Sony stapt uit lcd-samenwerking met Sharp

Sony beëindigt een samenwerkingsverband met Sharp waarin grote lcd-panelen worden geproduceerd. Sharp wordt weer de volledige eigenaar van het bedrijf. Sony had een minderheidsbelang van 7 procent in de joint venture.

In 2009 investeerde Sony nog 10 miljard yen, destijds circa 76 miljoen euro, in Sharp-dochter Sharp Display Products. Daardoor werd het bedrijf een joint venture. Nu trekt het bedrijf zich weer terug, waardoor de voormalige joint venture weer een volledige dochter van Sharp wordt. In ruil daarvoor krijgt Sony hetzelfde bedrag terug.

Eerder stapte Sony al uit een lcd-joint venture met Samsung. Die zet maakte deel uit van een reorganisatieplan waarbij Sony verschillende divisies wil afstoten en waarbij tienduizend banen worden geschrapt. Het gaat al een tijdje minder goed met het bedrijf; onder andere Sony's televisietak behaalt slechte resultaten.

Door Joost Schellevis

Redacteur

24-05-2012 • 13:25

17

Reacties (17)

17
16
16
3
0
0
Wijzig sortering
Sony LCd had in 2011 - 9% market share, tis gewoon Samsung, LG en dan de rest.

Samsung 20%
LG 13%
Sony 9%
Panasonic 7%
Toshiba 7%
Sharp 6%
TCL 4%
Hisense 4%
Skyworth 4%
Philips 4%
Changhong 3%
Konka 3%
Vizio 2%
Haier 2%

http://www.flatpanelshd.c...on=showfull&id=1329393118

Sony koopt panelen van LG
http://www.koreatimes.co....h/2012/05/133_103814.html
Sony drijft geloof ik toch vooral op de winsten uit de Playstation tak. de PS1 en PS2 waren ongelooflijke winstgevers. De PS3 maakt ook winst maar lang niet zoveel als de eerdere generaties.
edit: dit is een reponse op swopdark, donderdag 24 mei 2012 16:11

De games tak zal op het moment waarschijnlijk wel weer winstgevend zijn, maar net na de release van de PS3 werden er daar ook zware verliezen gemaakt. Op het moment wordt er,zover ik kan zien, in de games divisie winst gemaakt met iedere PS3slim die verkocht werd en tevens is de software licentie verkoop hoog vergeleken met het begin.

Wat interessanter is om te zien dat in het Financial report van Sony verwacht wordt dat volgend jaar nog maar 17.5 miljoen TV's te verkopen. Dat is 2.5 miljoen minder dan vorig jaar en dat terwijl ze een maand geleden nog dapper zeiden dat ze 23 miljoen wilde gaan shippen dit FY.

Ziet er toch naar uit dat Sony de keuze maakt om zich het komende jaar niet meer te focussen op TV's maar op telefoon!!! Zo zien we dat sony verwacht de telefoon devisie het eerst komende FY met 50% te laten groeien. In mijn ogen een goeie en voor de Japanse giganten de enige mogelijke stap op het moment. (pagina15)

Dit zeggende iemand op de hoogte van deze cijfers voor Panasonic/sharp/fujitsu?

[Reactie gewijzigd door altasia op 23 juli 2024 08:59]

"en dat terwijl ze een maand geleden nog dapper zeiden dat ze 23 miljoen wilde gaan shippen dit FY."


De link die je geeft dateert van 15 maanden geleden...
zou Sony misschien eigen nieuwe technologieën voor LCD's hebben?

als het slecht gaat lijkt mij dat je juist in de joint venture blijft, of je gedwongen wordt je belang op te geven :?
JA, ze hebben onlangs op het CES hun eigen versie van OLED getoont. Crystal Clear LED..
Je verkoopt je aandelen in de joint-venture op het moment dat ze nog veel waard zijn, zoals Philips ze een tijd geleden al aan LG verkocht en Sony ze recentelijk aan Samsung verkocht. LCD is een aflopende zaak in zoverre dat de markt een paar jaar geleden al is afgevlakt en in de nabije toekomst terug zal lopen ten gunste van nieuwe technologieen zoals OLED. Of Sony daar wel of geen research in heeft zitten maakt niet zo heel veel uit, de kans is groot dat de grootschalige productie daarvan toch ook weer in een joint-venture ondergebracht zal worden.
Best jammer, in december trokken ze zich al terug uit de S-LCD joint venture met Samsung en nu dit. Hoe gaan ze latere Bravia tvs produceren dan? Hebben ze faciliteiten om hun eigen panelen te produceren? Vorig maand las ik nog dat Sony en Panasonic samen OLED tvs gingen maken maar dat dit pas rond 2015 gebeurd.

Ik hoop dat het terug goed gaat met Sony, ze maken de beste LED tvs maar kosten iets meer. Ze moeten afstappen van hun oude businessmodel dat gericht is op het hogere segment en tvs produceren dat evenveel kost als een Samsung of LG. Sony heeft nog steeds de merknaam, ik denk dat veel mensen voor een Sony ipv Samsung zullen gaan op een zelfde prijsniveau.
Ik denk dat de kosten van het deelnemen in die jointverture niet opwogen tegen de baten van de invloed die ze daarmee hadden. Ik denk dus dat ze het dus gewoon simpelweg zullen inkopen, zoals de meeste fabrikanten dit doen en daarmee een flink deel van de kosten kunnen wegsnijden.
Panelen worden gewoon ingekocht, zoals al lang gebruikelijk was. De TV's produceren ze wel gewoon nog zelf, zoals ook vrij gebruikelijk was.
Sony gaat zich dus fixeren op een andere markt dan TV's.( wat niet betekend ze er 100% mee stoppen )
Ze maken al jaren verlies, ze zeggen alle partners tot ziens.
En ze aimen nog steeds zoals ze al sinds het bestaan van het bedrijf ,alleen maar focussen op je eigen model.
En dit werkt zoals met Bluray goed, maar soms pakt dit verkeerd uit en dan moet je op de blaren zitten.
Ook is er niet te concureren met merken zoals LG & Samsung die het in eigenhuis maken.
Eigenlijk een beetje het zelfde als Epson onder de Beamers...
Jammer, heb altijd de toestellen van Sony een mooi iets gevonden, al was het niet helemaal van en door Sony, ze zagen er wel altijd prima uit.
Dat zo'n bedrijf er steeds meer afstand van gaat doen kwa partnership is alleen maar minder concurrentie..

[Reactie gewijzigd door Mektheb op 23 juli 2024 08:59]

De meeste LCD-producenten maken hun producten niet in eigen huis. Voor de meeste practische doeleinden kan je panelenfabrieken en onderdelenfabrieken binnen grote concerns als losse entiteiten zien, die wel of niet zo nu en dan een korting verlenen aan hun zusterbedrijf de apparatenfabriek (zolang de mededingingsautoriteit daar niet van hoort, want in veel landen mag dat niet). Zo kocht de apparatenfabriek van Samsung net zo vrolijk wel eens een schermpje van AUO in, en zijn de panelenfabrieken vaak onderhevig aan wisselende joint-ventures (bij LG was dat ooit met Philips, bij Samsung was dat niet zo lang geleden met Sony). Nu even niet, maar straks vast weer wel.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 08:59]

Als de kosten van de samenwerking hoger liggen dan de opbrengsten vanwege de samenwerking dan lijkt het me nogal logisch dat ze eruit stappen. Ik denk dus dat ze minder TV's gaan produceren om zo toch nog winst te halen.

Want wat voor zin heeft het om veel te produceren als je daardoor juist vele kosten krijgt en daardoor al vele jaren verlies lijdt. Dan kun je net zo goed minder produceren met eventueel je eigen faciliteiten (Sony maakt ook zelf panelen). Een lagere omzet dat in eventueel winst kan resulteren lijkt me beter dan hoge omzet maar toch nog verlies (zeker Sony dat al 12 jaar verlies lijdt op de TV afdeling)
Weet je zeker dat Sony zelf televisiepanelen maakt? Bij mijn weten werden die sinds 2003 exclusief in een joint-venture met Samsung gemaakt, waarvan Sony in 2011 zijn aandeel aan Samsung heeft verkocht.

De enige andere LCD-activiteit mij bekend van Sony was het aandeel in Sharp dat ze sinds 2009 hadden (misschien rommelde het al een beetje tussen Sony en Samsung of wilde de volgende generatie niet zo lukken) en dus nu van de hand doen.

Als je een linkje hebt van andere paneel-productie van Sony, dan graag. Ik denk dat ik gelijk heb maar leer ook graag bij als dat niet het geval is.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 08:59]

Als Apple straks TVs uitbrengt rond de 2000 euro kan je ervan uitgaan dat er niet eenzelfde hype zal zijn zoals dat bij de iPhone/iPad is. Gsms en tablets kan je om de 12 maanden wisselen, maar een TV is iets anders en een eenmalig investering op lange termijn voor de meeste mensen.
Je haalt nu zo te zien apparaten en onderdelen doorelkaar.

Apple is uitsluitend een apparatenproducent en koopt onderdelen altijd in.

De LCD-samenwerking van Sony en Sharp waar het hier om gaat was op het gebied van panelen, wat onderdelen zijn.

Hooguit bepaalt de volgende stap van Apple dus de vraag naar bepaalde types en formaten panelen, maar vormt geen directe bedreiging voor de onderdelenproducenten.

Op het gebied van apparaten denk ik overigens niet dat een nieuwkomer als Apple gelijk zo dominant zal worden dat de fabrieken van bestaande partijen zoals Sony en Sharp onmiddelijk drastisch moeten hervormen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 08:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.