Opera heeft maandag zijn vernieuwde browser, die is gebaseerd op Googles Chromium-code, vrijgegeven voor Linux. Daarmee ondersteunt de browserbouwer ook het laatste grote besturingssysteem, hoewel de browser mogelijk niet op alle distributies werkt.
Medewerkers testten de software voornamelijk in de 64-bit-versie van Ubuntu met Unity en Gnome Shell. "De browser werkt mogelijk op andere platformen, maar dat kunnen we niet garanderen. Zodra de ontwikkeling vordert, kijken we naar andere potentiële platformen om te ondersteunen", schrijft het Noorse bedrijf.
Doordat Opera is gebaseerd op het Chromium-project, werken ook de meeste plugins voor de populaire browser van Google in Opera. Daarnaast komt Opera 24 voor Linux evenals de Windows- en Mac-versies met eigen functies, zoals Discover en Stash. Die dienen respectievelijk als nieuwsfeed en als bladwijzeroverzicht.
De Opera-versie met Chromium als basis is nog relatief nieuw. Opera gaf de finalversie van het project, gebaseerd op Googles WebKit-fork Blink, vorig jaar vrij. Dat gebeurde nadat de browserbouwer de ontwikkeling van de eigen Presto-renderengine had gestaakt. Het onderhoud van een eigen engine zou namelijk te veel tijd kosten. Door de nieuwe code moest Opera deels opnieuw beginnen met het bouwen van de browser. Daardoor gingen oudere functies verloren. Een paar functies, zoals synchronisatietool Link, zouden later weer hun intrede doen, belooft Opera.
Sommige gebruikers van het allereerste moment waren niet allemaal even enthousiast over de rigoureuze stap en de vernieuwde interface. Enkele ontwikkelaars werken dan ook sinds kort aan Otter, een browser die de interface van de eerste generatie Opera-browsers moet namaken. Daarvoor maken ze gebruik van applicatieframework Qt5 bovenop een port van de WebKit-renderengine: QtWebKit.