Ontwikkelaars installeren CyanogenMod op Kindle Fire

Ontwikkelaars zijn erin geslaagd om de aangepaste Android-versie CyanogenMod op de door Amazon uitgebrachte tablet Kindle Fire te installeren. Daardoor komt voor gebruikers een standaard Android-interface beschikbaar.

De hackers publiceerden hun resultaten op het ontwikkelaarsforum XDA Developers, maar hebben de benodigde instructies om CyanogenMod te installeren nog niet naar buiten gebracht. Ook ontbreken de meeste details over de installatie: op screenshots is CyanogenMod werkend te zien, maar het is nog onbekend wat er wel en niet functioneel is. Vaak werken bepaalde features niet wanneer een eerste build van een custom rom naar buiten komt. Waarschijnlijk komen er in de toekomst nieuwe versies, waarbij ook de installatie-intructies worden gepubliceerd.

Omdat de Kindle Fire op een zwaar aangepaste versie van Android draait, is er bij een aantal gebruikers interesse voor custom software. Met de installatie van CyanogenMod is het mogelijk om de standaardinterface, met enkele aanpassingen, op de tablet te krijgen. Het is aannemelijk dat andere rom-makers zullen volgen met een eigen versie.

Amazon kondigde zijn Kindle Fire eind september aan, en presenteerde de tablet met veel van zijn eigen diensten. Zo is de Amazon Appstore voorgeïnstalleerd, en kunnen gebruikers content kopen bij het internetwarenhuis. Standaard Google-applicaties zijn niet beschikbaar. De focus op eigen diensten is waarschijnlijk ook de reden dat Amazon zijn tablet onder de kostprijs aanbiedt.

CyanogenMod op Kindle Fire CyanogenMod op Kindle Fire

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

29-11-2011 • 20:53

22

Reacties (22)

22
21
17
2
0
3
Wijzig sortering
Ach jah, t was dan ook een kwestie van tijd XD, wel verwacht ik dat amazon - anders dan de meeste leveranciers tegenwoordig - wel actief dit zal tegen gaan (net zoals apple), but I hope I will be wrong :+
De Kindle Keyboard is juist altijd heel makkelijk geweest om te hacken. Amazon heeft daar nooit actief iets tegen gedaan.
Het is ook helemaal niet moeilijk om boeken van de PirateBay op je Kindle te zetten, sterker nog: je kan ze gewoon naar je Kindle email adres mailen en ze worden automatisch door het apparaat gedownload. Maar de voorgeïnstalleerde Amazon Store maakt het je zo makkelijk om boeken gewoon te kopen dat zelfs doorgewinterde piraten zoals ik nu legaal hun boeken aanschaffen.

Het punt is dat Amazon er vanuit gaat dat als ze het je maar heel gebruiksvriendelijk maken om content bij hun te kopen, dat mensen dat ook doen. En als mensen dan nog steeds de neiging hebben om dat apparaat te hacken, dat je daar toch weinig tegen kunt doen. Ze vinden toch altijd wel een manier.
Aan de andere kant is de kindle fire toch echt iets wat amazon als een investering ziet met praktisch geen marges (of volgens sommige zelfs neg marges), want in dat geval is het laatste wat je wilt dat ze het ergens anders voor gebruiken behalve hun content. Vergeet niet dat zodra de gebruiker er een standaard android installatie er op zet, hij dus ook niet meer de amazon android market gebruikt, wat dus /nog/ een verlies van inkomsten is. Maja, zoals ik al zei, ik hoop dat ze het niet doen :D
On Topic: Mooi dat mensen dit doen. Dit soort project hebben ontzettend veel eigen waarde. Wat ik daar mee wil zeggen is dat de hakker ontzettend veel kennis opdoen en doet zeker in de toekomst jaren kunnen gebruiken, of zelfs ingehuurd worden door bedrijven die tablers/phones maken.

Off Topic: Apple is helemaal niet zo hard bezig dit actief tegen te gaan (het hacken) al is het alleen maar dat het in Amerika ook helemaal niet verboden is. Apple zul je dus nooit een recht zaak aanspannen tegen een dergelijke groep hackers.
Nu hopen dat er een redelijk betrouwbare manier komt om zo'n tablet te flashen. Voor de prijs van 199 dollar heb je op deze manier een leuk tabletje.

Voor Amazon is dit een minder leuke ontwikkeling overigens. Normaal gesproken gaat alle data via de Silk-browser direct naar Amazon. De database die (uiteraard) gekoppeld is aan het Amazon-account. Aangezien het nooit de bedoeling is geweest om winst te maken op de hardware, maar op de database, is Amazon als dit een hit wordt gelijk zijn verdienmodel kwijt.

Ik ben benieuwd!
Tja, als dit op grote schaal gaat gebeuren dan zal Amazon vanzelf stoppen met het aanbieden van de Kindle Fire. Daar kan je natuurlijk donder op zeggen, de vraag is alleen wie gaat dit doen..... Helemaal als je bekijkt dat de fatsoenlijke tablets als een Asus Eee Pad 16Gb op dit moment ook leverbaar is voor een prijs van rond de 315 euro

Voor die dikke 130 euro heb je dus garantie en veel meer in huis....
Tja, het kan nog simpeler; op de vele Hongkongse/Chinese websites worden plenty tablets aangeboden met capacitief 7" scherm , Android 2.2 of hoger, 1GHz processor of zelfs al een dual-core voor bedragen tussen de 120 en 250 USD. Kans bestaat dat de douane nog een extra BTW-afdracht van je verlangt, maar dan nog heb je een prima alternatief voor een gerootte Kindle voor een minstens zo'n aantrekkelijke prijs.
Ja maar heb jij vertrouwen in dergelijke toestellen? Volgens mij zijn er veel mensen (inclusief mijzelf) die niet echt durven kopen van de eerste de beste site, zeker niet voor hoge bedragen en van merken die ik niet ken of waar ik geen ervaring mee heb!
Ik bestel regelmatig spullen bij bijv. Dealextreme.com. Het enige dat ik in de gaten hou, zijn de gebruikersreviews en de aanwezigheid van een CE-markering om electronica. Dat laatste enkel om te voorkomen dat de douane het artikel niet doorlaat.

De fabrikanten van veel van dit soort artikelen zijn zeer vaak dezelfde die ook de merkartikelen produceren of als OEM-fabrikant diezelfde 'merken' bedienen in toelevering van halffabrikaten tot complete producten.
CE markering op producten uit Azie is een wassen neus. Dat staat daar voor China Export. Niet geheel toevallig is het logo natuurlijk bijna identiek als ons welbekende CE logo.
Die reviews zou ik maar niet teveel op vertrouwen. Ik had zelf op basis daarvan eens nintendo controllers gekocht maar waren echt bagger dingen. Een negatieve review van mij werd echter niet gepubliceerd....dealextreme is leuk voor kleine prullaria...maar ik koop er geen dure dingen meer.
Ik ken maar weinig mensen die objecten van boven de 50 USD kopen op vage Chinese sites kopen. Het risico is gewoon te groot. Dit is wat dat betreft ideaal. Je bent op de hoogte van de kwaliteit van het apparaat en weet wat je kan verwachten met de vele reviews.

Nu alleen nog wachten op een betrouwbare tool om het flashen van de rom wat makkelijker te maken.

[Reactie gewijzigd door RobTweaks op 23 juli 2024 06:02]

Je moet op zulke sites ook oppassen met de specs. Soms staat er bijvoorbeeld dual core met een snelheid van boven de 1GHz maar hebben ze gewoon de CPU en GPU samengeteld.
Zolang Amazon maar boekjes e.d. verkoopt voor op dit apparaatje.
ik vraag het me af. je hebt wel gelijk in de zin dat ze het product gelanceerd hebben om winst te halen uit de boeken en haast een winst halen op het apparaat zelf. maar dan kunnen ze het best zorgen dat mensen de boeken blijven kopen, misschien is het een idee om met cyanogenmod af te spreken dat zij de reader app er in houden. hoe dan ook zullen we zien. ik zie amazon nog steeds niet echt als producent van een apparaat dat er achter aan gaat aangezien het bedrijf voor mij nog steeds een soort bol.com is die gewoon dingen verkopen ook al breiden ze zich uit met een kindle e.d.
hoe dan ook zullen we zien of ze iets doen.
kindle software is gewoon in google's app store te vinden.
Dat was gewoon een kwestie van tijd. Tenzij Amazon er voor gezorgd had dat er een encrypted rom op zou zitten ofzo, met een hardware encryptie zoals op gameconsoles zit.

Dat is natuurlijk ook te hacken, maar dan moet je met de soldeerbout aan de gang. Bij een spelcomputer nog wel te doen, misschien, maar bij zo'n tablet is er niet veel ruimte.

Maar Amazon is hiermee dus zijn businessmodel kwijt. Misschien gokken ze er op dat de meeste mensen het apparaat toch niet zullen hacken. Maar dat vind ik eigenlijk nogal naief. Vroeger moest je met een hex en disk editor aan de slag om iets in 30 stappen te hacken. Tegenwoordig wordt er een scriptje voor gemaakt en op internet gepubliceerd, en is het voor de meeste mensen nog maar 2 stappen.
Dat lijkt me nogal veel werk, een android rom encrypten zodat 'ie niet gebackupt kan worden.

Er zal vast wel een S-ON achtig iets op zitten, zodat je niet zomaar een recovery of rom erop krijgt. Uiteindelijk wordt bijna elke device met S-ON gekraakt, en nu dus ook de kindle fire.

Wel knap als ze er daadwerkelijk Clockworkmod en CM7/9 op kunnen krijgen. Lijkt me wel een mooie device om te tweaken :)
Het is een apparaat voor consumenten. Die gebruiken dat ding gewoon zoals 'ie bedoeld is. Voor een tweaker valt hij erg tegen in specs. Vooral de 8GB opslag, geen uitbreidmogelijkheid met SD, geen GPS, geen 3G, geen camera... Zoals Bullet NL hierboven al zei: Voor iets meer heb je een ding waar je zonder geklooi Android op kan draaien en veel meer mogelijkheden mee hebt.

Persoonlijk ben ik meer van iOS en de iPad, en ik verwacht eigenlijk dat dit de eerste echte concurrent wordt qua aantallen. Amazon houdt veel in de hand qua user interface maar dat is nou precies wat goed werkt, dat zie je met de iPad ook al. Een bekende naam, veel goed aanbod van materiaal, makkelijk aankopen doen op het device via hun store en een duidelijke doordachte bediening die niet te veel probeert te doen. Ik denk dat Amazon hier heel ver mee gaat komen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 06:02]

Als het ding met de iPad moet concurreren, dan heeft Amazon al verloren door voor Android te kiezen. Android is een OS dat met touwtjes aan elkaar vast zit. Het heeft een paar serieuze nadelen. Voornamelijk: geen uniforme UI en geen style guide om developers te helpen kwaliteitssoftware te maken. Daarnaast zijn de API's een rommeltje: er zit geen lijn in.
Helemaal mee eens. Maar ik denk juist dat de Kindle daardoor juist een goede kans maakt. Omdat Amazon Android alleen maar als basis heeft gebruikt, en er een eigen (wel uniforme) GUI omheen heeft gebakken. Met apps die allemaal hetzelfde werken, en goed aansluiten bij de mediashops van Amazon.

Ik denk alleen dat het een beetje een zwakte is om dan wel alle Android apps aan te bieden, ze zouden eigenlijk bepaalde criteria moeten hanteren op het gebied van user interface. Zoals Apple in meer of mindere mate ook doet.

Voor wat betreft de consumenten: Ja, ik denk wel dat consumenten hun apparaten makkelijk jailbreaken. Maar een compleet ander (niet gesupport) OS installeren (of in elk geval een compleet andere GUI), zie ik minder gauw gebeuren. Jailbreaks voegen alleen maar wat extra functies toe, maar veranderen niet structureel hoe het apparaat werkt. Het hangt er een beetje van af hoe makkelijk het de eindgebruiker gemaakt wordt, maar ik denk dat er ook niet zoveel meerwaarde is om de Kindle Fire helemaal naar native Android om te gooien. Juist vanwege die GUI.
Het valt mij trouwens op dat er niets te lezen is over de prestaties van dit apparaat.

Ondanks zijn Texas Instruments OMAP 4 dual-core processor en 512 MB geheugen schijnt het standaard OS nogal traag te reageren bij relatief simpele acties zoals het omslaan van een pagina bij het lezen van een e-book (Iemand ervaring met de Kindle Fire om dit te bevestigen danwel ontkrachten?). Ik vraag mij af dat met Android verbeterd of juist verslechterd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.