Square Enix verliest op consolegames

Square Enix heeft last van de 'verslechterende toestand van de wereldwijde markt voor consolegames'. De uitgever leed in de laatste negen maanden van 2012 een verlies van 4,5 miljoen euro. Een jaar eerder maakte de uitgever een winst van 3,9 miljoen euro.

Het Japanse Square Enix moet een verlies van 4,5 miljoen euro rapporteren over de laatste negen maanden van 2012. In dezelfde periode in 2011 maakte de uitgever nog een winst van 3,9 miljoen euro. De omzet ging in 2012 wel omhoog ten opzichte van 2011. Die was toen nog 750 miljoen euro in de laatste negen maanden, om in dezelfde periode in 2012 uit te komen op ruim 800 miljoen.

De uitgever maakt in het financiële verslag niet duidelijk welke consolegames bijdroegen aan het verlies. Square Enix bracht in de laatste maanden van 2012 onder andere games uit als Sleeping Dogs en Hitman: Absolution. Die beide games verschenen voor de pc, Xbox 360 en PlayStation 3. Square Enix is wel tevreden over de opbrengsten van pc mobile games. Browser game Sengoku IXA en social game Final Fantasy Brigade maken een 'acceptabele winst'. Ook over social game Final Fantasy Artniks en mmog Dragon Quest X is de uitgever tevreden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Hitman's Agent 47 duikt op in Sleeping Dogs

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

05-02-2013 • 14:51

36 Linkedin

Lees meer

Square Enix komt met Hitman HD Trilogy Nieuws van 13 december 2012

Reacties (36)

Wijzig sortering
Ik hoor van de Final Fantasy iPad spellen maar weinig anders dan dat ze puur op geld harken gericht zijn. Vooral het laaste All the Bravest, het tutorial level was gewoon weg niet te halen zonder te verliezen.

Ik vind het wel wat vreemd dat Sleeping Dogs en Hitman het niet zo goed op consoles deden. Beide waren toch echt hier op gericht qua controls/UI design, en het waren ook zeker niet de minste spellen. Misschien dat de doelgroep wat beperkt was?

En het gebrek aan een goede Final Fantasy game zal ze ook wel parten spelen, XIII viel tegen, XIII-2 was beter, maar brak geen nieuwe userbase aan (het was een vervolg) dus verkocht nog minder doordat spelers waren afgehaakt . (Dit proberen ze volgens mij met Lightning returns te fixen door het niet XIII-3 te noemen) en Versus is ons al jaren belooft maar die komt nog steeds niet.

En dan hebben ze nog Tomb Raider, grootse verwachtingen maar pas dit jaar op de markt. Dus 2013 kan een beter jaar worden.

Oh, en dan vergeet ik nog even Final Fantasy XIV(?) Online, die zou voor de PS3 uitkomen, maar de PC versie is nog steeds in redevelopment. Daar zal vast ook wel wat geld in zijn gaan zetten qua werk.
Het zou ook wel eens kunnen liggen aan de kwaliteit van de producten die ze uitbrengen.

FFXIII en FFXIV zijn de naam onwaardig.
De verkopen van FF13 en FF14 zijn van voor de periode die hier genoemd wordt (laatste 9 maanden van 2012), ik vermoed dat de meeste verkopen al waren gedaan. In de periode waar het over gaat zijn er naast Dragon Quest X voor de Wii, slechts twee grote releases geweest voor de consoles Sleeping Dogs en Hitman Absolution (ook beide beschikbaar voor de PC). SE had veel meer verwacht van de verkopen van Sleeping Dogs, achteraf gaven ze zelf toe dat die verwachtingen onrealistisch waren. Verder heeft SE nog een berg 3DS handhelds uitgegeven en wat minor releases op andere platvormen.

Als je kijkt naar de (fysieke) sales van Sleeping Dogs dan hebben ze in een kleine 1,3 miljoen units verkocht voor de PS3 en Xbox360 (ongeveer 50/50), op de PC echter slechts een kleine 56 duizend stuks, dat is echter zonder de digitale sales van bv. Steam. Valve laat daar niets over los, dus kunnen we geheel geen goed oordeel maken over het succes van Sleeping Dogs op de PC.

Als we echter naar Hitman Absolution kijken deed deze een kleine 2,5 miljoen verkopen op de consoles (weer ongeveer 50/50) tegenover 147 duizend fysieke sales op de PC (weer geen digitale sales). Maar Hitman Absolution deed dat in maand en een week, Sleeping Dogs deed er vier en een halve maand over.

De verwachting is echter dat ze nog steeds winst zullen maken voor het fiscale jaar dat t/m maart dit jaar loopt. Dat is wel minder dan het jaar daarvoor, maar een heel stuk minder dramatisch dan hier wordt geïnsinueerd.

Ik ben echter bang dat we in de toekomst experimenten zoals Sleeping Dogs zullen missen van Square Enix of een stuk minder qua grootte en spectaculariteit...

Edit:
Wat betreft FF14, SE is inderdaad in de periode van begin januari tot eind september 2013 weer $9.99 per maand gaan rekenen, maar de subscribers aantallen waren heel, heel laag. De enige reden dat ze er niet mee gestopt zijn zoals elke andere MMO die slecht presteerde was omdat ze het kleine beetje loyale subscribers niet kwijt wilden raken terwijl ze werkte aan FF14:ARR (wat nu nog gratis is en in beta).

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 6 februari 2013 15:46]

als je ziet dat FFXIV een MMO is hebben ze daar gewoon de afgelopen 9 maanden aan verdient
Het zou ook wel eens kunnen liggen aan de kwaliteit van de producten die ze uitbrengen.

FFXIII en FFXIV zijn de naam onwaardig.
FFXIV: ARR al gezien? Pareltje van een MMO, zelfs in zijn beta fase. Als er een ding is dat ik SE moet meegeven is hun doorzettingsvermogen om nooit een echt "slechte" FF te hebben

FFXIII is trouwens nog zo slecht niet, ik speelde het nog graag. FFXIII-2 verhelpt een hoop van de klachten, en Lightning Returns FFXIII ziet er ook goed uit.
Pareltje? Nee, too little too late. Daar hebben ze enkel verlies op gedraaid.

FFXIII was initieel nog erg sterk, maar -2 en LR plus alle DLC gaf het gewoon een erg nare smaak. Halfgaar einde die je enkel via DLC kan 'verderspelen', te kort, te goedkoop gemaakt.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 5 februari 2013 15:27]

13 onwaardig? 10 was al slecht (ja, ik zeg het :). Als je puur naar gameplay bekijkt is deel 10 bijv. wel goed, maar verhaal..

Als je daarentegen kijkt hoelang het duurt om ze te ontwikkelen leveren ze wel topkwaliteit. Wat graphics aangaat wint Squaresoft-Enix nog steeds :)
Inderdaad. Als ze nu eens games gingen uitbrengen, in plaats van blockbuster films. Óf ze kunnen natuurlijk echt films gaan uitbrengen, ook geen problemen mee.
Square Enix gaat steeds meer richting mobiel, ze schijnen ook druk bezig te zijn met een nieuwe Final Fantasy voor Android, met extra aandacht voor de OUYA :D

Op zich was Sleeping Dogs trouwens wel oke, misschien een beetje te console-achtig (makkelijk buttonbashen) voor mijn smaak/spelen op pc, maar toch van genoten.

Hitman viel me echter wel zwaar tegen, snap dan ook heel goed dat 'de top van IO Interactive' (lees; makers Hitman franchise) een klein jaartje geleden de benen heeft genomen om zelf wat cools te maken (Heroes & Generals)
Vernieuwing kan altijd, maar Agent47 als een soort veredelde Adam Jensen (later via een dlc zelfs met de outfit van) viel me erg tegen, weer een prachtige franchise door t riool.
Ik vond hitman Absolution juist echt een top game. Een van de betere games die ik de afgelopen jaren heb gespeeld (en dat zijn er nogal wat). Sfeervol, mooie graphics, korte snelle levels en draait smooth.
Blijkt maar weer, smaken kunnen sterk verschillen ;)
@Huygens; Hehe inderdaad, ik vond juist de korte levels erg tegenvallen (soms korter dan voorgaande deel?!) de graphics leken mij ook vooral van de vorige versie te zijn (blood money engine) en was inderdaad geen fan van al die nieuwe hippe shit als firetrails en taggen van targets, erg 'niet-hitman' in mijn ogen.

@stewie; Denk dat het wel mee gaat vallen, ja de Tegra4 'staat om de hoek', maar weet ook dat een Tegra3 behoorlijk wat meer kan dan je in het gemiddelde mobiele spelletje vandaag de dag ziet, daar komt ook nog bij dat de Tegra3 in de OUYA in samenwerking met Nvidia overclocked is. Het worden geen graphics a-la geforce 690, maar lelijk ook zeker niet. Het algemene beeld dat word geschetst (door OUYA maar ook door devs) is dat de OUYA tussen de PS2 en PS3 in zit kwa prestaties, op zich heel acceptabel voor die prijs.

Edit; maar laten we niet teveel focussen op de OUYA, het ging immers over Square Enix (ino, mede mijn schuld hehe)

[Reactie gewijzigd door 434365 op 5 februari 2013 16:41]

tja, ik denk alleen dat een OUYA met een tegra 3 chipset gewoon veel te laat op de markt zal verschijnen om nog iets te betekenen.
*nieuw Final fantasy* Haha grapjas , gewoon de zoveelste port van een oude game Final Fantasy 3.

[Reactie gewijzigd door ShadowhunterrX op 5 februari 2013 22:38]

Tip: FF7 remake, boem kassa
Helemaal mee eens.

Heb FF7 gespeeld en FF13 en FF13-2. Laatsgenoemde 2 kunnen niet tippen aan FF7 hoewel FF13 zeker de moeite waard was. Vond het battle systeem wel aardig. FF13-2 verprutste dat battle systeem helemaal. WTF met die monsters zonder story line.

FF7 remake spammed google nog dagelijks.

Kat in het bakkie! En in hemelsnaam waarom een HD launch trailer maken voor de PS3 als je de hele game er niet op uit gaat brengen?!! Dat is sadomasochisme
Dat was een Tech demo.
Er komt binnenkort een FFX HD, dat word sowieso al kassa.
FFVII helemaal, maar door de gebruikte engine kunnen ze de ps1 niet opschalen naar HD kwaliteit en kost het wellicht teveel moeite om ze om te zetten.

Ik vraag me trouwens serieus af, of FFVII,VIII en IX in een HD sausje goed worden ontvangen (het zal sowieso verkopen), de gameplay is tegenwoordig veel sneller geworden.
de PC wint altijd zie ook de xbox720/PS4: wat gewoon iets beter ontworpen pc's zijn.
Hoe kom je erbij dat de PC altijd wint? Ik kom namelijk nergens cijfers tegen die dit onderbouwen...
de pc zal de volledige console markt worden dus daar heb je jouw cijfers :+
Is eigenlijk heel simpel. Maak troep, verlies geld. Maak kwaliteit, verdien geld.

Dus Square Enix heeft geen last van de verslechterde consolemarkt. De consolemarkt heeft last van een verslechterd Square Enix.
Wat is dat nu weer voor onzin, troep verkoopt, kijk naar muziek, tv, film, boeken en ook games! De troep games verkopen, de kwaliteit games zijn alleen interessant voor een niche, net zoals dat geld voor literatuur...

Sleeping Dogs scoort beter dan Hitman Absolution, maar doet wel slechts de helft van de sales op de consoles. Dishonored scoort bv. VEEL hoger dan Call of Duty: Black Ops II en doet slechts 10% van de sales die CoD:BO2 doet. Het aantal sales heeft dus totaal niets te maken met de kwaliteit van de games...
nee hoor, hun games zijn prima op de PC :Y)
fout, het is dus andersom. Ze verliezen geld op kwaliteit games en maken geld op troep.
ze verdienen geld op de PC en niet op de console, sleeping dogs/hitman zijn echt niet slecht. (op de console misschien?) :+
Weet iemand of Square Enix Kingdom Hearts nog gaat uitbrengen? Heb het idee dat dat project ook op een zijspoor is beland...
Op de Wii U is een Kingdom Hearts uitgebracht.
Dus neem aan van wel.
bedoel je niet de 3DS ? voor de wii u is in ieder geval nog geen kingdom hearts uitgekomen
Ik dacht dat PC gaming dood was en consoles "the way to go" waren.. ik lach toch wel een beetje in mijn vuistje :D
iets verder lezen, het gaat hier om browser games, geen "pc" games wat jij bedoeld
 • opbrengsten van pc mobile games. Browser game Sengoku IXA en social game Final Fantasy Brigade maken een 'acceptabele winst'
Ik vond de demo van Sleeping Dogs lekkerder spelen op de xbox dan op de pc..

@ MathijsR hieronder, zeker maar (helaas) zijn de prijzen daar ook naar, SD kost op de pc 10 euro op de console 20 euro.. (V&A)

[Reactie gewijzigd door Floks op 5 februari 2013 15:02]

Ik denk dat console gaming (helaas) nog steeds the way to go is. Het heeft alleen weer even een impuls -> m.a.w. een nieuwe Xbox en/of PS4. Dit zorgde de vorige keer voor een flinke boost in de consolemarkt en ik ga er van uit dat dit weer gaat gebeuren.

Ben zelf een PC gamer en inmiddels 4 consoles gehad, maar blijf terug komen bij de PC. Console gamen is vaak wel "gezelliger" aangezien je daar splitscreen e.d. kan doen.

[Reactie gewijzigd door MathijsR op 5 februari 2013 15:11]

De wereldwijde verkopen van consoles gaan achteruit omdat de PS360 ongever 6-7 jaar oud zijn. Wel verassend dat ze verlies leidden ondanks de games van hun Westerse developers die het goed hebben gedaan.
Anoniem: 339380
5 februari 2013 14:57
Als ze vlak voor kerst zo'n beetje Just Cause 3 uitbrengen komt dat voor komend jaar vast wel goed =).
Hadden ze maar een betere FF moeten maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee