.a. afhankelijk van de settings). Ideaal als je de status bar standaard verbergt in de launcher en ook bij het snel antwoorden op berichten in full screen apps.
Deze module staat er al enkele dagen in :) en ik gebruik hem met veel plezier.

Vraagje:
ik heb al CM11 nightly ( van 30 april ). Als ik update naar de nieuwe nightly, moet ik dan deze Xposed-module uitzetten ivm conflicten?
Lijkt me wel slim
Had het gisteren al eens gezien, nu geïnstalleerd en getest. Werkt vlotjes!
Ongelofelijk hoeveel er met Xposed allemaal mogelijk is. Zaken als Xposed GEL settings kan ik absoluut niet meer missen :)
Hoe gaan ze vermijden dat ik zulke meldingen per ongeluk aantik? iOS 7 gebruikt ook zwevende meldingen en daar heb ik al een aantal keer per ongeluk meldingen aangetikt...
Een mogelijkheid zou zijn om hem bijv. alleen te laten openen als je de notificatie naar rechts swiped. Zou wel een vette toevoeging eigenlijk. En naar links om de notificatie te "killen".

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee