Microsoft verlengt ondersteuning Windows XP niet opnieuw

Microsoft gaat de ondersteuning voor Windows XP niet opnieuw verlengen. Hoewel nog 30 à 45 procent van de computergebruikers het bijna elf jaar oude besturingssysteem gebruikt, is het volgens Microsoft 'tijd om XP te laten gaan'.

Windows XP logo (klein)"Windows XP is een fantastisch product", aldus Microsofts chief operating officer Kevin Turner. "Maar de wereld is veranderd." Dat zei hij op de Worldwide Partner Conference van Microsoft in Toronto, waar Tweakers.net aanwezig is.

Het bijna elf jaar oude besturingssysteem wordt nog ondersteund tot april 2014. Die deadline wordt niet verlengd, benadrukte Turner. Dat betekent dat er met ingang van april 2014 ook geen beveiligingsupdates meer uitkomen.

Nog relatief veel computers draaien op Windows XP, hoewel de schattingen uiteenlopen. Volgens NetMarketShare draait nog 44 procent van de gebruikers XP; StatCounter is iets voorzichtiger en schat dat bijna 30 procent nog XP gebruikt. Op Tweakers.net ligt het aandeel van XP op 15 procent.

Hoewel het marktaandeel van XP snel afneemt, volgens StatCouter had XP een jaar geleden nog 50 procent meer gebruikers, is het nog steeds substantieel groter dan dat van alle versies van Mac OS X bij elkaar. Vooral veel zakelijke gebruikers, waaronder de nodige overheidsinstellingen, gebruiken het verouderde besturingssysteem nog.

Turner raadt gebruikers aan om te upgraden naar Windows 7. "Elke pc die Windows 7 draait, zal namelijk ook Windows 8 kunnen draaien", aldus Turner. Aanvankelijk was Microsoft van plan om de ondersteuning voor Windows XP-versies voor thuisgebruikers twee jaar na de release van Vista in 2006 te stoppen, maar nadat die versie niet wist aan te slaan, werd de ondersteuning verlengd.

Turner kondigde verder aan dat het aantal Microsoft Stores fors wordt uitgebreid. In de Verenigde Staten komen er de nodige winkels bij en er worden voor het eerst vestigingen buiten de VS geopend. Of Europa daar ook bijzit, zoals de geruchtenmolen vorige maand aangaf, is onbekend. Turner kondigde enkel vestigingen in Canada en Puerto Rico aan.

Door Joost Schellevis

Redacteur

11-07-2012 • 16:52

353

Reacties (353)

353
322
183
18
0
48
Wijzig sortering
Wat nou voor de mensen waarvan hun pc geen Windows 7 aan kan?
Dat Microsoft de ondersteuning stopt wil niet zeggen dat XP na die datum niks meer doet. Het enige wat verandert is dat er geen nieuwe updates meer komen, iets waar veel gebruikers geen problemen mee zullen hebben. XP op een daarvoor bestemde PC kan nog jaren blijven draaien als het moet, alleen wanneer hardware vervangen moet worden door nieuw materiaal kunnen er problemen ontstaan met drivers.

Mensen die veiligheid voorop stellen v.w.b. lekken in een OS zullen wel zo snel mogelijk overgaan op Windows 7 of 8 straks.
Euuh.... geef het oude beestje een tweede leven met een redelijk lichte Linux distro? Xubuntu bijvoorbeeld, of Lubuntu... of een andere Linux-smaak met een redelijke lichte basis? Heb ik ook gedaan met mijn oude bak uit 2002. Het beestje draait weer als de brandweer, en lijkt wel weer alsof je op een nieuwe PC werkt, zo snel...

Eigenlijk absurd dat mensen hun oude, nog werkende PC de deur uitwerken omdat de hardware niet meer mee kan komen met de maatstaven die de software van Microsoft "eist" van je ijzerwaren. Een lichtere alternatief geeft je oude PC weer een tweede leven! Het is bovendien ook nog eens milieubesparend, en het scheelt je behoorlijk in de portemonnee. Ik houd mijn geld liever in mijn zak totdat het apparaat écht op is.

Kortom: Het leven van je nog werkende oude desktop-PC/laptop houdt écht niet op bij de "end-of-life" cyclus van Windows XP.....
In de praktijk kunnen bijna alle PC's die XP aankunnen redelijk overweg met Windows 7. Vaak is de hoeveelheid geheugen het probleem, maar dat kost tegenwoordig ook niet meer dan een grijpstuiver.

En tsja, je kan moeilijk een OS blijven ondersteunen omdat er nog mensen zijn met een te oude PC. Dan wordt het tijd te upgraden qua hardware lijkt me zo.
Anoniem: 126717 @wildhagen11 juli 2012 17:37
In de praktijk kunnen bijna alle PC's die XP aankunnen redelijk overweg met Windows 7. Vaak is de hoeveelheid geheugen het probleem, maar dat kost tegenwoordig ook niet meer dan een grijpstuiver.
Ik heb laatst getracht geheugen te kopen voor een redelijke prijs voor mijn werkmachine. Ik kom op 150 euro! Het heerlijke van het hebben van een Compaq workstation.
Dus vrolijk Mint installeren, dan durf ik zonder virusscanner te draaien. Die pakt al zo rond de 150 MB van mijn 512.. Een NVS Quadro 285 videokaart, geen goed werkende driver kunnen vinden.
Dus ik modder vrolijk verder, en ben blij dat ik voorlopig nog updates krijg.

Ik denk dat de statistieken van de verschillende sites niet echt kloppen. Als ik via mijn werk tweakers bezoek doe ik dat vanaf een XP bak. Maar dat gaat wel via een VM, die Ubuntu draait. En dat is wat Tweakers krijgt te zien. Dat wordt heel veel gedaan, dus ik denk dat de echte cijfers nog wel hoger liggen.
Aan de ene kant verkondig je het belangrijk te vinden dat je updates krijgt (security updates), aan de andere kant zeg je een OS zonder virus scanner te draaien? :/

Daarbij vraag ik mij af hoeveel mensen er virtuele systemen draaien. Ik denk dat deze groep maar een minimaal gedeelte van het percentage gebruikers is is welke nog XP gebruiken. De gebruikers die net wat meer met hun pc doen zullen virtualisatie gebruiken en juist deze groep zie ik eerder updaten naar Windows 7 en niet blijven hangen. (uitzonderingen daar gelaten, maar deze zal je niet in de cijfers terug zien.)

Persoonlijk ken ik niemand privé wie nog XP gebruikt. Zakelijk een enkele klant nog, maar deze zie je met regelmaat migraties naar Windows 7 starten.

Ik kan er niet bij dat er nog mensen zijn die het een vreemde beslissing van MS, om de support van XP te gaan stoppen. Ik vind het nog netjes dat ze het nog zo lang hebben vol gehouden (al waren ze dat enigszins verplicht na het niet aanslaan van Vista).

[Reactie gewijzigd door SirDarkAngel op 22 juli 2024 15:51]

Linux zonder virusscanner?
Dat kan zeker. Linux is geen zeef zoals Windows
Aan de ene kant verkondig je het belangrijk te vinden dat je updates krijgt (security updates), aan de andere kant zeg je een OS zonder virus scanner te draaien?
Ja, updates voorkomen dat er een lek in de software komt. Virusscanner is daarom niet nodig.
Gewoon kijken wat voor reepjes er in zitten en goedkoop equivalent kopen :)
Anoniem: 89523 @wildhagen11 juli 2012 17:30
Het uitbreiden van een oude PC met meer geheugen kost anders een zeer onbehoorlijke grijpstuiver. DDR2 geheugen is al snel drie keer duurder dan DDR3. DDR1 wordt helemaal erg lastig om maar niet te spreken van ouder laptop geheugen.
Mwah, 2 GB DDR2 heb je al voor 25 euro, dat is niet bepaald onoverkomelijk.

En als je nog DDR1 gebruikt moet je je afvragen of je PC sowieso nog wel aan de eisen van deze tijd voldoet. Dat is inmiddels toch wel redelijk achterhaald.

Je kan moeilijk van bedrijven verwachten dat ze alles maar blijven ondersteunen tot in de eeuwigheid, ooit houdt het een keer op natuurlijk. Ik vind een termijn van 13 jaar zéér ruim te noemen, de meeste software-leveranciers kappen de support al na 3-5 jaar af, of vragen de hoofdprijs voor support ná die tijd.

Er zal vast en zeker ook nog wel ergens een verdwaalde Pentium 2 of Pentium 3 in dienst zijn, maar moet je daar als (in dit geval) Microosoft zijnde een compleet supportteam voor op poten houden, met alle kosten vandien?
mn ma werkt op een pentium 4 en 1,25GB DDR(1) ram en voor haar is dat ruim voldoende, zelfs voor mij zou het op het randje volstaan om te internetten en te mailen
Mijn oude laptop kan maximaal 1,5 GB ram aan.
Dat is net iets te weinig voor Windows 7
Windows 7 werkt prima op computers die in 2004 of later zijn uitgekomen, als ze genoeg RAM hebben (2GB voldoet wel). Die zijn in 2014 al 10 jaar oud; een computer die nog ouder is dan dat is wel aan een upgrade toe. Tegen die tijd kun je waarschijnlijk wel een complete kant en klare HP met quadcore en Windows 7 van marktplaats trekken voor minder dan €150. Als je dat niet eens bij elkaar kunt sparen met nog 2 jaar te gaan dan doe je IMHO iets goed fout.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 15:51]

Wat nou voor de mensen waarvan hun pc geen Windows 7 aan kan?
Die hebben dan een machine van bijna 10 jaar oud...wellicht tijd voor upgrades?
Zonder aero heb je nauwelijks PC nodig om w7 te draaien hoor...en dan hebben we het over PIII's, Celerons en Thunderbirds waar 't nog op loopt.

[Reactie gewijzigd door Rey Nemaattori op 22 juli 2024 15:51]

Heel goed dat Microsoft ook eindelijk eens 'updates' pusht op deze manier. De reden waarom zo veel mensen nog XP draaien is denk ik simpelweg door de corporate licenties en de non-licenties (illegale installaties).

Huis/tuin/keuken computer is meestal al over op Windows 7 is mijn ervaring.
Anoniem: 442878 @Biinjo11 juli 2012 21:24
Heel goed dat Microsoft ook eindelijk eens 'updates' pusht op deze manier. De reden waarom zo veel mensen nog XP draaien is denk ik simpelweg door de corporate licenties en de non-licenties (illegale installaties).

Huis/tuin/keuken computer is meestal al over op Windows 7 is mijn ervaring.
Er bestaat ook software waarvoor geen Win7 versie voor is of er misschien zelfs nooit komt.Geldt ook voor drivers van hardware.
De door jouw genoemde reden is nogal kort door de bocht.

Ook zijn de systeemeisen vaak te hoog. Dat betekent niet alleen geld voor de upgrade uitgeven. Maar ook aan extra of geheel nieuwe hardware uitgeven.

Ik vind het zelf ook nog steeds een "drag" dat ik alles moet backuppen, omdat Windows bij nieuwe installaties alles wist. Terwijl een ROM upgrade voor een Android telefoon alles voor je backupt, het systeem upgrade en de backup terugzet, geheel aut.

Daarbij is XP snel en het heeft z'n betrouwbaarheid bewezen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 22 juli 2024 15:51]

windows wist alles bij nieuwe installaties? dat denk je echt? serieus gozer
http://www.winrumors.com/...y-other-windows-versions/ lees, kijk en huiver.
van windows 1.0 geupgrade naar windows 7 zonder verlies van applicaties, bestanden en zelfs sommige windows instellingen.
zelfs oude windows 3.0 applicaties draaien in windows 7

iets met ontzettend goeie backwards compatibility..
geld ook voor anderen die denken dat MS niet goed is met backwards compatibility. ga dat filmpje eens lekker kijken. en vraag jezelf af of OSX uit de jaren 80-90 te upgraden is naar de nieuwe lion upgrade :D (oja die gaat maar 3 jaar terug oh noes)
Denk dat een van de grootste redenen is dat veel mensen nog XP gebruiken is dat het relatief makkelijk is voor een leek om een illegale versie van XP te installeren i.t.t. nieuwe Windows versies.
Dat is pertinent onjuist. Zo makkelijk als met KMS is het activeren van een Windowsversie nog nooit geweest. Ik heb altijd beduidend meer moeite gehad met WinXP door allerlei keyblacklistings en Genuine Advantage tools.

Een van de grotere voordelen van XP is dat het licht is (wat niet vreemd is met de basis in 2001) en dat je het extreem makkelijk aan kunt passen d.m.v. tools als nlite.
Het handhaven van Vista en 7 installaties is al een stuk problematischer door het upgradepath en het niet standaardmatig ondersteunen van slipstreamen. Dat irriteert me echt heel erg overigens. Ik moet bij een schone install dus eerst Vista installeren, dan 7 installeren, dan de SP installeren, dan de SP verwijderen. Dat kost dus drie keer meer tijd dan gewoon SP slipstreamen in 7 en gaan met die banaan. Voor vista is het nog erger overigens omdat de SPs incremental zijn.
Ik denk dat dat wel meevalt hoor. Je kan zo een win7 iso binnenhalen en installeren. Geen cdkey nodig. Enige nadeel is wel dat win7 daarna gaat mekkeren dat het geen legale versie is. Maar blijft prima werkbaar
Een andere reden is oudere hardware of custom hardware wat nog niet over is naar het x86-64 model en misschien nooit gaat worden omgezet.

Drivers zijn behoorlijk verandert voor met name de 64bit omgeving en in sommige gevallen is de orignele driver ontwikkelaar niet aanwezig of word de 3rd party hardware niet ondersteund voor windows 7. Dat betekent ook niet altijd dat het heel erg oud is.

Speciale en eigen ontwikkelde hardware of software is veel prijziger en is vaak veel meer geinvesteerd dan windows licenties, dat is vaak maar een klein onderdeel van de discussie.

Ook voor windows embedded is het lastiger aangezien windows vista embedded niet bestond en windows 7 embedded pas bestond lang na de retail windows 7 versie.

In andere gevallen is het gewoon simpelweg zuinigheid of luiheid, als in "Het werkt toch?"

hoe dan ook de redenen kunnen heel divers zijn en soms zijn er heel gegronde redenen, niet altijd uitgaan van de slechtheid van mensen.
Windows 7 en ook 8 heeft gewoon een 32-bits versie hoor.

En volgens mij hebben alle gangbare CPU's van de laatste 7-8 jaar inmiddels wel x84-64 capability? Als je dan met een nóg oudere CPU zit is een upgrade wel aan te raden lijkt me zo, het houdt nu eenmaal een keer op.

En Vista is inmiddels ook 6 jaar oud, het is zeker niet onredelijk te verwachten van fabrikanten dat ze voor hun recente apparatuur drivers voor Windows 7 maken. Sterker nog, het is een eis om het "Designed for Windows"-logo te mogen voeren (wat commercieel wel handig is).
Het probleem zit hem ook in de migratie zelf. Ik denk dat ik een week bezig ben als ik mn winxp bak om moet zetten naar windows 7:

-al mn data bij elkaar vergaren (inclusief alle patches, tweaks, plugins etc voor mn 3d/2d/audio/programeer programma's)
-nieuwe drivers bij elkaar zoeken en inlezen welke niet bij elkaar werken enzovoorts
-mn bak klaarzetten en de eigenlijke win7 installatie
-drivers instaleren
-troubleshooten van problemen/conflicten
-win7 instellen zoals ik het wil
-het instaleren van alle kleine meuk (winrar, treesize, wincpu, etc etc etc)
-instaleren en configureren van AL mijn programma's
-alle plugins instaleren
-mn oude data migreren.

Ja, een weekje ben ik wel zoet.

En waarom? De enige reden die ik op dit moment kan bedenken is DirectX10/11 spelletjes...waar ik de hardware niet voor heb!

Nee, win7 komt op mn nieuwe bak als schone installatie, niet op mn huidige werk computer.
Helaas is dit niet altijd zo. Zelfs niet bij de grote partijen. Zo heeft mijn oom een Pinnacle Dazzle waar geen drivers voor windows 7 zijn maar wel voor Vista.
Drivers voor windows vista zijn gelijk aan die van windows 7 hoor... Sterker nog het is vrijwel hetzelfde OS (dat werd meteen al duidelijk bij de vergelijking van de boottimes win7rc met vista sp1, exact hetzelfde).

Windows 7 was meer een rebrand om van de slechte naam af te komen.

Kijk bijvoorbeeld naar wat drivers

GPU:
301.42-desktop-win7-winvista-64bit-international-whql

Geluid:
Realtek
• WinXP Driver Version: 5.10.0.6586
Windows 7/Vista Version: 6.0.1.6586

Randapperatuur:
Mijn stokoude speedlink bullfrog gamepad heeft alleen vista drivers en die doen het prima op windows 7(http://www.speedlink.com/...=3&cat=312&pid=274&paus=1 ) :). Printers hetzelfde.

(specifieker, op youtube zijn honderden video's te vinden hoe dazzle op windows 7 werkt)

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 15:51]

Zelfs XP drivers werken soms nog onder Vista en Windows 7 ;) Je dient dan wel handmatig de .inf bestanden (geforceerd) in te laden.
Heb je daar voorbeelden van? Windows vista/7 zijn in de basis echt anders dan XP.
Heb je een videokaart werkend gekregen op vista met de driver van windowsXP bijvoorbeeld?
Ik wel:

De Intel 82915g drivers voor XP installeren gewoon onder W7. Wel via de device manager want de gewone installer geeft de foutmelding dat het OS niet ondersteund is.

En de graphics drivers van de VIA K8M800-CE chipset (voor een MSI K8MMV mobo) installeren ook gewoon onder W7.

Nu zijn dit wel IGP's en geen volwaardige graka's dus dat kan natuurlijk ook schelen.

edit: er ging iets niet helemaal goed want de reactie was geplaatst op basb maar kwam hier terecht na een "controle token niet geldig"-melding.

[Reactie gewijzigd door VOODOO_WILLIE op 22 juli 2024 15:51]

Videokaarten zijn een heel ander driver model, denk niet dat dat werkt. Maar voor andere apparaten zou het best kunnen werken.
Ik heb zo al een Hercules TV kaart werkende gekregen onder Vista/7 alsook Intel RAID, met XP drivers.
De drivers voor mijn nVidia GeforceGo 7400 (Sony uitvoering) draait wel degelijk al vanaf de launch van Vista met drivers die overduidelijk voor Win2k/XP gemaakt zijn.
Omdat Sony weer zonodig eigen aanpassingen aan dat ding moest doen (argh!) kan ik geen stock nVidia drivers gebruiken; ook niet die van laptop2go.
Maar blijkbaar kan het dus wel; ik gok dat het gewoon in een soort van compatibilitymodus draait. Ik heb er nu Win7 op staan, en dat gaat in principe gewoon goed.
Wel ja, 98 en Me waren ook hetzelfde, konden ook met elkaars drivers overweg. En daar zat net het grote probleem van Me, de bekende onstabiliteit kwam voor een groot stuk van 98 drivers die niet waren geoptimaliseerd voor Me.

Ja het werkt, maar er zijn dan geen garanties meer mbt stabiliteit.
Alhoewel je gelijk hebt dat het drivermodel voor Vista en 7 onderling compatible is, wil dat niet zeggen dat het hetzelfde is. Dat Win7 een rebrand is, is al helemaal onzin eigenlijk.
7 gebruikt WDDM1.1, waar Vista WDDM1.0 gebruikt. Dat klinkt als weinig, maar er zitten enkele elementaire aanpassingen in die drivers die voor 1.1 geschreven zijn duidelijk meer mogelijkheden bieden. Maar omdat het drivermodel dus wel gewoon compatible is, zal 7 de 1.0 drivers ook gewoon accepteren, maar dan niet die geavanceerde mogelijkheden kunnen gebruiken.
Zo installeerde ik bijvoorbeeld mijn Radeon X1250 met Vista x64 drivers onder 7, en mijn Labtec webcam idem. Het verschil tussen WDDM1.1 en 1.0 moet je overigens vooral in de display drivers zoeken.
Het oude maar nog altijd goed werkend computerspel: Comanche 4 werkt alleen op Windows XP en niet meer op Vista en 7. Zelfs als ik aangeef dat hij het moet uitvoeren in Windows XP modus doet hij het niet.
Bij m`n moeder draait nog altijd XP omdat die computer gewoon veel te oud is, en omdat de overstap ook erg groot is.
En anders kun je in Win 7 de Windows XP Mode(VM) draaien en daar je software/hardware installeren.
Anoniem: 462912 @EektheMan12 juli 2012 00:51
Helaas is de geëmuleerde videokaart van dermate kunde, dat dit niet geschikt is voor spellen. Je hebt meer kans om je spel werkend te krijgen met de (gratis) VMWare player en je oude XP-licentie. Die kan meer wat betreft 3D (en is een stuk sneller opgestart, maar dat even terzijde).
Wil je verder terug gaan in de tijd (lees: DOS-spellen), dan wil Dosbox nog wel eens de uitkomst bieden (die ondersteund de set blaster string die nodig is voor geluid).
Kan pas vanaf windows 7 pro versie
ik heb hier meerdere pc's ...

eentje op XP x86 Pro, eentje op 7 x64 Pro, eentje op 7 x64 HPr (laptop), eentje op vista x86 HPr (laptop), eentje op vista x64 HPr

De xp machine draait eigenlijk als server; er draait oa een mailserver op.
Dat is dan ook één van de machines die binnenkort de upgrade naar 8 Pro krijgt voor 40€; samen met de Vista x64 HP machine.

De rest blijft voorlopig zoals het is (denk ik toch); de vista laptop draait ook nog eens een ubuntu in dualboot en dient eigenlijk vooral als leentoestel/reservemachine. De XP machine is krachtig genoeg om 8 te draaien; die heeft namelijk onlangs nog een upgrade gekregen naar een Athlon AM2 Platform (was daarvoor een s939 A64 3700+ SanDiego op een K9Neo4FI Moederbord); is dan ook een dual core 3ghz cpu (6000+) en is dubbel zo snel dan die 3700+...
XP compatibility modus en XP Virtuele Machine modus, zijn 2 totaal verschillende dingen.
Verwarring is begrijpelijk, want virtual machine zit niet (standaard) in (elke versie van) Windows 7.
Ahemmm... niet gelijk een ander afbranden als je DUIDELIJK niet precies weet wat er wordt bedoelt. Het vinkje bij eigenschappen is heel wat anders dan de VM-mode die je kan gebruiken en waar EektheMan op doelt...

http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/get-started.aspx
edit. al duidelijk gemaakt door anderen.
aangeven dat hij in XP modus moet draaien is iets anders dan draaien in de XP VM.

weten!
er staat (VM) = virtual machine is dus iets totaal anders dan standaard XP mode

lezen? begrijpen?
Comanche 4 doet het hier prima via Steam anders;) (win7 x64)
Anoniem: 425494 @Jacco01111 juli 2012 22:15
Er zijn diverse apps en games waarvoor je XP nodig hebt. daarvoor had MS toch de mogelijkheid geboden om in de professional versie XP virtueel te kunnen draaien?

Overigens ironisch hoe MS de onveiligheid van zijn eigen systeem gebruikt om kopers de volgende versie te laten kopen. Want zonder hun ondersteuning en voortdurende updates ben je niet veilig is de redenering. Dat ben je ook niet met hun updates, want het Windowsplatform is het platform waar alle slachtoffers van bankfraude van gebruik maken.

Maar het toont aan hoe grote bedrijven kunnen profiteren van dingen waarvan iedereen meent dat ze het slachtoffer zijn. Door gebruikers afhankelijk te maken van updates en de ondersteuning in te trekken kan je druk op bedrijven zetten om te updaten.

Maar bedrijven kunnen toch ook XP gewoon door blijven gebruiken en niet die onnodig dure update kopen? Dat is voor grote bedrijven gemakkelijker dan kleine. Diverse grote enterprises hebben al aangekondigd dat ze XP ook blijven gebruiken nadat MS ondersteuning wegvalt. Ten slotte betekent een update vooral enorme nadelen en nauwelijks meetbare voordelen voor bedrijven.

De voordelen die het heeft zijn meest door MS kunstmatig geschapen. Zo moet je om de nieuwste office te kunnen draaien wel over W7 of VIsta beschikken. Voor XP brengen ze het niet meer uit. Wil je per se IE omdat dat gemakkelijker is beheren, en je wil geen brakke versie van IE, dan moet je ook van XP af.

Zo zal over een paar jaar blijken dat allerlei programma's door MS alleen nog maar op de nieuwe metro-interface worden uitgebracht. Tja dan moet je wel W8 hebben anders kan je die niet draaien. De nieuwe Metro interface kan straks een vervelende dwingeland worden. Wie zich tot W8 laten verleiden zal ook in toenemende mate met MS appstore te maken krijgen. Juist nu er aantrekkelijke alternatieven aan de horizon verschijnen is MS er alles aangelegen om zijn gebruikers zo veel mogelijk te binden. Naast de kosten is ook dat een goede reden om als bedrijf eens serieus na te denken of je wel in deze trein wil stappen.

De cloud biedt steeds meer mogelijkheden en ook de Linux is recent weer een heel stuk aantrekkelijker geworden. De markt is sterk in verandering en dit is een goed moment op eens te herbezinnen, kunnen wij ons niet los maken uit de greep die MS op ons heeft. Of nog beter, hoe kunnen wij de komende jaren de zaak zo inrichten dat we los komen van MS. Want zoiets moet natuurlijk gedegen worden voorbereid. Verstandige bedrijven laten daarom werknemers open formaten te gebruiken. Dat maakt de overgang later gemakkelijker. De meeste documenten die je gebruikt zijn immers vrij recent.

Als je het een beetje slim aanpakt en een overgangsperiode inlast kan je nu nog redelijk gemakkelijk uit de MS-afhankelijkheid los komen en de beloning is groot. Een goed idee is om de overgang gefaseerd in te voeren. Bijvoorbeeld laat hele afdelingen voortaan werken met Libre Office of Open Office, allemaal pakketten die erg goed zijn geworden. Serieus, als IBM er zijn organisatie op kan draaien kan iedereen het. Installeer op elke afdeling MS Office nog maar op één PC voor incompatibiliteit issues. Je zult verrast zijn hoe weinig je het feitelijk nodig hebt als je eenmaal de stap maakt. Een gemakkelijke manier om geld te verdienen.

Ook Google Docs is trouwens een prima alternatief. Ik zag pas zo een reclame filmpje waarin studenten samen aan een MS document werkten, dat zou beter zijn, en in het filmpje lieten ze studenten samen een zwaar opgemaakt document in kolommen maken. Totaal wereldvreemd want studie verslagen worden in een voorgeschreven opmaak gemaakt waarvoor je geen bijzondere opmaakfuncties nodig hebt of zelfs mag gebruiken. Dat soort tijdverspilling houden serieuze beoefenaars zich ook niet mee bezig. Maar kennelijk kon MS zelf ook geen betere reden verzinnen waarom mensen hun dure producten zouden willen prefereren.

Maar als je dat toch wil kan je dat ook allemaal in Libre of open office. Als mensen eenmaal afgekickt zijn van MS Office zou je de boel naar Ubuntu kunnen overzetten. De Ubuntu 12.04 is werkelijk een heel solide product geworden en Libre en Open Office draaien er uitstekend op.

Heb je nou toch nog een paar programma's die per se Windows nodig hebben dan is het de moeite waard om te kijken of je die niet eenvoudig kan virtualiseren. XP kan je perfect virtualiseren (W7 ook maar vraag meer geheugen). Je kan ook kijken of de applicatie niet in Ubuntu onder Wine kan draaien. Zo kan je ook MS Office tegenwoordig prima onder Wine installeren. Maar zie dit als een overgangssituatie tot je helemaal van MS los gekomen bent.

Natuurlijk je kunt ook weer de nieuwe MS trein instappen, maar dan zit je er weer langdurig aan vast en ondertussen zal MS proberen je nog wat vaster te binden. Je zal al snel merken, dat je metro applicatie moet gaan gebruiken en dat je ook weer in hun dure cloud in gelokt wordt en daar weer vastgezet wordt.

Mijn vermoeden is dat er heel wat verstandige bedrijven zijn voor wie W7 en in mindere mate XP wel eens de laatste Windows zou kunnen worden. Als je het als goed plant, kun je weg van een duur, dwingend en onveilig systeem en zeker dat laatste is een belangrijke overweging.

Want dat zal de komende jaren het grootste hoofdbreken worden van organisaties, de inbraken. Cybercrime stijgt razendsnel, er gaat nu al net zo veel geld in om als in de drugshandel. We leven in kennis maatschappij en kennis begint nu een van de meest belangrijke assets te worden. Maar MS die samen met de NSA (een spionage organisatie) haar nieuwe systemen ontwikkelt doet dat natuurlijk niet om ze potdicht te maken. De NSA is juist bekend omdat ze inbreekt om informatie te onderscheppen en deze ook doorspeelt aan de eigen industrie. Anderen gebruiken die gaatjes weer. En MS weer de inbraken om de zo mensen over te halen om steeds een nieuwe versie te kopen.

Bedrijven die nu weten dat straks ze straks moeten overstappen, zouden willen kijken naar de mogelijkheden van een geleidelijke overgang of partiële overgang naar een veel veiliger goedkoper systeem.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 22 juli 2024 15:51]

Beste magalaan,

Als je applicaties na 5 jaar nog altijd niet op een nieuwere windows versie werkt dan is die applicatie ofwel end-of-life of ben je een slechte developer.

En ja, elk OS heeft updates nodig. Ook Linux en OS X krijgen updates. Soms vernieuwingen maar vaak om fouten te verwijderen. We schrijven software nog altijd met de hand en dan ontstaan er nu eenmaal fouten. En sommige van die fouten kunnen misbruikt worden. Je kan van MS veel zeggen, maar noem me eens 1 ander bedrijf dat 11 jaar na release nog altijd zijn software ondersteund?

Bedrijven schrijven hun hardware af op een termijn van 3 tot 5 jaar, en bij de aankoop van nieuwe hardware gaan ze niet zomaar een PC kopen met Windows op, nee, de ICT afdeling zorgt meestal voor custom images op die PCs. De licentie? Simpel: volume licensing waarbij je een vaste prijs per jaar per PC betaald ongeacht of er nu XP of 7 op staat. Dat is dus echt niet de kostprijs.

Je kan ook niet verwachten dat MS specifiek voor XP blijft ontwikkelen. De interne werking van Windows is met Vista sterk veranderd om eindelijk eens wat problemen op gebied van veiligheid aan te pakken, een roep die er al jaren was. We schrijven vandaag toch ook geen software meer voor 2K of 98?

MS mag trouwens zoveel op Metro uitbrengen als ze willen, de komende 10 jaar zullen ze de desktop gebruiker nog niet buiten spel zetten wegens te veel machines die op 7 blijven draaien. want 7 zal tot 8 staan zoals XP tot 7 heeft gestaan. De grootste struikelblok om de adoptatie vlot te laten gaan. Bedrijven zijn vandaag trouwens nog altijd bezig om W7 uit te rollen, ik zit hier zelf nog met het antieke XP te werken. Ik denk dat vele IT afdelingen dan ook W8 zullen negeren en wachten op W9 om te zien hoe de toekomst verdergaat met Windows en de UI. Je migreert ook niet zomaar even heel je computerpark naar een ander OS.

Het grote probleem met vele van de OSS alternatieven is trouwens simpelweg ondersteuning. Neem je MSO af en heb je een probleem, bel even met MS. Switch je naar OOo of LO en heb je ondersteuning nodig kan je kinkloppen. Het zijn leuke paketten voor thuis, maar er zitten soms bugs in die nefast kunnen zijn in een bedrijf. Zo ben ik enkele documenten kwijtgespeeld simpelweg omdat ze op een sambashare stonden en LO bugged was.

En dan komen we bij de kern van het verhaal: support support support. Ja er is voor OSS ook support te vinden, maar moeilijker. Er is een langzame verschuiving, maar zolang er geen grote firmas zijn die de nodige ondersteuning leveren zullen grote bedrijven bij MS en partners blijven aankloppen omdat ze daar degelijke ondersteuning kunnen krijgen.

Wat veiligheid betreft heeft MS trouwens de laatste jaren sterk aan de weg getimmerd. W7 is een relatief veilig OS waarbij de meeste toegangspunten voor malware gezocht moet worden bij software van derden en niet in Windows zelf. Dan maakt het OS ook niet veel meer uit. En persoonlijk heb ik dan liever een OS van een leverancier die weet hoe het met zo een probleem moet omgaan dan van een leverancier die alles in de doofpot probeerd te stoppen en doet alsof er niets aan de hand is.

En dan nog deze uitsmijter: OSS kan goedkoper zijn, maar is dat niet altijd. De licentiekost is maar een deel van de kost van het ICT park. Het berekenen van de TCO is enorm moeilijk en zal voor elke situatie anders uitpakken.
Dit verhaal is te lang voor een trol.

Ik snap werkelijk waar niet dat jij zo'n hoge waardering krijgt voor zo'n ontzettend haat/blaatverhaal... Daarnaast kan je zo als een prediker aan de slag met "de greep van MS" :O Buiten het feit dat er gewoon geld verdient moet worden (om bijvoorbeeld te innoveren) kan een OS dat 11 jaar oud is gewoon niet meer mee met de tijd. Ik mag toch aannemen dat een ander OS van 11 jaar geleden dat ook niet meer kan. Of haal ik nog steeds de maximale mogelijkheden uit iTunes op een G4 met Mac OS 9?

Jij als thuisgebruiker kan inderdaad prima met je Linux distributie vooruit. Haters snappen echter niet dat Microsoft zeker in een Enterprise-omgeving mogelijkheden biedt om de gehele (KA-) infrastructuur op een juiste manier te beheren. Kijk bijvoorbeeld de keynotes eens van de laatste TechEd Europe: http://europe.msteched.com. In deze keynotes zie je de voordelen van de laatste innovaties op de verschillende OS'en. Ja, innovaties inderdaad! De samensmelting van corporate en private devices, de samensmelting van eigen datacentra en omgevingen in de cloud, een hybride OS dat op zowel desktop, laptop, tablet en telefoon draait, etc. Dit zijn geen trends die Microsoft heeft bepaald, maar simpelweg voortkomen uit de vraag vanuit gebruikers. Noem mij eens een OS dat dit soort zaken af kan dekken...

Ik zie trouwens graag wat bronnen van de "grote" bedrijven die van plan zijn om over te stappen naar een gehele Open Source omgeving. Of bedoelde je "slechts" de overstap van Ahold naar Google Docs? Ik werk als consultant voor de grotere bedrijven in Nederland en op het moment zelfs voor het grootste bedrijf ter wereld en daar is men juist aan het voortborduren op de kennis die Microsoft heeft opgedaan met bijvoorbeeld Cloud-oplossingen als Hotmail, Windows Azure, e.d. Door deze oplossingen kunnen bedrijven juist klanten en werknemers op een manier zoals thuis bedienen en tóch de beveiliging van data beveiligen.

Jouw theorieën over de NSA zijn al helemaal lachwekkend. Je denkt toch zeker niet dat Microsoft achterdeuren in gaat bouwen voor de Amerikaanse overheid? Er zijn wereldwijd duizenden professionals die de software checken op lekken. Daarnaast heb je als zelf respecterend bedrijf ook een aardig beveiligde netwerk-laag in de infrastructuur zitten. Of zou Cisco/Juniper ook onderdeel van het complot zijn? In ieder geval heb je ook nog beheerders van een infrastructuur die vreemde zaken op het netwerk of op servers monitoren en waar nodig actie ondernemen. Of zullen zij ook...? 8)7

Het feit dat de OS'en van Microsoft het meest doelwit zijn komt simpelweg, omdat ze het meest gebruikt worden = meeste slachtoffers. Als jouw geliefde open source spullenboel zou worden gebruikt, waren hackers/crackers/scriptkiddies allang aan de slag om daar de pijlen op te richten. Denk vooral niet dat deze OS'en geen lekken bevatten. Het is een dooddoener, ik weet het, maar mensen maken de software en mensen maken nu eenmaal fouten.

Moraal van het verhaal: Kwestie van vraag en aanbod. Dat geldt zowel voor het gebruik van software als de aanvallen met malware.
ik zie 1-2-3 niet zo veel alternatieven hoor. Apple is natuurlijk totaal geen alternatief, want er draait niet zo gek veel fatsoenlijke software op in vergelijking met windows en ze zijn nog een veel grotere lock-in groep dan MS. Je MOET hun hardware kopen, je MOET hun browser gebruiken (bijd emobiele versies), je moet dit en dat en niets mag, dus geen mogelijkheid nuttig te zijn.

Linux is voor veel huis tuin en keuken gebruikers erg lastig om mee om te gaan. Als ik een moie nieuwe PC bouw met een mooie speciale geluidskaart en een GTX680, gaan dan ALLE nieuwe computerspellen voor de PC met Linux draaien? Nee!
Gaat Adobe Premiere draaien? Nee!

Dus tja, wat is je alternatief?

Ik geloof er trouwens helemaal niets van dat windows zo onbetrouwbaar is als jij zegt. De enige reden dat er weinig virussen en dergelijke zijn voor Linux en Mac is omdat niemand het gebruikt... Waarom malware ontwikkelen voor een platform dat totaal niet interessant is? (als Windows XP zelfs nog op meer computers draait dan alle OSX zooi bij elkaar, dan zegt dat wel genoeg!)
Arokh, Een huis tuin en keuken gebruiker gaat vaak ook geen Premiere draaien en neemt vaak genoegen met zijn spelletjes in de browser. Voor zulke gebruikers maakt het OS meestal niet uit. Zet hen een linux machine voor en ze zullen ook kunnen surfen of hun briefje typen, hun fotos bekijken, ... .

Het OS word pas belangrijk als je voorbij het huis, tuin en keukengebruik gaat. Wanneer je platformspecifieke software wenst te draaien, en ook daar merken we dat er stilletjesaan een verschuiving komt. Zo werkt vele windows software al op linux dankzij wine (hoewel dat geen garantie geeft) maar zijn enkele grote namen ook stilletjesaan aan het opschuiven naar Linux zoals Valve met Steam.
Jij hebt blijkbaar niet veel ervaring met dummy gebruikers. Deze gebruikers kunnen "internet" niet eens vinden als het IE6 in IE7 icoontje veranderd. Zet je ze achter een linux pc krijgen ze meteen een hartverzakking.

Het feit is Windows in volledig ingeburgerd en de rest niet, dat valve spellen naar de mac gaat brengen betekent lang niet dat alle bedrijven mee gaan. Die kans acht ik zef zeer klein.

En dat hele virus/onveilig verhaal, als het andersom was geweest en 95% op linux draaide was hadden we nu waarschijnlijk dezelfde discussie alleen dan andersom. Mensen laat deze hele discussie AUB 5 jaar liggen en kijk of de feiten zijn verandert wat dit gaat nergens heen.
En nogmaals de vraag is niet waarom MS zijn systemen niet veilig kan krijgen, de vraag is of je als privepersoon en bedrijf deze onveiligheid wel kan permitteren nu kennisroof als een epidemie om zich heen grijpt. Dat is de echte vraag. Of het komt omdat MS met de NSA samenwerkt en opzettelijk backdoors inbouwt of gewoon featurerijke maar onveilige systemen maakt is niet relevant voor gebruiker.
Magalaan; jij hebt duidelijk geen idee wat voor omgevingen Microsoft aan bied, en wie zijn verantwoordelijkheid het is om naar hun spelregels te spelen. Het is vaak kennis gebrek bij de gebruiker die (~Microsoft) applicaties lek doen overkomen. Een zin waar ook jij je vast in kan vinden ;)

Veel succes met haten

--
Kwam zojuist jouw comment tegen in het Surface Tablet. Denk dat ik in een trolletje ben getrapt, en anders echt een onwijs gaaf bekrompen persoon. Een uitzonderlijk ras wat maar blijft door leven ondanks het bereik tot de grootste bibliotheek die de planeet gekend heeft; Internet. Echt kudo's :+

[Reactie gewijzigd door CozNL op 22 juli 2024 15:51]

Dat alle slachtoffers van bankfraude gebruik maken van windows is niet zo gek.

Mensen die windows draaien zullen gemiddeld minder verstand hebben van beveiliging dan mensen die Linux draaien. Dat wil niet zeggen dat Linux meteen beter is.

Bijna iedereen kiest voor windows dus ook de mensen van spyware, virussen, malware enz.
Anoniem: 425494 @tweakerss11 juli 2012 23:52
Mensen zouden geen verstand moeten hebben van beveiliging. Dat is net zoiets als zeggen, in onze auto's rijden meer mensen die geen beroepschauffeur zijn.
Onzin deze auto's; zijn bedoeld voor gewone mensen.

Het andere excuus is: Windows heeft veel meer gebruikers en wordt vaker aangevallen.
Dat is zoiets als zeggen, In Zeeland breken de dijken voortdurend door, nog al wiedes, daar is meer getijdeverschil en zijn de golven hoger!

Onzin natuurlijk, dan bouw je gewoon degelijkere dijken.
Wat wij van een OS verwachten is veiligheid, geen uitvluchten waarom het niet lukt.

In Linux of op de Apple hoef je als gebruiker geen veiligheidsvest aan te trekken om je te beschermen. Je krijgt ook geen waarschuwingen om dingen niet te doen om de verantwoordelijkheid op jou af te schuiven. Je hoeft ook niet de beveiliging omlaag te schroeven om normale dingen te doen.

Dat Windows een antivirus programma en firewall nodig heeft en Linux niet, zegt genoeg. Hoe onveiliger een systeem, hoe meer extra bescherming je nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 22 juli 2024 15:51]

In mijn ogen denk je er een beetje naast.
Volgensmij moet je het zo zien (vergelijking computer/auto).
Hardware - Motor
OS - Carroserie (het bevat een deel van de veiligheid (kreukelzone enzo))
Applicaties - Overige (oa startonderbreking, airbags, automatische deurvergrendeling, alarm, radio enzovoorts).

In principe is een OS ook niet een op zichzelfstaand product waar een auto dit wel is.. dus je vergelijking gaat gewoon niet op.

Een OS is een onderdeel van het geheel, net zoals hierboven de Carroserie een onderdeel is van de auto.
het is vaker een kwestie van niet willen... er is altijd wel een uit weg (als dit niet is, is er altijd nog een vm he)
En volgens mij hebben alle gangbare CPU's van de laatste 7-8 jaar inmiddels wel x84-64 capability?
Dus? Heb nog P3 en Athlon XP systemen draaien die gewoon goed werken. Hebben geen x64 hoor, maar in 2014 zijn die waarschijnlijk wel vervangen.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 15:51]

Alhoewel je gelijk hebt dat dat in principe gewoon nog prima systemen zijn om simpele taken op uit te voeren, brengt die oudere hardware voornamelijk op het gebied van energiebeheer duidelijk problemen met zich mee. De gemiddelde PIII en Athlon XP zit idle rond de 100W; dat is belachelijk veel (ik heb net een AthlonXP/880 systeem de deur uit gedaan toen ik erachter kwam dat dat ding vrijwel constant op 150W zat). Met dezelfde performance koop je nu voor een peuleschil nieuwe hardware, die een kwart daarvan verbruikt.
Nee. Er zijn op dit moment nog steeds apparaten met Atoms in omloop welke geen 64 bit support hebben.
Anoniem: 175233 @bantoo12 juli 2012 14:36
Vista en Win7 zijn er gewoon in 32bit versies hoor...
Microsoft Virtual PC
Windows XP Mode and Windows Virtual PC, available on Windows 7 Professional and Windows 7 Ultimate, allow you to run multiple Windows environments, such as Windows XP Mode, from your Windows 7 desktop.

Om hier gebruik van maken kunt u het volgende doen:
Windows Anytime Upgrade
Met Windows Anytime Upgrade kunt u nieuwe functies toevoegen aan Windows 7 en meer doen met uw computer. Eenvoudig, snel en u behoudt al uw programma's, bestanden en instellingen.

Het enige dat u moet doen, is een upgradecode aanschaffen om deze nieuwe functies te kunnen gebruiken. Windows Anytime Upgrade leidt u stap voor stap door het upgradeproces. Zie Windows Anytime Upgrade: veelgestelde vragen voor meer informatie.


Kosten?
ik gok dat deze website een redelijke weergave zou moeten geven: Tweakers.Net

Veel succes met het kijken of het wellicht nu wel tijd is om een nieuwe O.S aan te schaffen, sinds ik zeker geen ruimte meer zie voor een excuus als deze! :>

[Edit]
Upgrade Windows 8 - kosten Wellicht dat dit ook ruimte bied om te kunnen kiezen voor een gematigde prijs.

On Topic:
Een bedrijf als Microsoft is het aan de maatschappij verplicht de stappen die computers hebben doorgaan en worden ondersteund door deze nieuwe generatie OS'n te forceren. Niet alles wat je ziet is een coorporate uitbuiterij. Een nieuwe O.S haalt dit keer écht meer uit je hardware. Het klinkt wellicht nogal cru, maar in de digitale gemeenschap is het al vrij snel een doorn in het oog als een (gedeelte van de-) maatschappij niet upgrade. Vraag een willekeurig (Web/App/etc) -developer. De consument vraagt doorgaans nieuwe technieken, of verwacht functionaliteiten die pas door latere platformen native ondersteund kunnen worden. Die vooruitgang word gestimuleerd door acties zoals deze in het nieuwsbericht.

[Reactie gewijzigd door CozNL op 22 juli 2024 15:51]

Anoniem: 44174 @Biinjo11 juli 2012 19:45
Nee hoor, in de industriële wereld draait men ook nog MS-dos en ook dus WindowsXP.
Het zou belachelijk zijn dat men alleen omdat MS niet meer wil updaten men een halve fabriek op ander hardware zou moeten gooien.
Dat worden wel erg dure upgrades van een OS.

Een fabriek omgooien op andere hardware, gaat al snel minimaal 5 á 6 miljoen kosten bij mijn werkgever en dan zijn we ook nog een kleine fabriek tegenwoordig.
En helaas wordt software altijd voor Windows gemaakt dus alternatieven zijn er niet.
Zou willen dat fabrikanten van software in de industriële wereld Linux gebruiken, kun je tenminste de boel up to date houden zolang de fabriek staat.

We hebben bijvoorbeeld twee lijnen die al 30 jaar dezelfde hardware hebben en zo stabiel zijn als maar kan (meer dan 99,9999999% up-time).
30 - 40 jaar met dezelfde hardware is overigens vrij normaal in deze industriële omgevingen (dat even voor de duidelijkheid). Net zo normaal als dat men in de kantoor automatisering 3 jaar normaal vind. Je praat dan ook over andere bedragen voor een upgrade.

Dit verhaaltje even voor de duidelijkheid, dat er nog meer bestaat dan alleen kantoor automatisering en dat de normen in de wereld van de kantoorautomatisering niet automatisch de normen zijn van andere werelden die er bestaan.
Nee hoor, in de industriële wereld draait men ook nog MS-dos en ook dus WindowsXP.
Het zou belachelijk zijn dat men alleen omdat MS niet meer wil updaten men een halve fabriek op ander hardware zou moeten gooien.
Daarvoor worden voor die toepassingen Embedded/OEM versies gebruikt waarbij de fabrikant van jullie industrial hardware verantwoordelijk is voor de ondersteuning en niet Microsoft.
Anoniem: 44174 @alt-9211 juli 2012 22:05
Dat is alleen als je complete machines koopt, dan worden embedded oplossingen geleverd.
Een fabriek kan bestaan uit een reeks van die machines, of die machines worden bestuurd (een lijn wordt het dan genoemd), door een bovenliggende oplossing (meestal PLC of DCS besturing).
Voor die bovenliggende oplossingen heb je wel degelijk een MS OS nodig, daar ontkom je gewoon niet aan.

Waar jij over praat zijn oplossingen voor kleine machines voor kleine fabriekjes.
Als het embedded is is het meestal ook een blackbox.
Zelf heb ik daar een enorme hekel aan omdat je dan een vendor lock-in krijgt, dat is uiteindelijk verschrikkelijk duur (geen concurrentie).
In dat geval is gekozen voor een leverancier die zijn hardware os heeft gebouwd op het windows os en daar dan eigenlijk een fundamentele fout heeft gemaakt: Direct gemak, en op het lange termijn zien we wel.
Je hoeft de fabriek niet om te gooien. Het is niet alsof XP plotseling stopt met werken wanneer de ondersteuning verloopt!

Je moet er alleen voor zorgen dat je dan het netwerk waarop XP dan nog draait goed afschermt van de buitenwereld.
U heeft helemaal gelijk.
Hier in Indonesie is het niet anders.
Werkelijk alle computers op kantoren draaien nog op (minder legale) XP versies, terwijl het merendeel vd consument al iPads heeft of op de thuis comp W7 draait.

Moet wel zeggen dat de comps op kantoren niet al te high-tech zijn, en W7 niet zondermeer aankunnen. Voor deze comps is XP nog steeds perfect.
En de gemiddelde systeembeheerder hier zal de XP SP3 image install niet snel weg doen.

Maar dat is hier...heb geen idee hoe dat in NL is nu dezer dagen.
hier zit zelfs het hele prorail network op windows 7 (sommige lokaties worden op dit moment nog uitgerolt naar win7).
Netwerk wat ik beheer is grotendeels win7, maar nog een paar vista/XP systemen. alhoewel dit met Amadeus licensies te maken heeft (mocht je Amadeus kennen, weet je wat het problem is :P)
Anoniem: 175233 @HMC12 juli 2012 14:42
Als dat gezeur over computers die W7 niet aan zouden kunnen...

Bij mij op het werk werken alle computers van de administratie vervangen. Want die oude P4's waren te traag... Nou, ik heb er een handvol voor mijn afdeling ingepikt. een GB extra RAM, en al die computers voldoen prima voor het standaard computer werk. En met Win7, en geen XP.
Hoezo goed? Windows XP voldoet uitstekend en is stabiel. Waarom zou ik upgraden naar een andere versie van Windows? Om de kas van microsoft te spekken?
als je een dualcore en meer dan 1gb geheugen heb, is WinXP daar niet zo heel goed mee, zowel Vista, win7 als win8 trekken hier een stuk meer performance uit dan WinXP ooit zal kunnen.
en voor een paar fucking euro's heb je een upgrade te pakken hoor, is altijd zo geweest
Anoniem: 175233 @latka12 juli 2012 14:49
Niemand dwingt je te upgraden?! Je mag gewoon door blijven werken met een 3 generaties verouderd systeem.

Vraag alleen niet dat de fabrikant tot in het oneindige ondersteuning blijft leveren.
Voor consumenten maakt het weinig uit. Ze kopen een nieuwe desktop/laptop en ze hebben Windows 7 ineens.

Voor bedrijven is het lastiger. Die hebben allerhande eigen applicaties die moeten werken op de werkstations. En sommige van die applicaties zijn heel slecht gemaakt of afhankelijk van oude versies van Internet Explorer, flash, java etc. wat niet werkt onder Windows 7.

Er zijn wel oplossingen daarvoor zoals applicatie virtualisatie (App-V, Xenapp etc.) maar die zijn niet gratis en daar zitten ook nog wat haken en ogen aan om alles werkend te krijgen.

Onderschat ook niet hoe lang het soms duurt om een goede image te maken waar iedereen mee akkoord kan gaan.

[Reactie gewijzigd door CMD-Snake op 22 juli 2024 15:51]

heelveel problemen kan je oplossen door een programma te starten in 'xp mode', en als dat niet werkt. dan ga je naar die.

in het ergste geval, orcal vmbox is gratis (naar mijn idee), win xp er op en je kan weer verder gaan.

xp is na 11 jaar hopeloos verouderd en 'onveilig'.
Anoniem: 152769 @Luukje0112 juli 2012 08:44
Ik denk dat je de doorsnee corporate gebruiker echt overschat. Wij zitten op ons kantoor met 4 personen (draaien hier eveneens nog XP), en daarbij zitten er 2 personen die een nieuw toetsenbord vragen als de num-lock uit staat... Die moet je dus niet zeggen om het in xp mode te starten, of als het niet werkt in een nadere virtuele omgeving. Die willen op 1 knop klikken en het moet gewoon werken, doet het dat niet dan gebruiken ze gewoon de business tools niet die door het bedrijf voorop gesteld zijn.

Op dat vlak ben ik juist zo, ik werk in een groot bedrijf, heb méér dan werk genoeg met mijn normale dagtaken, en ik ga mij niet bezighouden om te kijken hoe een virtuele machine ed werkt. Er is een IT Dienst, zijn moeten maar zorgen dat het goed en gemakkelijk werkt, en er hetzelfde uitziet als het er altijd uit zag. Zo verlies ik al geen tijd met zoeken waar bepaalde knopjes naartoe zijn.

Overstap op Open Source zoals sommigen aankaarten moeten ze zeker niet gaan maken, de dag dat ik hier op een Linux pc moet werken dien ik gewoon mijn ontslag in (en ik vermoed de rest van mijn collega's ook). Als ze voor die paar euro's goedkoper een pakket gaan plaatsen waar ik een week (privé) tijd moet in steken om te gaan leren, dan zegt dit voor wat mij betreft genoeg over de houding van het topmanagement naar het uitvoerend management toe.
Anoniem: 329520 @Luukje0111 juli 2012 20:24
Mwah, als je een goede virusscanner (Avast! free), firewall (Comodo) met gedragsscanner (Defence+) hebt met eventueel daarnaast nog MBAM (pro) dan ben je gewoon veilig. :)
dat is dus niet helemaal waar meer vandaag de dag.
dat denk jij. alle browsers hebben driveby downloads.
windows 7 heb jij waarschijnlijk thuis je network op 'thuisnetwerk' staan of niet? :)
mocht er een eikel op je network komen,of een ander systeem op je network geinfecteerd zijn... Windows op een LAN is zo lek als een zeef (zelf vind ik dit fijn, maar goed).

Ik weet goed wat ik doe en let heus wel op. Heb zelfs een antivirus geinstalleerd staan (staat standaard wel complete disabled, doet een quickscan bij het opstarten alleen) omdat het gewoon nodig is. Het is me regelmatig voorgekomen dat er ineens malware/spyware/crapware op mijn PC stond. Ik hou processen lijst en wat geinstalleerd staat goed in de gaten. mijn UAC staat zelfs een standje hoger als Win7 standaard (terug naar vista default :P) en krijg zelfs bij veel handmatig uitgevoerde admin handelingen een melding.
Jij zal natuurlijk UAC compleet uitgezet hebben of niet? Mocht je gedriveby'd worden, zonder UAC is het meteen admin access. met UAC aan heb je nog een bescherm lag ertussen dat het niet zomaar full access over je hele systeem heeft.
Anoniem: 329520 @batjes12 juli 2012 20:20
Tuurlijk zijn er altijd narigheden die door je beveiliging kunnen komen. Maar met de opzet zoals hierboven beschreven ben je gewoon zeer goed beveiligd.

Ik gebruik de browser plugin SiteAdvisor van McAfee die de ratings geeft van gevonden websites. Ik geef niet hoog op van McAfee maar het heeft wel de meeste sites gescanned die ik tegenkom. In tegenstelling tot die plugin van Avast! bijvoorbeeld die de meeste sites niet heeft gescanned. De plugin van WOT werkt ook niet op basis van scanresultaten volgens mij, dat gaat op basis van ervaringen.

Er zijn ook mensen die hoog opgeven van DefenseWall. Als je dat installeert op een schoon 32-bitssysteem dan komt er ook zo goed als niets door. Althans dat heb ik gelezen op diverse fora.

Als je een beetje oppast, dus niet zomaar een onbekende website bezoeken en vooral geen programma`s installeren die je via torrents/nieuwsgroepen hebt binnengekregen dan valt het meestal wel mee.

Enne, UAC staat bij mij gewoon aan :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 329520 op 22 juli 2024 15:51]

verassend :P bijna elke ITer heeft het compleet uit gezet. vond mezelf een zeldzaamheid dat ik nog steeds admin promptjes krijg omdat ik iets wil instaleren of bepaalde programmas startte :P

en nja ik ben niet zo van de security software, ik heb het, en het is meer een backup, scant ook alleen bij het opstarten even alles snel door. en mocht ik toch geinfecteerd raken (ik download echt alles wat los en vast zit, van TPB, rapidshare, vroegere megaupload en dergelijke zonder actief draaidende virusscanner) dan heb ik er in ieder geval 1 :D aangezien meestal een virusscanner instaleren zodra je geinfecteerd bent heel vaak niet gaat lukken :P
De reden waarom zo veel mensen nog XP draaien is denk ik simpelweg door de corporate licenties en de non-licenties (illegale installaties).
Srry dude, draai nog steeds xp, ik gebruik xp alleen maar om te gamen omdat zeer veel games nog op xp draaien of alleen beschikbaar zijn. Bovendien was dit drie jaar geleden een behoorlijk game pc en ik kan nog steeds veel games volledig open draaien.

Zie nog steeds niet het nut van upgraden naar 7 gezien mijn kaart (GTX260) geen directx 10 en 11 ondersteund.

Veel mensen die ik ken gebruiken een pc voor wat internet, bankieren en af een toe een documentje en dat is het dan. Die denken ook waarom veel geld uitgeven aan een nieuwe pc als hij het nog steeds doet, wat logisch is.
Meeste van die mensen draaien een pc die geen Vista of 7 aankan.
Dan heb je een andere GTX260 dan ik.

[sacrcasme]
Ik heb er 1 met een chippie van NVidia, die ondersteund hardwarematig DirectX 10. Misschien heb jij een goedkope chinese kloon?
[/sarcasme]

Windows 7 32-bit draait op lage hardware, gewoon single core < 2GHz CPU, 1GB geheugen. Wil je wat sneller dan wat geheugen er bij.

En over Games die het niet op Windows 7 doen. Ik kan er niet een bedenken, soms moet je wat moeite doen (bijvoorbeeld niet in de standaard C:\Program Files (x86) of C:\Program Files installeren) of rechten op een .INI bestand handmatig zetten, maar verder geen enkel probleem.
http://www.microsoft.com/...dows-7/en-us/default.aspx

X aantal games hebben de nota op Steam waarbij supported desktop Windows 7 niet staat vermeld en met reden,
Een aantal zijn te draaien met Windows Xp Mode die je bij Microsoft kan downen maar daarbij werken een reeks games nog steeds niet (en dat is algemeen bekend).
http://windows.microsoft..../features/windows-xp-mode

Ik heb Just Cause 2 geprobeerd aan de praat te krijgen onder Wine en kreeg een foutmelding dat bij Microsoft was terug te vinden dat de kaart geen directx 10 ondersteunde (ik heb een officieele kaart).
Nu blijkt dat Wine nog niet directx 10 ready is waardoor dat eerder de hoofdzaak blijft te zijn.

Windows 7 draait op veel, op mijn werk heb ik oa zelfs pc's meegemaakt met xp met 256 mb zoals die in het begin werden geleverd door IBM.
Zelfs een slak gaat nog sneller vooruit, het gaat niet om het feit dat het draait voor mij maar dat het werkbaar is.
Kijk voor de grap eens op Good Old Games; daar doen ze hun best allerlei oudere spellen op nieuwere windowsversies aan de praat te krijgen. Alhoewel niet alles even goed werkt (Riven bijvoorbeeld wilde echt niet goed lopen op mijn systeem), lijkt het meeste het zonder problemen te doen. Het kost (letterlijk) een paar euro, en de verontwaardiging bij de Nederlander zal dan ook niet van de lucht zijn ("ik heb het spel al gekocht!"), maar de moeite van het zelf uitvogelen wordt je in ieder geval bespaard.
Ik zit nu bijvoorbeeld de afgelopen weken alweer verhit Commandos te spelen - wat een geniaal spel zeg was dat destijds!

[Reactie gewijzigd door Buggle op 22 juli 2024 15:51]

Als ze zulke simpele taken doen, dan kun je erover nadenken daar gewoon eens Ubuntu of Linux Mint op te zetten. Dat is behoorlijk fool-proof ondertussen (ik kijk d.m.v. een live stick af en toe of ik als windows-only en MS-fanaat al wat met het OS kan aanvangen, en ook mijn vrouw vindt het inmiddels prima werkbaar) en draait in principe op alle min of meer recente hardware prima.
Als die mensen dan gaan mekkeren dat het geen windows is, dan is de keuze óf geld neerleggen voor een nieuwe Windows versie (wel of niet inclusief iets nieuwere hardware), óf bakken met geld kwijtraken bij het internetbankieren. Simpele keuze lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Buggle op 22 juli 2024 15:51]

Nee hoor, gewoon geen zin om 80 tot 160 euro uit te geven om mijn legale xp verise te updaten als xp ook nog prima voldoet op het oude beestje boven.

Zie niet in waarom je mensen daarom direct van illegaal gebruik zou moeten verdenken.
ja en dat dan nog per PC... die ik hier 3 heb...
Ach, maar de jaarlijkse onderhoudsbeurt en APK van een beduidend hoger bedrag is geen probleem?
XP is zelfs nu het nog ondersteund wordt nog behoorlijk vatbaar voor kwaadwillenden als het niet goed geconfigureerd is - en zodra er geen securityupdates meer zijn zal dat van kwaad tot erger gaan.
Daarnaast verbruikt dat 'oude beestje' hoogstwaarschijnlijk minimaal 2-3 keer meer stroom dan een simpele computer met modernere componenten.

Ergo: voor 300 euro heb je een nieuwe computer waar je weer een tijd mee verder kan. Of als je in het tweedehandscircuit gaat kijken heb je voor de helft van die prijs al wat fatsoenlijks.
Anoniem: 175233 @dcl!12 juli 2012 14:42
Voor 160 euro heb je 2GB extra ram, én een upgrade licentie voor Win7....
De belangrijkste reden is dat mensen helemaal niet zitten te wachten op verandering. Windows XP is prima, het werkt, is bekend en voldoet aan alle eisen. Mijn vader is sinds 2 maanden over op Windows 7 en hoewel hij er nu aan gewend is kostte dat wel moeite. Onnodige moeite, want XP deed het nog prima. Als hij bij zijn nieuwe pc gewoon XP had kunnen kopen dan had hij dat zeker gedaan.
ach, gezien ik gewerkt heb bij help en servicedesken van bedrijven met vele duizenden werkplekken. bij 2 waar een migratie van WinXP naar Win7 gedaan werd...
was vrijwel elk persoon ontzettend blij dat hun PC geupgrade werd naar Win7.
Prorail heeft bv voor alle werkplekken een quadcore met 4GB aan geheugen (minimal, veel ook 6-8GB). En dat is me toch een power boost als je van WinXP naar Win7 overgaat.

Dat is net zoiets als Win98 draaien op een single core 3ghz 2gb ram machine, et word er niet sneller op :P
Anoniem: 12343 @Biinjo12 juli 2012 13:57
Het DWINGEN tot het KOPEN van een nieuw product (want het IS geen upgrade, dat heeft microsoft al jaren gelden aangepast/de nek om gedraaid). is NOOIT goed.

Als je gewoon aan downloads/FPP's zit (OEM mag immers niet, UPGRADE bestaat immers niet)

Zit je voor MKB bedrijven al snel aan de 309 euro per PC (Microsoft Store). doe dat maal 40 pc's en je kijkt tegen een kostenplaatje van bijna 13.000 euro aan.

Misschien/waarschijnlijk is DAT wel de hoofdreden dat de meeste bedrijven nog gewoon op Windows XP werken.

Dat zelfde geldt overigens voor mensen die thuisgebruiker zijn.
Zolang de PC nog goed werkt is er geen reden tot het vervangen.
Voor Windows 200 euro (Home Premium FPP) betalen doen ze ECHT niet.

Dan ga je dus inderdaad OF naar illegaal, OF naar gewoon XP blijven gebruiken.

Kortom -> Prijzen naar een normaal nivo, DAT zou helpen.
Heel goed? Ach, consumptie maatschappij hè, mede de reden dat we nu in een crisis zitten.

Microsoft moet XP wel uit faseren anders hebben ze inkomsten. Het liefst zouden ze zien dat ze ieder jaar een nieuwe release kunnen pushen.

Wees eens eerlijk: wat is de belangrijkste reden om de nieuwste software te draaien? Omdat een ander dat ook doet, of omdat de leverancier het niet meer ondersteund. Het is veelal geen noodzaak.
Tuurlijk, maar ondersteuning van een product dat in 2001(?) op de markt kwam is natuurlijk vrij uniek. En het gaat nog tot 2014 door, en daarna zullen er toch maar weinig mensen zijn die het gebruiken.

Prima besluit en helemaal niks op aan te merken.
Tuurlijk, maar ondersteuning van een product dat in 2001(?) op de markt kwam is natuurlijk vrij uniek.
Dat het in 2001 op de markt kwam is niet echt relevant. Relevant is de datum dat een fatsoenlijke opvolger (2009, Windows 7) op de markt kwam en de datum dat XP systemen voor het laatst grootschalig zijn verkocht.
Relevant is wanneer Microsoft XP voor het laatst heeft verkocht. Dat was oktober 2010.
Je hoort een product een fatsoenlijke tijd te supporten na verkoop.
In dat licht gezien is 3.5 jaar wel een beetje karig.

edit: interesant, Microsoft verkoopt op dit moment nog steeds Windows 7 met XP mode. Dat is in principe gewoon een XP installatie in een virtuele machine. Wordt dat dan ook niet meer ondersteund in 2014 ?

[Reactie gewijzigd door locke960 op 22 juli 2024 15:51]

XP Mode (en dus ook de MED-V variant voor Enterprise use) hebben ook na april 2014 GEEN ondersteuning meer.

XP Mode/MED-V was dan ook uitsluitend bedoeld als migratie mitigator om een onderneming de tijd te geven applicaties alsnog Win7 compliant te maken.
XP mode wordt niet verkocht met Windows 7, het is een los programma gemaakt door Microsoft voor Windows 7 Professional en Ultimate, daar het dus gratis is, is Microsoft zeker niks verplicht.
fatsoenlijke opvolger was Vista. dat je het zelf brak gebruikte is jou pakkie aan. maar er was en is niets mis met vista, totaal niet. Maar 2006 is een stuk minder lang als 2009 :)

maar goed je zal vista wel gebruikt hebben op 32bit single core hardware met 1GB ram zoals veel mensen in het begin die vanaf een overpowered XP machine naar een underpowered vista machine gingen. tja. als je dual core 64bit 3gb+ ram had, loopt het net zo snel als win7.
Win7 draait namelijk ook erg brak op single core 32bit 1GB ram systemen.
Anoniem: 26447 @Lipton1612 juli 2012 01:58
Vrij uniek, ik kan nog steeds Volkswagenonderdelen krijgen voor mijn 30 jaar oude kever :Y dus niets unieks.
Omdat die Kever nog heel lang in Brazilie gemaakt werd... Je krijgt geen onderdelen uit Duitsland, tenzij ze nog ergens op een plank lagen te roesten.
Ja dus moeten we ook onderdelen voor een daf van 50jaar terug blijven maken? Nee ik denk niet dat ze het om de inkomsten doen, eerder de onnodige onkosten en tijd wat nog in xp gestoken word. Daarbij zijn ze maar een aantal vastgestelde jaren verplicht voor ondersteuning, volgens mij zitten ze daar al overheen?
Apple doet het meestal 2-4 jaar aan ondersteuning, OSX Lion gaat maar tot ~3 jaar oude apparaten terug in de support. alles ouder KAN niet eens upgraden naar de laatste release van OSX. hoor je ook niemand over.
WinXP is bij 2014 al 13!! jaar na release ondersteund geweest.
Grappig dat je auto's aanstipt, aangezien autobouwers veelal eenzelfde strategie aanhouden. Deze strategie staat bekend als planned obsolescence.

BMW echter laat zien dat het niet perse moet: De ophangpunten voor de motor en schakelbak zijn al tijden zo goed als ongewijzigd. Je kunt dus bij BWM een moderne motor op je oude chassis zetten.
yeah right... je kunt echt geen moderne motor zonder veel aanpassingen op je oude chassis zetten (enuh, wat noem jij overigen oud chassis?)..
Hoezo niet? Als de ophangpunten enzo op dezelfde plek zitten, kan dat prima. Bekent voorbeeld zijn die vw kevers die best wel vaak met een porsche motor werden uitgerust.
BMW echter laat zien dat het niet perse moet: De ophangpunten voor de motor en schakelbak zijn al tijden zo goed als ongewijzigd. Je kunt dus bij BWM een moderne motor op je oude chassis zetten.
En je kan nog steeds onderdelen bestellen voor je Isetta. (1955-1962)
Goed, je betaald de hoofdprijs, maar het kán!
We hebben het hier niet over niet over 50 jaar oud, maar een product dat slechts een paar jaar niet meer geleverd wordt. Want vooral Starter editie is nog lang geleverd nadat Vista is uit gekomen.
Bovendien als 43% van het wagenpark nog uit daf bestaan, ga er maar vanuit dat er dan nog vollop support voor wordt gelevert!

En voor mijn auto van begin 1990 zijn nog volop onderdelen te krijgen ook bij de dealer! Dit terwijl die dan toch al meer dan 15 jaar uit productie is!
- Voor het onderhoud van jouw auto laat de garagehouder jou lekker betalen. Of verwacht je ook gratis onderhoud?
- De onderdelen zijn waarschijnlijk al jaren geleden gemaakt en liggen nu gewoon ergens in een pakhuis te wachten tot ze gebruikt worden en bij verkoop mag je ook weer gewoon betalen.
- Ook als ze nieuw worden gemaakt lever jij direct winst op voor de fabrikant en dealer
- De levensduur van software is niet te vergelijken met die van een auto

Zomaar wat redenen dat autovergelijkingen weer als een tang op een varken slaan.


War is het toch met discussies dat er direct vergelijkingen met auto's gemaakt moeten worden? Het enige wat je bereikt is dat de discussie wordt vertroebeld door kromme metaforen die in alle mogelijke bochten worden gedraaid.
Anoniem: 201824 @Biinjo11 juli 2012 20:03
Heb zelf zo'n vier jaar geleden een top computer kocht, dan kun je nu nog steeds prima er mee werken en gamen etc. Drie/vier jaar geleden werd XP gewoon nog verkocht dacht ik. Deze pc blijft voorlopig ook wel. Ondersteuning heb ik niet nodig gehad, dus daar hoef ik het ook niet voor te laten. Zie de nieuwere versies van Windows ook niet zo zitten, het is meer voor de consument nu, en minder voor de gevorderde gebruikers.

En wat Vastloper hieronder zegt, ik speel soms zelfs nog een ouwe game van halverwege jaren negentig, omdat het kan. Maar dat kan vast niet meer op een andere pc.

Ik zie t wel een andere keer. Als m'n windows vista laptop crasht ofzo.
Anoniem: 394438 @Biinjo11 juli 2012 20:13
Ik mis de optie in de poll: 'Ik gebruik een dual/multiboot' aangezien dat bij mij het geval is ;)
(Multiboot lijst: Windows XP, Windows 7, Windows 8 Release Preview, xUbuntu 12.04 met custom BCD omdat ik GRUB nogal vervelend vind)
Ik mis ook een optie: op pc1 draai ik... Pc2 draai ik... Etc :-)
Ik mis ook een optie: op pc1 draai ik... Pc2 draai ik... Etc :-)
Om het maar niet te hebben over alle XP's die ik onder VMware esx draai ;)
Veel vriendelijker dan Vista of 7 in belasting voor de server...
(zelfs nog een '98 draaien, maar dat is alleen voor de lol)
Ik draai hier ook nog een hoop oudere versies van Windows in een VM, ook gewoon puur voor de lol. Om het toch even te melden, ik heb het over 95, 98SE, Me, 2000, XP, Vista, 7 en 8. Aardige verzameling, al zeg ik het zelf.
Persoonlijk denk ik dat 7 de nieuwe XP is/word.
Het is maar hoe je het bekijkt... wat mij betreft kan het per definitie niet...

Windows XP was namelijk helemaal niks toen het uitkwam (aldus de publieke opinie), het was te zwaar, er waren te veel services, het verbruikte te veel ram, er waren nieuwe drivers nodig (randapperatuur werkte dus niet), je moest online activeren (belachelijk!!! ;) ), je kon maar op 1 pc installeren, beveiliging was wennen, enz...
While its new, hand-holding "task-oriented" design may annoy experienced users, Microsoft nevertheless managed to create an OS that works equally well for novices, corporate users, and enthusiasts. Despite hefty system requirements (a Pentium II-300 or faster, 128MB of RAM, and 1.5GB of free disk space), onerous product activation, and some not-so-obvious touting of Microsoft's business partners, you'll want to consider an upgrade--if not immediately, certainly the next time you buy a PC.
Windows 98 SE was ook een dikke 20% sneller in bijvoorbeeld 3dmark:
http://www.firingsquad.com/games/winxpperf/page3.asp
IT folks have a saying that goes along these lines - if it doesn't have a service pack, we aren't using it. In our book, that is a mighty fine slogan to adhere to. If stability is of the utmost, getting the latest and greatest isn't the best idea. As it stands, many companies have yet to release drivers that are compatible with XP. In the coming months there should be more fixes and better drivers - with that performance and reliability can only go up.
Pas een paar jaar later werd het os geaccepteerd. Toen Vista uit kwam begon dezelfde retoriek opnieuw... Weer te zwaar, drivers die niet werkten, enz.

Vista had dus de nieuwe XP kunnen zijn. Dat gaat echter niet gebeuren want Vista is alweer vervangen. Windows 7 kan geen nieuwe XP zijn omdat het niet vernieuwend is. Het verschil tussen Windows 95 en 98 is nog groter dan Vista-Win7.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 15:51]

Vista had dus de nieuwe XP kunnen zijn. Dat gaat echter niet gebeuren want Vista is alweer vervangen. Windows 7 kan geen nieuwe XP zijn omdat het niet vernieuwend is. Het verschil tussen Windows 95 en 98 is nog groter dan Vista-Win7.
Dat Vista gedoemd was om te floppen was duidelijk. Het complete drivermodel hadden ze omgegooid. Dus "oude" XP drivers werkten niet meer onder Vista. Een van dé grootste nadelen van Vista. (het was in feite gewoon een geforceerd bericht aan de hardwareboeren hun drivers aan te pasen zodat het later met 7 wel allemaal werkte)

Vista was (is) gewoon narrig i.v.m. de beveiliging (UAC). Iedere scheet moet je bevestigen.
7 is inderdaad zoals Vista had moeten zijn. (alleen winFS nog ;)). Ook is er niets veranderd aan het drivermodel zodat 9 van de 10 vista drivers gewoon werken onder 7.
uhm.
niet het drivermodel is 'omgegooit' de kernel structuur wat de usermode scheid met de hardware is compleet herschreven. de NT kernel is vanaf de grond opnieuw geschreven van NT5 naar NT6. (veel is gewoon hergebruikt natuurlijk). Waardoor inderdaad de driver model ook compleet herschreven moest worden.
Let wel dat er veel van de oude XP API's voor backwards compatible redenen erin is gebleven. en opzich deden veel drivers het namelijk wel (als je handmatig de .inf's aanweez etc) terwijl inderdaad de setups niets meer deden.

Daarnaast was er weinig mis met UAC. Probleem was alleen dat in die periode, software en dergelijke kwam uit een omgeving waar standaard onder een admin account gewerkt word, en dat was in Vista ineens opgeheven. waardoor veel software en dergelijke toegang probeerde te krijgen tot plekken waar het niet de bedoeling meer was dat het gebruikt werd (zie de libraries in Vista/7) maar de software werd niet geupgrade. MS heeft dit ver voor de launch van Vista allemaal aangekondigt en bekend gemaakt. en DMV van al die longhorn beta's en dergelijke, geprobeert de hele wereld mee te laten kijken in hun process.
Dit is genegeerd door hardware en software fabrikanten wereldwijd. Maar het is Vista's schuld altijd :P kortzichtigheid van mensen (stomme ik, verwacht te vaak beter vooral op tech sites als deze)

oh en btw WinFS bestaat gewoon in vista/7, het is opgesplitst, delen ervan zijn in NTFS gekomen, delen zit in Windows Search, delen zitten in explorer. Het is niet weg. Maar tegelijkertijd, WinFS bestaat ook niet meer :P

Hier komt nog bij, dat er wel degelijk VEEL is veranderd aan het driver model tussen Vista en 7, het is bijna compleet herschreven, enige wat ze gedaan hebben, is gezorgt dat er als het ware een translator van Vista API naar Win7 API ingezet is, waardoor Vista drivers inderdaad zonder problemen werken.
Je bedoelt dat deze ook weer jaren lang blijft hangen voordat men overschakelt op Windows 8 of de daaropvolgende Windows?
bedrijven slaan gewoon liever een versie over, dat is goedkoper en zorgt voor een hogere betrouwbaarheid
Met deze kanttekening>> 7 support houdt in Januari 20 op, dat is dik 10 jaar na uitkomen. Xp heeft 12.5 jaar support gehad (idd, niet normaal).
Denk ik ook. Windows 8 heeft te veel veranderingen t.o.v. Windows 7, waardoor bedrijven niet zo snel zullen overstappen.
Niet alleen bedrijven zullen denk ik Windows 8 gaan overslaan, om me heen hoor ik ook niet al te positieve berichten over het overstappen naar Windows 8. Persoonlijk kan ik er ook niet echt warm voor lopen... Windows 7 werkt super naar mijn mening...
Windows 8 zal zich op de consumenten markt moeten bewijzen. Consumers zullen bij nieuwe toestellen deze versie van OS bij krijgen. Sommigen weten van een downgrade recht (hangt ongetwijfeld ook nog van versie af), merendeel niet.
De veranderingen in Windows 8 zijn volgens mij niet de primaire oorzaak dat bedrijven (algemeen gezien) de stap niet zetten. Bedrijven zijn nu bezig (of net afgerond) met de overstap van XP naar Windows 7. Er is altijd een hoop geld mee gemoeid dus om direct terug te migreren naar iets nieuws is wat kostelijk.

Beetje offtopic: over Windows 8 blijft ik stiekem hopen dat de Pro en Ent versie in te stellen zoals Windows Server 2012. Welliswaar zonder startknop maar wel direct in de desktop app.

@HMC hieronder:
"terug migreren naar iets nieuws", de migratie naar Win7 is net afgerond (of nog bezig). Dan overstappen (opnieuw migreren dus) naar Win8 is wat te kort opeenvolgend. Dit zorgt voor een hoop geld dat richting ICT gaat.

[Reactie gewijzigd door FireFly op 22 juli 2024 15:51]

ik gebruik windows 8 en ben vandaag aan het spelen met win2012, ivm dat we later dit jaar nieuwe servers krijgen en ik ze graag zie met Win2012 :P

Erg fijn OS, veel meer muis gericht. waar je in Windows 7 en ervoor, met het toetsenbord grotendeels sneller was met enorm veel handelingen, is dat in Windows 8 niet meer zo.. niet dat toetsenbord langzamer is geworden, muis is sneller geworden.

missende start knop? ik heb er nu 3 (6 gezien dualscreen) 3 hoeken van een scherm opent een menu (wat niet eens in de weg zit, maar dat kan persoonlijk zijn). waardoor ik snel toegang heb tot wat ik vaak zoek. daarnaast is de functionaliteit van win7 gebleven, waar het start menu grotendeels werd gebruikt om iets in te tikken en dat op te starten. dat werkt in win8 nog net zo goed

volgens tests blijkt win8 gemiddelt zo'n 25% sneller te zijn dan win7, en dat is echt te merken in vrijwel alles. het voelt ook lichter.

en kleine dingen zoals de multi-monitor taakbalk, ingebouwde iso mounter, GPU accelerated basic thema en veel meer is een welcome toevoeging op windows.
Persoonlijk denk ik dat 7 de nieuwe XP is/word.
Denk ik inderdaad ook... XP is en blijft het beste os van microsoft en denk na alle updates dat windows 7 de nieuwe XP wordt... 7 is gewoon een schitterend os..
8 is gewoon niks voor mij... Ik zal er gewoon niet aan kunnen wennen met de windows 3.1 kleuren schema.


fixed type

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 340068 op 22 juli 2024 15:51]

He he dat werd tijd...
7 heeft zich allang bewezen en 8 belooft veel snels, moois en geintegreerds.

Voor de verstokte XPers die weigeren over te stappen naar een beter veiliger OS, rest dan òf volledig off-line gaan òf alles sandboxen.
Dan blijft XP het gewoon veilig doen.
en 8 belooft veel snels, moois en geintegreerds.
Wat snel dan? wat moois dan? en wat geintegreerd dan? Heb jij een andere windows 8 gezien dan ik dan?
Anoniem: 457300 11 juli 2012 20:56
Ik denk dat er ook een groot deel is die gewoon niet tegen de verandering kan. Merk dat op tijdens mijn werk ook vaak, zodra er maar iets veranderd, als is het maar een knopje vinden raken sommige volledige in de stress. Mensen hebben hun best gedaan om XP te leren gebruiken en nu is het knopje start ineens vervangen door een Windows logo! Laat staan dat ze straks over stappen op Windows 8 met een geheel nieuwe interface.

Dan komt al snel de bekende spreuk "Vroeger was alles beter" om de hoek... Het is vooruitgang en sommige kunnen hiermee gewoon niet omgaan of trekken het niet om snel aan te passen. Dat is niet erg, maar ga vernieuwing niet gelijk lopen afzeiken. En vernieuwing betekend idd niet altijd gelijk verbetering, maar van Windows XP naar Windows 7 is echt een verbetering in vele opzichten.

Als je trouwens als bedrijf nog software hebt die nog steeds niet geschikt is voor Windows 7, of nog erger PC's die niet met Windows 7 werken... dan moet toch eens achter je oor krabben of je wel zo efficiënt bezig bent op ICT gebied.
Dan komt al snel de bekende spreuk "Vroeger was alles beter" om de hoek...
Totdat mensen echt terug gaan naar "vroeger". Dan blijkt het toch opeens brak te zijn.

Een tijd geleden heb ik daar een documentaire over gezien, waar men met een aantal mensen uit een straat die vonden "dat in hun jeugd alles beter was" een experiment heeft gedaan.

Effe lekker terug naar 1960!

Geen pinautomaten.
Buurtwinkeltje ingericht, met zut die je in 1960 kon kopen, maar zonder de keuze uit de supermarkt natuurlijk.
Geen telefoon met intern telefoonboek.
Geen computer, uiteraard.

En nog een paar van zo'n zaken. Na een weekje "In 1960 was alles beter" wilde men toch maar wat graag terug naar 2007...

Als ik nou de naam van die documentaire maar kon vinden.

Vroeger was het beter op computergebied.... 640 kB main memory, waarvan je 540 kB vrij moest zien te houden om je grote programma's te draaien. Het ene had EMS nodig, het andere XMS als extra geheugen. Twee drivers nodig dus (HIMEM.SYS en EMM386, of natuurlijk de third party QEMM). Twee apparaten die perse beiden op IRQ 7 willen zitten (geluidskaart, en printer); met jumpers pielen op je kaart of mainboard om eentje op 5 te krijgen. Soundblaster op adres A220... maar CRAP! Daar wil mijn netwerkkaart ook op zitten! Meer jumpers.... Beetje prutsen in config.sys....

Vroeger was het beter... *ril*. Op zich was het wel *leuker* / spannender, dat wel. Zeker als je jonger was en de tijd had om je met dat soort dingen bezig te houden.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 15:51]

Ik denk dat er een heel groot deel is die geen meerwaarde in Windows 7 en zeker Windows 8 ziet. Op wat bling bling na zijn er niet zo veel verschillen tussen XP en Windows 7.
Klopt, veel mensen met een wat oudere PC zijn na het instabiele Vista nog een beetje huiverig om over te stappen naar Windows 7. Ook zakelijk zie je dat Windows XP nog volop gebruikt wordt, simpelweg omdat er nog steeds geen goed werkende drivers voor veel zakelijke applicaties zijn.
Wat je eigenlijk bedoelt:
Klopt, veel mensen met een wat oudere PC zijn na het volledig ongefundeerde elkaar napraten over hoe instabiel Vista zou zijn nog een beetje huiverig om over te stappen naar Windows 7 omdat ze niet instaat zijn zelf een mening te vormen. Ook zakelijk zie je dat Windows XP nog volop gebruikt wordt, simpelweg omdat er nog steeds geen goed werkende drivers voor veel zakelijke applicaties zijn en omdat de directie geen geld voor machines van deze tijd wil uitgeven.
Namelijk: Vista is een prima product; wat traag wellicht voordat het geladen is, maar het is zo stabiel als een rots (dat was het vrijwel vanaf begin al; duidelijk stabieler dan XP was bij de launch), en werkt vlot zodra alles geladen is (lees: gebruik de slaapfunctie!). Verder is de hoeveelheid gespecialiseerde software die alleen onder XP draait niet dusdanig wijdverbreid dat ieder bedrijf hier problemen mee gaat krijgen. Het is vrijwel altijd de onwil om te investeren in nieuwere architecturen of de aanpassing van software zodat het wel gewoon draait zoals het moet draaien. Veel spul is gewoon ook slecht geschreven als het zoveel moeite kost om het onder NT6 te blijven gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Buggle op 22 juli 2024 15:51]

Anoniem: 25752 11 juli 2012 17:13
Ik heb hier nog steeds Windows XP x64, wat dus eigenlijk Windows Server 2003 is...
wat is nou de reden dat men XP x64 draait? ondersteuning van MS is niet heel erg super t.o.v. de x86 variant.
Drivers worden vaak ook niet gemaakt, niet officieel of een beta driver.
Anoniem: 297472 @mschol11 juli 2012 19:02
De reden is dezelfde waarom men win7 x64 draait... meer dan 3.25 GB geheugen.
Ik draaide XP X64 al vanaf het moment dat het uit kwam in 2002 omdat ik 4 GB geheugen had en ook alle 4 GB wilde gebruiken.
De ondersteuning was inderdaad bagger vanuit MS maar ik wist meestal; wel de drivers te vinden en alles wat onder x86 werkt doet het ook op x64.
Slechts toen GTA 4 uit kwam was dit de eerste game die niet op x64 werkte omdat je sp3 moest hebben (x64 had sp2 en geen ondersteuning meer) om GTA 4 te kunnen spelen.
Ik denk dat je je vergist. Ik typ dit bericht op een pc met XP64 (i7 920, 6GB, GTX260) en heb net een spelletje GTA4 gespeeld. Ook de uitbreidingen (EFLC) werken hier.
Misschien was het enkel de installer die XP64 niet leuk vond ?
Ik moet zeggen dat XP x64 goed draaide nooit echt tegen iets aangelopen van oude hardware dat ik had dat niet werkte, enige reden dat ik uiteindelijk toch naar Windows 7 ben overgestapt is dat nvidia de XP drivers verneukt had waardoor het oude X-wing niet fatsoenlijk speelde (fubar spikes over het hele scherm), maar bij windows 7 was het geen probleem..
Wel, er was dus nog een kans dat Windows XP nog langer zou worden ondersteund dan 18 april 2014? Sorry maar: zijn ze gek? Maar goed dat toch is beslist dit niet te doe. Windows XP is tegen dan 13 jaar oud en voor een computer programma is dat al héél ver over datum.
Dat lijkt me niet zo heel erg relevant. Het wordt nog gebruikt, door de consument, en die verwachten ondersteuning.
probeer maar eens ondersteuning te krijgen voor je pc,tv,radio,dvd speler van 10jaar oud.

beetje krom dat iedereen verwacht dat een software product "wat nog gebruikt wordt" wel die ondersteuning moet krijgen. 10 jaar is echt wel veel hoor
Welnee. Mijn auto is geen probleem: na 15 jaar nog gewoon onderdelen. Mijn huis trouwens ook (wel meer dan 50 jaar is geen probleem). Ik heb PCs die meer dan 10 jaar oud zijn en er zijn gewoon PCI videokaarten op de markt (zelfs met nieuwe chips). TV kapot? Naar de TV reparateur ermee. Die heeft liever een hele oude TV op de pijnbank dan die nieuwerwetse dingen.

Een heel groot verschil is: Windows blijft Windows. Software verouderd in principe niet. Dit wordt kunstmatig wel gedaan om een vervangingsmarkt te creeren die er anders niet zou zijn. Dit is niet in het belang van de klant maar wel in het belang van de aandeelhouder.
Je hebt helemaal gelijk, en daarom is je post ook zo onzinnig.
Quotes uit je post:
  • Voor je auto betaal je voor je onderhoud.
  • Voor je huis ook.
  • Je tv laat je repareren.
Kortom: al met al dat het product te leiden heeft onder de tand des tijds.
Daarnaast is de levensduur van deze producten verschillend.
auto gemiddeld +- 16 jaar
huis gemiddeld 120 jaar
tv gemiddeld 8 jaar?

Bij software is dat maar net waarvoor het nodig is. Maar een OS mag wel 5-10 jaar meegaan me dunkt.

Dan mijn punt:
Software sec verslijt (jij zegt verouderd, maar volgens mij bedoel je verslijt ermee) inderdaad niet. Er veranderd inderdaad niets aan de code. Het is niet zo dat het opeens mankementen gaat krijgen.

Maar de wereld erom heen veranderd wel.

Om de analogie met jou voorbeeld treffend te maken de volgende voorbeelden:
  • Ga je met een auto uit 1970 rijden alsof je de rij-eigenschappen van een 2012 auto verwacht?
  • Is een huis nu, niet compleet anders dan een huis 120 jaar geleden? (comfort, voorzieningen, eisen, bouwbesluit etc.)
  • Is je tv nu niet compleet anders dan +- 10 jaar geleden? (techniek, beeldbuis, kwaliteit)
Wat nou kunstmatig een vervangingsmarkt creëren? Wat nou geen belang klant? Echt waar: je post raakt kan noch wal.
Als jij overigens gewoon met een oud OS wil verder gaan: prima. Dat kun je ook met je auto, je tv of je huis ook zo doen. Maar dan accepteer je dus de consequenties.

sorry heb echt nog nooit zulke domme posts in dit topic gezien van mijn mede-tweakers...(is dus niet persoonlijk op latka gericht).
edit: ik weet het: bovenstaande is niet netjes, maar ik vind het werkelijk waar onbegrijpelijk

[Reactie gewijzigd door arthur-m op 22 juli 2024 15:51]

Anoniem: 28912 @arthur-m12 juli 2012 14:17
Om met de analogie die gebruikt wordt door te gaan:
  • Wat kan Windows 7 wat Windows XP niet kan? Heb je DX10/11 nodig als bedrijf? Geeft BitLocker niet meer problemen dan het oplost?
Ik gebruik thuis wel ondertussen W7 omdat ik graag game. Serieuze zakelijke dingen doe ik niet op dat systeem. Die doe ik op een Ubuntu installatie.
Wel, er was dus nog een kans dat Windows XP nog langer zou worden ondersteund dan 18 april 2014? Sorry maar: zijn ze gek? Maar goed dat toch is beslist dit niet te doe.
Als tussen de 30% en 44% van de markt een product gebruikt dan is het niet meer dan logisch dat ze het bijna 13 jaar lang ondersteunen. Ik hoop voor ze dat het een wijs besluit is en dat het ze geen klanten kost. Voor Windows XP geldt voor veel bedrijven die het gebruiken: If it ain't broken... don't fix it ;)
Ik ken nog wel een aantal bedrijven die nog op XP draaien, en die missen niks qua mogelijkheden. Als er geen upgrade hoeft te komen, dan is het niet nodig ook... al dat personeel dat 'omgeschoold' moet worden. Al die pc's die met een nieuwe Windows installatie wellicht wel nieuwe(re) software nodig hebben van dat bedrijf. Zelfs hardware heeft niet altijd ondersteuning.. ga maar es na.

Office 2003 is ook nog steeds een product dat veel gebruik wordt, die is ook al bijna even oud. :*)

Ze hebben het echt zeer netjes gedaan met de ondersteuning van ruim 12 jaar, en aan de ene kant is het logisch dat ze de ondersteuning eens gaan stoppen. Aan de andere kant: Als de markt ervoor nog steeds zo groot is, laat je wel een héle grote groep gebruikers vallen.

[Reactie gewijzigd door GS88 op 22 juli 2024 15:51]

Maar het werkt wel erg goed! Waarom zou je een nog ondersteund product upgraden?

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 22 juli 2024 15:51]

Omdat het binnen afzienbare tijd dus niet meer ondersteund wordt? Voor consumenten geen issue uiteraard, maar voor bedrijven is support wel belangrijk.

En voor bedrijven is XP inmiddels toch best wel verouderd, Windows Vista en hoger hebben toch echt wel een aantal leuke nieuwe features tbv beheer erin zitten die in XP niet zitten, of slechts zeer beperkt.

Daarnaast loop je de kans dat er steeds meer software niet meer op XP gaat werken. Er is nu al software die Vista of hoger nodig heeft bijvoorbeeld, en dat zal alleen nog maar toenemen.
Uiteraard is XP inmiddels toch best wel verouderd en uiteraard hebben de latere Windows varianten functionaliteiten die niet aanwezig zijn in XP.

De reden dat je XP nog redelijk vaak ziet in een zakelijke omgeving is omdat niet altijd alle nodige applications onder W7 kunnen draaien. Soms is het simpelweg goedkoper om een custom developed applicatie in XP te houden dan een upgrade traject in te zetten voor W7 compatabiliteit
Wat dacht je van XP mode in W7?

Ken jij zakelijke XP applicaties die daar niet in draaien, waardoor een bedrijf niet kan upgraden?

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 22 juli 2024 15:51]

Ik ken bedrijven die simpel zeggen dat het moet draaien op W7 en dat er geen gebrui wordt gemaakt van compatibility opties. Dus geen shims. Maar intussen wel de Program Compatibility Assistant aanlaten, die met heuristische algoritmen allelei applicaties aanwijzen die mogelijk niet goed geinstalleerd zijn. en het aanpassen van een vendor-manifest is natuurlijk van dezelfde orde als het aanpassen van een vendor-msi: not done.

Op die manier creeer je een hele categorie van niet-W7 compliant software, die het wel gewoon doet.

[Reactie gewijzigd door Permutor op 22 juli 2024 15:51]

Anoniem: 201824 @mjtdevries11 juli 2012 20:09
Dat zal dan getest moeten worden, je gaat die gok niet eerder wagen.
Waarom is het verouderd? Software is geen ijzer wat roest. Wellicht dat nieuwe os ideeen of nieuwe hardware ondersteuning (e.g. pci-e, usb 3) een reden kunnen zijn, maar veel machines in de wereld draaien nog op Unix, een os waarvan de fundamenten rond 1970 zijn gelegd. Windows xp is gestoeld op nt wat ontworpen was voor high end multiprocessor work stations uit de jaren 1990. Ik had nou niet de indruk dat Windows 7 vele malen sneller zou zijn (in tegendeel zelfs). Windows 7 heeft wel een nieuwe standaard voor video drivers afgedwongen (WDDM 1.1).

Kijk ik wil best wel over naar Windows 7, maar gaat M$ ook de bijbehorende hardware upgrade voor mij betalen (thuis machine Pentium 4 uit 2002)?
In 2002 was dat een hele snelle machine. Misschien dat ik nog van de oude stempel ben, maar in 1995 was een machine met 16 MB een beest. Nu moet je al minimaal 8Gb in je machine hebben, alleen om een os te draaien? Als je alleen al naar de lijst van services in Windows 7 kijkt, dan vraag je je af waar dat allemaal nodig voor is.
Je kan ook zwaar overdrijven, Windows 7 vereist 1 GB RAM (32-bits) of 2 GB RAM (64-bits). Qua schrijfruimte 15-20GB, maar dat is tegenwoordig een schijntje. ;)

Op mijn laptop (Dell) draait Windows 7 (64-bits) en heeft 2GB RAM, dit draait beter dan toen ik er XP op had staan.. (3 jaar geleden). Minder vastlopers, eigenlijk één maar nu ik erover nadenk, en reageert sneller dan ooit. :D
1 GB is wel het minimum om alleen het os te draaien. Dan heb je alleen het os, dan draait er nog geen applicatie op waar het je uieindelijk om te doen is. Maar goed xp begon ook met minimaal 128 Mb, maar inmiddels is 512 Mb ook geen overbodige luxe (zeker als je een virusscanner a la Norton en een fixe video driver hebt).

Op het werk heb ik Windows 7, thuis xp. Ik merk geen verschil instabiliteit. Xp loopt bij mij thuis alleen maar vast door Norton of Nvidia / Ati bugs.
maar veel machines in de wereld draaien nog op Unix, een os waarvan de fundamenten rond 1970 zijn gelegd.
Maar die unix OS'en zijn wel allemaal continue geupdate! FreeBSD versies van 10 jaar terug worden ook niet meer ondersteund, misschien solaria versies nog wel, maar daar betaal je dan ook een vermogen voor.

Oude code wordt met de tijd lastiger onderhouden, heel simpel.
Die developers hebben al 6 jaar de tijd gehad om de applicatie om te zetten naar Windows Vista of 3 jaar om het compatible te maken voor Windows 7. Elke developer weet dat een Windows versie ooit niet meer ondersteund wordt en dat moet elke ICT afdeling van een bedrijf ook weten.

De kleinere ondernemingen met een speciaal softwarepakket die nog niet geupdatet is hebben ook al 6 jaar de tijd gehad om te sparen voor een upgrade van het softwarepakket.

Het niet compatible zijn van een applicatie is al lang een non-argument, het is een keuze van de ondernemer. Vaak omdat een ondernemer geen geld wil sparen voor / investeren in IT infrastructuur.
Al langer dan 6/3 jaar, ontwikkelaars kregen al de kans toen Windows Vista en 7 nog testreleases waren.
Anoniem: 339854 @Bossie12 juli 2012 08:31
developed applicatie in XP te houden dan een upgrade traject in te zetten voor W7 compatabiliteit
Dit is niet helemaal waar. Microsoft biedt ook andere mogelijkheden > http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/ .
En dan gaan we ook upgraden. Waarom zouden we nu al upgraden als bijna alle software nog op Windows XP werkt?
Verdwijnen? Hoezo? Verdampt het?
En hoe zit het dan met legacy software? Veel legacy software werkt niet onder NT 6.x. Kost aardig wat om steeds te upgraden. Liever upgraden wanneer het echt niet anders meer kan.
Het werkt, maar is toch echt verouderd. Als webdev loop ik tegen een aantal ergerlijke zaken aan. Denk aan SNI wat niet mogelijk is in Win XP, waardoor je voor iedere website met SSL een uniek IP adres moet op offeren. Ook de oude browsers zijn een doorn in het oog. Als iedereen minimaal IE9 heeft op Win7 is dat een stuk gemakkelijker allemaal. En er zullen ongetwijfeld nog veel meer dingen zijn.
Ik ben benieuwd of er na april 2014 op ten duur vanzelf een 'community' ontstaat die gaat zorgen voor beveiligingsupdates. Dit zie je wel soms bij andere software die niet meer ondersteund wordt door de ontwikkelaar.
Zou kunnen, maar ik betwijfel het zeer. Je zult dan immers over de sourcecode moeten beschikken, en die wordt voor zover mij bekend niet public gemaakt, ook niet na april 2014.
XP is compleet closed-sourced. Het is vrij moeilijk dan wel onmogelijk om dit dan van patches te voorzien zonder oorspronkelijke broncode. Microsoft gaat die ook niet openbaren (ook al zou de hele wereld er veel baat bij hebben) want dan koopt niemand ooit nog een nieuwere versie van Windows.

Wat ik trouwens voorspel is dat er na 2014 ook nog veel xp machines zullen zijn. En aangezien de grootte van de gebruikers op een systeem dat niet meer ondersteund wordt vrij groot is (volgens mijn glazen bol dan), wordt dit een goudmijn voor hackers.
Nop, wordt een moeilijke zaak met Windows. Microsoft geeft zijn source code sowieso nooit vrij, laat staan dat andere er patches voor uit gaan brengen.
Ach ja, dat plan was er lang geleden ook, toen MS de ondersteuning voor Windows '98 stopte. Nooit meer iets van gehoord...
Moet zeggen dat Windows XP wel retesnel boot op mijn SSD i7 pc :P

In mijn sector (maritiem) krijgen wij nog dagelijks de vraag om een PC met Windows XP te leveren mede omdat de software die gebruikt vaak nog niet windows 7 ready is.
Xp is in vele gevallen ook gewoon sneller dan Win7. Misschien dat microsoft hun nieuwe OS'en een beetje te zwaar maakt voor de huidige mainstream hardware markt.

Want ik denk niet dat een gemiddelde homePC een SSD er in heeft hangen.
cool0, kijk dan eens naar WinFLP, ofwel Windows For Legacy Pc's. Da's een soort gestripte WinXP, maar dan door Microsoft zelf. Is alleen geleverd aan bedrijven, uitgelekt en daarna een tijdje redelijk populair geweest onder de gamers. XP compatible enzo, maar dan minder geheugen gebruik.
De Windows 7 variant daarvan heet Windows Thin PC
MS is aan de slag gegaan met nLite?
Ik lees dat het gebaseerd was/is op Embedded - daarmee is het toch anders dan een gestripte normale XP.
Zeer interessant, die kende ik nog niet! Maar omdat ik al mijn oude hardware de deur uit gedaan heb (afgezien van mijn Shuttle barebone; maar eens kijken wat ik daarmee ga doen, wellicht een Mint installatie op zetten) maakt het voor mij niet zoveel verschil meer.
Moet zeggen dat Windows XP wel retesnel boot op mijn SSD i7 pc :P

In mijn sector (maritiem) krijgen wij nog dagelijks de vraag om een PC met Windows XP te leveren mede omdat de software die gebruikt vaak nog niet windows 7 ready is.
Ja en Windows 98 boot binnen 1 seconde op je SSD, je punt is ? Tuurlijk boot het sneller je vergeet blijkbaar dat je het over een OS uit 2001 hebt...

Ontopic:

Mooi dat Microsoft de ondersteuning laat vallen, je moet toch ergens mensen gaan dwingen over te stappen, stilstand is achteruitgang. Bedrijven die het nog nodig hebben kunnen XP prima in een afgesloten bedrijfsnetwerk draaien of iets dergelijks.

[Reactie gewijzigd door Dylan93 op 22 juli 2024 15:51]

Tuurlijk boot het sneller je vergeet blijkbaar dat je het over een OS uit 2001 hebt...
Wat heeft dat ermee te maken? Word een OS sneller naarmate hij ouder wordt? Of bedoel je dat een nieuwer (en dus beter?) OS vanzelfsprekend trager hoort te zijn?
Om me heen hoor ik alleen maar mensen klagen op Windows 7 dat het zo traag is. Zij gaan terug naar Windows XP of upgraden naar GNU/Linux of OSX.
Ik begrijp daarom wel waarom er nog zoveel mensen Windows XP gebruiken en mond op mond reclame blijft nog steeds een krachtig verkoopargument.
Er zitten natuurlijk ook voordelen aan Windows 7 (zoals pinning) maar deze blijken voor een bepaalde groep mensen niet op te wegen tegen de nadelen (met name op het gebied van productiviteit).

Laten we hopen dat Windows 8 de problemen oplost (met name de lees/schrijf snelheid van hdd's)
Dat zijn veelal geruchten. De enige problemen die ik heb ontdekt met een sprong van Windows XP naar Windows 7, zijn niet ondersteunde hardwareonderdelen (zeer oude grafische kaarten à la Radeon 9000 series). Zelfs de Pentium 3 Celeron hier loopt nog prima op Windows 7, na wat geklooi aan drivers. Qua snelheid is er in ieder geval niet veel te merken. Geen miraculeuze performanceboosts, maar ook geen degradaties t.o.v. XP.
Anoniem: 297472 @ikt11 juli 2012 18:54
Zoals je hierboven kan lezen zijn het niet alleen "zeer oude" hardware onderdelen die niet onder vista / 7 / 8 ondersteund worden.
Alle Creative Audigy kaarten (tot 2 jaar terug gewoon te koop in de winkel) worden niet meer ondersteund en een hoop (sata 2 / sas 300) raid controllers ook niet.
Beetje lullig als je voor 1000 euro nieuwe hardware moet aanschaffen na 2 jaar omdat je nieuwe besturingssysteem je "oude" hardware waardeloos maakt.
Oh, en als je zelf weinig verschil merkt qua snelheid wil nog niet zeggen dat de "geruchten" niet waar zijn.
Zeker als er miljoenen van die geruchten zijn. Of complete forums vol met dit specifieke onderwerp.
Creative, daar ga je al.
Berucht vanwege brakke support en dan toch nog erin trappen om daar een produkt van af te nemen.

RAID controllers werken met goede (!) drivers prima. Afgezien van je BIOS init moet je met een minuut op je desktop kunnen werken. Maak maar eens een boottrace met de Windows Performance Toolkit en kijk waar je issues zitten. 10 tegen 1 dat het met die brakke drivers te maken heeft.
Wel, dan mag je mij die forums een aanwijzen want wat je zegt, heb ik nog nooit gehoord. Het is trouwens de schuld van de fabrikant van de hardware dat het niet werkt onder Windows 7, of verwacht je dat Microsoft voor ieder stukje hardware op de markt ondersteuning gaat inbouwen in hun OS zodat de fabrikanten geen drivers meer moeten maken?
mond op mond reclame
Dat lijkt me nogal onhygiënisch en moeilijk te verstaan. ;)
De uitdrukking is mond-tot-mond-reclame, niet te verwarren met mond-op-mond-beademing.
Om me heen hoor ik alleen maar mensen klagen op Windows 7 dat het zo traag is.
Dit heb ik nog nooit gehoord en ook niet zelf ervaren. Vista was wel nogal traag maar W7 vind ik soepeler en stabieler lopen dan XP en ik draai het op een pc uit begin 2007.
Ook W7 is tergend traag te krijgen.
Begin eens met folder redirection naar het netwerk.
Voordeel is dat je van het trage synchroniseren bij afloggen af bent.
Nadeel is dat veel applicaties die AppData gebruiken nu altijd traag zijn.
Ook W7 is tergend traag te krijgen.
Begin eens met folder redirection naar het netwerk.
You're doing it wrong then.
Windows 7 traag ?!

Zelfs op een Netbook met een VIA CPU draait het net zo snel als XP en misschien zelfs wel sneller !!


Ik was heel enthousiast over Windows 8, echter hebben ze zoveel dingen eruit gesloopt of naar mijn mening verkeerd gedaan dat ik er totaal geen zin meer in heb ...
Windows 7 is wat mij betreft voorlopig DE oplossing voor welke PC dan ook :)
Om me heen hoor ik alleen maar mensen klagen op Windows 7 dat het zo traag is. Zij gaan terug naar Windows XP of upgraden naar GNU/Linux of OSX.
Ik begrijp niet waar dat vandaan komt. Ik heb een stel oude Dell laptops geprobeerd. Van D420, D600 en D630. Dat waren van oorspong ergens 8-9 jaar geleden XP gecertificeerde laptops. Ze waren niet meer vooruit te branden met XP en alle updates er op. Ik heb Win7 er opgezet en het leken wel nieuwe laptops. Vlotte instal en perfect werkende systemen. Zelfs met aero aan op de single core 1 Ghz D420 met een 80Gig 3600 RPM schijfje. Booten gaat langzaam, maar daarna is het vlot zat.
Win7 heeft er voor gezorgd dat die laptops een tweede leven kregen. De D420 heeft hier min of meer de plaats ingenomen van mijn tablet.

Ik heb trouwens op een D600 ook Ubuntu geprobeerd. Dat was op zijn zachts gezegd een 'heel aparte' ervaring. Het is lang geleden dat ik een systeem via de commandline aan de praat hem moeten krijgen omdat niet alle hardware werd herkend.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 22 juli 2024 15:51]

Anoniem: 297472 @Ortep11 juli 2012 18:48
Ik begrijp het wel.
Op een dual xeon quadcore ( 8 x 3.2 GHz, 24 MB cache, 1333 MHz FSB ) met 16 GB quad channel geheugen en 8 x 15k sas raid was de opstarttijd van win 7 zes keer zo lang als met XP X64 Pro en was er een zeer duidelijke vertraging met opstarten van intensieve programma's en games.
XP X64 verbruikte in idle 1% cpu en 800 MB ram, windows 7 13 tot 16% cpu en 2 tot 4 GB ram.
Alle andere computers, waaronder mijn dual core laptop waren ook vele malen trager met win7 dan met xp.

Ook op mijn huidige systeem ( dual quadcore xeon 3.33 GHz, 24 gb ddr3 2133 6-channel, 2 x 570GTX, ssd, sas raid ) is de opstart tijd van windows 7 (ultimate x64) bagger traag.
Mijn 20 jaar oude laptop die ik gebruik om ms-dos programma's te kunnen draaien onder windows 98 se start nog sneller op.

Overigens heb ik ook andere problemen met win7... dat mijn gruwelijk dure apparatuur bijvoorbeeld niet werkt onder windows 7 omdat er geen drivers voor zijn.
Geen ondersteuning vanuit MS kan ik mee leven, maar als je verwacht dat mensen over stappen op een nieuw besturingssysteem dan verwacht ik wel dat mijn niet eens zo oude hardware (audigy 2 zs bijvoorbeeld) of mijn raid controller die 2 jaar geleden nog 600 euro kostte gewoon ondersteund wordt.
Ik zou eens beginnen met windows 7 home premium in plaats van Ultimate. Dat scheelt al een berg services en ram.

Al mijn machines met windows 7 starten vlot op. Met name die met een SSD (<10 seconde).

Vaak duurt de bios nog het langste. Mijn goedkoopste moederbord (Asus e35m1) heeft een bios tijd van slechts 2-3 seconde, terwijl mijn duurste MSI bord (p67a-gd65) minstens 20 seconde bezig is...

Maargoed je noemt nogal een exotische setup (8 sas drives? 24 gb?). Dus wat dat betreft, pak eens een normale setup (i5, ssdtje, 4gb ram, +- €700)

Sinds EuP is boottime uberhaupt niet zo interessant. Systeem verbruikt toch niks in standby en wordt direct wakker al dan niet via lan.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 15:51]

Ultimate moet je inderdaad tunen om performance te verbeteren t.o.v. Home Premium en Professional. Onnodige services en inderdaad is de Windows Performance Toolkit een uitkomst.

Windows Performance Analysis tools
Geheugen gebruik moet je bij Windows 7 niet naar kijken. Dat is totaal anders dan onder XP.

XP swapte alles uit wat maar uit te swappen was, windows 7 begint pas te swappen wanneer het nodig is, hierdoor lijkt geheugen gebruik meer, maar is puur door de redesign van het geheugen management.

Mede daarom gelden alle "richtlijnen" voor geheugen optimalisatie etc. van windows XP en 2003 totaal niet voor Vista, Windows 7, 2008 en 2008 R2 en kunnen zelfs slechtere performance geven.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 22 juli 2024 15:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.