Onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld om van kleine nanoblokjes zilverstructuren te bouwen die in optische apparatuur gebruikt kunnen worden. De nanokubussen assembleren zich automatisch in de gewenste antennes en lenzen.
Om steeds kleinere optische componenten voor computers te ontwikkelen, maar ook voor de bouw van steeds gevoeligere optische sensors, maken onderzoekers gebruik van zogeheten plasmonische technieken. Daarbij wordt licht of vergelijkbare elektromagnetische straling gemanipuleerd met structuren die kleiner zijn dan de golflengte van de straling. Het lithografisch produceren van dergelijke kleine structuren is prijzig en het blijkt lastig om details van enkele nanometers te produceren.
Onderzoekers van de San Diego Jacobs School of Engineering aan de universiteit van Californië hebben echter een eenvoudige manier ontwikkeld om de benodigde structuren te bouwen. Ze maken gebruik van kleine metalen kubussen, in dit geval van kristallijn zilver, met zijdes van ongeveer 0,1 micrometer. Het plasmonische effect vindt plaats op de contactvlakken tussen de kubussen; daarbij kunnen de onderzoekers de kubussen getrapt of in rechte lijnen ordenen.
De oriëntatie van de kubussen, en de formatie van grotere structuren die als plasmonische lens en antenne kunnen dienen, zijn automatisch. Door de zilveren blokjes van verschillende coatings te voorzien, assembleren ze zich met de hoeken of juist met de ribben tegen elkaar. De lengte van de polymeerketens van de coatings reguleert de assemblage. De golflengtes licht die de resulterende structuren kunnen reflecteren en doorgeven, zijn afhankelijk van de onderlinge oriëntatie.