Gerucht: Google werkt aan uitgebreid multitaskingoverzicht in Android

Google werkt aan een nieuw overzicht van multitasking, waarin gebruikers dingen kunnen doen zonder de desbetreffende app zelf te openen. De 'kaarten' in het overzicht zouden werken als html5-widgets, zo valt op te maken uit informatie van een Android-fanblog.

Het systeem achter het nieuwe overzicht van openstaande apps heet Hera, schrijft Android Police, die vaak als eerste bericht over nieuwe functies in Android en Google-apps. Het is een implementatie van Chromium, de opensourceversie van Googles eigen browser Chrome. De 'kaarten' in het overzicht werken via html5.

De bedoeling is dat gebruikers vanuit het overzicht acties kunnen uitvoeren zonder de desbetreffende app te openen. Zo zou het mogelijk zijn om te antwoorden op een bericht in Hangouts vanuit het overzicht. Ook moet het overzicht synchroniseren met Google-diensten die gebruikers op de desktop raadplegen; een kaart van een bestemming die iemand heeft opgezocht in Google Maps zou als 'kaart' in het multitasking-overzicht staan als hij zijn Android-telefoon erbij pakt.

De functie zou ook open moeten staan voor apps van derden, maar het is onbekend of ontwikkelaars daarmee rekening moeten houden; het ligt voor de hand dat zij een 'html5-widget' moeten maken om het te laten werken. Android Police duidt Hera aan als een van de belangrijkste wijzigingen in de werking van Android ooit.

Google presenteert vermoedelijk de eerstvolgende versie van Android op zijn ontwikkelaarsconferentie Google I/O, die in juni plaatsvindt.

Hera op Android (mock-up: Android Police)

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-04-2014 • 11:54

80 Linkedin

Reacties (80)

80
76
45
7
0
16
Wijzig sortering
Ik zelf zou graag het multitasken van Android veranderd zien, want echt multitasken kan ik het niet noemen. Ik kan geen twee dingen tegelijk doen en dat versta ik duidelijk onder multitasken. Nu is het de vraag of zoiets redelijk is op een telefoon van 4-6", maar dat maakt de kwestie niet minder belangrijk.
Ik vind dat Windows 8(.1) als enig OS daadwerkelijk multitasken kan op een tablet door bijvoorbeeld het scherm meerdere apps te laten draaien. Ik snap niet waarom dit niet ook bij Android kan. Ik zou graag willen zien dat ik een smsje kan typen en tegelijkertijd de browser aan kan hebben op één en hetzelfde scherm. Ter voorbeeld: ik wil iets over schrijven van een site naar een vriend, dan moet ik al copy-paste doen bij Android, anders blijf ik continue switchen tussen sms/Whatsapp en de browser. Dat werkt ongelooflijk ineffectief.
Ik heb niet het idee dat Hera dat probleem oplost, al ben ik zeker benieuwd naar de mogelijkheden.
Dit kan al met bepaalde custom roms, waarvan Paranoid android de bekendste zal zijn.
Dat is natuurlijk geen native multiwindowing, dat kan alleen met de specifieke app die het aanbiedt.

Wat Ibex noemt is wel native multiwindowing. PA gebruikt de floating window aanpak, OmniRom heeft een splitscreen multiwindow zoals we ook op de Galaxy Note toestellen zien.

Met Xposed Framework kan iedereen dit in zijn Android gebruiken, in combinatie met een xposed module als deze http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2641967
Niemand kan 2 dingen tegelijk doen.

Het is wel degelijk multitasking in de zin dat je een andere app kan laten openstaan; terwijl je even iets anders gaat doen; zonder dat je werk verloren gaat.
Wat de processor betreft tegenwoordig zeker met dual/quad cores. En het is niet zo dat de app die je niet ziet niet werkt, downloaden, muziek spelen, navigatie enz gaan gewoon door terwijl je iets anders doet.
Ik gebruik dat veel, terwijl ik bel bv een notitie maken, of muziek spelen en browsen.
Ja maar wat hij zegt is toch wel handig, en kan nu niet standaard met android (wel met losse apps/samsung note devices/custom rom/root) :) Zo heb ik bijv onderweg mijn navigatie aan staan (op een deel van mijn scherm) en tegelijk een groepschat op het andere deel van mijn scherm...
Dan hoop ik maar dat je niet te vaak bij mij in de buurt rijdt... onderweg moet je met het verkeer bezig zijn, niet met een groepschat op je telefoon.
Ach ja is gewoon een afweging risico vs handigheid/gemak :) Net als autorijden opzich natuurlijk, de trein is veel veiliger, maar toch pakken we allemaal die enge auto...

Daarbij doe ik dat ook niet altijd natuurlijk (ik hoef niet altijd alles te kunnen lezen), maar wel handig als je opweg bent naar een event (met een groep die in andere auto's zitten) en je de updates mooi kan lezen zonder enige afleiding die rijden nog onveiliger maken dan het al is :)

Enne maak je geen zorgen mijn auto slaat nog geen deuk in een pak boter, het is maar een hele oude susuki swift :P

Edit: Wat is er nou ongewenst aan? Dat mensen het niet met me eens zijn, is geen enkel probleem, maar dat maakt de post niet ongewenst. Ik vraag niet aan andere om me uit te dagen iets uit te leggen! Pak die post dan lekker aan :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 7 april 2014 14:15]

Geheel off-topic, maar auto vs trein is mijn keuze wat betreft veiligheid. Mensen die willens en wetens de veiligheid van anderen in gevaar brengen door met hun telefoon/haar/administratie/krant whatever bezig te zijn in het verkeer, moeten wat mij betreft verplicht met de trein, daar kan dat in elk geval geen kwaad.

Trouwens: ik woon in Apeldoorn, dus ik weet vrij goed wat een Suzuki Swift aan schade kan aanrichten...

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 7 april 2014 13:21]

Zo heb ik bijv onderweg mijn navigatie aan staan (op een deel van mijn scherm) en tegelijk een groepschat op het andere deel van mijn scherm...
Goeie grap. :)
Uhm waarom is dat een grap? Dat is gewoon zo :)
Nope het is wel waar en ik schaam me er ook totaal niet voor, zou niet weten waarom! Moeten mensen met kinderen/dieren achterin zich ook schamen? Of mensen die hun radio harder/zachter zetten? Of mensen die met hun ogen knipperen? Of mensen die roken? Of mensen die eten/drinken achter het stuur? Of mensen die praten met hun medepassagiers?

Ik schaam me voor het idiote wegennet waar op 1 km 50+ verkeersborden kunnen hebben staan die stuk voor stuk afleiden terwijl met de helft hetzelfde zou kunnen worden bereikt :)

Nee ik schaam me totaal niet voor mijn gedag in de auto :) Ik heb er echt geen enkele moeite mee namelijk, ik ben namelijk overtuigd dat het veiliger is dan dat ik niet weet wat er gezegd wordt wat me de rest van de reis bezig kan houden in mijn hoofd, wat dus veel langer afleid :)

Als laatste wil ik nog even zeggen dat onderweg niet perse hetzelfde is als rijdend, of moet ik me schamen dat ik bij het stoplicht niet als eerste weg ben? :+

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 7 april 2014 14:16]

Ik heb met enige verbazing dit topic over veilig verkeer gelezen. Toch is het echter aan watercooler zelf qua rijgedrag en wat hij zoal met zijn telefoon doet tijdens het rijden. Zelf zie ik niet zozeer het gevaar. Hoe dan ook, ieder rijd op zijn eigen manier. Ongeacht of daar ongelukken uit kunnen komen of niet. Dat is hetzelfde als beweren dat wanneer iemand rookt diegene automatisch kanker of andere ziekte zou krijgen.
Technisch gezien is het zeker mogelijk. Als je kijkt naar Samsung met hun (nu nog beperkte) multi window oplossing. Ik verwacht dat dit verder doorgevoerd zal worden door Google en uiteindelijk standaard in Android komt te zitten.

Mja nu kan je eigenlijk al alt tabben... Het enige wat mogelijk een hekel punt oplevert is het pauseren van de apps
Je hebt het niet over multitasken, je wilt gewoon een window manager die 2 of meer schermen naast elkaar kan tonen.
Wanneer bijvoorbeeld kaarten die je op de desktop bekijkt ook ineens in je multitasking lijst gaan staan, dan vind ik dat maar raar. Hebben we daarvoor niet net Google Now en de al bestaande sync met de maps app, waar je die locaties ook al in de lijst ziet staan?

Verder wel interessant dat je enige interactie kan hebben met de programma's zonder ze direct te openen...
Ik ga er vanuit dat dit naadloos gaat integreren met Google Now :)
Ik ga er vanuit dat dit naadloos gaat integreren met Google Now :-)
Als android gebruiker, vind ik het jammer.
Dat android aosp nauwelijks meer ontwikkeld lijkt te worden.

Alle ontwikkelingen op android lijken alleen nog maar te gaan om de uitbreiding van google diensten op het os. Als taakbeheer gemixt gaat worden met vereiste html5 intergratie, of google diensten analyses eroverheen trekken ga ik twijfelen aan de stabiliteit.
Zeker omdat widgets, of ui's als sense of touchwizz vaak nu al android vertragen. Zelfs op 2.3 Ghz quadcores.

Aan de andere kant, als het goed geïmplementeerd wordt, en alle appmakers geen enkele fout maken in de html5 code kan het stabiel werken.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 7 april 2014 12:37]

Ik ben juist benieuwd wat hier het voordeel van is ten opzichte van de multitask-knop
Dat je dus niet de app hoeft te openen... Staat toch duidelijk in het artikel, of jij het als voordeel ziet is een ander verhaal, en net als mijn mening niet zo relevant :)
Dan zou ik een vergelijking willen zien tussen resource gebruik van knop en deze implementatie.
Dit gaat naar mijn mening weinig toevoegen.
Ik denk niet dat ik hier veel gebruik van ga maken. Ik heb de HTC One (M7) en dit doet me eigenlijk een beetje denken aan Blinkfeed. Ook daarin kan ik de laatste berichten uit verschillende apps laten verschijnen zonder de ap te openen. Ik gebruik dit echt totaal niet. Met de snelle smartphone's van tegenwoordig, start een app zo snel op dat ik me niet voor kan stellen dat dit nou een ontwikkeling is die een verschil gaat maken in hoe ik mijn telefoon gebruik. Misschien als het inderdaad ook vrijgegeven wordt voor derden dat er dan iets leuks mee gedaan kan worden.
Dit is wel iets anders dan blinkfeed voor zover ik het kan zien. ;)
Ja heb je gelijk in, het is hierbij ook de bedoeling dat je echt iets kan doen in de app, zonder hem te openen. Toch blijf ik twijfelen aan het nut hiervan, vooral omdat het openen van een app al heel snel gaat.
Anoniem: 338693
7 april 2014 12:26
Ik ben benieuwd. Ik mis nu vooral de functie om twee programma's (vensters) open te houden. Als ik bijv. inlog in mijn digi-d dan moet ik naar mijn sms-app en veeg ik dus Chrome weg om mijn sms code te lezen. Niet handig.

EDIT: ik veeg chrome niet weg, maar moet naar mijn sms-app switchen. Betekend dus dat ik de sms code moet onthouden, aangezien ik deze nu niet direct kan overtypen maar moet switchen tussen beide apps (vensters).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 338693 op 7 april 2014 14:18]

Veeg je Chrome weg? Uhm die moet je dan gewoon niet afsluiten, wel is het zo dat je moet wisselen tussen 2 apps...

Met ING kan ik die tancode dan toevallig gewoon in de notificatiebar lezen en zijn niet zo veel cijfers (geen idee hoeveel digiD er heeft)...
Om en nabij hetzelfde

Alle codes die ik via SMS/Hangouts ontvang zijn te lezen wanneer je alleen de notificatie ziet
Tenzij je er meerdere ontvangt ;)
Je kunt toch gewoon die tekst / code copy-pasten tussen apps?
Tijd voor een BlackBerry 10. Meest smoothe OS ervaring die je zult hebben, goede multitasking ingebakken, de Hub doet eigenlijk al wat Google hier met Android wil en draait ook heel simpel Android apps mocht je dat willen (middels APK downloads).
Oprechte vraag, want ik ken het OS eigenlijk niet: kun je hiermee ook apps tegelijkertijd op je scherm gebruiken zoals met een Note tablet of telefoon?
Je bedoelt twee apps naast elkaar zoals in een soort splitscreen. Nee dat kan niet, want daarvoor zijn de schermen helaas te klein. Hoewel je wel apps hebt (Ghost Commander) die in landscape wel 2 rijen mappen/bestanden kan laten zien. Maar je kunt dus wel meerdere apps tegelijk hebben draaien. Op je widget scherm (kan volgens mij hier helaas geen foto plaatsen in reacties) kan je wel meerdere apps tegelijk hebben draaien en die zijn ook interactief, m.a.w. ze geven info terug aan het widgetscherm waardoor je bijv. je volgende afspraak kan zien in het 'widget overview scherm' waarin je dus je open apps ziet staan.
werd tijd, je kan nu nog niet eens fatsoenlijk de youtube app beluisteren en tegelijkertijd ook internetten op je mobiel.
Dit is een beperking van youtube, niet van android.
Dat kan nu niet, want als de YouTube app niet actief is stopt deze.
En dan waarschijnlijk nog niet, dat is iets wat Google namelijk nu bewust blokkeert in de Youtube app, en niet Android...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 7 april 2014 12:26]

Jawel hoor.
Prima op de note 3
Dat zit bewust in YouTube. De gedachte is dat het een video app is, en dat je geen video kunt kijken als hij niet op de voorgrond staat. Dus dan gaat hij op pauze.
Ik hoop dat dit een soortgelijke multitasking overzicht word zoals Meamo dat had. Dat voelde echt geweldig aan!
Allemaal leuk en aardig maar zolang google veel te snel alles uit get geheugen gooit zal miltitasken nooit lekker werken.

Als ik nu chrome opstart vreet dat blijkbaar zo veel geheugen dat alle apps uit het geheugen gegooid worden terwijl IE op de pc met 20 pagina's nog niet eens 10% van mijn tablets vrije ram geheugen gebruikt...
In theorie hadden mijn 3 basis apps die ik veel gebruik en qua download samen maar 200 mb zijn makkelijk in het geheugen kunnen blijven staan maar toch vind google het nodig om ze uit het geheugen te gooien.

Als google echt multitasken vil verbeteren moet er VEEL meer ram geheugen of VEEL sneller rom geheugen in de tablets en telefoons komen waardoor er makkelijke een dump gemaakt kan worden.
Nu blijft het gewoon 3 minuten wachten tot de app weer geladen is en dat met een quad core tegra 3@1,5...

Maarja we gaan het zien.
Ben een gebruiker van meerdere os'en.
In qua snelheid heb ik vaker het gevoel, dat ondanks genoeg ram, en zware processor android niet het meest efficiënt omgaat met zijn resources als je het vergelijkt met iphone ,wp of bbos10.
Ik heb ipad 2 en 3 met ios 5,6,7 gebruik en een hele lading android devices van 2.3 tot 4.2 gebruikt en bijde OS zijn waardeloos in multitasken maar ik weet bij android dat apps gewoon extreem veel ram gebruiken.
Zo kan je op een 512 mb ram device met 270 mb ram vrij maar 1 app draaien en bij een 1 gb ram device met 580 mb vrij 2 a 3 apps (afhankelijk van apps) en bij 2 gb ram (nexus 10) die 500 mb voor de gpu reserveerd 4 a 5 apps draaien zonder dat de andere uit het geheugen word geboot.
Als je echter grotere apps draait zoals asphalt 8 gooit ie ook met 2gb (1,5 effectief) nog alles uit het geheugen.

Ik kan dan ook niet wachten tot devices 4 of zelfs 8 gb ram hebben. en NIETS preloaden.
Preloaden is namelijk de nachtmerry van efficiënt geheugengebruik...
Er word altijd zooi gepreload die je nooit zal gebruiken wat een verspilling is van ram geheugen.
Een ideaal systeem zou je een optie geven voor het aantal te preloaden item (1 tot 20 ofzo) waarbij je vervolgens prioriteiten in kan stellen en dingen uit de preload kan bannen voor als je het nooit gebruikt.
Zo is alles wat je nodig heb gepreload en de rest niet voor optimaal vrij geheugen voor het multitasken.

Nu is bleutoots NFC de dailer en ga zo maar door allemaal gepreload terwijl ik het nooit gebruik.
Ik ben heel erg benieuwd wat Google in petto heeft. Ze hebben al een enorm mooi OS in handen maar met zulke innovatieve features slaan ze denk ik altijd wel een goede slag en blijven ze voor op de concurrentie. Ze zijn goed bezig :)
Innovatie? Dit is Aero Flip 3D plus de mogelijkheid om taken uit te voeren (in plaats van de apps zelf sneller en eenvoudiger te maken).

Software met een basic mode/advanced mode bestaat al eeuwen, het verschil is dat Google de basic mode in de task manager gooit om een of andere reden.
Toen Maemo (Nokia N900) er was, 4 jaar terug, was er native multitasking. Innovatie? Mwoa...
Plaatje.

Op zich is deze ontwikkeling wel handig, maar ik snap niet dat Android niet gewoon multitasking invoert en de gebruiker bewust maakt wat er open staat. Dat werkte bij Maemo perfect.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 7 april 2014 12:16]

Multitasking zit sinds jaar en dag in in Android, evenals functionaliteit om openstaande apps te zien, sluiten of ernaartoe te switchen.

Dit is dus niet meer dan een nieuwe manier om tussen deze apps te switchen, en er met behulp van dergelijke widget acties op uit te voeren zonder dat de app helemaal opnieuw moet geladen worden vanuit de tombstone.
"openstaande apps", zijnde een screenshot van de app die zichtbaar is, en zijn state werd gesaved om terug te worden ingeladen als er terug naar wordt geswitched.
Dat is geen multitasking!

Toen ik de titel las dacht ik, ah eindelijk multitasking in een van de grote os'en.
Maar dan lees ik dat het maar om een andere weergave van de huidige "multitasking" gaat.

In maemo en diens afgeleiden lukt het al jaren om echte multitasking te leveren, waarom kan dit niet in ios of android, zelfs nu de hardware een veelvoud zo krachtig is als waar maemo het mee moest doen?
Echt multitasking bestaat (naast Sailfish van Jolla) nog nergens in een mobiel OS. Het probleem is denk dat er gedacht wordt dat het geheugen dicht gaat slibben met openstaande apps, en dat het traag worden vervolgens aangerekend gaat worden aan het OS, terwijl het aan de gebruiker zelf ligt.

Maemo/MeeGo/Sailfish hebben dit eenvoudig opgelost door de openstaande apps heel zichtbaar te houden. Daarbij: met een singlecore 600MHz en 256MB ram was het bij de Nokia N900 geen issue, daar konden, afhankelijk van de app, gerust tien apps tegelijk draaien.

Wat nu gedaan wordt is dat er wel twee apps naast elkaar zichtbaar kunnen zijn in Android, wat wel handig is, wat ook doubletasking is (ik vermijd de term multitasking). Bepaalde functionaliteit kan soms wel op de achtergrond door blijven gaan, zoals het afspelen van geluid door een radio-app.
In android blijft een app nog even open op de achtergrond (als je snel bent, kun je terug), maar heb je geen invloed op wanneer deze sluit.

Wat ik wil, is dat ik bijvoorbeeld radio heb aanstaan, ondertussen navigeer en daarnaast even uit de navigatie ga en iets op internet wil opzoeken. Zonder dat er iets afsluit/stopt.
Volgens mij kan ik best goed multitasken op mijn Note 3, met meerdere apps TEGELIJK op 1 scherm open en bruikbaar. Dus die eerste zin klopt al niet.
Android houdt ook gewoon apps in het geheugen, de actieve "schermweergave"(Activity) wordt gepauzeerd wanneer je switched naar een andere app omdat er 1 UI thread is die door de app die op de voorgrond draait wordt gebruikt. Met behulp van services kan de app die zich op de achtergrond bevind gewoon doorgaan met het uitvoeren van taken zonder een daadwerkelijke schermweergave. Android is gebaseerd op Linux en heeft dus memory management dat zoveel mogelijk apps in het geheugen houdt tot het systeem nieuwe resources nodig heeft voor nieuw op te starten apps. Een vol werkgeheugen is dus juist de bedoeling bij Android. De meeste zaken wil je niet eens actief op de achtergrond hebben omdat het een aanslag zou zijn op de algehele prestaties van de telefoon, aangezien de SoC dan nog steeds belast zou worden voor bijvoorbeeld spelen die je dan niet eens aan het spelen bent.

Als je multitasking gelijk aan bijvoorbeeld desktop Windows zou gaan gebruiken op een mobiele telefoon dan zit je snel met een traag of niet reagerend apparaat. Voor het gros van de gebruikers zal dit een negatief effect hebben.
euh, ik kan toch radio luisteren, navigatie aan zetten en surfen gelijktijdig op mn gsm.
Heb zelfs al gemerkt dat het streamen van mn webcam op de achtergrond door gaat (en zo zat ik snel door mn limiet zonder het te merken, kan dus zijn nadelen hebben ook)
Welke telefoon, welke apps?
Nexus 4. google maps, google music en google chrome, werken allen samen...
Dus als jij een minuut of tien webbrowsed, dan hoor jij nog steeds de navigatie van maps en de muziek doorlopen, ook al draaien die op de achtergrond?
Bij mij is dat in ieder geval wel het geval

Ik heb een keer getest hoeveel ik tegelijk kon doen op mijn xperia Z Ultra.

Toen draaide ik 2 uur lang:
Teamviewer
Muziek (weet niet meer met welke app)
Google Maps navigatie
Een telefoongesprek
Een download (20 x 0.5GB) via DS File
Browser (Chrome)
Manga reader (Mango)

Hierbij wisselde ik redelijk actief tussen de laatste 2.
Meer heb ik niet geprobeerd omdat ik verder geen ideeën had :P
das goed. Had geen idee dat dit kon met Android.
Anoniem: 415197
@telenut7 april 2014 14:07
Ja, maar voor hoe lang?
Dat is de grote vraag op mobiele platforms, waar het de batterij is die bepaalt wat jij wel en niet kan doen.
Dat is weer een andere vraag :P Men had het over of het wel of niet kan. Afhankelijk van de apps kan het dus wel..

Ook Skype kan in de achtergrond door blijven gaan met een videocall.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 7 april 2014 16:27]

Tuurlijk kun je multitasken op Android. Op dit moment heb ik een Nexus 5 maar dit kan ik zolang ik Android gebruik. Navigatie/surfen/whatsappen/deze comment typen kan ik toch echt allemaal tegelijk open laten staan.. De stem van mn navigatie gaat gewoon door e.d. Je kan toch ook switchen tussen je apps?

Wat betreft YouTube heeft dit naar mijn idee met rechten te maken. Het is niet mogelijk om muziek te luisteren zonder beeld omdat het dan een music player wordt.
Anoniem: 483276
@Nas T7 april 2014 15:23
Je vergeet webOS. ;) toegegeven, het is verder nogal achterhaald met name het app aanbod en is niet meer nieuw te krijgen, maar het is wel een OS met true multitasking. Ook hebben we nog BB10, ook true multitasking.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 483276 op 7 april 2014 15:24]

De vraag is of je wil dat apps echt blijven draaien... Stel dat je op de home knop drukt en een spel dat 75% van de CPU gebruikt blijft ongemerkt openstaan. Dan trek je in no time zonder het te weten de accu leeg.

De multitasking functie op de n900 was leuk, maar wat heeft het voor zin om filmpjes te laten doorspelen als je er niet naar aan het kijken bent? zelfde geldt voor de browser.

Het is leuk dat het kan maar het heeft "vaak" in mijn ogen geen toegevoegde waarde.

Ik heb laatst de game slash of clans geinstalleerd. een erg leuk spel! Maar wanneer je deze met de home toets "afsluit/on hold" zet verbruikt mijn note 2 aanzienlijk meer stroom dan wanneer ik de game met back afsluit. Je kunt goed merken dat de game niet helemaal afsluit, wanneer je namelijk de game weer opstart dan is hij weer razendsnel geladen. in tegen stelling tot wanneer je de game echt afsluit.

Wanneer zulke spellen echt zouden blijven draaien op de achtergrond dan is de accu wanneer je het spel per ongeluk niet afsluit wel erg snel leeg.

Op de pc heeft windows dat tot win 7 altijd heel mooi opgelost in de menu balk waarin je alles kon zien staan wat actief was. Dit is in windows 8 om zeep geholpen in de nieuwe interface en moet je actief kijken wat er aan staat zoals nu ook in de multitask functie op bijvoorbeeld android. De ervaring leert dat je dit niet altijd doet of vaak vergeet. Zeker mensen die niet veel verstand hebben van mobieltjes zullen snel aan de bel trekken en zeggen dat hun toestel veel te snel leeg loopt.

Ik weet niet of het slim is om apps bewust niet te sluiten... Wellicht moet er dan echt een duidelijke manier komen waarop iemand ziet welke apps open staan, of dat er een melding wordt gegeven dat er zware apps openstaan.
Anoniem: 256386
@Nas T8 april 2014 11:16
Echt multitask bestaat allang op de playbook van BB.
En dat op 3 jaar geleden oude hardware.
http://www.youtube.com/watch?v=8Wps624RkyM.
Hoe de applicatie reageert hangt af van hoe het geschreven is. Wanneer een android user wisselt naar een andere applicatie, zal de vorige applicatie kunnen blijven draaien tot het systeem besluit dat het geheugen in gebruik nodig is voor iets anders. Applicaties kunnen dit verhinderen door de applicatie zich als service te laten registereren (bvb chatapplicaties) of zoals zaken als de BroadcastReceivers.

Wanneer ik bijvoorbeeld in de auto navigatie heb openstaan, en ondertussen belt iemand, gaat de navigatie naar de achtergrond, en de telefoonapplicatie naar de voorgrond. Ik zal tijdens het gesprek echter van de navigatie nog gesproken instructies te horen krijgen.

Dit lijkt me multitasking.
Android kan wel degelijk echt multitasken. Dit is goed zichtbaar in de splitscreen modus van de Note series f.e.. Of apps die in een window video kunnen afspelen terwijl jij andere dingen doet. Het 'freeze' type multitasken wordt standaard gebruikt om batterij te sparen. Het is perfect mogelijk voor devs om echt multitasken in hun app in te bouwen.

[Reactie gewijzigd door Chip5y op 7 april 2014 13:46]

Uh multitasking? Verwissel van window in Android en je youtube filpmje/liedje stopt met afspelen.
Dit ligt aan de app zelf. Er zijn youtube mods of videospelers die gebruik maken van de youtube api die in de achtergrond door kunnen blijven spelen wanneer je naar een andere app switcht.

Daarnaast blijft Youtube ook doorspelen wanneer je een multitask feature zoals de floating window functie van Paranoid Android's (custom aosp-gebaseerde rom) Halo gebruikt. Zolang je root hebt is deze functionaliteit ook te gebruiken via het Xposed Framework.

Android kan zoveel multitasken als je wil, maar de vraag is inderdaad (zoals anderen ook al aangeven) in hoeverre je dat wil. Voor de meeste apps is een state save / suspend veel efficiënter, omdat het écht realtime doordraaien van de meeste apps in de achtergrond helemaal geen nut heeft. Het trekt alleen je batterij leeg en haalt de prestaties voor voorgrondprocessen naar beneden.

Als je een telefoon met een beetje ruim RAM hebt, zullen opvallend veel apps niet worden gekilled. Als je dan een effectieve (gesture based) task switcher gebruikt (want de huidige Android recent apps functie is niet echt slim ontworpen qua touchscreen-UX) zoals Switchr bijvoorbeeld, merk je pas dat Android best wel wat apps in leven laat en "per direct" toont bij een task switch.
Maar de internet radio gaat wel gewoon door als je die op de achtergrond zet.
Je YouTube filmpje zal inderdaad stoppen, omdat dit simpelweg is hoe de YouTube app geprogrammeerd is. Ik kan echter prima met Play Music, Pandora en elke andere muziek-app die zich als een service (achtergrondproces) registreert multitasken zonder probleem.
Anoniem: 572916
@DennusB7 april 2014 12:11
Ik hoop dat de widgets/overzichten, beter werken dan de widgets & touchwizz nu op android.
Als je widgets gebruikt, merk je toch dat ondanks een 2.3Ghz quadcore processor, Het systeem toch een 'trager' begint te worden.
Wat dat betreft bieden de smoothe interfaces van WP,IOS en BBos10 zonder widgets een 'snappier' ervaring, ook als je die os'en op slechts 1.7ghz Dualcore processors draait.
Ik denk niet dat dit ligt aan Android, maar gewoon aan de zwarte Touchwiz schil. Deze wordt volgestopt met alle nieuwe (vaak nog niet perfecte) features, die er voor zorgen dat deze schil erg zwaar is. Zo merk ik dat een samsung smartphone met de beste hardware nog last heeft van zijn eigen schil. Dezelfde hardware incombinatie met de stock android werkt al een heel stuk soepeler en daar volstaat een Dual core op 1.7ghz ook met gemak.

Het kunnen openen van meerdere 'windows' voor het gebruiker van meerdere apps tegelijk zou mij goed uitkomen en ontzettend handig lijken. Nu is dit wat Google maakt wel iets anders natuurlijk, maar de innovatie is alleen maar goed.
Dat is een probleem van Samsung, Touchwiz is gewoon crap en bloated.
Op mijn HTC One heb ik vijf pages op mijn launcher met hierop in totaal 13 widgets. Ik draai de telefoon undervolted en underclocked, de clock is dus nog lager dan origineel (1,6GHz)

[Reactie gewijzigd door jozuf op 7 april 2014 13:13]

Google probeert fragmentatie tegen te gaan door google specifieke onderdelen zelf closed source te leveren, het onderliggende systeem is gewoon nog steeds opensource, je kunt een prima functionerend android apparaat hebben zonder google's applicaties.
Daarnaast ligt het hebben van wat eigen apps op een open platform nog steeds mijlenver (in positieve zin) af van de gesloten systemen zoals windows mobile of iOS.

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 7 april 2014 16:28]

Opo zich leuk, al vind ik nog steeds dat het wisselen tussen apps onhandig gaat op Android. iOS heeft het volgens mij al wat beter voor elkaar en windows8 het beste. Daarbij kun je zelfs apps naast elkaar zetten of niet? Lijkt me toch wel ideaal als je iets produceert (ipv consumeert) op je tablet.
Eerlijk gezegd vind ik dit toch een beetje een rip-of van BlackBerry 10 OS. Die heeft namelijk de Hub en goede multitasking. En dat op telefoons met 4 GB aan werkgeheugen. Draait lekker vlot en laat openstaande apps in het geheugen als ze in de widgets staan waarvan je geloof ik max 4 van open kan hebben staan.
Echt, dit bestaat dus al. Ik was het wachten een beetje zat op mijn ideale OS (niks is perfect puristen, maar dat begrijpen jullie wel ;) ) totdat ik eigenlijk puur toevallig de BB Z10 ontdekte met BB10 OS. En ja ik ken ook Android en iOS. Lijkt nog het meest op iOS, met de vrijheid van Android en de veiligheid (zoals permissies per app gewoon goed kunnen beheren) zoals we die alleen van BlackBerry kennen.
En wat betrefd Whatsapp. Daar moest ik een beetje om lachen toen ik BBM (BlackBerry Messenger) begon te gebruiken. Wat ligt dat Whatsapp mijlen ver achter op BBM, ook op business gebied. En wt ik ook niet wist, is dat je BBM ook voor Android en iOS hebt.
Als BlackBerry nu eens wat meer aan marketing deed zou het zo de nr.2 kunnen worden op mobiel gebied (in car systems zijn ze al de nr.1 met QNX). Zeker met de veiligheid en data-graaien issues van Google en Facebook / Whatsapp, waar mensen zich almeer bewust van worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee