Kinect kan stemmen van twee tegelijk pratende personen herkennen

De Kinect-sensor die Microsoft bij de Xbox One zal meeleveren is volgens de softwaregigant in staat om de stemmen van twee tegelijk pratende personen te herkennen. Ook heeft Microsoft meer details gegeven over andere vernieuwingen om de nauwkeurigheid te vergroten.

De vernieuwde Kinect-sensor is volgens Microsofts emea-topman Phil Harrison in staat om de stemmen te herkennen in een ruimte waar twee personen tegelijk praten. Daarbij zou Kinect in het donker kunnen 'zien' of er monden bewegen. Microsoft zal deze mogelijkheid vermoedelijk niet alleen gebruiken in games, maar ook om de stembediening van de entertainmentfeatures op de Xbox One toegankelijker te maken.

Microsoft liet verder weten dat de Kinect-sensor, die standaard zal worden meegeleverd met de Xbox One, maximaal 25 gewrichten kan herkennen bij maximaal zes personen. Ook kan het 1400 gezichtskenmerken detecteren. Daarnaast zou de Kinect-software in staat zijn om te kunnen herkennen wie een controller in handen heeft en een indicatie van het aantal hartslagen kunnen geven.

Eerder liet Microsoft weten dat het geen Kinect-stemgegevens of -beeldopnames zal uploaden naar zijn servers. Ook kan de Xbox One gebruikt worden zonder een aangesloten Kinect-sensor.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

30-09-2013 • 17:00

52 Linkedin

Reacties (52)

52
45
30
2
0
5
Wijzig sortering
leuk zo een afluisterapparaat in de huiskamer

@hieronder: Volgens de Patriot Act is Microsoft verplicht om alle data die door haar eigen machines gaat af te staan aan de regering. Je HUURT een xbox dus is en blijft het bezit van MS.

[Reactie gewijzigd door boner op 30 september 2013 17:25]

Je huurt helemaal geen hardware; die koop je... Je least daarentegen wel als sinds Windows 3.1 de software die gebruikt wordt om de hardware te besturen en door het gebruik van API's, drivers en andere software die met/samen/tegen het OS werkt, kan een gedeelte van de hardware worden beinvloed, uitgelezen en inderdaad mogelijk verstuurd worden.

Je kan je dan inderdaad afvragen op welk OSI-vlak je je moet begeven tussen het moment dat Microsoft daadwerkelijk iets af zou moeten staan aan de overheid en op welke layer jouw persoonlijke gegevens zich op dat moment bevinden.

Verder is Microsoft verplicht (maar gezien recente berichtgevingen in het algemeen, laten we dat even gaan) om per land de privacy-regelgeving na te leven. Hierdoor is het dus ook zo dat een aantal bekrompen landen, zoals Nederland, het niet toestaan dat je op XBL meedoet aan het Rewards-program. Valt namelijk hier onder wetgeving van "gokken als behendigheidsspel" en dat is wettelijk (en financieel) nog niet geregeld in NL.
En je tablet, je laptop en je telefoon in de huiskamer zijn geen probleem natuurlijk.
"Eerder liet Microsoft weten dat het geen Kinect-stemgegevens of -beeldopnames zal uploaden naar zijn servers."

Volgens mij heb je het nieuws bericht niet gelezen. En het is commerciële zelfmoord als Microsoft die informatie upload naar hun servers.
Niet zo paranoïde NSA is in het nieuws en we vertrouwen direct niks meer.

Dan heb ik nieuws, je telefoon, laptop camera en microfoon zijn allemaal op afstand af te luisteren. Rij niet meer met de auto op de weg je wordt gefilmd dit geld ook voor het lopen door de stad!

Dus ga lekker op de hei wonen zonder stroom
Kijk wel uit voor de satellieten die houden je ook in de gaten. Dusss
je denkt wel heel erg naief als je denkt dat NSA niet binnen je xbox kan indringen

het feit dat het al gebeurt is geen excuus om het dan maar te negeren
dat is vragen om problemen }:O

dus nee het is altijd goed om je er over uit te spreken imho

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 1 oktober 2013 00:29]

Maar waarschijnlijk alleen werkend in het Engels, in sommige gebieden, en via een update in eind 2014 te downloaden.
Voor de mensen die te lui zijn:
 • English - US
 • English - GB (WW)
 • French
 • Spanish - MX
 • Spanish - ES
 • Italian
 • German
 • Portuguese
Ik verwacht wel dat andere talen er later bij komen zoals Nederlands.
Ik meen ergens te hebben gelezen dat er in 2014 redelijk wat extra landen bij komen bij de Kinect taalondersteuning.
In de eerste bèta update van het laatste Xbox 360 dashboard had men per ongeluk de Nederlandse spraakondersteuning geactiveerd (en in update 2 was het al weer weg). Het bedienen van de menu's ging hier al zeer goed bij, bing search heb ik niet getest toen. Men is er dus alvast met bezig en ik denk dat dit er in 2014 dan zeker aan zal komen.
Kan je dan al deze talen tegelijk spreken of slechts een tegelijk ?
Daarnaast vraag ik me sterk af tot hoeverre de xbox one met "dialect" engels en etc om kan gaan.

Ik neem bijvoorbeeld aan dat boer sam geen schijn van kans maakt met engels praten tegen deze console ?
Is dat dan Nederlands in ALL-CAPS of wat?
snap totaal niet waarom bv. in nederland of belgie ze voice niet toelaten in het engels. je kan toch perfect als engels sprekende in deze landen wonen maar dan kan je dus toch geen engels gebruiken als je de landen instellingen correct zet op het land waar je zit.
Zou je denken maar Engels -Engels is qua uitspreken toch vaak iets anders dan Engels-Nederlands of Engels Duits.

Het mag je bekend zijn dat je aan de uitspraak kan horen of het een italiaan is die Engels spreekt of een Duitser. Dat lijkt me misschien de reden waarom met het niet activeert.
Maar Engels in Schotland, Wales of Ierland kan net zo veel of nog meer afwijken van standaard UK Engels als Duits- of Nederlands Engels dat doet. Zelfs binnen Engeland zelf zijn er behoorlijk afwijkende dialecten...

Ik denk dus dat het er echt meer mee te maken heeft dat ze echt nog niet klaar zijn en echt pas een product in o.a. Nederland op de markt willen zetten als dat echt af is...

Na alle negatieve hype rond de Xbox One kan ik me dat overigens goed voorstellen. Het zou dodelijk zijn als dat ding straks uit is en dan ook nog eens niet goed werkt.

En als je Engels goed genoeg is, dan importeer je er toch gewoon een?
Sterker nog; ik zou het ding alleen maar in het Engels gebruiken. NL in games en UI's kan ik om een of andere reden niet uitstaan. Komt altijd zo knullig en gemaakt over.

Als de UI in het NL geforceerd zou worden hier (lijkt me sterk) zou dat voor mij een reden zijn het ding niet te kopen zelfs.
tenzij je een native speaker van de reeds ondersteunde landen bent, zal het niet goed werken, dus willen ze geen half-kreupel product afleveren dat afgebroken wordt, omdat het niet goed werkt, terwijl jouw uitspraak eigenlijk de oorzaak is
Sowieso zijn er heel veel meertalige gezinnen en is het onlogisch dat je een Kinect niet meerdere talen kan laten herkennen en daar makkelijk tussen kan switchen
Anoniem: 469794
@RMX30 september 2013 18:19
eeuhm als je een beetje hebt opgelet de laatste paar weken wist je dat de reden waarom de xbox one later uitkomt in NL en andere landen is omdat ze gaan de voice herkenning in meerdere talen doen, dus zodra de xbox one uitkomt met de kinect dan kan die ook gewoon in NL of in engels wat je maar wilt.
ik vind dit persoonlijk meer creepy dan "cool" , de gedachte van dat ze zelfs in het donker alles van je kunnen opnemen / registreren en doorsturen naar ms (gecodeerd zodat jij het nooit kan achterhalen) waarna het gewoon opgevraagd kan worden door de NSA / usa government. een xbox one komt er bij mij niet in , ik vertrouw het gewoon niet meer.
Zo denk ik er ook over, het vertrouwen is weg.
Ook wel jammer dat ze hem standaard meeleveren, dan kan je er eigenlijk niet meer omheen en ben je bijna verplicht hem ook te gebruiken.
Microsoft kan makkelijk gamemakers dwingen hun games 'Kinect-required' maken, zodat er bijna geen games meer zijn die je kan spelen zonder Kinect.
Maar Microsoft heeft wel meer concessies gedaan dus misschien gaan ze hier ook wel mee overstag.
Die huivering begrijp ik wel en Kinect is o.a. ook waarom ik van de XBO afzie.

Maar eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat er veel verbeterd is omtrent de Kinect-eisen. Zo was er eerst sprake van Always-Kinected en daar heeft MS nu vanaf gezien. Je kan 'm softwarematig uitzetten, maar ook zelfs helemaal niet aansluiten.

Dus je kan het apparaat in de doos laten zitten en eruit halen wanneer nodig.

Mensen die 'm midden in de woonkamer zetten en constant aan hebben staan, vind ik te goedgelovig. Een HD camera midden in je woonkamer die ook nog altijd luisterd? Dat is letterlijk 1984!
Weet je zeker dat de microfoon (van je smartphone, webcam, etc ) uitstaat?
Weet je zeker dat de frontcam (van je smartphone, webcan etc ) niet staat op te nemen zonder dat je het weet?
Dat ook Google en Apple met de NSA een overeenkomst hebben?
Als iemand daarom geen Xbox wil, kan hij ook geen andere apparatuur met microfoon en camera de deur in huis hebben. Ook je smartphone staat altijd in standby en kan dus ook ongevraagd geluid of beeld opnemen :+
.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 30 september 2013 23:48]

Dat is knap, want mijn moeder hoort het verschil tussen mij en mijn broertje niet.

Ben benieuwd naar de spellen die hier allemaal gebruik van maken.
Je mag er vanuit gaan dat een systeem die voor het herkennen van stemmen gemaakt is veel beter daar in zal zijn dan een mens.

De Kinect 2.0 klinkt allemaal heel mooi. Al zijn er genoeg video's op youtube waar toch al snel te zien is dat de games niet je handen en voet bewegingen nauwkeurig lezen, maar meer ziet dat ze omhoog of omlaag gaan. Het zelfde gaat voor het maken van je avatar bij Kinect Sports.

Dus ik vraag mij af hoe goed dit zal werken.
Ben inderdaad ook benieuwd naar de gebruikte methode..

Zoals in het artikel wordt aangegeven zijn ze in staat *ook* in het donker mondbewegingen waar te nemen. Als we aannemen dat ze gebruik maken van deze informatie, zou (in theorie) aan de hand van de positie van de spelers in de ruimte met twee microfonen een simpele phased array (http://en.wikipedia.org/wiki/Phased_array) kunnen worden gemaakt. Dit maakt het onderscheiden van stemmen die erg op elkaar lijken een stuk eenvoudiger. Geen idee of deze methode ook daadwerkelijk gebruikt wordt, ik denk zomaar even hardop..

[Reactie gewijzigd door WeViE op 30 september 2013 18:08]

Ja, en daarom snap ik dit bericht dus niet.
Er zit ook inderdaad een phased microphone array in de kinect, maar daarmee kan je EN in het donker horen (duh!) en meer dan 2 geluidsbronnen lokaliseren.
Het zou dus kinderspel moeten zijn om meer dan twee stemmen te herkennen en dat ook nog eens standaard in het donker zonder beeld daarbij te gebruiken.

Dit bericht lijkt erop gericht te zijn om de mogelijkheden van de kinect af te zwakken.
Ik vraag me dan ernstig af om dat is om te voorkomen dat mensen teveel over privacy gaan nadenken. Een verhaal dat de kinect zich volledig bewust is van alles in je woonkamer en die informatie ook nog eens met microsoft/uitgevers/developers deelt klinkt natuurlijk een stuk minder aantrekkelijk...
Dan zou ik haar dit bericht maar niet laten lezen, wie weet wat ze er mee gaat uitspoken :+
(ik heb hetzelfde met mijn pa en een oom trouwens, aan de telefoon hoort niemand het verschil)
Ben benieuwd wat er gebeurd als je uit frustratiee de bekende middelvinger omhoog steekt ;)
Krijg je dan een waarschuwing; dit soort gedrag wordt door Microsoft niet gewaardeerd en geaccepteerd...
wordt je account geblokkeerd.
hoe ver kun je gaan je zit toch in je eigen huis kamer?
vind dat ze dan standaard een optie moeten hebben om die camera uit te zetten in IEDER spel

als ik wil kan ik zelfs naakt gamen in mijn eigen huis

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 1 oktober 2013 00:32]

Nee wss console ban :+
Nee joh, een hoofd ban. Met 1400 gezichtskenmerken plus je stem kan MS je gewoon als persoon bannen. /aluhoedje
Dan krijg je waarschijnlijk automatisch via het justitieel systeem van Nederland een boete voor onbehouwen gedrag in eigen omgeving ofzo.. ;-) /aluhoedje
iZou het met deze techniek ooit ook lukken om ze dan apart op te nemen? Dat zou een hele leuke toepassing zijn.
Ik vind dit wel goed nieuws. Mijn vrouw zit altijd door mij heen te praten en daar is blijkbaar een technische oplossing voor O-)
een bonuskaart is ook eng qua tracking.
smartphone GPS tracking dan?
Siri (en varianten) sturen ook van alles door.

Het argument van 'eng' vind ik dus behoorlijk zwak om deze technology (zoals hier ook genoemd) af te kraken. het is het gemis aan functionaliteit (of het niet voor kunnen stellen van een doel van de functionaliteit) is wat een goed argument kan zijn.

ik denk dat het een innovatie is die veel mogelijkheden bied en ik ben er blij mee. De groep early adopters heeft het al omarmt als een krachtig instrument met veel mogelijkheden.

ja. je moet kritisch blijven op privacy. Maar we zijn wel heel selectief.
Precies. Vraag me dan ook af wat voor apparatuur ze dan wel als privacy-veilig zien.
Geen laptop? Geen tablet? Geen smartphone? Hebben ook allemaal een camera en microfoon. Kan het me niet voorstellen.
Ik vind de vergelijking tussen Kinect en de camera en microfoon van een telefoon nogal krom.

Kinect is een slimme full-HD camera, die in je woonkamer geïnstalleerd staat met een grote kijkhoek en goede micorofoons. Hij heeft
- gebarenherkenning;
- betere spraakherkenning (voor spreektaal);
- infrarood;
- skeleton tracking/oriëntation/muscle force;
- hartslag meting;
- gezichtsuitdrukking herkenning;
- mogelijkheid om meerdere mensen in beeld te volgen.
Bron

Een hele slimme camera dus.

Vergelijk dit met een simpel cameraatje in je telefoon, die of in een hoesje zit, of een groot deel van de dag naar het plafond (of het bureau of je broekzak) kijkt.
Wat GPS tracking betreft, zou dat plaatsvinden in het openbaar en daar vind je overal CCTV. En in het openbaar kan je in vele lagere mate privacy verlangen. Daarom accepteren we in het algemeen dat we veelal in het openbaar in de gate gehouden worden.

Thuis in je woonkamer heb je wel degelijk recht op privacy en over een camera die met deze capaciteiten en mogelijkheden jouw privacy kan schenden mag daarom m.i. wel degelijk kritisch geoordeeld worden.

[Reactie gewijzigd door SqueakyClean op 1 oktober 2013 14:15]

Ben ik de enige die zich af vraagt hoe ze op 25 gewrichten per persoon komen? Of kunnen ze echt je vingers zien bewegen (en altijd alles keyloggen wat er in het zicht gebeurt) (zegt diegene die altijd het stekkertje uit zijn microfoon trekt :Y) )
In dit filmpje werd al het een en ander gedemonstreerd, waaronder het herkennen van spelers die een controller vast hebben.

http://www.youtube.com/watch?v=j7GBUeHv_Ts

Persoonlijk vond ik het wel indrukwekkend

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee