Toshiba toont '5-in-1'-laptopconcept

Toshiba heeft op de beursvloer van de CES een concept van een hybride onthuld die in vijf verschillende modi te gebruiken is. De Japanse fabrikant combineert verschillende bestaande mechanismes bij het prototype, dat bestaat uit een keyboard en tablet met standaard.

Het '5-in1'-prototype van Toshiba heeft in tegenstelling tot veel 2-1-hybrides van tegenwoordig gewone scharnieren om het touchscreen aan een body te bevestigen. Bij het loskoppelen van het keyboarddeel blijft een deel van de behuizing aan het tabletdeel bevestigd en dit deel is als standaard te gebruiken.

Daarmee krijgt het apparaat vijf verschillende gebruikersscenario's. Naast de laptop- en tablet-modi, kan het scherm omgeklapt worden of neergezet worden en als losse monitor dienen bij het losse keyboard. Daarnaast is de tablet in Canvas-modus te gebruiken, waarbij de standaard het scherm schuin op tafel houdt voor bediening met vingers of de stylus. Ook is de tablet rechtopstaand te zetten in de presentatie- of tv-stand.

Toshiba combineert bij het prototype verschillende bestaande technieken van tablets en hybrides met los te koppelen keyboarddeel. Onder andere Lenovo introduceerde onlangs tablets met een vergelijkbare 'kickstand', maar die hadden geen keyboard. Het apparaat heeft een 13,3"-touchscreen, twee usb-poorten, microsdkaartsleuf en mini-hdmi. De interfaces zitten in de smalle standaard die aan het scherm is bevestigd en ook bevat deze speakers van Harman Kardon maar verdere specificaties gaf Toshiba volgens Engadget nog niet. Ook is onbekend of het apparaat als consumenten product uitgebracht gaat worden.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-01-2014 • 09:52

37 Linkedin

Reacties (37)

Wijzig sortering
Ik vind het goed concept, het is nog geen definitief product, het is een concept.
Blij dat men in ieder geval blijft nadenken en experimenteren!
Wat een bizarre combinaties worden er weer verzonnen! ik vind het er heel gek uitzien met zo'n "los" stuk van 10 cm aan het scherm. Opvallend is wel weer de muis in het midden! die heb ik al heel lang niet meer gezien.

Off-topic?

[Reactie gewijzigd door Game_overrr op 9 januari 2014 10:25]

ik vind het eigenlijk de beste hybrid combinatie tot nu toe.
Net omdat het toetsenbord losgekoppeld kan worden.
Spijtig dat het geen numeriek klavier heeft, maar dat zou een te grote tablet opleveren.
Trackpad mis je inderdaad niet omdat je een tablet hebt en je kan nog steeds keyb/muis of keyb/clitoris gebruiken.
Wat bedoel je daar mee? Ik wilde al even een Bing zoek opdracht naar clitoris doen maar dat leek me niet handig in de les..;)
Zo'n muis bobbeltje in het midden heeft onder veel computergebruikers de bijnaam "clit" (heeft toch ook weer enigzins betrekking op een "muis") gekregen, in veel gevallen was dit knobbeltje rood gekleurd.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 9 januari 2014 12:13]

Zou fijn zijn als dat ding weer beetje standaard word op laptops. lekker lui bewegingsloos computeren.
Dat is puur voor de stabiliteit van het scherm gedaan en omdat alle aansluitingen dan niet in het toetsenbord zelf hoeven te zitten. Die zwarte mousepointer is idd opvallend, de witte kleur van het toetsenbord wijkt trouwens ook erg af tov de zilveren behuizing.
Waar zie jij wit toetsenbord.?
Mij lijkt het op de foto's meer zilver of grijs..

gr. John
De toetsen zelf zijn inderdaad zilvergrijs van kleur, maar de ondergrond is wit. ;)
Het design doet me een beetje denken aan een Amiga 500 :)
http://www.geektechnique.org/images/834.jpg
Ik zie vaker dat het in Toshiba en Lenovo nog steeds de muis in het midden gebruiken. Overgings vind ik het prettiger werken dan een touchpad.
Zo te zien zit er ook geen trackpad meer op om ruimte te besparen, maar zo'n joystickje in het toetsenbord verwerkt. Daar ben ik persoonlijk nou niet zo'n fan van en is ook wel een flinke stap terug in de tijd (multitouch gestures, etc).
Dit apparaat heeft een giga trackpad: het scherm.
Prima in tablet-modus, maar daar is als je hem gebruikt recht-op of als laptop natuurlijk niet normaal mee te werken.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 9 januari 2014 10:12]

Als laptop gebruik je toch een muis? De trackpad zit er alleen maar omdat destijds de touchmonitor niet betaalbaar was.
ja maar om in laptop modus je arm de heletijd rond te slingeren is ook niet heel erg comfi
Die "joystickjes" zitten op nog genoeg nieuwe laptops, de nieuwe thinkpads bijv. En ik vindt ze persoonlijk fijner dan een trackpad waar je telkens druk met je vingers over scrolt, ipv rustig mijn hand neer te leggen.

Vraag me af in hoeverre dit concept aanslaat. Misschien is het makkelijk dat blok aan het scherm, der kan een extra accu in, aansluit mogelijkheden om hem te gebruiken als externe monitor. Echter oogt het wat minder handig...
Die "joystickjes" zitten op nog genoeg nieuwe laptops, de nieuwe thinkpads bijv.
Thinkpads zijn nog de enige waar ze opzitten. Om een of andere reden durfde IBM of durft Lenovo die daar niet af te halen.

Ik kan me best voorstellen dat je erg gewend bent geraakt aan dat joystickje, maar je kunt moeilijk ontkennen dat het een stuk minder nauwkeurig is en ook een stuk minder mogelijkheden biedt dan een multi-touch trackpad.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 9 januari 2014 10:16]

Of Lenovo weet gewoon dat er markt voor is en is de enige aanbieder van die besturing?
Ik denk niet dat er veel mensen de Thinkpad kopen vanwege dat knopje. Meestal omdat het degelijke laptops (althans onder IBM) waren. Geen idee hoe dat onder Lenovo is.
Is nogsteeds wel zo over het algemeen. Bouwkwaliteit is beter dan gemiddeld. Toch vind ik zelf zo'n stickje wel fijn en ben ik er vertrouwt mee. Dus misschien denk jij dat er geen mensen zijn die daarom een thinkpad kopen. Bij mij wordt het wel meegenomen in de overweging. Al is dat met een touchscreen tegenwoordig allemaal niet zo belangrijk meer.
Lenovo is ook nog steeds goed qua kwaliteit.
Laat ik dan de eerste zijn die een deel van je stelling ontkracht. Het is voor mij namelijk net zo of misschien wel nauwkeuriger dan een trackpad. Met een beetje oefening gebruik je al snel de joystick in plaats van de trackpad omdat het simpelweg sneller en fijner werkt.

Buiten het feit dat een trackpad gebonden is aan een bepaalde grote (kleine trackpad is vaker je vinger optillen en weer "muizen"). Dat heeft een joystick niet.
Buiten het feit dat een trackpas gebonden is aan een bepaalde grote (kleine trackpad is vaker je vinger optillen en weer "muizen"). Dat heeft een joystick niet.
Die kleine trackpadjes die je vroeger op Windows-laptops vond zijn ook niet degenen waar ik op doel natuurlijk. Die zijn ook waardeloos.

Ik bedoel de grotere multitouch trackpads, zoals de glazen op MacBooks, die je inmiddels ook steeds vaker op Windows-laptops ziet.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 9 januari 2014 10:22]

Op nieuwe Dell Precision's zit het joystickje ook nog. Lijkt iets voor de zakelijke markt te zijn.
Niet helemaal waar. zit ook op de Tecra serie van Toshiba
Ik zit hier achter een nieuwe (twee jaar oud) HP laptop met zo'n pookje. (8560w)
Volgens mij worden ook alle andere Elitebooks van HP ermee uitgerust.
Niet alleen Thinkpads hebben ze dus.

Ik gebruik het overigens nooit, want ik ben het volkomen met je eens: trackpads werken nauwkeuriger en zijn flexibeler in de mogelijkheden.
Hp business laptops hebben ook vaak een joystick.
1 van de redenen waarom ze zo geliefd zijn in het zaken leven en met name IT wereld is doordat de trackpad niet goed werkt met handschoenen aan.
Denk hierbij aan een ruimte waar je een pak aan moet vanwege hygiëne of doordat er geen vuil/stof mag rondzweven bij de machines. Denk hierbij aan de "cleanroom" van ASML, NXP, Foxconn, Qualcomm, maar ook in een fabriek waar levensmiddelen worden geproduceerd zoals brood.
Niet alleen de support afdeling kan daar met een laptop binnen komen, maar ook het personeel die bijvoorbeeld een laptop nodig heeft vanwege het reizen.

Vooral in dat soort gevallen is een laptop met joystick interessant.
Ik kan me best voorstellen dat je erg gewend bent geraakt aan dat joystickje, maar je kunt moeilijk ontkennen dat het een stuk minder nauwkeurig is
Het klopt dat gewenning vast een rol speelt (zo gebruik ik zelf de accupoint/<insert-brand-name-here> al meer dan 15 jaar), maar hoe ga je aantonen dat de een nauwkeuriger is dan de ander met inachtneming van alle mogelijke invloedsfactoren?
en ook een stuk minder mogelijkheden biedt dan een multi-touch trackpad.
Het biedt andere mogelijkheden. Op een laptop kan ik de muiscursor flinke afstanden te laten bewegen met de pointing stick zonder mijn hand daarvoor te hoeven optillen. Dit lukt me niet met een touchpad of externe muis.

Kortom, elke invoermethode heeft sterke en zwakke punten afhankelijk van waarvoor je het gebruikt. Er is geen invoermethode die absoluut beter is dan een ander.
Ik heb nog een HP mobile workstation waar die ook op zitten hoor
Ja moet zeggen ben er geen fan van.... Prototype of niet: het ziet niet uit.
Het zal voor sommige zijn nut wel bewijzen maar geef mij maar de standaard laptop en/of tablet.
En het zal ook wel zijn markt hebben anders bracht men zoiets niet uit, maar zijn dergelijke all-in-one combinaties nu echt waardige opvolgers... dat denk ik toch (nog) niet
Het is het allemaal net niet. Ik begrijp waar ze heen willen, maar de uitwerking is net niet, je, van het. De trackpad missen, is niet zo'n probleem. In laptop modus gebruik je toch gewoon een muis. Als je hem portable gebruikt gebruik je het touchscreen. Maar dat aanhangsel aan je tablet is dan weer niet praktisch.

In een ideale situatie heb je een laptop die je mee neemt naar de zaak. Het scherm koppel je los en zet je in een docking standaard waarmee deze in een tweede scherm veranderd naast het scherm wat vast op die flex plek staat. Je toetsenbord gebruik je dan als los toetsenbord in combinatie met een losse muis. Dat zou praktisch zijn voor veel flex werkers. Het beste van 3 werelden. Functionele tablet voor mobiele werkzaamheden, functionele laptop voor bij klanten, en functionele flexplek op kantoor en thuis.

Ik heb al eens geprobeerd mn laptop door een Surface pro te vervangen maar dat is het ook net niet. Er zit geen ethernet poort op, wifi is waardeloos voor vpn en rdp werk en het scherm is te klein voor een laptop vervanging.

[Reactie gewijzigd door Seth_Chaos op 9 januari 2014 10:15]

En al helemaal dat stukje dat aan de tablet vast ziet!

Niet te geloven dat ze zoiets raars hebben verzonnen. Ze kunnen het maar beter zo maken dat je het eraf kan klikken want nu kan je er echt niks mee!
Mja, ik zie eerder gezegd ook de meerwaarde niet van al die verschillende hybrides. Een laptop is een laptop, een tablet een tablet.

Ik denk dat het voor de "gewone" cosument alleen maar extra ingewikkeld wordt met al die keuzes. Keuze hebben is prima, maar dit werkt alleen maar averechts.
Nee dus. Een laptop kan heel goed dienst doen als (tabletop) tablet, weet ik inmiddels uit ervaring. (Lenovo Thinkpad Yoga). soms heb je behoefte aan toetsenbord en muis, soms aan touch.

Dit concept van Toshiba echter, lijkt me helemaal niks. Veel te ingewikkeld (en ik vermoed fragiel), dat doet Lenovo met de Yoga toch veel beter. Geen touchpad is ook een grote fout.
Hetzelfde probleem als de Duo11 van Sony: Geen touchpad.
Ik vind het hierdoor jammer dat het te koste gaat van de ergonomie in "laptop" modus. Beste oplossing is nog steeds de Vaio Multiflip en de Lenovo Yoga.
Wel interessant om nieuwe ideeën zo te zien. Toch wel innovaties die zijn uitgelokt door Windows 8. Vind de muis wel opvallend, maar ik zie het steeds vaker terug. Viel me echt op bij CES dit jaar.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee