Sony presenteert Alpha A77 II-camera

Sony heeft de opvolger van zijn Alpha A77-dslr uit 2011 gepresenteerd. De Alpha A77 II heeft hetzelfde ontwerp als zijn voorganger, maar heeft onder meer een nieuwe sensor met een maximale resolutie van 24,3-megapixels en 79 focuspunten.

De Alpha A77 II behoudt daarmee dezelfde resolutie als zijn voorganger, maar Sony zegt dat het wel gaat om een volledig vernieuwde APS-C Exmor-sensor van de Japanse fabrikant zelf. De camera heeft voor autofocus 79 focuspunten, iets waarvan de fabrikant claimt dat het een record is. De camera kan foto's maken met iso-waardes tussen 50 en 25600. Bij de Alpha A77 is dat 16000.

De camera maakt foto's met een maximale resolutie van 24,3 megapixels en kan video's maken op full-hd-resolutie met maximaal 60fps in avhcd-formaat. Op mp4-formaat gaat de resolutie tot 1440x1080 pixels met 30fps.

Op de body kunnen gebruikers Sony's Alpha-lenzen schroeven. De body zelf is 143x104x81mm groot en weegt 726 gram en heeft een ingebouwde flitser. De viewfinder heeft een oled-schermpje, waarvan gebruikers zelf de helderheid en kleurtemperatuur kunnen instellen. Er is ook een 3"-lcd op de body aanwezig om onder meer foto's terug te kijken. Dat scherm is van Sony's eigen WhiteMagic-type en heeft dus een extra witte subpixel per pixel om de helderheid op te krikken. Daardoor moet het scherm ook in het buitenlicht goed zichtbaar zijn.

Sony heeft nfc in de camera gezet om hem te kunnen verbinden met smartphones. Daardoor kan de smartphone ook op afstand de camera bedienen. Ook ondersteunt de camera wifi. De camera is direct verkrijgbaar en kost rond 1200 euro.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-05-2014 • 12:17

38 Linkedin

Submitter: Who Am I?

Reacties (38)

38
38
33
2
0
4
Wijzig sortering
Jammer van die GPS - maar wellicht verbruikt hij door de NFC en Wifi al te veel stroom - hopelijk komt er iets GPS-achtigs dat we via Wifi/NFC kunnen koppelen - of op de voet kunnen prikken.
De AF is denk ik nu competitiever ivm de middensegmenten van Canon/Nikon - dat is een kleine maar significante verbetering.
Hou er rekening mee - als je overstapt van een echte Spiegel-sony - dat je een voet moet kopen voor de flash - dat de remote-connector gewijzigd is... En dat je oftewel moet overstappen op bediening via smartphone/tablet - of een andere remote mag kopen (hopelijk komen er convertoren op de markt) - triggertrap is bezig met een kabeltje - dat zou eind deze maand uit moeten komen...
Er is één skandinavisch bedrijf dat al een soort remote-kabel heeft voor een remote-toepassing zoals de triggertrap - maar die is behoorlijk stevig geprijsd (te hoge BTW wellicht).
Je kan voor +/- 30€ zelf een kabeltje in mekaar stoppen mbv. een 2-tal kabels die je bij Sony kan bestellen.
De wifi en NFC zijn standaarden - u zal met uw smartphone/Tablet/laptop en de bijhorende sony of derde-partij-apps kunnen verbinden. Die ene i-opmerking - kon ik niet smaken - als er iets is wat je niet wil dan zijn't weer nieuwe fabrieksstandaarden, het is al erg genoeg met de veranderde voet en remote. Ik heb speciaal een 2dehandse A58 gekocht om dat te evalueren - en om te bekijken of het de moeite was om met Sony door te gaan - gelukkig zijn er alternatieven en koeioneert het me niet te veel... (en de moraal van 't verhaal is dat de anderen dat ook doen - zelfs die met N* C*)...
Ik vond de flitsschoen van Minolta en dus Sony beter dan de "standaard", die dus geen standaard is. Is Sony nu ook over op "standaard"...

De A58 is een hele mooie camera! De mooiste nog niet SLT...
Waarom valt dit in de PW onder spiegelreflexen? Het is toch een spiegelloze camera :?
Er zit wel degelijk een spiegel in en ook ééntje die uiteraard reflecteert.... ;)

Verschil is dat het gereflecteerde deel van het licht alleen gebruikt wordt om de autofocus sensor van een signaal te voorzien, daar waar bij een reguliere DSLR een deel via de hoofdspiegel gereflecteerd wordt naar de optische zoeker en een deel dat door het halfdoorlatende midden van de hoofdspiegel via een kleine tweede spiegel naar de AF en lichtmetingssensor wordt gereflecteerd.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 1 mei 2014 17:40]

Heeft dit invloed op de foto's? In leken-taal: maakt een DSLR betere foto's dan een SLT? Of is 't niet zo eenvoudig?
Nee, in theorie gaat er wat licht verloren omdat er wat afbuiging plaatsvindt naar de viewfinder. Dat zou gaan om ongeveer 1/3 lichtstop. Dat is niet veel, maar kan natuurlijk net het verschil maken tussen een stop ISO of een langere sluitertijd. In de praktijk zul je het echter niet merken.

Los daarvan is het een tamelijk zinloos concept, alleen bedoeld om mensen die vinden dat een goede camera groot moet zijn en een spiegel moet hebben en die ook alle videofuncties in hun camera willen, tegemoet te komen. Ik wil daarmee niet zeggen dat het geen camera is die goede foto's maakt, dat zal namelijk ongetwijfeld wel. En de markt wil dit kennelijk, maar objectief gezien kun je beter een camera kopen MET spiegel, of ZONDER spiegel. En niet deze aberratie.
Niet zinloos als je bedenkt dat:
 • het gros van de bestaande lenzen voor de A vatting niet fatsoenlijk overweg kan met hybride AF (contrast plus fasedetectie) of contrastdetectie (traag, schokkerig door tragere communicatie, andere focus motoren en overbrenging) en alle AF systemen voor grotere beeldsensoren zonder aparte AF sensor, zijn tot nu toe gebonden aan een hybride of enkel contrastdetectie systeem.
 • geen van de huidige spiegelloze APS-C/FF camera's excelleert in het volgen (AF) van sneller bewegende objecten op het niveau van een DSLR, mede vanwege de beperkingen van bovengenoemde AF systemen. Idem voor video.
 • geen van de huidige DSLR's in de buurt komt van de Live View capaciteiten van een SLT (geen LV of video in de zoeker, geen LV of video met de AF snelheid van een SLT, geen naadloze overgang tussen LCD en zoeker v.w.b. functionaliteit en snelheid)
 • de SLT voor die prijs een ongekende burst snelheid met snelle AF tracking kan bieden in zijn klasse, mede dankzij de voordelen van de vaste spiegel
 • de SLT net als spiegelloze camera's ook nooit last heeft van beweging bij bepaalde sluitertijden door het klappen van de spiegel, daar waar een spiegelreflex dat wel heeft, of beperkt is tot "MLU" met een statief.
Kortom, voor sommigen is het juist "the best of both worlds", ondanks eerder genoemde nadeel.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 1 mei 2014 20:10]

Nee, in theorie gaat er wat licht verloren omdat er wat afbuiging plaatsvindt naar de viewfinder. Dat zou gaan om ongeveer 1/3 lichtstop. Dat is niet veel, maar kan natuurlijk net het verschil maken tussen een stop ISO of een langere sluitertijd. In de praktijk zul je het echter niet merken.

Los daarvan is het een tamelijk zinloos concept, alleen bedoeld om mensen die vinden dat een goede camera groot moet zijn en een spiegel moet hebben en die ook alle videofuncties in hun camera willen, tegemoet te komen. Ik wil daarmee niet zeggen dat het geen camera is die goede foto's maakt, dat zal namelijk ongetwijfeld wel. En de markt wil dit kennelijk, maar objectief gezien kun je beter een camera kopen MET spiegel, of ZONDER spiegel. En niet deze aberratie.
Ik snap niet helemaal hoe 1/3 stop lichtsturing naar de AF sensor kan leiden tot 1 stop verschil in ISO of sluitertijd? Lijkt mij dat dat dan ook 1/3 stop verschil is. Dit is tevens het enige nadeel van de lichtdoorlatende spiegel.

Verder is het geen zinloos concept. De autofocus van camera's met spiegel (reflex of translucent) is veel beter dan camera's zonder spiegel, met name in AF-tracking.

Het voordeel van een SLT is dat er continu licht valt op de AF sensor, waar bij een DSLR alleen licht valt op de AF sensor wanneer de spiegel naar beneden geklapt is. Maar een nog groter voordeel is de goede AF in live-view en video. Dit is veel beter dan bij DSLRs, omdat daarbij de spiegel omhoog geklapt moet worden waardoor je de zoeker niet meer kan gebruiken, en er alleen CDAF gebruikt wordt wat trager is en waarvoor de meeste DSLR lenzen niet optimaal geschikt voor zijn.
Misschien omdat de Alpha eerst ook een spiegelreflex camera was en concurreert met Canon en Nikon?
Heel logisch, omdat er in de A77II een spiegel zit!! Weliswaar geen reflex maar een halfdoorlaatbare maar toch een spiegel. SONY noemt dit zelf SLT ipv SLR
Anoniem: 181786
@_Thanatos_1 mei 2014 13:42
Volgens mij zit er nog steeds een spiegel in. Een lichtdoorlatende.
Er zit wel een "spiegel" is maar deze is beweegt niet, hij weerkaats een deel van het licht (ik geloof 30%) naar het focus gedeelte en het andere licht gaat altijd naar de sensor. Hierdoor kan je op je digitale viewfinder een preview zien van je "echte" shot. En de camera kan contant blijven focussen omdat er geen omklap tijd is. Uiteraard zitten er beperkingen aan het systeem, zo komt er bijvoorbeeld minder licht op de sensor tijdens het maken van de foto.
Waarom valt dit in de PW onder spiegelreflexen? Het is toch een spiegelloze camera :?
Omdat er een spiegel in zit! Deze klapt alleen niet op tijdens het fotograferen. Daardoor is hij sneller dan andere camera's die wel een spiegel hebben die opklapt.
NFC? Hoe dicht moet je telefoon dan bij de camera zijn? Bluetooth zou een logischer optie zijn hiervoor naar mijn idee.
Dat is alleen maar om te verbinden of met andere woorden, te pairen. Daarna zal het gewoon via bluetooth of wifi (direct) werken.

Edit; volgens de spec-sheet van CNet zou het om wifi (direct) gaan.

[Reactie gewijzigd door alex3305 op 1 mei 2014 12:23]

Via NFC zal je hem wel koppelen en vervolgens gaat de daadwerkelijke communicatie via WIFI
NFC is alleen om verbinding te kunnen maken. De verbinding zelf gaat vervolgens via bluetooth of WiFi.
NFC is alleen om de verbinding tot stand te brengen. De communicatie gaat ws met Wifi
Omdat NFC logischer is. Bluetooth vergt dat de gebruiker eerst allerlei stappen moet nemen (aanzetten, pairen, verificatiecode invoeren), en dat met elk ander toestel opnieuw. Bij NFC is dit niet het geval. Het gebruikt minder energie en is sneller in gebruik.

Voor alle duidelijkheid, NFC wordt in principe gebruikt om een connectie te bewerkstelligen tussen je telefoon en de camera. Het overzetten van foto's naar, of de besturing van de camera werkt via je telefoon werkt via wifi.
Zeker nog nooit met Bluetooth 4.0 LE gewerkt? M'n hartslagmeter werkt prima met iSmoothrun zonder ingewikkelde stappen. Gewoon in de app 1x selecteren, daarna wordt het gewoon onthouden en maken ze contact indien nodig. Het zou ook best lastig zijn om te pairen met een hartslagsensor...

iBeacon en varianten zijn prima geschikt voor situaties als deze.

Zie:
http://en.wikipedia.org/wiki/IBeacon
Ranging works only in the foreground but will return (to the listening device) an array (unlimited) of all iBeacons found along with their properties (UUID, etc.) [11]

An iOS device receiving an iBeacon transmission can approximate the distance from the iBeacon. The distance (between transmitting iBeacon and receiving device) is categorised into 3 distinct ranges:[12]

Immediate: Within a few centimetres
Near: Within a couple of metres
Far: Greater than 10 metres away
An iBeacon broadcast has the ability to approximate when a user has entered, exited, or lingered in region. Depending on a customer's proximity to a beacon, they are able to receive different levels of interaction at each of these 3 ranges.[13] The maximum range of an iBeacon transmission will depend on the location and placement, obstructions in the environment and where the device is being stored (e.g. in a leather handbag or with a thick case).
http://en.wikipedia.org/w..._energy#Proximity_sensing
Sony is de laatste tijd erg goed bezig met de camera's. Vooral erg innovatief ten opzichte van bijvoorbeeld Canon en Nikon.

Ik ben heel erg blij om te horen dat Sony dus de A-mount blijft ondersteunen, laatste tijd zoveel focus op de E-mount gezien dat ik begon te twijfelen of Sony niet volledig zou gaan stoppen met de A-mount... Wat jammer zou zijn voor de liefhebbers en gebruikers die daar de voorkeur voor hebben.

Verder ben ik ook wel benieuwd naar de prestaties van de sensor, en de AF. Als deze net zo goed werkt als de A6000 camera, en de sensor APS-C top prestaties levert denk ik dat we een heel sterk alternatief erbij hebben gekregen in deze prijs segment.
Het lijkt me wel een logische stap wanneer ze de overstap naar e-mount eens gaan doorzetten. A-mount objectieven kunnen via een adaptor dan nog perfect worden gebruikt.
Anoniem: 181786
@Vinand1 mei 2014 12:30
Wat camera's betreft is Sony goed bezig. En het is fijn dat er toch weer een A-mount camera op de markt komt. Dat zal wat twijfels wegnemen bij gebruikers van het systeem. Ondanks alle prima ontwikkelingen weet Sony het echter nog steeds niet voor elkaar te krijgen om haar marktaandeel in het dSLR/SLT segment aanzienlijk te vergroten.

Qua ondersteuning van de A-mount vind ik het wel vreemd dat er geen A-mount objectieven zijn aangekondigd tegelijkertijd met deze camera. Daarentegen kiest men er voor om 2 E-mount (FF) objectieven aan te kondigen.
Anoniem: 126717
@Vinand1 mei 2014 12:43
Verder ben ik ook wel benieuwd naar de prestaties van de sensor, en de AF. Als deze net zo goed werkt als de A6000 camera, en de sensor APS-C top prestaties levert denk ik dat we een heel sterk alternatief erbij hebben gekregen in deze prijs segment.
Mijn vader heeft de voorloper en dat is een beregoede camera. Vooral zijn scherpstellen is bliksemsnel en accuraat. Hij maakt er uit de losse hand de meest fraaie macrofotos mee.
Ik zou hem graag willen hebben, maar zit met mijn glaswerk....

Overigens laat hij in de zoeker ook gelijk je kleurcurves zien, dus voordat je de foto maakt. Erg handig!

Dus ja, als je niet vast zit dankzij je lenzen is een overstap naar deze camera eentje die het overwegen meer dan waard is.
Canon is met de 70D ook goed op weg en nieuwe 7D komt ook met veel nieuwe specs.

Ik ben dus erg benieuwd hoe deze zich qua autofoucs vergelijkt met de 70d van canon.
Mooi ding en 79 AF punten is wel hele berg inderdaad.

Jammer dat Sony tegenwoordig alleen maar modellen heeft met een elektronische view finder. He tschijnt dat de kwaliteit ervan per model verschilt maar die paar die ik in handen heb gehad, werd ik niet blij van. Dat was voor mij een van de grootste redenen om van Sony af te stappen.
Je hebt de consumentencamera's zoals de A33/A55 en hun opvolgers met een simpele EVF, en de semi pro A65/A77 met OLED EVF. Daar zit een wereld van verschil tussen! Dan mis je de optische zoeker echt niet!
Ik blijf mijn 'oude' A77 mooi houden. Deze camera heeft inderdaad verbeteringen, maar dat de GPS daarvoor moest vervallen is niet zo mooi.
Dat mis ik als minste, op pad heb ik toch altijd een GPS logger lopen zodat ik ook buiten de foto's bij kan houden waar ik ben geweest.

Verder ben ik vooral blij dat ze door blijven ontwikkelen op de a-mount, op de GPS na zijn er toch weer veel verbeteringen bij deze nieuwe generatie te vinden. De achterstand op Canon en Nikon is toch langzamerhand ruim ingelopen.
Foutje in het artikel: Full HD gewoon op 60p

Vond het al zo vreemd een moderne camera die max 28fps schiet... blijkt 28Mbps te zijn.

AVCHD: 1920 x 1080 (60p/28Mbps*1/PS, 50p/28Mbps*1/PS, 60i/24Mbps*1/FX, 50i/24Mbps*1/FX, 60i/17Mbps*2/FH, 50i/17Mbps*2/FH, 24p/24Mbps*1/FX /25p/24Mbps*1/FX, 24p/17Mbps*2/FH, 25p/17Mbps*2/FH)
Je kunt hiermee natuurlijk filmen met max 60fps in Full HD AVCHD.

You can record Full HD movies in the AVCHD Ver. 2.0 format at 60p for super smooth playback or 24p for a cinematic look

OK, Motion-m was dit ook al opgevallen

[Reactie gewijzigd door NIMIC op 1 mei 2014 12:36]

Als ze nou die nieuwe magnetische strip er in hadden gemaakt :) had je meteen interne opslag gehad, voor opslaan, buffer enz
Eindelijk de lang verwachte opvolger. Mooi dat ze nog een A-mount camera hebben aangekondigd. En de NFC/wifi functie is een slimme marketingtruk. Ben erg benieuwd naar de foto's en reviews van de A77 II.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee