Square Enix stopt Facebook-campagne rond Hitman na protest

Square Enix heeft een campagne op Facebook offline gehaald na protesten van bezoekers. De uitgever riep gebruikers op om op Facebook-vrienden te schieten. De vrienden konden aangewezen worden op basis van beledigende kenmerken als 'kleine borsten'.

Square Enix plaatste de Hire Hitman-app eerder deze week op Facebook. In de app werden Facebook-gebruikers opgeroepen hun vrienden te 'vermoorden' op basis van fysieke kenmerken. Gebruikers konden Facebook-vrienden uitkiezen omdat ze een 'misdaad' begaan zouden hebben. De app sugerreerde daarbij een aantal misdaden.

Tussen de sugesties stonden een aantal fysieke kenmerken als 'kleine penis', 'kleine borsten', 'rood haar' en 'stinkt'. De fysieke kenmerken waren daarbij reden om op de betreffende vriend een hit te plaatsen. De app meldde vervolgens aan de vriend dat er een aanslag op hem of haar gepleegd zou worden en vermeldde daarbij de geselecteerde reden.

Gebruikers bestempelden de app echter al snel als smakeloos, waarna Square Enix de app offline haalde. De uitgever gaf een verklaring uit waarin het spijt betuigde van het plaatsen van de app. Square Enix had met de app naar eigen zeggen 'volledig mis geschoten'.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De Hire Hitman Facebook-app

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

05-12-2012 • 11:54

74 Linkedin

Reacties (74)

Wijzig sortering
Tussen de sugesties stonden een aantal fysieke kenmerken als 'kleine penis', 'kleine borsten', 'rood haar' en 'stinkt'.
Dit verzin je toch niet als marketingbureau. Iedereen met gezond verstand snapt dat dit problemen gaat veroorzaken. Leuk idee om een "hit" te plaatsen op vrienden maar een hit vanwege kleine borsten gaat toch wel erg ver. Er worden al zoveel kinderen online gepest.

[Reactie gewijzigd door Loev op 5 december 2012 11:59]

Het artikel op Tweakers is niet helemaal correct, de hit gebruikte "kleine borsten" als een fysiek kenmerk waaraan je de target kon herkennen en niet als reden voor de hit. Nog steeds niet correct als idee, maar het maakt het allemaal wel iets anders qua invulling.
Ik snap ook vooral de relevantie van de link met de Hitman games hier niet. Daar komen toch wel wat wansmakelijke dingen in voor, maar dit raakt inderdaad kant nog wal.

Ik zou het niet vreemd vinden als hier inderdaad ontslagen om gaan vallen, eigenlijk ook alleen maar terecht.

Als ze nou gelijkenissen in foto's met eerder hitman doelwitten hadden gezocht, je een plaatje hadden voorgeschoteld met daarbij "zoek deze persoon in je contacten en plaats een hit" dan had het nog iets aardigs gehad. Maar bij "beledigende omschrijving" dacht ik aan jou, dus ik "vermoord" je middels .... is natuurlijk nooit leuk om te ontvangen, al helemaal niet als je niet bekend bent met het spel.

Hoeveel gebruikers zouden (zeer) ongepaste posts geplaatst hebben aan de hand van deze app?
Welke idioot heeft dit ooit goedgekeurd? Iedereen van marketing graag de deur wijzen.
De marketing heeft anders wel zijn doel getroffen: naamsbekendheid bouwen.

Om eerlijk te zijn had ik tot zojuist nog niet gehoord van de campagne, dus ze hebben een groter publiek bereikt dan wanneer ze een "brave" campagne zouden hebben. Nieuws doet veel.

Neemt natuurlijk niet weg dat het een zieke actie is...
De aloude mythe dat alle publiciteit goede publiciteit is, is ondertussen al lang ontkracht.

Dit is een smaakloze campagne, vooral die paar specifieke 'redenen', die gewoonweg neit sociaal acceptabel zijn om zomaar publiekelijk rond te strooien.
Denk jij dat bv Tom deze game ooit zal kopen nadat er op zijn facebookwall is gepost 'Tom, je bent dood omdat je een kleine penis hebt. Getekend, Hitman Absolution'?
Of Kelly (en haar vriend) nadat er op haar wall hetzelfde staat omdat ze kleine borsten heeft?
Of Bart, nadat hij ' vermoord' is omdat hij rood haar heeft?

Onthoud dat die dingen publiek staan en dus voor al hun vrienden zichtbaar zijn! En morgen zijn die vrienden dat waarschijnlijk wel vergeten, maar bij de persoon zelf voelt iets dergelijks aan als een persoonlijke vernedering, en dat vergeet je niet snel. En mensen hun ego krenken is ongeveer het STOMSTE dat je kunt doen als je klanten wilt aantrekken: vraag maar aan Apple, die hun genius-ads hebben verwijderd omdat die hun eigen klanten afschilderde als domme idioten die niet weten hoe hun Mac te gebruiken.
Je snapt het duidelijk niet :)
Denk jij dat bv Tom deze game ooit zal kopen nadat er op zijn facebookwall is gepost 'Tom, je bent dood omdat je een kleine penis hebt. Getekend, Hitman Absolution'?
Nee. Niemand zal de game kopen omdat er een hit op ze is gedaan. Dat is ook niet het doel van de campagne. Het doel is iets absurds doen wat eigenlijk niet door de beugel kan, wachten tot het wordt opgemerkt en commotie veroorzaakt, dat snel offline halen en een persbericht de deur uit brengen hoeveel spijt het je wel niet betuigt, en vervolgens neemt iedere nieuwssite het over.

En hopla, meteen weet iedereen dat er een nieuwe Hitman game uit is. Het gaat niet om Tom, Kelly en Bart die het "slachtoffer" zijn geworden, het gaat om de massa die de nieuwsberichten leest en geïnteresseerd is in games. En echt niet dat die mensen gaan denken "goh, Hitman vond ik wel interessant, maar die ga ik nu niet kopen wegens die stomme campagne". Die campagne zijn ze zo weer vergeten. Het feit dat er een nieuwe Hitman uit is niet.
het gaat om de massa die de nieuwsberichten leest en geïnteresseerd is in games

Toch zie ik ook er het nut niet van in. Die gamers zullen toch al lang van Hitman Absolution gehoord hebben? Er zijn tal van video's vóór de release verschenen. Tal van artikels zijn er over Hitman te vinden. Tal van reviews.

Ik kan moeilijk geloven dat deze wansmakelijke campagne ineens dé push zou zijn waardoor ineens gamers - die de game eerst niet wilden - die nu wel zouden kopen...
De campagne zelf is nauwelijks gezien, dus ook nauwelijks mensen beledigd.

Ondertussen is de nieuwe Hitman wel the talk of the town op vele fora (bv. dit artikel).

Deze marketingcampagne zou mij niet beïnvloeden om het spel al dan niet te kopen.

Maw.: succesvolle marketing.
Wel compleet onethisch en verwerpelijk...
Al die moraalridders vergeten een ding: je target je eigen vrienden. Als ik mijn vrienden zou targetten vanwege een kleine piemel dan kunnen ze er wel om lachen. Als ik mijn kleine zusje zou targetten vanwege kleine borsten dan breekt de hel los.
Je moet zelf inschatten of je vrienden er wel of niet tegen kunnen.
En wat denk je dat er gebeurt met 14 jarigen die sowieso al gepest worden op school?

Hoeveel keer moeten er nog nieuwsberichten verschijnen over kinderen die wanhoopsdaden plegen door cyberpesten?

Dat zal deze game niet veroorzaken denk ik, maar ik wil er maa rop wijzen dat cyberpesten echt wel iets reëels is: niet alles facebookvrienden zijn daadwerkelijk vrienden.
Anoniem: 411917
@kiang5 december 2012 16:56
ach wat flauw, ga je nu echt beweren dat geen een van je vrienden je voor de gein eens uitschelden?
Dacht dat alleen jong volwassenen onzeker genoeg waren om zich door een dergelijke 'algemene ongebaseerde rare post persoonlijk aangesproken te voelen.
Echt als ik fb zou hebben en iemand zou posten dat ik een kliene .. zou hebben, who cares... (het is zo of het is niet zo, je kan er sowieso niet eens wat aan doen... )
Is het zo veel extremer dan je vrienden afschieten in COD of iets dergelijks (of ze verrot schelden als ze jou afschieten)? of South Park, of vele andere dingen die dagelijks op tv zijn

Het is imo een wat controversiele actie, maar zo erg is het nu ook weer niet.
vind de reacties allemaal wat overtroffen..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411917 op 5 december 2012 17:01]

Op internet vrienden *fake uitschelden is toch net wat anders.

je mist de rest van je expressies waardoor het geïnterpreteerd wordt als een grap en het zal er altijd staan. daarnaast begrijpt niet iedereen de grap of reden waarom je een vriend/in uitscheld al is het door de persoon in kwestie een grap, voor andere niet. je kan er toch op beoordeeld worden.

Ook om een baan te krijgen kan het lastig worden, als werkgever zit je niet op iemand te wachten die zijn eigen vrienden publiekelijk voor schut zet.

Ik snap echt niet hoe Square Enix dit heeft kunnen goedkeuren.
Naamsbekendheid is geen doel op zich. Spelletjes verkopen is het doel. Je spel promoten door een smakeloze facebookactie hier omheen te organiseren is daarvoor niet bevorderlijk. Dus: geen 'doel getroffen', maar een volledige misser.

[Reactie gewijzigd door rdjnl op 5 december 2012 12:33]

Spelletjes verkopen is het doel
Exact, en zoals hieronder te lezen zijn er mensen die denken "oh er is een nieuwe Hitman uit". Deze vorm van reclame bereikt iedereen en heeft geen tientallen miljoenen gekost. Het aantal mensen dat de game niet zal kopen wegens een onsmakelijke kortdurende reclamecampagne is op 1 hand te tellen. Wellicht dat er een paar "moraalridders" gaan zeggen dat ze de game nu gaan downloaden ipv kopen, maar let's face it: dat hadden ze sowieso al gedaan, maar dan onder een ander excuus.

Iedereen die denkt dat dit een domme fout was en zich enorm verbaast over het feit dat ze dit bij het marketingbureau niet zelf hebben gerealiseerd is erg naïef en trapt er met open ogen in. Die lui zijn echt wel competent genoeg om in te schatten hoe het publiek erop gaat reageren, want daar doen ze gewoon onderzoek naar.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 5 december 2012 12:44]

Tja ik weet niet wat ik er van moet denken, ik heb de game gekocht (pre-order) en ergens heb ik daar nu toch spijt van, blijkbaar ben ik zo een moraalridder. Regelmatig lees je in de krant dat jonge mensen zelfmoord plegen omdat ze gepest worden en dan komt er een bedrijf met een applicatie die pesten toegankelijker maakt. Zijn we echt aan het evolueren naar een anarchokapitalisme waar bedrijven geen enkele vorm van ethiek meer toepassen in naam van het geld?

Doet me denken aan één van mijn favoriete boeken, Jennifer Government van Max Barry waarbij een bedrijf (Nike) een shootout in een winkelcentrum uitvoert ter promotie van hun nieuw product. Met het idee dat het product zo gegeerd is dat mensen er voor moorden.

We zullen de waarheid nooit weten, maar als dit een bewuste promotiestunt was dan zijn ze in mijn ogen echt te ver gegaan.
Het doel is toch om iemand die jou pest te elimineren...?
Zo van:
Jij beledigt mij
Ik elimineer jou
Zelfs met boodschap:
Omdat je me pestte met:
-je slechte haar
-1001 andere redenen

Edit:
nvm, had het verkeerd om begrepen, dit was idd een waardeloze kwetsende app :?

[Reactie gewijzigd door pknl op 5 december 2012 16:22]

[...]

Exact, en zoals hieronder te lezen zijn er mensen die denken "oh er is een nieuwe Hitman uit". Deze vorm van reclame bereikt iedereen en heeft geen tientallen miljoenen gekost.
Waar denk je dat die hele opschudding in Haren vandaan kwam? Iemand opgevallen dat de 'Facebook-rellen' verdacht op hetzelfde moment waren als de DVD-release van Project X? Zonder dat de uitgever iets hoeft te doen was er wekenlang alleen maar 'Project X' in het nieuws.

Ik ben eens benieuwd hoeveel Project X-DVD's er na het hele gedonder in Haren extra zijn verkocht. Na dit soort acties moet je eigenlijk de naam waar het om gaat gewoon compleet uit de schappen trekken.
Net zoals er Fight Club DVD's verkocht waren na vuistgevechten?
Je spel promoten door een smakeloze facebookactie hier omheen te organiseren is daarvoor niet bevorderlijk. Dus: geen 'doel getroffen', maar een volledige misser.
Dat kun je zonder verkoopstatistieken niet zeggen. Misschien dat er juist meer mensen nav deze campagne belangstelling voor Hitman hebben gekregen en deze game willen aanschaffen.
Dat zie je verkeerd, Assasins Creed 3 kwam amper een week na Hitman uit. Dus de berichtgeving over Hitman werd al snel verstomd omdat alle reviewers druk waren met Assasins Creed 3. Als niemand weet dat Hitman uit is dan verkoopt het niet. Door deze smakeloze actie weten iniedergeval heel veel mensen dat Hitman uit is.

Bekende bijpassende quote:
"The only thing worse than being talked about is not being talked about." - Oscar Wilde
Het is de actie niet gelijk valt met het voorverkoop traject of de launch, maar pas later kwam, waarschijnlijk toen de verkoopcijfers binnen waren van november.
Toch moet ik zeggen dat het een hele gave video was met op een leuke manier geïntegreerde facebook data. Als iemand daar problemen mee heeft zijn het over de top zeurzakken.
Aziatische humor is net even anders dan de onze. Ik weet niet of je ooit verborgen camera shows in bijvoorbeeld Japan gezien hebt? Juist dat is nog al hard en zou hier echt totaal niet gewaardeerd worden. Het is simpel weg een andere manier van kijken naar wat leuk is en wat niet.

Net als een Amerikaanse komiek altijd een held is die alles voor elkaar krijgt en altijd wint ondanks zijn domme gedrag is een Engelse komiek altijd een sukkeltje die altijd net niet wint dankzij zijn domme gedrag. Het is alle twee leuk maar op een hele andere manier... Dat is niet anders met humor in andere landen er zit nu eenmaal verschil tussen en dat is de reden dat sommige dingen goedgekeurd worden zo als deze app waar als het bedrijf een andere leiding gehad had dit nooit mogelijk geweest was.
Een promotie is eerder in de maak ;) Dit is juist top marketing voor hen!
We kunnen hier allemaal wel de moraal ridder uithangen, maar het is toch best gedurft van ze dat deze campagne überhaupt het daglicht ziet. Tegenwoordig wil iedereen zich bemoeien met de regels op het internet, zo mogen we dalijk niets meer.

En kom niet aanzetten met argumenten zoals: "dit zet aan tot wangedrag/pesten/haat/moord etc". Als geen enkel bedrijf meer probeerd om eens een gewaagde zet te doen hebben we over 5 jaar alleen nog maar SBS6 achtige films/campagnes op het internet.

Het hele idee achter de app is sterk, misschien had het beter uitgewerkt kunnen worden maar ze verdienen toch echt wel kudos om het in deze hoek te zoeken.
Anoniem: 80487
@Knaak5 december 2012 12:44
Ja want we willen dat de wereld vol zit met Pownews achtige laagdrepelige "gedurfde" onzin waar niemand wat aan heeft. :')
Iets durven is prima, maar over de rug van anderen die er niet om vragen: ga es even slapen ofzo.
@Knaak,

Moraal ridder of niet, ik vind het gewoon ronduit schandalig dat dingen als "vermoorden omdat iemand rood haar heeft" ongeacht of het een grap is of niet in een Facebook app tevoorschijn komt, ik snap niet hoe dit uberhaupt door de tests gekomen is, je kon toch niet anders verwachten als dat mensen hier geirriteerd door raken ?
Niet te geloven hoe ze deze blunder niet konden voorzien...
Je kan zeggen wat je wil, maar ze staan nu wel in de spotlight.

Missie geslaagd?!
Niet alle publiciteit is goede publiciteit. Enkel idioten geloven dat nog.

Iemand die gepest wordt met rood haar, kleine borsten of een kleine penis (of het nu waar is of niet), zal het niet leuk vinden dat dat zomaar publiek op facebook gebeurt, en hen zie ik dat spel helemaal niet meer kopen daarna.
als 1 van mijn vrienden mij via deze app zou hitten omdat ik een kleine piemel zou hebben zou ik er smakelijk om lachen. zie niet echt in wat dat met pesten te maken heeft. ik heb hitman al, maar als ik het niet zou hebben zou ik er bijna zeker plotseling wel interesse in krijgen. het is niet zo dat iedereen willekeurig mensen kan pesten. mag aannemen dat je zelf ook beetje kun nadenken wie je hit om zn kleine piemel en wie om zn rode haren.
Het merendeel van de gevallen zal inderdaad wel in die categorie "vriendschappelijk plagen" vallen.

Maar het aantal incidenten van wanhoopsdaden na cyberpesten stijgt. Ikzelf ben ook van de ingesteldheid "wat kan een facebookpost mij nu schelen?", maar er zijn absoluut een hoop kinderen (tieners) die daar niet zo mee om kunnen.

Deze campagne was volgens mij ook vooral op tieners gericht, en net daar is cyberpesten een probleem.
Waarom gaan mensen meteen zeveren? Dit is gewoon humor, als je er niet tegen kan dan download je de app gewoon niet.
Daar heb je een punt enkel is het zo dat als iemand de app niet gedownload heeft iemand anders wel een 'hit' kan plegen en dat op die persoon zijn pagina / inbox komt te staan, kan dit confronterend over komen en als dit publiekelijk op je profiel staat kan ik me voorstellen dat je dit niet echt waardeerd.

Ik vind het persoonlijk smakeloos en niet correct, vraag me af wie dit bedacht heeft om een hit op iemand te plegen op basis van lichamelijke kenmerken, maakt dat iemand zozeer een doelwit om een hit op te plegen?

Bijvoorbeeld pietje heeft rood haar, een zak chips gepikt bij de supermarkt, tap hier om een moord op pietje te plegen.

En dan vraag ik me af of je als Square Enix deze publiciteit wilt hebben, dit gaat geassocieerd worden met het spel / uitgever natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 408992 op 5 december 2012 13:32]

Square Enix had met de app naar eigen zeggen 'volledig mis geschoten'.

Dat is nog wel het minste, behoorlijk smakeloos. Je weet met dit soort acties toch dat er altijd van die eikels zijn die er te ver mee gaan. Jammer Square Enix, het idee van 'hits' plaatsen op je facebook vrienden vind ik namelijk nog best grappig. ( met een minigame ofzo waarbij je dan van alle afbeeldingen van vrienden alleen die van je 'target' mag neerknallen ofzo )
Een app met 'rood haar' als reden om iemand te vermoorden?
Heeft Square Enix soms Eric Cartman ingehuurd? :Y)
Misschien een publiciteits stunt?
Denk het ook, negatieve publiciteit is ook publiciteit. Nu blijft het toch een soortvan is je hoofd hangen.

Als ik een melding zou krijgen dat ik doodgemaakt ben omdat ik een kleine penis heb zou ik opzich wel om kunnen lachen. Vrienden onder mekaar van mijn leeftijd doen nou eenmaal veel trollen. Dit zou ik dus als trol zien. Vrouwen daarentegen zijn zo onzeker als de pest en zijn natuurlijk zwaar beledigd als ze doodgeschoten worden omdat ze kleine borsten hebben. Noem maar een voorbeeld.
De gene die deze marketing bedacht heeft, heeft er niet veel van gesnapt. Ik snap niet dat dit ook door een uitgever goedgekeurd wordt.

Je kan op je vingers natellen dat dit ophef geeft en vindt het onnodig kwetsend.
Hahaha hoe verzinnen ze het. Zo wordt je niet serieus genomen en dit komt de game niet ten goede!
Slechte publiciteit is ook publiciteit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee