Sony snijdt in productportfolio bij reorganisatie

Sony gaat zich richten op tv's, camera's, smartphones, tablets en laptops en wil andere bedrijfsonderdelen afstoten. Als gevolg van de nieuwe 'One Sony'-strategie schrapt de fabrikant ongeveer tienduizend banen.

Het schrappen van tienduizend arbeidsplekken moet in Sony's fiscale jaar 2012 gebeuren en een deel van de banen zal verdwijnen door het afstoten van bedrijfsonderdelen, meldt Sony. Het concern rekent erop dat de reorganisatiekosten op 660 miljoen euro uitkomen. Welke bedrijfsonderdelen weg moeten, is onduidelijk.

Sony zal zijn noodlijdende televisietak in ieder geval niet afstoten. Die divisie wordt al gereorganiseerd en moet weer winstgevend worden door efficiëntieverbeteringen. Met dit doel is Sony onder andere al uit een lcd-joint venture met Samsung gestapt. Sony richt zich met zijn tv-divisie op nieuwe technologie als 4k, oled en 'Crystal LED Display', en het combineren van tv's met mobiele producten. Het concern zal flink snijden in zijn tv-portfolio; het assortiment zal met 40 procent krimpen.

Sony gaat in de komende tijd proberen zijn divisies voor Digital Imaging, Game en Mobile te versterken. Het bedrijf wil het aanbod aan gamedownloads via zijn PlayStation Network flink uitbreiden en zal ook met nieuwe abonnementsvormen komen. Daarnaast wil Sony dat het aantal apparaten en applicaties dat zijn PlayStation Suite-framework ondersteunt flink groeit.

Verder gaat Sony zijn bedrijfsonderdelen voor tablets en Vaio-laptops samenvoegen met het onderdeel voor de mobiele markt, voorheen Sony Ericsson. Dit moet het onder andere makkelijker maken om zijn technologie op het gebied van games, foto en video te gebruiken voor mobiele producten, terwijl Sony op dit gebied ook hoge verwachtingen heeft van zijn muziek- en videodienst Sony Entertainment Network. Ten slotte gaat Sony zich richten op groei in opkomende markten als India.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-04-2012 • 09:31

40 Linkedin

Reacties (40)

40
38
22
1
0
12
Wijzig sortering
Hopelijk gaan ze ook wat doen aan hun schrikbarende interoperabiliteits beleid, zodat de weerstand jegens sony ook wat afneemt. Denk aan al het DRM geneuzel, de eigen formaten en andere zaken wat de uitwisselbaarheid en interoperabiliteit sterk doet verminderen.

Want ik denk niet dat ze het gaan redden met het schrappen van banen alleen, en het inkrimpen van het assortimen. Er moet ook wat aan de mentaliteit gedaan worden vanuit en naar Sony als concern toe.
Hopelijk gaan ze ook wat doen aan hun schrikbarende interoperabiliteits beleid, zodat de weerstand jegens sony ook wat afneemt. Denk aan al het DRM geneuzel, de eigen formaten en andere zaken wat de uitwisselbaarheid en interoperabiliteit sterk doet verminderen.
op zich is het niet erg dat Sony dat probeert. Wat ze wilden bereiken is dat ze een lock-in creëerde binnen het Sony 'universum'. Dat dat wel succesvol kan heeft Apple wel bewezen.

Steve Jobs schreef in zijn biografie dat Sony het enige tech-bedrijf in de wereld was die zo'n lock-in succesvol had kunnen uitrollen en een succes als de iPod en iPad had kunnen creëren. Sony had namelijk alle middelen: muziekcollectie waar je 'u' tegen zegt, video, tv, stereo, zeer succesvolle geschiedenis met de Walkman en FirstSony, etc.

Het probleem is alleen dat Sony zo'n typisch Japans onsamenhangende cooperatie is, bestaande uit allemaal losse onderdelen, waardoor het faliekant mislukt is. En daarom hebben al die lock-in en hun eigen formatten ze totaal geen goed gedaan, maar juist tegen gewerkt.

Volgens mij zijn ze er nu (veel te laat) wel achter dat dat niet meer de manier is...

Ik hoop dat de reorganisatie ze weer op het goede pad brengen. Ik vond en vind Sony altijd een van de mooist tech merken ter wereld.
Anoniem: 420194
@cavey12 april 2012 11:54
Daar zijn ze al lang over heen. Mosterd na de maaltijd dus.
660 Miljoen investeren om te bezuinigen... Klinkt raar. Voor die 660 miljoen kan je alle 10duizend medewerkers een jaar laten werken tegen een salaris van 5500 p/m.

Bovendien woordt er gesproken over afstoten van onderdelen, je zou zeggen dat dat ook geld moet opleveren
tja, is denk ik ook een optie voor langere termijn. en wat denk je dat het afstoten van onderdelen gaat kosten, alleen al aan "gouden handruk". want er zouden vastwel wat onder directeuren etc ontslagen worden. en die kosten al snel 1 miljoen of meer.
Voor die 660 miljoen kan je alle 10duizend medewerkers een jaar laten werken tegen een salaris van 5500 p/m
Waardoor je volgend jaar WEER verlies draait... Dan kan je de overbodige werknemers beter nu in een dure klap ontslaan en volgend jaar flink minder kosten hebben.


EDIT: het verkopen van onderdelen levert overigens vast geld op, maar als dat minder is dan waarvoor ze in de boeken staan, dan moet je er wel op afschrijven.

[Reactie gewijzigd door jeroen_loeffen op 12 april 2012 09:58]

Dat is het nu juist. Verschillende Sony branches leiden verlies. (Verkooscijfers) Eventueel probeer je hier nieuw leven in te blazen of anders is het verkleinen om te overleven. Een product dat verlies leidt moet er zosnel mogelijk worden uitgehaald. Je kunt geen 100 producten maken als je er maar 50 kunt verkopen. Je blijft dan zitten met een andere 50 die je niet verkocht krijgt.

Zoals JVC heeft mogen ondervinden, de concurentie met Zuid-Korea is bitterhard. Veel van die Japanese electronica bedrijven zullen de komende jaren verkleinen of verdwijnen.
Ligt er aan in welk land. In Nederland kun je geen 5500 p/m bruto uitbetalen, maar dan iets van 2750 p/m bruto. Je moet nog heel wat afdragen als bedrijf.
Sony gaat zich richten op tv's, camera's, smartphones, tablets en laptops en wil andere bedrijfsonderdelen afstoten.
Weet iemand wat hier nu niet bij staat? Dit is toch zo'n beetje wat Sony doet?
Nee sony doet heel wat meer, maar ik denk dat hier voornamelijk Sony doelt op het concern: sony electronics. Het lijkt met sterk als ze sony motion picuturs, sony bmg, sony life insurance en entertainement gaan afstoten.

Sony is met name ook actief en erg succesvol in de E-reader markt.. dus het lijkt me best wel stug als ze deze gaan afstoten.
Je bedoeld de Playstaton? Lijkt me sterk alhoewel ik van mening ben dat console gaming aan zijn retour is.

edit: Artikel beter gelezen, PS wordt dus niet afgestoten

[Reactie gewijzigd door Technomania op 12 april 2012 10:11]

Anoniem: 279033
@jip_8612 april 2012 09:58
Zitten ze ook nog steeds in de audiobusiness? Dan zal dat het zijn.
Het is mij ook volkomen onduidelijk wat er nou eigenlijk afgestoten gaat worden.
Bij de eerste zin dacht ik meteen aan gaming en de muziek/film uitgeverij, maar dat wordt later weer tegengesproken.

De bron is ook niet erg helder, spreekt alleen in algemene termen over 'verlieslatend, ''beperkte synergie' etc.
For example, in the small- and medium-sized display business* and chemical products business**, Sony has already transferred or is in negotiations to transfer those businesses to external parties. Furthermore, Sony is also exploring possible alliances in the area of batteries for electronic vehicles and energy storage modules.
Sony heeft al hun kleine/middelgrote LCD schermen business verkocht aan het nieuwe Japan Display verhikel. Dus toekomstige verliezen daarvan zijn ze al kwijt.
Het gaat slecht met Sony's televisies. Philips stopt er helemaal mee met een paar jaar.
LG had al een fabriek gesloten dacht ik. Samsung gaat zich richten op goedkoper tv's.

Er wordt verwacht dat er 226 miljoen tv's worden verkocht in 2012.
Als het slecht gaat met al deze merken, dan moet toch iemand toch heel veel winst maken?
In de cijfers van verkopen staat niet welke TV's dit zijn. Als dit modellen 2010/2011 zijn, of juist afgeprijsde varianten, zit daar niet bar veel winst meer op.
Helaas is het in de praktijk anders.
Door de grote concurrentie blijft er geen marge over op TV's, fabrikanten verkopen TV's soms zelf zonder marge of in enkele gevallen door er op toe te geven om de voorraad maar kwijt te komen voordat een nieuwe serie gestart wordt.

Voor zover ik weet is er geen enkele (mainstream) TV fabrikant wat op dit moment winst maakt. Samsung wat 1 van de grotere jongens is (omzet 15 miljard euro) maakte afgelopen jaar jaar nog 500 miljoen euro verlies. Bron: nieuws: Samsung brengt lcd-tak onder in Samsung Display

Daarnaast blijft er een factor onzekerheid wat de markt gaat doen, 3D is voor alsnog niet zo goed aangeslagen zoals fabrikanten gehoopt hadden en zijn er tal van technieken die gebruikt en ontwikkeld worden (LCD, Plasma, OLED, Crystal LED Display, 4K, enz.), allemaal dingen die fabrikanten een godsvermogen kosten maar nodig zijn om als fabrikant te blijven onderscheiden. Zullen we het nog maar niet hebben over de software wat op TV's tegenwoordig aanwezig is, SmartTV en alle varianten wat iedere fabrikant daarop gemaakt heeft.
Ik ben erg benieuwd of en wanneer wij als consument wat gaan merken van deze verandering en dan doel ik met name op de producten. Benieuwd of we bijvoorbeeld binnen nu en een ''x'' tijd nieuwe tv's gaan zien die goed op gaan met de concurrentie, 4k, oled en 'Crystal LED Display' klinkt in ieder geval veelbelovend. De tijd zal het leren.
1 ding die ik wel zie aankomen is dat Sony stopt met honderden miljoenen investeren in hun SmartTV software platform en gewoon GoogleTV op de TV's zet. Ze doen het nu al bij een paar modellen, maar reken er maar op dat het over een jaar of twee allemaal 3rd party software is. Sony doet ook al niet meer aan eigen software op hun telefoons.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 12 april 2012 12:23]

Ik hoop ten zeerste dat ze hun audio gedeelte niet gaan afstoten.
Daarin is sony namelijk erg goed. Altijd al content geweest van hun stereo's en headphone's en audio in de gsm's.
Als je MP3-spelers ook onder het audiogedeelte mag rekenen, hoop ik inderdaad niet dat dat deel verdwijnt. Heb hier een paar maanden oude NWZ-E464 liggen en het is echt een onwijs fijne speler. Ontzettend simpel dingetje, kost ook niet veel maar heeft een bouwkwaliteit waar je U tegen zegt en werkt gewoon ontzettend lekker.

Als je op de website van Sony kijkt, zie je inderdaad een wildgroei aan producten. Daar moet wat aan gedaan worden. Het zou alleen ontzettend jammer zijn dat goede producten, zoals hun MP3-spelers, daardoor gaan verdwijnen.
MP3 spelers lijkt me nu juist een segment waar je in gaat snoeien (hoe goed ze ook zijn). Die functionaliteit wordt in de praktijk overgenomen door telefoons. Van die enkele purist die daar per se een apart apparaat voor wilt hebben kan je niet leven.
tja, ik heb sowieso nooit gesnapt waarom er zo'n ruim assortiment van Tv's werd aangeboden, dus dat ze dat met 40% schrappen is toch wel een beetje logisch. Wat heb je nou aan 20+ verschillende soorten tv's ?? in de pricewatch zijn er al 122 verschillende te vinden van alleen sony. En een Tv koop je niet elke 2 jaar.

als ze gewoon 3-4 modellen perjaar in de markt brengen zou dit ruim voldoende zijn denk ik. Tenminste, ik heb nog nooit iemand gesproken die elkjaar een nieuwe tv koopt. Enige uitzondering die ik kan bedenken waarom men binnen 2 jaar een nieuwe tv koopt (buiten diefstal,schade,etc) is voor de 3d techniek, mocht die er komen zonder 3d bril (grootschalig voor consumenten).

Hoe het zit met die 4k resolutie weet ik niet, maar ik vind 1080p echt al ruim voldoende en ik kan me moeilijk voorstellen dat alles dan nog duidelijker wordt. bij normaal gebruik dan.
Anoniem: 402830
12 april 2012 09:56
4K technologie is tuurlijk beter als je steeds grotere TV's koopt, voor een 46 inch of kleiner zal dit weinig nut hebben maar vanaf 55 inch en groter heeft het zeker wel nut.
Die 4K resoluties maken FullHD-3D toch mogelijk?
FullHD-3D is nu toch ook al mogelijk met de huidige 1080p schermen.
Als je scherm 1080 is, en daarop moeten 2 beelden geprojecteerd worden dan kan het eindresultaat tot nooit 1080 zijn?
De beelden kunnen razendsnel worden afgewisseld. Het brilletje verduistert dan steeds een ander oog en voila: de tweedeling is in tijd, niet pixels.
Ik zou het vreemd vinden als Sony hun audiotak zou afstoten. Kijk naar hun marktaandeel op in het Home Cinema gebeuren en portable audio.
En als ze zich willen storten op camera's dan zou ik ze van harte willen aanbevelen om eens wat aan hun reclame strategie te doen want die is bagger (eigenlijk is over de hele linie Sony slecht met hun reclame beleid).

En hoe dan ook, ik blijf een Sony fan....
the Sony Group
) Electronics
) Pictures
) Music
) Financial Services

De reorganisatie lijkt alleen de Electronics tak te betreffen.

Sony
http://en.wikipedia.org/wiki/Sony

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee