De faculteit Wiskunde en natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen vreest dat zij miljoenencontracten gaat verliezen omdat de hele universiteit gaat overstappen op Google Apps for Education. Het bestuur wees de bezwaren tegen de overstap vorige week af.
Volgens de Ukrant, het nieuwsmedium van de Rijksuniversiteit Groningen, had zestig procent van de medewerkers van de faculteit bezwaar aangetekend tegen de overstap. De medewerkers zouden bang zijn dat onderzoeksgegevens of patentaanvragen op straat komen te liggen als het mailverkeer via Gmail gaat. Peter van Haastert, bestuurder bij de faculteit, laat aan Ukrant weten dat het hem goed mogelijk lijkt dat de faculteit nu miljoenencontracten met bedrijven als IBM en DSM gaat verliezen. Die bedrijven zouden niet willen dat onderzoekers van de universiteit gebruikmaken van Gmail, omdat ze vrezen voor bedrijfsspionage van de Amerikaanse overheid. Gmail is een onderdeel van Google Apps for Education.
''IBM en DSM zeggen dat e-mail nu ook niet veilig is, maar de gegevens die daaruit worden gehaald zijn juridisch gezien gestolen en daardoor niet bruikbaar'', aldus van Haastert. Hij vreest er nu voor dat als de universiteit een overeenkomst met Google heeft, gegevens niet als gestolen, maar als gedeeld bestempeld worden. Dat zou het juridisch aanvechten ervan stukken lastiger maken. De faculteit zou daarom nog gebruik willen maken van de huidige mailvoorziening van de universiteit. Dat zou dan wel 150.000 euro per jaar kosten, 'maar dat hadden we er wel voor over gehad, aangezien de contracten in de tientallen miljoenen lopen'.
Google laat in een reactie tegenover Tweakers weten dat het de veiligheid van data 'heel serieus' neemt. Het bedrijf doet naar eigen zeggen zijn best om te voorkomen dat data van gebruikers in handen komt van mensen voor wie het niet bedoeld is. Veel gebruikers zouden Gmail ook een veiligere service vinden dan diegene die zij voorheen gebruikten.
Gernant Deekens, woordvoerder van de universiteit, zegt tegenover Tweakers dat het universiteitsbestuur niet genoeg reden zag om alleen voor de faculteit Wiskunde en natuurwetenschappen een uitzondering op de overstap te maken. De faculteit zou de enige zijn die met een meerderheid van de medewerkers bezwaar heeft aangetekend tegen de overstap op Google Apps for Education. Medewerkers kunnen volgens Deekens nog wel individueel bezwaar aantekenen.