Bedrijven kunnen werknemers niet zomaar een iPad belastingvrij verstrekken, zo heeft de rechter geoordeeld. Voor de wet is de iPad geen communicatiemiddel, maar een kleine computer, en dus zijn er strengere voorwaarden aan verbonden.
De rechter deed uitspraak in een zaak tussen een werkgever en de Belastingdienst. Het bedrijf, dat niet bij naam wordt genoemd, had circa 650 werknemers in vaste dienst een iPad gegeven, in combinatie met een jaar lang mobiel internet. De Belastingdienst gaf het bedrijf hiervoor een naheffing van circa 325.000 euro: volgens de instelling moesten de iPads worden aangerekend als loon in natura. Het bedrijf was het er niet mee eens, en tekende protest aan.
Een belangrijke vraag is volgens de rechtbank of een iPad moet worden geclassificeerd als een communicatiemiddel, zoals een mobiele telefoon dat ook is, of als een computer. Communicatiemiddelen kunnen volgens de wet belastingvrij worden verstrekt als ze voor een belangrijk deel zakelijk worden gebruikt. Voor computers geldt een strenger beleid: die mogen alleen belastingvrij aan medewerkers worden gegeven als ze 'geheel of nagenoeg geheel' zakelijk worden gebruikt.
De rechtbank oordeelt dat de iPad niet kan worden aangemerkt als mobiel communicatiemiddel, maar als 'kleine computer'. "Hoewel communicatie ongetwijfeld een wezenlijk onderdeel van het gebruik van de iPad vormt", schrijft de rechtbank, betekent dat niet dat 'dit de centrale rol van de iPad is'. Vanwege de vele andere mogelijkheden die een iPad biedt, zoals internetten en het spelen van games, is de iPad een 'kleine computer die mede geschikt is voor verschillende vormen van communicatie'. Daarnaast speelt mee dat de iPad vanwege zijn grote vorm minder geschikt is voor mondelinge communicatie, en dus niet kan worden vergeleken met een telefoon. Daarom gelden de strengere regels.
In dit geval wist het bedrijf niet voldoende aannemelijk te maken dat de iPads geheel of bijna geheel bedoeld waren voor zakelijk gebruik, en dus moet het bedrijf de naheffing betalen. Waar precies de grens ligt, blijkt niet uit het vonnis: er zijn ook kleinere tablets die over belfunctionaliteit beschikken. Ook zijn er apparaten die niet direct zijn te classificeren als tablet of smartphone, zoals de 5,5"-Galaxy Note 2 van Samsung. Die kan worden gezien als telefoon, maar met het apparaat wordt ook een stylus meegeleverd, waardoor het apparaat ook als tablet door kan gaan. De Belastingdienst zelf trekt de grens bij een beelddiagonaal van meer dan 7 inch: dan gaat het om een computer, vindt de organisatie.