Microsoft benadrukt dat de gegevens verzameld door Kinect in Xbox One niet voor advertentiedoeleinden gebruikt zullen worden. Er ontstond ophef na een interview met een Xbox-medewerker die liet weten hoe advertenties op Xbox One precies werken.
Albert Penello, de directeur van productplanning van Microsoft, plaatste een bericht op het forum van website NeoGAF. Hij laat weten dat niemand binnen Microsoft werkt aan een functie om Kinect van Xbox One voor advertentiedoeleinden te gebruiken. "We hebben veel interessantere en belangrijkere dingen om onze tijd aan te besteden", zo schrijft Penello.
Zorgen over dat Kinect in de toekomst een advertentietool zou kunnen worden die gevoelige gegevens opslaat en uitwisselt, kwamen er na een interview met een onbekende Xbox-medewerker op de site Stick Widdlers. Hierin werd gesteld dat het nieuwe Xbox Dashboard zou zijn ontwikkeld met 'advertenties in het achterhoofd' en dat Kinect, net als nu bij Xbox 360, gebruikt kan worden voor speciale advertenties, NUads. Met NUads, dat staat voor natural user-interface ads, worden advertenties interactief en kunnen gebruikers bijvoorbeeld via handgebaren vragen beantwoorden.
In het interview werd toen al echter duidelijk dat Microsoft twee verschillende api's gebruikt voor Kinect: de api voor gameproducers en die voor advertenties. De advertentie-api is specifiek ontwikkeld om de gebruiker te beschermen, met een beperkte set functies.
Penello laat bovendien weten dat mocht zoiets ooit gebeuren, de gebruiker er controle over zou kunnen uitoefenen: "Ten tweede: als zoiets als dit ooit zou gebeuren, dan kun je zeker zijn dat het niet zou gebeuren zonder dat de gebruiker er controle over heeft. Punt." Overigens benadrukte Microsoft al in 2012 dat de gegevens verzameld van Kinect voor NUads niet voor advertentiedoeleinden gebruikt zullen worden. Dat was echter voor Xbox 360 en het bedrijf heeft dit beleid ten opzichte van Xbox One dus niet gewijzigd.
Microsoft brengt Xbox One, de langverwachte opvolger van Xbox 360, begin 2014 in Nederland uit. De console kwam al een aantal keer onder vuur te liggen, doordat de console eens elke 24 uur online moest zijn, doordat Kinect continu op de console aangesloten moest zijn en doordat gebruikte games nog maar beperkt gedeeld mochten worden. Op alle drie de pijnpunten kwam Microsoft terug.