Google werkt aan zijn eigen browserrenderengine onder de naam Blink. Aanvankelijk is de engine nog gebaseerd op de code van opensourcesoftware WebKit, maar hij zal gaandeweg zijn eigen gang gaan. Ook Opera stapt over op Blink, dat nu de basis voor Googles Chromium-project is.
De reden om WebKit te forken is volgens Google dat de innovatie gehinderd werd door de toegenomen complexiteit van zowel WebKit als Chromium. Chromium is het opensourceproject dat aan de basis staat van de Chrome-browser en Chrome OS. Er zijn echter al een aantal fundamentele verschillen tussen Chromium en andere op WebKit gebaseerde browsers: zo gebruikt het Chromium-project een andere multiprocess-architectuur.
Voor webontwikkelaars zal er de komende tijd weinig veranderen, belooft Google. De eerste stap zal volgens het bedrijf zijn om de code op te schonen. Google verwacht direct zeven buildsystems en meer dan zevenduizend bestanden, goed voor in totaal 4,5 miljoen regels code, te kunnen schrappen. Op de lange termijn zorgt een gezonde codebase voor een stabielere browser met minder bugs, stelt de Chrome-ontwikkelaar.
Desondanks zal de fork op termijn wel van invloed worden op webontwikkeling. WebKit is de basis van niet alleen Chrome, maar ook Apples Safari en Opera en deze bedrijven droegen gezamelijk bij aan de ontwikkeling. Het afsplitsen van Blink zal de opensourcecommunity van WebKit-ontwikkelaars voor een keuze stellen. Ook zal Google eigen functionaliteit aan Blink toevoegen en kan het bedrijf nu zijn eigen keuzes maken wat ondersteuning van nieuwe web-standaarden betreft. Volgens Google zorgt het hebben van meerdere renderengines echter voor meer innovatie en ook zou het in de woorden van het bedrijf bijdragen aan 'de gezondheid van het totale open web-ecosysteem'.
Opera zal Google volgen en ook van Blink gebruik gaan maken, zowel bij de desktop- als de mobiele versies van de Opera-browser. "Toen we aankondigden Presto achter ons te laten, maakten we bekend met Chromium verder te gaan en het forken en de verandering van naam is van weinig invloed op de Opera-browsers", zegt een Opera-woordvoerder tegen The Next Web.
De naam Blink refereert naar het veel bekritiseerde en niet gestandaardiseerde blink-element van html die tekst kon laten knipperen. De ontwikkeling van WebKit zelf werd in 2001 in gang gezet door Apple als fork van khtml en KDE's JavaScript-engine. De W3C waarschuwde een jaar geleden nog voor de dominantie van WebKit, die een browsermarktaandeel van ongeveer 40 procent heeft. Firefox gebruikt de Gecko-engine en Internet Explorer gebruikt Trident.
Update, 12.50: Volgens Google Chrome-ontwikkelaar Alex Russell zal Blink vooral de ontwikkeling van de Google-browser versnellen en werd dit gehinderd door de gezamelijke ontwikkeling van WebKit. Ook stelt hij dat ontwikkelaars met Blink minder bang hoeven te zijn dat aanpassingen onbedoelde gevolgen krijgen. Een medewerker van Chrome-beveiligingsteam, Justin Schuh, zegt dat Blink de mogelijkheid biedt 'heel wat beveiligingsproblemen die zich hebben opgestapeld aan te pakken'. Hij wijst onder andere op de ontwikkeling van Site Isolation.