WhatsApp is van plan om zijn iOS-versie nog dit jaar te voorzien van abonnementen, zegt de ceo van het bedrijf in een interview. Gebruikers gaan dan jaarlijks betalen om de app te gebruiken, in plaats van alleen bij aanschaf. Bestaande gebruikers worden ontzien.
Vanaf dit jaar moeten nieuwe gebruikers van de iOS-versie van WhatsApp een bepaald bedrag per jaar gaan betalen. In een interview met WhatsApp-ceo Jan Koum voor de documentaire DWDD University: Alexander Klöpping in Silicon Valley, waarbij Klöpping namens Tweakers een aantal vragen stelde, zei Koum de iOS-versie op een abonnementenmodel te willen baseren.
Op dit moment is het op iOS zo dat een gebruiker bij aanschaf 89 cent betaalt, maar verder niets meer kwijt is aan de dienst. Op Android en Windows Phone is het zo dat een gebruiker het eerste jaar gratis WhatsApp mag gebruiken en daarna moet betalen. "Het plan is om dat ook met iOS te gaan doen", aldus Koum. De wijziging geldt alleen voor nieuwe gebruikers; bestaande gebruikers worden ontzien.
Wanneer de verandering precies wordt ingevoerd, is niet duidelijk. "We zijn vrij losjes met data", aldus Koum. "Maar het wordt zeker nog dit jaar." Overigens gebruiken veel WhatsAppers de dienst met Android en Windows Phone al langer dan een jaar gratis; de proefperiode werd telkens verlengd. Koum zegt overtuigd te zijn van het businessmodel van WhatsApp, dat hij beter noemt dan leunen op advertenties. "De beste relatie tussen jou en je gebruiker is als de gebruiker betaalt", aldus Koum.
Koum zei tijdens het interview ook dat het bedrijf niet van plan is om met een desktopversie te komen, zoals veel gebruikers graag zouden zien. "We krijgen die vraag regelmatig", zegt Koum. "Maar we denken dat de wereld steeds meer om mobiele telefoons gaat draaien. Je telefoon is altijd bij je. Mensen kijken regelmatig op hun telefoon, maar ze kijken niet altijd op hun desktop. Daarom willen we ons enkel op mobiele telefoons richten."
De ceo wilde verder nog kwijt dat WhatsApp momenteel om en nabij de 17 miljard berichten per dag verwerkt, waarvan 7 miljard inkomend bij de servers van WhatsApp en 10 miljard uitgaand. Over gebruikersaantallen wil Koum niet veel kwijt, behalve dat meer dan 100 miljoen mensen de Android-app hebben geïnstalleerd, een aantal dat mensen zelf kunnen opzoeken in de Play Store. De ceo wil niets zeggen over de aantallen installaties op andere platforms. Wel zegt hij dat de dienst grote groei ziet in opkomende economieën als India, Mexico en Brazilië.
Dat de telecomwereld mede dankzij WhatsApp in zwaar weer verkeert - mensen sms'en immers niet meer, maar sturen WhatsApp-berichtjes - noemt Koum normaal in het kader van evolutie. "Mensen rijden ook niet meer op paarden, maar zijn overgestapt op auto's. Hetzelfde geldt voor de telegraaf, die is vervangen door e-mail." Op het onderzoek naar WhatsApp door de Nederlandse en Canadese privacywaakhonden, waaruit bleek dat WhatsApp de privacy op diverse punten schendt, wilde Koum niet reageren.