Sony rolt My Xperia-beveiligingsdienst uit

Sony heeft voor gebruikers van Xperia-smartphones de My Xperia-dienst geopend. Via het beveiligingsplatform kan een bezitter zijn Xperia-mobieltje traceren bij verlies of diefstal en eventueel het toestel op afstand blokkeren of de data wissen.

Nadat Sony een proef hield met My Xperia begin dit jaar in enkele Scandinavische landen heeft de Japanse elektronicafabrikant besloten het beveiligingsplatform wereldwijd aan te gaan bieden. Daarmee wordt het voor bezitters van een recente Xperia-smartphone mogelijk om zijn mobieltje te traceren mocht hij zijn telefoon zijn kwijtgeraakt of als deze is gestolen. Ook kan het toestel opdracht worden gegeven om een alarmsignaal af te spelen.

Mocht het toestel niet snel worden gevonden, dan kan de gebruiker besluiten om het toestel via My Xperia, waarvoor alleen een Google-account nodig is, op afstand te vergrendelen. Daarbij kan een bericht op het lockscherm worden achtergelaten. Een andere mogelijkheid is om alle data te wissen op het interne geheugen en een eventuele sd-kaart.

My Xperia is Sony's antwoord op de afwezigheid van dergelijke beveiligingsfunctionaliteit in Googles Android. Sony wil de benodigde app gaan aanbieden op Xperia-modellen uit 2012 en 2013, en zal deze via een software-update de komende weken gaan uitrollen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

07-07-2013 • 16:36

71 Linkedin

Lees meer

Reacties (71)

71
64
39
4
0
9
Wijzig sortering
Zoals ik al op veel meer verschillende fora heb gezegd die ook met dit bericht kwamen...
Dit zat standaard al bij de Android 4.2.2 update van de Sony Xperia ZL, weken geleden.
Evenals bij de Android 4.2.2 update van de Sony Xperia Z, mag ook wel vernoemd worden :)
Ik vraag me af of deze functionaliteit dan ook werkt zonder dat gps/locatie ingeschakeld is? Op m'n iPhone kan ik wel 'Find my iPhone' activeren, maar dan moet ik ook m'n locatieservice inschakelen en dat vreet batterij..
Anoniem: 449164
@scherpp8 juli 2013 00:32
Alleen als een app je locatie wilt weten wordt GPS gebruikt maar vaak volstaat Wi-Fi ook, je GPs staat dus niet altijd aan.
Als je locatieservice inschakelt staat je gps niet continue aan hè, enkel als een dienst je locatie nodig heeft, en dan ook enkel als er precisie nodig is en locatie op basis van zendmasten niet genoeg is.
Wanneer locatieservices uitgeschakeld zijn krijg je een ruwe schatting op basis van de diensten die wel ingeschakeld zijn.
Ik denk dat de locatieservice aan moet staan, als ik eens probeer de telefoon te localiseren zonder locatieservice aan, wordt de locatie van voor het uitschakelen van de locatieservice gebruikt. Maar ik laat die toch ook wel steeds aan staan (het batterij vreten daarvan valt goed mee), de gps is wat anders, maar eigenlijk valt dat verbruik ook wel mee als je geen app open hebt die constant de locatie opvraagt (heb net een week op reis continu gps aan laten staan en haalde nog makkelijk het einde van de dag, en ik heb er nochtans veel foto's en panoramafoto's mee getrokken). Maar ik probeer ook apps te vermijden die mijn locatie nodeloos vragen (Facebook!), dus erg veel wordt die service en de gps niet aangesproken.

Met locatie aan en gps uit, werkt myXperia nog steeds trouwens, ook al is dan wel minder nauwkeurig. De impact op de batterijduur is zo miniem vind ik zelf.
Als ik het artikel goed begrijp heeft Sony een dienst gemaakt met vergelijkbare functionaliteit als de gratis en open-source app Prey. Heeft deze nieuwe dienst enige toegevoegde waarde?
Er zijn wel meer alternatieven (ook betaald) hiervoor. Zelf gebruik ik Lookout.

Nadeel aan de my Xperia dienst is dat je m niet kan deinstalleren, je krijgt m met 4.2.2. meegeleverd en aangezien Lookout voor mij prima werkt wordt ik knettergek van om de haverklap een push-notificatie om My Xperia aan te zetten (wat ik dus niet wil)...
Titanium Backup draaien en dan uninstallen??
Uiteraard is dat een mogelijkheid. Ik heb mn telefoon echter (nog) niet geroot ;).
mjah, als ze het goed gedaan hebben wel; bijvoorbeeld als
- de app in de rom geintegreerd is, zodat een factory reset hem niet verwijderd
- ze het imei nummer van de phone koppelen aan je account


het probleen met 3rd party apps, is dat als ik de simkaart eruit haal, en de telefoon een factory reset geef, de app gewoon weg is.
Maar helpt dit dan ook echt? Als je hem unlock/root heb je hier toch niks aan? Je kan het apparaat volgens mij gewoon opnieuw flashen met een andere ROM die die sony software niet heeft, en dan kan je hem doorverkopen zonder dat iemand door heeft dat ie gejat kan zijn.

Dan liever een systeem van BlackBerry of Apple waarbij je in elk geval zeker weet dat als je ze compleet reset alsnog de hardware ID's aan een account gekoppeld blijven en de telefoon niet opeens niet meer beveiligd is.
De gemiddelde dief gaat echter niet een gestolen telefoon flashen met een andere ROM. Die heeft hem even en verkoopt hem dan door.
Dat is nou precies wat ik me altijd afvraag: is het wel zo dat dit bij een BB/Apple onmogelijk is? Je kunt toch gewoon simkaart eruithalen + op plek zonder wifi een flash uitvoeren?

De meningen zijn er een beetje over verdeeld of een gemiddelde dief dit zou doen, maar ik denk dat dieven ook "steeds slimmer" worden; en als flashen inderdaad mogelijk is, is dat natuurlijk een fluitje van een cent, waarna je wel min of meer zeker te weten geen gelazer met de politie krijgt.

Ik kan er zelf niks over vinden, dus heeft iemand meer informatie?
Ten eerste, zoals Sissors al aangeeft, is de kans klein dat een dief of persoon die je telefoon vindt het verstand, de kundigheid, tijd en middelen heeft om even rustig je telefoon te flashen.

Verder is het zo dat, mocht mijn telefoon gestolen/kwijt zijn, ik mij niet zo zeer zorgen maak om de telefoon zelf, maar eerder om de zaken die erop staan. Dit zijnde mijn contactgegevens, mijn emails/smsjes, mijn whatsapp gesprekken, toegang tot verschillende accounts. Die paar (honderd) euro wat je aan materiële schade lijdt staan in het niets bij de schade wat je kunt oplopen wanneer je email, Facebook, Twitter en bankaccounts verloren gaan. Een verloren telefoon vervang je in 1 middagje, al die accounts en problemen wat het geeft met zaken blokkeren en/of terugkrijgen kost vele malen meer moeite.

Kortom, ik ben allang blij dat dit mogelijk is. Wel vind ik het vreemd dat het artikel suggereert dat het hier nog niet beschikbaar is, aangezien mijn Xperia Z het toch al had (in ieder geval sinds de 4.2.2 update).
Alleen jammer dat de politie hier zo weinig mee kan, het positiesignaal is toch vaak te onduidelijk. Als de dief in een flat zit dan is het lastig te achterhalen waar precies. Maar als ie toevallig op een terras zit en je kan dat alarm afspelen, dat zou wel werken. Maar de politie zal daar wel geen geduld (en tijd) voor hebben..

Overigens werd mijn LG twee jaar geleden ook al met een fsecure app geleverd die dit kon, zou revolutionair is het niet.

[Reactie gewijzigd door Mr_gadget op 7 juli 2013 17:40]

Er zijn al lang en veel applicaties die dit kunnen in de Play Store. Ik gebruik zelf Android Lost. De vraag is alleen hoe gemakkelijk het is voor een dief om de applicatie onklaar te maken, door b.v. een andere ROM te flashen. Is dit moeilijker voor de Xperia-dienst?
Als de dief het toestel een beetje kent, is het vrij eenvoudig om dit uit te schakelen (batterij verwijderen of een toetsencombinatie als dit niet kan) en dan met een tool zoals Flashtool het toestel terug naar fabrieksinstellingen te brengen. Je contactpersonen, sms'en, e-mails etc zijn dan wel gewist, maar de dief kan nog steeds de inhoud van het opslaggeheugen uitlezen.
Maar je kunt dus wel de laatst bekende locatie van het toestel achterhalen. Niet dat je daar iets mee kunt, heb op Geenstijl meerdere topics langs zien komen over mensen die gewoon precies konden pinpointen in welke woning hun gestolen toestel zich bevond, ook foto's van de daders hadden (die zo stom waren geweest om op het instagram account van het slachtoffer te posten) maar nog steeds deed de politie niets omdat het een stel lamlullen zijn die liever op het bureau met de voeten op tafel zitten.

En daarna lopen te klagen dat er geen respect en waardering voor ze is :')
En wat als Sony nou op de een of andere manier dit programma in de bootloader weet te verstoppen? Misschien is er wel een manier die het erg lastig maakt voor een dief om zeker te weten dat alle backdoors verwijderd zijn, zonder b.v. de mensen van XDA die samen een oplossing weten te verzinnen.
Er zijn meerdere voorbeelden van gestolen apparatuur die op deze manier getraceerd naar een huis kon worden, en de politie niks ermee deed. Bij een flat wordt het inderdaad lastiger, al moet hij toch uiteindelijk die flat verlaten als hij er wat mee wil doen. Maar het probleem is niet zozeer de telefoon te traceren, maar hem terug te krijgen.
avast for Android biedt dit ook al tijden (en meer). geen google account voor nodig en verborgen op het systeem, dus niet een twee drie te verwijderen door de dief.
Het gaat hier dan ook om een systeemsupdate welke waarschijnlijk vast zit geschroeft in het besturingssysteem en dat er verificatie processen nodig zijn om het progamma te deactiveren.

Maar je hebt gelijk, er bestaan alternatieven die hetzelfde doen, maar eerlijk gezegt heb ik meer vertrouwen in Sony dan in een of andere 3de partij die vooral bij google app's op de Store kan gooien die allerlij ongewenste dingen inhoudt.
Avast Anti Theft doet dit alles prima, en zwaar verborgen mits goed geconfigureerd.
Om Avast "een of andere derde partij" te noemen gaat vrij ver.

Slechts een sms'je van mijn vriendins tel en mijn tel goes crazy.
GPS gaat aan, en krijg email over positie en nieuw sim nummer (indien sim gewijzigd).

Eerste app die ik aanraad voor nieuwe android gebruikers.
Maar voor Anti Theft wel root nodig...uiteraard.

Ja, klinkt als spam, maar zo goed is het proggie.
en hoe stuur je dan een smsje naar je telefoon als er een andere simkaart in zit? en dus een ander nummer?

en wat als de 'vinder' je toestel een hard-reset geeft, wat volgens mij bij (alle?) toestellen eenvoudig te doen is met een toetsencombinatie ?
Je krijgt een email met het nieuwe telefoonnummer :)

Hard reset weet ik niet precies. Prog staat op SD kaart, en wat ik ervan begrijp is Anti-theft Reset-proof.
Ik neem aan dat boeven eerst de telefoon whipen als ze hem gejat hebben. Anders komen ze niet langs het unlock scherm. Wat doet avast daar tegen?

Als ik een telefoon zou jatten, dan zou ik kijken of de bootloader open is (zo nee open maken). Is dat zo gelijk alles d'r af en een custom rom erop.

Daar kan toch avast niet tegenop.
Als je root nodig hebt heb je vaak ook een unlocked bootloader. Wie ook er nu zijn bootloader weer na het flashen van zijn rom? Niemand toch...

Maar toch bedankt voor de tip.
Je hebt helemaal gelijk. Daar kan geen enkel programma tegen op.
Goeie tip trouwens :P
Ik draai deze app al een tijdje op een xperia Arc en Z en ik moet zeggen, dit werkt echt perfect.
Volgens mij werkt de app dan ook op nagenoeg alle xperia's draaiend op ICS ( ik weet niet of de app op GB draait )
Voor die gene die niet kan wachten: Download
My Xperia activeren via Instellingen > Xperia > My Xperia.
Zou moeten werken op ICS en JB

[Reactie gewijzigd door Humma Kavula op 7 juli 2013 20:37]

Ik heb deze app ook al een tijdje op mijn Xperia S, werkt inderdaad erg gemakkelijk. Wist niet dat het buiten Scandinavië nog niet was uitgerold. Ik heb mijn Xperia S in Zweden gekocht.
Het moet niet via een Google account werken, maar via IMEI.. dus dat je je telefoon registeerd op IMEI.. want als dief telefoon wist, succes...
Dat niet alleen, maar wat als je geen google-account wilt?
Anoniem: 404395
@Fuzzillogic7 juli 2013 18:08
Dan zou het bijzonder handig zijn om geen Android toestel aan te schaffen.
Hoezo? Android werkt ook prima zonder google-account.
Anoniem: 404395
@Fuzzillogic7 juli 2013 19:11
Voor zover ik weet is een Google-account vereist om apps te downloaden in Google Play. Android werkt prima zonder een account, maar je limiteert jezelf toch redelijk door hiervoor te kiezen.
Je kunt ook prima applicaties downloaden uit andere bronnen, zonder de Play Store te gebruiken. Natuurlijk is de Play Store wel de grootste en gemakkelijkste optie, maar het hoeft niet.
De Google Play Store is niet de enige app-winkel voor Android, er is ook F-Droid voor opensource apps en daarnaast zijn er nog een aantal commerciële alternatieven (denk dat elke fabrikant wel een eigen winkel heeft, hoe weinig die ook gebruikt wordt). En bovendien kun je ook losse apk bestanden installeren, dus het is niet zo dat je zonder Google account geen apps kunt hebben op een Android toestel.

Nuja, ik vind het anders ook wel behoorlijk tin-foil hat om geen Google-account te willen. Het is niet omdat je die hebt en gebruikt om apps te installeren, dat de telefoon alle data over je vergaart. Zet dan Google Now uit, gebruik een andere zoek app (duckduckgo). Je mag je privacy dan wel willen beschermen, maar voor sommige dingen is het gewoon handig om die privacy even te laten varen. Zoekgegevens, e-mails en contactpersonen zijn nog wat anders (je doet er sowieso goed aan om steeds de rechten van de apps die je gebruikt goed na te kijken), maar welke apps ik installeer, mag voor mijn part iedereen weten en ik vind het bovendien handig dat onthouden wordt welke apps ik geïnstalleerd had, omdat ik nogal vaak mijn telefoon wis en opnieuw instel (wanneer ik andere firmware installeer).
Erg jammer dat het beschermen van je privacy tegenwoordig blijkbaar betekent dat je jezelf limiteert. En als een google-account een dermate harde verplichting is voor Sony, dan betekent het ook nog dat je je spullen niet kunt beschermen. Een zorgelijke ontwikkeling
Anoniem: 449164
@Fuzzillogic8 juli 2013 00:34
Dan wordt het vrij zinloos om Android te gebruiken want voor apps heb je ook een Google account nodig.
Klopt Idd.

Kreeg 5 dagen terug een melding OP mijn XperiaZ, heb mijn toestel direct geregistreerd en mijn toestel meteen ge-traced.

Werkt heel erg goed, met voor de eindgebruiker zowel initieel als constant een uitermate makkelijk proces van tracen.

En uitermate nauwkeurig als de GPS is uit gezet zelfs. Bij mij op ongeveer 200 tot 250 meter.
Met GPS tot op de locatie van mijn XperiaZ (visueel op maps)
Snel en de mogelijkheid van afstand te wissen.

[Reactie gewijzigd door Extrema op 7 juli 2013 18:16]

Dit betekend dus ook de "low"-end smartphones zoals de Tipo/Miro?
Ik zou dit wel uitermate handig vinden, ook om het ding te vinden als ik em kwijt ben, wat soms toch wel het geval kan zijn.

Dit vind ik echt weer zoiets: Hier heb je iets aan!
En niet nutteloze bloatware die je toestel vertragen, de enigste opmerking vind ik toch wel dat je een Google account moet aanmaken, nu is is dat opzich geen probleem.
Als dat toestel draait op ICS of JB, kun je het apk bestand zo al installeren, het is hier reeds een klein half jaar te vinden: forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2152252.
Hmm, draait op ICS, dus ik zal em proberen!
Bedankt...
Na het installeren vind je MyXperia in Settings\Xperia. Dus niet in de app drawer zoeken, de app kan alleen via settings ingesteld worden.
Anoniem: 449164
@Kuusj8 juli 2013 00:37
Alles uit 2012 en 2013 dus die telefoons ook neem ik aan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee