Apple bracht eerste Mac-computer 30 jaar geleden uit

Het is vrijdag dertig jaar geleden dat Apple de Macintosh introduceerde. Het systeem van Apple was de eerste consumentencomputer die voor een relatief laag bedrag te krijgen was en die over een grafische interface beschikte. Ook de populariteit van de muis begon bij de Macintosh.

De introductie van de eerste Macintosh, die later het achtervoegsel 128K kreeg, vond plaats op 24 januari 1984 in een keynote van Steve Jobs en dezelfde dag begon de verkoop. De introductie werd twee dagen eerder ingeleid door een opvallende reclamevideo die was geregisseerd door Ridley Scott en die was geïnspireerd door het boek 1984, waarbij indirect naar pc-grootmacht IBM als Big Brother werd verwezen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De prijs van de Macintosh 128K bedroeg toentertijd 2495 dollar en doel van Apple was om een computer uit te brengen die voor de gewone man binnen handbereik was. Voor dat geld kreeg de consumenten een systeem met een monochroom 9"-scherm met resolutie van 512x342 pixels en een ppi-waarde van 72, wat lang een desktoppublishingstandaard bleef en nog steeds door sommigen als een soort standaard voor afbeeldingen voor het web gezien wordt.

Apple Macintosh 128K

De computer bevatte een Motorola MC68000-processor, die op 8MHz liep en die voor die tijd bijzonder snel was en nog jaren dienst zou doen. Ook was er een 3,5"-floppydrive en een geheugencapaciteit was 128KB. Deze hoeveelheid bleek voor veel programma's een bottleneck, waardoor Apple zich al in september van 1984 genoodzaakt zag een duurdere variant met 512KB uit te brengen. In oktober 1984 stopte Apple de verkoop van de Macintosh 128K.

De Macintosh bracht een aantal vernieuwingen naar de markt voor consumentencomputers. Zo was de Macintosh met Mac OS de eerste consumentencomputer met een grafische interface, waarmee Apple voortborduurde op zijn eigen Lisa OS, dat op zijn beurt geïnspireerd was op een interface die Xerox Parc ontwikkeld had. Ook de muis heeft zijn oorsprong bij Xerox Parc en Apple was er vroeg bij; dit onderdeel is sindsdien tot standaard-accessoire van de computer geworden, .

Er volgden in de jaren tachtig en negentig verschillende Macintosh-varianten en ook verscheen in 1990 de Macintosh Portable, een vroege laptop die daarna opgevolgd werd door draagbare PowerBooks. Halverwege jaren negentig maakte Apple ook de overstap van Motorola-processors naar chips op basis van de PowerPC-architectuur. Het mocht niet baten in de strijd met de pc, die dankzij de lage prijzen steeds populairder werden, terwijl de Macintosh uit de gratie raakte en Apples voortbestaan in gevaar kwam.

Met de opvallend gekleurde iMac-all-in-one, eind jaren negentig, vond Apple de weg naar succes terug. De G4-opvolger kenmerkte zich door zijn bolvormige basis en met de G5-variant introduceerde Apple het all-in-one-ontwerp zoals het die nu nog steeds toepast, met de behuizing achter het scherm. De PowerBook-laptop evolueerde van de iBook tot de MacBook en ook de workstations dragen met achtereenvolgens 'Power Mac' en de 'Mac Pro' nog steeds de Mac-aanduiding. Daarnaast breidde Apple zijn productportfolio in 2005 uit met de kleine desktopcomputer Mac mini, die overigens sinds eind 2012 geen update meer heeft gehad.

Alle Macs bevatten sinds 2006 Intel-processors in plaats van PowerPC-cpu's en in de periode sinds dat jaar is de fabrikant steeds meer aluminium en minimalistischer ontwerpen toe gaan passen. De naam Macintosh wordt sinds 1998 niet meer gebruikt en ook is de aanduiding Mac uit het besturingssysteem geschrapt, maar gezien het grote aantal verschillende systemen dat nog onder de Mac-vlag verschijnt, zal Apple de naamgeving nog wel een tijd in ere houden.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-01-2014 • 06:00

161 Linkedin

Reacties (161)

Wijzig sortering
Zelf ook vroeger een Amiga gehad, maar ook op een Motorola MC68020 geprogrammeerd op een VME-bus systeem.
Wat ik me kan herinneren:
IBM koos toen voor de Intel processor omdat die goedkoper was dan de Motorola 68000.
Maar de Motorola was beter om zeker twee redenen en dat is lang een obstakel geweest binnen de pc-wereld t/m de 80286.
Motorola CPU's hadden gewoon een lineaire geheugenadressering zoals we die nu kennen, de Intel had een gesegmenteerd geheugenbereik.
En de interrupt-afhandeling van de Motorola was beter dan die van Intel waardoor preemptive multitasking (zoals dat nu nog steeds is) mogelijk was op de Macintosh en de Amiga.
De meesten kunnen zich nog wel het taskswitching van Windows 3 herinneren, iedere applicatie kreeg altijd dezelfde processortijd toegewezen ongeacht of deze het nodig had of niet.
Pas bij de 80386 cpu was Intel op gelijke voet met Motorola, maar deze had dan ook 2 modi.
Wat de Motorola toen nog niet had was een Memory Management Unit.
Zo kon op de Amiga als een applicatie niet goed was geprogrammeerd per ongeluk in het geheugenbereik van een andere applicatie rotzooien.
OS van de Amiga was onder Unix ontwikkeld wat de programmeertaal C als standaard maakte op de Amiga. De Motorola MC680x0 waren heel populair in de Unix workstation wereld (b.v. bij Sun Microsystems en Hewlett Packard).

[Reactie gewijzigd door MadButcher op 24 januari 2014 11:19]

Je mag de Sinckair QL niet vergeten, ook 68000 architektuur maar met een 8 bit databus naar buiten toe. Een serieuse computer met helaas wat zwakke punten. Mooie tijd!
ook 68000 architektuur maar met een 8 bit databus naar buiten toe.
Dat was de 68008
Jaja, good ol' times :-)
Het was ook een genot om assembly te programmeren op de mc68k. Dat beestje stak zeer logisch en overzichtelijk in elkaar.
Intel 80x86 daarentegen was/is een grote puinbak.
Anoniem: 487182
24 januari 2014 08:25
"Apple bracht eerste Mac-computer 30 jaar geleden uit"
Dit klopt volgens mij niet:het was wél de eerste "consumentencomputer"!
De ECHTE grote doorbraak was de Apple Lisa,een machine van toen 10.000 dollar ontworpen door Steve Wozniak & zijn team .
De publicatie van de complete opbouw van de machine in het inmiddels legendarische blad BYTE deed de computer-ingenieurs de adem stokken....
Afgezien van de prijs was het enige wat er op aan te merken was:
er was slechts 56K geheugen over voor software,en geheugen was waanzinnig duur in die tijd.
De Lisa is "the mother of all Mac's",en verdient nog steeds een standbeeld als "the machine that changed personal computing".
Het heeft zo'n 10 jaar geduurd,voordat Apple computers op de markt kon brengen die recht deden aan dat meesterwerkje van Wozniak,het werkelijke genie van Apple...
"Apple bracht eerste Mac-computer 30 jaar geleden uit"
Dit klopt volgens mij niet:het was wél de eerste "consumentencomputer"!
De ECHTE grote doorbraak was de Apple Lisa,een machine van toen 10.000 dollar ontworpen door Steve Wozniak & zijn team .
De Lisa was geen Mac. Hij draaide wel dezelfde GUI maar was verder niet compatible.

De Lisa werd ook niet door Wozniak ontwikkeld. Steve Jobs was het project begonnen (vandaar dat de Lisa ook naar zijn dochter genoemd werd) maar werd daarna wegens ruzie van het project gehaald.

En of Wozniak de echte genie van Apple was, daar kun je over discussiëren. Hij was wel een genie en een goede ingenieur, maar zonder Steve Jobs was Apple altijd een hobbyprojectje gebleven.
Anoniem: 487182
@Hoopje24 januari 2014 09:58
"En of Wozniak de echte genie van Apple was, daar kun je over discussiëren. Hij was wel een genie en een goede ingenieur, maar zonder Steve Jobs was Apple altijd een hobbyprojectje gebleven."
Ik ben er niet bij geweest...
Ik heb ook niet gesteld dat de Lisa op MacOS draaide,maar:
De Lisa is "the mother of all Mac's"
Ik weet niet wat je bronnen zijn over die tijd,de mijne was mijn pa.
Ik herinner me meters&meters computerbladen:Byte,PCmag etc.,allemaal weg,en
betrouwbare geschiedschrijving over die periode ken ik niet.
IBM+compatibles worstelden toen nog met Intel 8086+'n enkele286,5Mb HD en DOS!
Die werden door de Lisa tot antiek gebombardeerd.
Het was een visionair stukje computer-techniek!
De lisa als visionair stukje computertechniek..... tsja, toen al was Apple bezig met DRM/kopiëerbeveiliging.
Toen waren alle computerbouwers bezig met allerlei kopieerbeveiligingen.
Dit klopt volgens mij niet:het was wél de eerste "consumentencomputer"!
De eerste "consumentencomputer" met GUI was de Xerox Star ;-)

De Lisa was $10k? De Star was $75k :p Er zit wel 3 jaar tussen, maar toch. De Lisa was inderdaad een knap staaltje werk!
Het gaat hier om de eerste Macintosh. Dat was 30 jaar geleden. De Lisa was natuurlijk geen Mac. Apple maakte voor de Mac ook al home computers (de Apple II was best populair), maar ook dat waren allemaal geen Macs.
De Lisa was geen Mac, alleen de voorloper er van. En mijn eerste kennismaking met het OS en de grafische interface. Daar valt je mond van open als je alleen een Exidy Sorcerer met CP/M gewend bent. De Lisa werd later nog wel verkocht als Macintosh XL.
Nice: iemand met hands-on ervaring! 8-)
Je moet je bronnen eens checken. Lisa was een project op haarzelf. Daar had mac niks mee te maken. Macintosh is door jobs en zijn team van scratch opgebouwd en macintosh is toen geheel herschreven. Check jobs biografie maar eens. Staat genoeg over geschreven.
Dus het feit dat ik een macbook pro heb maakt me een digizombie?? En bedankt.
Anoniem: 513559
24 januari 2014 10:22
Al zijn er veel mensen (waaronder ikzelf) die Apple soms een tikkeltje arrogant vinden in hun doen en laten tegen over de concurrenten (denk aan patent oorlog etc), maar er mag ook zeker weten wel gezegd worden dat ze het heel erg knap gedaan hebben over de jaren en 1 van de weinige bedrijven zijn die 'durven' te innoveren en de lat hoger te leggen dan soms nodig is..

Petje af voor Apple & Steve Jobs! :)
Ze zijn de enige PC leverancier uit die tijd die nog bestaat en nog steeds PC's maakt...
En niet te vergeten nog steeds volgens het model van aan elkaar gekoppelde hard- en software. Iets wat destijds gebruikelijk was (zie atari, amiga en acorn), maar waar velen hier tegenwoordig zo'n afkeer van hebben. Terwijl het zeker ook voordelen biedt om soft- en hardware in één huis te ontwikkelen.
En saillant detail is dat ze dat niet geweest zouden zijn zonder de financiële redding van Microosft.
Toch wel apart dat de eerste Amiga die amper een jaar later uit kwam (1985) niet zo populair was, ondanks dat het qua prestaties zoveel beter was dan de mac en bovendien goedkoper.
Ook toen was marketing al belangrijker dan de kwaliteiten van een product. De Amiga lag inderdaad mijlenver voor op alle andere betaalbare computers, maar Commodore wist het niet te verkopen. Zij hadden de focus gelegd op de game capaciteiten. Jammer, het is nog steeds een mooie computer :'(
De Amiga was was meer een gaming computer waar de Mac meer profesioneel over kwam. De Amiga kon welliswaar 4096 kleuren produceren maar dat resulteerde in grove pixels. Goed om te gamen maar nutteloos voor tekstverwerking of dtp. Het lag er dus zeer aan waarvoor je de computer in ging zetten welke de beste voor jou was. Voor mij was dat dtp / document opmaak waardoor ik destijds koos voor een Mac 128k. Met een enkele 720 k disk waar zowel het OS als de applicaties op stonden. En soms zelfs de bestanden. En anders mocht je diskjockey spelen. Vrij snel ge-update naar een MacPlus waarbij het moederbord werd vervangen zodat je localtalk aansluitingen, 1024k geheugen en een 1,44 MB floppy kreeg. Daarbij een externe floppy drive en een Image writer. De laserwriter was.veel te duur.

Ik heb hem na 30 jaar nog steeds. Hij start nog steeds op en het de vlotheid van het systeem is nog steeds keuk om te zien. Dat doet niet onder voor de respons van een moderne Windows of OSX machine. Hij staat op de kast naast een Colorclassic. Een reincarnatie van de Plus met Sony trinitron scherm.

Na de Mac Plus een LC gehad en een Powermac 7600 met 200 MHz CPU upgrade. Na systeem 7 werd het OS alsmaar instabieler. Met OS9 leek het de goede kant op te gaan dus toen maar een PowerMac G4 met 17 inch LCD aangeschaft en in 2000 een oranje iBook met Wifi. Daarna nog een witte iBook G4 bijgekocht. Dit setje is in 2009 vervangen door een iMac en MacBook Pro. De witte iBook werd vervangen door een iPad 2. Later is daar nog een iPad 3 bijgekomen. Laatse aanwinst is een MacMini welke direct aan de TV hangt.

30 jaar Apple, ik wordt oud.

Edit: wat megabitjes en bytjes rechtgezet.

[Reactie gewijzigd door HummerHealey op 24 januari 2014 13:45]

een hele GB aan geheugen? wauw.. moet een fortuin gekost hebben :)
Eigenlijk heeft hij het over een Gigabit geheugen en een Megabit floppy ;)
een hele GB aan geheugen? wauw.. moet een fortuin gekost hebben :)
Oeps, was inderdaad 1 MB...of 1024k. Moeilijk voor te stellen nu. Maar ook met 1 MB koste het ding een fortuin lol. We kregen gelukkig educatieve korting.

[Reactie gewijzigd door HummerHealey op 24 januari 2014 21:31]

De Amiga was niet zozeer een gaming computer, Commodore heeft 'm zo gepromote. Met de juiste software was het een uitstekende professionele computer. Er waren prima tekstverwerkers, CAD-programma's, DTP programma's etc. Maar omdat Commodore het niet promote als pro-machine gingen de grote software namen er niet mee bezig. Ik weet nog goed dat ik een verslag in WP 4.2 op de Amiga gemaakt heb. Maar dat was meteen de laatste versie voor zover ik weet.
Maar dat doet niets af aan het feit dat de Mac's leuke machines zijn :) Ik heb er zelf ook 1 in mijn privé museumpje staan.
Pagestream op Amiga was een erg tof programma kan ik me nog herinneren, veel beter dan WP in mijn ogen

edit: krijg nou wat, het bestaat nog steeds :) http://www.pagestream.org/

[Reactie gewijzigd door sko op 31 januari 2014 11:19]

wa is de overeenkomst tussen een commodore en een openhaard ? je moet blijven poke om ze aan de gang te houden :+
mooie tijd
Idem met de Atari. De Atari ST was de eerste computer met een volledige kleuren-GUI en ook
de monitor was groter. Vrees dat het ook een beetje onbekend maakt onbemind was + Atari was vooral bekend van de spelletjes computer VCS2600
Toen ik in 1984 een paar uur met de iMac had gespeeld op Nyenrode was ik verkocht en kocht direct na het uitkomen de Atari 520ST die exact dezelfde 6800 cpu had maar met een hogere klok frequentie. Het was eenvoudig om Mac OS te draaien op de Atari en zelfs om met de Atari 720kb drive de 800kb floppies van de Mac te lezen en zo alle programmatuur te draaien.
De 520ST was uiteraard veel goedkoper (~FL1000,-) en was een prima platform om zelf "windows" applicaties te programmeren. Het zelf programmeren van windows en muis events was een geweldig avontuur en zelf een printer driver schrijven voor een Nec P6 24 naald printer een uitdaging. Je beseft dan dat wat nu als vanzelfsprekend wordt gezien (installeer even een printer) onder eender welk OS een aardige uitdaging is om allerlei resoluties foutloos op het papier te krijgen.

Apple gefeliciteerd met deze mijlpaal.
Voor de geinteresseerden (en als je even tijd hebt want het is heel lang verhaal opgeknipt in vele artikelen), staat hier de ontwikkleing van de Macintosh vanuit het perspectief van de programmeurs. Men stond voor ongelooflijke uitdagingen en dankzij de niet aflatende "drive" van een ook meedogenloze Jobs tot het opstuwen van zijn medewerkers naar het hoogste niveau is de Mac geworden tot wat het vandaag in de basis nog steeds is. Geweldige PC's met een geweldig OS!
Zijn er dan toch tijdreizigers? In 1984 zat je al met een iMac te spelen?
En een 68000 ipv 6800 ( Apple II) :-) Maar een vriend van me had inderdaad we. Atari ST met Mac emulator. Ik had toen een LC en we wisselden programma's uit.
De ST was zeer geliefd in muziek kringen. Mede omdat er standaard een Midi interface op zat.

[Reactie gewijzigd door HummerHealey op 24 januari 2014 13:48]

DTP ook wel, door oa Signum en Calamus software en natuurlijk de Highres mono monitor voor die tijd. Maar ook hier idd "poor marketing", teveel op de games markt gebeleven en niet op de idd music en zakelijke markt. Dat zal toch een groot deel van het succes hebben gekost en daar was Apple dan weer goed in...
Valt wel mee toch? De Amiga 1000 en de Amiga 2000 waren optisch een stuk groter dan de eerste Apple; sowieso de case nam aanzienlijk meer ruimte in en daarnaast moet je vaak een losse monitor erbij kopen. Ook was de Amiga relatief vaak "onderbemeten"; op het moment dat je het OS had opgestart en een applicatie wilde opstarten, zag je het nog vrije geheugen snel teruglopen.

Op de Amiga 1000 en 2000 ging dit sowieso er rap aangezien deze machines al zeer vroeg (relatief begrip) werden ingezet voor rendering/raytracing voor commerciele doeleinden en helaas was de eficientie van enkele van die programma's niet optimaal te noemen. Het "gebrek" aan grote HDD's was hier ook debet aan want veel taken werden in het geheugen geswapt en op een gegeven moment is dat ook vol. Ik ben ooit nog eens bezig geweest met Imagine 3D op een 2MB Amiga 500; met veel trial en error kon ik precies 2151 vlakken en 3 textures renderen bij maximaal 50 frames. Alles meer en de render crashte halverwege.

Tja, welke was beter/sneller? Ik denk dat voor de initiele taken zoals tekstverwerken, printen etc. de Apple toch een stuk sneller acceptatie vond onder andere door een veel betere marketing en de (schijn-)connecties naar Xerox waardoor ook bedrijven sneller een Apple zouden kopen.
Op de Amiga 1000 en 2000 ging dit sowieso er rap aangezien deze machines al zeer vroeg (relatief begrip) werden ingezet voor rendering/raytracing voor commerciele doeleinden en helaas was de eficientie van enkele van die programma's niet optimaal te noemen. Het "gebrek" aan grote HDD's was hier ook debet aan want veel taken werden in het geheugen geswapt en op een gegeven moment is dat ook vol. Ik ben ooit nog eens bezig geweest met Imagine 3D op een 2MB Amiga 500; met veel trial en error kon ik precies 2151 vlakken en 3 textures renderen bij maximaal 50 frames. Alles meer en de render crashte halverwege.
Ik heb in de late jaren 80, begin '90 hier met de lokale kabelkrant hele dagen gezeten om de "regionale items" vlot te laten verlopen.
Wat een superieure productiemachine was dat ( achteraf gezien "NOT" )
maar voor media doeleinden, en op dat niveau ( regionaal ) voordelig genoeg om 24u te laten lopen, en zonder teveel moeite berichten in te voegen in de 'slideshow'
Een ander belangrijk fenomeen was het ontwerp van de kast en het geintegreerde scherm. Hierdoor gingen mensen, die nog nooit een computer hadden gekocht of gehad, er een kopen. En niet alleen gebruiken, maar ook nog eens een plekje in de woonkamer geven. Apple boorde hier een heel nieuwe markt aan met veel grotere doelgroep dan alleen de gebruikelijke doelgroep van computer hobbyisten.
Misschien wel hetzelfde fenomeen als op dit moment, veel mensen kopen geen smartphone of een tablet maar een Samsung. Terwijl er zo veel betere en goedkopere alternatieven zijn.

Edit: spellingsfout

[Reactie gewijzigd door Martijntje42 op 24 januari 2014 07:19]

Nou, dan ziet de toekomst er slecht uit voor Apple! Want Apple is toentertijd juist bijna kopje onder gegaan omdat ze niet konden concurreren met DOS/Windows machines omdat die doorgaans stukken goedkoper waren. De Amiga had het momentum absoluut kunnen krijgen toentertijd, maar ik denk dat het voor Apple vooral slim is geweest dat ze heel erg op onderwijs hebben ingezet... in de jaren '80 en begin '90 stonden op de meeste scholen overal van die Apple kubussen.
idd, ondanks de c64 en Amiga die wij ( de leerlingen ) thuis hadden, waren onze docenten helemaal weg van de apple's
Mijn eerste echte stappen zijn dan ook op de IIc en helaas voor mij maar een paar maanden op de macintosh ( verhuizing naar een minder bedeelde school )

* leuk om te zien trouwens, dat mijn oudste die volgend jaar naar het middelbare onderwijs gaat, helemaal onder de indruk was van de ICT-lab en Media-lab van zijn (nieuwe) school, allemaal glimmende nieuwe mac's.

Dat terwijl zijn enige ervaring hier de iPad is, dus ik ben bang voor een cultuurslag in huis, en er omgeschakeld 'moet' worden naar Mac ;)
Het is vrijdag dertig jaar geleden dat Apple de Macintosh introduceerde. Het systeem van Apple was de eerste consumentencomputer die voor een relatief laag bedrag te krijgen was en die over een grafische interface beschikte. Ook de populariteit van de muis begon bij de Macintosh.
Was de Apple 2 niet de eerste consumentencomputer? Hoewel de Macintosch op de doorsnee gebruiker was gericht was Apple 2, als eerste Apple all-in-one, al op concumenten gericht. Daarnaast was de Macintosch met 2500 dollar niet goedkoop te noemen vergeleken met de concurrentie.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 24 januari 2014 10:01]

De Apple II had geen grafische interface. Bovendien was de Apple II geen all-in-one; er zat nl. geen beeldscherm in.
De eerste Mac in 1984 was zeker niet duur t.o.v. de concurrentie. Een IBM PC XT kostte destijds het dubbele!
De Apple II had geen grafische interface.
De Apple ||gs had wel een grafische interface!

The Apple II Desktop
De IIgs kwam uit in 1986. Dus ruim na de introductie van de eerste Mac.
30 jaar is niet zo heel lang geleden. De ontwikkeling is zo snel gegaan in deze 30 jaar het is gewoon niet meer normaal maar leuk.
Duurt die hype al 30 jaar? :9~

Ik werkte op de academie met Basic op een BBC-computer (Acorn), en toen een docent die eerste Mac liet zien snapte ik er niks van: net speelgoed, hoe moest je daar op programmeren? Tot ik merkte wat je er mee kon doen. Met de muis kon je het scherm heen en weer schuiven, wow! Binnen dat kastje zat een oneindige virtuele wereld... En "undo" was ook ongelofelijk! Kon dat maar in het dagelijkse leven.
Wij hadden thuis de acorn electron, de kleine broertje van de BBC. Programma's werden met cassettebandjes geladen en we hadden ook programmeerboekjes met codes die we dan foutloos over moesten typen. Waren altijd trots als die programma na uren typen ook daadwerkelijk werkte. Echt een goede oude tijd. De piepjes werden ook wel eens op de radio uitgezonden die je dan ook met een cassetteband kon opnemen en als er niet teveel ruis was deed deze het ook nog. Was toen rond een jaar of tien en mijn broer rond de twaalf.
Erg mooi om te zien dat het al zo lang geleden is! Mooie mijlpaal :) ik zelf ben van '94, dus nog een stuk jonger dan deze machines! Desalniettemin ben ik zeker onder de indruk!
Dat is wel grappig, ik ben zelf van '81. En ik kan mij de introductie van de eerste iMac nog herinneren. Volgens mij stond er op de voorkant van PCM (een tijdschrift) nog een kop met: 'iMac wel of geen flop', omdat dit de eerste mac was zonder een floppydrive.

Mijn eerste Mac was een 2004 iMac (white), daarna in 2006 overgestapt op een intel Mac (24") en na 7 trouwe jaren is haar opvolger besteld!
Gefeliciteerd Apple, maak er nog 30 van!
Wel grappig dat ze vanaf 2004 bijna niets meer veranderd zijn gezien de zijkant. Alleen dunner :)
Waarschijnlijk vooral om dat je aan de voorkant bijna niet nog meer dingen kan weglaten; het is al bijna 100% beeldscherm daar! Aan de achterkant kan het wel steeds dunner, maar dat is het dan ook wel zo'n beetje.

De vraag is natuurlijk wat er na beeldschermen komt. We zijn van 1 kleur naar monochrome naar kleur gegaan, en van CRT naar TFT, maar wat krijgen we hierna?

Doorzichtige- of hologramschermen lijken me nou niet het meest praktisch, je wil immers kunnen zien wat er op het scherm staat, niet wat er achter staat... maar wat dan wel ;)

Misschien dat Apple daar mee komt als de ultieme upgrade.
Anoniem: 451726
24 januari 2014 07:54
Proficiat Apple. Wie had dat gedacht dat ze zo succesvol zouden worden. Vraag mij wel af hoe lang een desktop PC nog bestaat door de tablet manie. Maar een iMac is eigenlijk ook niet meer dan een grote iPad op een houdertje, het mist alleen nog een touchscreen.

Mooiste Mac ooit is voor mij die van 2002, het bolletje.
De reclamefilmpjes van die iMac zijn nog steeds cute!
Ik mis een touchscreen op m'n iMac niet. In plaats daarvan heb ik al een tijdje geleden de muis vaarwel gezegd en doe nu alles met de trackpad. De iMac (en PC) blijft heus wel bestaan door het simpele feit dat je op een tablet niet zo makkelijk content produceert. De tablet is vooral om content te consumeren. Je kunt je wel afvagen of de desktop nog toekomst heeft t.o.v. een laptop.

Overigens vind ik de (commercieel mislukte) Power Mac G4 Cube qua design ook fraai hoor zeker i.c.m. het bijbehorende cinema display.

http://www.macworld.com/a...cube_10thanniversary.html
Ik krijg echt altijd kramp in mijn handen als ik de trackpad probeer te gebruiken, idem voor die extreem platte muis van Apple. Het is voor mij ook nog eens veel langzamer en met name verplaatsen levert nogal eens problemen op. Nee, doe mij maar gewoon mijn Logitech G5 lasermuis.

Sommige zaken moet je simpelweg kopen bij een derde partij, in dit geval Logitech, als je het echt helemaal goed wilt hebben.
Inderdaad, mooi spul toen. En nu nog met name de nieuwe Mac Pro zwarte prullebak (daar lijkt die op) erg mooi ontwerp.
En de Macbooks ook al zou een aanraakscherm wel handig zijn, mooi ontwerp. iPad ook alleen draait de iPad helaas geen echt OS (OSX dus) maar het volledig dichtgetimmerde iOS.
Qua prijs zijn die apparaten niet duurder dan de concurrentie, alleen heeft de concurrentie naast topmodellen (bijv. Sony Vaio, Samsung Ativ, HP Envy die dus even duur zijn als Macbooks).
Alleen de iPhone vind ik belachelijk duur. Een iPad air met dezelfde mogelijkheden (met 3G dus) kost gewoon 200 euro minder en dan heb je nog een groter scherm ook.
De iPhone is idd een product met wel erg hoge marges, de andere producten kun je nog over debatteren, maar bij de iPhone is het wel heel duidelijk, ook gezien de financiële cijfers van Apple waar eigenlijk continue uit blijkt dat Apple het gros van hun winst uit dit product haalt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee