App maakt filesharing tot 1GB mogelijk op Facebook

Ontwikkelaar Pipe gaat het voor Facebook-gebruikers mogelijk maken om onderling bestanden uit te wisselen via drag and drop. Met de app moet het gemakkelijker worden om op de sociale-netwerksite bestanden te delen.

Met behulp van de zogenaamde Pipe-app kunnen bestanden met een maximale grootte van 1GB worden verstuurd. Wel moeten beide gebruikers de app hebben geïnstalleerd. Deze komt allereerst beschikbaar voor iOS, waarna een port naar het Android-besturingssysteem volgt. Een bèta-versie komt begin volgende week uit. Bestanden kunnen alleen één-op-één worden uitgewisseld om grootschalige auteursrechtenschending te voorkomen. Daarnaast meent Pipe dat piraterij beperkt zal zijn, omdat gebruikers dit niet via hun Facebook-account willen doen. Facebook heeft al ondersteuning voor bestandsuitwisseling, maar Pipe hoopt dit gemakkelijker te kunnen maken via een drag and drop-mechanisme.

Voor de bestandsuitwisseling wordt gebruikgemaakt van Adobes rtmfp-protocol. Daardoor hoeft Pipe geen eigen servers in te zetten of van Facebook-servers gebruik te maken. Alhoewel het protocol eigenlijk bedoeld is voor communicatie-doeleinden tussen twee gebruikers van Flash-applicaties met het Air-framework, kan het ook ingezet worden voor bestandsuitwisseling.

Volgens de ceo van Pipe is er voor Facebook gekozen om naamsbekendheid te verwerven. De diensten worden waarschijnlijk in de toekomst uitgebreid, maar het is nog niet bekend op welke platformen er wordt gemikt.

Door RoD

Admin Mobile

18-03-2012 • 12:02

41 Linkedin

Reacties (41)

41
40
28
0
0
3
Wijzig sortering
Anoniem: 201824
18 maart 2012 12:05
Hm, beperkt aantal gebruikers dat het voor illegale doeleinden gebruikt? Ik betwijfel het. Zeker wanneer die 1GB grens flink opgehoogd gaat worden, want 1GB is nou ook weer niet zoveel.
@Asteryz, thnx.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 18 maart 2012 12:18]

Fijn dat je zoveel vertrouwen hebt in de mensheid. Maar wat je schrijft komt geloof ik niet overeen met wat je bedoelt :) let even op de dubbele ontkennning :)

Persoonlijk vind ik facebook te groot worden, de laatste tijd verandert facebook van een sociale netwerksite in een soort Operating System..
Facebook zal ws aan zijn top zitten. Het moment om te cashen is uitzonderlijk goed gekozen. :) Mensen hebben wel behoefde aan een soort digitale identiteit, alleen is de manier waarop facebook daarmee omgaat uiteindelijk niet de juiste. Misschien is hier een plek weggelegd voor de overheid? Zeg maar zoiets als wat het telefoonboek vroeger was.

Sommige mensen om mij heen hebben een beetje een hekel aan facebook gekregen. Sommigen hebben hun account zelfs al verwijderd. Meestal vinden mensen het moeilijk de toegevoegde waarde van de vorm van communicatie te vinden, de tijd die men dan bereid is erin te stoppen verminderd daarmee.

Het platform is naar mijn idee ook te kolossaal aan het worden. Facebook wil net als google alles overnemen.

[Reactie gewijzigd door Nollekeuh op 18 maart 2012 12:24]

Anoniem: 201824
@Asteryz18 maart 2012 12:25
Heh, een OS. Dat vind ik wel veel lof voor zoiets als een sociaal en economische advertentienetwerk. :P
Vroeger zeiden mensen om me heen dat Facebook alleen voor serieuze vrienden was, en Hyves voor wanna have friends maar nu is het ook een tweede Hyves naar mijn idee. Straks is het ook tijd om te defacebooken.
Is allang gebeurd!
Gevolgen van Facebook verlaten:
Week 1: Je ontvangt rare reacties, waar is je Facebook, zijn wij geen vrienden meer? etc.
Week 2: Je weet niet precies meer wie er ziek zijn of nieuwe huisdieren krijgen
Week 3: Je denkt terug, vroeger was alles beter, voor Facebook.
En jij snapt wat een OS is?
Fijn dat je zoveel vertrouwen hebt in de mensheid. Maar wat je schrijft komt geloof ik niet overeen met wat je bedoelt :) let even op de dubbele ontkennning :)

Persoonlijk vind ik facebook te groot worden, de laatste tijd verandert facebook van een sociale netwerksite in een soort Operating System..
Operating System? Beetje slappe vergelijking aangezien Facebook nog geen eens 0,001% kan wat een echte OS kan
Is net zo'n vergelijking als "De iPad is een compleet nieuw revolutionair product" terwijl het "tablet PC" al 10 jaar verkrijgbaar is op de markt.

Het hele concept van een PC wordt wel heel erg de grond in getrapt als het alleen maar gezien wordt als een veredelde MMS apparaat met geheugen.
Waarom is dat een slappe vergelijking ? Hangt er een beetje vanaf met welke bril er je naar kijkt. Voor veel mensen is een computer meer bedoeld om een bepaalde aktie te kunnen doen.

Voor mijn vriendin bv maakt het geen drol uit of ze via haar laptop of tablet op het internet zit aangesloten. Haar computer ervaring is facebooken, sites bekijken, verhaaltjes lezen, mailen.

Kijk nou bv naar die chrome books.

Als men dus bij facebook bv zaken gaan brengen zoals filesharing zal dat alleen maar gewoon iets toevoegen aan haar ervaring online.

Het beeld van een OS veranderd ook blijkbaar dus.

Jij denkt meer uit het perspectief vanuit je eigen computer ervaring waarbij je de pc gebruikt voor hele andere zaken.
Het gaat er in de vergelijking niet om wat een OS doet, maar waarvoor het word gebruikt. Een OS word gebruikt als platform om andere software op te draaien. Kijk met dit inzicht nog eens naar facebook.

[Reactie gewijzigd door Asteryz op 19 maart 2012 16:15]

Je gaat er dus al vanuit dat de 1GB grens opgehoogd wordt... Misschien hebben ze deze grens juist ingesteld om dit te voorkomen?

Enne, zoals al in de post staat, alleen 1 op 1. Torrents zijn dus vele malen effectiever om illegale zooi binnen te hengelen. Waarom zou ik gaan liggen klooien met deze app, als ik mn vriend ook gewoon de link naar de torrent kan geven? :?
Je gaat er dus al vanuit dat de 1GB grens opgehoogd wordt... Misschien hebben ze deze grens juist ingesteld om dit te voorkomen?
Ja, dat is een normale evolutie in de digitale wereld die je zeker mag verwachten. Misschien is het nu ook maar 1GB als testfase.
Enne, zoals al in de post staat, alleen 1 op 1. Torrents zijn dus vele malen effectiever om illegale zooi binnen te hengelen. Waarom zou ik gaan liggen klooien met deze app, als ik mn vriend ook gewoon de link naar de torrent kan geven? :?
Jij en ik en de meeste tweakers weten dat torrents veel handiger zijn voor illegale zooi, zeker grote zaken als films en software. De gemiddelde facebooker echter is geen tweaker. Als ik nu al merk dat sommige mensen niet meer weten hoe ze een foto kunnen tonen aan mij zonder facebook te gebruiken dan kan ik er wel inkomen dat de meesten het wel een handig sharing-medium zullen vinden. Zeker voor kleinere zaken als muziek.

[Reactie gewijzigd door .MaT op 18 maart 2012 21:26]

In principe is de limiet gesteld op de ruimte in de cache en zoals je weet is die vaak beperkter dan 1GB.

Wat de makers dus voor elkaar hebben is om met die app die stream of block aan data op gezette momenten weg te schrijven naar een file en hebben zij de limieten bepaald (1GB en 1-op-1)

Er zit dus in de techniek geen limiet op de filesize, maar ook niet op het aantal recipients. Eigenlijk is dit dus een torrent-systeem on the fly en is het eigenlijk maar een kwestie van tijd voordat iemand dat wel ter beschikking stelt.

Is ook wel logisch, als de populaire downloadsites down gaan en facebook's penetratie inmiddels letterlijk wereldwijd begint te worden, dat illegale activiteiten zoals file-sharing ook op FB terechtkomen.
Ik snap het nou nog niet helemaal, is dit een app binnen facebook, of is dit een aparte app waarbij je inlogt met facebook?
Dat wordt mij iig niet helemaal duidelijk uit het artikel, de titel zegt het namelijk wel... :?
Het is in principe een losstaande app die gebruikt maakt van het peer-2-peer mechanisme om informatie te delen.

Ze gebruiken de populariteit van Facebook om dit soort nieuwsberichten voor elkaar te boksen ;)
Doet me denken aan FacebookFS, een op FUSE gebaseerd bestandssysteem.
Grappig proof-of-concept om een keer door te lezen: http://nerd256.diggles.net/fbfs/
Dit soort projecten vind ik altijd echt leuk om te lezen. Lekker creatief bezig zonder echt een doel ermee willen bereiken, behalve het "Why? Because I can" doel =)
Opera heeft al wat langer iets dergelijks. En daarvoor is geen facebook nodig. :)
Maar het werkt dan ook maar half.
Altijd inloggen op je browser en helemaal niet zo handig als gehoopt.

Ik heb Unite en heb het ook een tijdje gebruikt, maar 't is helemaal niets hoor.
Je Gmail-inbox danwel Google Docs werkt eigenlijk veel beter.
Jammer, vond het altijd wel leuk dat makkelijk bestanden kopieren beperkt was tot de mensen met een basale kennis van ftp: "Hey heb je die powerpoint van dat project wat we vandaag moeten inleveren nog?" "Ja hoor, even downloaden van thuis..."

Ogen als schoteltjes :)
o.O en dat vind jij leuk? wat is er mis met dingen makkelijk/toegankelijk maken voor iedereen..

je kunt het beter omdraaien, het is min of meer belachelijk dat het internet al zo lang zo crap werkt - ik bedoel, het is na al die tijd nog steeds tekst en linkjes en waardeloze interactie in vergelijking met native programmas en apps. als ze ten tijde van het uitvinden van het tcp/ip protocol iets meer visie gehad hadden en bedacht hadden dat men misschien wel ooit fatsoenlijke programma's zou willen draaien via het web, hadden we nu niet met dit soort facebook oplossingen gezeten.
In zo een geval vind ik dropbox veel beter werken. Daar heb je godzijdank ook geean Facebook account nodig.
Dropbox is geweldig :)

zit nu aan 30GB gratis, en het is mijn "portable usb stick"
Dan ga ik niet zitten prullen met 1GB via via werk

( op mijn dropbox staat niets wat niet al ergens op het internet te vinden is, alleen makkelijker bij elkaar, voor mij )
Ik heb wel facebook, maar mijn eigen instelling is: "Ik blijf uit de buurt van de apps"

Meestal zijn ze (zo lijkt mij tenminste) alleen maar uit op je contacten lijst en andere persoonlijk informatie. 8)7 En zijn er beter werkende oplossingen buiten facebook om.

Ze melden dat ze eigenlijk niks speciaals bouwen en compleet meeliften op facebook en air.
En alleen uit zijn op naams bekendheid, Ik ben benieuwd wat voor facebook rechten ze gaan vragen
:X
Is dit waarvoor ze drop.io hebben overgenomen?
wacht. wat is het nou. een ios app die bestanden 1 tege 1 doorstuurt.
met welke snelheid dan??? en welke bestanden worden ondersteund? en wat heeft het met facebook te maken? moet je inloggen in die applicatie ofzo? komt het bestand op je facebook te staan?? vragen...
zelfs legaal is het nog maar de vraag of dit soort ontwikkelingen nog kans van slagen hebben als dataverkeer per MB of tegen een schamele 32kb "onbeperk" lopen, #beperkdataniet teken ook mee tegen de datalimiet en terug met echte flatfree internet.

[Reactie gewijzigd door beperkdataniet op 18 maart 2012 12:09]

Veel mobiele gebruikers gebruiken toch wifi als dataverbinding, dus dan heb je daar helemaal geen last van. En wat betreft je datalimietverhaal, ik heb een data abonnement altijd al nonsens gevonden... "10 euro onbeperkt internetten!" Ehm... thuis is sneller enin verhouding goedkoper! Dus persoonlijk kan het me gestolen worden, een datalimiet op het mobiele netwerk. Je mobiel is niet voor filesharing bedoeld, ook al kan dat wel. Het is ook interessant hoeveel mensen er tijdens visites, tv avondjes en andere normaal gesproken sociale momenten bezig zijn met die mobiele krengen. Hopelijk blijft het bij een hype.
je hoeft niet eens zelf bezig te zijn, een hoop software gebruikt tegenwoordig ook data op de achtergrond of zoals hier staat het op de achergrond download, je neemt trouwens wel heel gemakkelijk aan dat wifi en vastnet flatfree zullen blijven, je ziet nu al dat HI zijn onderscheid maakt, ik ben benieuwd of dit ook daar tegen de onbeperkte 32kb zal werken, dus ook daarom , beperk data niet en hinder niet vanuit commercieel belangen.
Je zag toen ook dat mensen wegvluchten bij HI toen ze die kosten bekend maakten. Daarom denk ik dat flatfee voorlopig nog wel blijft, en ik doel overigens vooral op wifi thuis of visite met gratis. Het is om klanten te lokken, ze zoeken wel iets anders om aan te verdienen in ruil voor gratis diensten. Als Google diensten kan leveren zonder geld te vragen, dan kan iedereen het.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 18 maart 2012 15:46]

Hype? Na vele jaren van high-end telefoons is het eerder de nieuwe mode dan nog steeds een hype.
Dat kan wel wezen, maar de mode is dat nu ook de niet-ICT'ers aan zo'n smartphone beginnen. Wat dat betreft noem ik het een hype. 3 jaar geleden zag je ook wel iedereen met z'n mobieltje kloten, maar dat was nog om te sms'en, niet om te facebooken, whatsappen en wordfeuten etc.
Je mobiel is niet voor filesharing bedoeld,
Dat is waar. Je hoort er muziek mee te beluisteren of foto's mee te maken. En bij autopech zou je er zelfs mee kunnen bellen.
Je mobiel is niet voor filesharing bedoeld
Waarom niet? Volgens mij bepaal ik zelf waar mijn mobiel voor is bedoeld.

[Reactie gewijzigd door DutchStoner op 18 maart 2012 12:44]

Dit vind ik echt weer zo'n grap van mensen die zich "bekocht" voelen.

Dataverbruik word duurder, denk je dat alle apparatuur die het mogelijk maakt ook gratis is... dat is namelijk de bottleneck... niet de pijplijnen.
Anoniem: 201824
@RutgerM18 maart 2012 12:29
Zo gek vind ik zijn/haar opzet niet. Eerst wordt je lekker gemaakt met onbeperkt internetten, en ineens geven die providers de gebruiker de schuld dat het netwerk volloopt... Ze hebben zelf hun billen willen branden, dan moeten ze doorbijten ook. Maar ja, de commercie wil in principe wel branden, maar dan wel met gedeelde smart.
Wel cool he? Eigenlijk doen ze precies het zelfde als drugsdealers. Eerst de drugs gratis verstrekken en vervolgens als iemand verslaafd is er geld voor vragen.......
Goede dealers verstrekken geen drugs aan verslaafden, maar alleen gebruikers die af en toe op een feestje wat gebruiken. Verslaafden zijn bekend bij de politie. Ziet de politie een verslaafde een huis binnen gaan toevallig, of bij iemand in de auto stappen, dan is die persoon ook al verdacht... De kans dat je gepakt wordt als dealer is te groot als je aan verslaafden levert.

Dus nee, totaal niet zoals drugs dealers...
Wel precies zoals mensen vertelt wordt dat drugs werken. Want drugs zijn slecht en je bent zo verslaafd. Net als aan sigaretten. Maar alcohol, dat is normaal om heel vaak te drinken...
We hebben een kenner!
We hebben een kenner!
Er zit een verschil tussen "kenner" en iemand die rationeel erover nadenkt .

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee