Facebook begint uitrol filesharingdienst voor groepen

Facebook heeft de opties voor filesharing op zijn sociale-netwerksite uitgebreid. Gebruikers die lid zijn van groepen kunnen zo bestanden uitwisselen, waarbij overigens wel een maximale grootte van 25MB wordt gehanteerd.

Momenteel is filesharing alleen nog mogelijk in chatgesprekken, maar vanaf deze week moeten groepen ook bestanden uit kunnen wisselen. Tegenover Mashable heeft Facebook laten weten dat een klein gedeelte van de Facebook-groepen al toegang heeft tot de dienst. De uitrol van de filesharingfunctie zou nog deze week voltooid moeten zijn.

Facebook heeft een aantal beperkingen gesteld voor het delen van bestanden met groepen. Zo is bijvoorbeeld de maximale bestandsgrootte 25MB en zijn .exe- en muziekbestanden niet toegestaan. Het is niet bekend of die laatste maatregel kan worden omzeild door bestanden van een andere extensie te voorzien. Volgens de sociale-netwerksite kunnen gebruikers melding maken van bestanden die niet aan de regels voldoen, bijvoorbeeld als copyright wordt geschonden.

De uitrol van filesharing voor groepen werd al verwacht. Volgens Facebook is het uitwisselen van bestanden voor groepen een van de meestgevraagde features door gebruikers. Eerder liet ontwikkelaar Pipe al weten te werken aan een filesharingdienst voor Facebook, waarbij het versturen van bestanden met een grootte tot 1GB mogelijk wordt.

Door RoD

Admin Mobile

11-05-2012 • 07:59

57 Linkedin

Reacties (57)

57
57
41
2
0
6
Wijzig sortering
Wordt Facebook nieuwe nieuwsgroep?

Edit: Bedankt Cyber Shadow, blijkbaar zijn tweakers allergisch aan first posts ;)

[Reactie gewijzigd door Frigolamptje op 11 mei 2012 08:46]

Ik denk dat de anonimiteit helemaal zoek is bij facebook, en dus piraterij niet zo snel zal evolueren. De privacy issues die facebook nu al veroorzaakt in de ogen van de gebruikers zal dit wel tegengaan, bij het gros van de gebruikers denk ik dan.
Ik heb gister mijn facebook opgezegd. Algemeen bekend dat privacy een issue is, opzich kan ik daar mee leven wanneer je verstandig met je gegevens/data omgaat ..... totdat;

dit weekend downloaden ik enkele games via torrent (.torrent file toegezonden per mail) ingeladen, gedownload en verder nix mee gedaan. En wat schetst mijn verbazing; facebook toont de door mij gewdownloade games als recommended pages!!!!! WTF?!

how the fuck kan facebook weten welke shit ik gedownload heb? Betreft oudere games, die niet actueel zijn, waarop ik niet gezocht heb, geen info van heb herleid..... en toch weet facebook die games bij mij te tonen op recommended pages??? ik kan er met mijn bolle kop niet bij hoe facebook dat weet.

Daarom vertrouw ik het niet meer. Browse met privacy instellingen, sandbox systeem etc. ik snap echt niet hoe facebook dit kon herleiden, maar was voor mij de druppel die ....

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 11 mei 2012 08:32]

ze tracken gewoon veel ! firefox + addon http://www.ghostery.com/

Data Collected:
Anonymous (browser type, location, page views), Pseudonymous (IP address, "actions taken")

Data Sharing:
Data is shared with third parties
idd, bijna alle sites hebben tegenwoordig wel een like / tweet / +1 button.
Je hoeft niet eens op de knop te drukken, het feit dat ie wordt geladen geeft facebook al inzicht in jouw surfgedrag.

Ghostery is een mooie oplossing, echter wordt het hoog tijd dat overheden hier wetgeving voor gaan ontwikkelen...
Je hoeft niet eens op de knop te drukken, het feit dat ie wordt geladen geeft facebook al inzicht in jouw surfgedrag.
Dit is iets waar heel wat mensen waarschijnlijk nog niet eens bij nadenken, maar in mijn ogen superbelangrijk is. Het zou me niet verbazen als zelfs deze gegevens netjes gesorteerd in de Facebook databank belanden...
Tuurlijk, dat is juist het hele punt van de "Like"-knop, daar hoef je niet eens verbaasd over te zijn, hier is al enorm veel over geschreven op T.net, het is FB's primaire bron van datamining over non-FB gebruikers, en jammer genoeg nemen mensen het gewoon voor lief.

Een nog betere manier om het te blokkeren is via je HOSTS file, maar alleen doen als je weet wat dat is ;)
Anoniem: 109989
@Rigs11 mei 2012 16:50
Bedankt voor de tip :). Zelf op deze tweakers pagina word ik tracked door:

DoubleClick
Facebook Connect
Google +1
Google Adsense
Google Analytics
LinkedIn Widgets
ScoreCard Research Beacon
Twitter Button
Misschien heb je gewoon al andere games als "vind ik leuk" gemarkeerd of iets dergelijks en zijn dit gewoon afgeleide suggesties?
Facebook houdt nu eenmaal alles bij wat je bezoekt, leuk vindt of wat dan ook te herleiden valt.
Ze zijn idd zeer aggressief in tracking, zelfs als ik iets op facebook post zonder locatie, slaat hij mijn locatie wel op :X
Ik vind facebook wel leuk, maar ik begin nu zelf te twijfelen of ik er nog wel wil blijven... die facebook group is een leuk initiatief maar er zijn genoeg alternatieven gelukkig.
Mijn eerste gedachte was dat ze misschien torrent swarms analyseren. Maar de meest realistische is denk ik dat je toch een paar van die titels heb ingevoerd op een moment en het meteen weer vergeten bent.
how the fuck kan facebook weten welke shit ik gedownload heb?
Toeval? :Y)
alsof je op facebook geen fake account kan aanmaken... tot daar privacy...

Echter er zijn scholen waar ze facebook groepen stimuleren voor klassen om zo te kunnen samenwerken. Ik denk dat dit zeer handig kan zijn om opdrachten enz... te delen.
Dat is inderdaad ook het nut dat ik er voor zie. Ik heb 3 jaar geleden een facebook-groep aangemaakt voor mijn opleiding (toegepaste informatica hoger ondderwijs) en deze groep werd enorm intensief gebruikt! :) MAar als ze dit er in stoppen mis ik ook wel een sectie om links of dergelijke te delen! In elk geval dit is een goede evolutie, dit zou handig geweest zijn de voorbije drie jaar van mijn opleiding!
dat is idd wat ik bij mij ook zie. We hebben een groep gemaakt waar zowat iedereen van m'n jaar op zit, en voor groepswerken maken we er ook steeds een om met elkaar te communiceren buiten de school. Alleen gebeurt nu de filesharing van samenvattingen enzo via dropbox, ik denk dat dit zou kunnen veranderen als deze feature wat doorbreekt.
Het maakt mensen niks uit of zichtbaar is dat ze illegaal delen, zeker niet als dat in een besloten groep op facebook gebeurd.
Daar stip je wel iets mee aan ja.
Ik zie in de toekomst al 20x15MB rar bestandjes gedeeld worden met de nieuwste afleveringen van <vul zelf je favoriete serie in>.
Geen idee hoe ze dit dan kunnen weren zonder inhoudelijk de bestanden te bekijken, wat weer privacy issue gaat oproepen.

edit: Al na 3 minuten als "Irrelevant" gemarkeerd?
Denk zeker niet dat het "Irrelevant" is.
Mensen gaan hier handig gebruik van maken, en niet alleen om documenten voor werk of school te delen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63672 op 11 mei 2012 08:18]

Blijft lastig. Als ik die .rars een vage naam geef en encrypt/password (wat iedereen kan met de grafische interface van bvb winRar) dan zien ze dus niets.
Dan zorg je toch gewoon dat je de beschrijving en het wachtwoord van het bestand in een bericht plaats in (een andere) Facebook groep?
Of de nieuwe Pirate Bay. Inclusief blokkering :D
Anoniem: 26447
@LineS11 mei 2012 12:32
De nieuwe naam van Facebook is : "The Pirate Facebook" oftewel geen TPB maar de TPF :Y
Alle filesharing diensten die aangeboden worden op internet kunnen misbruikt worden voor piraterij doeleinden, dat is gewoon inherent aan de functie. Nu is het wel zo dat FB het alleen toestaat voor groepen -

Ik vermoed dat het redelijk snel opvalt als een groep rap groot wordt en veel data transfers op zich neemt - met als resultaat dat FB onderzoek pleegt naar de shared files met als resultaat dat de groep ophoud te bestaan en de personen in die groep waarschijnlijk geweerd worden van FB.
ik vraag mij af hoe het zit met de privacy en het eigendomsrecht van de documenten die op deze manier gedeeld gaan worden,gaat dit de zelfde toer op als met de foto's en word alles eigendom van Facebook?
Dat zou in de voorwaarden moeten staan; ik vermoed van wel.
Facebook zit wat dat aan gaat altijd erg op de rand te werken dus dat zal hiermee niet veel anders zijn vrees ik. Ik zou in iedere geval een goed encryptie toepassen op alles wat ik op die manier zou verzenden. Misschien even lastig voor de ontvangende partij, maar dat moet een ieder er dan maar voor over hebben.
ik vraag mij af hoe het zit met de privacy en het eigendomsrecht van de documenten die op deze manier gedeeld gaan worden,gaat dit de zelfde toer op als met de foto's en word alles eigendom van Facebook?
Ik gok van wel, is gwn onderhevig aan normale FB AGV voorwaarden...
Anoniem: 63975
@darkone.be11 mei 2012 09:29
Ja
"Volgens de sociale-netwerksite kunnen gebruikers melding maken van bestanden die niet aan de regels voldoen, bijvoorbeeld als copyright wordt geschonden."

Nou ik ben benieuwd hoelang het gaat duren voordat mensen als Tim Kuik zich gaan uitleven op een service als deze om Facebook te laten blokkeren :P . Ik denk namelijk dat niemand melding gaat maken mocht er copyrighted materiaal op staan. Dat is gewoon je vrienden verraden en afgezien van wat nou "the right thing to do" is, zal dit denk ik (haast) niet voorkomen. Oftewel, onze grote vrienden van Brein krijgen er mogelijk weer een easy target bij.
Dan zal die alle fora ook moeten verbieden, er wordt behoorlijk wat uitgewisseld op kleine schaal. Facebook daarintegen is grote schaal, maar dan wel in relatief kleinere groepen weer. Het zou me overigens niet verbazen dat mensen die optie wel gaan gebruiken, het is immers een anonieme optie en ze willen graag de functionaliteit behouden. Het is bovendien iedereen vrij om mensen voor groepen uit te nodigen, dat maakt het sowieso al iets anders dan bv een gesloten forum.
Ook al is het melden van copyrighted materiaal anoniem, zoals je zelf al aangeeft gaat het om kleinere groepen. Groepen die in de meeste gevallen bestaan uit mensen die je persoonlijk kent. Denk niet dat mensen snel een van die vrienden "verraden", met als gevolg dat misschien (ik noem maar iets) hun Facebook account gesloten wordt.
Dat "anoniem" moet je ook met een korreltje zout nemen. Als je binnen een groep van zeg 10 of 20 vrienden iemand aangeeft, ook al doe je dat anoniem, dan komt toch al snel boven wat wie het was. Zal leuke taferelen opleveren de eerstvolgende keer dat je met die vrienden in de kroeg staat.

Wat betreft het "dan zal die alle fora moeten verbieden"...hey, het zou me niet verbazen. Brein is met een soort van kruistocht bezig tegen alles en iedereen wat mogelijk in verband kan worden gebracht met filesharing van mogelijk copyrighted materiaal. Ze gaan alleen over het algemeen achter de grote namen aan, omdat dat a) veel publiciteit oplevert en b) veel geld in het laatje brengt. Dat de insteek van Brein gewoon debiel is (kan er geen betere benaming voor vinden), is weer een ander verhaal. Net als het providers laten blokkeren van The Piratebay, dat is net als de overheid alle snelwegen laten sluiten omdat er mogelijk mensen te hard rijden. 8)7
Brein richt zich vooralsnog op grootschaligheid. Het onder een beperkte groep kennissen delen van materiaal is volgens mij nog steeds gewoon toegestaan. Je koopt een boek, leest het en leent het vervolgens uit aan vrienden/ouders ed. Het lijkt mij niet dat Brein zijn peilen op kleinschalige groepen gaat richten. Maar eerlijk gezegd weet je het maar nooit met Tim.
Is Facebook als naam niet groot genoeg? :P Of onder die noemer nu met name kleine groepen vallen zou mij weinig uitmaken als ik T. Kuik was. Ik bedoel, staat toch leuk op je CV dat je Facebook down haalt als je zogenaamd strijdt tegen piraterij?
Begrijp me niet verkeerd, ik hoop van harte dat Brein dit voor de verandering compleet negeert, maar bij die incompetente club sta ik nergens meer van te kijken.
Dat is dan wel weer een leuk vooruitzicht: een IP ban op facebook voor NL. Kijken hoelang het duurt voor men met toortsen en rieken bij Brein voor de deur staat ;-)
Anoniem: 26447
@latka11 mei 2012 12:34
Ik denk dat BREIN binnen een week failliet is qua rechtzaak :Y BREIN 4 Advocaten, FACEBOOK een Olietanker vol advocaten. *O*
Goede zet! Ik gebruik Facebook groepen veel voor projecten op school en nu gebruiken we voor filesharing (lees: veelal documenten) Dropbox, dus dat kan nu mooi via Facebook!

Edit; typo

[Reactie gewijzigd door Chrisjuh_15 op 11 mei 2012 08:15]

ik hoop dan toch voor jou dat dat alleen maar middelbare school is. Ik zou het nooit doen om enkel en alleen te sharen via facebook. je kunt moeilijk bij je leerkracht afkomen: ja maar facebook was down, ik kon er niet meer aan, of jamaar facebook heeft onze groep verwijderd, nu zijn we alles kwijt...
Nop, eerste jaars HBO studie. En, natuurlijk maken we back-ups via USB sticks (fysiek) en ik persoonlijk in m'n eigen Dropbox. Maar als we het in een groep bijvoorbeeld hebben over een bepaalde opdracht, is het wel zo prettig om die direct op dezelfde pagina te kunnen delen, in plaats van de linken naar, bijvoorbeeld, Dropbox.
Ik had van de week al in een nieuwe groep deze funktie, alleen moet je dan toch helemaal door de timeline scrollen? Lijkt mij niet handig.
Het komt in de plaats van de documenten, of althans daar wordt het mee geintegreerd, er zal dus een melding op de timeline komen en een overzicht onder document/bestanden.
.rar kan dat?
Ik zou er dan nog wel even een wachtwoord op zetten, geen idee of ze de moeite nemen om hem te upacken en dan zien dat het b.v. een .EXE is. Maar op die manier maak je het net ff lastiger...
Hernoem .rar naar .doc, zorg ervoor dat de ontvangende partij dit ook weet, en zet er idd een wachtwoord op.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het een aparte ontwikkeling vind van Facebook, ik denk dat ze hierdoor nog wel eens in de problemen mee kunnen komen als uiteindelijk mensen een hoop illegale content gaan delen.
Door dat het op groepbasis is zal dit denk ik best meevallen, zeker als er consequenties aan het verspreiden van illegale bestanden zit. Riskeer jij je FB account om een groep te joinen waarvan je weet dat ze piraatje spelen?
Anoniem: 26447
@Devion11 mei 2012 12:36
Geen probleem mee :N
Is het dan niet mogelijk om bestanden te hernoemen en te uploaden. Bv, een muziekbestand hernoemen naar .docx en te uploaden met de boodschap "hernoem dit .docx-bestand naar .mp3 en je kunt het afspelen."
Ik vermoed dat dit gewoon met binary inspection wordt opgelost; De meest gangbare formaten zijn erg makkelijk te detecteren aan de header van de file. Hernoemen naar .docx of .rar etc gaat het dus niet worden :)
Het werd tijd dat Facebook iets deed in deze trend, aangezien ze drop.io hebben overgenomen in oktober 2010 en ze zeiden de dienst naar Facebook te verhuizen, wat tot op heden nog niet gebeurd was.
Het lijkt erop dat ze het systeem van drop.io nou hiervoor gebruiken. Het is nog steeds erg jammer dat drop.io niet meer los bestaat.
Leuk nieuwe features, altijd goed. Maar mijn mening is toch dat ze eerst eens, met name die iPhone app, eens goed onderhanden moeten nemen. Hij is traag, net zoals de website afentoe die ook wat lags heeft (op een Fiber 100/100 Mbit verbinding)..

Als dat opgelost is kunnen ze verder gaan met de uitrol van nieuwe zaken zoals deze filesharing om de kwaliteit van overige diensten te kunnen waarborgen. Ik denk dat ze wat te snel hebben willen groeien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee