Twitter haalt teugels voor ontwikkelaars verder aan

Twitter verscherpt de regels voor ontwikkelaars. De nieuwe versie van de Twitter-api eist van developers dat ze zich aan strenge interface-richtlijnen houden, die tot gevolg kunnen hebben dat Twitter-applicaties meer op elkaar gaan lijken.

De nieuwe regels werden donderdagmiddag, Amerikaanse tijd, aangekondigd. Huidige Twitter-ontwikkelaars hebben een halfjaar om te migreren naar de nieuwe versie. In die periode zullen ze mogelijk de nodige aanpassingen moeten doen om te blijven voldoen aan de voorwaarden voor het gebruik van de Twitter-api.

Een van de grootste veranderingen in de nieuwe versie is dat de interface-richtlijnen verplicht worden, en dat er ook regels gaan gelden voor mobiele applicaties. De regels schrijven onder meer voor dat een Twitter-username altijd klikbaar moet zijn, en dat een klikactie moet leiden naar het profiel van een Twitter-gebruiker. Ook moeten er altijd retweet-, reply- en favorite-buttons aanwezig zijn.

Instapaper-ontwikkelaar Marco Arment tekent aan dat de komst van de nieuwe Twitter-api ook betekent dat applicaties die meer diensten dan enkel Twitter integreren, uit den boze zijn. In de regels staat namelijk dat gegroepeerde tweets niet mogen worden gemengd met niet-Twitter-content. Een applicatie die zowel Facebook- als Twitter-posts toont, mag dus niet meer. Daarnaast mogen er naast een tweet geen actieknoppen worden getoond die niet van Twitter afkomstig zijn; mogelijk mogen handelingen als 'open in webbrowser' en 'e-mail link' ook niet meer.

Twitter-applicaties die worden voorgeïnstalleerd op telefoons - denk aan HTC's Peep - worden bovendien aan een nog strengere controle onderworpen. Voordat de applicatie wordt verscheept, moet de ontwikkelaar contact op hebben genomen met Twitter. Gebeurt dat niet, dan kan de api-key worden ingetrokken.

Verder moeten alle applicaties met meer dan 100.000 gebruikers toestemming krijgen van Twitter. De kans is groot dat daarbij aanvullende eisen aan ontwikkelaars worden gesteld. Huidige applicaties die al meer dan 100.000 individuele gebruikers hebben, vallen nog niet onder dat regime, totdat hun huidige userbase is verdubbeld. Op dat moment moeten ze wel toestemming hebben gekregen. Daarnaast wordt het aantal api-calls op een bepaald endpoint, zoals dat Twitter dat noemt, beperkt tot 60. Op dit moment is dat nog 350. Dat betekent bijvoorbeeld dat ontwikkelaars nog maar 60 keer per uur de home-timeline van een gebruiker zouden mogen verversen.

De kans is groot dat Twitter met de nieuwe regels ontwikkelaars opnieuw van zich vervreemdt. Eerder al raadde Twitter af om nieuwe clients te maken die hetzelfde doen als Twitters eigen clients. Onlangs haalde een bedrijf dat, uit onvrede met Twitter, een advertentievrije microbloggingdienst wil beginnen veel geld op bij enthousiaste gebruikers.

Door Joost Schellevis

Redacteur

17-08-2012 • 08:18

56 Linkedin

Reacties (56)

56
54
28
3
0
20
Wijzig sortering
Hmm, apart dat het icoontje voor dit artikel op de frontpage het oude logo bevat, en in het artikel het nieuwe logo. Misschien even aanpassen?

On-topic: Twitter maakt het zichzelf op deze manier niet makkelijk onder developers, maar het is natuurlijk een beetje de vraag of ze de developers heel erg nodig hebben. Er zijn genoeg users die het prima vinden om Twitter's eigen clients te gebruiken, en die ook de deficienties in die apps helemaal niet zo opmerken. Als dat een grote meerderheid is (en ik zou denken dat het Twitterpubliek allang niet meer voor een heel groot deel uit nerds bestaat) is dit nieuwe beleid dus niet zo'n probleem.

Daarnaast kan ik me voorstellen dat Twitter op dit moment nogal veel geld verliest, en dat het belangrijk is om daar iets aan te gaan doen in de zeer nabije toekomst. Als ze op deze manier kunnen zorgen dat promoted tweets keurig overal in timelines belanden zodat ze wat geld kunnen gaan verdienen aan het platform is dat ook winst.
De developers hebben ze inderdaad niet meer nodig. Wat ze denk ik onderschatten is dat dit soort maatregelen ook bij trendsetters niet goed vallen, en die hebben ze wel degelijk nodig. De massa volgt over het algemeen de hype van de dag. Als er iets nieuws komt en de trendsetters stappen over dan valt al snel het doek voor Twitter.

Het is verleidelijk om te denken dat je als dienst zo groot bent dat je niet meer weg te denken bent, maar dat hebben we in het verleden vaker gezien.
Anoniem: 109989
@xnpu17 augustus 2012 21:11
edit: maar dat hebben we in het verleden altijd gezien. Omgekeerde Innovatie/Degeneratie voor een korte termijn winst is vaak niet een goed teken. In een innoverende markt kan je alleen blijven bestaan door de concurrentie eruit te innoveren. Niet door innovatie en de vrijheid van de ontwikkelaars te beperken en regels op te dringen..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 109989 op 17 augustus 2012 21:21]

Twitters doel is duidelijk: ze zijn alleen geïnteresseerd in de mainstream en daar willen ze advertenties op los laten. Aparte clients zijn voor hen alleen maar lastig. Hun doelgroep zijn niet mensen die hun tweets precies op hun eigen manier in beeld willen hebben met een client. Het zijn de mensen die een berichtje sturen naar The Voice of Holland en lezen wat andere mensen vinden van Dancing with the Stars of van de sportwedstrijd die op dit moment bezig is. Die doelgroep doet dat via de eigen apps van Twitter, maar meer nog via hun site. En daar kunnen ze dan gespamd worden met advertenties. Zo simpel ligt het.

Jammer dat de groei juist zo sterk begon in de hoek van de nerds, en die groep nu eigenlijk aan de kant gezet wordt. Maar ja, je moet wat als je zoveel investeringsgeld binnen hebt gehaald. Die mensen willen het een keer terug gaan zien..
Instapaper-ontwikkelaar Marco Arment tekent aan dat de komst van de nieuwe Twitter-api ook betekent dat applicaties die meer diensten dan enkel Twitter integreren, uit den boze zijn. In de regels staat namelijk dat gegroepeerde tweets niet mogen worden gemengd met niet-Twitter-content. Een applicatie die zowel Facebook- als Twitter-posts toont, mag dus niet meer.
Kak, mag ik dadelijk m'n telefoon weggooien, alhoewel, er staat alleen 'applicaties'? :P
Windows Phone heeft dit namelijk ingebakken in de People hub (en de Me hub), daar laat men alle content samen zien... :/
En dat mag dus straks niet meer. Je mag alleen nog maar tweets laten zien.
idd. Dat betekend dan exit twitter voor me voor zover ik het nog gebruikte uberhaubt.

Als je bang bent dat je content zou ondersneeuwen omdat ik mijn twitterposts samen met facebook lees of gelijktijdige posts wil maken, moet je niet met zoeen gekke dingen komen opeens.
Lijkt me als bedrijf niet een heel verstandige keuze.
Facebook is toch een concurent van twitter. Door twitter clients minder flexibel te maken zullen er mensen afhaken.

Bovendien zijn de apps die twitter zelf uitbrengt echt rete slecht. Dus we moeten het wel hebben van third party apps.

Dat er nu dmv een api key gepraat moet worden vind ik niet zo raar. Dit doet google maps al jaren, en dat werkt prima
Twitter is dus echt geen concurrent van Facebook. Het enige wat overeenkomt is dat het sociale netwerken betreft. Maar waar bij Facebook je profiel de core is, is dat bij twitter het (micro) bloggen. Ze zitten dus totaal niet in elkaars vaar water en wat je ook ziet is dat de meeste mensen en Facebook, en Twitter hebben.

Deze controle zorgt waarschijnlijk alleen maar voor dat Twitter inkomsten kan genereren uit reclame. Dat er geen "wegen" omheen worden gebouwd en zodat ze dus zeker kunnen zijn van inkomsten. Groot gelijk; het is tenslotte gewoon een commercieel bedrijf en niet gebaseerd op goodwill zoals wikipedia.

Overigens gebruikt Twitter als sinds het begin Api keys, echter deden ze daar niet zoveel mee.
Dammen en schaken zijn twee activiteiten die elkaar niet concurreren, want met dammen kun je iemand mat zetten en met dammen mag je stapelen... Vanuit het ooig van vrijetijdsbesteding zijn ze wel concurrent.

Twitter en Facebook zijn beiden manieren voor mensen om informatie te delen met anderen. Er zijn velen die beide doen en het is best aannemelijk dat mensen 'schuiven' van Twitter naar facebook. Je kunt op facebook prima bereichtjes 'twitteren'hoor!
Twitter en Facebook zijn beiden manieren voor mensen om informatie te delen met anderen.
Hard schreeuwen is ook een manier van informatie met anderen delen.. maar daarom nog geen concurrentie voor Twitter of Facebook. Je kunt alles wel heel breed trekken om het onder dezelfde noemer te laten vallen..
Het profiel dat op op Facebook wordt meegedeeld heb ik dus nooit of te nimmer serieus genomen. Bij bekende ken ik de naam, bij onbekende neem ik het met een korreltje zout.

Enigste wat (semi)interessant is, is de berichtgeving en de reactie daarop. Dat is iets wat beide bedrijven verzorgen met het grote verschil dat Twitter zich meer professioneler manifesteert, cq in staat is om het herkenbaar te houden.
Heel tactisch gespeeld van Twitter.

Eerst een dienst maken en veel mensen aan je binden en dan de regels verscherpen en een vorm van vendor-lockin toepassen.

Je mag hopen dat een beetje marktwerking ervoor zorgt dat concurrenten nu wat meer speelveld (cq userbase) krijgen, maar mijn vermoeden is dat ze nu nog zo veel massa hebben dat ze dingen als deze prima kunnen doen zonder dat ze 'gestraft' worden door de consument.
Ik verwacht dat er wel een aantal grote partijen zijn die gaan hun bezwaren gaan uiten bij Twitter... En die kunnen dreigen met het stoppen van Twitter-support.
Goeie kans dat Twitter dan op z'n schreden terugkomt.

Overigens: Mijn twitter posts worden op mijn facebook gepost. Dat mag dus niet meer? Ik denk dat Facebook zich dan nog wel in de discussie mengt.
Anoniem: 415197
@Xorgye17 augustus 2012 10:28
Twitter krijgt Steve-Jobs trekjes.

Ik hoop dat er snel een open variant van twitter komt. Het is sowieso een beetje vreemd als je dit vergelijkt met e-mail: wat zouden we ervan vinden als alle e-mail adressen op "@twitter.com" zouden eindigen? Ik denk niet dat een "proprietary" versie van e-mail het lang zou hebben uitgehouden (als die eerder bestond dan de open versie).
Weer een achteruitgang voor twitter. Ik gebruik op dit moment übersocial for Twitter - wat me erg goed bevalt - deze app zou dan niet meer Door twitter worden goedgekeurd door zijn Facebook integratie ea. leuke features die de app zo goed maakt tegen over twitters eigen app.

Ik ben benieuwd wat de gevolgen hiervan gaan zijn!
Als het een mobiele applicatie is, dan simpelweg een backup maken van de huidige versie. Mocht je dan per abuis toch updaten, gewoon je backup terugzetten.
Tot Twitter de oude API compleet uitzet dan werk de oude versie ook niet meer..
Erg vreemd. Ik gebruik Tweetdeck. En dat is van hun zelf en daar zit ook gewoon Facebook integratie in. Erg handig zelfs! Dus dat zal dan ook verdwijnen?
Vast niet, want ze hoeven vast niet te voldoen aan hun eigen regels. Tenzij Facebook hetzelfde soort regels gaat instellen natuurlijk, en FB deze integratie gaat verbieden.
Ik snap dit niet, vooral dat van die reply buttons niet. Dat betekend dus dat ik geen lichtkrant/newsticker kan maken met tweets.
En 60 requests nog maar? Ik hoop dat er gauw een alternatief komt voor Twitter, zo moeilijk is het nou ook weer niet om na te maken.
En 60 requests nog maar?
60 per uur voor een eindgebruiker. Voor mij genoeg, ik hoef niet per seconde up2date te zijn met twitter, en het scheelt ook nog eens in de accu-duur op mobile devices als er niet zo vaak gepulled wordt.
Betekend dat je zelf dingen moet gaan cachen. Of met de streaming api gaan werken.
Ze maken het wel steeds omslachtiger om gebruik te maken van hun API.

Maar gelden deze regels alleen voor Twitter apps of ook als je bijvoorbeeld jouw laatste tweets weergeeft op je website? In dat geval mag ik een hoop dingen aanpassen op mijn eigen website als ik het zo lees..
Anoniem: 244685
17 augustus 2012 12:21
En dit is dus wat er gebeurt wanneer diensten een monopolie hebben. Twitter bepaalt hoe het gebruikt moet worden. Facebook bepaalt wat wel en niet door de beugel kan en speelt voor politie-agent. Als de aanbieder down is, lijdt iedereen daar onder. Vroeger, toen allerlei diensten (mail, news) nog gedistribueerd waren, was het beter.
Gister zou ik een link naar een maat toe sturen via de messenger in facebook. En kreeg ik de melding "This link is blocked by facebook'... Dat is inderdaad ondenkbaar, Als ik een brief zou hebben gestuurd i.v.m brief geheim..
Stom, wel raar want tweetdeck is van twitter en daar wordt niet aan die regels gehouden, wat gaat er nu met de personenen app in windows 8 gebeuren en wat betekend dit voor het info ophalen van twitter voor zo'n app als instagram om andere instagrammers te vinden

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee