Hoofdontwikkelaar PureView-techniek Nokia gaat voor Apple werken

Eén van de hoofdontwikkelaars achter de cameratechnologie PureView van Nokia gaat voor Apple werken. Dat maakte de engineer, Ari Partinen, vrijdag bekend. Hij liet niet weten wat hij precies bij Apple gaat doen.

Partinen kondigde zijn vertrek via Twitter aan en zei dat hij vanaf volgende maand voor Apple gaat werken. Het is niet duidelijk wat hij daar gaat doen, maar vermoedelijk zal hij zich bij het Amerikaanse bedrijf eveneens gaan bezighouden met fototechniek in mobiele apparaten.

De Fin werkt sinds 2007 voor Nokia en is vooral verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van de PureView-cameratechniek, die Nokia onder andere toepaste in de 808 PureView met 41-megapixelcamera en in recente Lumia-telefoons. Partinen werkte met name aan oversampling, een technologie waarbij verschillende pixels worden gebruikt om de kleur van één pixel te bepalen.

Hoewel het zeker niet de eerste keer is dat een hoofdontwikkelaar van een bedrijf naar een concurrent vertrekt, is met name het moment opmerkelijk. De overname van de telefoondivisie van Nokia werd namelijk eind vorige maand door Microsoft afgerond. Met de telefoontak wil Microsoft voortaan onder eigen naam smartphones uitbrengen. Het is niet duidelijk voor welk bedrag Apple de ontwikkelaar heeft overgenomen.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

09-05-2014 • 18:01

45 Linkedin

Reacties (45)

45
44
23
4
0
8
Wijzig sortering
De titel van dit artikel klinkt wellicht wat gewichtiger dan het daadwerkelijk is. Hij is 11 maanden 'photography lead' geweest. Hij zal best meegewerkt hebben aan de PureView technologie, maar hij is vast niet 'the PureView godfather'. Zo klinkt het artikel wel...

Bron: https://www.linkedin.com/in/aripartinen
Goed lezen, de man is 6.5 jaar bij nokia aan de slag als senior desing engineer.lijkt me dat hij er wel wat van af weet.
Maar dit is wel wat Apple nodig heeft. Het is allemaal te weinig vernieuwend op smartphone gebied. Ze zijn ingehaald door de highend Androids en Windows Phone toestellen, maar ook Android als OS. De voorsprong die ze hadden op de concurrentie zijn ze kwijt. Ik snap dan ook prima dat ze iemand als Ari aannemen.
Volgens mij liggen ze op elk gebied nog steeds voor:

64 bit processor
M7 processor
Vingerafdrukscanner die beter werkt dan de concurrentie.
Veel meer en betere apps dan het windows platform.

Grote vernieuwingen op telefoongebied zijn voorlopig niet haalbaar hierdoor liggen alle telefoons redelijk dicht bij elkaar qua snelheid/functionaliteit. Dat apple achterloopt is natuurlijk totale onzin.
Op elk gebied? Huh? Serieus :X

OIS,
Sensor,
Camerasoftware,
NFC,
Draadloos laden,
Glance,
Double tap to unlock,
Menig nieuwe software optie en mogelijkheden in WP8.1 (DP)

Het is nota bene een lijst waar een iphone achterloopt op bijvoorbeeld duurdere Lumia's.
Achterlopen/ontbreken op zaken die je zelfs niet meer wil missen als je ze gewoon bent.

Edit: sommige iphoners willen blijkbaar niet lezen dat hun iphone op een lijst van zaken achterloopt. ROFL. Iets met een plaat voor je hoofd 8)7

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 10 mei 2014 12:37]

M7: motion sensor processor zit ook in Snapdragon soc's.

Andere punten heb je gelijk, maar daar staan weer sterkere punten van andere merken tegenover, zoals hogere ppi, langere accuduur, meer MP camera's, eye tracking, noem maar op.

Nu kun je zeggen "maar dat zijn allen maar marketing termen; in real life maakt dat niets uit". Datzelfde vind een ander dan weer over de 64-bit processor...

Voor of achter lopen hangt er vanaf wat je persoonlijk belangrijk vindt.
Er is een verschil of een 'sensor processor' op de main SOC zit of niet. De procestechnologie van de main SOC is voroal op performance gericht en het is lastig om daar een energiezuinige sensor processor bij op te zetten, die kan je dan beter in een andere procestechnologie daarnaast zetten.
De snapdragon 800 heeft wel degelijk een apparte sensor core: http://www.qualcomm.com/snapdragon/processors/800

Ik neem aan dat dit hetzelfde principe heeft als die in de Apple M7.
Nope - het gaat niet om een aparte core, maar of deze core in dezelfde technologie is gemaakt als de maincore. Maw - als je 1 SOC hebt met daarop de main en de sensor core dan is dat dus 1 technologie - en daarmee is de sensor core per definitie gemaakt in de "onzuinige" technologie.

De M7 is een aparte chip in een andere technologie (en kan daarom zuiniger zijn dan de snapdragon).
Ze lopen achter met de grootte van het scherm. Met al de rest zitten ze bovenaan.
Sinds de iPhone 4S is er eigenlijk niet zoveel spectaculairs gebeurd met de camera in de iPhone. Bij slecht licht presteert de 5S camera wel stukken beter dan de 4S echter nog steeds behoorlijk bagger als je het met Nokia Pureview spul vergelijkt. Dus ze moeten echt wat. Dat zou een stap kunnen zijn.
Sorry maar ik ben van een iphone 4 naar een 5s gegaan en de camera is enorm erop vooruit gegaan. Zeggen dat er niets verandert is is gewoon bs.
Nee, maar hij loopt wel achter. Dat is wat er bedoeld wordt. Op bijvoorbeeld een Lumia1020. Kijk de verschillen maar eens in de test op de Verge in weinig licht omstandigheden. Voor sommigen misschien niet zo goed. Iets met een bubble die dan knapt ;)
Zeker dat je gelijk heb. ik ben AV student en gebruik veel liever een Nokia dan een iPhone weke dan ook.
Ik hoop dat de Lumia 1030 wel 4K ondersteund.
Elke phone-camera is slecht vergeleken met een pureview toestel. Dat komt o.a. doordat Nokia veel fysieke ruimte voor de cameramodule gebruikt, met als gevolg een flinke verdikking.

Andere smartphones brengen dat 'offer' niet en moeten hun cameramodule dus in een veel kleinere inhoud plaatsen.
Die verdikking valt in de 1520 ontzettend mee. De 808 en 1020 hebben dan wel weer een veel grotere sensor, maar toch... Ook de 1520 is echt heel goed.
Op het dikste punt is de cameramodule 9,1 mm. Dat is maar 1,5mm dikker dan de iPhone, maar relatief gezien is dat wel flink, 20% dikker.
Ik vind zo'n uitstulpsel irritant. Sommige toestellen wiebelen als het op tafel ligt en ik iets wil typen.
Klopt dat de iPhone volledig plaat is aan de achterkant. Maar andere toestellen met een standaard (voor smartphones) sensor hebben wel een verdikking. De 1520 heeft een stuk grotere sensor dan een Galaxy S5, terwijl die laatste ook een verdikking heeft. Beide zijn ongeveer even dik (halve mm verschil).
De camera in de 1520 is dan ook bij lange na niet zo goed als in de 1020 en 808.
Maar nog steeds stukken beter dan andere smartphones... Ik was er erg van onder de indruk in de tijd dat ik de 1520 in huis had.
Wat dacht je hiervan : http://techcrunch.com/2014/01/04/snappylabs/

Ik vermoed dat ze best nog wel war innovatie op foto gebied gaan bedenken daar in Cupertino.
Stinky9, het is wel handig als je aangeeft op welk vlak verwacht innovatie te zien.

Ik denk zelf dat Apple iPhone camera in een aardige 'sweet spot' zit als het gaat om de balans tussen kwaliteit (gaat zo groot mogelijke pixels) en zeer hoge resolutie (zo klein mogelijke pixels) en module compactheid (lees: camera module steekt niet uit de telefoon).

Voor verbetering van rondom zo een 'werkpunt' ben je m.i. vooral afhankelijk van CMOS verbeteringen (minder ruis), wat vervolgens weer een betere lens vraag (die eigenlijk weer geen groter volume in mag nemen.)

En vergeet niet dat innovatie ook een gok kan zijn: is het opofferen van camerastabilisatie bij de nieuwe HTC M8 camera om achteraf (softwarematig) focussen mogelijk te maken een verbetering?
Goed maar het lijkt me dat de PureView techniek dusdanig gepatenteerd is dat Apple er niets mee kan.
Als je vind dat Apple stilstaat, dan kun je dat eigenlijk over alle merken wel zeggen. De afgelopen jaren is er weinig echt tastbaars veranderd. Smartphones kunnen allemaal ongeveer hetzelfde.

De werkelijkheid is natuurlijk dat er helemaal niets stilstaat. De innovatie in hardware is spectaculair. We hebben regelmatig met een verdubbeling van performance te maken zonder in te leveren op gewicht en accu-duur. Dat vinden we allemaal saai blijkbaar, maar het is innovatie van de bovenste plank.

Welk OS beter is, is uiterst subjectief. Ik heb onlangs mijn eerste Android aangekocht en ik vind het een OS om te huilen. Ik denk dat Android vooral iOS heeft ingehaald op marktaandeel, door een extreem breed aanbod, en daarmee de recente groei in ontwikkelingslanden.

Maar wat je smaak dan ook is, misschien moeten we gewoon een keer blij zijn met wat we hebben. Het is ware science fiction wat je tegenwoordig allemaal met een smartphone kunt doen. Ik erger me aan het totale gebrek aan waardering daarvoor.
De voorsprong die Apple had is volledig verdampt. Er is te weinig wat ze doet onderscheiden van de rest. Wat ze doen, doen ze goed, maar het mist mist allemaal de flair van de eerste iPod of de eerste iPhone of de eerste iPad. Ze worden steeds meer volger i.p.v. trendsetter. Het wordt tijd dat ze weer met iets komen wat ze echt uniek maakt. Iets innovatiefs! Het standaard rondje kennen we zo langzamerhand wel, groter scherm, snellere processor, etc.. Apple is een bedrijf dat de wereld kan veranderen, van de overige smartphone fabrikanten verwacht ik dat niet zo gezien de financiële situatie, maar ook door het gebrek aan lef.
Je kan de ontwikkelaar wel overnemen, maar ik ga er vanuit dat hij niet dingen bij Apple op dezelfde manier mag doen zoals bij Apple. Ja, ze hebben ZEKER een knappe kop aangenomen, maar waarschijnlijk zal het wel even duren voordat wij als concumenten het gaan merken.
Je mag geen code of gepatenteerde technieken gebruiken zonder licentie, je mag natuurlijk wel degelijk je kennis gebruiken om wat dan ook te doen voor welk bedrijf dan ook, tenzij er clausules in je eerdere werkcontracten staan.
Zou hij een concurrentiebeding hebben gehad dat verviel bij die fusie?
Dat, of hij gaat simpelweg wat anders doen bij Apple. Dat hij toevallig aan PureView gewerkt heeft zegt niet dat ie opeens 'iPureView' komt maken. Hij heeft waarschijnlijk gewoon een zeer goede gespecialiseerde skillset die bij Apple op diverse manieren ingezet zou kunnen worden. Logisch zou zijn als het met camera hardware, firmware of software te maken heeft, gezien dat ook zijn eerdere activiteiten omvatte.
ja dit is ff wat minder voor ms dat zo een persoon weggaat . van de andere kant zal die toch opnieuw moeten beginnen aangezien die waarschijnlijk niet het werk wat die bij nokia deed 1 op 1 kan voortzetten vanwege pattenten etc . daarnaast is apple meer een bedrijf geworden wat alles maar weg koopt of overneemt . en dat terwijl ze zeggen dat ze zelf innovatief zijn . naja dat is ook al heel lang geleden want laatste tijd nemen ze alleen maar van alles over dus ja word tijd dat apple weer gaat innoveren ipv alles maar over te kopen .
Ik kan niet helemaal uit de context halen of je probeert te flamen maar ieder groot technologiebedrijf doet aan overnames. Voorbeelden vind je hier over Facebook (47 tot nu toe), Microsoft, Google (151 tot nu toe, waaronder Android) en Apple (58 tot nu toe).

Zoals Tonko hierboven ook al zegt, vraag ik me af "in welke zin" Ari wordt overgenomen. Zal hij alleen zijn knowledge mogen meenemen, of zal er meer achter zitten?
Dit doen ze al jaren, ook met de iphone/ipad etc. Ze kopen bruikbare technieken die ze feilloos laten aansluiten met de hardware wat tot dan toe nog niemand is gelukt. Zelf bedenken doen ze zelden maar het het implementeren van bestaande technieken zijn ze koning in.
Wat is een bedrijf? De gebouwen? De aandelen? Nee, het zijn de mensen. Bedrijven zijn niet innovatief, het zijn de mensen die bij elkaar komen en samenwerken die innovatief zijn. Dus wat bedoel je met "zelf innovatief"? Iedereen die nu bij Apple werkt is daar ooit binnengekomen via een sollicitatie procedure of overname.
Anoniem: 80466
9 mei 2014 18:19
Het is wel wat lekkerder weer in Californië dan in Finland.
En hij houdt wel van lekker weer:
http://www.allaboutsymbia...Partinen_808_PureView.php
Maar of het er ook gezonder leven is :?
Veel geluk Ari P met de Apple iCamera de jaren 201x binnenloodsen zonder een pattentenorkaan te ontketenen.
Die patentenorkaan zullen we ongetwijfeld krijgen. We zien toevallig voornamelijk Samsung vs.. Apple en Apple vs. Samsung, maar er zijn honderden rechtszaken en honderden bedrijven die zich daar mee bezighouden, dus het zal wel weer tegenvallen met het amerikaanse patentensysteem. Dit soort dingen zet patenttrollen op scherp. En de trollen binnen de juridische afdelingen van normale techbedrijven als Apple, Sony, Microsoft, Samsung, Google enz. ook. We merken het wel ;)
Apple en Nokia hebben een wederzijdse patent overeenkomst.
Dit kan wel wat moois opleveren voor Apple. Een groter toestel met een meer dan bovengemiddelde camera zou mij doen overhalen.
Volgens de reviews is de huidige camera ook al meer dan bovengemiddeld.
Daar ben ik het ook wel mee eens, alleen het is tijd voor de volgende stap. De nokia met 41mp camera vond ik uniek in zijn soort. Dan heb ik het specifiek over de camera.
Op hoop van zegen: dat hij video kwaliteit nog beter gaat maken (obviously)
If you can't beat them, join them.

Denk dat het een slimme zet was van Apple om hem over te nemen van Nokia op het moment dat Windows Nokia overneemt.
Zal toch geen toeval zijn?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee