Thuiskopieheffing wordt 5 euro voor pc's en laptops in 2013

De overheid zal volgend jaar een tijdelijke thuiskopieheffing van 5 euro op elke nieuwe pc en laptop invoeren. Ook smartphones met meer dan 16GB en tablets met meer dan 8GB krijgen een heffing van 5 euro. Av-apparatuur krijgt een thuiskopieheffing van maximaal 2 euro, terwijl voor optische media 3 eurocent betaald moet worden.

Dat heeft staatssecretaris Teeven bekendgemaakt. De thuiskopieheffing gaat gelden voor diverse apparaten en media. Zo zal in 2013 voor elke nieuwe pc of laptop een vast heffingsbedrag van 5 euro gaan gelden, ongeacht de geboden opslagcapaciteit. Een tablet met minder dan 8GB aan opslag krijgt een heffing van 2,50 euro, daarboven dient 5 euro betaald te worden. Voor smartphones ligt deze grens op 16GB. Voor settopboxen en pvr's met meer dan 160GB dient eveneens 5 euro aan thuiskopieheffing betaald te worden, terwijl een externe hd-drive ongeacht de capaciteit een heffing van 1 euro krijgt.

Teeven stelt dat de thuiskopieheffing een jaar zal gelden. Verder zal de heffing op minidisks en analoge video- en audiocassettes geheel verdwijnen omdat deze opslagmedia nauwelijk nog verkocht worden.

De staatssecretaris, eerder voorstander voor afschaffing van de regeling, zegt de heffing noodgedwongen te moeten invoeren in afwachting van nieuwe wetgeving. Daarin moet een nieuw systeem ingevoerd worden waarbij de huidige stand van zaken in de consumentenelektronica wordt meegenomen.

Volgens Teeven zal de regeling gaan gelden voor circa 250 fabrikanten en importeurs. Zij moeten aan Stichting de Thuiskopie informatie doorgeven hoeveel apparaten zij hebben geïmporteerd of verkocht. Dezelfde plicht is er voor verkopers. Teeven schrijft dat het in de meeste gevallen gaat om internationaal opererende bedrijven die in andere landen al te maken zouden hebben met vergelijkbare heffingen en informatieverplichtingen.

De staatssecretaris stelt verder dat het bedrijfsleven, dat ageerde tegen de thuiskopieheffing, nauwelijks gebruik heeft gemaakt van inspraakmogelijkheden in het zogenaamde SONT-overleg. Binnen SONT zijn de tarieven voor de heffing bepaald. Teeven roept de partijen op om nog voor 1 januari 2013 nadere afspraken te maken over de invoering van de nieuwe heffingen en het kabinet daar in december over te informeren.

Producten waar heffing op betreffing heeft Opslagcapaciteit Heffingsbedrag
Cd-r € 0,03
Dvd € 0,03
Externe hdd € 1,00
Audio-/videospeler ≤ 2 GB € 1,00
> 2 GB € 2,00
Hdd-recorder/settopbox ≤ 160 GB € 2,50
> 160 GB € 5,00
Telefoon met muziekspeler/smartphone < 16 GB € 2,50
≥ 16 GB € 5,00
Tablet ≤ 8 GB € 2,50
> 8 GB € 5,00
Pc/laptop € 5,00

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

25-10-2012 • 10:47

441 Linkedin

Reacties (441)

Wijzig sortering
De heffing is geen vergoeding voor illegale downloads maar geef je het recht om een kopie te maken van rechtdragendmateriaal wat je op legale wijze in het bezit hebt.

TPB hoeft dus niet terug te komen hierdoor. Wel mogen ze van mij dan een verbod instellen op DRM systemen die mij er van weerhouden om zo'n 'thuiskopie' te maken.
Dit soort leugens komen naar mijn zin veels te vaak voor hier op Tweakers.

In Nederland is het tot op heden nog steeds 100% legaal om muziek en films te downloaden, dus niks "illegale downloads".

Lees dit even op je gemak door zodat je in het vervolg geen leugens verspreid:
http://www.iusmentis.com/auteursrecht/nl/thuiskopie/

Vooral dit stukje niet vergeten:
De wet zegt niet dat een thuiskopie alleen mag worden gemaakt door de rechtmatige verkrijger van het origineel. Ook niet dat het origineel rechtmatig gepubliceerd of aangeboden moet zijn. Je mag dus uit illegale bron downloaden.

Veel leesplezier.
Waarom word oa. een 'The Piratebay' geblokkeerd dan? ;(
Dat kan wel, maar als je geen gebruik van het recht maakt betaal je ook, wat neerkomt op een verkapte belasting/boete. Bedrijven kunnen dit bijvoorbeeld terugvragen maar de moeite loont niet (tijd = geld), dus iedereen betaald dit braaf.

Dus officieel heb je gelijk, maar als je tussen de regels doorleest is het een boete op mogelijke illegale praktijken waarvan we aannemen dat je ze gaat doen.
Maar als dat legaal is waarom moet je er dan voor betalen? Kijk dat je meer rechten hebt als je geld hebt is misschien in de praktijk wel waar, maar in theorie moet het niet uit maken hoeveel geld ik heb, toch verdien ik dezelfde rechten.

[Reactie gewijzigd door Haas_nl op 25 oktober 2012 14:16]

De heffing is geen vergoeding voor illegale downloads maar geef je het recht om een kopie te maken van rechtdragendmateriaal wat je op legale wijze in het bezit hebt.
Dat recht heb je al, dat staat in de (al behoorlijk oude) auteurswet.
Ze hebben er alleen een wet bij verzonnen om er een heffing voor te kunnen vragen. Te beginnen een jaar of 25 geleden met een kwartje heffing op lege cassettebandjes.
Misschien ligt het aan mijn toegenomen leeftijd ( ik ben al 3 jaar geen student meer ), maar voor al mijn mijn media op:

- TV ( HDD-recorder / settopbox ) -> UPC
- iPhone (Telefoon met muziekspeler/smartphone) -> Youtube/Spotify
- Philips Iphone Dock Audiosystem (audio/videospeler) -> Spotify via telefoon
- iPad (tablet) -> Youtube/Spotify

Is toch echt 100% eerlijk betaald, en als het gratis is wordt het bijgestaan door reclames. En het betreft hier geen kopies. Dit gaat toch in tegen het principe van de thuiskopie waarbij je artiesten betaald vanwege het schaamteloos digitaal kopieren van hun werk??

Ik vraag me zoiezo af hoe je op een HDD-Recorder/ settopbox schaamteloos digitaal kan kopieren? Ik betaal toch voor mijn UPC abbonement en kijk met plezier (ahum) alle reclames? Moet ik dan alsnog betalen voor het opnemen van een Amerikaanse serie waarbij vervolgens nederlandse artiesten een verdeling van dat geld krijgen? Dat slaat nou letterlijk als een tang op een varken.

[Reactie gewijzigd door TRG op 25 oktober 2012 11:00]

Ik neem aan (onder voorbehoud) dat je niet extra gaat betalen voor een in bruikleen genomen settopbox aangezien je het apparaat niet aanschaft en logischerwijs geen heffing op de aanschaf plaats kan vinden omdat er geen aanschaf door jou als particuliere afnemer plaatsvindt.

UPC daarentegen zou wél voor die kosten komen te staan en wie weet hoe ze dat gaan doorberekenen aan de klant.
UPC gaat 5 euro meer betalen voor zo'n mediabox, laat zo'n box 2 jaar meegaan, da's 24 maanden , (25 want dat is makkelijker rekenen). 5euro / 25 maanden = 0.20 euro per maand. De huur van je mediabox wordt theoretisch dus 20 eurocent duurder. De kans dat ze daar de abbonementen speciaal voor aanpassen lijkt me klein.
Oh, de kabelboeren zullen gerust roepen 'sorry, we moeten dit afdragen, uw abonnement word met €1,- per maand duurder, wegens administratieve handeling etc.'
Daar mag je gewoon extra voor betalen waarschijnlijk, UPC moet het betalen, en die rekenen de prizjen gewoon weer door aan de consument.
Welkom tot de grote entertainment lobby, als het aan hun ligt moet je per keer dat je op Play drukt betalen.

Dit begint net zo krom te worden als het softdrugs gedoogbeleid, downloaden mag (je betaald al mee aan de onduidelijke schade die je mogelijk veroorzaakt, maar we verbieden bijvoorbeeld de piratebay, dat is net zo idioot als hoe een koffieshop aan zijn wiet moet komen aangezien het verbouwen ervan verboden is.

Nu ik toch al dubbel en mogelijk drie-dubbel aan het betalen ben voor de content denk ik maar om enkel films en muziek uit door-BREIN-nietgoedgekeurde bronnen te gaan gebruiken want kennelijke sponseren we al de dino's (ieder die tussen de maker en de eindconsument zit) die met uitsterven worden bedreigd.

We hebben het hier ooit over een downloadvergoeding gehad, maar dit is m eigenlijk, en met de restricties die de branche graag wil hebben (wel de lusten, niet de lasten). Moet je nagaan wat er door het bedrijfsleven alleen al wordt opgebracht aan HDD's..
De thuiskopie wetgeving maakt geen onderscheid (meer) tussen een kopie uit legale en illegale bron, het gaat er enkel vanuit dat je een x bedrag verschuldigd bent voor elk thuis kopie dat je maakt. Dit is uiteindelijk versimpeld naar een x bedrag voor elke media drager, nu wordt die wetgeving pas (tijdelijk) geupdate.

Je streaming is in principe ook een kopie, maar als we dat technisch geneuzel achterwegen laten, dan kopen we uit op een aflevering op je HDD-recorder maken is een kopie en het offline syncen van je Spotify is een kopie, maakt helemaal niets uit dat je dat doet vanuit een legale bron. Als je dat allemaal niet doet vis je net naast de boot en betaal je net als de rest van Nederland voor een hoop dingen die je niet zelf gebruikt. Dingen zoals de verplichte ziektekostenverzekering, pensioen, belasting, etc.

Persoonlijk heb ik er geen moeite mee, ik doe gemiddeld 3 jaar met een smartphone tablet, dus daar 2x €5 per drie jaar valt reuze mee. Met mijn PC doe ik al 5.5 jaar, ik heb echter nog wel een laptop, twee extra PCs, en een NAS, de helft daarvan is echter zelfbouw (en weet niet of je dan €5 per HDD/SSD betaald). Als ik het zo bekijk ben ik dan €10 per jaar (gemiddeld) extra kwijt voor het in stand houden van de thuiskopie wetgeving, a bargain imho.
jonguhhh, ken je het kwartje van KOK nog? Die heffing is er alleen maar om gaatjes in de totale begroting mee te vullen. Zie het gewoon aan een goed doel voor de totale wereldsamenleving, als leek weet je toch niet waar het geld van die heffing naar toe gaat...
En als je nou allemaal losse PC onderdelen koopt? Wordt het dan niet belast? Of wordt elk onderdeel apart belast? Ben benieuwd of ze daar over na hebben gedacht....
Nee, dat wordt niet belast. Alleen PC/Laptop en externe harde schijf worden genoemd. Dus een losse interne harde schijf niet. Afhankelijk van de definitie van een PC, kan misschien zijn dat er "PC''s zonder harde schijf verkocht gaan worden. Dan hoef je alleen maar even de losse schijf er in te pluggen om 5 euro te besparen. Het is natuurlijk maar de vraag of iemand het de moeite waard vind voor die 5 euro...

Principieel blijft het natuurlijk wel raar. Ik ga 5 euro betalen omdat ik mogelijk daar films/muziek op ga downloaden (wat gewoon mag). Ik betaal die 5 euro zelfs als ik de PC daar helemaal niet voor gebruik...

[Reactie gewijzigd door KopjeThee op 25 oktober 2012 12:56]

Ook een pc zonder harde schijf zul je die 5 euro voor moeten neerleggen.
De zelfbouwer heeft dus 5 euro voordeel op de niet bouwer.
"Verder zal de heffing op minidisks en analoge video- en audiocassettes geheel verdwijnen omdat deze opslagmedia nauwelijk nog verkocht worden."

Hier staat toch eigenlijk letterlijk: "Het gaat ons alleen maar om het geld en helemaal niet om een eerlijke heffing voor de makers." Of ben ik nou gek?
Of er staat: we heffen alleen op producten waarbij de heffingsopbrengsten opwegen tegen de heffingskosten, omdat anders niemand er beter van wordt.
Tweakers.net zou bij zo een bericht, waar technologische idiocratie aan ten grondslag ligt, best wel een beetje mogen uitdiepen waar dat geld dan naartoe gaat en wat de gedachtengang achter de invoering is, met een kritische noot erbij.

Anyways: ik gebuik enkel spotify. Wordt ik dan niet gewoon keihard belast om iets dat ik niet gebruik, of zeg maar dubbel belast?
Ik ben inderdaad best benieuwd of ik nog geld ergens kan vangen voor de door mij zelf geschoten foto's cq. films.

Pure oplichterij dit.
ik vraag me af of ze wel netjes rekenen met opslag ruimte, maar ik betwijfel het.
de prijs van mijn telefoon met 10.4GB geheugen gaat waarschijnlijk met de volle 5 euro omhoog in plaats van de 2.50 voor onder de 16GB, omdat op het papiertje van mijn telefoon 16GB staat.
Ja, dit vroeg ik me ook af. De hele definitie van Gb wordt in de besluitvorming niet toegelicht :?
Wat zal de definie zijn van 'Externe opslagschijf (€ 1,00)'? Een SSD is geen schijf, een USB-stick ook niet.

En interne opslagschijven doen helemaal niet mee? Dus een interne HDD in een exteren behuizing kent geen heffing.

En waarom verschillende tarieven per apparaat of medium? Het zou logischer zijn als ze éen tarief per GB zouden hanteren.

Ambtenaren ...
Hdd-recorder/settopbox ≤ 160 GB € 2,50 > 160 GB € 5,00, dit slaat werkelijk nergens op, je betaald je al scheel aan kabel bedrijfen ervoor, dan nog zijn er genoeg apparaten waarbij je de recordings niet eens eraf kan halen.
Schandalig vind ik het. Je wordt simpelweg bestraft (beboet), zonder enig bewijs of je je ergens aan schuldig maakt.

Ik dacht dat je onschuldig was totdat het tegendeel bewezen werd geacht. Dat is toch de basis voor onze vrijheid? Wat is de volgende stap? Een boete ('heffing') van € 1.000,- bij de aankoop van een auto, omdat je waarschijnlijk wel een keertje te hard zal rijden?

Werkelijk de omgekeerde wereld. Hoe politici zich hieraan kunnen overgeven is mij onduidelijk. Dit is niet in het belang van de bevolking. Waar zijn dan onze volksvertegenwoordigers?
Woeha! De enige voor wie dit goed gaat uitpakken, is de werkgelegenheid bij die stichting thuiskopie! :Y)
Wat dit alleen al niet aan administratie rompslomp voor iedereen gaat opleveren... en dan de fraude mogelijkheden die daarmee geïntroduceerd worden. En vervolgens de controle die daar weer op plaats gaat vinden...
Sinds wanneer heeft gezond verstand dit land verlaten? 8)7

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 17

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee