Databasestoring legt internetbankieren ING plat

Het internetbankieren van ING Bank ligt er voor de derde dag op rij uit. Klanten met de mobiele app krijgen de melding dat het gaat om 'gepland onderhoud', maar het gaat om een storing in een database die alle betaalplatforms van data voorziet.

'Gepland onderhoud' ING mobiel bankieren

ING laat niets los over de precieze aard van de storing in de database, maar zegt dat het gaat om hetzelfde probleem als waarmee de bank maandag en zondag al te kampen had. "We proberen met man en macht dat probleem nu voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen", aldus een woordvoerder tegen Tweakers.net.

De storing treft MijnING.nl, betaalmethode iDeal en de mobiele app. "Alle drie de betaalplatforms hebben te maken met de database die een storing heeft." De mobiele app geeft een melding over 'gepland onderhoud' weer, maar die melding is dus onjuist. ING kampt vaker met storingen. Zo lag Mijn ING er al enige tijd uit. Het is onduidelijk of de storingen verband houden met elkaar.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

24-01-2012 • 15:33

266

Reacties (266)

266
249
117
6
0
6
Wijzig sortering
Wat wel aardig is om te vermelden, is dat gebruikers van de ING buddy wel gewoon hun info op kunnen vragen. Zo zie ik bijvoorbeeld dat mijn salaris vandaag gewoon gestort is.

Het is een vervelende situatie, maar niet heel veel meer dan dat. Betalingsverkeer gaat gewoon door, alleen de mijn.ing.nl frontend is niet beschikbaar. Vanochtend en vanmiddag werkte het verder prima, maar op het moment ligt hij er weer uit.
De back-end ligt eruit hoor. Niet de front-end.
Anoniem: 433775 @DennusB24 januari 2012 16:05
Even verduidelijkend op DennusB zijn antwoord (niet iedereen is bekent met deze termen), Al het binnenkomende verkeer werkt wel (front-end), maar al het uitgaande verkeer niet (back-end)
Dan vraag ik me af waar de ING buddy zijn data vandaan haalt aangezien die wel up-to-date info kan geven.
Ik denk dat dat gecached is :-)
Een front is niet binnenkomend, back is niet uitgaand... ze hebben wel met elkaar te maken, maar niet zo als jij omschijft.
Maar ING Buddy werkt toch via MSN Messenger? Lekker je saldo en bij- en afschrijvingen in clear text over de lijn sturen via een server van derden.
IMHO niet echt een fijn idee..
Anoniem: 359854 24 januari 2012 20:26
kan iemand zich nog herinneren hoe vaak de Rabo er vorig jaar uitlag? En hoe vaak een iDeal betaling bij ABNmislukt om onverklaarbare reden? Iemand in Rotterdam laatst nog last gehad van een stroomstoring? Ziggo gebruikers die vandaag geen problemen hadden met Digitale TV? KPN ADSL gebruikers nog lekker bezig? Telfort webmail gebruikers nog lekker kunnen mailen. Treinen nog een beetje op tijd vandaag? Zo maar een klein overzicht van problemen die we met zijn allen overal tegen komen. En heb je veel klanten dan wordt het ook breed uitgemeten. En natuurlijk kan alles beter maar laten we nou niet doen met zijn allen alsof we in een perfecte wereld leven. Niet zo mekken dus met zijn allen.
ik vind dat je helemaal gelijk hebt.er ligt gewoon een site plat, is dat zo bijzonder?!
kennelijk voor half internetbezoekend nederland wel, want die checken elk uur hun bankzaken en moet perse precies op het moment van een storing bij hun bank zijn voor een overschrijving of het checken van hun saldo voor het kopen van een broodje bij de bakker (helaas is dit, een van de weinige, serieuze reacties geweest op fok)

maarja, dat heb ik ook alleen maar van internet......

[Reactie gewijzigd door mschol op 23 juli 2024 08:08]

Op mijn.ing.nl maken ze inmiddels melding van:
Drukte op Mijn ING

Op dit moment zijn er zeer veel bezoekers op Mijn ING. Hierdoor is het nu helaas niet mogelijk om in te loggen. Probeert u het over enkele minuten nogmaals.

Onze excuses voor het ongemak.
Tsja zo kan je het ook noemen.
Deze melding kwam ik gisteren, tussen de melding dat Mijn ING tijdelijk niet bereikbaar was, ook een aantal keren tegen. Misschien dat de site toch het doel is van een ouwerwetse DDoS-aanval?

Het kan natuurlijk ook dat een deel van de servers niet werkt, waardoor de capaciteit nu te laag is.
Dat zie je vaker bij diensten die zo massaal gebruikt worden. Als er een langere storing is geweest en die is opgelost wil iedereen tegelijk er weer in. Dat geeft zo'n enorme pieklast dat je daar realistisch gezien je systemen niet op kunt sizen. Niet meer mensen binnenlaten dan je verwerken kunt is dan heel verstandig. Als de 'inhaalvraag' eenmaal verwerkt is verdwijnt het probleem vanzelf.
Tja, vind je het gek als je al een paar dagen plat ligt.
Overigens kwam ik er 5 minuten geleden 1x in en werkte alles prima. Na uitloggen kreeg ik ook weer bovenstaande melding.
Een storing vinden en oplossen in een dergelijke database is volgens mij makkelijker gezegd dat gedaan.

Ik weet niet hoe het zich verhoudt tot (globale) zakelijke betaalsystemen, maar daar wordt vaak met zeer grote teams weken gewerkt aan een nieuwe release. Ook met een groot aantal voorzorgsmaatregelen, en een gekloonde omgeving gaan daar nog vaak dingen mis. Er hoeft maar één programmeur een fout te hebben gemaakt en zie die maar te vinden.

Beheert ING überhaupt de database in house of wordt dat uitbesteed aan één van de grote automatiseerders? Dan kan ING zelf het namelijk niet eens helpen.
Eigenlijk verwacht ik dat ze hiervoor inderdaad een externe partij hebben.
Voor wat ik er van gezien heb, worden de core banking systemen juist door eigen mensen onderhouden. Het zijn complexe systemen die vaak een lange historie hebben en niet zo een-twee-drie te doorgronden zijn. Ervaring met dat specifieke systeem is dan vereist, en dat kunnen externe partijen niet garanderen. Die worden juist op de minder kritische systemen ingezet.
Ook als het uitbesteed wordt, is ING nog altijd verantwoordelijk.
Redelijk bizar hoor, 3 storingen in 3 dagen en dan tellen we rest van de gebruikelijke/maandelijkse storingen maar even niet mee...

Hoe moeilijk kan het zijn om een stabiele en veilige website te laten ontwikkelen?
Ontzettend moeilijk zo te zien.

Ze zitten hier echt niet te prutsen en reken maar dat ze top-of-the-bill mensen, technieken en hardware inzetten.

Een betere vraag bij dit artikel is: met wie wordt er vergeleken? En hoe wordt er vergeleken?
Het is beter hun storingen en storingstijden uit te zetten tegen de transacties en de complexiteit van het systeem, en dan te gaan vergelijken met de concurrentie.

Veel mensen trekken conclusies, maar ik zie helemaal geen gegevens waarop die gebaseerd zijn.
"Ze zitten hier echt niet te prutsen en reken maar dat ze top-of-the-bill mensen, technieken en hardware inzetten."
Dat zou wel moeten, vaak valt dit helaas wel tegen.

[Reactie gewijzigd door cornedor op 23 juli 2024 08:08]

Wees maar gerust ... je wilt echt niet weten wat er allemaal afgeprutst wordt bij "top" bedrijven, door "top" mensen en met "top" hardware.
(en dan hou ik nog geen rekening met de "top" ondersteuning die geleverd wordt door je "top" leveranciers)

Memory leak zal het wel niet zijn, want dat is "op te lossen" met een snelle reboot.

Ik gok op wat corrupte data in de DB waar ze telkens een aangepast scriptje voor moeten schrijven :9

[Reactie gewijzigd door chime op 23 juli 2024 08:08]

Ze zitten hier echt niet te prutsen en reken maar dat ze top-of-the-bill mensen, technieken en hardware inzetten.

Als iemand die een project bij de ING gedaan heeft moet ik hier heel hard om lachen :)
Hoe moeilijk kan het zijn om een stabiele en veilige website te laten ontwikkelen?
Best moeilijk, zeker als het moet schalen naar duizenden gebruikers :) (lees: honderd duizenden gebruikers).

Je hebt heel veel variabelen om rekening mee te houden in zo'n omgeving, en de eisen zijn gigantisch zwaar. Zo'n omgeving wordt ook heel regelmatig geaudit.
Zo'n omgeving wordt ook heel regelmatig geaudit.
Mocht je willen!
Er wordt door grote jongens zoals Logica maar wat aangerommeld omdat ze allemaal wereldvreemde managers in de top hebben zitten die eigenlijk helemaal nergens verstand van hebben.
Vitale systemen die op 1 enkele server draaien zonder een backup is nog maar het begin van de horrorverhalen.
Het mooiste verhaal was de serverruimte die bij de laatste verbouwing ingemetseld was.
Stabiel en veilig gaat bij zulke sites vaak niet echt goed samen. Te complexe systemen die te gevoelig zijn voor 1 verkeerde beweging.

Ik vind het persoonlijk opmerkelijker dat je het voor elkaar krijgt 3x de zelfde storing te krijgen. Jah jongens het werkt weer knal maar online, onee werkt toch niet NEXT. Dat een consumenten nu geen betalingen online kunnen verrichten is niet zo erg maar als zakelijk ook plat ligt heb je als bank zijnde toch een groot probleem.

Mijn stufi
Dat is niet opmerkelijk hoor. Dat betekent alleen maar dat ze de scope van het totale probleem niet kunnen overzien. Op dit soort momenten gaan bedrijven vaak eerst zorgen dat alles weer gaat draaien en pas daarna uitzoeken wat er precies mis ging.
Op dit soort momenten gaan bedrijven vaak eerst zorgen dat alles weer gaat draaien en pas daarna uitzoeken wat er precies mis ging.
Ik ken de bankwereld goed genoeg om met de hand op het hart te zeggen dat ING eerst gaat uitzoeken wat er aan de hand is, dan een oplossing proberen te formuleren, die oplossing uittesten, een audit uitvoeren op de geboden oplossing en DAN PAS de boel weer online gooien...

Ze hebben er niets aan om het systeem live te gooien en niet de oorzaak te weten, veel te riskant.
Ok dacht al dat ik de enige was. Hopelijk lossen ze dit snel op, 3 dagen storing is niet echt normaal. Komt mijn loon nu wel gewoon aan?

[Reactie gewijzigd door BrutalDave op 23 juli 2024 08:08]

Als het goed is komt je loon gewoon aan. Tenzij je baas je geld overmaakt met één van de bovengenoemde systemen en dat lijkt me niet.
Oke gelukkig maar :) Nee dat lijkt mij ook niet.
Anoniem: 120539 @Bartjeh24 januari 2012 15:50
Zou zomaar kunnen; ook ING zakelijk ligt er met grote regelmaat uit de laatste dagen.
Overstappen ...
Oeps.
Dan wordt het tijd om je (ook) druk te maken over de verkoop van je eventuele aandelen ING, want die gaan niet stijgen bij zoveel ellende, denk ik ...
Was er ook een storing met hun pin automaten? Want kon gister niet bij de ING bank pinnen met mijn Rabopas en 2 minuten later bij de Abn Amro wel. Maar dit is niet netjes 3 dagen achter elkaar. Dat zal voor mij een reden zijn om van bank te wisselen. Want dat kan echt niet.
Kan wel kloppen ja, ik heb ook al 2 dagen achter elkaar dat ik bij de pin in de winkel: "pas onbruikbaar" oid krijg. Bij de 2e keer proberen lukt het dan wel..
Dat is gewoon een brakke pas hoor, heeft niet zo veel met de servers van ING te maken...
Ah, nu je het zegt moest de man voor mij bij de kassa ook al zijn boodschappen in de winkel achterlaten omdat z'n ING-pas een foutmelding gaf.
"pas onbruikbaar" betekent ook erg vaak dat je pas er gewoon niet goed inzit.
Vaak genoeg gehad met mn oude chipknip.
Maar met een keer (of 2x) opnieuw proberen werkt het meestal wel. Heb nog nooit gehad dat ik mijn boodschappen moest achterlaten in de winkel, omdat de pas weigerde.
PIN verkeer en mijn.ing.nl hebben vrij weinig met elkaar te maken, behalve dan dat ze uiteindelijk mutaties doen op je rekening. Als ik jou was zou ik gewoon een nieuwe pas aanvragen. ;)
Gisteren werkte tot 23.00 iDeal ook al niet. Probeer je net een order te plaatsen voor een nieuwe moederplank. Tja, wat zal ik hiervan moeten gaan vinden..

Ik hoop dat ze eens met een duidelijke statement naar voren gaan komen, anders wordt het denk ik tijd om eens te gaan verkassen met mijn rekening. :/
Er zijn ook bedrijven die geen ideal kunnen gebruiken via de ING door dit probleem, dat gaat je klanten kosten in bepaalde business.
Helaas hebben klanten geen poot om op te staan, omdat ing dit als 'gratis' service aanbied.

Jammer hoor.

Ik denk overigens wel dat ze veel klanten gaan verliezen door deze storingen.

Ik heb zondag reeds een klacht de deur uit gedaan omdat ik toen net iets moest overmaken wat niet lukte. Dat was al de 3e keer in de afgelopen 2 maanden dat een overschrijving niet lukte.
Anoniem: 382732 @Wii4all24 januari 2012 17:15
Dat zal wel meevallen met klanten die weglopen. Mensen kankeren wel als het niet werkt, maar de volgende stap (daadwerklijk opstappen) nemen ze vrijwel nooit. Veel teveel gedoe. Als mensen echt eens actie zouden ondernemen ("stemmen met hun voeten") dan zouden veel bedrijven een stuk beter gaan functioneren. Maar nu kom je er vrij makkelijk mee weg.
UPDATE 22:33:

INTERNET BANKIEREN DOET HET WEER!! :D
goed zo, kunnen we gewoon weer door met ons leven, ......... voor zover dat al stilstond door deze hick-up.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.