NPO begint met live uitzenden Nederland 1, 2 en 3 via internet

De Nederlandse Publieke Omroep is begonnen de tv-netten Nederland 1, 2 en 3 live uit te zenden via zijn vernieuwde site. Sommige uitzendingen zullen echter niet zichtbaar zijn wegens rechtenkwesties. De huidige Uitzending Gemist-site blijft voorlopig bestaan.

De NPO heeft tal van diensten, waaronder die voor live kijken en luisteren, en voor het terugkijken van eerder uitgezonden programma's gebundeld op zijn vernieuwde site Npo.nl. Onder andere de tv-netten Nederland 1, 2 en 3 zijn nu live te zien, naast de themakanalen en radiozenders die al eerder elders op NPO-sites te volgen waren.

Kijkers kunnen tijdens het live kijken echter de melding krijgen dat bepaalde uitzendingen niet te zien zijn, zegt Etienne Buijs, woordvoerder van de NPO tegen Tweakers, al zal dat volgens hem slechts sporadisch het geval zijn. "Je moet dan denken aan series als Breaking Bad en Mad Men." Ook sommige films zullen niet live via het internet te zien zijn. Een duidelijk overzicht van wat wel en niet te zien is, valt niet te geven volgens Buijs, omdat de verschillende omroepen zelf de rechten voor het uitzenden regelen. Ook kunnen kijkers in het buitenland de live-uitzendingen niet zien; de NPO blokkeert uitzendingen voor locaties buiten Nederland.

Naast live streamen zijn ook programma's terug te kijken op Npo.nl. De integratie van Uitzending Gemist, betekent echter niet dat de reguliere Uitzendinggemist.nl-site gaat verdwijnen, zegt Buijs: "Op termijn kun je eraan denken dat zo'n besluit valt, maar dat is nu nog niet het geval. Ook de app van Uitzending Gemist blijft, naast komende nieuwe NPO-apps voor iOS en Android, bestaan." Wel vervangt de nieuwe site op korte termijn omroep.nl, publiekeomroep.nl en de sites van Nederland 1, 2, 3. De gezamenlijke Npo-site is onderdeel van de strategie om flink te snoeien in het aantal sites van de publieke omroepen.

Kijkers kunnen een account aanmaken op Npo.nl om een eigen startpagina met nieuwe afleveringen van hun favoriete programma's te maken, kijklijsten samen te stellen en tips te krijgen op basis van hun kijkgedrag. De uitzendingen worden in flash en via html5 weergegeven, waarbij de maximale bandbreedte bij live kijken 1Mbit/s bedraagt.

NPO live tv

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-06-2013 • 11:30

117

Reacties (117)

117
116
69
5
0
25
Wijzig sortering
Leuk :) Nu wachten op de XOT-Uzg update voor XBMC :P
Zal in versie 3.3.6 zitten. Ben nu aan het testen.
Leuk en goed initiatief. De guide erbij is ook handig. Jammer genoeg werkt het bij mij niet in IE10, wel Chrome.
Leuk om het te bundelen en in NL vrij te geven.

Je kan ook gewoon de urls pakken, die zijn recent ook bijgewerkt:
http://hosting.omroep.nl/streaming:urls

Vanaf 15 mei waren de streams blijkbaar al beschikbaar in deze vorm alleen de site NPO.nl was toen zeker nog niet klaar.

[Reactie gewijzigd door sambalbaj op 22 juli 2024 19:49]

Leuk om het te bundelen en in NL vrij te geven.

Je kan ook gewoon de urls pakken, die zijn recent ook bijgewerkt:
http://hosting.omroep.nl/streaming:urls

Vanaf 15 mei waren de streams blijkbaar al beschikbaar in deze vorm alleen de site NPO.nl was toen zeker nog niet klaar.
De Streaming URL'S officiële NPO kanalen pagina is ineens gewist, maar nog steeds te vinden in Google cache en pastebin.

[Reactie gewijzigd door Durandal op 22 juli 2024 19:49]

[...]

De Streaming URL'S officiële NPO kanalen pagina is ineens gewist, maar nog steeds te vinden in Google cache en pastebin.
Bedankt voor het plaatsen van de links. Ik was er al druk naar op zoek gegaan.
Ach... dat is weer eens iets anders. Normaal werkt publieke omroep spul alleen met silverlight/IE. Als er dan iets anders ook werkt, is dat mazzel...
"Ook kunnen kijkers in het buitenland de live-uitzendingen niet zien; de NPO blokkeert uitzendingen voor locaties buiten Nederland."

DOM, wie anders dan Nederlanders in het buitenland, zouden deze zenders willen bekijken????

Een gemiste kans !!!!
Maar Nederlanders die op vakantie zijn, worden dan dus ook geweerd. Kutgeintjes zijn dat.

Ze snappen toch wel dat internet juist bedoeld is voor wereldwijd??

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 19:49]

Maar Nederlanders die op vakantie zijn, worden dan dus ook geweerd. Kutgeintjes zijn dat.

Ze snappen toch wel dat internet juist bedoeld is voor wereldwijd??
Nee dat snappen ze niet. Dat ligt bij de NPO (en niet alleen bij de NPO) nogal lastig. Ze willen het internet op eenzelfde manier benaderen als ze doen met reguliere TV. Ik heb het nodige te maken gehad met alle rechtenkwesties van verschillende omroepen met betrekking tot het uitzenden over internet. En overal ligt de eis dat het alleen kan naar bestaande abonnees, niet naar het buitenland (geoblocking is in veel gevallen een harde eis).

Het verbaast me dus niet zo heel veel dat ze dit er nu ook allemaal in hebben zitten. Wel mooi dat ze nu uiteindelijk liveTV doen, alleen jammer dat de manier waarop het gaat kwalitatief niet veel voorstelt.
Klinkt vooral als billenknijperij. Ze willen niet omdat ze niet willen. Niet omdat ze kansen zien om hun content verder te verspreiden en om vakantiegangers blij te maken. Het is immers *publieke* omroep, dus het is van "iedereen". Maar idd, dat lijken ze in de verste verte niet te snappen.

Rechtenkwestie heb ik, als consument van die media, totaal geen boodschap aan. Als hun media niet bij mij aankomt, omdat ik me toevallig op een andere plek op aarde bevindt, is dat gewoon kut. Maakt niet uit hoe ze het uitleggen, het blijft stom van ze.
Anoniem: 256386 @dupy11 juni 2013 14:25
Ik vermoed omdat ze ervan uitgaan dat buitenlandse kijkers geen kijk en luistergelden betalen.
kijk en luistergeld, lol
Raar, want Nederlanders binnen Nederland kunnen met een stickje van 15 euro gewoon gratis DVB-T kijken.

Hoewel, al dat dataverkeer naar het buitenland toe is natuurlijk ook duurder dan een multicasten binnen Nederland.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 19:49]

Anoniem: 93986 11 juni 2013 11:36
Goed initiatief wat al veel eerder van de grond had moeten komen natuurlijk. Wat dan wel weer een misser is is dat het in het buitenland weer niet te bekijken is. Waarom niet vraag ik mij dan af. Als Nederlander in het buitenland zou dit juist weer een uitkomst zijn zonder moeilijk te doen met satelliet of decoders of wat voor meuk dan ook.
Omdat 'wij Nederlanders' via de belastingdienst 'kijk-en-luistergeld' betalen. Als je in Nederland kijkt naar Nederland 1,2 of 3 is de kans groot dat je ook een belastingbetaler bent. Met uitzenden is dat goed te controleren; ook bij uitzenden op een buitenlands net is het aantal kijkers bekend.
Als dit IP-filter er niet zou zijn is alles zichtbaar 'voor de wereld' zonder dat daar 'iets' tegenover staat; dat is iets waar rechthebbenden moeite mee hebben.
Het is data over een lijntje. Het kost ze niets extra als er 10.000 of 100.000 mensen naar kijken. De NPO loopt niets mis. Welke Fransman of Duitser zou er überhaupt nu naar een Nederlandse zender gaan zitten kijken. Niet 1. Vervolgens laten ze de Nederlander die in het buitenland zit gewoon stikken.
Vrij veel Belgen kijken naar de Nederlandse televisie, alsin ongeveer alle Vlamingen. Dat zijn toch wel een paar miljoen mensen, dus zeker wel een groep om rekening mee te houden.
De rechthebbende van een film of serie wil een bepaald bedrag per potentiele kijker ontvangen. Voor een uitzending die alleen in Nederland te zien is hoeft minder betaald te worden dan voor een uitzendieng die wereldwijd te zien is. (Voor doorgifte in het buitenland via de kabel moet ook meestal betaald worden.)

Er zullen weinig buitenlanders geïnteresseerd zijn in uitzendingen van de show van Paul de Leeuw, maar buitenlandse films en series worden in de originele taal uitgezonden, dus daar kunnen geïnteresseerden over de hele wereld naar kijken.
Anoniem: 399 @CivLord11 juni 2013 13:42
Er zullen weinig buitenlanders geïnteresseerd zijn in uitzendingen van de show van Paul de Leeuw,
Ook Binnenlanders hebben soms de schurft aan die engerd :X
Maar als expat vind ik het wel jammer dat er geen optie is om bijvoorbeeld een account aan te maken voor expats met je naam en paspoortnummer ofzo. Aan de andere kant, dan gaan ze je ook aantikken voor X euro/jaar kijk- en luistergeld.

Wat ciris dus noemt "ze laten de Nederlander in het buitenland gewoon stikken" is dus puur een kwestie van "je hebt er niet voor betaald dus je hebt er geen recht op".
Dan gebruik je toch een proxy?
Het kost ze niets extra als er 10.000 of 100.000 mensen naar kijken.
Sinds wanneer is bandbreedte gratis?
Ah, hoe werkt BVN TV dan ;) ?
@Andros: Dat is slechts een heel kleine greep uit het totale aanbod van de NPO en je hebt nog altijd een schotel nodig (onbeperkt wereldwijd via internet zou veel te laagdrmpelig zijn).

Bandbreedte is ook niet gratis en mensen in het buitenland (inclusief Nederlanders die in het buitenland wonen) betalen voor zo ver ik weet ook geen belasting in NL (waar de NPO uit gefinancierd wordt).
Nederlanders, maar ook niet Nederlanders die ooit in NL gewerkt hebben betalen zeker belasting aan NL. Kijk maar op de website van de belastingdienst. Heb er helaas persoonlijk ervaring mee.
Er staat vermeld dat je een inkomen uit NL moet hebben, maar dat is sterk versimpeld uitgelegd. Ik heb geen inkomen uit NL, maar moet toch betalen. Mijn vrouw zit weer in een andere situatie (zelfs geen Nederlander), maar moet ook betalen.
Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat je geen belasting hoeft te betalen al je naar het buitenland emigreert.

Ik vind dat de uitzendingen toch beschikbaar moeten worden gesteld voor Nederlanders in het buitenland. Ook tijdens je vakantie betaal je kijk en luistergeld, dan mag je daar toch een service voor terug verwachten?

[Reactie gewijzigd door EektheMan op 22 juli 2024 19:49]

@Davey400,

Op BVN (wereldwijd via satelliet te ontvangen) wordt wel sesamstraat uitgezonden, via uitzending gemist dus niet....
Ook nieuws _met_ Intn'l voetbal is via BVN normaal te zien, via internet is het geblokt.

Dusse, dat verhaal over rechthebbenden die daar moeite mee hebben klopt niet voor 100%

Nu deze mooie site van npo.nl, zelfs het reclame praatje van de 2e kamer krijgt hier een 404.

Het vervelende is dat in NL gedacht wordt dat 'hun' tv programma's overal in de wereld te zien zijn. (google nog maar eens op het laten vervallen van RNW)

Leuk initiatief van NPO, ziet er ook perfect uit, alleen jammer dat het door de Bussemse Great Wall wordt gefilterd..
Tja, jammer, zit veel in het buitenland voor mijn werk, en hoopte bij het lezen van de titel dat ik misschien toch soms wat Nederlandse tv kon volgen.

Samen met een account, zou het niet toch mogelijk kunnen zijn?
met een proxy, als je zelf in Nederland een internetverbinding hebt zou je deze zelfs zelf kunnen hosten
Meestal werken dit soort filters op basis van IP adres. Je zou via een Nederlandse proxy server waarschijnlijk gewoon toegang krijgen in het buitenland. Je zou hiervoor een proxy kunnen opzetten op je thuisserver (In NL) als je die hebt.
Voor een klein bedrag een VPN gebruiken is ook een optie.
www.overplay.net werkt ook, ik kijk hiermee heel veel buitenlandse TV waar ik niet in het bestemde land verblijf..

De goedkope optie werkt door DNS te faken en te laten denken dat je je in dat land bevindt. Als die truc niet werkt kun je ook VPN gebruiken maar dat is duurder

[Reactie gewijzigd door ScuL op 22 juli 2024 19:49]

Nou dan hoef ik vanaf nu helemaal geen tv aansluiting meer te hebben :-)
Anoniem: 498327 @19JM8111 juni 2013 11:35
Helemaal top, ik deed al alles met de mediacenter MacMini, waarbij liveTV via een USB DVB-T stick ging, maar dit is helemaal makkelijk. En die dingen die buiten de rechten vallen, zijn toch in HD op de bekende sites te vinden, dus dat is geen probleem.
Waarom zou je via een inferieure livestream kijken (Bandbreedte 1Mbit!!) terwijl de bandbreedte via DVB-T veel hoger ligt (Tussen de 3 en 4Mbit)? Beter wordt het beeld er niet op door via een livestream te kijken. Bovendien heb je via DVB-T het genoemde rechtenprobleem niet.
Bijvoorbeeld omdat je dan geen kabelabonnement a minimaal 17 euro/maand nodig hebt?
DVB-T = Digitenne
DVB-C = kabel.
Dan nog, Digitenne kost 12,50 per maand. De npo website is gratis.
edit:
Okee, het publieke deel van digitenne is gratis, maar je zal wel wat hardware moeten aanschaffen voordat je kan kijken (sowieso een antenne).


Wel weer jammer dat er om elk land een digitale muur is gebouwd. Technisch gezien zou het prima mogelijk moeten zijn om de keuze te hebben uit duizenden kanalen over de hele wereld, maar rechten steken daar weer een stokje voor.

[Reactie gewijzigd door Bonez0r op 22 juli 2024 19:49]

Een beetje tweaker maakt zo'n antenne gewoon zelf. Stukje koperdraad, kroonsteentje en een coaxkabel en gaan. :)
Of 2 blikken bier en wat coaxkabel: http://www.pi4zlb.nl/Zelfbouw/DVB-T/Bierblik%20antenne.html
Ik heb hem nagebouwd, werkt perfect :9
Ik heb gewoon de coaxkabel uit de contactdoos getrokken en op de vensterbank gelegd. Gratis antenne dus. Perfect beeld voor NL1, 2 en 3. Omdat UPC toen nog geen standaard digitale tv aanbood en ik het EK in analoog een beetje lelijk vond.
Digitenne NPO betaal je niet voor, zijn FTA te ontvangen!
Voor de Publieke Omroep heb je nog nooit een abonnement nodig gehad, die zijn sinds de oprichting in de jaren '50 gratis te ontvangen. Wel moet je zelf voor ontvangstapparatuur zorgen, zoals ontvangers en antennes. beeld via DVB-T is prima, mits je een goede (actieve) antenne hebt.
Werkt dat bij jou wel? Ook via de PC? Bij mij is bij elke zuchtje wind, ondanks verstrekte antenne, elke ontvangst weg.
Werkt hier prima thuis en in de tuin op een laptop.
Vind het zelf ook maar een vreemde optie. Kwaliteit dvb is beter dan analoge kabel, maar iets minder dan HD.

Wat moet je dan met een mbit'tje. Hopelijk dat ze in samenwerking met YouTube, vimeo of een andere organisatie een hogere bitrate kunnen aanbieden. Op een groter scherm zie je de blokjes, laat staan op een televisie.
Voor een volledige vergelijking mis je nog wel welke codecs en resolutie er gebruikt zullen worden door de NPO. Digitenne is MPEG2 met 480x576 op zo'n 3mbit. Dezelfde resolutie met h.264 op 1 mbit zou denk ik op ongeveer op dezelfde beeldkwaliteit uitkomen?
Klopt, maar 576i is wel echt een oude resolutie. Ik zou toch liever 1080p (h.264 op 5-10 Mb/s) zien.
Met UPC kun je tegenwoordig toch via DVB-C in full hd naar Nederland 1, 2 en 3 kijken. En de commerciele zenders in 576i, allemaal ongecodeerd.
Heb je nog wel een kabelabonnement nodig. Met DVB-T en internet niet. Je moet wat, crisis he...
Voor internet heb je wel een abonnement nodig.
Full HD? Heb je daar een bron voor? Volgens mij zenden alle HD zenders uit in 720p of 1080i Voor zover ik weet is alleen 1080p echt full hd toch?
Voor een volledige vergelijking mis je nog wel welke codecs en resolutie er gebruikt zullen worden door de NPO. Digitenne is MPEG2 met 480x576 op zo'n 3mbit. Dezelfde resolutie met h.264 op 1 mbit zou denk ik op ongeveer op dezelfde beeldkwaliteit uitkomen?
Publieke omroep op Digitenne is 720*576.

RTL zit op 544*576. Veronica is wel slechts 480*576. De publieken hebben ook meer bandbreedte. Ze zien er dan ook aanmerkelijk beter uit dan de commerciëlen en zeker beter dan UG.

Als je x264 gebruikt die flink de duimschroeven aandraait, alleen rustige scenes hebt (Lingo ofzo) en anamorph widescreen gaat encoden kan je met 1mbit dicht in de buurt van de 3mbit Digitenne stream komen. (ik heb het gedaan) Ga je echter kijken naar de instellingen die op UG worden gebruikt dan is er een gigantisch verschil, je hebt het idee dat ze daar niet verder zijn gekomen dan een "encode"-knop in Cyberlink videoconversieprut ofzo..

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 22 juli 2024 19:49]

Laatste keer dat ik checkte(half jaar terug), was een DVB-T stream ca 2 mbit. Welke zenders heb jij het over?
Dat varieert. De NPO hebben de beste stream en die ligt zo tussen de 1 en de 4 mbit, afhankelijk van de beeldinformatie (een blauw valk neemt nauwelijks iets, een voetbalwedstrijd heel veel)
Die heb ik al een paar maanden niet meer, en ik mis het ook niet, mijn series via internet verkrijgen vind ik voldoende.
Mooie website hoor! Kudos voor de npo. En eindelijk geen silverlight meer :)
Mooie website hoor! Kudos voor de npo. En eindelijk geen silverlight meer :)
Mjah, maar nu is het Flash. Ik weet niet of ik Flash nu zo heel veel beter vind dan Silverlight eigenlijk. 't blijft traag aanvoelen.
En in HTML5.
De livestreams gaan gewoon in flash hoor.
HTML5 video en streaming gaat nog niet echt samen. Sterker nog, ik ben nog geen manier tegengekomen om streaming wel in HTML5 te doen. Iedere browser weigert om een stream af te spelen (getest in IE, FF, Chrome en Opera met UDP, RTP, RTMP en HTTP).
Anoniem: 120539 @TERW_DAN11 juni 2013 12:08
Ik kan bij deze ontkrachten dat de stream alleen flash is: zojuist de site bekeken op de iPad (mini) en daar kan ik 'gewoon' live naar de zenders kijken.
Dan gebruiken ze daarvoor HTTP Live Streaming.

Maar op de desktop (in het algemeen) is flash(/silverlight/java/andere plugin) nog steeds de enige manier om live streaming te doen. Met uitzondering van safari op osx (welke ook HLS kan.)
Er wordt inderdaad gebruik gemaakt van HTTP Live Streaming, en ondanks dat dat qua techniek misschien niet écht streaming is maakt het voor de normale bezoeker geen enkel verschil. De Flashplayer maakt ook gewoon gebruik van deze zelfde HLS-stream, dus kunnen ze dezelfde techniek gebruiken voor zowel desktop als mobile.

Je zal echter inderdaad een plug-in moeten gebruiken op desktop, in ieder geval op dit moment. Hopen dat de support voor HLS op desktop in de toekomst beter wordt... en tot die tijd dus Flash.
Ik kan bij deze ontkrachten dat de stream alleen flash is: zojuist de site bekeken op de iPad (mini) en daar kan ik 'gewoon' live naar de zenders kijken.
Op een iOS device zit je dan waarschijnlijk met segmentedstreaming. Dat is niet echt streamen. Dat is stukjes video downloaden van iedere keer een paar seconde en die achter elkaar plakken.
Een vage workaround waar ik ook al naar gekeken heb. Hoe je het ook wilt noemen, het is geen stream, het is in weze gewoon VoD, maar dan heel veel achter elkaar.
Of iets wel of niet een stream is, is semantiek.

VOD betekent dat je programma begint op het moment dat je het opvraagt, dat je kunt pauzeren, etc. Een stream is doorlopend en op een gegeven moment haak je in.

HLS ondersteunt beide use-cases, hoewel de onderliggende techniek op dat moment niet of weinig verschilt.

De reden dat HLS bestaat en werkt zoals 't doet is voor schaalbaarheid. Die losse stukjes media (in MPEG TS formaat) vraag je namelijk via http op en zijn uniek van naam waardoor je het heel simpel kunt opschalen naar enorme hoeveelheden kijkers met niet meer dan simpele HTTP caching servers. Daardoor kun je voor HLS in principe ook gebruik maken van standaard CDN's zonder al te veel extra moeite te hoeven te doen.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 22 juli 2024 19:49]

HTML5, waarom wordt dat zo weinig ondersteund nog! Ik ben blij dat NPO deze stap zet, want op Windows RT apparaten kan je nu dus ook Nederland 1, 2 en 3 kijken!

Nu de rest van de sites nog fatsoenlijk HTML5 weergeven ipv flash of Silverlight.
HTML5, waarom wordt dat zo weinig ondersteund nog! Ik ben blij dat NPO deze stap zet, want op Windows RT apparaten kan je nu dus ook Nederland 1, 2 en 3 kijken!

Nu de rest van de sites nog fatsoenlijk HTML5 weergeven ipv flash of Silverlight.
Het probleem is dat streaming via HTML5 nog niet of amper ondersteund wordt (er zijn een paar truukjes om het te doen, maar echt compatible is dat nog niet).
Uitzending gemist doet gewoon html 5 op de ipad
Maar dat is VoD, geen streaming.
Anoniem: 219080 11 juni 2013 11:35
Erg praktisch, ik hoop echter niet dat uitzending gemist functionaliteit hiermee in de toekomst wegvalt. Dat is toch wel iets heel anders dan live kijken en ik vind het ook een beetje raar dat dit gelijk als mogelijke volgende stap wordt aangegeven. Hoe moet ik dan hele oude keuringsdienst van waarde afleveringen kijken :-) ?

*Edit

Je hebt gelijk bliksem, ik las over het feit heen dat deze functionaliteit nu in de nieuwe website zit. Helemaal toppie dan :-D .

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 219080 op 22 juli 2024 19:49]

Waarom zouden ze dit doen? Uitzending gemist blijft gewoon zijn functionaliteit behouden. Waarschijnlijk heb je alleen het kopje gelezen.
Naast live streamen zijn ook programma's terug te kijken op Npo.nl. De integratie van Uitzending Gemist, betekent echter niet dat de reguliere Uitzendinggemist.nl-site gaat verdwijnen, zegt Buijs: "Op termijn kun je eraan denken dat zo'n besluit valt, maar dat is nu nog niet het geval.
Oftewel ze willen er na toe om één overkoepelende site te maken voor live streams en uitzending gemist. Dus een logische vervolgstap.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 19:49]

Dat is echt mooi! Sinds een aantal jaren wordt je door de kabelaanbieders verplicht om de commerciëlen ook af te nemen. Het basispakket was 7.5euro en met de commerciëlen 17.50 euro. Ook als je daar nooit naar kijkt. Dat is meer dan je verplicht via de belastingen afdraagt voor het publieke omroepbudget om maar wat te noemen (70E per jaar ongeveer).

Nu kun je die gewoon skippen en bespaar je meer dan 200E per jaar! (tenzij je natuurlijk naar de commerciëlen wilt kijken, maar wie is dat nu eigenlijk?).

De streams zijn overigens al online. Helaas niet helemaal stabiel is mijn ervaring.

[Reactie gewijzigd door arnem_ op 22 juli 2024 19:49]

Dat is echt mooi! Sinds een aantal jaren wordt je door de kabelaanbieders verplicht om de commerciëlen ook af te nemen. Het basispakket was 7.5euro en met de commerciëlen 17.50 euro. Ook als je daar nooit naar kijkt. Dat is meer dan je verplicht via de belastingen afdraagt voor het publieke omroepbudget om maar wat te noemen (70E per jaar ongeveer).

Nu kun je die gewoon skippen en bespaar je meer dan 200E per jaar! (tenzij je natuurlijk naar de commerciëlen wilt kijken, maar wie is dat nu eigenlijk?).

De streams zijn overigens al online. Helaas niet helemaal stabiel is mijn ervaring.
Grappig, hoe beperkt jouw wereldbeeld is in deze :)

ik denk dat de 'niet'kijkers een kleinere groep is , zelfs kleiner dan de tweaker.
Was een grapje heh Freshmaker. Ik vrees ook dat die groep bizar klein is (en dat moet iedereen ook zelf weten maar als ik erbij hoorde zou ik erover liegen (op VI na dan)).
Maar je kon de publieke omroepen toch ook al bekijken via DVB-T als je die aansluit op je computer?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.