Er zijn diverse apps en games waarvoor je XP nodig hebt. daarvoor had MS toch de mogelijkheid geboden om in de professional versie XP virtueel te kunnen draaien?
Overigens ironisch hoe MS de onveiligheid van zijn eigen systeem gebruikt om kopers de volgende versie te laten kopen. Want zonder hun ondersteuning en voortdurende updates ben je niet veilig is de redenering. Dat ben je ook niet met hun updates, want het Windowsplatform is het platform waar alle slachtoffers van bankfraude van gebruik maken.
Maar het toont aan hoe grote bedrijven kunnen profiteren van dingen waarvan iedereen meent dat ze het slachtoffer zijn. Door gebruikers afhankelijk te maken van updates en de ondersteuning in te trekken kan je druk op bedrijven zetten om te updaten.
Maar bedrijven kunnen toch ook XP gewoon door blijven gebruiken en niet die onnodig dure update kopen? Dat is voor grote bedrijven gemakkelijker dan kleine. Diverse grote enterprises hebben al aangekondigd dat ze XP ook blijven gebruiken nadat MS ondersteuning wegvalt. Ten slotte betekent een update vooral enorme nadelen en nauwelijks meetbare voordelen voor bedrijven.
De voordelen die het heeft zijn meest door MS kunstmatig geschapen. Zo moet je om de nieuwste office te kunnen draaien wel over W7 of VIsta beschikken. Voor XP brengen ze het niet meer uit. Wil je per se IE omdat dat gemakkelijker is beheren, en je wil geen brakke versie van IE, dan moet je ook van XP af.
Zo zal over een paar jaar blijken dat allerlei programma's door MS alleen nog maar op de nieuwe metro-interface worden uitgebracht. Tja dan moet je wel W8 hebben anders kan je die niet draaien. De nieuwe Metro interface kan straks een vervelende dwingeland worden. Wie zich tot W8 laten verleiden zal ook in toenemende mate met MS appstore te maken krijgen. Juist nu er aantrekkelijke alternatieven aan de horizon verschijnen is MS er alles aangelegen om zijn gebruikers zo veel mogelijk te binden. Naast de kosten is ook dat een goede reden om als bedrijf eens serieus na te denken of je wel in deze trein wil stappen.
De cloud biedt steeds meer mogelijkheden en ook de Linux is recent weer een heel stuk aantrekkelijker geworden. De markt is sterk in verandering en dit is een goed moment op eens te herbezinnen, kunnen wij ons niet los maken uit de greep die MS op ons heeft. Of nog beter, hoe kunnen wij de komende jaren de zaak zo inrichten dat we los komen van MS. Want zoiets moet natuurlijk gedegen worden voorbereid. Verstandige bedrijven laten daarom werknemers open formaten te gebruiken. Dat maakt de overgang later gemakkelijker. De meeste documenten die je gebruikt zijn immers vrij recent.
Als je het een beetje slim aanpakt en een overgangsperiode inlast kan je nu nog redelijk gemakkelijk uit de MS-afhankelijkheid los komen en de beloning is groot. Een goed idee is om de overgang gefaseerd in te voeren. Bijvoorbeeld laat hele afdelingen voortaan werken met Libre Office of Open Office, allemaal pakketten die erg goed zijn geworden. Serieus, als IBM er zijn organisatie op kan draaien kan iedereen het. Installeer op elke afdeling MS Office nog maar op één PC voor incompatibiliteit issues. Je zult verrast zijn hoe weinig je het feitelijk nodig hebt als je eenmaal de stap maakt. Een gemakkelijke manier om geld te verdienen.
Ook Google Docs is trouwens een prima alternatief. Ik zag pas zo een reclame filmpje waarin studenten samen aan een MS document werkten, dat zou beter zijn, en in het filmpje lieten ze studenten samen een zwaar opgemaakt document in kolommen maken. Totaal wereldvreemd want studie verslagen worden in een voorgeschreven opmaak gemaakt waarvoor je geen bijzondere opmaakfuncties nodig hebt of zelfs mag gebruiken. Dat soort tijdverspilling houden serieuze beoefenaars zich ook niet mee bezig. Maar kennelijk kon MS zelf ook geen betere reden verzinnen waarom mensen hun dure producten zouden willen prefereren.
Maar als je dat toch wil kan je dat ook allemaal in Libre of open office. Als mensen eenmaal afgekickt zijn van MS Office zou je de boel naar Ubuntu kunnen overzetten. De Ubuntu 12.04 is werkelijk een heel solide product geworden en Libre en Open Office draaien er uitstekend op.
Heb je nou toch nog een paar programma's die per se Windows nodig hebben dan is het de moeite waard om te kijken of je die niet eenvoudig kan virtualiseren. XP kan je perfect virtualiseren (W7 ook maar vraag meer geheugen). Je kan ook kijken of de applicatie niet in Ubuntu onder Wine kan draaien. Zo kan je ook MS Office tegenwoordig prima onder Wine installeren. Maar zie dit als een overgangssituatie tot je helemaal van MS los gekomen bent.
Natuurlijk je kunt ook weer de nieuwe MS trein instappen, maar dan zit je er weer langdurig aan vast en ondertussen zal MS proberen je nog wat vaster te binden. Je zal al snel merken, dat je metro applicatie moet gaan gebruiken en dat je ook weer in hun dure cloud in gelokt wordt en daar weer vastgezet wordt.
Mijn vermoeden is dat er heel wat verstandige bedrijven zijn voor wie W7 en in mindere mate XP wel eens de laatste Windows zou kunnen worden. Als je het als goed plant, kun je weg van een duur, dwingend en onveilig systeem en zeker dat laatste is een belangrijke overweging.
Want dat zal de komende jaren het grootste hoofdbreken worden van organisaties, de inbraken. Cybercrime stijgt razendsnel, er gaat nu al net zo veel geld in om als in de drugshandel. We leven in kennis maatschappij en kennis begint nu een van de meest belangrijke assets te worden. Maar MS die samen met de NSA (een spionage organisatie) haar nieuwe systemen ontwikkelt doet dat natuurlijk niet om ze potdicht te maken. De NSA is juist bekend omdat ze inbreekt om informatie te onderscheppen en deze ook doorspeelt aan de eigen industrie. Anderen gebruiken die gaatjes weer. En MS weer de inbraken om de zo mensen over te halen om steeds een nieuwe versie te kopen.
Bedrijven die nu weten dat straks ze straks moeten overstappen, zouden willen kijken naar de mogelijkheden van een geleidelijke overgang of partiële overgang naar een veel veiliger goedkoper systeem.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 22 juli 2024 15:51]