Google voegt in Benelux fietsroutes toe aan Maps

Google heeft zijn Maps-dienst in de Benelux geschikt gemaakt voor fietsers, door fietsroutes op de kaart te tonen. Er is een overzicht aangemaakt dat de beschikbare routes toont, waarbij Google hoopt dat vrijwilligers dit zullen uitbreiden.

Volgens de internetgigant worden er honderden kilometers fietsroutes getoond op de kaart. Hiermee kunnen fietsers onder andere een recreatieve route plannen, maar de dienst kan ook gewoon voor navigatie worden gebruikt. Er wordt een voor fietsers aanbevolen route getoond, waarbij zoveel mogelijk van fietspaden gebruik wordt gemaakt. Ook worden drukke wegen vermeden.

Maps heeft er voor de nieuwe dienst een nieuwe laag bijgekregen; op de kaart kan een filter voor fietsers worden aangezet, waarbij de routes worden getoond. Daarbij hoopt Google dat gebruikers zelf gegevens over fietsroutes toevoegen met de Map Maker-tool. Map Maker kwam kortgeleden beschikbaar voor Nederlandse en Belgische gebruikers.

Google heeft de dienst uitgerold voor de Benelux, maar ook in andere landen zijn fietsroutes beschikbaar gemaakt. De internetgigant bood in Maps al mogelijkheden voor voetgangers om routes te plannen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

11-07-2012 • 13:28

82

Reacties (82)

82
79
55
3
0
12
Wijzig sortering
Hiermee probeert Google dus de concurrentie met OpenStreetMap verder aan te gaan. De OpenStreetMap data is specifiek voor fietsers zichtbaar gemaakt op http://www.opencyclemap.org/

NB: De site fietseropuit.nl die eerder werd aangegeven maakt ook van deze data gebruik.

[Reactie gewijzigd door FiscBiker op 24 juli 2024 14:50]

Ik heb de verschillen even getest en opencyclemap is op dit moment in Nederland beter dan Google.
Was misschien slim geweest als Google alle LF routes en knooppunten er in ieder geval in had gezet. Blijkt niet het geval en dat is gewoon dom, waarom zou je geen gebruik maken van al bestaande routes. Het lijkt net alsof google helemaal geen research heeft gedaan.

Ik weet alleen dat je bij opencyclemap in het buitenland nog wel eens de snelweg op wordt gestuurd...
Check.
Google mist nu alleen nog de fietsroute knoop punten (die heeft open street maps al voor de Benelux) en de gebruikers data, maar dat laatste word waarschijnlijk redelijk ingevuld.

De concurrentie met Open Street Maps ziet Google blijkbaar goed dwars. Eerst de prijsverlaging http://tweakers.net/nieuw...anzienlijk-goedkoper.html en nu toevoeging van fiets routes.
Ik ben benieuwd wat de volgende zet word.
nog een punt(je) : als ik ergens midden in het bos sta is de kans dat ik google maps kan raadplegen niet heel groot. de opencyclemap kaarten kan ik daarentegen prima offline gebruiken dmv de openandromaps. werkt (iig op android) heel goed met Oruxmaps.
Tja, mooie layout zoals gewend van Google, maar qua functionaliteit blijf ik toch gebruiker van de fietsrouteplanner van de Fietsersbond...
Deze planner van de Fietsersbond is al een paar jaar in ontwikkeling en vele vrijwillligers houden deze planner up to date. Ook zou ik als vrijwilliger liever informatie aan de Fietsersbond geven dan aan Google. Voordeel van Google's oplossing is natuurlijk wel dat deze makkelijker te gebruiken is vanaf mobiele apparaten.
Nadeel is dat deze plansoftware niet bepaald intelligent is, het houdt geen rekening met de hoogteverschillen. Ik word de Posbank overgestuurd om van Arnhem naar Eerbeek te komen, terwijl binnen door toch echt makkelijker en sneller is :P.
Handige feature, dit miste ik nog wel eens als ik een route op de fiets uitstippelde. Meestal pakte ik dan maar de wandel routes, die gaven al een redelijke fietsroute weer maar leidde je af en toe wel over minder handige wegen (mul zand en dergelijke)

Even snel getest, in de omgeving kent hij de meeste fiets routes. Hij mist alleen een paar fiets routes die door de wijk lopen waar geen voetganger en auto paden bij zijn. Hopelijk worden die door gebruikers toegevoegt, want dat zijn wel zeer handige routes als je met de fiets op pad bent.
En jij bent zelf geen gebruiker? ;) Ik moet eerlijk bekennen dat ikzelf ook nooit actief heb meegwerkt aan communityprojecten. Misschien is het leuk als je zelf probeert het ontbrekende stukje route toe te voegen en je bevindingen hier te posten.

Ik zie net onderaan de blog uit de bron een demo-filmpje over de Google Map Maker. Ziet er makkelijk uit.

[Reactie gewijzigd door Luit op 24 juli 2024 14:50]

Vergeef me mijn sacherijnige reactie, maar Google is geen community project. Het is gewoon vrijwilligerswerk voor een multinational waarbij je de data niet terug krijgt. Kijk dan liever naar http://www.openstreetmap.nl/, zoals @Taghorn ook al aangeeft.
laat osm eerst volwassen worden, want energie steken in een bodemloze put (hoe idealistisch ook, is nog altijd zonde.
Met zo'n insteek kan OSM niet 'volwassen' worden. Want dan steekt niemand energie in een bodemloze put.
De kaarten van OSM zijn vele malen beter en ook mooier dan Google Maps. Het voordeel van Google Maps zit hem vooral in de Streetview. Hoe het samenwerkt met mobiele devices zou ik niet weten, daar heb ik het nooit in geprobeerd. Maar vele terabytes aan info sturen is echt nergens voor nodig; het is nu al bijzonder goed bruikbaar.
als het voor mij lucratiever is (lees nuttiger) om wat extra info aan google toe te voegen in plaats van 'flowerpower' als een idioot meerdere terabytes aan info naar OSM te moeten sturen voor het ook maar een beetje gelijkwaardig is...
Die "meerdere terabytes" worden vooral automatisch geïmporteerd vanuit bijvoorbeeld overheidsbronnen. Daarnaast zijn er commerciële instanties die aan Openstreetmap.org bijdragen (AND en Mapquest bijvoorbeeld).

Het open/Libre (noem het flowerpower) karakter van OSM maakt dat juist mogelijk. In het kader van Open Standaarden/Open Source Software en openbaarheid van bestuur, komen steeds meer overheidsgegevens beschikbaar.

De reden dat kaartmateriaal zo duur is (was), is (was) omdat elke leverancier z'n eigen mannetjes/vrouwtjes op pad moest sturen met landmeetapparatuur. De overheid doet dat ook al.

Al die gegevens worden nu langzaam maar zeker openbaar toegankelijk. In Nederland zijn mensen achter OSM (die ook vaak professioneel geo* zaken bezig zijn) in erg actief in het openbaar krijgen van dergelijk materiaal.

Het voordeel voor de overheid is daarbij bovendien: mensen steken hun vrije tijd in het synchroniseren van verschillende overheidsdiensten (die vaak hun eigen "eilandje" van geografische eigenschappen voorzien).
Ja ik geef toe dat ik inderdaad nog nooit iets heb toegevoegd :-(

offtopic:
Het staat wel in de planning, maar daar komt altijd iets zoals "SSD firmware updaten" tussendoor.


Ben wel serieus van plan om een paar handige fiets doorsteken toe te voegen bij mij in de buurt. Dat scheelt je als fietser al snel een paar minuten.

Als ik echter dit iniatief vergelijk met http://www.openstreetmap.nl/ dan loopt Google MOMENTEEL toch nog een stuk achter. Hier staan naast de fiets routes ook alle fiets knooppunten (die groene bordjes) in voor de hele Benelux.
De kracht van de eindgebruiker :-)
dat zullen mijn ouders leuk vinden. nu zijn ze aangewezen op de anwb en de boekjes bij de lidl waarvan die van de eigen omgeving altijd meteen weg zijn :)

en ik kan eens kijken wat de beste route naar het werk is.
Ze hadden ook gebruik kunnen maken van openstreetmap. Daar zitten de fietsroutes al een hele tijd in. Qua plannen kun je dan bijvoorbeeld http://openrouteservice.org gebruiken.
Anoniem: 442878 @asusk7m55011 juli 2012 16:34
Ze hadden ook gebruik kunnen maken van openstreetmap. Daar zitten de fietsroutes al een hele tijd in. Qua plannen kun je dan bijvoorbeeld http://openrouteservice.org gebruiken.
Waarom zouden ze als ze alles zelf al hebben. Ik zie geen voordelen tussen googlemaps en openstreetmaps. Beide zijn gratis.
Ik ben er als fietser inieder geval erg blij mee.
[...]
. Ik zie geen voordelen tussen googlemaps en openstreetmaps. Beide zijn gratis
Google is "free", Openstreetmap.org is "Free".

Je mag de de kaarten van Openstreetmap.org voor zowat alles gebruiken wat je kan bedenken, in volumes die je je maar kan voorstellen. Bij Google zit je al snel aan een limiet en heb je een commerciële licentie nodig. Dat is de reden dat steeds meer webdiensten die kaartenmateriaal gebruiken, overstappen naar Openstreetmap.

Eén van de dingen die je níet mag met Openstreetmap.org-kaarten, is de vrijheden inperken. Dat is nu net wat Google doet, en dat is dus de reden dat ze de kaarten van Openstreetmap.org niet gebruikt hebben.

Voor wat betreft dingen waar je als gebruiker blij van zou kunnen worden: Openstreetmap.org levert kaarten die je in je Garmin-apparaat kunt laden. Daarmee heb je dus voor niets een kaartupdate van Europa, of van Amerika, of van de hele wereld, van autowegen, fiets- en voetpaden en eventueel waterwegen (Openseamap.org).

Voor mij een reden om voor Garmin-apparatuur te kiezen boven "open core" TomTom.
Ik test dit soort programma's op een vrij eenvoudige manier.
Ik gebruik hem om te kijken of dat ik de zelfde route krijg als die ik gewoon rijd naar een bepaalde bestemming.
Hiervoor ga ik via een fietspad door een park en dat is de kortste, veiligste en mooiste route voor die korte tocht.
Helaas mot ik vast stellen dat deze al meer dan 20 jaar bekende fietspad door jou openstreetmap niet gebruikt wordt en dus is hij niet fietser optimaal.
Zelfs als ik hem als voetganger in stel krijg ik deze kortste route niet te zien.

Ik heb ook gekeken met google maps en krijg die route wel.
Ik zou het als vervend fietser leuk vinden als de portable navigatie systemen zoals Mio, TomTom en andere de fietspaden echt opnemen in hun kaarten en ik kan instellen dat ik een fietser ben.
Ik heb al een paar keer mogen mee maken dat ik als fietser een 80km/h weg wordt opgestuurd zonder dat er een fietspad naast licht plus deze apparaten willen je graag op de rijweg houden wat net zo dom is.
Je weet toch zeker wel dat je zelf het betreffende fietspad in Openstreetmaps kunt intekenen, zodat jij en ook anderen er voortaan van kunnen profiteren?
Nee, zelfde. Ik heb getest vanaf mijn huis naar mijn oude middelbare school en dan kiest ie een route die praktisch niet te fietsen is (wel ongeveer 3 kilometer korter, maar als er een beetje wind staat fiets je daar bijna achteruit).
Ik zou het persoonlijk wel schandalig vinden als een routeplanner voor op de fiets mij 3 km extra laat fietsen "vanwege mogelijke wind". Dan trap ik wel wat harder hoor, voordat je die 3km goedgemaakt ben je een stuk verder. In de auto kunnen dat soort omwegen; op de fiets zeker niet.
Beetje kort door de bocht vind je niet? "Hij rekent een andere route dan ik altijd rij, dus is het niks". Gelukkig is jouw route niet voor iedereen relevant. Wil je echt fietsroutes in je navi, dan moet je sowieso een Garmin nemen. Dat geeft je nog véél meer voordelen.
Gebruik al tijden die van de Fietsersbond: http://www.fietsersbond.nl/fietsrouteplanner/
Werkt niet zo vloeiend als maps, maar werkt wel goed verder.
Anoniem: 39505 @LEiPiE11 juli 2012 22:33
Bedankt voor de tip!

De routeplanner van de fietsersbond geeft n.l. (bijna) exact dezelfde route aan, die ik normaal naar m'n werk fiets. _/-\o_

Die van Googlemaps niet, want daar ontbreekt een cruciaal stukje fietspad (dat overigens allang bestaat) zodat er een hele andere route wordt voorgeschoteld. |:(
Als je even in het filmpje bij dit artikel kijkt, wordt je uitgelegd hoe je dat fietspad toe kunt voegen, zodat jij en anderen hiervan kunnen profiteren.
Kun je de fietssnelheid ook aanpassen of zien hoe snel deze is? Dan kan ik een beetje nagaan hoe accuraat die tijdsduur is. Ik fiets nl nogal snel
17 km/h en nee, die is niet aan te passen (althans, nu nog niet).
Waarschijnlijk is het handigger om de afstand aan te houden en die te delen door je eigen gemiddelde snelheid, rekening houdend met stoplichten en andere zaken.
Zo te zien ongeveer 17 km/h. Lijkt me een redelijk gekozen gemiddelde.
Anoniem: 407481 11 juli 2012 14:06
Leuk, net even gekeken maar vergeleken met openstreetmap stelt het niet veel voor. Er mist heel veel en het is niet erg up-to-date (wegen die wegens werkzaamheden al geruime tijd gesloten zijn worden gewoon in de routering meegenomen) Logisch dan ook dat ze hopen dat vrijwilligers het voor hen uitbreiden.
Ik ben oprecht benieuwd hiernaar. Hoeveel vrijwilligers zouden er nog voor kiezen om het kaartmateriaal van Google te verbeteren? Ik schat eerder in dat vrijwilligers liever hun tijd in OpenStreetMap steken. Dan weet je tenslotte zeker dat je je inbreng altijd kunt blijven gebruiken (en dat de service niet opeens wordt gestaakt). Of heeft iemand andere inschattingen?
OpenStreetMap, is dat ook voorzien van goede Android-apps en dergelijke?
Jezus, wat een diarree aan apps
De vraag is of alles dan ook echt goed is, of juist allemaal een beetje half. En gratis zijn ze sowieso niet allemaal.
Dus het ligt er denk ik aan hoe graag iedereen Google Maps gebruikt (ik wel) en hoe goed Google dat maakt. Als dat aanslaat dan krijg je vanzelf voldoende community. Maar, daarvoor moet het basisniveau wel wat beter dan dat het nu is, zou ik zeggen.
mijn woon-werk verkeer doet ie best aardig, hoe is het bij jullie?

Naar m'n ouders doet ie vrij slecht, maar ik heb een fietspad aangemeld.

[Reactie gewijzigd door liquid_ice op 24 juli 2024 14:50]

niet slecht, al heeft 'ie wel wat moeite met Groningen, vanwege het eenrichtingsverkeer waar fietsers zich niet (altijd) aan (hoeven te) houden :+
Vrijwel alle wegen in Nederland zijn met de fiets begaanbaar. Langs drukke wegen ligt gewoon een apart fietspad. Ik denk dat Google dat hele fietspaden route meer heeft gemaakt met Amerika in het achterhoofd (en andere landen waar niet veel wordt gefietst en waar het fietsen op sommige plekken een doodvonnis betekend). Daar heb je veel, drukke, wegen waarbij er geen fietspad langs de weg ligt. In Nederland komt dit nauwelijks voor.

Voor korte afstanden denk ik dat de toevoeging nutteloos is, hij geeft bij de meeste van mijn queries dezelfde route op als wanneer je voetganger zou zijn. Voor lange afstanden is het misschien wat nuttiger. Als loper geeft hij een bij een aantal een kortere route aan dan als fietser, maar dat is denk ik omdat de loper door een stuk ogenschijnlijk bos gaat (zandpad?).
Echter kent Nederland ook heel wat fietspaden die niet aan wegen voor auto's zitten. Dit zijn meestal wel paden die je graag terugziet in je routebeschrijving. Hier in de buurt zijn namelijk wel een aantal fietstunnels terwijl auto's toch een behoorlijk stuk moeten omrijden om op dezelfde plek te komen ;-)
True, die staan nu nog geregistreerd als voetpad.
Wel handig, vaak kon je wel met de wandelroute uit de voeten, maar dit miste ik wel regelmatig eigenlijk. Kan de mountainbike routes er nog niet op terugvinden, begrijp natuurlijk dat dit nog niet belangrijk is, maar ook wel erg handig als die erop komen.
Bij mij werkt het ook verrassend goed :) Mooi dat Google ook aan de fietslanden denkt!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.