'Apple wil datacenter in Groningen bouwen'

De Amerikaanse firma Apple zou overwegen om in Groningen een datacenter te plaatsen. Het zou gaan om een locatie in de Eemshaven, waar concurrent Google al enige jaren een datacenter heeft draaien.

Volgens het Dagblad van het Noorden is Apple bezig de bouw van een datacenter in de Eemshaven voor te bereiden. Het zou gaan om een tweede datacenter in de Eemshaven naast de huidige vestiging van een rekencentrum dat door Google wordt gebruikt.

Apple zou de locatie in Groningen overwegen door de aanwezigheid van snelle internetverbinidingen en de energiezekerheid. Google is al sinds 2008 actief in Groningen, mede door de optische verbindingen naar Londen, Amsterdam en Hamburg. Ook ligt het pand drie meter boven zeeniveau, waardoor het bestand is tegen overstromingen.

Zaterdag werd bekend dat ook Microsoft bouwplannen heeft voor een datacenter in Nederland. Het zou gaan om een datacenter in het Noord-Hollandse Middenmeer en om een van de grootste datacenters in Europa. Naar verluidt pompt Microsoft er twee miljard euro in.

TCN Datacenter

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

22-12-2013 • 10:30

161

Reacties (161)

161
147
97
7
1
3
Wijzig sortering
De Eemshaven ligt zeer strategisch voor datacenters; er zijn tal van voordelen op te noemen zoals relatief koud klimaat, de stroomvoorziening welke uitstekend is, -naast de Eemscentrale (bestaand en nieuw) is er ook nog een back-up in de vorm van de NorNed kabel, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/NorNed-kabel -, en er ligt een internet-knooppunt met meerdere uitvalswegen.

Er zal vast wel iets bedacht kunnen worden dat als om wat voor reden dan ook de Eemscentrale plat ligt de stroom vanuit Noorwegen wordt ingezet om de datacenters te voorzien van spanning. Dit lijkt mij uniek in de wereld, een datacenter waarvan de stroom door een (bijna) dedicated kabel van 500+ km lang wordt aangevoerd als de lokale voorzieningen het laten afweten. Dit lijkt mij zeker in deze tijd van aardbevingen in de omgeving (waardoor de Eemscentrale misschien een gracefull shutdown voor zijn kiezen krijgt) geen overbodige luxe.

En door de ligging aan zee kunnen de containers met apparatuur snel weer worden af- en aangevoerd via de Haven.
Ik kan je uit de praktijk vertellen dat een datacentrum wel het laatste is waar tennet aan denkt na een black out van het Nederlands energie netwerk. Daar komt bij dat de kabel uit Noorwegen niet op een dood net geschakeld kan worden. Dus er moet een spanning en redelijke frequentie aanwezig zijn aan beide kanten van de kabel om er gebruik van te maken.

Na een storing of totale blackout kan de eemcentrale niet zelfstandig opstarten deze hebben enkele megawatts nodig om een gasturbine te starten. Zelfde geldt voor de nieuwe magnum centrale van nuon.

Dichtstbijzijnde centrale die zelfstandig kan starten (zogenaamde black start unit is delesto bv op het chemiepark Delfzijl)
En vergeet niet dat er nog drie centrales gebouwd worden plus de aanwezigheid van de grootste windpark van Nederland.
Vind het vooral schattig dat jij denkt dat er in Groningen geen snel internet is.
En we lopen allemaal nog op klompen en melken de koeien.
Zoiets?

Quote van iphoneclub:

"De Eemshaven is om meerdere redenen een slimme plek om een datacenter te vestigen. Ten eerste vanwege de aanwezigheid van de transatlantische glasvezelkabel (tussen Europa en de VS), die in deze regio aan land komt. Daardoor is voldoende bandbreedte beschikbaar. De kabel ligt er al sinds 2001 en is één van de belangrijkste backbones van de wereldwijde glasvezelnetwerk.

Ook is de Eemshaven gunstig vanwege de stabiele energievoorziening, die betrouwbaarder is dan de energievoorziening in de Randstad. De Eemshaven beschikt over de Eemscentrale en een flink windmolenpark. De Eemshaven ligt bovendien boven NAP, wat voor Amerikaanse bedrijven een belangrijke overweging kan zijn na recente overstromingen in New York en New Jersey na superstorm Sandy (2012) en de overstroming van New Orleans door orkaan Katrina (2005). Ook de welwillende overheid, lage prijzen en de beschikbaarheid van geschoold personeel dankzij de universiteit Groningen en Hanzehogeschool Groningen zijn wellicht een afweging geweest."
De keuze is met name interessant voor de bedrijven van wege de beschikbaarheid van meer dan voldoende stroom door de 3 elektriciteitscentrales. Wat veel mensen niet weten is dat door de 3 centrales de Eemshaven de plek in Nederland is waar de meeste elektriciteit wordt opgewekt. Nuon, Electrabel en RWE hebben er allemaal centrales of zijn centrales aan het bouwen. Bovendien komen de kabels van het grootste windmolen park er aan land.

Aangezien een Datahouse van deze omvang behoorlijke stroomvreters zijn denk ik ook dat een gunstige liggen dicht bij de elektriciteit bron behoorlijk wat voordelen met zich mee brengt. Met hoeft geen kilometer kabels te trekken e.d.

Als laatste, Groningen heeft één van de snelste internetknooppunten van het land, het is niet voor niets dat bedrijven/instellingen als de RuG, Google en Ziggo via de GN-IX het grote internet op gaan.
RuG, Google en Ziggo gaan _niet_ via de GN-IX het grote internet op.

Dat gaat via surfnet of eigen lijntjes richting Amsterdam het internet op.
Surfnet heeft ook een aansluiting op de GN-IX. Dat bepaalde routeringen via Amsterdam lopen, dat kan. Maar als met zou willen kan met van uit Groningen rechtstreeks intercontinentaal of richting Hamburg, Londen e.d.

Het rekencentrum van de RuG alsmede Ziggo en Google (TCN) hebben WEL hun eigen aansluiting op de GN-IX ;)

Hier nog meer bedrijven, http://www.gn-ix.net/content/customerlist

GN-IX heeft zusjes in de vorm van de R-IX (Rotterdam) en de FR-IX (Friesland)
Google peert al jaren niet meer actief via de GN-IX. Surfnet heeft ook geen actieve peering koppeling op de GN-IX. Alleen Ziggo en een aantal content providers op de GN-IX peeren onderling om verkeer uit te wisselen via het IXP platform. Ze gaan zeker niet "het internet op" via de GN-IX.

Wanneer er op de genoemde customerlist geen IP adres staat vermeld, mag je er sowieso vanuit gaan dat de aansluiting niet wordt gebruikt om peering verkeer uit te wisselen.

GN-IX, R-IX, FR-IX zijn er vooral om vlans te leveren tussen de verschillende locaties. Niet voor Internet peering verkeer.
Tjsa, ze hebben het hier over GE verbindingen. Erg lage bandbreedtes dus, mijn thuisnetwerk is helemaal GE. Op grote internet exchanges zoals AMS-IX en NL-IX praat je over 10GE en 100GE interfaces, alles kleiner laten ze aan resellers over.

Overigens apart te zien dat Google zelf niet op de GN-IX zit. Dat haalt in ieder geval het lokale argument onderuit. Maar gezien de afstand naar Amsterdam, London en Frankfurt ligt Google en Apple daar niet wakker van: voor een fiber verbinding praat je over max 10-15ms das te overkomen.
Als laatste, Groningen heeft één van de snelste internetknooppunten van het land, het is niet voor niets dat bedrijven/instellingen als de RuG, Google en Ziggo via de GN-IX het grote internet op gaan.
Dat doen ze niet, want dat kunnen ze niet. Je begrijpt mischien niet helemaal hoe IXP's werken.

Een IXP is er om netwerken aan elkaar te knopen. Zodat SURFnet via een goedkope route (peering is typisch gezien zonder facturering heen en weer) bij Google uit kan komen, beide aangesloten op verschillende IXP's. Tenzij een van je peering partners iets vreemds configureert kun je er NIET mee bij partijen komen die niet aangesloten zijn op hetzelfde IXP. Daarvoor heb je zgn. transit providers, die wel routes leveren naar externe netwerken. Daar komt dan wel een factuur voor tevoorschijn.

Verder wordt GN-IX volgens mij vooral als backup gebruikt want in de praktijk gaat bijna al het verkeer naar AMS-IX toe.
Glasvezel in Groningen stad is om te huilen. Industrieterreinen, UMCG en universiteit zijn voorzien. Nieuwbouwprojecten die nu plaatsvinden krijgen doorgaans ook glasvezel. Maar glasvezel is bestaande bouw is nagenoeg niet te krijgen, er is weinig tot zeer weinig aangesloten.

VDSL2+ en internet via de kabel is natuurlijk wel overal beschikbaar, dus die 56kbit valt behoorlijk mee.
Het gaat hier niet om privé aansluitingen, Groningen heeft namen de GN-IX zijn eigen internetknooppunt, een van de snelste van Europa. Google (Eemshaven) en straks Apple prikken natuurlijk direct op de GN-IX.

Je kan het bijvoorbeeld zien met de routeringen van de Ziggo Abonnees in Groningen, deze lopen ook via de GN-IX.

De keuze van Apple en Google voor Groningen heeft ook met iets anders te maken, in de Eemshaven staan 3 elektriciteitscentrales + komt de hoogspanningskabels vanaf het windpark op de Noordzee aan land. Datacenters gebruiken per m3 ontzettend veel stroom, iets wat in de Eemshaven voldoende aanwezig is. De beschikbaarheid maakt het een hele betrouwbare locatie om je als bedrijf te vestigen.
Je kan de significantie van de GN-IX ook overdrijven.. Als ik de looking glass van het netwerk van Ziggo bekijk zie ik zo snel geen enkele route over de GN-IX lopen en een van de snelste van Europa is het zeer zeker niet (dan hadden ze ook de statistieken wel openbaar gemaakt ;)). Ziggo heeft volgens de website maar 1x 1GE, wat echt verwaarloosbaar is..

Google is ook niet te vinden op de GN-IX, trouwens. Als ze zo groot zouden zijn zou Google daar met de hoeveelheid verkeer die ze doen in de regio ook wel ingehaakt zijn (ik zie geen enkele route die erop lijkt dat ze iets met die GN-IX doen, en, Google staat ook niet in de customerlijst: http://www.gnix.nl/content/customerlist

Het enige wat ik zie op de website is dat ze een verbinding naar SARA en NIKHEF Amsterdam hebben om in te haken op de AMS-IX en het Zernike Science Park in Groningen voorzien van directe verbindingen naar de GR-IX. Ik kan nergens ook een live traffic graph vinden van ze ofzo..

[Reactie gewijzigd door Plofkotje op 23 juli 2024 08:47]

Google huurt via TCN, staat om privacy redenen niet in de lijst.
Bij Ziggo is het ook niet zo dat het hele netwerk via de GN-IX gaat, Ik weet jou locatie niet. Maar bij mijn weten is wel degelijk zo dat een deel van de Ziggo abonnees via Groningen het internet op gaan.
Google huurt via TCN, staat om privacy redenen niet in de lijst.
Bij Ziggo is het ook niet zo dat het hele netwerk via de GN-IX gaat, Ik weet jou locatie niet. Maar bij mijn weten is wel degelijk zo dat een deel van de Ziggo abonnees via Groningen het internet op gaan.
Inderdaad, in het Tyco-gebouw staat een groot aantal Google-servers (al zal niemand dat bevestigen noch ontkennen ;) ) en Tycom heeft alle verbindingen lopen naar London, Amsterdam en een aantal andere richtingen.
Best imposant om een rondleiding te krijgen in dat gebouw trouwens (geen idee of ze dat nog steeds doen). De 1e verdieping is alleen maar ruimte voor racks en begane grond is voornamelijk energievoorziening. Alles dubbel uitgevoerd, 3x 12 MWatt dieselgenerator, ruimtes vol met accu's voor land-lijnen en accu's voor zee-lijnen.
Volgens mij lag er in 2005(?) al een 10 Gbps lijntje naar de RuG, maar dat zal inmiddels ook wel meer zijn ivm. het GN-IX.
Google heeft voor de rest ook geen enkele route direct via Groningen lopen voor zover ik zie. Mijn locatie is buiten Nederland, maar ook bij Ziggo lijkt er niet erg veel via de GN-IX te lopen. De traceroute in de comment boven je van een Ziggo klant suggereert ook dat Google niet aan de GN-IX zit, aangezien het verkeer vanuit Groningen van Ziggo (as9143.net is Ziggo) recht naar een van hun core routers in Amsterdam geslingert wordt.

[Reactie gewijzigd door Plofkotje op 23 juli 2024 08:47]

http://www.datacenterknow...-european-data-centers-2/


Ze maken gebruik van de volledige infra van TCN....

Dat www.Google.nl niet via de GN-IX loopt wil ik wel geloven, maar dat geld niet voor de dataservers die achter Google.nl draaien.

[Reactie gewijzigd door Bullet NL op 23 juli 2024 08:47]

Yep, maar TCN heeft ook zelf direct glas naar Amsterdam en andere locaties, hoeft niet per definitie te betekenen dat het verkeer via de GN-IX loopt.

Het blijft gewoon vreemd dat zo'n "grote IX" als de GN-IX in vrijwel geen enkele traceroute of looking glass opduikt (en als ze opduiken is het dus als de eerste hop voordat een ISP het verkeer naar Amsterdam stuurt), en ze ook niet zoals elke grote IX doet gewoon live de traffic stats publiceren.
Net als in andere grote steden heeft Ziggo ook in Groningen apparatuur staan die wij als consumenten in een traceroute zien staan. Dit gaat echter niet over de GN-IX. Alleen een hele beperkte hoeveelheid verkeer van ZIggo abonnees naar content isp's die zijn aangesloten op de GN-IX, gaat daadwerkelijke via de GN-IX. Dit zal < 0,25% zijn van het verkeer van Ziggo.

Google heeft op 'de lijst' gestaan, maar is er van verwijderd toen ze in april 2010 hun verbinding met de GN-IX hebben opgezegd. Niet om privacy redenen. Er gaat geen bitje van Google meer over de GN-IX
Ik kan me vergissen, maar gaat deze traceroute niet over de GN-IX?

Tracing route to google.nl [74.125.136.94]
over a maximum of 30 hops:

1 1 ms 1 ms 1 ms 192.168.1.1
2 8 ms 7 ms 7 ms 10.208.0.1
3 12 ms 10 ms 32 ms gn-rc0002-cr101-irb-201.core.as9143.net [213.51.138.161]
4 13 ms 13 ms 21 ms asd-tr0042-cr101-ae2-0.core.as9143.net [213.51.158.142]
5 13 ms 13 ms 13 ms 213.51.156.222
6 15 ms 14 ms 14 ms 209.85.248.112
7 14 ms 13 ms 13 ms 209.85.253.249
8 17 ms 33 ms 20 ms 209.85.254.233
9 17 ms 17 ms 17 ms 209.85.254.189
10 * * * Request timed out.
11 18 ms 17 ms 15 ms ea-in-f94.1e100.net [74.125.136.94]

Trace complete.
Nee. Je doelt vast op gn-rc0002-cr101-irb-201.core.as9143.net. Dat is een router die wel in groningen staat (althans dat suggereert de naamgeving) maar onderdeel is van het het core netwerk van Ziggo.

Ziggo mag dan wel een aansluiting hebben op GN-IX maar ze sturen vooralsnog alls via AMS-IX.
Klopt, daar doelde ik ook op.

Logisch ook dat alles via AMS-IX gaat, daar hebben ze 400GBit aan capaciteit: http://www.peeringdb.com/view.php?asn=9143
Yep, en dit is hoe irrelevant de GR-IX is volgens PeeringDB: https://www.peeringdb.com/private/exchange_view.php?id=76

Paar lokale partijen en Ziggo, Ziggo gebruikt zo te zien het GN-IX netwerk gewoon als cheap ass methode om verkeer van Groningen naar Amsterdam te backhaulen.
Hop 3 is een router die suggereert dat hij in Groningen staat (GN), maar de vierde hop is Amsterdam (ASD). Dus het verkeer loopt via Amsterdam warschijnlijk weer terug naar de Eemshaven (of ergens anders naar het Google netwerk).
GN-IX is wel degelijk heel belangrijk en groot. De reden is dat op dit knooppunt alles bij elkaar komt. Maar de grote vraag is of Google en Apple niet zo groot zijn dat ze de IX overslaan en rechtstreeks inprikken op de kabels (zie potential enormous customer(s): http://www.isocarp.net/Da...es/cs01_1560/image007.gif).

Daarnaast kunnen ze natuurlijk ook direct inprikken op GN-IX voor lokale doeleinden (NL). Betreft Amsterdam kunnen ze zelf lijnen hebben aangelegd of GN-IX gebruiken.

Dat op de website van GN-IX niet veel informatie te vinden is over Google geloof ik wel, ik vermoed en denk dat ze dit ook niet willen vrijgeven. Net als dat officieel eigenlijk nergens aangegeven wordt dat Google in DC Groningen zat en verhuisde naar DC Eemshaven. Ik weet wel uit betrouwbare bronnen dat DC Groningen van de 1 op andere dag stil gezet werd en dat in 1-2 dagen alles weg verhuisd was uit DC Groningen.

Meer informatie over GN-IX:
http://www.isocarp.net/Da...0/supercable.htm#_ftnref1

Ook kunnen we allemaal zeggen dat er niet veel glasvezel beschikbaar is in Groningen, dit klopt maar in heel Groningen is ruim 10 jaar geleden al open geweest om lege buizen aan te leggen, de meesten zullen inmiddels wel gevuld zijn. Meer informatie hierover is te vinden op http://www.communitynetwork.nl/.
Misschien is de GN-IX regionaal wel groot, maar op het internet spelen ze geen enkele rol.. Zie PeeringDB: https://www.peeringdb.com/private/exchange_view.php?id=76. PeeringDB wordt over het algemeen heel erg goed bijgehouden, en ik vind alleen wat kleine regionale ISP's die daar met elkaar peeren + Ziggo (waarbij ik bij het Looking Glass van Ziggo werkelijk bij elke route eerst inderdaad een router in Groningen zie langskomen en dan is de next hop vrijwel altijd een router in Amsterdam). Zo boeiend is het niet om als ISP te peeren op de GN-IX dus. Daarnaast publiceren ze geen live grafieken met het verkeer wat over hun IX loopt (en dat doet elke andere IX van enig formaat wel), wat mij ook nogal het vermoeden geeft dat we het over hooguit een paar Gbit aan verkeer hebben.

Nogmaals, het kan best dat ze goed werk doen om regionale ISP's in Groningen aan elkaar te hangen, maar op het internet zijn ze echt totaal irrelevant. Er ligt ook genoeg glas van Groningen direct naar Amsterdam wat ook goed te betalen is.

Google zit als het goed is nog steeds in TCN Datahouse in Eemshaven, maar ze zijn nog steeds heel erg stil hierover. Uit de traceroutes naar Google vanuit Nederland lijkt het in ieder geval aan de latency's te zien dat ze Nederland niet verlaten hebben.
Het is natuurlijk ook wel naïef om te denken dat een partij als Google al zijn verkeer via 1 route zou laten lopen. Zodra een knooppunt als GN-IX down zou gaan dan zouden ze ineens hun connectie met het datacenter kwijt raken.

Zelfs partijen die als klant op de site van GN-IX staan sturen niet al hun verkeer via dit knooppunt. Kijk bijvoorbeeld maar naar Duocast. Als je op de netwerk pagina van hun kijkt (http://noc.duocast.net/) dan zie je dat slechts een fractie van het verkeer via het GN-IX gaat.
Dat denk ik ook niet, in tegendeel. Maar Google is daar niet eens een peer, en ook de gebouweigenaar niet volgens PeeringDB (wat over het algemeen redelijk klopt): https://www.peeringdb.com/private/exchange_view.php?id=76
Je bedoelt in het TCN Data Hotel? Duocast zit daar ook en zij hebben wel degelijk een verbinding met het GN-IX.
Nouja, hierboven wordt gesuggereerd dat de verbinding van Google met de GR-IX door TCN geregeld zou worden. Dat lijkt me heel stug, aangezien TCN ook geen peer is.

Dat ze fysiek verbindingen naar de GR-IX hebben (of dat die daar fysiek staan) heb ik nergens ontkend en ga ik ook niet ontkennen.
http://tweakers.net/nieuw...stiging-in-groningen.html

Hier zegt Tweakers dat Google directe aansluiting gaat krijgen (2004) met de GN-IX aansluiting...?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 518533 op 23 juli 2024 08:47]

Ja, dat vind ik in de pers ook terug, maar de netwerken vertellen anders. Ze staan niet op de customerlist van GN-IX, ze staan niet in hun lijstje bij PeeringDB: https://www.peeringdb.com/private/exchange_view.php?id=76 en er loopt geen enkele route naar Groningen direct van Google, allemaal over Amsterdam (zelfs bij Ziggo, die wel op de GN-IX peeren).
Vergeet niet naast de ring in Groningen, verbinding met Londen en Hamburg dat er ook een transatlantische lijn richting Amerika loopt.

EDIT: Ik was net een wijziging aan het toevoegen dat ik nog steeds de naam niet wist plopt ie zo in me hoofd. De glasvezelverbinding die van Eemshaven (idd) naar Amerika loopt is aangelegd door Versatel (wel of niet volledig van Tele2 door overname).

[Reactie gewijzigd door ViperXL op 23 juli 2024 08:47]

Is dat niet gewoon de lijn naar Londen, die daarna zijn weg vervolgt richting Amerika? Lijkt me nogal stug dat er vanuit Groningen een aparte kabel naar de VS is gelegd...
Volgens de site zelf komt deze kabel vanuit de VS.

Verbindingen

De aanwezigheid van glasvezelnetwerken, carriers en internet exchanges is essentieel voor een datacenter. Belangrijker is het om vergaande redundantie in te bouwen, door te koppelen met meerdere exchanges, bij voorkeur één in het buitenland. De Eemshaven ligt in dat opzicht ideaal voor de grotere datacenters, want vanuit Amerika komt er in de Eemshaven een trans-Atlantische kabel aan land met een grote capaciteit om snel aanzienlijke hoeveelheden data te versturen. Deze kabel staat in directe verbinding met de GnIX (Groninger Internet Exchange en kan eenvoudig gekoppeld worden met zowel de exchange in Amsterdam als die in Hamburg.


http://www.groningen-seap...nguage/nl-NL/Default.aspx

[Reactie gewijzigd door Queenfanmichel op 23 juli 2024 08:47]

Qua beschikbaarheid van elektrische resources kan ik de beslissing volgen. Ook is er iets voor te zeggen dat de terroristische dreiging in zo'n dunbevolkt gebied lager ligt dan in de randstad.

Er moet echter niet vergeten worden dat Groningen de afgelopen tijd ontzettend veel in het nieuws is geweest door de aanhoudende aardbevingen van steeds grotere intensiteit en hogere frequentie.
Nu zijn die aardbevingen wel een eindje verderop - net zoals dat er hier in Groningen stad nooit iets te voelen is, en ik gok dat de Eemshaven ongeveer even ver van de bevingen vandaan ligt als de stad :)
En niet te vergeten de NorNed kabel die electriciteit vanuit Noorwegen naar Nederland leverd. Die energie wordt in Noorwegen opgewekt met waterkracht en zorgt voor nog een stukje extra redundantie in epde energie voorziening.
Ik denk dat dit een van de grootste redenen is voor Microsoft, Google en Apple om voor deze gebieden te kiezen, niet zo zeer een internet exchange. Energiediversiteit en boven de zeespiegel, dat zijn de dingen waar Amerikaanse bedrijven erg op letten.
Van de drie aanwezige energiecentrales is er maar één echt in bedrijf en ook die draait niet op volle kracht.
De gasgestookte centrale van NUON-Magnum draait alleen om het draaien en niet om stroom te leveren.
De kolencentrale van RWE is op dit moment ook niet operationeel.
De gasgestookte centrale van Electrabel draait het langst, vanwege goedkope stroom afkomstig van bestaande kolengestookte centrales, draait deze regelmatig op halve kracht.
Daarnaast waren er tot vorig jaar plannen om nog een vierde centrale te bouwen, deze centrale zou gasgestookt worden.
Ook hier is vanwege de lage kolenprijs door het Advanced Power uit Zwitserland na één keer uitstel besloten om niet in de Eemshaven te investeren.

Daarnaast is TenneT zich aan het beraden of door de stroommalaise nog wel een nieuw tracé moet worden aanlegd van noord naar zuid.
Ook ligt het pand drie meter boven zeeniveau, waardoor het bestand is tegen overstromingen
De kans op een tsunami in Nederland is zeer klein en de kans op orkanen idem dito. De bescherming in Nederland tegen gewone en zelfs ongewone zware stormen is ook veel beter dan in grote andere delen van de wereld. Juist een ideale locatie dus om problemen zoals jij aangeeft te voorkomen.
[...]

De kans op een tsunami in Nederland is zeer klein en de kans op orkanen idem dito. De bescherming in Nederland tegen gewone en zelfs ongewone zware stormen is ook veel beter dan in grote andere delen van de wereld. Juist een ideale locatie dus om problemen zoals jij aangeeft te voorkomen.
Tsunami zal inderdaad niet voorkomen.
Maar aardbevingen wel!
Dus ik hoop dat Apple daar rekening mee gaat houden bij de bouw.
Dat valt in de eemshaven wel mee, dat light namelijk op de grens met het gas veld. Zie: deze kaart (de eemshaven is rechtsboven in de kaart). Ik woon zelf midden in het aardbevings gebied (bij de paarse stippen op de kaart), en dat is zeer vervelend, met name de schade die langzaam wordt afgehandeld door de NAM of gewoon niet wordt afgehandeld!
Maar wat we hier nog vervelender vinden is dat het allemaal door Den Haag wordt ontkent dat het een groot probleem is en dat de huizen prijzen niet dalen, wat een onzin is dat! Laat ze maar eens met een goed oplossing komen!

Maar goed in de Eemshaven valt dit dus wel mee!

En van een slechte internet verbinding is hier geen sprake ik heb hier gewoon ziggo met 60 mbit en dat haal ik ook! En op veel plaatsen is het ook mogelijk om met ziggo 150 mbit te halen.
De Eemshaven datacentra liggen boven NAP wel logisch dus. De huidige ligt ook zo,n 3 meter erboven.
De laatste grote waterpassing is uitgevoerd in 2008 (NAM_bodemdalingsrapport 2010). De opgetreden bodemdaling in het centrum van de bodemdalingsschotel (nabij Loppersum) bedraagt 30 cm. De buitenrand van de schotel omvat thans plaatsen als Winschoten (6 cm), de Eemshaven (10 cm) .

Nog wel 3meter.
Die reactie raakt kant noch wal. Ik geloof niet dat Groningen veel overeenkomsten heeft met New Orleans. Daarnaast stonden er ook geen datacentra van enig betekenis in Orleans juist vanwege zon risico. Bedrijven als Google en Apple voeren echt wel risico analyses uit op bouwplekken voor belangrijke datacentra.
Ook ligt het pand drie meter boven zeeniveau, waardoor het bestand is tegen overstromingen.
3e alinea, laatste regel. Ze hebben dus wél wat geleerd na Katrina ja. O-)
Na Katrina heeft de V.S. Nederland ook gevraagd om dijken en een waterkering te bouwen, juist omdat we ervaring hebben met water tegenhouden.

Tevens zijn de gebouwen in Nederland doorgaans ook een stuk steviger dan Amerikaanse (beton vs. hout)
Groningen onder de zeespiegel. :z
Goed gelezen ook, zelfs in het artikel staat dat de lokatie 3m boven zeenivo ligt en dus niet snel onder water zal komen te staan.
Ons kantoor staat midden in de binnenstad van Groningen en hebben daar gewoon glasvezel. Onmogelijk is het dus zeker niet!
Paterswoldseweg zit inmiddels op Glas. Het trekt op vanuit Eelde. Of ze de straten van de binnenstad ook nog open breken valt nog te bezien. Ziggo doet het ook niet slecht qua netwerk, vanuit de Ijsselstraat trek ik altijd de max.
hier in de straat (westkant van de stad) ligt sinds kort ook glasvezel hoor. maar wat wil je als consument met glasvezel? kabel is imo beter. die upload heeft bijna niemand nodig
Wat een non-argument. Al lag er uberhaubt nog geen glasvezel in Groningen (wat niet het geval is) is het voor Apple / Google maar een druppeltje op de kosten van zo'n datacenter om een pijp vol glasvezels aan te leggen.
Voeg dan iets toe aan de discussie..

OT: Mooi om te zien dat Eemshaven zo snel groeit, trekt internationaal veel bekijks! Wat zullen de projectontwikkelaars in hun handjes knijpen daar :p kijken wat er in de toekomst nog meer bij komt!
Ziggo levert 150Mbps in heel Groningen, stabiel. In het zuiden van Groningen is de oplevering van Glasvezel begonnen. We hebben het nog lang niet zo slecht als ik de ervaringen met UPC mag geloven :)
er ligt glasvezel daar, de universiteit is er ook op aangesloten
Niet alleen de universiteit hoor. Ik woon in Veendam waar je met glasvezel minimaal 25/25 mbit krijgt, in een alles in 1 pakket van 40 euro per maand. Geen Ziggo
Dat is wel de moeite dan van die glasvezel, 25/25mbit.
Anoniem: 105193 @drdelta22 december 2013 21:39
Offtopic, maar in dit geval maakt het niet uit of je kabel of glas neemt. Beide zijn hier te krijgen met 25/25, 50/50 of 100/100 :)
De universiteit zit niet aangesloten op het "glasvezel" waar Google, en mogelijk straks Apple, op zit...
direct niet nee maar wel indirect het is immers allemaal met elkaar verbonden
het gaat uit eindelijk wel over dezelfde kabel door de zee

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 23 juli 2024 08:47]

dat is ook zo glasvezel gaat tot een bepaald punt namelijk :)
vaak de verdeel kasten die in de buurt staan

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 23 juli 2024 08:47]

Groningen had als eerste kabel internet via Castel@Home (later Essent@Home, toen @Home en nu Ziggo) terwijl de rest van het land het nog moest doen met 56K en 128k ISDN lijntjes. ADSL was er nog niet namelijk.

Dus jouw opmerking geeft goed weer dat je puur redeneert uit vooroordeel en weinig kennis hebt van de ontwikkeling van het internet netwerk in ons land. Jammer. :|
Het lijkt mij sterk als er nog steden /dorpen vol op 56kb/s zitten.. De gemiddelde verbinding ligt op 10mb/s. De traagste verbindingen beloven 8 mb/s. En de snelste zijn rond de 500...
Zelfs de kleine dorpen in Groningen hebben gewoon 150Mbit internet via Ziggo, dat via ADSL niet overal heel snel internet geboden kan worden wil niet zeggen dat het via een andere provider niet kan.
Ik zit hier in Haren rechtstreeks op een Gigabit glasvezel verbinding, ik kom meestal niet boven de 800mbit/s uit, maar rap zat :P
Lekkere snelheid!
Maar dat je niet boven de 800mbit/s uit komt is waarschijnlijk wel te verklaren door de gebruikte router. Veel routers kunnen deze hoge uplink snelheid nog niet aan. Toen ik 2 of 3 jaar geleden op zoek was naar een nieuwe router kwam ik daar achter. Toendertijd was Draytek een van de weinige merken dat een uplink snelheid van 800mbit/s aan kon. Uiteraard was het interne netwerk wel gewoon 1gbit.
Waar het verschil in zit ben ik toen niet ingedoken.
1 GBit routen van extern <-> intern, zeer waarschijnlijk met NAT is iets waar de gemiddelde consumenten router niet op berekend is :P
Als ik hem zonder router aansluit haal ik ook die snelheid, de router is de D-link 686L, die haalt zo'n beetje de hoogste wan-lan snelheid. Maar je hoort mij niet klagen hoor :P
Er is ook nog de factor van de uploader. Veel servers hebben of 100 of 1000MBit liggen, het is onrealistisch te denken dat je die uberhaupt, en met 1 connectie, volledig kan benutten terwijl er meer gebruikers zullen zijn, er is overhead en het loopt over gedeelde kabels naarbuiten toe.
Een gigabit halen als download snelheid is vaak nog klap lastig vanaf een externe locatie.
Sorry hoor, ik ben bezig met het testen van de mobiele site van Tweakers, wat het gebruik van hoofdletters e.d. Niet makkelijk maakt. Daarbij spreek ik het hele bericht over de snelheid van het internet. Wat het (als je een beetje kan redeneren) logisch maakt dat ik over 500mb/s en niet 500 appels/s spreek.
500 mb/s staat voor millibit/seconde, de juiste schrijfwijze is 500 Mb/s of als je geluk hebt, 500 MB/s.

Het juiste gebruik van de grote en kleine letters is juist essentieel in dit verhaal, aangezien je met 500 mb/s uitkomt op 0,5 Mb/s waardoor je een hele trage verbinding krijgt.

Door het op juiste wijze aanduiden van deze snelheden, voorkom je ten eerste discussies zoals deze die niet over je verhaal gaan en daarnaast voorkom je verwarring over wat je nu bedoelt.

Tenslotte is het gebruik van leestekens en hoofdletters uiteraard belangrijk buiten de eenheden om, maar is het onzinnig om zonder in te gaan op de actuele opmerkingen van een poster hier een opmerking over te plaatsen.

Kortom, neem iets meer tijd voor je post en voorkom flamebaits.
Als je dan toch een ander de les wil lezen...
aangezien je met 500 mb/s uitkomt op 0,5 Mb/s waardoor je een hele trage verbinding krijgt.
500mb/s = 0,5b/s =0,000005Mb/s. Verder ben ik het helemaal met je eens dat de juiste eenheden het verhaal begrijpelijker maken, maar dat is mijn gevoel als ingenieur. Uit het verhaal is wel duidelijk wat hij bedoelt omdat mili en mega ver uit elkaar liggen qua grootte.

Google zit overigens ook met een van de grootste datacenters van Europa in de Eemshaven.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 08:47]

500 mb/s idd 0,5 b/s, daarmee duurt het downloaden van tweakers.net volgens mij al langer dan wanneer je met een floppy bij de buurman je dataverkeer gaat halen.
Onderschat de afstanden tussen de boerderijen in noord Groningen niet.
Dat bedoel ik juist!
Nederland is wel erg geliefd: Eerst Google, toen Microsoft, nu Apple. Ben benieuwd welke bedrijven gaan volgen. Overigens wel goed voor de economie dit soort zaken.
Overigens wel goed voor de economie dit soort zaken.
Want het levert zoveel banen op? Vooral in verhouding met de investering?

En deze tech bedrijven maken allemaal gebruik van de double iris + dutch sandwitch constructie, waarbij ze nauwelijks belasting hoeven te betalen en dus niets terug geven aan de maatschappij.?

Dus in welk universum is dit dan een positieve ontwikkeling voor bijvoorbeeld provincie Groningen?

edit: toevoeging
Nederland gaat er altijd prat op zo'n sterk sociaal beleid te hebben, waarbij we er voor zorgen dat iedereen lekker veel belasting betaald voor het algehele geluk van de maatschappij. Maar ondertussen is ons landje een van de belangrijkste schakels in het systematisch ontduiken van belasting elders. Hypocriet. Van mij hoeft dit data centrum niet.

[Reactie gewijzigd door badflower op 23 juli 2024 08:47]

Als buitenlandse werkgevers niets aan de lokale economie op zouden leveren dan zouden Amsterdam en Den Haag arm moeten zijn. Bedrijven als Shell, Phillips, ING, ABN zijn immers notoire double irish gebruikers. Laatste keer dat ik keek was het westen toch rijker dan het oosten.

Ja dat belasting ontduiken kan je als moreel twijfelachtig stellen (en ik denk dat het in zekere mate ook is) maar een data center is geen postbus. Als Microsoft 2 miljard investeert gaat de bulk van dat geld naar lokale aannemers om de boel te bouwen, lokale constructeurs, lokale ingenieurs etc etc. Als het eenmaal staat levert het 200 goed betaalde banen op. In de regel leveren die banen ook weer laag geschoolde banen (vervoer, eten etc) op. Exact hetzelfde geld natuurlijk voor Apple

Dus om nou een datacenter met een postbus te vergelijken...

[Reactie gewijzigd door QQ2 op 23 juli 2024 08:47]

Lokale aannemers/constructeurs? Kerel, kijk eens hoe de energiecentrales daar in de buurt zijn opgebouwd, vrijwel alleen maar Portugezen, Spanjaarden en Oostblokkers.
Ze kunnen het ook in Duitsland bouwen.. levert het helemaal niks op..
En deze tech bedrijven maken allemaal gebruik van de double iris + dutch sandwitch constructie, waarbij ze nauwelijks belasting hoeven te betalen en dus niets terug geven aan de maatschappij.?
Beter dan niks he, want als ze die truuc niet konden gebruiken dacht je dan echt dat ze alsnog via NL lieten lopen? Nope, dus dan hadden we 0 inkomen :D
[...]
Beter dan niks he, want als ze die truuc niet konden gebruiken dacht je dan echt dat ze alsnog via NL lieten lopen? Nope, dus dan hadden we 0 inkomen :D
Wat je dus moet doen is Europese afspraken maken zodat bedrijven die in de EU actief zijn hun belastingen niet kunnen ontwijken. Nu is het een race to the bottom waar geen enkel land beter van wordt.
Ze zorgen wel voor jobs. Voor wat hoort wat.
Het zou wel mooi zijn als we dit zouden gebruiken om die bedrijven tot belastingafdracht te dwingen. "Geen ontwijkconstructies meer, of je kunt fluiten naar je datacenter." Moet wel dat rare verdrag dat bedrijven naties kunnen aanklagen voor gederfde inkomsten even van tafel. TTIP of hoe heet het ook alweer.
Want er is geen ander land dan Nederland om een datacentrum te bouwen?
Riot Games (bekend van League of Legends) bouwt op dit moment een gigantisch server park voor haar game League Of Legends in Amsterdam. Best leuk dat zulke mooie bedrijven ook in Nederland zitten :)
Ja we worden in zekere zin aangevallen. Het heet 'informeel imperialisme'. Het geld wat hier verdient wordt gaat richting het moederbedrijf. amerika krijgt een stevige poot aan de grond hier.
Groningen is toch juist een risico met de gasboringen daar? Aardbevingen zijn dan toch een risico of is dat niet in dat gebied.
Als ze solid state disken gebruiken, dan overleven ze de trillingen wel...

Ik begrijp niet helemaal wat Apple met een groot datacenter moet, ze zijn op dit moment helemaal geen speler op die markt. Apple moet het vooral hebben van uitstraling en design, daar heb je niets aan bij een datacenter.

Microsoft, Google en Amazon kan ik gebrijpen dat die mega datacenters bouwen, die zijn al heel lang bezig op die markt. Maar Apple? Zouden toekomstige Apple producten dan ook meer Cloud georienteerd worden?
Cloud-diensten worden steeds belangrijker. Juist ook voor Apple! Je ziet dat sinds os X 10.8 / iOS 6 zelfs een architectuurkeuze is gemaakt dat cloud-diensten integraal onderdeel horen te zijn van hun computingplatfotm. Om het met wat minder buzzwords te zeggen: Apple ziet de toekomst voor zich waarbij mensen een MacBook/ iPad en iPhone hebben die via hun iCloud real-time met elkaar in sync blijven en je naadloos het ene apparaat neerlegt en verder gaat op een andere.

In vergelijking met Google en Microsoft hebben ze nog wel de grootste slag te slaan!
Nog geen grote speler misschien maar ze hebben toch de iCloud? Ik denk inderdaad dat ze dat dan meer willen gaan inzetten. Los daarvan serveren ze natuurlijk wel een hele hoop data. De AppStore moet aan heel veel (nog steeds groeiend aantal) gebruikers apps en updates leveren, iTunes lijkt me ook wel een dataslurper.
Dan heb je wel een beetje een raar beeld van Apple.
Apple geeft al verschillende grote datacenters en verschillende producten die erg cloud georiënteerd zijn. iCloud met iWorks, maar vooral voor iTunes productenen apple store zijn toch flinke datacenters nodig en het worden er meer en meer.
Afgelopen jaren hebben die dan ook flink geïnvesteerd in grote datacenters.
Dat is het zeker maar niemand schijnt dat te begrijpen. Zelfs de OCW DUO snapte er niets van in zijn laatste aanbesteding en hebben nu vrolijk voor kpn gekozen die een DC gaat bouwen bovenop een epicenter. 2 maanden later begonnen de bevingen erger te worden en begrepen ze eindelijk dat t misschien toch een goed idee was geweest om daar iets mee/tegen te doen, maarja dat is nu te laat natuurlijk.
Zowel DUO als de DC van KPN zit of komt in de stad Groningen die geen last heeft van de aardbevingen net als in de Eemshaven, de epicentrum ligt noordelijker.
Er zijn gebieden die tectonisch veel actiever zijn en waar gewoon hoogbouw plaats vindt. Die paar schokjes in Groningen zijn niet echt indrukwekkend als je er rekening mee houdt bij de bouw.
Inderdaad, alsof die Amerikanen géén ervaring hebben met bouwen in aardbevings gevoelig gebied.
Die lachen om schaal 4 bevinkjes...
Goed punt, ben wel benieuwd hoe ze dat gaan regelen.

Japan is 1 groot aardbevingsgebied toch staan er datacenters. Groningen heeft niet zwaarder dan 4 gehad. Tegen alles tot 6 is redelijk eenvoudig te bouwen. Het kost natuurlijk extra maar als ze het land veel goedkoper kunnen krijgen of geld uit het economische steunfonds of iets dergelijks dan kan ik me voostellen dat dit toch goed uit komt.

Ben wel benieuwd wat de uiteindelijke deal wordt
Waar heb je het over? Stad Groningen of Provincie Groningen.
De stad, en de Eemshaven, liggen buiten de aardbevingszone waar zoveel over te doen is.
De aardbevingen manifesteren zich het meest in de kom rond Loppersum.
De bouw van de datacentra's ligt hier buiten.
Het is niet dat heel Groningen wordt getroffen door aardbevingen.

De Eemshaven is aardbeving rustig ;) KPN heeft voor DUO onlangs een Datacentrum geopend op industrieterrein Westpoort in Groningen (westen van de stad, nog westelijker dan Hoogkerk) hier zijn bij mijn weten nog geen aardbevingen waar genomen.

Het aardbevingsrisico valt dus wel mee ;)
Grappig, deze ontwikkelingen.

Is er ook een achterliggende gedachte dat er ineens door meerdere grote jongens in deze wereld datacentra in NL worden neergezet?
Ik denk dat dit alles te maken heeft met de patriot act, veel bedrijven willen cloud diensten afnemen en dan heb ik het over grote spelers deze willen nu eenmaal niet graag dat de VS zomaar alles mag gaan in zien. Er is dus een sterke behoefte om de data centers op europees grond gebied op te bouwen zodat deze niet meer onder de patriot act komen te vallen.
Ik denk verder dat het gunstige belasting climaat ook een van de redenen zal zijn.
Tevens is NL een land met een goeie infrastructuur en is het niet zo moeilijk om aan ICT personeel te komen.
Er is dus een sterke behoefte om de data centers op europees grond gebied op te bouwen zodat deze niet meer onder de patriot act komen te vallen.
Maar zolang die bedrijven één of meer vestigingen in de VS hebben, vallen ze 'gewoon' nog altijd onder de Patriot Act, en bij al deze bedrijven is dat het geval.

Dat lijkt me dan ook niet echt een reden voor deze vestigingen.
Er is dus een sterke behoefte om de data centers op europees grond gebied op te bouwen zodat deze niet meer onder de patriot act komen te vallen.
Patriot act geldt gewoon voor alle bedrijven die in de US opereren als stond hun datacenter op de maan de patriot act verplicht die bedrijven informatie te geven die ze willen...

Dit gaat dus NIKS veranderen aan wat er mogelijk is met de patriot act, snap ook niet hoe je er bij komt dat dat wel zo is eigenlijk...
Het is bijna onmogelijk om een bedrijf wat zaken doet in de US niet onder de Patriot Act te laten vallen zoals ook bleek toen de AMS-IX ging onderzoeken hoe het een Amerikaanse entiteit op kon zetten zonder meteen het internetverkeer in Amsterdam aan de Patriot Act te onderwerpen. Uiteindelijk zeggen ze geslaagd te zijn in deze constructie, alleen als er iets duidelijk geworden is de afgelopen tijd is de legale weg: via de Patriot Act, alles behalve de belangrijkste weg die gekozen wordt in het vergaren van data.
Ik denk dat het nog veel complexer is. Ze moven gewoon alle data van Amerikanen naar Europese rekencentra in Nederland. Nederland heeft vrij vergaande overeenkomsten met de US over uitleveren van gegevens/informatie over EU burgers en niet EU burgers.

Het voordeel van Amerikaanse data in NL rekencentra is dat de Amerikaanse overheid geen toestemming meer nodig heeft van een Amerikaanse rechten voor inzien van de gegevens en alle data straks gewoon vogelvrij is.

Dus:
Data Europese gebruikers in de USA. Vrije toegang volgens patriot act door de Amerikaanse overheid;
Data Amerikaanse gebruikers in NL. Vrije toegang zonder interventie van de Amerikaanse rechter door de Amerikaanse overheid.
Een gunstig belastingklimaat en het feit dat Nederland één van de hoogste verbindingssnelheden heeft zal ongetwijfeld meespelen :)

Daarnaast komt hier met de AMS-IX, NL-ix en NDIX natuurlijk een aanzienlijk deel van het Internetverkeer Europa binnen.
Denk dat het aan de regio ligt. Google is in België ook een mega data center aan het bouwen.
Zal voor de werkgelegenheid in Nederland wel meevallen vrees ik. Bij het Google datacenter in Groningen werken bijv. veel Polen.
Anoniem: 120693 @Hanky7422 december 2013 11:29
Zal voor de werkgelegenheid in Nederland wel meevallen vrees ik. Bij het Google datacenter in Groningen werken bijv. veel Polen.
Maar dat is dan toch ook werkgelegenheid in Nederland?
Hoe kom je hier bij? bij het datacenter in Groningen, waar Google ook ruimte huurt werk in totaal een man of 40....

Ben je niet in de war met de bouw van de Enegriecentrales in de Eemshaven, hier wordt flink gebruik van buitenlandse arbeiders? Bij de bouw van de RWE centale werken wel heel veel Polen en Duiters.
Dus blijven er alsnog weer 150 banen over die die polen niet invullen toch? Tenzij Google die polen hier echt heen heeft gehaald dan niet ;)
Heb je hier een bron voor? En waarom werken die Polen daar? Omdat ze goedkoop zijn? Kan me niet voorstellen dat Google geen CAO heeft.
Misschien is er geen goed Nederlands personeel te krijgen?
Sowieso is een baan een baan. Misschien wonen die Polen al jarenlang in Nederland. En in het kader van vrij verkeer van burgers binnen de EU hebben ze net zoveel recht op de baan als een echte Groninger of Hollander.

[Reactie gewijzigd door wroeter op 23 juli 2024 08:47]

Het is een feit dat in het Eemshaven gebied veel Polen werken, maar dan vooral bij de bouw van nieuwe faciliteiten. Het datacenter is waarschijnlijk gebouwd mede door Polen, net zoals de energiecentrale dat ook is.
Off-topic: waarom is het gas "van jou"? Omdat je toevallig in dezelfde provincie woont? En iemand die net over de grens in Friesland woont heeft er geen recht op? Waarom is het gas niet alleen van de Slochternaren? Of van de eigenaar van de paar vierkante meter waar de boren de grond in gaan? Of van de EU?
Omdat het Groninges gas maar voor een deel in de Gemeente Slochteren wordt gewonnen. Het Slochterse gasveld heeft zijn naam te danken omdat in die Gemeente het Groningse gas is ontdekt.
Het gasveld op zich, bevind zich in een gebied van Bierum (op een steenworp afstand van de Eemshaven), Scheemda, Ten Post en 't Zandt.
Groningen is onderdeel van Nederland dus heeft iedereen recht op gas, net zoals Groningen geld krijgt uit Den Haag om veel te financieren, zullen we die kraan dan ook maar dichtdraaien?
En een hek om Groningen zetten als je zo'n hekel aan westerlingen hebt die er wel graag komen wonen
Wij hebben Groningen nodig. Groningen heeft ons niet nodig. Zonder Gronings gas hadden we de deltawerken bijvoorbeeld niet gehad. Dat hadden we nooit kunnen financieren.

De schade als gevolg van aardbevingen dient ruim gecompenseerd te worden. De NAM is daar veel te laks mee. En dat mag best een paar honderd miljoen kosten. Mensen hebben geen flauw idee hoeveel het Groninger gasveld waard is. http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardgasveld_van_Slochteren
Vooral dit zinnetje valt op: De Nederlandse voorraden zijn ongeveer 25% van de totale Europese gasvoorraad.
Aangezien het overgrote deel van het nederlands gas uit Groningen komt kon je nog wel eens gelijk hebben.
Anoniem: 399807 @Sp3dy22 december 2013 16:39
Mensen die ergens bovenop wonen hebben net iets meer rechten dan de rest vind ik. Anders zouden de Duitsers hier net over de grens ook wel een claim kunnen leggen.

Het is erg makkelijk voor mensen die hier niet wonen rechten te claimen, zich beroepend op dat wij Groningers maar loyaal moeten zijn met de rest van Nederland. Maar wij hier in het noorden weten ook wat er gebeurde met Limburg, toen de mijnen daar dicht gingen. En het duurde decennia voor al die werkloosheid en de sociale problemen daardoor werden opgelost. En nog schijnt Limburg achter te lopen.

En dat gaat ook met Groningen gebeuren als alle gas is opgezogen. Dan zitten wij hier nog decennia met verzakkende huizen en omdat de overheid vindt dat de Randstad, met Schiphol de motor van onze economie is, zoals ze zelf vaak zeggen en dat Rotterdam geld in het laatje brengt, zullen wij hier verpauperen.

Mensen die bovenop grondstoffen wonen hebben zouden meer moeten profiteren. En als dat in amerika kan, het land van ongebreideld corporatisme, waar elke inwoner een uitkering krijgt uit een oliefonds, waarom niet hier?

Dat antwoord is duidelijk, Nederlanders laten doorgaans over zich heen lopen. Maar nu betalen wij met onze gescheurde huizen de prijs en waar blijft de regering? Elke cent moet drie keer worden omgedraaid voordat er gecompenseerd wordt.

Als solidariteit zo belangrijk is, laat maar eens wat geld stromen uit de Randstad richting het noorden. Maar veel geld dat verdiend wordt in het zuiden wordt daar weer ingepompt, niet hier.

Als Groningen onafhankelijk was geweest, dan waren de de rijkste mensen op aarde, stuk voor stuk gas-miljonairs.
"Mensen die ergens bovenop wonen hebben net iets meer rechten dan de rest vind ik. Anders zouden de Duitsers hier net over de grens ook wel een claim kunnen leggen."

Misschien dat daarom het gas in noord Nederland wel goedkoper is dan in Limburg. Zouden ze dat toen jaren geleden al daarom niet gedaan hebben om zo iets terug te geven aan de noordelingen.?

Het valt me wel vaker op bij items dat heel veel mensen totaal niet weten hoe de gasprijs is opgebouwd en waarom er een verschil zit in prijs tussen noord en zuid Nederland. en nee dat heeft niets met leidingen te maken maar met de geschiedenis van je eigen land wat bij velen lijkt te ontbreken.
Anoniem: 411427 22 december 2013 13:42
Goeie berichten voor Nederland dat grote bedrijven hier hun datacentrums gaan plaatsen. Dat levert sowieso weer werkgelegenheid op!
en meer geld voor de economie
Dat levert sowieso weer werkgelegenheid op!
Amper. Een paar beveiligers en wat server verwisselaars. De meesten hebben een romantisch beeld van een datacentrum, terwijl het meestal een afgelegen lelijk pand is, waar amper iemand op locatie werkt, waar buiten knipperende lampjes op servers en indrukwekkende koelinstallaties niets te zien is.
"Ook ligt het pand drie meter boven zeeniveau, waardoor het bestand is tegen overstromingen."

Bij een serieuze overstroming is 3 meter ook vrij beperkt. Een gemiddeld plafond is 40 cm lager.

Wel leuk voor de werkgelegenheid in die regio, wat overigens niet alleen nederlanders hoeven te zijn.

[Reactie gewijzigd door vhal op 23 juli 2024 08:47]

Tijdens de afgelopen december storm steeg het water bijna tot +4 boven NAP.
Lage grondkosten, interessante belasting voordelen, op 5 na snelste internet ter wereld in Nederland, prima temperaturen energie is niet erg duur en ook dichtbij verkrijgbaar. .. Het lijkt mij een goede zet.
+ bijna geen rampen
Volgens mij verzinnen ze daar wel weer wat op, zoals een nieuwe entiteit waardoor het niet meer direct met Apple te maken heeft en dus niet onder de Patriot Act valt. Speelde dat bij AMS ook al niet toen ze aan het kijken waren om in de US iets op te zetten?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.