Microsoft belooft dat Kinect geen data voor advertentiedoeleinden verzamelt

Microsoft benadrukt dat de gegevens verzameld door Kinect in Xbox One niet voor advertentiedoeleinden gebruikt zullen worden. Er ontstond ophef na een interview met een Xbox-medewerker die liet weten hoe advertenties op Xbox One precies werken.

Albert Penello, de directeur van productplanning van Microsoft, plaatste een bericht op het forum van website NeoGAF. Hij laat weten dat niemand binnen Microsoft werkt aan een functie om Kinect van Xbox One voor advertentiedoeleinden te gebruiken. "We hebben veel interessantere en belangrijkere dingen om onze tijd aan te besteden", zo schrijft Penello.

Zorgen over dat Kinect in de toekomst een advertentietool zou kunnen worden die gevoelige gegevens opslaat en uitwisselt, kwamen er na een interview met een onbekende Xbox-medewerker op de site Stick Widdlers. Hierin werd gesteld dat het nieuwe Xbox Dashboard zou zijn ontwikkeld met 'advertenties in het achterhoofd' en dat Kinect, net als nu bij Xbox 360, gebruikt kan worden voor speciale advertenties, NUads. Met NUads, dat staat voor natural user-interface ads, worden advertenties interactief en kunnen gebruikers bijvoorbeeld via handgebaren vragen beantwoorden.

In het interview werd toen al echter duidelijk dat Microsoft twee verschillende api's gebruikt voor Kinect: de api voor gameproducers en die voor advertenties. De advertentie-api is specifiek ontwikkeld om de gebruiker te beschermen, met een beperkte set functies.

Penello laat bovendien weten dat mocht zoiets ooit gebeuren, de gebruiker er controle over zou kunnen uitoefenen: "Ten tweede: als zoiets als dit ooit zou gebeuren, dan kun je zeker zijn dat het niet zou gebeuren zonder dat de gebruiker er controle over heeft. Punt." Overigens benadrukte Microsoft al in 2012 dat de gegevens verzameld van Kinect voor NUads niet voor advertentiedoeleinden gebruikt zullen worden. Dat was echter voor Xbox 360 en het bedrijf heeft dit beleid ten opzichte van Xbox One dus niet gewijzigd.

Microsoft brengt Xbox One, de langverwachte opvolger van Xbox 360, begin 2014 in Nederland uit. De console kwam al een aantal keer onder vuur te liggen, doordat de console eens elke 24 uur online moest zijn, doordat Kinect continu op de console aangesloten moest zijn en doordat gebruikte games nog maar beperkt gedeeld mochten worden. Op alle drie de pijnpunten kwam Microsoft terug.

Door Jochem de Goede

05-10-2013 • 12:33

121 Linkedin

Reacties (121)

121
101
46
5
0
29
Wijzig sortering
Verschrikkelijk dit. Ik wist eerlijk gezegd niet dat op de x360 ook al reclame werd getoond. Voor mij zal dit zeker een reden zijn om de Xbox one niet te kopen. Dan betaal je al 100den euro voor je console en een maandelijks bedrag voor Online. En dan krijg je reclame erbij? Nogmaals verschrikkelijk.
Belachelijk om te betalen voor een console en dat je dan ook nog eens reclame krijgt van de maker van die console.
Prima als bijvoorbeeld apps die gratis zijn banners plaatsen op je smartphone, maar in beginsel plaatsen Google, Microsoft en Apple zélf geen reclames in hun systemen, net zo min als Microsoft dat in Windows doet. Zou wat zijn: pc opstarten, inloggen, reclame wegklikken, productief zijn.

Ik snap dan ook niet waar ze het vandaan halen dat er reclame 'aangeboden' moet worden op een product als een console, tenzij makers van games dat in-game doen omdat deze gratis zijn, bv. F2P games. Net zoals je reclame op tv ook alleen krijgt afhankelijk van de zenders die je bekijkt, godzijdank.
En net zo min snap ik het dat mensen dit allemaal maar pikken en duur kopen.

Bovendien denk ik dat Microsoft ook zichzelf ermee heeft, wéér een reden om consoles te kraken en die zooi er uit te homebrewen. Niet voor niets zijn ad-removal apps zo populair op android en wordt er zoveel digitale content 'via omwegen' gedownload.

Het wordt steeds gekker, er moet steeds meer verdiend worden aan consumenten die daar steeds minder kwaliteit en gemak voor terugkrijgen!

[Reactie gewijzigd door vaagisdenaam op 5 oktober 2013 15:56]

Verschrikkelijk!
Ik wil geen ads als ik betaal voor het apparaat en de service erachter!
Ik vind die ads op mijn 360 dashboard ook lelijk. Geen enkel van mijn andere apparaten serveert advertenties op hun main page. Het minste dat MS kan doen is die ads uitschakelen voor Gold leden.

edit: en daarom: nooit meer Gold of Xbox voor mij. Ga een PS4 halen waar geen ads zijn.

[Reactie gewijzigd door segascope op 5 oktober 2013 19:32]

Microsoft heeft al zo ontzettend veel beloofd wat ze vervolgens teruggedraaid hebben. Wie gelooft er nu nog iets wat ze beloven? Na het Xbox 180 debacle van de E3 waar ze vrijwel al hun speerpunten hebben omgedraaid en in lijn hebben gebracht met Sony zijn ze wat mij betreft al hun geloofwaardigheid wel grondig kwijt geraakt.

Als Microsoft meer geld kan verdienen door reclame aan reeds betalende klanten te tonen, dan doen ze dat. Als Microsoft meer geld kan verdienen door met de Kinect verzamelde informatie te verkopen of anderzijds in te zetten, dan zullen ze dat zeer zeker doen.

Microsoft bestaat immers om geld te verdienen, niet om de consument een plezier te doen. Daarom hebben ze de 180 uitgehaald voor hun Xbox One, en daarom zullen ze altijd blijven proberen om de grenzen op te zoeken van wat consumenten acceptabel vinden.

Zolang mensen hun producten blijven kopen, zullen ze door gaan met wat ze doen. Ben je het er niet mee eens? Wees dan niet slap en stem met je portemonnee. Wil je geen advertenties als Gold lid, zeg je abonnement dan op.

Een veel gehoord argument is dat al je vrieden op Xbox Live zitten. Als je bang bent om je vrienden te verliezen, dan waren het om te beginnen al geen echte vrienden. Accepteer dus geen dingen van Microsoft waar je het niet mee eens bent. Zelfs niet als je dat een paar 'vrienden' kost.
Microsoft heeft al zo ontzettend veel beloofd wat ze vervolgens teruggedraaid hebben. Wie gelooft er nu nog iets wat ze beloven? Na het Xbox 180 debacle van de E3 waar ze vrijwel al hun speerpunten hebben omgedraaid en in lijn hebben gebracht met Sony zijn ze wat mij betreft al hun geloofwaardigheid wel grondig kwijt geraakt.
Microsoft kan het nooit goed doen of wel dan? Als ze hun beleid gelaten hadden zoals het was, zouden mensen pissed off zijn, want de restricties zijn gewoon belachelijk, hoe je het ook wendt of keert. Maar passen ze het aan, wat meer in lijn is met de klant wens (kijk namelijk maar naar de current gen consoles), dan zijn ze niet meer geloofwaardig?

En wees even rëeel, welk bedrijf zit nou niet in de business om geld te verdienen? Het zijn geen liefdadigheids instellingen. Ja ik heb een Xbox, ja ik baal ook van die advertenties, maar je betaald ook voor je TV, je internet/kabel en je ziet ook nog steeds reclame. Heb je een idee hoe je dit utopie tot realiteit wilt brengen? Waar bedrijven alleen maar bestaan uit de goedheid van hun hart en hun klanten op elke wenk willen bedienen?

Want wees eerlijk, linksom of rechtsom, goed zal het nooit zijn of wel?
Want wees eerlijk, linksom of rechtsom, goed zal het nooit zijn of wel?
Je hebt mijn post totaal niet begrepen en probeerd me hier woorden in de mond te leggen. Waarom jouw post als +1 ontopic wordt gemodereerd ontgaat mij volledig. Je doet net alsof ik niet zeg dat Microsoft bestaat om geld te verdienen, terwijl ik dat letterlijk wel gezegd heb. Je post is dus feitelijk irrelevant. Desondanks zal ik het nogmaals toe proberen te lichten zodat je het hopelijk ook begrijpt :)

Microsoft had het goed kunnen doen door naar hun klaten te luisteren voordat ze die idiote maatregelen aankondigden. Als ze op E3 hadden verkondigd wat ze later na hun 180 hadden verkondigd, was er niets aan de hand geweest. Nu echter, na alle 180's, blijven veel mensen met een knagend gevoel zitten als het gaat over de Xbox One. Ze komen later uit dan de PS4, de games die de meeste aandacht krijgen komen pas over een jaar uit, de Kinect komt veelvuldig in opspraak i.v.m. de extra kosten en mogelijkheid to misbruik.

Microsoft heeft zelf de indruk gewekt bijzonder onbetrouwbaar te zijn doordat ze al hun speerpunten hebben omgedraaid en Sony zijn gaan na-apen. De mogelijke bezwaren ten aanzien van het misbruiken van klantgegevens/Kinect hebben ze niet weg kunnen nemen sinds er veel berichten naar buiten zijn gekomen over de verplichte medewerking door Microsoft aan privacy schending door de NSA.

Microsoft het dus prima goed kunnen doen, echter hebben ze dat niet gedaan.

Daarnaast geeft ik letterlijk aan dat Microsoft bestaat om geld te verdienen. Je stelt de vraag hoe ik 'dit utopie' tot werkelijkheid wil brengen. Het antwoord daarop heb ik reeds gegeven. Mensen moeten met hun portemonnee stemmen. Ben je het er niet mee eens koop dan niets bij Microsoft.

Zolang mensen zoals jij die balen van Microsoft hun producten toch blijven afnemen zal er niets veranderen. Microsoft zal dan gewoon door blijven gaan met hun klant onvriendelijke praktijken. Pas als mensen massaal aangeven dat ze het er niet mee eens zijn zal Microsoft ook op dit vlak een 180 uithalen en hun beleid aanpassen.

Nogmaals: Microsoft bestaat om geld te verdienen. Als ze dat beter kunnen doen door klanten meer tevreden te houden dan zullen ze dat doen. Klagen maar je koopgedrag niet aanpassen is niet afdoende. Klaag en stop met kopen, dat helpt!
Ik vind dat het geforceerde Singstar op de XMB van de PS3 ook valt in de categorie "Advertenties op de main page".
Zelf alleen niet zo'n veel last van, aangezien ik er regelmatig ook gebruik van maak, maar het is niet dat Sony totaal onschuldig op dat gebied is..
Het minste dat MS kan doen is die ads uitschakelen voor Gold leden.
Je ziet het precies andersom. Het minste wat potentiele Gold-leden kunnen doen, is geen XBox kopen! O-)

[Reactie gewijzigd door tofus op 5 oktober 2013 13:14]

Precies het eerste waar ik aan dacht. Je betaald toch voor de xbox en xbox live waarom moet je dan nog lastig gevallen worden met reclame?

Het toevoegen van zo'n functie is ook niet zo moelijk. Je krijgt een keer een update waarbij je nieuwe gebruikersvoorwaarden moet accepteren en daarna mag het.
Het betalen voor Xbox live houdt niet in dat je geen advertenties krijgt geserveerd. Het houdt in dat je van aanvullende diensten gebruik kunt maken. Zie mijn post hier verderop: iets kopen houdt niet in: geen advertenties...
Maar voor welke diensten betalen Xbox gold members nou eigenlijk? Aangezien:
 • Microsoft dus nog steeds hun gebruikers reclame serveert op het dashboard
 • Microsoft zelf geen gameservers host voor de spellen (dit gebeurt P2P of wordt door de publisher gedaan)
 • Je meestal al los betaald voor de services die enkel beschikbaar zijn voor gold members, zoals Netflix, of het zijn services die gratis op andere platformen zijn (twitter, facebook, chatfuncties)
Volgens mij is het gewoonweg afzetterij, en komen ze er enkel mee weg omdat hun users eraan gewend zijn, en de direct concurrent Sony een tijdlang geen sterke concurrentie gaf op het online platform..

[Reactie gewijzigd door Tobisas op 5 oktober 2013 15:10]

Laten we de gratis games, etc. maar volledig vergeten. Voor het gemak.
Dat was nooit zo voor de Xbox 360.

Ik ben 6 jaar lang Xbox Live Gold member geweest, en ik heb nog nooit een "gratis" game gehad.

Dus ik vraag me soms ook wel eens af waarom ik €240 extra heb betaald voor iets als Xbox Live Gold, uiteindelijk hadden de PS3 gebruikers meer dan 200 euro extra te besteden aan games.

En kom niet met party crossgame chat. Want k'mop, dat hebben ze allang tig keer terug verdient met hun gold abonnementen.
Afgelopen zomer kon je als Gold lid een aantal games, zoals bijv. Assassins Creed 2 gratis downloaden.
Dan heb je de afgelopen maanden toch wat gemist.
Gemist?

Gratis games Games with Gold:

Defense Grid: Awakening
Assasins Creed 2 (2009)
Crackdown (2007)
Dead Rising 2 (2010)
Magic 2013
Rainbow Six Vegas (2006)
Might and Magic: Clash of Heroes
Halo 3 (2007)

Het is smaakgebonden, maar hoogstwaarschijnlijk heeft hij niets gemist.

[Reactie gewijzigd door SqueakyClean op 7 oktober 2013 11:38]

Late reactie, maar dat was ik inderdaad vergeten..

Waarschijnlijk omdat het vrij recent is (enkel de laatste 2 maanden van de afgelopen 8 jaar), en ik nogal lauwe reacties erover gehoord heb (enkel gedaan als reactie op PS+, maar een slechter aanbod dan PS+).
Anoniem: 436638
@arthur-m5 oktober 2013 13:03
Dubbeldippen is gewoon not done natuurlijk :+

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 436638 op 5 oktober 2013 14:14]

Ik zie niet zo'n probleem met advertenties zolang ze maar geanonimiseerd zijn toch?
Als je naar betaald voetbal zit te kijken op een betaalde zender komt er toch ook gewoon reclame voorbij ? Je betaald voor een dienst en niet om de reclames te verwijderen.
Als je naar betaald voetbal zit te kijken op een betaalde zender komt er toch ook gewoon reclame voorbij ? Je betaald voor een dienst en niet om de reclames te verwijderen.
Ik heb pas nog een wedstrijd gekeken (Celtic - Barcelona) en de enige reclame die voorbij kwam was die op de borden in het stadion. De zender zelf liet geen reclame zien. (En zo hoort dat ook, ik betaal voor die wedstrijd)
Totdat de wedstrijd in rust of eindstand komt dan heb je ineens een boel reclame op je betaalde zender.
De vraag is natuurlijk of dit gewoon is. Dat het zo werkt bij voetbalzenders zegt niets over of het bij goldmembers ook zo zou moeten werken. Sterker nog, in de voetballerij wordt veel te veel geld verdiend aan dit soort onzin en gaat het allang niet meer om het spelletje maar alleen maar om de dollars.
Dat is voor MS een simpel staaltje van "having your cake and eating it too".

Trouwens wat is zo'n belofte waard?

De enige belofte die ik geloof is er een die:
- zwart op wit te vinden is
- aangeeft dat de voorwaarden door MS _niet_ te wijzigen zijn, met enige uitzonderingen als minstens 90% van de gebruikers deze accepteert of als de privacy voorwaarden verbeteren vanuit het standpunt van de klant
- aangeeft ten aanzien van welke partijen de privacy beschermd wordt

Dit zie ik niet gebeuren, dus is de belofte wat mij betreft waardeloos.
90% van de gebruikers deze accepteert? Als >1% de gebruikersvoorwaarde leest is het al veel. De meeste willen de update hebben en klikken gewoon door.
Ik game op mijn console en zit dus zo weinig op het dashboard dat het me eigenlijk niet stoort :) moest er dus een optie komen om te betalen om die reclame weg te houden zou ik dat niet doen, de moeite niet. Wel 1 keer een interactieve reclame van Nike open gedaan, dat was met Kinect. Niet super bijzonder, wel een paar toffe Avatar items gekregen. Maar ik bepaal wel zelf of ik er op in ga, de reden waarom ik bvb geen tv kijk is omdat ik die optie daar niet heb.
Je betaald toch voor de xbox en xbox live waarom moet je dan nog lastig gevallen worden met reclame?
Je moet het anders zien: Als je niet betaalt voor je xbox en xbox live, wordt je er ook niet door lastig gevallen met reklame! O-)
Anoniem: 109640
@itarix5 oktober 2013 13:20
Volgens mij mag je dan je aankoop gerust terug brengen hoor?
Whaha heb je werkelijk waar gewoon reclame op de xbox 360 met gold?? dat is wel echt ff te bizar voor woorden... ben ik blij dat ik n ps3 heb
Ja, het snelle downloaden van updates moet ergens van betaald worden. Bij de xbox is een game download tenminste niet corrupt en krijg je de patches van games full speed binnen.
Het is inderdaad van de pot gerukt. Je betaalt je blauw aan een apparaat, en dan zitten er nog ads in ook :?

What's next, ads van de appie en de c1000 in m'n koelkast? Ik mag verdomme hopen dat dat uit blijft.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 5 oktober 2013 21:56]

Anoniem: 542502
5 oktober 2013 12:44
Haha belachelijk zeg.. koop je een console, bergen dure games en betaal je elk jaar voor xbox live en krijg je alsnog advertenties.

Maar aan de andere kant zou dit niemand moeten verbazen, bedrijven zullen producten zoals deze altijd zoveel mogelijk uit willen melken. Eventuele sterke concurrentie is het enige wat bedrijven hiervan deels tegenhoudt, maar het kan net zo goed zijn dat er tussen Sony en MS afspraken bestaan over de consoles omdat er zoveel geld mee gemoeid is.
Nee want PS3 en PS4 serveren geen advertenties op hun dashboard, de Xbox doet dat al jaren. Als er afspraken waren dan had Sony hun console ook wel vol met DRM gestopt en hadden ze Microsoft niet geld gekost door een 180 te doen op hun reeds gebouwde DRM infrastrctuur.
Dat de PS4 geen advertenties toont, daar zou ik toch niet zo zeker van zijn, de PS Vita toont ook al reclame voor andere games gewoon in de LiveArea, waarom zou de PS4 dat dan niet gaan doen?
Dus MS naait de consument nu dubbel zo hard?
- Aanschaf console
- Aanschaf gold abbo
En nog reclame laten zien?
Geldwolven.

En dat er geen data doorgestuurd wordt is makkelijk roepen, dat is niet te controleren.
Denk ook niet dat je met wireshark veel gaat zien aangezien dat ze ssl gebruiken om te communiceren met hun servers.
Ik weet iig wel wat me volgende console wordt, 1 die geen reclame op het home screen laat zien.

[Reactie gewijzigd door Brantje op 5 oktober 2013 13:07]

Gelukkig is er toch concurrentie in de Console wereld en kun je gewoon kiezen voor een andere.

Wii, PS4, Soon: Steambox. etc.
Och, ooit al eens betaald om TV te kijken (je moet wel, als je TV wilt kijken), is die reclame je dan ook nog nooit opgevallen. Zo kunnen we van alles zeggen dat het geldwolven zijn. Ben laatst een smartphone gaan kopen, toen ik de winkel uitstapte zag ik reclame van die winkel staan, dat is ook niet plots weg omdat ik ervoor betaald heb.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 5 oktober 2013 18:10]

In het interview werd toen al echter duidelijk dat Microsoft twee verschillende api's gebruikt voor Kinect: de api voor gameproducers en die voor advertenties. De advertentie-api is specifiek ontwikkeld om de gebruiker te beschermen, met een beperkte set functies.
Ben ik de enige die huivert bij het idee voor een Kinect-api specifiek voor advertenties? Is MS van plan dynamische advertenties te maken die je met bewegingen en je stem kunt bedienen? Wan waar anders zou je Kinect-functies voor gaan inzetten? :X
Ja dat viel mij ook al op.
"De advertentie-api is specifiek ontwikkeld om de gebruiker te beschermen, met een beperkte set functies."
Nee, de advertentie-api is specifiek ontwikkeld om reclame weer te geven! En als je moet gaan praten of zwiepen om dat weg te krijgen wordt het nóg hinderlijker!

[Reactie gewijzigd door vaagisdenaam op 5 oktober 2013 16:41]

Je zult toch nooit kunnen controleren wat er met die data gebeurt, tenzij er weer een Edward Snowden uit de school klapt...
Voor mij was die reclame de druppel op de 360.Betalen per maand en dan nog niet kunnen instellen dat je gewoon alleen maar games wilt zien bij het opstarten vind ik irritant. Ik betaal graag voor een serrvice die voordeel geeft , maar Ps+ geeft mij nu veel meer voordeel.

Eerst was het gewoon geen keuze aangezien PSN veeeeel slechter was dan Xboxlive , maar dat verschil is grotendeels verdwenen. Zeker nu we daar ook partychat krijgen en gewoon een mooie lijst games per maand. Voor mij is dit één van de belangrijkste redenen om voor de PS4 te gaan.

(2 andere redenen zijn kinect waar je voor betaald en ik niet wil gebruiken en dat MS aan het begin leuke exclusives had bij de Xbox 360 en aan het eind zo goed als niks meer. Mede door het steeds meer richten op multimedia)
De dag dat ik advertenties krijg op 1 van mijn toekomstige game consoles dan slinger ik ze het raam uit richting de winkel. Dat je wordt lastig gevallen op het internet met ads en spam OK! Maar ze moeten niet gaan komen zeuren in onze CONSOLES die een gesloten systeem tegen advertenties moeten hebben.

Daar wil je alleen maar een spel in steken en spelen klaar geen domme bullshit advertenties!!!
En straks zal Sony een bericht naar buiten brengen dat hun niet aan advertenties gaan doen, en zo boort Microsoft zichzelf de grond in. Ze zijn zowiezo al niet goed in iets zelf verzinnen (smartphone/tablets) en nu veranderen ze alles om een beetje in de buurt van de PS4 te komen. Word nog leuk dit. Mijn opvolger van me 360 word geen Xbox one
Op je 360 heb je toch ook al sinds het begin reclame?
Waarom heb je die dan gekocht?
Nha, ze zouden zichzelf belachelijk maken, want ze doen hetzelfde al op de PS Vita.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee