ABN Amro haalt inlogknop weg tijdens storing

ABN Amro heeft de inlogknop voor internetbankieren weggehaald van zijn internetsite, omdat klanten door een storing niet of nauwelijks online kunnen bankieren. De oorzaak en duur van de storing zijn onbekend. Mobiel bankieren blijft wel werken.

Woordvoerster Karen de Vries van ABN Amro zegt tegen Tweakers dat de bank adviseert om voor dringende bankzaken de telefoon te pakken. "Mobiel bankieren via de apps werkt wel gewoon zoals het hoort, dus dat is de snelste manier om nu bankzaken te doen." Dat mobiel bankieren wel werkt, komt doordat het deels gescheiden systemen zijn. Hoe lang de storing zal gaan duren en wat de oorzaak is, is onduidelijk.

Vanwege de storing heeft de bank de inlogknop voor bankieren van zijn site afgehaald. In plaats daarvan krijgen bezoekers van de site een pagina vol foutmeldingen te zien. "Dat is opdat mensen niet lang wachten op een pagina die niet zal laden."

De storing treft alle klanten en zorgt ervoor dat internetbankieren op de site niet of nauwelijks werkt. De site zelf is nog wel online, maar werkt trager dan normaal. De bank heeft miljoenen klanten in Nederland.

Storing ABN Amro -- inlogknop weg

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

27-01-2014 • 12:50

152

Submitter: iglesiasdelsol

Reacties (152)

152
135
71
6
0
9
Wijzig sortering
Beetje onprofessioneel dat je als eindgebruiker een stacktrace te zien krijgt. Een stacktrace laten zien wordt zeer afgeraden in verband met security. Dit heeft te maken dat een stack trace implementatie naar voren laat komen. Nu weten we bijvoorbeeld dat ABN Amro Java Server pages gebruikt en IBM WebSphere.

[Reactie gewijzigd door Sebazzz op 22 juli 2024 14:20]

Anoniem: 126717 27 januari 2014 12:53
In plaats daarvan krijgen bezoekers van de site een pagina vol foutmeldingen te zien.
Dat zal wel paniek veroorzaken bij veel mensen die niet technisch zijn. Ik ken er een paar die gelijk denken dat ze een virus hebben of dat hun rekening leeggeroofd wordt.
Een nette tekst zou veel beter zijn. Dat zou duidelijkheid geven en mensen niet onnodig naar knoppen laten zoeken, uitzoeken wat er op hun pc mis is, dure klantenservices (of zijn ze inmiddels gratis?) overbelasten om hulp, ....

Een nette melding wordt over het algemeen makkelijker geaccepteerd, zeker als er alternatieven of tijdsinschatting vermeld zijn.
Ook qua security is het niet handig om stacktraces te tonen op de live-omgeving.

Door stackraces te tonen geeft je veel informatie weg over je bug en zouden mensen met minder goede bedoelingen informatie kunnen krijgen over hoe het systeem eventueel binnen te dringen, of onderuit te halen is.
Anoniem: 415197 27 januari 2014 12:53
Als klant kan ik alleen maar denken: "wat een gepruts daar de laatste tijd..."
Ik vind de nieuwe site ook niet echt een verbetering. (Maar misschien heb ik die nog niet goed genoeg bekeken).

Edit: Dit is mijn reactie als klant. Ik krijg namelijk helemaal geen goede feedback van ABN-AMRO over wat er nu eigenlijk aan de hand is. Dan krijg je vanzelf dit soort ongenuanceerde gedachten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 22 juli 2024 14:20]

Wat een nuance weer.
Wellicht is het een DOS, wellicht een andere aanval?

En wanneer is het nou eigenlijk wel goed ?

Snap die zuurdoenerij niet zo goed, alsof u het allemaal wel een uptime van 100% realiseerd.
Uw reactie getuigd niet echt van een inlevensvermogen en of ervaring in de IT, wellicht de volgende keer u reactie iets meer onderbouwen zodat we kunnen begrijpen hoe goed u uw zaakjes voorelkaar heeft en hoe u dat heeft bereikt.
"Snap die zuurdoenerij niet zo goed, alsof u het allemaal wel een uptime van 100% realiseerd. Uw reactie getuigd niet echt van een inlevensvermogen en of ervaring in de IT, wellicht de volgende keer u reactie iets meer onderbouwen zodat we kunnen begrijpen hoe goed u uw zaakjes voorelkaar heeft en hoe u dat heeft bereikt."

<offtopic>Dat is wel een recht voor ze raap (non)argument. Ten eerste is de reactie van twop subjectief en is het zo dat op gebruikers, dus beschouwelijk niveau een argument altijd toelaatbaar zou moeten zijn. Wat voor de een wel werkt, werkt voor de ander niet. In de wereld van Ixd (Interactie) en UX (User Experience) heet dit een mentaal model of heuristieken. Dat wil zeggen dat de gebruiker, in dit geval twop, geen enkele inleving hoeft te hebben t.a.v. andere beroepen. Twop is een gebruiker van het systeem en dit moet 'het liefst' werken zoals hij dit ziet verwacht. Wellicht dat een uitnodiging voor een testpanel meer uitkomsten biedt.</offtopic>
Mooie reactie, maar ik zit hier niet op de ABN AMRO gebruikers website, maar op een IT / Technische news site. Ergo ik had wat meer in depth reacties verwacht.

Vandaar dat ik ook vraag naar hoe hij zijn systemen wel een uptime van 100% kan geven, deze vraag zou ik nooit aan een standaard gebruiker vragen.

Wellicht moet ik mijn verwachting aanpassen betreffende de gebruikers en dus reacties op deze website, want in basis heb je inderdaad gelijk.
Anoniem: 357391 @cyclone27 januari 2014 18:25
Nee, dat is te makkelijk. Je hebt ook serieuze reacties af lopen te serveren.

Ik ken iemand bij Yahoor die voor specifieke klanten 99.999% uptime garandeerd in hun 3 datacenters. Ze willen naar 99.9999% maar daarvoor is een 4e datacenter nodig omdat er 2 in Californie staan en daardoor aardbevingsgevoelig zijn.
Ik heb meerdere keren 99.5% omgevingen opgeleverd. Dat is omdat ik meestal in low budget omgevingen zit en de stap naar 99.8% financieel vaak lastig is.

Ik herhaal het nog maar een keer; 99% is voor een professionele omgeving een slechte score, en 100% is onmogelijk.

Accepteer dat nou maar gewoon en laten we er verder over ophouden.
Geloof niet dat jij me helemaal begrepen hebt :)
Ik serveer niets af, geef een ieder gelijk die gelijk heeft ik heb de wijsheid niet in pacht.
En neem de moeite om naar een ieder die de moeite neemt iets te beargumenteren (wellicht kan ik er nog iets van leren)

En die 100% uptime in mijn reactie was als reactie op een kort door de bocht reactie van TWOP om aan te duiden dat het dus niet mogelijk is.
Kortom we zeggen het anders maar bedoelen hetzelfde.

Wellicht kwam mijn sarcasme bij je niet helemaal over maar geloof dat gezien de reacties andere menen hem wel doorhadden :)

Maar opmerkingen als "Accepteer dat nou maar gewoon en laten we er verder over ophouden" doen mij de nekharen rechtop staan.

Hier lees ik eigenlijk , IK HEB GELIJK EN HOUDT JE BEK. Volgens mij werkt dat niet in Nederland, iets met vrijheid van meningsuiting enzo :)
Ik kan ook als klant onderschijven dat de nieuwe site bagger is. alles omgegooit. Het oogt qua design wel leuk maar bij een bank wil ik functionaliteit.

Ik heb er nog steeds last van dat ik op een menu druk. De url verschijnt maar de pagina niet. Moet ik handmatig op herladen drukken en dan werkt het weer. Ja dan noem ik gepruts en ja het is in 3 browsers getest.

Dit zal ook wel weer een ongenuanceerde reactie zijn. Inlevingsvermogen. Als je een nieuwe site begint draai je schaduw c.q je begin met zeg een groep van 5000 klanten die zich aanmelden. Maar nee de praktijk is we testen zelfs en de bug halen we er wel uit als ze naar voren komen. Ik hoef me niet in de IT wereld in te leven om te denken dat dat nogal dom overkomt.
Dan heb je toch echt oogkleppen opgehad de laatste paar maanden. Je hebt netjes een bankmail gekregen met daar in de melding dat er een nieuwe versie van de site getest werd en dat je vrijwillig toen al over kon schakelen.

Er is dus wel degelijk getest op vrijwillige basis. Ik zelf de nieuwe site toen ook getest en het werkte bij mij allemaal prima. Ook na de volledige overgang heb ik geen problemen gehad en zeker niet de verstoring welke jij ondervonden hebt.

Ja het internet bankieren is soms niet beschikbaar maar dit heeft iedere bank. Je vergeet ondertussen wel dat ze er alles aan doen om hun diensten veilig aan jou beschikbaar te stellen. 99% van de tijd zijn ze storingsvrij. Laat het inloggen over een jaar gezien 5 volle dagen niet beschikbaar geweest zijn, dan nog heb je 360 dagen waarop hun diensten wel goed voor jou beschikbaar waren.

Ik zie liever dat ze continu de beveiliging blijven verbeteren en dat mijn geld daardoor veilig staat met af en toe een storing tot gevolg dan dat ze op een gegeven moment zo hopeloos verouderd zijn dat het een eitje is voor hackers en script kiddies om met je centen er vandoor te gaan.
Of 5 dagen veel of weinig is hangt af van je perspectief, maar ik weet geen 1 andere dienst afgezien van de overheid of de banken waar dat acceptabel gevonden wordt.

Wat de gebruiker ervaart als de website van de bank is weinig meer dan een schil die boekingen en saldo's weergeeft uit een kopie van de echte database, en nieuwe opdrachten aanneemt en die via een interface instuurt. Technisch gezien helemaal niet zo ingewikkeld omdat met 99.9% betrouwbaarheid voeren, zelfs niet (vooral niet) op de schaal van een bank. Het werkt bovendien voor iedere bank ongeveer hetzelfde waardoor je de componenten grotendeels kan inkopen.

Vraag iemand die bij een IT leverancier van een bank rondloopt waarom het zo vaak misgaat; je krijgt waarschijnlijk te horen dat er heel erg weinig goede IT kennis binnen de bank aanwezig is. Veel van het echte werk gebeurd door externen, etc.
In de basis mag de website dan misschien een schil zijn maar de beveiliging tussen die schil en de systemen waarop de administratie van alle rekeningen staan is alles behalve technisch eenvoudig. Er is een reden waarom je geen berichtgeving hoort over dat een bank gehackt is en dat alle gegevens van alle rekeningen weg zijn.

Daar komt bij dat de banken inderdaad van veel externe partijen afhankelijk zijn. Te denken aan providers voor hun verbindingen, betalingsproviders voor de interactie met winkels en pin apparatuur, datacenters waar hun apparatuur gehost wordt, ideal enz. Als al die onderdelen in de keten van de dienstverlening van de banken zelf "maar" 99,9% uptime hebben dan kan de uptime van de banken daardoor met gemak een heel stuk lager uitvallen. Zeg jij maar waar deze storing door veroorzaakt werd. Nee, helaas kun je dat niet want hier is ook (nog) geen informatie over vrijgegeven.

Banken en overheidsdiensten zijn nu eenmaal een geliefd doelwit voor hackers en criminelen en dat zal altijd ook blijven. Tot nu toe hebben de banken hun beveiliging altijd nog heel wat beter op orde dan de overgrote meerderheid van de bedrijven
Al die complexiteit die je noemt zit in het betalingssysteem, en de website zelf staat daar om veiligheidsredenen geheel los van. Dat is de reden dat een gehackte site niet leidt tot problemen, niet omdat de beveiliging daar nou zo geweldig van is (want dat is die niet).

De interface tussen die 2 is overigens heel eenvoudig, er wordt regelmatig gewoon een read-only kopie van de database uit het betalingssysteem gemaakt en verplaatst naar de web omgeving.

De complexiteit in het betalingssysteem is dus geen excuus om een onbetrouwbare website te leveren.
5 volle dagen over 360 dagen.
voor een particulier maakt dat misschien niet uit. Ik gebruik mijn rekening bedrijfsmatig. Ik heb geen tijd en zin om te testen. Als bedrijfmatige gebruiker verwacht ik dat het gewoon werkt.

Je doet er eenvoudig over 5 dagen op 360 dagen.
Als jij webshosting of server hosting verkoopt en je roept dat 5 dagen op 360 dagen moet kunnen wordt je echt uitgelachen. Als mijn webshop er 5 dagen per jaar uit is kost dat aardig wat geld. Hetgeen trouwens voor veel webshops van toepassing is.

Als aban amro al met gescheiden systemen voor apps en normaal inloggen werkt is het misschien ook handig om bedrijven als 3de systeem toe te voegen apart van particulier gebruik. Als bedrijf mag en kun je zeker hogere eisen stellen wat betreft bereikbaarheid en mag je ook verwachten dat een bank daar alles aan doet.
De storingsuren van die 5 dagen zijn ook in de uren dat bijna niemand online is. Websites welke de storingen bijhouden zien namelijk ook gepland onderhoud (waar je vooraf over geïnformeerd wordt) als verstoring van de dienstverlening.

De storingen betreffen daarbij ook geen storingen van 5 aaneengesloten dagen. Het zijn storingen van hier en daar telkens een paar uur.

Daar naast bied ABN ook gewoon de mogelijkheid om zaken die spoed hebben tijdens een storing telefonisch af te handelen.

Banken zijn voor hun dienstverlening afhankelijk van heel veel andere organisaties zoals de centrale betalingsprovider, ideal, hostingbedrijven voor hun data centers, EU wetgeving enz.

Wanneer er door de banken geen uitspraken gedaan worden over waar de verstoring precies zat kun jij ook niet per definitie de bank als schuldige aanwijzen.
Zoals al vaker aangegeven heb je geen idee waar de storing wordt veroorzaakt. De storing kan net zo goed in iets liggen wat niets met de nieuwe looks van de website te maken heeft. Dan kun je wel 10 front-end webservers hebben met allemaal een ander uiterlijk maar dan gaat het nog niet werken.

Zolang de ABN AMRO geen uitspraken heeft gedaan over de aard van de storing kun je geen uitspraken doen over of dit met de nieuwe website te maken heeft.
Ik maakte ook maar een grapje, maar dat wordt hier dus blijkbaar niet gewaardeerd.

Overigens, de bankieren-"apps" deden het nog wel, dus het probleem zat wel in het front-end gedeelte. Dan helpt het dus wel om redundantie te hebben. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 22 juli 2024 14:20]

Die oude interface was juist kut, de kans dat je adresboek ook echt daadwerkelijk laadde was 1 op 8, ongeacht welke browser je gebruikte.
Anoniem: 357391 @cyclone27 januari 2014 13:23
100% uptime gaat lastig worden , 99.999% extreem duur maar wel realiseerbaar. 99.5% uptime moet gewoon haalbaar zijn voor een bank.

Met nuance, inleving en 20 jaar IT ervaring op het gebied van high availability en rekening houdend met DDOS aavallen blijft het een zeer matige prestatie van ABN Amro.
Je realiseert je wel dat 99,5% uptime over een jaar gezien neer komt op een totaal van 43,8 uur. Dat is dus bijna 2 dagen. Met af en toe een storing van een paar uur is het dus goed mogelijk dat ze netjes die 99,5% uptime halen.
Even kijken wat ik net schreef; 20 jaar IT ervaring op het gebied van high availability. Die 43.8 uur kwam ik ook op uit.

Eind vorig jaar kwamen er wat cijfers vrij over de beschikbaarheid van de bankensites, zie daarvoor http://www.nu.nl/tech/367...-getroffen-storingen.html
99% lijkt voor de Nederlandse banken dus een erg lastig cijfer te zijn.
En laten we eerlijk zijn, dat is volstrekt onacceptabel.
Leuk die 20 jaar ervaring maar dat niets aan het verhaal.

99% is nog steeds maar 87,6 uur in totaal. Bij de verstoring in de dienstverlening worden ook zaken als het tijdelijk niet beschikbaar zijn van de diensten ten gevolge van update werkzaamheden meegenomen. Deze werkzaamheden vinden dan ook nog eens plaatst op tijden dat de meeste mensen toch echt niet gebruik gaan maken van de diensten.

In de statistieken zijn ook zaken meegenomen wanneer maar 1 onderdeel geraakt is. Dus bijvoorbeeld alleen de app of het onderdeel voor het digitaal afsluiten van een verzekering.

Ook komt het geregeld voor dat diensten zoals ideal de storing ondervinden maar dat banken hier wel op aangekeken worden. Ook andere storingen zoals een storing bij de provider welke alle betalingen moet verwerken zitten hier in.

Daar naast worden de banken ook continu gedwongen om mee te gaan in alle onzin welke vanuit de EU opgelegd wordt zoals het verplicht gebruiken van IBAN.

Dus wat betreft die cijfers is het maar net hoe je het bekijkt. En ja allestoringen.nl voert zelf ook testen uit bij zo'n maar heeft nog geen zicht waardoor deze veroorzaakt wordt.
Okay, laat ik het anders stellen; als je 2 datacenters tot je beschikking hebt en je applicatie zit niet al te beroerd in elkaar en je hebt bij het ontwerp een beetje rekening gehouden met de wens uptime -en- je besteeds bij de implementatie flink wat zorg aan het wegwerken van single points of failure (en beschrijft diegene die je niet kunt vermijden en welke acties bij storingen nodig zijn) is 99.9% gewoon haalbaar.
Natuurlijk moet je er wat moeite voor doen maar het is geen rocketscience.

Voor een professionele dienstverlening vind ik alles beneden de 99.5% eigenlijk onacceptabel en voor banken zou 99.9% de normaalste zaak van de wereld moeten zijn.

Ik zit er als ondernemer echt niet op te wachten dat ik 3 dagen niet bij m'n geld kan, of m'n rekeningen niet kan voldoen.
De nieuwe site is inderdaad geen verbetering. De oude was inderdaad,.. verouderd, maar werkte altijd prima. Weinig storingen gehad in al die jaren. Nu is de site vernieuwd, niet 'verbeterd' naar mijn idee. Waarom een website puur aanpassen voor tablets etc (touch) terwijl al die apparaten al een app beschikbaar hebben om te bankieren? De nieuwe site is traag, sommige belangrijke functies zijn nu verstopt en op een desktop met een groot scherm (waar je uiteindelijk een desktop voor gebruikt) blijft er weinig meer van de site over dan een klein blokje informatie midden op je scherm.
ABNAmro; leuk hoor dat met de tijd meegaan, maar de volgende keer eerst maar je klanten vragen of het wel een verbetering is? De ABNAmro mobiele app werkt al heel lang prima voor dat doel.
Het is leuk dat jij maar aan neemt dat de vernieuwde site alleen in het leven is geroep voor een vernieuwing van het uiterlijk en om deze beschikbaar te maken op touch apparatuur, maar ondertussen heb je geen idee wat ze op de achtergrond misschien ook allemaal verbeterd hebben.

Banken zijn continu bezig om hun diensten zo veilig mogelijk aan te bieden en zullen dus hun online diensten continu bij moeten werken. De visuele veranderingen en de aanpassingen voor touch ondersteuning hoeven helemaal niet de aanleiding te zijn voor de storingen. Op de achtergrond moeten de banken ook van alles in het werk stellen om SEPA/IBAN te introduceren.
Ook hebben ze diverse aanpassingen gemaakt om de introductie van IBAN voor klanten makkelijker te maken. Zo kun je nog steeds het normale rekeningnummer invullen en wordt hier automatisch een IBAN rekeningnummer van gemaakt. Maar daar lees ik dan weer niets over in jouw verhaal.

Als ik kijk naar het aantal verstoringen in een heel jaar tijd bij ABN AMRO dan vind ik dat heel erg meevallen.
Automatisch het nummer aanvullen tot IBAN deed de vorige versie ook al.
De beta van de nieuwe website draait al een aantal maanden, genoeg tijd om daar feedback op te geven lijkt mij zo.
Die nieuwe site van de ABNAMRO leverd inderdaad telkens als ie online gaat problemen op. Dit was de derde keer dat ie online ging en er vervolgens toch weer afgehaald werd. Telkens zijn er problemen.

Het is geen Android/Windows/iOS/whatever vermaak app.
Als klant van de bank wil je toch geen beta-tester zijn?

[Reactie gewijzigd door LessRam op 22 juli 2024 14:20]

ik zie niet wat dit met android te maken heeft. dat noem ik echt een flame.

alsof apple en microsoft geen kinderziektes hebben...

en ja de nieuwe abm amro website heeft duidelijk last van kinderziektes, misschien had de bank dit beter kunnnen achterhalen door beter te testen.

echter is door een test omgeving te gebruiken nooit te voorspellen hoe zwaar de servers belast worden wanneer deze live zijn en jan en alleman ze bezoekt.

dat is niet alleen met webservers zo, maar met alles. denk bijvoorbeeld aan de opstartproblemen van i3d bij een aantal game lounches. door ervaring en beter schaalbare systemen gaat het echter elke keer beter.
Ik had bij de oude site vaak last dat het adresboek niet wilde laden, dat is nu wel over.
Als zakelijke klant van de ABN AMRO heb ik totaal geen behoefte aan een aangepaste website van voor Tablets...

Het is allemaal niet makkelijker en overzichtelijker geworden... Wat een ramp! regelmatige errors, batches die verdwijnen, het drie keer moeten inlezen van batches en driedubbel goedkeuren van batches voordat ze verzonden kunnen worden. Het niet kunnen zien wat de bedragen van de batches zijn op de abn amro reader..

Een IT-er staat nog altijd in dienst van een bedrijf/gebruiker en niet andersom...
Wij hebben als zakelijke klant totaal GEEN problemen met de ABN AMRO. Daar voor hadden we Rabobank en waren er niets anders dan problemen.

Daar komt bij dat je helemaal niet weet of de problemen door het toevoegen van touch ondersteuning veroorzaakt worden. Het kan ook door iets anders veroorzaakt worden.

Zolang er geen uitspraken door de ABN gedaan zijn omtrent de aard van de storing zijn het alleen maar jouw aannames welke op geen enkele wijze onderbouwd kunnen worden.
"maar het argument de oude werkte prima dus waarom een nieuwe daar ga ik niet eens op in, mensen die dat soort beargumentatie gebruiken horen naar mijn mening niet in de IT."

Uit ervaring kan ik je vertellen dat veel branche's dit principe toch echt wel (met succes) aanhouden. Waarom zou ik tijd en geld investeren in dingen die wel werken, als er ook dingen zijn die niet werken?
Of dacht je dat "don't fix what ain't broken" compleet uit de lucht gegrepen was en niet in de IT thuis hoort ;) ?
A : Ik werk in de offshore behoorlijk conservatieve branche kan ik melden. In het verleden gewoon weggelopen als dit soort argumenten op tafel kwamen, tot op heden zijn de mensen altijd uit het proces verwijderd en ik en mijn team verzocht om onze visie te geven.

Dat is mijn ervaring.

If it aint broke, gaat niet op in deze want zoals ik al aangeef in mijn vorige betoog voorziet de bank met zijn nieuwe site in een stuk functionele behoefte.
En deze behoefte komt van af van de eindgebruikers die nu opeens andere devices gaan gebruiken om de website te benaderen.

Kortom hadden ze dit niet gedaan, dan hadden de azijnpissers hier weer lopen zeiken dat de website niet geschikt was voor hun tablets en telefoons en dat de bank niet meegaat met zijn tijd/ behoeftes van zijn klanten.

Kortom zoals ik al noemde HET IS OOK NOOIT GOED.
Laat ik nou net verwijzen naar ervaring in diezelfde branche. En bij mijn ervaring worden de mensen die op innoveren/vernieuwing hameren juist vriendelijk verzocht om met een wel verdomd goeie reden te komen waarom zij een systeem dat werkt willen aan passen?

Zoals elders in de comments al vermeld is, waarom zou je een website die PERFECT werkt op een desktop aanpassen naar tablet/phone gebruik als je voor de tablet en phone een app hebt voor zo goed als elk OS (alleen BB OS ben ik niet zeker van, iOS, Android, WP8 hebben allemaal een app).

Nu hebben touch devices 2 opties, App of website geoptimalliseerd voor touch.
De desktop heeft 1 optie, een sub-optimale ervaring op een voor touch ontworpen website. Die ook nog eens vaker non functioneel is dan de oude.
Heb jij meer kennis dan ons dat je zo zeker durft te beweren dat de verstoringen door de nieuwe interface komen en niet misschien iets totaal anders?
Compleet offtopic en ik heb je vraag al beantwoord.
Maar de app geeft telebanking functionaliteit.
De website geeft behalve die functionaliteit OOK informatie die de klant graag leest vanaf telefoons en tablets.

In jip en janneke taal.
Met de APP kan ik niet even wat info opzoeken aangaande producten zoals Hypotheek e.d. die ik nog wil afsluiten. Daarvoor moet ik echt op de website zijn. Als die niet lekker werkt op een tablet / telefoon/ Internet explorer versie recent dan pas je je website aan.

De wereld om je heen veranderd, dus lekker stug blijven volhouden dat het geen nut heeft om te innoveren vindt ik nogal een dom/ eigenwijs/ en irrelevant standpunt.
een APP is in de meeste gevallen een zwaar beperkte webbrowser. Alles wat een APP kan, kan een website ook.

Bedrijven laten je graag geloven, dat je hun app nodig hebt, ipv de website.

Bekijk het verkeer eens tussen een app en een server :)
Idd het is nooit goed. Waar gaat een bank rekenign om? Geld kunnen ontvangen en overmaken (betalen) dit is de core taak van zo'n systeem.

Als je deze core taak goed hebt opgebouwd (ontworpen en ingericht) heb je een systeem waar aan je andere "ongein" kan koppelen. Met nadruk op "aankoppelen", zodat deze geen problemen kan verzorgen bij de vore taak. Betalen en ontvangen van geld.

Voor het ontvangen en betalen van geld, moet het verder niet uitmaken op welk device ze het tonen, aangezien dit een layout iets iets van een website.

Dus als de core taak niet goed werkt, kan ik boos worden op alle andere zaken die ze onder tussen aanpassen.

En in de IT, worden zaken die werken vaak ongemoeit gelaten, die werken. Omdat ooit iemand dat heeft opgezet en geen documenten heeft achter gelaten. In de tussen tijd, word er vaak wel een systeem er naast ontwikkelt, maar door de verschillende managers, 20 keer terug gestuurd om vervolgens nooit af te raken.

Dus ja, ik zeg. Laat zaken die het doen met rust, aanpassen leverd te vaak ongewnste problemen op. EN ja, ik hoor echt wel in de IT thuis.

En nee, we gaan geen zaken aanpassen, om het aanpassen. Als het werkt blijven wij het gebruiken, tot dat er een nieuwe versie minstens zo stabiel is.
Wie de schoen past trekke hem aan.

En qua corebusiness is volgens mij niet de website up houden van een bank.
Mocht je telebankieren wel als core business willen zien, lees het artikel dan nog eens want Telebankieren via tablets en telefoons met de app werkte gewoon.

En geld ontvangen dat doe je echt niet via de website hoor :)
Kortom je kon ontvangen en betalen dus core business is niet in het geding geweest.
En qua corebusiness is volgens mij niet de website up houden van een bank.
Mocht je telebankieren wel als core business willen zien, lees het artikel dan nog eens want Telebankieren via tablets en telefoons met de app werkte gewoon.
De core business van de bank is mij toegang geven tot mijn geld, en dat geld versturen naar wie ik zeg dat ze dat moeten doen, wanneer ik zeg dat ze dat moeten doen.

Als diezelfde bank mij eerst aan het internetbankieren zet omdat ze het niet meer in het kantoor willen doen, prima. Heb ik geen problemen mee, want het zorgt ervoor dat hun core business ook buiten kantooruren beschikbaar is. Prima uitbreiding dus.

Maar daar hangt wel een stukje verantwoordelijkheid aan. Als ze hun core business primair via de website laten verlopen, dan is internetbankieren dus ineens gepromoveerd tot onderdeel van die core business. En dus hebben ze ervoor te zorgen dat die website dus niet op de andere maand weer op zijn gat ligt, wat nu wel de indruk is die Jan met de Pet begint te krijgen.

Dat de app wel werkt is IMHO alleen maar meer bewijs dat ze niet goed bezig zijn. Als ik ABN klant zou zijn, dan kon ik daar alsnog niets mee (geen tablet, geen smartphone) en ben ik als klant dus gewoon pissed. Ik kan je wel vertellen dat als je dan de klantenservice belt, je mij niet als repliek moet gaan geven dat ik dan maar de app had moeten gebruiken, want dan sluit ik per direct mijn rekeningen en ga eens bij de concullega kijken.
Seal64 :
Thanks zo had ik het idd niet bekeken en zie inderdaad nu in dat die website wel neigt naar core business.
Maar dan nog vind ik dat ze het lang niet slecht doen, binnen 8 uur hebben ze de problemen opgelost. En met name de eerlijke communicatie maakt dat ik er wel vertrouwen in heb.

Beter dan zoals vroeger gebeurde dat er niets of 2 weken later pas iets verteld werd dat er iets mis was.
Klopt wie hem past trekt hem aan.

Innovatie is heel leuk hoor en kan mits goed gedaan wordt ook goed helpen binnen een bedrijf. Ik heb jammer genoeg rte vaak gezien dat iemand echt een heel mooi systeem gemaakt had, die vervolgens door niemand, behalve hem te beheren valt.
En qua corebusiness is volgens mij niet de website up houden van een bank.
Even iets verder denken dat je neus lang is. Een webitse, app of wat dan ook. Is alleen maar een frontend naar het achter liggende systeem wat daadwerlijke de betaling verwerkt. Net het overschrijf papiertje wat jij per post naar je bank stuurd.

/edit
Je website is niet te bereiken.

[Reactie gewijzigd door wica op 22 juli 2024 14:20]

Je hebt gelijk, maar als je goed kijkt is dat mijn prive domein die op een hopeloos verouderde slackware bak draaidt.
Tevens staat deze op de nominatie te verdwijnen zit midden in de migratie van onze internetverbinding naar een nieuwe BGP oplossing en nieuwe Firewalls :)

Kortom fair point maar dit is een verouderd prive projectje van mij :)
En probeer het over een week nog eens ;-) dan isstie ofline

[Reactie gewijzigd door cyclone op 22 juli 2024 14:20]

Anoniem: 415197 @cyclone27 januari 2014 13:36
Naar mijn mening zou de bank de oude vormgeving zoveel mogelijk moeten behouden.

Op dit moment zijn er heel veel mensen (waaronder veel ouderen) die ineens niet meer snappen hoe ze geld moeten overmaken, etc.
"dus waarom een nieuwe daar ga ik niet eens op in, mensen die dat soort beargumentatie gebruiken horen naar mijn mening niet in de IT"
Daarmee ga je dus wel op in. En naar mijn mening horen geen mensen in de IT thuis die vernieuwen om te vernieuwen, blijkbaar val jij daar dus onder. Iets wat werkt hoef je niet te 'vernieuwen'. Of in dit geval dramatisch te verslechteren. Dat is inderdaad mijn mening, zoals iedereen die mag hebben. Wie jij wel en niet in de IT thuis vindt horen voegt niks toe aan deze discussie over een bankwebsite.

Misschien ben jij de domme hier, want als je mijn verhaal blijkbaar goed hebt gelezen heb je ook gelezen dat er al een oplossing is voor mobiele gebruikers: APPS, die daarvoor prima werken.

Ik hoef geen postzegel midden op een 24 of 27 inch scherm dat voor website moet doorgaan! Als ik zo'n website niet zou hoeven gebruiken waren ze mij al lang kwijt als klant. Dus daarom maak ik er gebruik van. Maar goed, we zullen zien hoe lang dit gaat duren. Als ik die java foutmeldingen zie, weet ik al genoeg; dit is nog lang niet opgelost...

http://www.reddit.com/r/p...considers_it_his_biggest/
I watched 30+ engineers spend over two years trying to implement WS for a small activity, to never really get it working correctly. This included months of consulting time with IBM directly, who's own engineers rarely understood how the product worked. And this was on AIX, which is also owned by IBM. I wonder how much worse it would have been trying to get it up and running on Windows.
http://www.bbc.co.uk/news/business-11944966
What's the biggest technology mistake you ever made - either at work or in your own life?

When I was at IBM, I started a product called Websphere [which helps companies to operate and integrate business applications across multiple computing platforms].

Because I had come from working on big mission-critical systems, I thought it needs to be scalable, reliable, have a single point of control ... I tried to build something like a mainframe, a system that was capable of doing anything, that would be able to do what might be needed in five years.

I call it the endgame fallacy. It was too complex for people to master. I overdesigned it.

Because we were IBM, we survived it, but if we'd been a start-up, we'd have gone to the wall.

[Reactie gewijzigd door Conzales op 22 juli 2024 14:20]

Dat kan wel zijn maar hier moeten 60 salarissen worden uitbetaald...te laat betalen is geen optie. Men probeert hier al meer dan een uur er in te komen tot we dit bericht lazen. Verloren werktijd. En dat gebeurt op dit moment bij ieder bedrijf. Dus dat zijn vele uren werk down-the-drain in heel Nederland, en dus economische schade.

Een up-time van 100% lijkt me overbodig, maar vrijdag en de maandag erop down is niet best.

Aangedragen oplossing: bellen. Dat lijkt ons geen goed idee met 60 betaalopdrachten. Ik denk dat er bedrijven zijn met nog wel meer betaalopdrachten en als iedereen gaat bellen. De capaciteit van de aangedragen oplossing is dus te laag.

Wij denken hier inderdaad; wat een gepruts, had daar niet een tekstuele melding van gemaakt kunnen worden in plaats van een foutmelding in java? Als IT bedrijf weten we best dat niet alles vlekkeloos verloopt, maar een pop-up melding van de login knop maken zou toch wel het minste zijn wat men kan doen.

We hopen dus vandaag nog de salarissen te kunnen betalen.
Een up-time van 100% lijkt me overbodig, maar vrijdag en de maandag erop down is niet best.
Denk je dat de bank zoiets had van hé laten we het bedrijfsleven even pesten door op maandag een storing af te kondigen?

Ik verwacht van een IT bedrijf wel wat meer begrip voor een verstoring.

Wie weet is de storing wel zo groot dat ze niet de mogelijkheid hebben om een melding te kunnen maken op de plek van de knop en was de enige optie om het inloggen onmogelijk te maken bijvoorbeeld het uitzetten van de server welke de login knop aanbied aan de website.
Je weet totaal niet hoe de ABN AMRO hun website in elkaar heeft zitten maar je denkt wel te kunnen oordelen over hoe ze het allemaal beter op kunnen lossen.
Dank voor je inhoudelijke reactie. Inderdaad begrijpen we dat als IT bedrijf, zoals ik in mijn reactie al schreef. Maar vrijdag werkte het ook al niet. We kunnen wel begrip opbrengen voor de perikelen, maar ik weet zeker dat minstens 20 van de 60 medewerkers dat begrip niet kan opbrengen en die druk komt bij ons terecht.

Ik denk zeker niet de de bank het bedrijfsleven wil pesten, ik begrijp niet waar je dat vandaan haalt.

Begrip voor een verstoring begrijp ik zeker. Onze klanten zijn ziekenhuizen. We zijn verantwoordelijk voor het patiëntendossier. Die mag er nooit uit liggen. Dat kan dodelijk zijn. En toch gebeurt het. En daarom zijn er schaduw systemen en noodprocedures. Rode computers op aparte nood-netwerken, automatische printers voor verder werken op papier etc. Maar je kan niet alles voor zijn. Toch zijn artsen en verpleegkundigen erg vergevingsgezind en begripvol als je maar goed communiceert wat er mis is gegaan en wat in de toekomst een goede workaround is. Dat proberen we zo goed mogelijk te doen maar dat lukt ons ook niet altijd.

En daar gaat het nu even mis bij de ABN-AMRO. Via een half aangepaste knop. Ik wil niet de indruk wekken dat ik de bank volledig afkeur, of veroordeel, maar een salarisrun niet kunnen draaien is erg erg vervelend. Zeker als het vrijdag ook al niet kon. Inmiddels is het 1600u, het werkt al ruim 5 uur niet. Laten we hopen op een snelle oplossing.
Je neerbuigende toon op mijn neutrale bericht bevalt mij totaal niet. Je zendt niet alleen een flame naar mij maar naar 'de mensen die het uit moeten voeren', mijn collega's. Dit terwijl je slecht geïnformeerd bent en maar in het rond oordeelt.Je hebt een mening maar stoelt deze niet op feiten, althans, je meldt ze niet.

Ook het zakelijk gedeelte van telebankieren ligt plat. Het SEPA bestand dat we van de salaris administratie krijgen kun je hier naartoe uploaden. Deze is prima geschikt voor het uitbetalen van 60 salarissen. Of voor 60 000 salarissen. Onze bank adviseert nog tegenwoordig dit te gebruiken, dat advies weegt zwaarder dan het jouwe. Dacht je nu echt dat we het prive-deel van telebankieren gebruikten? Ik blijf bij mijn standpunt dat we geen salarissen kunnen uitbetalen en dat dat erg vervelend is voor onze medewerkers. 'gepruts' vind ik een milde vorm van kritiek. Uiteraard hebben we gebeld. En uiteraard hebben we geen tijd om te wachten tot we eindelijk aan de beurt zijn.
Het is niet neerbuigend bedoeld en of geschreven.
Ik concludeer idd uit informatie die jij geeft, en nu reken je mij het aan dat deze onvolledig is ?

No flame intended maar je eigen bericht neutraal benoemen vind ik (let op vind) ik kortzichtig getuige het gebrek aan goede argumentatie en feiten.

Mijn excuses voor mijn onwetendheid, ik had beter moeten weten.
Maar de negatieve toon van alle reacties waaronder ook de uwe irriteert me soms.

Maargoed zoals een wijze man (George Carlin) eens mooie schreef.

“Never argue with an idiot. They will only bring you down to their level and beat you with experience.”
Op de twitter is netjes dit gecommuniceerd
-ABN AMRO website & Internet Bankieren zijn tijdelijk niet beschikbaar. Zodra de storing is verholpen, melden we dat. Excuses hiervoor! -1u
-Update: We hebben de inlogknop tijdelijk weggehaald. Je kunt wel gebruik maken van de app. We houden je op de hoogte. -39min

Midden op de frontpagina staat een link naar waarom de inlog knop was verwijderd.
Dus wat mist u in de communicatie van de bank? Mijn advies zou zijn, eerst te kijken dan te oordelen.
Alsof iedereen op de wereld een twitter/facebook account heeft. Ze kunnen een kort stukje plaatsen op de pagina dat er een storing is. Ipv een kleine link onderin. Een "leek" die net kan internet bankieren zal niet uitgebreid gaan zoeken.
Heb je het hele bericht gelezen van 3x3? En dan met name de laatste twee regelen. Daar waar staat dat er op de plek van de knop gewoon een link is naar een uitleg..?
Heb jij wel de link gelezen?

Klik

"Lukt het u niet om in te loggen in Internet Bankieren? Misschien moet u de browsergeschiedenis van uw computer of tablet verwijderen. Hieronder kunt u lezen hoe u dat doet in de browsers Internet Explorer, Chrome, Firefox en Safari.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met een van onze collega's van het Advies en Service Center via 0900 - 00 24."

Er staat niets over een storing.

[Reactie gewijzigd door corporalnl op 22 juli 2024 14:20]

Wat een onzin, je moet dus verplicht een Twitter account te hebben en zelf op zoek gaan om ook maar iets te weten te komen? En dat noem je netjes?

Dat ze verder een linkje met uitleg neerzetten, lijkt me meer dan logisch. Dit had vanaf het begin gedaan moeten zijn, imho.

*edit@3x3* Zoals menig hieronder ook aangeeft, die knop hebben ze daar dus niet bewust neer gezet, die kwam alleen naar voren omdat er vaak op werd gezocht. Daarnaast legt het niet uit waarom de knop weg is, maar is meer een algemene omschrijving dat je je cookies enzo moet weggooien.

Is toch prachtig dat ik hiervoor ongewenst gemod wordt, terwijl 3x3 hieronder +2 krijgt. Dat terwijl zijn eerste alinea gewoon niet waar is.

Verder prima dat ze 24/7 telefonisch bereikbaar zijn, de telefoon zal daar wel roodgloeiend zijn geweest, en daar ging deze hele discussie nou juist over. Hoe moeilijk is het om een normaal bericht op je site te zetten wat er aan de hand is?

[Reactie gewijzigd door Zoop op 22 juli 2024 14:20]

Nogmaals, naast de communicatie via social media, staat ook exact in het midden van de pagina ."waarom mist de inlogknop" En die is daar niet automatisch neergezet, maar waarschijnlijk op hetzelfde moment als de inlogknop verwijderd is.

Tevens is ABN AMRO, ook de enige bank, die werkelijk 24/7 telefonisch bereikbaar is. Dit in tegenstelling tot andere banken, die 's avonds 's nachts, bij onderhoud of storingen niet bereikbaar zijn.
Wel ben ik het met je eens, dat een grotere of duidelijkere verheldering op de site klantvriendelijker en duidelijker zou zijn.
Leuk die link "waarom mist de inlogknop". Maar dit is op basis van meestgezocht. Dat is er gekomen omdat mensen erop gezocht hebben.

Die link geeft niets aan over een storing.
Als je daar op klikt kom je op een pagina om je browser geschiedenis te verwijderen.

Klik

Oftewel ze hebben nog wat te verbeteren.

[Reactie gewijzigd door corporalnl op 22 juli 2024 14:20]

Waar precies?
http://imgur.com/WLrmnKA.png

Onder meest gezocht staat wel 'De inlogknop van Internet Bankieren ontbreekt' maar die linkt naar algemene browsergeschiedenis informatie.

[Reactie gewijzigd door ikbenwouter op 22 juli 2024 14:20]

Prima dat je eea verdedigt maar wat je zegt klopt gewoon niet. De informatie is gebrekkig en de link die je aangeeft verwijst naar standaard info, wat direct ook ontkracht dat het daar met opzet is neergezet, want dan had er ook een passende melding achter die link gezeten.

Een simpele popup (we krijgen die verdorie al voor elk koekje...) was veel duidelijker geweest en ook correct. Ga jij de frontpage lezen als je puur op zoek bent naar de inlogknop voor internetbankieren? Ik iig niet, ik kijk hoogstens even snel naar de adresbalk of ie groen is. Er is ook geen vaste 'shoutbox' of iets dergelijks met actuele meldingen, kortom, er is geen vaste plek waar de klant dit soort informatie vindt. Een klant die op zoek moet, is een klant die geld gaat kosten.

Edit: Hey, de inlogknop is terug! @ 15:45

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:20]

Je denkt toch niet dat ik de twitteraccounts actief volg van alle bedrijven en instaties waar ik iets mee te maken heb?
Het lezen van alle PR-berichten en reclame van al die bedrijven is een dagtaak. Ik heb wel iets beters te doen.
Over een paar dagen is het 1 februari, de officiele datum voor invoering van SEPA (Single European Payment Area, bekend van invoering IBAN bij het grote publiek). Het MKB lijkt intussen uitstel te hebben gehad, maar de banken hebben dat niet. Kan me prima voorstellen dat ze nog wat last-minute wijzigingen proberen door te voeren om die deadline te halen.

Waar gehakt wordt vallen spaanders.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 14:20]

SEPA deadline is/was het probleem niet, de last minute wijziging van de toezichthouders dat er 6 maanden duale periode blijft was wel het probleem.
Kan de bank anders ook niet altijd aan doen, heeft niks met prutswerk te maken, die weten heus wel wat ze doen... En als je denkt dat zoiets nergens anders gebeurd kom je van een kale kermis thuis kan ik je op een briefje meegeven.
Frappant ook dat het ze wél lukt om de inlogknop weg te halen, maar dat bezoekers dan niet naar een korte uitleg worden geleid, nee, je geeft ze een Error page met onbegrijpelijke taal.

Hoezo werkverschaffing voor klantenservice... prutsers.
Anoniem: 23480 @Vayra27 januari 2014 13:14
De inlog knop zal een killswitch hebben, daar waar informatie berichten mogelijk afhankelijk zijn van een publicatie mechanisme.

Als ik zie dat zelf plaatjes en css bestanden 404's teruggeven zal er wel iets goed plat liggen op de achtergrond; misschien dusdanig dat de webredactie haar werk ook niet kan doen.
Je kan dit wel zeggen, maar de gemiddelde klant heeft geen flauw benul natuurlijk. Dit ervaar ik zelf, elke dag, want ik werk op klantenservice :)

Voorbeelden genoeg: overzichtsblad verzekeringen op de persoonlijke omgeving ligt er een dagje uit, en ons call aanbod stijgt met een kleine 230%.

Kortom, gebrekkige informatie richting je klanten is dé ultieme manier om geld over de balk te smijten. Het zogenaamde 'herhaalverkeer' (Klanten die 2x voor hetzelfde bellen, of vaker) is bij menig bedrijf goed voor zo'n 40% van het call aanbod. Stel dat je daar de helft van weg kunt werken dmv betere informatie richting klanten. Dan kun je 1/5e van je personeel ontslaan. En de ervaring leert dat het zelfs mogelijk is herhaalverkeer te reduceren tot tegen de 5-8%...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:20]

Exact mijn gedachte. Je zou toch verwachten dat ze hier gewoon een noodschakelaar voor hebben zoals het gemiddelde CMS heeft. Je zet het systeem in ouderhoudsmodus, inlog verdwijnt en een fatsoenlijke foutmelding verschijnt. Desnoods gewoon "internetbankieren is momenteel niet beschikbaar, probeer het later nog eens", dat snapt de gemiddelde consument tenminste.
Ze hadden afgelopen zaterdag om 23 uur onderhoud....
Nu een storing, tja.

Mijn internetbankieren werd zaterdag spontaan beëindigd, dus ik belde met ze :
we hebben regelmatig onderhoud op zaterdag 23 uur, of ik het de dag erop weer wou proberen.

In plaats van dat ze dat nu aangeven op de site en dan ook even van te voren.

En ja de site ziet er tegenwoordig onlogisch en rommelig uit.
(dat is mijn mening)
Normaalgesproken is onderhoud vanaf 01.00 uur. Maar soms is shutdown vanaf 23.00 een vereiste. Anders past fallback bv. niet meer in het onderhoudswindow of zijn de verificaties erg intensief.
Dat is allemaal leuk en aardig, maar de gebruikers op de hoogte houden is nog belangrijker.

Wie pleegt er nu onderhoud op een site terwijl die in de lucht is ?
Niemand. Daarom is de site tijdens onderhoud ook down. En wordt altijd aangekondigd op de site en in IB zelf. Wat wil je dus nog meer?
blijkbaar te off topic, maar toch nog even :
De site was niet down, ik zat te internet bankieren ;)
even over 23 uur waren de rekeningen in eens niet meer bereikbaar.
En er stond nergens een melding over onderhoud of offline gaan.
Dat is dan inderdaad slordig. O-)
De inlogknop weghalen is mijnsinziens wel een hele effectieve manier, als geconstateerd is dat er iets mis is.

Ik kan daar niet tegen zijn. En ik neem mijn petje af voor de progger die dat verzonnen heeft.
Vraag me dan alleen af hoe lang het duurt voor ze daar doorhebben dat er iets mis is.

Dat het dan nog wel via mobiel kan zegt mij maar een ding:
NOG niet via mobiel bankieren.
Dat meen je toch niet? Als een progger een handige manier kan maken waarop met de klik op een button de inlog knop van een site is verdwenen, vanuit server side, dan is dat toch totaal niet te vergelijken met een save functie in jouw projectje? Ik snap 'em niet.
Tja, dat is weer zo'n typische ABNAMRO oplossing...
"We verwijderen gewoon de knop, maar vertellen verder lekker niks en laten onze klanten zoeken totdat ze een ons wegen".
Zet dan gewoon een melding (pop-up of whatever) op de site dat internet bankieren tijdelijk niet werkt.
Maarja, dit is "Service anno nu" natuurlijk... (lees: géén service :( )

@twop,
Je bent niet de enige, ik vind die nieuwe site ook helemaal niks. Alles wat je zoekt staat op plaatsen waar je het juist niet verwacht, allemaal lekker omslachtig, en de zoekfunctie is ook dramatisch tot niet bestaand.
Maargoed...

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 22 juli 2024 14:20]

45 minuten geleden hebben ze op twitter naar buiten gecommuniceerd, dat ze de knop en waarom ze de knop verwijderd hebben. Ook staat het midden op de site.
Ja, maar niet iedereen gebruikt social media.
Waarom denk je dat er als 4e item van meestgestelde vragen op de site staat "De inlogknop van internetbankieren ontbreekt"?
Ze zijn gewoon te beroerd om even een kleine melding op de plek van de knop te zetten.
Omdat de melding er over het ontbreken van de knop, niet automatisch maar door de redactie van de site is neergezet.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 22 juli 2024 14:20]

Deze is automatisch tevoorschijn gekomen omdat mensen erop hebben gezocht.

En als je erop klikt kom je op een standaard pagina terecht.

Klik
Erm, wat doet een NullPointerException op een live environment?

Dan niet zozeer dat die erin zit, dat kan gebeuren en zou niet moeten mogen.
Maar meer van, waarom in hemelsnaam staat error reporting aan op een live server op de website zelf? Dat is wel het laatste wat je wilt in verband met de veiligheid.

Ook al is er in dit geval vrij weinig te halen uit de error (lijkt deels al afgeschermd te zijn), dit zou niet moeten kunnen.
Waarom gebruiken banken überhaupt (het zo lek als een mandje) Java?
Onderbouw jezelf aub.

Java, voor de serverkant, is absoluut niet lek, verre van zelfs.
Java op server side lek? Iets met een klok en klepel...

[Reactie gewijzigd door Kura op 22 juli 2024 14:20]

In plaats daarvan krijgen bezoekers van de site een pagina vol foutmeldingen te zien. "Dat is opdat mensen niet lang wachten op een pagina die niet zal laden."
Alsof klanten wat hebben aan technische jargon wat gebruikt zou moeten worden om echt aan te geven waarom er een storing is. Het internetbankieren werkt niet. Of dat nu komt door systeem A of systeem B. Het is voor de bank het belangerijkste dat ze zelf goed documenteren waar de meeste storingen door ontstaan en daar actie op ondernemen. Het is hoe dan ook vervelend en komt ALTIJD ongelegen als je wilt bankieren.

Als het een klein probleempje is dan reboot je een systeem. Als het een groot probleem is dan moet je eerst uitzoeken waar het weg komt. En dan naar een oplossing zoeken. En je kan nooit beloven wanneer het klaar is. Want als het dan nog steeds niet goed werkt dan kom je ook nog eens je belofte niet na, wat de klant ook van je verwacht het is nooit goed.

Het zou mij wel benieuwen of er niet eens een organisatie komt ( is? ) die een rapport maakt van dit soort storingen en kijgt welke banken de zaken het beste op orde hebben.
allestoringen.nl rapporteert jaarlijks.
Daaruit blijkt dat Rabo het vaakst problemen heeft, gevolgd door ing, gevolgd door ABN.
Alleen is meetmethode nogal discutabel. En heeft zelfs Rabobank 99% uptime.
Met 99% uptime / jaar mag je nog steeds bijna 90uur plat liggen.
Ze kunnen beter de knop 'grijs'/inactief maken met een melding dat er storing is en dat er tijdelijk niet ingelogd kan worden. Dat is tenminste duidelijker voor de klant dan de gehele knop maar weghalen...
Je hebt geen idee omtrent welke storing zij ondervinden. Ik heb liever dat ze de knop quick en dirty weghalen op het moment dat bijvoorbeeld de beveiliging in het geding komt dan dat ze eerst de site dusdanig fixen dat die knop gayed out is.

Ze doen in ieder geval hun best om zo veel mogelijk klanten te informeren.
//sarcasm mode on

Kunnen ze bij sommige banken sowieso die knop verbergen

//sarcasm mode off

Ik zeg ja en nee bij deze oplossing. Ja, mensen kunnen niet proberen in te loggen en steeds foutmeldingen krijgen.
Nee, ik zie liever een stabieler systeem
Ik weet het niet hoor, maar die knop zit er gewoon. Vervolgens kom je op een lege pagina terecht, met een knop volgende... Daarna zit een eindeloze loop...
Merkte vanochtend inderdaad dat ik niet kon inloggen om een betaling te doen. Gelukkig werkt bankieren via de mobiele apps wel dus heb uiteindelijk de betaling wel kunnen doen.

Nu hopen dat ze de boel snel kunnen repareren en kunnen vinden wat er mis ging en zorgen dat het niet nogmaals gebeurt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.