Techbedrijf Burton heeft lasers geïntroduceerd waarmee lichtgevende punten op elke locatie in de lucht of onder water kunnen worden getoond. Het is naar verluidt de eerste keer dat lasers zulke geavanceerde beelden zonder scherm projecteren.
Door het laserlicht te bundelen slaagden de onderzoekers erin om de moleculen in het brandpunt van de gebruikte lens in een plasmatoestand te brengen en zo een lichtgevend puntje in de vrije ruimte weer te geven. Hoewel plasma een temperatuur van vele duizenden graden heeft, breekt er geen brand uit; de lichtpuntjes hebben een levensduur van ongeveer een nanoseconde.
Het systeem van Burton, dat in 2006 werd aangekondigd door het Japanse Advanced Industrial Science and Technology-instituut en de Keio University, kan momenteel vijftigduizend puntjes weergeven op tien tot vijftien frames per seconde. De beelden zijn daardoor nog schokkerig, maar het Japanse bedrijf streeft op korte termijn naar lasers die zo'n dertig frames per seconde aankunnen.
De onderzoekers laten in een demonstratie groene lasers zien die vanuit een bak met water naar boven schijnen. Volgens Burton is het voor het eerst dat dergelijke geavanceerde 3d-beelden zonder een scherm worden getoond; in de meeste gevallen is bijvoorbeeld optische illusie nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. Volgens de Japanse wetenschappers kunnen met de rgb-combinatie in lasers - rood, groen en blauw - gekleurde beelden worden getoond. "De techniek is vooral nuttig voor digitale wegwijzers. Ook kan het worden gebruikt voor het observeren van 3d-objecten en, als het preciezer is, in de gezondheidszorg", stelt Burton.