Sony opent deuren van online 4k-videowinkel

Sony heeft de deuren geopend van zijn online videowinkel waarin films en tv-series te vinden zijn in 4k-resolutie. Het uhd-materiaal is alleen beschikbaar voor bezitters van Sony's 4k-mediaspeler en een uhd-televisie van hetzelfde merk.

In de videowinkel heeft Sony zeventig titels geplaatst. Naast een aantal speelfilms zijn er ook tv-series in 4k-resolutie te vinden, zoals de succesvolle reeks Breaking Bad. Een losse aflevering kost 3,99 dollar, terwijl een film 7,99 dollar moet opbrengen. De kijker krijgt 24 uur de tijd gedurende de 'huurperiode'. Het kopen van een film is ook mogelijk, maar dan moet er wel 29,99 dollar afgetikt worden. Tijdelijk levert Sony extra digitale versies af via het UltraViolet-systeem.

Om de films in 4k-resolutie te kunnen bekijken is naast een uhdtv van Sony ook de streng beveiligde 4k-mediaspeler van het Japanse elektronicaconcern nodig. Deze bewaart na het downloaden de gehuurde of gekochte content op een 2TB harde schijf. Volgens Sony kunnen er gemiddeld tot vijftig films of tv-series op de schijf opgeslagen worden.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-09-2013 • 19:04

46 Linkedin

Reacties (46)

46
46
24
5
3
22
Wijzig sortering
Ik snap wederom niet waarom een uitgever van films weer zijn eigen en gelimiteerde distributiekanaal moet hebben.
Kunnen ze die films niet gewoon samen met NetFlix o.i.d. aan gaan bieden, desnoods in een nieuw 4K abonnement? Het lijkt wel of iedere uitgever eerst zijn eigen initiatief wil zien floppen voordat men zich bedenkt dat er al legio betere manieren zijn die ook nog eens makkelijker te gebruiken zijn. Zo kan Sony ook profiteren van mensen met een non-Sony TV/4K speler, dit is gewoon weer veel te beperkt en bij voorbaat al weer een niche. Desnoods slaan ze de handen eens ineen met andere globale spelers om een nieuwe dienst met een onafhankelijk bestuur op te zetten, zodat het ook kan concurreren met Netflix straks.
Deze versplintering is juist de reden waarom ik (en vermoedelijk veel anderen) aan piraterij doen. Ik wil niet en een abonnement op Netflix, en een abonnement op de BBC om zodra het er is de nieuwste afleveringen van Sherlock of Dr. Who te zien, en voor Game of Thrones nog een abonnement op HBO, en een abonnement op TV Tokyo (al begrijp ik zonder fansubs alsnog niets ervan, voor die ene anime serie wijk ik dus alsnog uit naar piraterij) en dan nog tot slot Sport 1. Mensen moeten maar leren dat sommigen een compleet aanbod verlangen en niet tienduizenden verschillende abonnementen.
Helemaal mee eens, ik doe precies hetzelfde omdat het gewoon 100x makkelijker is om even wat dingen in Sickbeard te zetten zodat je totdat een seizoen is afgelopen eigenlijk verder niet zo veel hoeft te doen. Ik zou er niet eens problemen mee hebben om Netflix-achtige prijzen te betalen om het zo te mogen gebruiken. Couchpotato voor de films et voilá. Ik heb wel vaker betogen geschreven over de vicieuze cirkel (in stand houden van achterhaalde verdienmodellen) die de film- en muziek industrie maar heeeeel langzaam lijkt te verlaten.

Dit is gewoon weer een voorbeeld in optima forma van hoe het niet moet: Er zijn al veel betere methodes beschikbaar die men ook zou kunnen omarmen en zou kunnen sponsoren voor nog betere ontwikkeling, marketing, aansluiting met concurrenten etc.

Als de film- en muziek industrie zou investeren in private newsservers met een mooie sickbeard/couhpotato-achtige interface voor de eindgebruikers evenals mobiele apps en Smart-TV apps, dan zou ik daar zonder problemen 10-15 euro per maand voor betalen. Zolang maar zoveel mogelijk aanbieders er dan in vertegenwoordigd zijn.
Exclusive producten zijn altijd wat duurder.. Sony is volgens mij de eerste die een goed aanbod geeft voor de 4K televisies. En dan krijg je van die hoge prijzen.

Ben benieuwd of de illegale content op 4K nu ook gaat komen..
Ja het is duur. Maar vergeet niet, mensen die dit kunnen huren hebben een 4K TV en de 4K player van Sony nodig. Wanneer je deze producten kan kopen zal je ook wel sneller series/films huren in 4K voor 3,99/7,99. Het is duur voor mensen die geen 4K TV en 4K player kunnen betalen. Voor degene die dit wel kunnen is dit dan ook betaalbaar.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 4 september 2013 19:23]

Dit soort online winkels zijn voor de lange(re) termijn opgezet, dus niet alleen voor mensen die nú al een 4K TV hebben. Over een jaar of 2-3, wanneer dit soort TV's wat meer betaalbaar worden, kosten deze films nog steeds net zo (te) veel namelijk.
Hoe lang zou het duren voordat je zo'n 4K film hebt gedownload? Zelfs zal ik daar geen problemen mee hebben met glasvezel 100Mbit maar mensen die nog ADSL hebben zijn volgens mij al een halve dag bezig om de film uberhaubt binnen te halen. Dan blijft er niet zo lang meer over om de film te bekijken.
Ligt het aan mij of is het huren van films extreem duur bij Sony? 7,99 voor 24 uur huren? Je kunt zeggen dat een kaartje voor de bioscoop ook ongeveer zo dus is, maar vroeger haalde ik hier 'n paar blu-rays voor 2,50 per dag op, de prijzen beginnen wel erg naar hun hoofd te stijgen.

Toch wel fijn dat er al wat 4K content beschikbaar is voor vroege kopers.

[Reactie gewijzigd door yannickzz op 4 september 2013 19:09]

Zie hier waarom veel legaal aanbod flopt.
Die koopprijs had ik al min of meer beredeneerd omdat Sony als je zo'n TV koopt er een pakket 4K blurays bij levert en daarbij zegt dat die een bepaald bedrag waard zijn... wat ook ongeveer daarop uit kwam. Ach ja, de early adopter moet uitgemolken worden natuurlijk, het is alleen te hopen dat ze wel zo realistisch zijn dat tegen de tijd dat het mainstream moet worden die prijs radicaal omlaag moet.
Er bestaat (nog) niet zoiets als een "4K Blu Ray". Die Blu Rays die Sony meelevert zijn gewone Blu Ray schijfjes waarvan het bronmateriaal gemastered is in 4K. Je ziet met andere woorden geen knijt verschil want de films staan gewoon in Full HD resolutie op het schijfje.
Die Blu-Ray's zijn er wel, dat zijn de 100GB Blu-Ray discs ..
Zelfs mijn externe Blu-Ray brander ondersteund 100GB Blu-Ray discs die daarvoor gebruikt gaan worden.
Sorry hoor, maar die zijn er niet. Het is niet omdat er schijfjes bestaan waar 100GB op past, dat die daarom 4K BD's zijn (of Ultra HD BD of hoe je ze ook wilt noemen).

Er is nog helemaal geen standaard vastgelegd: http://www.digitaltrends....any-4k-blu-ray-this-year/
Sorry hoor, maar die zijn er niet. Het is niet omdat er schijfjes bestaan waar 100GB op past, dat die daarom 4K BD's zijn (of Ultra HD BD of hoe je ze ook wilt noemen).
Zo moeilijk lijkt het me nou ook weer niet tegenwoordig een 4k filmpje te persen op een BluRay (correct me if I'm wrong).Ik zou zeggen dat een resolutie niet het probleem moet zijn, dit is simpelweg het toevoegen van de toegestane resoluties van het bronmateriaal. Ik denk eerder dat het probleem ligt bij de kracht van een dergelijk 4k Blurayspeler. Het upscalen is minder veeleisend dan het
daadwerkelijk decoderen van 4k materiaal.
Een home made HTPC zou dit probleem daarom ook niet hebben en kan gewoon 4k blurays afspelen. Je zou dus je eigen 4k Blurays moeten gaan maken.

Maar wil Sony nog wel 4k materiaal uitbrengen op Bluray?
Ik denk namelijk van niet! Tenminste niet zo lang klanten er niet grote aantallen gaat protesteren. Door de strenge beveiliging van de 4k player dmv verplichte internetverbinding die nodig is voor het kijken van gedownload materiaal: nieuws: Sony overweegt strenge drm-mechanismen voor 4k-mediaspeler . Krijg ik het idee dat Sony liever alle touwtjes in handen wil hebben, om piraterij tegen te gaan. Ook al wordt het gehacked, Sony kan direct een update uitbrengen die dit ongedaan maakt. Hetzelfde geldt voor 4k schijfjes.

Alleen nu blijven de PC/MAC gebruikers over. Hier zou je ook een dergelijke streamingdienst kunnen uitbrengen, desnoods via een internetbrowser. Dit platvorm is wel een stuk gevoeliger voor hackers.
Maar de tijd zal het leren.
hier nog een interessant artikel

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 5 september 2013 11:53]

Ik vind het geen belachelijke prijs. Je betaalt er zoveel voor als een bioscoop-kaartje, maar je kunt er met meerdere mensen naar kijken en je hebt dezelfde resolutie.
Vroeger haalde ik hier 'n paar blu-rays voor 2,50 per dag op, (....)
Per dag! :o Bij de bibliotheek betaal je 1.50 voor drie weken. In de zomer of tijdens acties zelfs de helft daarvan. Helaas echter is de sectie Blueray beduidend kleiner dan dvd, maar er staat behoorlijk wat (bij ons dan).

Maar goed, je hoeft maar 1 film paraat te hebben op 4K om je bezoekers te imponeren. ;)
Veel opmerkingen over de prijs, maar wat mij zo verbaasd zijn die 70 titels. Als dat het aanbod is ben je toch geschift als je een 4k bak koopt?
Dat ligt er aan hoeveel geld je hebt. Sony zal er niet heel veel van verkopen maar voor sommige mensen kan het toch interessant zijn. Wij moeten eerst nog maar een paar jaartjes wachten denk ik. :9 Daarbij zal denk ik mijn internet eerst ook nog eens een snelheidsupgrade moeten krijgen wil ik dit kunnen streamen. :/
Volgensmij is dat een beetje de going rate voor streaming huren? SD films op Pathe-thuis zijn bv 5e en hd 6e, ik weet niet precies wat UPC/XS4all/ziggo rekenen?
Dat is dus ook al flink over priced. Ik moet zeggen dat ik de kop prijs dan wel weer redelijk vind (in vergelijking met bluray prijzen in NL, is hier ook overpriced)
5 ~ 6 euro overprices? Pardon? Een schijfje kost pak 'm beet 20 euro. Een avondje uit met je vriendin/vrouw naar de bios kostje al gauw € 9 euro PER PERSOON in Arnhem. Daar kun je toch zo'n 3 films voor huren bij pathe thuis. Dus om het nou flink overpriced te noemen?
Daarbij vergeet je gemakshalve, dat de bioscoop ook accomodatiekosten, personeelskosten, administratieve kosten, investeringen etc moet terugverdienen middels dat kaartje. En dan som ik maar een gedeelte op. Als je een bluray laat streamen, kost je dat stukken minder in vergelijking met het onderhoud van een bioscoop. Dus ja ik vind dat overpriced.
5 euro, dat vind ik nog wel prima. Het is gewoon gestoord dat ze zoveel geld van je vragen als er veel goedkopere alternatieven zijn (Netflix) waar je voor minder dan een tientje per maand zoveel kunt kijken als je wilt.

Natuurlijk is het wel weer voordeliger als je een keer in de maand een film kijkt, maar zelf kijk ik toch wel 1 a 2 films per week samen met vrienden, en dan kost je dat toch wel een bak vol geld na een paar maanden.

Ik laat nieuwsgroepen maar even buiten beschouwing
beetje een onzin ontwikkeling, zolang de pixels hetzelfde blijven.
beter een 720/1080P plasma als een 4K LCD, vanwege contrast en kleuren.
ach als iemand al geld overheeft voor zo'n 4k tv, dan kunnen die paar films er ook nog wel af denk ik ;)
en de speler van 699 dollar
PS4/Xbox one 400/500 euro, ondersteunt 2/4K video playback.
Valt nog mee. De bioscoop kost ook zoiets, en ik heb genoeg plekken gezien waar het huren van een film (soms slechts 720p) 5 euro kostte. Maar het is wel prijzig in vergelijking met sommige abonnementen.

Tja, of de prijs een de reden is waarom het legale circuit een flop is, zoals finraziel beweert... Ik heb mijn twijfels. Wij huren ook wel eens een filmpje, maar bij de verhuur van de KPN kriig je met moeite een film die op IMDB een voldoende scoort. Als je een film wil huren moet je bijna wel naar een klein bouwval zonder website toerijden in de hoop dat die nog wat leuks heeft liggen. Als de legale alternatieven neerkomen op ofwel kijken naar iets dat er minder goed uitziet dan het achtereind van een varken of wel de halve stad afzwerven op zoek naar een videotheek, dan is het niet zo gek als je je toch met enige regelmaat op The Pirate Bay bevindt.

Eigenlijk heeft de media industrie zelf de piraterij gewild. Als ze het niet wilden moesten ze maar eens ervoor zorgen dat er een groot en goed aanbod makkelijk beschikbaar is. En als ze dat niet willen moeten ze niet raar staan te kijken dat de klant vertrekt naar een alternatief dat wel de service biedt die de klant wil ontvangen. Netflix is ook al zoiets. Ik wil nog net niet verwachten dat Netflix allerlei anime series met fansubs die nog niet buiten Japan zijn uitgekomen uitzendt, omdat zoiets wel naar onredelijk neigt, maar ze zouden wel in de buurt mogen komen. Netflix mag echter zelfs in de VS niet Game of Thrones aanbieden. Als er meer aanbod ontbreekt dan aanwezig is sluit ik geen abonnement af. Laten de leveranciers eerst maar hun aanbod fixen.
Ben eigenlijk wel benieuwd of dat 4k nou echt zoveel mooier/scherper is dan 1080P. Tuurlijk is de resolutie hoger, maar geeft het dezelfde zichtbare voorruitgang als van ouderwetse tv (480P??) naar 1080P ? Want met 1080P is alles al zeer scherp moet ik zeggen.
Bij de MM in Eindhoven hangt nu zo'n ding, LG 55" geloof ik.

En hoewel ik absoluut niet de behoefte heb er 1 thuis te hebben was het wel echt enorm scherp en indrukwekkend.

Maar door de manier waarop ik onder de indruk was van SD naar Full HD was destijds veel indrukwekkender.

Dus ja, je moet het inderdaad zien denk ik.

Ik weet in ieder geval wel dat ik ze graag zie komen, dan kun je eindelijk fatsoenlijk 50+ inch tv's van onder de €1000,- verwachten.
Anoniem: 443418
@KnoxNL4 september 2013 22:27
wat vind je van 21:9 TV? bij een 16:9 tv ben je een stuk beeld kwijt met films wat het kleiner maakt.
Afhankelijk van hoe groot het scherm is, alles >50" bij normale kijkafstand heeft het geen voordelen.. Ga je groter (zeker bv met projectie) dan kan het wel voordelen hebben..
Maar ik projecteer bv zelf 1080p op 3 meter breedt, en het is dan net zo scherp als in de bios (bij +/- 4 meter afstand). Maarja, genoeg mensen die het tussen hun oren hebben zitten dat 4K zo veel beter is en dus VINDEN dat het er beter uit ziet op hun 32" tvtje als 1080p (terwijl ze het verschil in werkelijkheid helemaal niet kunnen zien op zo'n klein postzegeltje.).
Het is niet scherper, de resolutie is enkel hoger. Als ik een goede 4k bron met een slechte downscaling op een 1080p TV afspeel wordt het juist slechter. In principe zou je het verschil niet eens moeten kunnen zien, tenzij je een slechte 1080p bron te pakken hebt.

Als je een 1080p film op ware grootte zou bekijken op een 4k TV (krijg je wel aan alle zijkanten zwarte balken) en het met een 4k film vergelijkt is het zelfs zeer goed mogelijk dat de 4k film minder scherp is, aangezien dit formaat dichter bij het limiet zit van de beeldsensor en de lenzen waarmee de film is opgenomen, terwijl de 1080p versie netjes is gedownscaled waardoor imperfecties moeilijker te zien zijn. Daar draait scherpte uiteindelijk om, lenzen en beeldsensoren (en met name lenzen). De resolutie heeft er weinig mee van doen.

Het kan wel zo zijn dat het er vloeiender uitziet, aangezien er kleinere pixels zijn in een 4k TV dan er in een 1080p TV van hetzelfde formaat, wat weer meer de indruk geeft dat er geen pixels aanwezig zijn. Maar hoe scherp en hoe vloeiend iets eruit ziet heeft even veel met elkaar te maken als de kleur en de massa van een voetbal met elkaar te maken hebben.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 4 september 2013 20:23]

3,99 voor 1 aflevering van een serie? Vind ik toch wel erg duur. Een seizoen van een gemiddelde serie kijken kost je dan bijna 96 dollar!
Inderdaad. Kun je net zo goed in de winkel 'm gewoon op DVD/Blu-Ray kopen voor de helft van de prijs.
Of gewoon downloaden via het internet, want die content zal vast wel niet op de releasedag uitkomen. (en dan natuurlijk voor het geweten een half jaar later (einde seizoen) het pakket bij de mediamarkt kopen)
Die huurprijzen vind ik zelf ook behoorlijk pittig… kan me goed voorstellen dat mensen zich tot andere middelen wenden. De Apple Store en volgens mij ook de meeste andere online winkels doen dat stukken goedkoper voor huren. En voor kopen dezelfde prijs betalen als een dag-1-fysiek product? Dat was enkele jaren geleden, toen digitale aankopen net begonnen op te komen, al een behoorlijke no-no… en nu nog steeds niet.

Ik wens ze veel succes, maar ik heb er bijzonder weinig vertrouwen in dat deze winkel voor Sony een succes gaat worden.
€5 voor huren van een HD film is toch ook gewoon absurd. Bij videotheek kost het hetzelfde geloof ik voor dagfilms maar die moeten er nog een fysieke winkel met personeel op nahouden. Digitale distributie is veel goedkoper en heeft minder risico (op beschadiging/diefstal).

Dus gooi die tarieven lekker naar €2,50 of zo. Dat lijk mij al meer dan genoeg.

Ben benieuwd of er een 4K mediadrager gaat komen of dat alles digitaal gaat.
Anoniem: 247612
4 september 2013 21:49
Zoals in het filmpje hier te zien en te horen:

nieuws: Sony opent deuren van online 4k-videowinkel

zijn het dus gewoon allemaal upscaled 4K Blu rays. Beetje erg nep dus

Verkeerde link geplaatst, dit is de goede:

nieuws: Sony voert flinke Nederlandse prijsverlaging ultra-hd-tv's door

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 247612 op 5 september 2013 00:51]

welk filmpje?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee