Gerucht: AMD verkent mogelijke verkoop

AMD heeft de Amerikaanse bank JPMorgan Chase & Co in de arm genomen om toekomstige scenario's te verkennen, waaronder een mogelijke verkoop, zeggen bronnen tegen persdienst Reuters. AMD verklaart echter niet actief op een verkoop aan te sturen.

Een volledige verkoop is niet de hoogste prioriteit van AMD en andere opties die onderzocht worden zijn onder andere de verkoop van patenten, claimen drie bronnen tegenover persbureau Reuters. Ook kan de bank mogelijkheden verkennen om juist geld voor een aankoop van een ander bedrijf vrij te maken, om nieuwe technologie in handen te krijgen. AMD zelf laat in een verklaring weten achter de ingezette koers te staan en hier groei voor de lange termijn van te verwachten. Het concern zou niet actief aansturen op een verkoop.

AMD heeft moeite om te concurreren met Intel op de dekstop- en laptopmarkt en met ARM op de tabletmarkt, terwijl Nvidia een geduchte concurrent op gebied van grafische kaarten is. Het bedrijf heeft recent nog een omvangrijke reorganisatie aangekondigd waarbij veel ontslagen gaan vallen. De waarden van aandelen AMD zijn het afgelopen jaar met 60 procent gedaald.

AMD heeft in de afgelopen jaren meer periodes gekend waarbij het moeite had om het hoofd boven water te houden. Onder andere werd de chipproductie in 2008 afgestoten en de schuldenlast die het kreeg na de overname van gpu-maker ATI woog zwaar op de schouders van het bedrijf. De redding moest komen door de combinatie van die gpu-technologie met cpu's: de resulterende chips noemt AMD apu's. Tot nu toe hebben die apu's nog niet het succes gebracht waar AMD op hoopte, onder meer omdat ook Intel het gpu-deel van zijn chips flink verbeterd heeft. Overigens was AMD na de overname van ATI in het verleden redelijk actief op de mobiele markt, maar de handheld-tak werd in 2009 verkocht aan Qualcomm, die veel succes had met de grafische technologie onder de naam Adreno, een anagram van Radeon.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-11-2012 • 11:00

108 Linkedin

Submitter: Anoniem: 64119

Lees meer

AMD viert veertigste verjaardag Nieuws van 1 mei 2009
AMD stoot chipproductie af - update Nieuws van 7 oktober 2008
Broadcom koopt AMD's digitale-tv-tak Nieuws van 25 augustus 2008
AMD ziet verlies groeien Nieuws van 20 april 2007
'AMD heeft oogje op ATi' Nieuws van 31 mei 2006

Reacties (108)

Wijzig sortering
Dat zou denk ik toch een slechte zaak zijn, het lijkt er op dat ze zelf het vertrouwen in hun produkt zijn verloren. Tuurlijk ze vechten als jaren in de underdog positie, maar dat houdt Intel scherp en in zekere zin ook betaalbaar. Als er geen concurrentie is dan gaan de prijzen de lucht in.

Een verkoop is natuurlijk geen faillissement, maar het geeft toch te denken. Evt. inversteerders willen toch graag winst zien en dat zal lastig zijn en voorlopig blijven.
Anoniem: 115433
@bonus14 november 2012 11:13
Dat zou denk ik toch een slechte zaak zijn, het lijkt er op dat ze zelf het vertrouwen in hun produkt zijn verloren. Tuurlijk ze vechten als jaren in de underdog positie, maar dat houdt Intel scherp en in zekere zin ook betaalbaar. Als er geen concurrentie is dan gaan de prijzen de lucht in.

Een verkoop is natuurlijk geen faillissement, maar het geeft toch te denken. Evt. inversteerders willen toch graag winst zien en dat zal lastig zijn en voorlopig blijven.
De waarde van het bedrijf kan je alleen door het opsplitsen krijgen, de GPU tak en de CPU tak , het enige wat de CPU tak heeft is de X86_64 er is momenteel geen enkele indicatie dat nieuwe processoren een groter marktaandeel gaat halen de APU is wel een uitzondering maar niet iets waar AMD opeens marktleider mee wordt.

Dan heb je het verhaal met GPU dat is ook iets waar men zich niet aan zal willen branden, Nvidia gaat al zo ver dat ze vaak hun kosten amper terug uit verkoop halen.

Zelfs al zou je er niet veel voor betalen neem je een enorm verlies en wat je overhoudt is minimaal en zal een hele tijd duren voor dat er behoorlijk winst wordt gedraait.
Dan heb je het verhaal met GPU dat is ook iets waar men zich niet aan zal willen branden, Nvidia gaat al zo ver dat ze vaak hun kosten amper terug uit verkoop halen.
Onzin...

2012 (financiel)
divisie: omzet / winst (in miljoenen)
gpu: 2542 / 528
psb (quadro): 864/327
cpb (tegra etc): 591/-207

Nvidia draait weer dikke winsten, ook operationeel.

Ati was voor de overname door AMD eerder het premium merk dan de prijsvechter. Wat mij betreft is AMD daar flink de fout mee ingegaan. Er waren destijds al hordes consumenten die zweerden bij Ati kaarten. Daarbij komt dat al +- 4 jaar op rij in het jaarverslag van AMD wordt vermeld dat er meer verkocht had kunnen worden als de productie minder beperkt was geweest. Iedereen met een basis inzicht in economie weet dat als de vraag groter is dan het aanbod een prijsverhoging mogelijk is.

Bovenop het verlagen van de marge is AMD er dus ook niet in geslaagd de omzet te maximialiseren en hebben ze dus (veel) te veel voor Ati betaald.

Dit betekent niet dat de gpu business per definitie niet interessant is... AMD pakt het gewoon niet handig aan. Dat er flinke knaken kunnen worden verdient blijkt vrijwel jaarlijks uit de cijfers van nvidia (kijk maar eens naar de laatste 10 jaar, opgeteld een miljarden winst).

Ik denk dat radeon prima zonder AMD kan, de vraag is echter of AMD zonder radeon kan Het antwoord daarop lijkt me nee gezien de APU strategie.

Nu windows 8 arm ondersteund kan het overigens best zo zijn dat Intel en dus ook AMD uit andere hoek(en) concurrentie krijgt. Er zijn nogal wat bedrijven actief op ARM gebied (qualcomm, nvidia, via, enz).

Voor AMD ziet het er gewoon niet zo gunstig uit. Zie ook de R&D uitgaven:

Nvidia 2012-2009:
1006, 848, 908, 855
AMD (2011-2009):
1453, 1405, 1721
Intel (2011-2009):
8400, 6600, 5700

Het budget van AMD wordt tussen cpu en gpu gedeeld. Aangezien nvidia zich kan richten op de gpu business wordt de achterstand steeds groter. Verschil met Intel is natuurlijk enorm. Splitsen van de reeds beperkte R&D tussen gpu en cpu kan dus alleen maar leiden tot achterstand op beide vlakken.

Hoe groot het probleem is wordt duidelijk de ontwikkeling van het budgeet. Volgens het verslag bevatten 2006 en 2007 de R&D van Ati. Global Foundries is opgericht in 2009.
2005:1144
2006:1190
2007: 1771
2008: 1848
2009: 1721
2010: 1405
2011: 1453

Met een beetje natte vingerwerk kun je schatten dat de R&D voor Ati ongeveer 600M bedraagt (tenzij er toen een grote toename van cpu research plaats vond) en de fabricage (global foundries) op 300M zat. Dan kom je uit op 600 vs 900 (nvidia) en 800 vs 6600 (Intel). Dit getal is vast te nuanceren maar het zal in ieder geval niet hoger worden dan de bedragen voor nvidia en Intel.

Aangezien AMD tot op heden nog nauwelijks iets heeft overgehouden aan de verkoop van Radeon kaarten (tientallen miljoenen per jaar) is dit redelijk problematisch.

Voor die achterstand was ik al bang voor tijdens de aankondiging van de overname van Ati. Gezien de huidige lineup en roadmap van AMD lijkt deze "voorspelling" te zijn uitgekomen. De vraag is nu wat ze gaan doen want hoe langer dit doorgaat des te groter de achterstand.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 14 november 2012 18:30]

Anoniem: 115433
@sdk198515 november 2012 02:36
Nvidia heeft wel degelijk problemen ;)
http://semiaccurate.com/2...nvidias-financial-parade/

Maar om terug te komen op AMD iedereen die basis inzicht heeft van de processor markt weet ook dat in jaarverslagen enigszins geweldige teksten komen te staan waar door mensen die investeren een geweldige deal voor geschoteld krijgen, dat jij dat gelooft om dat je naar cijfers blijft kijken en niet begrijpt dat AMD bij 95% van de computer gebruikers niet bekend is snap ik wel. Welke markt dan ?

Het komt er op neer is dat Rory Reed er niet veel zin meer in heeft, kan hij beter iemand zoeken die wel enigszins verstand er van heeft.
Dat is een opiniestuk uit April zonder bronnen... Ondertussen is uit de cijfers juist gebleken dat sinds Kepler de operationele marges op de gpu divisie enorm zijn gestegen (2011 zat nog op 30 miljoen oid).

Waarschijnlijk gevalletje van de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt...

Hele 28nm "probleem" komt hier op neer...
What this slide states — we can’t even call it a suggestion — is that smaller processes no longer improve yields by leading to a greater number of chips per wafer. Instead, the complexities and difficulties of manufacturing at the new process create a cost structure that provides precious little incentive to manufacture at the new process.
Oplossing is er echter ook al
As the process nodes shrink, it takes longer and longer for the cost-per-transistor to fall below the previous generation. At 20nm, the gains all-but vanish. Want to know why Nvidia rearchitected Fermi with a new emphasis on efficiency and performance/watt? You’re looking at the reason. If per-transistor costs remain constant, the only way to improve your cost structure is to make better use of the transistors you’ve got
http://www.extremetech.co...2nm-essentially-worthless

Uit de roadmap blijkt dat de volgende generatie Maxwell 2,5x betere performance per watt gaat krijgen dan kepler.
http://4.bp.blogspot.com/...0/s1600/nvidia-kepler.jpg

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 15 november 2012 13:47]

Dan heb je het verhaal met GPU dat is ook iets waar men zich niet aan zal willen branden, Nvidia gaat al zo ver dat ze vaak hun kosten amper terug uit verkoop halen
NVidia draait anders aardig winst, voor een groot deel uit hun (gp)gpu business.

En het los trekken van cpu en gpu is eem gepasseerd station, iedereen (intel, Qualcomm, ARM, nVidia) ontwerpt anno 2012 geintegreerde chips met gpu en cpu.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 14 november 2012 15:27]

Je hebt gelijk. Sowieso is het belachelijk dat er maar twee bedrijven zijn die in deze technologische sector zitten, waarin Intel duidelijk een monopoly heeft.

Totaal geen marktwerking. Dit kan worden verholpen indien intel na een aantal jaren (4-5 jaar) haar patenten en architecturen ter inzage beschikbaar moet stellen aan de concurrentie.

Dat is natuurlijjk niet gewenst, maar het is te vergelijken met voetbal clubs. Een Real Madrid, Chelsea en Manchester City kopen alle talent weg, waardoor de concurrentie nauwelijks nog kans maakt, en de geldstroom wordt geblokkeerd, en er vervolgens nog minder geïnvesteerd kan worden, etc, een neerwaartse spiraal.

Bovengenoemde geldt ook voor AMD die met beperkte budgetten nooit dermate kan investeren in R&D dat het Intel daadwerkelijk gevaarlijk nadert.
Bovengenoemde geldt ook voor AMD die met beperkte budgetten nooit dermate kan investeren in R&D dat het Intel daadwerkelijk gevaarlijk nadert.
Natuurlijk kan dat wel, dat hebben ze bewezen met de athlon en nadien de 64bits processoren. Om innovatief te zijn volstaat het niet van een zak vol met geld te hebben. Helaas is de innovatie bij AMD stilgevallen.
Er zijn heel veel andere grotere chip bedrijven dan AMD die het wel goed doen: Samsung, Apple, Qualcomm, TI, nVidia, IBM, Oracle. De problemen bij AMD liggen voornamelijk aan hen zelf.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 14 november 2012 14:19]

Intel word wel scherp gehouden in toekomst (ARM).
AMD zelf laat in een verklaring weten achter de ingezette koers te staan en hier groei voor de lange termijn van te verwachten.
AMD heeft gewoon geld nodig. Geld, geld, en nog eens geld. Ze mist momenteel de slagkracht om Intel te counteren. Op zoek naar een nieuwe kapitaalkrachtige eigenaar of partner lijkt mij een logische zet. Zoals we AMD volgen kunnen we het er over eens zijn dat AMD klemgezet lijkt. AMD moet uit die situatie. Veranderen geblazen dus.

Het zoeken van een kapitaalkrachtige eigenaar kan AMD de slagkracht geven om terug te komen en hun plannen, die AMD zeker zal hebben, tot uitvoer te laten komen. Wel denk ik dat AMD wat focus mist op welke gebieden ze echt wil concurreren. Momenteel treft ze in alle gebieden geduchte concurrenten aan die goed zijn op een specifiek vlak. AMD schaakt op wel drie of vier borden tegelijk met deze specialisten.

[Reactie gewijzigd door teacup op 14 november 2012 20:47]

het (verschil in) kapitaal is wat Intel wél mogelijk maakte elke 2 jaar een die-shrink en nieuw platform uit te kakken, dus in dat opzicht heb je gelijk.

Is de bult investering echter een garantie dat je weer een procent of 15~20 extra marktaandeel terugpakt, want dat zal (erg) ruw geschat het toch moeten opleveren? Intel zal zeker niet zoals in de P4 tijd gewoon stil blijven zitten.

Niemand is echter gebaat bij AMD failliet laten gaan, vreemd genoeg zelfs juist hun grootste concurrenten niet, maar deze zullen in eerste instantie niet het bedrijf zijn die AMD kunnen kopen. De vraag is dus welke kandidaten staan klaar om zo'n bedrijf op te kopen...

En hoe zit het nou met die damn chipsets, want het lijkt me dat Intel aan een zeer enrstige vorm van koppelverkoop doet met z'n CPU's. Zowel Nvidia als AMD zouden nog best wat kunnen verdienen als ze ook chips voor Intel platform zouden uitbrengen.
Het lijstje logische overnamekandidaten is al jaren hetzelfde: chipdesigners Samsung, Qualcomm, Apple, Oracle, IBM, en evt nog OEMs als HP/Dell/Lenovo.

3rd Party chipsets zijn een uitstervend concept, alles gaat on-die (SoC/APU).

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 15 november 2012 10:28]

Een mogelijk scenario is door SA uitgelicht: Apple zou (onder Steve Jobs) erg geinteresseerd zijn in de Llano maar door productieproblemen van de chip afgehaakt zijn. AMD is intussen van GF afgesplitst waardoor een evt. overname makkelijker en veiliger is.

Apple zou bovendien het hele ontwikkelingsprocess aan kunnen sturen, iets wat bij Intel niet mogelijk is. De kennis en patenten zijn ook van grote waarde. Het hoeft overigens geen klassieke 'verkoop' te zijn. Met een meerderheid in aandelen en een geldinjectie zouden ze hetzelfde kunnen bereiken zonder de x86 licensie te laten vervallen. Toevallig zit Apple op een grote berg geld ;)

[Reactie gewijzigd door C.Hariri op 14 november 2012 11:23]

Apple heeft ondertussen zijn eigen chipdesign afdeling opgezet na de aankooop van PA Semi, Anobit, Intrinsity en delen van Freescale. Het heeft AMD niet nodig. Dat gezegd, AMD kost maar 1.5 miljard, dat is geen grote aankoop. Als Apple werkelijk geinteresseerd is dan gaan ze niet aanklooien met minderheidsaandelen of andere complexe constructies lijkt me, die kopen gewoon de hele tent, dat hebben ze met al hun andere overnames ook gedaan.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 14 november 2012 11:54]

apple verkoopt meer dan alleen ipads he... waar jij het nu over hebt is arm, amd doet x86... apple zal echt niet de fout maken om van x86 af te stappen voordat iedereen dit doet.

een Apple Manufactored Device - IEW ik moet er eigenlijk niet aan denken...
Ik denk dat Apple binnen nu en 4 a 5 jaar toch ook hun 'desktop' lijn op ARM laat draaien. Ik denk niet dat ze nu nog veel gaan investeren in x86, enkel wat nieuwe chipjes van intel kopen wanneer die beschikbaar zijn en ter zijner tijd volledig over gaan op ARM.

Intern zal OSX al prima draaien op ARM, bij de ontwikkeling van OSX was direct ook bijvoorbeeld Intel support toegevoegd, hoewel dit pas 7 jaar later voor de consument beschikbaar kwam.

iOS is OSX met een andere schil en wat optimalisaties, maar de core is beide keren Darwin. iOS draait zelfs een nieuwere versie van darwin dan OSX zelf.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 14 november 2012 21:08]

Anoniem: 115433
14 november 2012 11:03
Wat een onzin, de enige manier waar en wanneer dit gebeurd is wanneer de X86 licentie komt te vervallen. Want die is niet geldig bij verkoop van AMD.
Ik begrijp niet wat je bedoelt met de X86 licentie, maar die zal misschien ook overgekocht kunnen worden.
Wat ik mezelf afvraag: wie zou AMD willen kopen? Ze hebben een jarenlange achterstand op het gebied van CPU's en het ziet er nergens naar uit dat ze dit zullen inhalen. Leuk dat ze goedkoop zijn, maar de consument heeft liever prestaties en zuinige (stille) systemen.

Daarbij: hun geïntegreerde GPU's zijn supperieur boven die van Intel, maar ook hier: who cares? Wil je gamen, dan koop je toch een dedicated GPU. Intel pakt het slimmer aan, die hebben door dat klanten niet meer bij elk systeem een GPU erbij willen kopen om alleen maar beeld te kunnen hebben. Daarbij is de geïntegreerde GPu voldoende voor HTPC-activiteiten, dat is de andere reden om een CPU met geïntegreerde GPU te kopen.

Kortom: AMD faalt op de CPU markt, en concurreert op de GPU-markt, in een gebied zonder klanten...
Alleen de dedicated GPU-afdeling is interessant...
Ik begrijp niet wat je bedoelt met de X86 licentie
Wat hij bedoelde is dat de x86 licentie niet overdraagbaar zou zijn bij een verkoop van het bedrijf, weet alleen niet of dat nog steeds zo is, sinds de afkoop van de rechtszaak van AMD tegen Intel.

Samsung zou best eens interesse kunnen hebben of Lenovo, beide van wegen zowel CPU als GPU IP

Waar beide waarschijnlijk niet veel interesse hebben in de consumer CPUs, maar meer in de server CPU's en GPGPU kant van AMDs portfolio.

Waar Samsung met zijn eigen Fabs de beste kandidaat is, en genoeg geld heeft om AMD weer een gezond bedrijf te maken.
En kunnen ze meteen hun DRAM fabs waar ze toch mee willen stoppen, re-toollen voor CPUs. :+

Voor Lenovo als Chinees bedrijf is de IP in handen te krijgen zeer interessant, maar om die zelfde reden zal de US de zaak zal waarschijnlijk proberen te blokkeren.

Niet dat het zal gebeuren, zijn beslissingen die ver boven mijn salaris zitten, maar als het gebeurt is het waarschijnlijk voor die reden, en als ze x86 server CPUs blijven maken, mogen we blij zijn, want dan zullen ze vast ook consumenten CPUs blijven maken.

offtopic:
Al met al heeft Intel met hun vuile spelletjes AMD uit de mark kunnen drukken, en de rechtszaken afkunnen kopen voor een schamele $3.5 miljard dollar.

Wat op het eerste gezicht veel lijkt, tot dat je bedenkt dat ze vorig jaar 54 miljard omzet hadden met een winst van 12 miljard, en totaal activa van 71 miljard, en een totaal eigen vermogen van 50 miljard

Waar ik ergens gelezen heb dat de echte schade van het gedrag van Intel, ergens tussen de 20 en 150 miljard lag, afhankelijk meest ongunstige en meest gunstige prognoses van AMDs omzet hadden ze een eerlijke kans gehad, en had AMD nu zeer waarschijnlijk nog steeds in de zwarte cijfers gezeten.

En hoewel Intel nog steeds de grootste zou zijn geweest, had de kans groot geweest dat AMD een gezond bedrijf was geweest dat producten op tijd op de markt had gebracht.
Zo iets als een verhouding van Grolsch tegen over Heineken, kleiner maar een gezonde concurent..

[Reactie gewijzigd door player-x op 14 november 2012 14:38]

Het is trouwens een 'relatie licentie' Intel heeft die afgegeven in ruil voor het gebruik van de x86_64 instucties
En denk dat die dus wel overdraagbaar is aan degene die dan dus de x86_64 licentie bezit
Anders zou Intel ook met het probleem zitten van 64bitters (proost) en dus Itanium weer moeten pushen
Zou jij willen dat AMD zich terug zou trekken uit de x86-CPU markt? Persoonlijk is dat een situatie waar ik absoluut niet naar terug wil. De tijd na de Pentium 2 was namelijk echt een drama, Intel bakte er toen helemaal niets van en deed alleen aan omzet optimalisatie. Pas na de dreun die het kreeg van de Athlon en Althlon 64's ging het pas weer echt goede CPU's maken.

Daarbij is AMD in het midden en budget segment van de markt echt een solide keuze en kunnen consumenten echt leuke systemen kopen voor goede prijzen. Mocht AMD wegvallen zal dat nog maar heel eventjes zo zijn.

Aan de andere kant is er met de opkomst van de ARM processor steeds minder plaats voor AMD in haar huidige vorm. Het is nog maar een kwestie van tijd voor ARM zich definitief in de 'normale' desktop en laptop begeeft.

Overigens zijn er genoeg bedrijven die AMD willen kopen alleen al vanwege haar x86-64 patent en ongetwijfeld legio andere tech patenten van grote waarde.
In het midden- en budget kun je heel leuke systemen samenstellen op basis van AMD processoren die echt meer dan voldoende mogelijkheden hebben voor heel veel gebruikers, ik schat zeker > 80%.

Recentelijk voor mijn broer een systeem gemaakt op basis van een A10 5800K (maar had ook prima een A8 3800 kunnen zijn), ASRock moederbord, 8GB werkgeheugen, een Seagate Momentus XT hybride ssd/harde schijf, cheap ass kast met fatsoenlijke Be Quiet! voeding en een fatsoenlijke aftermarket koeler. Resultaat is een onhoorbaar, heel erg soepel draaiend systeem met veel opslagruimte en dat voor een prijs ergens tussen de 3 en 400 euro.

Als ze nu ook nog een die-shrink voor elkaar weten te krijgen komende tijd zodat ze minder energie verbruiken, dan zijn het voor mij echt helemaal top-processoren!
In het midden- en budget kun je heel leuke systemen samenstellen op basis van AMD processoren die echt meer dan voldoende mogelijkheden hebben voor heel veel gebruikers, ik schat zeker > 80%.
En die mensen kopen voor een (groot) deel blijkbaar toch Intel CPU's. Een CPU kan best verschrikkelijk goed zijn, of veel waar voor zijn geld bieden, als ze niet verkocht worden heb je er niks aan als fabrikant.
neen, die mensen kopen een computer. De verkoper/producent verkoopt gewoon liever een (w) intel.
Ze hebben een jarenlange achterstand op het gebied van CPU's en het ziet er nergens naar uit dat ze dit zullen inhalen. Leuk dat ze goedkoop zijn, maar de consument heeft liever prestaties en zuinige (stille) systemen

Dit is echt onzin van de bovenste plank. ze zijn misschien ietsje langzamer op bepaalde gebieden, maar alleen een tweaker zal dit snelheids verschil belangrijk vinden.

reviews: AMD FX-8350: hoop aan de horizon?

voor de dagelijkse taken als internet, word, video en af en toe een spelletje zijn alle procs meer dan voldoende. De gemiddelde consument kijkt voornamelijk naar prijs en eventueel of ze het merk kennen en vertrouwen.
Het is nog maar de vraag of de X86 licentie niet meer geldig zal zijn. Als deze niet meer geldig zou zijn betekend die dat Intel een monopoliepositie krijgt. Intel zal daar niet op zitten te wachten aangezien men dan onder verscherpt toezicht zal komen te staan om misbruik van die monopolie positie te verhinderen.
Als AMD dus verkocht gaat worden zal het zeker een mogelijkheid zijn dat de licentie ook meeverkocht wordt.
Daarnaast is het de vraag of de licentie überhaupt vervalt als er andere aandeelhouders komen. De licentie loopt op amd en of daar een voorbehoud is is voor aandeelhouders is nog maar de vraag.
Nu lijkt x86 toch al minder groot te worden in de toekomst, het lijkt er niet op dat er veel gas achter een x86 tablet komt welke de Pad's en Tab's van deze wereld gaat weg vegen.
Ze komen langzaamaan wel nu: Surface Pro, ATIV SmartPC, etc. Intel komt natuurlijk vanuit een positie van 0% marktaandeel, we zullen zien of x86 zich een plaatsje kan veroveren

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 14 november 2012 14:51]

Volgens mij interpreteren mensen het artikel verkeerd. Het gaat niet om de verkoop van heel AMD aan een ander bedrijf, maar om de verkoop van een of meerdere onderdelen of andere eigendommen:
AMD zelf laat in een verklaring weten achter de ingezette koers te staan en hier groei voor de lange termijn van te verwachten.
Als het bedrijf zou ophouden te bestaan zouden ze natuurlijk niet spreken van groei in de toekomst.
Das dus het leuke: Intel heeft idd x86 licentie volges mij. Maar AMD heeft weer de 64 bit licentie op de x86. ;)
idd. En ik kan me geen wereld zonder AMD voorstellen eerlijkgezegd. Dan MOET je dus voor elke situatie altijd een dure Intel oplossing kiezen!

Geef mij een cheap ass fanless snelwerkende multifunctionele HTPC (multifunctioneel als in downloadbak en surfen). Dan kom je uit bij de E-350/E-450 en straks hopelijk E2-1800 in een kastje van €40 die niet veel groter is dan een Mac Mini. Dit soort systemen hebben toekomst voor de desktop markt. Zowel zakelijk (achter een schermpje geplakt) als particulier.

Bij Intel zie ik daar geen betaalbare oplossing voor.
Ik denk dat het feit is dat de huidige chipmarkt qua volume gedomineerd wordt door chips voor telefoons en tablets.

De PC zoals wij die als tweaker-apparaat kennen begint een niche product te worden, helaas maar waar :)
Vandaar dat PC games nog steeds met massieve aantallen worden verkocht, die absoluut niet op zo'n 'flut cpu' van een tablet of telefoon kan draaien?
Vandaar dat PC games nog steeds met massieve aantallen worden verkocht, die absoluut niet op zo'n 'flut cpu' van een tablet of telefoon kan draaien?
Ik heb zo'n flauw vermoeden dat die 'massieve aantallen' in het niet vallen in vergelijking met de verkoop van games voor de mobiele apparaten.
Volgens http://en.wikipedia.org/w..._best-selling_video_games

PC: The Sims 2 -> 20 miljoen.
Mobile: Angry Birds: 1 miljard.

En opvallend is dat een deel van die games die goed verkopen op de PC, ook op de tablet te krijgen zijn, zoals The Sims...
het ligt maar aan de bron die je gebruikt

http://blog.toggle.com/top-5-best-selling-pc-games/
GTAIV 17 miljoen
the sims 16 miljoen
CoD world at war 13 miljoen


http://www.sk-gaming.com/...ling_PC_games_of_all_time
1st The Sims (2000) - 7 Million copies
2nd StarCraft (1998) - 7 Million copies
3rd Myst (1993) - 6 Million copies
4th The Sims II (2004) - 6 Million copies
5th Half-life II (2004) - 6 Million copies
6th Minecraft (2011) - 5.3 Million copies
7th Battlefield 3 (2011) - 5 Million copies
8th Simcity 3000 (1999) - 5 Million copies
9th Half-life (1998) - 5 Million copies
10th WoW: Cataclysm (2011) - 4.7 Million copies


http://www.gamasutra.com/..._Million.php#.UKOiTIZYg08
bejeweled 50 miljoen keer, en 500 miljoen keer als je alle platformen telt.


http://www.vgchartz.com/gamedb/
een lijstje van alle platformen bij elkaar
wii sports 97 miljoen(wii)
super mario bros 40 miljoen(NES)
pokemon red/blue/green 31 miljoen (gameboy)
new super mario bros 28 miljoen (nintendo DS)
GTA san andreas (PS2) met 20 miljoen.
kinect adventures (xbox360) 17 miljoen
the sims (PC) 11 miljoen (plaats 41 in de lijst )

het eerste niet nintendo spel staat op plek 16. de volledige top 15 wordt dus gedomineerd door games voor een nintendo console ( 7 keer de wii, 2 keer de NES, 3 keer de gameboy. 3 keer de DS)


maar wat verder opvalt over AMD en de platformen.

de processor van de wii komt van IBM
de gpu van de wii komt van AMD.
het best verkochte game platform draait dus op chips van IBM en AMD, en niet van intel.
en de pc games staan dus ver onderaan qua meest verkochte games. van de pc als het game platform hoeft amd (en intel) het dus niet te hebben.

er worden 350 miljoen computers per jaar verkocht
http://www.statisticbrain.com/computer-sales-statistics/
hiervan is 74% voor het bedrijfsleven.
dat brengt het aantal op 91 miljoen computers per jaar voor de consumenten
er worden dus 91 miljoen pc's verkocht met het X86 platform

er worden 150 miljoen smartphones per kwartaal verkocht = ongeveer 600 miljoen dit jaar.
http://www.email-marketin...smartphone-statistics.htm

91 miljoen computers waarop maar een klein percentage spellen worden gespeeld (betaalde spellen, patience telt dus niet)
voor smartphones zijn het dus 600 miljoen potentiele klanten waarop door iedereen spellen worden gespeelt en opbrengsten ontstaan ( uit advertenties, in-game aankopen of het spel echt kopen).

het is dus duidelijk dat amd (en intel) in de toekomst dus niet veel aandacht meer zullen schenken aan het game platform dat de PC heet. het is een relatief kleine markt in vergelijking met de rest
Een klein maar toch belangrijk puntje wat jij vergeet mee te wegen.

Een spel voor de smartphone kost maximaal een euro of €5,-

Een spel voor de computer kost nieuw al gauw een euro of €50,-

Het gaat niet alleen om het aantal verkopen, maar de winst die met de spellen gemaakt worden. Computerspellen zullen vast en zeker meer geld kosten om te maken, maar ik vraag me af hoe veel meer daadwerkelijk.
De angry birds die je nu pakt is de gratis versie.
Als je dat vergelijkt met de betaalde versie zijn de aantallen ineens een stuk lager:

Angry Birds: 12 miljoen.

Gratis games voor de pc zijn er ook, en die gaan ook heel er goed, maar in jou bron zijn daar geen aantallen van.

Kan helaas nu even niks zoeken over de best gedownloade gratis games, zit achter een proxy
"Also, sales from digital distribution stores (such as Steam, Direct2Drive, etc.) are omitted as a result of the NPD Group and similar organisations being unable to accurately track these sales."

En hoe kom je erbij Angry Birds (freemium/gratis) te vergelijken met een betaald spel?
Betaalde Angry Birds staat op 12 miljoen, wat dus 8 miljoen minder is dan de Sims.

Wat jij hier aan het doen ben is expres informatie achterhouden van je bron, dat is zeer onbeschoft.


Kennelijk wordt ik omlaag gemod hiervoor? Iemand probeert een argument te stellen, ik weerleg die en wijs hem op het feit dat hij een bron expres verkeerd gebruikt om zijn argumentatie te verdedigen. Ondertussen wordt tha_crazy omhoog gemod, die hetzelfde zegt?

[Reactie gewijzigd door TrisBe op 14 november 2012 18:22]

Het gaat over relatieve volumes. :)
En PC's gaan natuurlijk langer mee!

Voorheen rende je elk half jaar naar de PC boer om de nieuwste games te kunnen spelen. Tegenwoordig kan een high-end PC van zo'n 2 jaar oud de nieuwste games redelijk goed hebben.

[Reactie gewijzigd door merauder op 14 november 2012 13:12]

Waarschijnlijk hebben al die 'gamers' gewoon een veels te dure laptop gekocht... ;)
Een eigen desktop samenstellen is iets wat helaas gewoon veel te weinig gebeurt, kant-en-klaar-spul is gewoon de markt.
Inmiddels zitten ARM chips als de Snapdragon S4 pro, Samsung Exynos 5 en Apple A6X al vrij dicht op de performance van een E-350.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 14 november 2012 12:13]

Voor het gros van de functies voldoet de hedendaagse arm ruimschoots. Internet, tekstverwerken, foto's bewerken en media afspelen krijgen ze een dikke voldoende.

Als je een spel wilt spelen dan kom je tekort, echter zijn er verschillende kleinere games juist bedoeld voor deze platformen en die vinden ook gretig aftrek.
En ik kan me geen wereld zonder AMD voorstellen eerlijkgezegd. Dan MOET je dus voor elke situatie altijd een dure Intel oplossing kiezen!
Genoeg ARM fabrikanten, IBM, Oracle...
Wat heb je nou aan ARM fabrikanten als het gaat om x86 CPU's ?
ARM is echt (nog) geen vervanger voor gaming, of andere zware programma's
De consoles draaien op POWER cpu's en zijn aardig succesvol. Mobile gaming is een enorme markt en is allemaal ARM.

En zware programma's, je kan altijd een IBM Power7 of SPARC machine kopen die krachtiger is dan een Intel.
Deze zijn echter niet X86 compatible, waar zo'n beetje de hele wereld op draait momenteel.
waar zo'n beetje de hele wereld op draait momenteel
Alleen in de desktop wereld, telefoons en tablets zijn nog steeds allemaal ARM gebaseerd.
en waar draaien de meeste tripple A games op?

juist ja X86 OS windows....
en Angry birds is geen Tripple A game

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 14 november 2012 20:47]

Op IBM's processoren (PowerPC in de Xbox, en die van de PS3 is dacht ik ook een IBM procesor) ;)
Cell is een Sony/Toshiba chip, maar idd hij gebruikt IBM's Power instructieset.
idd. En ik kan me geen wereld zonder AMD voorstellen eerlijkgezegd. Dan MOET je dus voor elke situatie altijd een dure Intel oplossing kiezen!
Bij 'verkoop' komt er alleen een andere naam op te staan. Dit zou nVidia kunnen zijn, maar ook VIA of zelfs S3, Creative, Matrox of welke naam dan ook. Persoonlijk hoop ik op een Europeese koper wanneer het daadwerkelijk verkocht wordt. Het wordt namelijk wel eens tijd dat Europa mee gaat spelen op de technologie markt. Het zijn nu voornamelijk Amerikaanse bedrijven (Intel, AMD, Apple, Google, Microsoft, Facebook) die de scepter zwaaien.
intel celeron B8xx /?? een sandy bridge chip met gelijkwaardige over betere cpu performance, alleen een slechtere (maar toch redelijke), GPU... en zeker betaalbaar...

maar idd een wereld zonder amd zou niet vraag zijn in de markt daar boven, de amd a6 / a8 / a10's zijn toch redelijke concurerend met de budget meuk... incl alle i3's van intel, en mogelijk zelfs enkele i5's. als je naar werkelijke performance noden kijkt ... is dat voor 90+ % van de markt goed genoeg.

dat er zoveel mensen zijn die dom genoeg zijn om steeds weer in hypes als: 'hoe sneller hoe beter' of 'minder dan een quadcore is te weinig in je laptop' ... te blijven trappen is eigenlijk onvoorstelbaar. want dat is nergens goed voor (behalve dan eneco)..
"AMD heeft moeite om te concurreren [...] met ARM op de tabletmarkt, "
ARM maakt geen chips, maar verkoopt licenties om ARM-based processors te mogen maken. Wat ik niet helemaal snap is waarom AMD niet zelf chips maakt op basis van een ARM licentie. Als Intel en Qualcomm een ARM licentie hebben, waarom AMD dan niet?

Op wikipedia staat namelijk: "ARM only licenses its technology as intellectual property (IP), rather than manufacturing its own CPUs. Thus, there are a few dozen companies making processors based on ARM's designs. Including Intel, Samsung, Texas Instruments, ... , Nvidia, Qualcomm, STMicroelectronics and Renesas have all licensed ARM technology"
Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/ARM_Holdings
Dan duik je een markt in waar al enorm kleine marges zijn op de chips, welke deel wil je daar nog gaan bedienen?
AMD heeft net zijn chipproductie afgestoten, dus is het ondenkbaar dat ze zelf weer chips gaan maken..
Zijn er niet geruchten dat zowel de nieuwe generatie playstation als de nieuwe generatie xbox APU's van AMD gaan bevatten? Ik neem aan dat de productie daarvan toch AMD een boost zou moeten kunnen geven.
Wordt geen winst op gemaakt, nouja, amper winst.
Uiteraard word daar wel goed winst op gemaakt.
Niet voor niets doen Nvidia en AMD altijd heel wat moeite om dat soort contracten binnen te halen.

Waar jij waarschijnlijk aan denkt is dat Microsoft en Sony op de hardware geen winst maken. Dat komt omdat zij een normaal bedrag moeten betalen voor de onderdelen, en vervolgens hun winst uit de software halen.
Vreemd dat AMD nadenkt over een mogelijke verkoop, zo slecht gaat het toch niet?
AMD verkoopt vooral Llano-apu's aan desktopfabrikanten; aan consumenten lijkt het de processors minder goed te kunnen slijten. Dat zou veroorzaakt zijn door productietekorten in het verleden.
[...]
De vraag naar de nieuwe Trinity-generatie apu's voor laptops compenseerde de daling van Llano-verkopen echter goeddeels.
Het enige wat ik kan bedenken is dat er door de crisis tijdelijk wat minder vraag naar pc's is, maar dat zal op lange termijn toch wel weer aantrekken. Een verkoop lijkt me een nogal rigoureuze stap.
Kijk maar even naar de financiele cijfers van AMD, zo slecht gaat het wel.
Ik weet niet in welke markten AMD allemaal zit, maar als het grootdeels/alleen PC/laptop/overige micro-controllers/GPU gerelateerd is, dan zullen de steeds krachtiger tablets en smartphones ook nog wel meer afsnoepen van hun huidige marktaandeel (tenminste: waarom gokt MS met Windows 8 zo erg op de mobile markt? Dat heeft vast een reden).

Als de 'crisis' ook nog eens gevolgen heeft voor de PC verkopen, dan zit AMD niet in een florisante positie.

Ik zal zelf niet snel overstappen naar een non-x86 alternatief, maar kan me voorstellen dat mensen die alleen maar email/internet nodig hebben, helemaal niet meer vast zitten op x86 (mac is een te duur alternatief). Zeker als het nog eens portable, mobiel etc moet zijn.
AMD had een geweldige CPU de 6 core Phenom 2.

Snel voor integers. Goedkoop en vrat niet meer dan intel cpu's onder full load als we goed nameten.

Dan komen ze ineens uit, jaren later met bulldozer. Meer dan factor 2 meer transistors en maar 4 cores (modules) die dan net als intel aan hyperthreading doen. Bovendien vreet die cpu dan ook nog enorm veel stroom. En dit alles op een NIEUWE proces technologie.

dus ze verprutsen het dan op 6 manieren technologisch gesproken:
- nieuwe procestechnologie en nieuw product is niet sneller voor veel workloads
- hij vreet meer stroom
- heeft niet meer cores (modules) dan intel
- joekel van een L2 cache waardoor ze nooit veel modules op 1 cpu kunnen stoppen
- door enorm stroomverbruik is het natuurlijk ook niet erg geschikt als laptop processor
- dure productiekosten per cpu wegens zoveel transistors

Dan hebben ze dus inferieur product. Hoe kun je je dan goed positioneren in de markt?

Juist: door goede helpdesk en eerlijk te zijn.

Dat 1e punt schoot AMD altijd al tekort. Ik herinner me nog telefoongesprekken met AMD representatives in 2007 en dat was onlangs niet anders. Gewoon complete chaos dat management waar niemand verantwoordelijk is voor iets.

Op dat laatste punt : eerlijkheid, daar schiet AMD afgelopen paar jaar enorm tekort. Mensen zeggen niks maar gaan gewoon niet zaken met je doen als je niet eerlijk bent.

Als je zegt: "dit was een gedrocht deze CPU, maar er komt een betere snel aan", dat is eerlijk.

Nee wat doet AMD?

Die hoort ergens dat er kritiek op bulldozer is omdat hij te veel transistors heeft, namelijk rond de 2 miljard.

Een getal eerst ook verspreid door AMD. Dan ineens verspreiden ze een 'creatief geteld aantal transistors'. Namelijk rond de 1.2 miljard. Natuurlijk wat cache niet meegeteld... (vast de sram, dus de L3, niet meegeteld).

Potentiele klanten stemmen dan met de voeten.

De champagne zal nu wel ontkukrt worden bij intel, we zullen de prijs ervoor moeten betalen zo'n monopolie.

Na het strippen van patenten van AMD, dan is het een bedrijf dat opereert in de marge.

Kijk ook eens goed wat voor complete mismanagement er is bij AMD op allerlei fronten.

Om 1 front eruit te pikken: prijsbeleid.

Ze generatie hiervoor de X6 was een prima cpu die goed verkocht. Maar hij is uit de handel min of meer genomen want ze moesten per se bulldozer verkopen.

Als ze die nu voor 90 a 100 dollar zouden dumpen dan verkopen ze die vast nog wel.
Voor 90 a 100 dollar krijg je echter totale junk bij AMD.

De 6 cores zijn nooit goedkoop gedumpt.

De opterons zijn ook niet goedkoop. Je maakt mij niet wijs dat de productieprijs van die dingen op 1000 dollar ligt. Ik vermoed dat het rond de 150 d ollar ligt.

Als ze van die bulldozer de 16 minicore versies, wat 2 cpu's aan elkaar gelijmd zijn, als ze die voor 500 dollar verkopen, dan gaan er vast wat bedrijven overstag.

Op dit moment kopen die allemaal intel natuurlijk.

Als zo iets 1000+ dollar is dan wordt het weinig verkocht. Het vermarkten van 8 minicore opterons is ook zo iets vreemdsoortigs.

We snappen dat hun Arabische investeerders graag dingen naar zich vernoemen. Dat is nu eenmaal zo met lui die fallus symbolen, wolkenkrabbers van een kilometer hoog bouwen, waar de hele bevolking van UAE inpast.

Maar moet je nu per se de code naam Abu Dhabi geven aan die Opteron CPU? Dan koopt in USA en West-Europa niemand dat ding meer natuurlijk behalve als hij bijna gratis is.

Stel je bouwt een 4 socket machine mer Opteron 6328 erin. Deze cpu is even snel als een 4 core intel @ 2.8 Ghz.

Dus een 2 socket intel E5 is vet sneller dan dit. Die heeft namelijk ook 16 cores EN vreet factor 2 minder stroom onder full load want het is 1 cpu en dit zijn er 2.

Deze cpu veel stroom van AMD.

Je kunt dan niet verwachten dat mensen er $575 nieuwprijs voor willen betalen.
Dat is een compleet belachelijke prijs hiervoor.

Want die machine vreet dus 550 watt onder full load en stroomverbruik in serverruimtes telt.
Dus je kunt ueberhaupt alleen verkopen als je goedkoop bent.

Daarentegen heeft AMD wel een prima CPU die ik graag zou willen hebben de 6180SE. Vorige generatie. Die verkopen ze echter niet voor een prikkie.

Als ze die nieuw verkopen voor 400 dollar dan slijten ze er megaveel van. Verkoop die ze anders gewoon NIET hebben.

Je kunt niet denken dat je goed verkoopt als je zo duur bent als AMD.

In theorie is enige wat echt goedkoper is dus dan intel een 64 minicore (32 modules) machine bij AMD.

Maar dan ben je wel 6000 dollar aan CPU kosten kwijt, want die cpu kost $1392 nieuwprijs en dat is gewoon TE VEEL.

Die 4 socket AMD machines worden gewoon niet gebouwd als je al bijna 6000 dollar aan 4 cpu's kwijt bent terwijl die machine 700 watt vreet onder full load.

In theorie lijkt het een koopje die AMD machine, maar niemand koopt die cpu's tenzij ze goedkoop zijn.

Intel verkoopt van die 4 socket CPU's namelijk ook extreem weinig. De paar bedrijven die WEL zo iets bereid zijn te kopen en fiks te dokken, die kopen dan gelijk een intel machine (voor 50k+ dollar).

AMD heeft niet begrepen volgens mij dat als je cpu's factor 2 trager zijn bijna dan de intels, dat je dan simpelweg spotgoedkoop moet zijn.

Ze hebben wel iets lagere prijzen maar niet genoeg om de consument te overtuigen.

Dit waar ze natuurlijk die cpu's niet drukken voor 1349 dollar. Misschien hooguit 175 dollar kost dat.
AMD kan ze niet veel goedkoper maken dan ze nu doen, ze maken al nul marge.
We kunnen vrij simpel uitrekenen wat het produceren van bijvoorbeeld die X6 AMD processor kost.

De denkfout die AMD maakte is dat consumenten wel een bulldozer kopen of een X4 waar winstmarge groot op is als ze de X6 van de markt af gooiden, want veel consumenten zouden anders 'geneigd zijn' de x6 te kopen in plaats van een bulldozer en een X6 kunnen ze glashelder niet duur aanbieden.

Als we gewoon uitrekenen gezien de grootte van de X6 kunnen we een yield van iets boven de 85% verwachten - dat is vrij realistisch.

We rekenen uit het aantal X6 cpu's dat je uit een wafer haalt.

Dus zeg we gaan uit van 346 mm^2 voor de 1090T, dit op een oude 45 nm fabriek, wat natuurlijk nog prima produceren kan nu.

Dan bij 300 mm wafers praten we over oppervlakte is 0.25 * pi * 300^2 = 70685 mm^2
Nu verlies je een percentage aan het feit dat het cirkel is. We doen het toch al met grove getallen dus we maken daar 5% van (het is echt minder hoor). Dan pakken we dus gewoon 80% voor de yields inclusief randverlies.

0.8 * 70685 / 346 = 163 prima werkende X6 cpu's per wafer.

Voor kleine builds kun je dit al commercieel inslaan op 40-45 nm voor $995 per drukgang. http://selantek.com/index...ct/product&product_id=225

Nu is de Thuban X6 dus SOI metaallaagjes en dat is een goedkopere productietechnologie.

Laten we uitgaan van $500 per laag en 13 lagen (het is mij onbekend hoeveel metaallagen de Thuban heeft).

13 * $500 = 6500 dollar

Productieprijs per CPU : 6500 / 163 = $40 per CPU

Dat is ook een realistische prijs bij deze enorme massaproductie. De verkoopprijs destijds van $199 reflecteerde deze productieprijs ook. Hij lag met zekerheid onder de $50 en zeer wellicht boven de $30. Zo rond de $40 per CPU klinkt realistisch voor deze CPU.

Als je zelf CPU's laat produceren (simpele) dan kost dat ook zo'n $50 per cpu als je er 1000+ drukt.
Je kan het ook andersom berekenen: als je even AMD's laatste kwartaalcijfers erbij haalt, maken ze $1.269 miljoen omzet. Directe kosten (voornamelijk productie & distributiekosten) waren $877 miljoen. AMD geeft geen cijfers over de aantallen (gpu/apu/cpu) chips die ze verkopen, maar dat zou zo rond de 25 miljoen moeten zitten (8 miljoen discrete GPU's, 17 miljoen x86) als ik grofweg kijk naar hun marktaandeel. Dat impliceert inderdaad dat ze gemiddeld iets meer dan $35 per chip kwijt zijn. Da's natuurlijk een gemiddelde, een klein GPU of Brazos chipje is uiteraard goedkoper dan een Piledriver of Trinity, dus ik denk dat je helemaal niet ver weg zit met die $40 aan pure wafer kosten voor een grote chip als X6.

Helaas is die marge te klein om nog genoeg over te houden voor de andere uitgaven: R&D, overhead, de verkooporganisatie, etc. Chipdesigns komen niet uit de hemel vallen, en klanten halen ze niet zelf op uit de fab met een kassajuffrouw ernaast.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 15 november 2012 12:20]

AMD heeft een jaar of 7 a 8 geleden momentum gehad waarbij huin processors geleidelijkaan sneller verbeterden dan Intel zijn tegenhangers. Maar met de komst van de Q serie en later de i serie vallen AMD zijn processoren geleidelijk aan toch in het niet. Het merk wordt meer en meer gezien als de budget processor reeks en minder als echt directe Intel concurrent. Dat is jammer want daarmee is deze oude rivaal van Intel weg aan het vallen. Gelukkig is met de komst van ARM er weer een nieuwe rivaal zodat Intel zich niet op zijn (enigzins terecht verdiende) lauweren kan rusten.

Een ander probleem is dat AMD ATi heeft overgenomen en ook deze variant daarmee is afgezwakt als concurrentie tegen NVidia. Er is vooralsnog geen goede concurrent voor NVidia naast Ati.
ach als alle amd fanboys net als ik gewoon amd blijven kopen zal het deze generatie tweakers nog wel overleven (hoop ik ?)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee