MediaTek komt met ARM Cortex A50-soc's

MediaTek heeft een licentie genomen op de Cortex A50-coretechnologie van ARM. Alhoewel er nog niets concreets is aangekondigd, lijkt het erop dat de fabrikant van plan is om een soc te bouwen die gebaseerd is op de Cortex A50. Ook heeft MediaTek een licentie op de Mali-gpu.

Volgens MediaTek is er zowel een licentie genomen op de Cortex A50-technologie als de Mali-gpu-ontwerpen. Daarmee krijgt de chipmaker de mogelijkheid om soc's te ontwerpen op basis van de energiezuinige Cortex A53 en de meer high-end Cortex A57.

Alhoewel er geen specifieke producten zijn aangekondigd, lijkt het erop dat MediaTek van plan is om een big.little-opsteling te gebruiken; daarbij worden zuiniger, langzamere kernen gecombineerd met snellere varianten. In dit geval zou het dus kunnen gaan om een combinatie van de Cortex A53 en Cortex A57. MediaTek heeft met de MT8135 al een soc die gebaseerd is op big.little. Hierin zijn twee Cortex A15-cores gecombineerd met twee Cortex A7-cores.

ARM kondigde het Cortex A50-ontwerp vorig jaar aan. Meest opvallende is de nieuwe ARMv8-instructieset die tevens met 64bit overweg kan. De chipontwerper belooft dat de Cortex A57-serie drie keer betere prestaties biedt dan de huidige top, al is dat verder niet gespecificeerd.

Door RoD

Admin Mobile

10-10-2013 • 18:06

30 Linkedin

Reacties (30)

30
27
18
5
0
7
Wijzig sortering
Dat vraag ik me af, het zou niet raar zijn als het nog iets langer duurt voordat er 64 bit wordt uitgerold voor android of windows phone. Dat is omdat het niet nodig is, ik weet vrijwel zeker dat elke chip providers met 64 bit bezig is, echter het is nog niet nodig daarom wordt het weinig geïmplanteerd. En overgaan naar 32 naar 64 kost ook weer geld, dus plannen zijn er vast wel. Wanneer 4 GB Ram voor de telefoons uitkomt, dan weet ik zeker dat er massief overgegaan wordt naar 64 bit anders heeft 32 bit vergeleken met 64 bit weinig verschil.

[Reactie gewijzigd door ilaurensnl op 10 oktober 2013 18:23]

Laat dat idee nu eens los dat het alleen met het geheugen te maken heeft. Want dat is maar een klein verschil tussen 32 en 64 bits.

Zo heb je ook het bijvoorbeeld een voordeel omdat de registers in de CPU groter zijn kan je berekeningen met grotere getallen sneller uitvoeren. Complexe berekeningen met grote getallen kunnen hierdoor makkelijk 30% sneller uitgevoerd worden.

En het is juist die laatste die zoveel winst. Of dat je dat de A7 wat gewoon een dual core is met 1.3 Ghz op magische wijze zoveel sneller is als een Qualcomm 800 dat een quad core is met 2.3 Ghz. Nee, dat is deels optimalisatie van de software en het profijt wat je hebt van 64 Bits.
Ik ben er wel mee eens dat het voordelen heeft, echter is dit beperkt, de registers is inderdaad groter, en dat heeft weer voordelen bij encrypties, encoding, decoding enzovoort. Echter is dit weinig gebruikt in telefoons, en er komt pas een grote boost wanneer telefoon caching gebruikt met meer RAM geheugen.

De reden dat de A7 snel is niet alleen omdat het overgestapt is naar 64 bit, maar de architectuur. Elke processor verschillende van elkaar eentje is beter ontwikkeld dan de andere. En Apple is beter vergeleken met concurrentie met drivers ontwikkelingen, wat ook weer een groot voordeel is.

Persoonlijk vindt ik dat een 64 bit cpu met minder dan 4 GB ram gewoon zonde is, echter komt dit vroeger of later, en iets vroeger is niet altijd slechter. Maar toch is dit niet iets om 64 bit over 32 bit te kopen.
Of het met minder dan 4 GB ram minder nuttig is ben ik niet met je eens. Denk maar eens aan 2016 en verder. Rond die tijd zal Apple iPhones gaan maken met 4 GB RAM en is de shift naar 64-bit noodzakelijk. Maar tot die tijd hebben alle ontwikkelaars op hun gemak de apps gepoort naar 64-bit mogelijkheden. Een toekomstige drempel wordt nu dus al gladgestreken.

Beter nog van de iPhone5S en de 64-bit CPU is de softwaresupport van iOS. Als bijvoorbeeld iOS9 of iOS10 stopt met 32-bit ondersteuning ligt de iPhone 5 eruit. Wat dat betreft is de 64-bit CPU zekerder voor de lange termijnsondersteuning dan oude CPU's.
Dat klopt, maar of dat nu of over een paar jaar gebeurd, is dat niet hetzelfde? inderdaad het moet eens gebeuren, dat is een pluspunt zoals ik gezegd heb kan geen kwaad dat het eerder gedaan wordt(eerder is altijd beter natuurlijk, door doorontwikkeling zoals u vermeld hebt). Echter voor de consument is dat weer geen reden om over te stappen naar een iphone vergeleken met 32 bit.
Persoonlijk vindt ik dat een 64 bit cpu met minder dan 4 GB ram gewoon zonde is, echter komt dit vroeger of later, en iets vroeger is niet altijd slechter. Maar toch is dit niet iets om 64 bit over 32 bit te kopen.
Dat mag jij vinden, maar dat maakt het nog geen waarheid. Het feit dat je momenteel nog weinig hebt aan 64 bits geheugenadressering doet niks af aan het feit dat je met 2x zo brede registers veel meer kan dan alleen maar meer geheugen aanspreken. Zo maakt iOS op de A7 bijvoorbeeld gebruik van 'tagged pointers', waarbij niet alle bits van pointers voor adressering worden gebruikt, maar er ook andere informatie in gecodeerd kan worden, zoals reference counts van objecten, of in het geval van NSInteger instanties zelfs de waarde van de integer zelf, waardoor er überhaupt niet eens objecten gealloceerd hoeven te worden als je die gebruikt. Bepaalde veel voorkomende taken zoals retain/release of het alloceren van veel kleine objecten zijn hierdoor op de iPhone 5S tot 50% sneller. Zie ook hier voor meer informatie:

http://www.mikeash.com/py...-09-27-arm64-and-you.html

Naast het feit dat de generaal purpose registers dus 2x zo breed zijn geworden zijn de operands van SIMD vector instructies dat ook, waardoor je bijvoorbeeld op 4 floats tegelijk kan werken in plaats van 2, en is het aantal registers verdubbeld. Niet al deze verbeteringen zijn puur gerelateerd aan wel/geen 64 bits, maar het heeft wel degelijk voordelen.
De 1.3 GHz van de Apple A7 is enkel de base clock, iOS applicaties kunnen niet zien hoe hoog de turbo hem verder klokt, maar het is redelijk aannemelijk dat Apple net als elke andere ARM/x86 chipfabrikant anno 2013 zijn cpu's dynamisch onder/overklokt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 10 oktober 2013 18:51]

??? Sowieso alle Snapdragon chips hebben dynamische clock en voltageregeling. Die Qualcomm 800 heeft een max clock van 2.3 GHz, maar draait onder normale omstandigheden veel lager.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 10 oktober 2013 20:56]

Niet helemaal waar. 64 bit instructies Kunnen iets efficienter afgehandeld worden door de cpu dan x86 instructies, dus is het een tikkeltje sneller. Het grootste voordeel haal je echter uit het feit dat 64 bit SoC's gebruik kunnen maken van >4GB RAM. Maar voordat in Smartphones en tablets mainstream wordt, zijn we wel een tijdje verder.
Overigens is Windows Phone gebouwd rond de NT kernel die, Out of the Box, 64 bit computing ondersteund.
A15 heeft 40bit geheugen adressering, kan dus 1TB RAM aansturen. Hetzelfde trucje als we kennen van de pc wereld. ;)
Maar minder efficient als een algehele 64bit aansturing
Onzin, is puur register die opgehoogd is met 8bit, om geheugencellen adressen aan te spreken. Ze hebben nummering van huisnummers opgehoogd simpel gezegd, niks meer niks minder. Gaat even snel, of ze nu eerste cel uitlezen of laatste cel die in adres voorkomt, verwerking gaat allemaal precies via dezelfde weg.

Edit/
64bit adressering is niks sneller of trager dan 32bit adressering , is niks meer dan verwijzing naar geheugen cel, elke cel moet adres krijgen. Dat is groot misverstand.

Is heel wat anders dan 64bit cpu verwerking, waar veel mensen mee verwarren, zijn twee verschillende dingen, ene heeft met ram adres te maken andere met cpu verwerking.

Jou intel of amd cpu heeft ook nog steeds 40-bit physical adressering(of 48bit kan ook) en nog geen 64bit. ;)

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 10 oktober 2013 18:58]

Ik loop op itanium! ( niet echt hoor) het is momenteel zelfs zo dzt een"echte
" 64 bit cpu niet zo geweldig is met gewoon x86 . ( bvb de voornoelde itanium)
Die was twee maanden geleden al ingezet toen Intel hun 64-bit Merrifield telefoonchip presenteerde. Het lijkt me sterk dat we die Mediatek chips in een iPhone concurrent gaan zien.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 10 oktober 2013 18:41]

Andere chipfabrikanten zoals TSMC, Samsung, AMD, Nvidia hebben al een licentie genomen op de ARMv8 architectuur in 2012. Er is dus met andere woorden geen sprake van een achtervolging op Apple's A7 aangezien alle grote chipfabrikanten bezig zijn met het ontwikkelen van chips op basis van deze architectuur. Al van lang voor de aankondiging van de A7.

De eerste twee artikels zijn specifiek over SoC's bedoelt voor servers maar je kan er vanuit gaan dat de ontwikkeling voor mobiele chips op basis van ARMv8 ook gestart zijn (voor diegene die mobiele chips produceren) vanaf de moment dat de licentie werd genomen. Deze 64bit chips zaten er al lang aan te komen, het is knap dat Apple er in geslaagd is om zo'n chip als eerste op de markt te brengen maar om te stellen dat de rest volgt is incorrect. Het derde artikel is project Denver welke de nieuwe Tegra SoC zou moeten worden.

http://technewspedia.com/...r-servers-based-on-armv8/
nieuws: ARM en TSMC produceren eerste 64bit ARMv8-testchip op 16nm
http://www.xbitlabs.com/n...or_with_Secret_Sauce.html

[Reactie gewijzigd door Chip5y op 11 oktober 2013 12:13]

Mediatek is een budget fabrikant en dat is Apple niet. De qualqomm snapdragon 800 is al een aardig goeie concurrent op de Apple a7. Dus kan je verwachten dat de volgende generatie snapdragon chips sneller wordt.
De a7 heeft een coprocessor en dat is niet standaard bij arm v8. Ook is da a7 al in een telefoon verkrijgbaar. Mediatek heeft geen eens de chips met arm v8 aangekondigd
het grote verschil is dan ook dat mediatek maakt zelf ook geen telefoons maakt, en zich op beneden op de markt richt terwijl Apple juist de bovenkant van de markt bedient en een soc in hun eigen telefoons stopt.
nogmaals: ondanks dat Apple de ''eerste'' was met een armv8 CPU, wil dat niet de vergelijking met MediaTek mogelijk maken.,.
Flink aan de weg aan het timmeren dat Mediatek.
ST (novathor)en Samsung (exynos) en Nvidia (tegra) gaan het nog zwaar krijgen om hiermee te concurreren en het is nog maar de vraag hoe lang de Qualcomm hegemonie blijft duren. Immers meer CPU-kracht is eigelijk al niet meer nodig voor smartphones (RAM en GPU daarentegen)
ST is feitelijk al van de markt verdwenen, net als Texas Instruments. Geen enkele telefoon of tablet gebruikt die chips in enig ook maar beetje succesvol produkt.
ST is feitelijk al van de markt verdwenen, net als Texas Instruments. Geen enkele telefoon of tablet gebruikt die chips in enig ook maar beetje succesvol produkt.
de st chips zijn vorig jaar toch in veel populaire telefoons gebruikt zoals mijn s3 mini, de xperia U, de xperia sola, de xperia go.
Toch allemaal telefoons die veel mensen in de klas hebben
Anoniem: 16328
@maevian10 oktober 2013 23:42
Dat was toen al een verouderde chip en dat is het nu helemaal. ST heeft niets nieuws geïntroduceerd.
Nou ja, ze hebben wel nieuwe chips geintroduceerd (de A9600 en L8580), maar geen fabrikant kocht ze. Ook TI's OMAP5 is door niemand gebruikt. En zonder klanten houdt het snel op.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 11 oktober 2013 12:23]

Dus dan gok ik, dat we begin 2015 deze SoC's kunnen verwachten in telefoons en tablets. Als MediaTek gewoon copy-paste doet kunnen we ze misschien wel verwachten voor eind-2014. Een goede blik op de komende nieuwe ARM generatie is te vinden bij AnandTech.

http://www.anandtech.com/...erstanding-the-cortex-a12

[Reactie gewijzigd door tHe_BiNk op 10 oktober 2013 18:15]

Anoniem: 426248
10 oktober 2013 18:56
Ik weet maar bar weinig van ARM, maar is Mediatek niet de producent van zuinige en betaalbare chips (quadcore A7 bijvoorbeeld)?
Zijn er voor de rest nog dingen in de SoC die het gebruik van bijvoorbeeld een Snapdragon 800 meer omlaagbrengen, maar Mediatek niet heeft geresearched of gelicenseerd?
MediaTek maar ook bijvoorbeeld Samsung gebruiken gewoon standaard ARM cores daar gaan ze mee aan de slag en kunnen daar van alles aan vastmaken zoals een GPU unit die zij willen. Dat kan de Mali van ARM zijn maar ook PowerVR cores. Qualcomm maakt eigen chips die mogelijk gebaseerd zijn op ARM cores, maar sowieso een ARM architectuur hebben. De prijs van een Snapdragon 800 zal vast zakken als er een directe concurrent komt, maar Qualcomm zit natuurlijk ook niet stil. Momenteel nemen zowat alle fabrikanten bij Qualcomm chips af, zelfs Samsung.
As an IP core business, ARM Holdings itself does not manufacture its own electronic chips, but licenses its designs to other semiconductor manufacturers. ARM also licenses their instruction set architecture, allowing licensees to design their own processor cores implementing that ISA. ARM-based processors include ARM's Cortex series, and systems on chip (SoC) include the Qualcomm's Snapdragon (using their Krait or Scorpion CPUs), Nvidia's Tegra, Marvell's XScale, Freescale's i.MX and Texas Instruments's OMAP, and Apple's System on Chips (used in the iPhone, iPad, iPod, and the Apple TV).
bron: http://en.wikipedia.org/wiki/ARM_architecture

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 10 oktober 2013 22:49]

Jullie blijven het maar hebben over smartphones , maar wie zegt dat de nieuwe chips niet in nieuwe segmenten gebruikt kan worden ?
op de nieuwe Rasberry Pi dan zou ik er direct een willen hebben de huidige chip is gewoon ECHT niet afdoende om er leuke dingen mee te doen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee