Onderzoekers van The Australian National University hebben een laser ontwikkeld die werkt met atomen in plaats van fotonen. De atoomlaser zendt een coherente deeltjesbundel uit die gebruikt kan worden om holografische beelden te maken.
Om de laser atomen te laten afvuren, werd de temperatuur van heliumatomen verlaagd tot een miljoenste graad boven het absolute nulpunt. De atomen hebben in deze staat eigenschappen die vergelijkbaar zijn met licht. Net als een conventionele laser vormt de atoomlaser een coherente bundel. Het kenmerk van een coherente bundel is dat de golfbewegingen van de afgevuurde deeltjes voor het grootste gedeelte met elkaar in fase zijn, zodat een typische laserbundel ontstaat. Bij hogere temperaturen blijkt dat atomen tegelijkertijd bij hun doel kunnen aankomen en daardoor geen coherente bundel meer vormen. De afgekoelde atomen vertonen echter een patroon, net als fotonen, waarbij er een willekeurige afstand bestaat tussen individuele atomen, maar geen 'overlap' ontstaat.
Holografische beelden worden normaal gesproken gevormd met een laser die een coherente lichtbundel uitzendt, om vervolgens met behulp van spiegels een 3d-beeld van een object te vormen. Door de ontdekking dat atomen op zeer lage temperaturen kunnen worden gebruikt als alternatief voor fotonen, verwachten de wetenschappers dat de atoomlaser in de toekomst kan worden ingezet bij het creëren van holografische beelden.
