Sony wordt volledig eigenaar van Sony Ericsson

Sony heeft Ericssons aandeel in de joint venture van beide bedrijven overgenomen. Daarmee krijgt het Japanse concern het merk volledig in handen, zo bevestigen de twee. De uitkoop komt niet onverwacht; de samenwerking verliep moeizaam.

Sony zonder EricssonSony en het Zweedse Ericsson waren beide voor de helft eigenaar van de joint venture. Sony koopt zijn voormalige partner uit voor 1,05 miljard euro, meldt het bedrijf. De transactie geeft de Japanse elektronicafabrikant naar eigen zeggen de kans om de telefoons sneller op te nemen in zijn productlijn, waarvan ook tablets, telefoons en televisies deel uitmaken. Daarnaast krijgt Sony met de overname meer patenten in handen, waarmee het bedrijf zich kan wapenen tegen concurrenten als Apple.

Sony en Ericsson begonnen hun joint venture in 2001. De bedrijven stopten met het op eigen houtje maken van telefoons en ontwikkelden toestellen vanaf die tijd samen. Het hoofdkantoor van het gedeelde bedrijf staat in Londen; wereldwijd werken er ongeveer 7500 mensen.

Beide fabrikanten hebben de overname inmiddels bevestigd en goedgekeurd. De acquisitie vindt waarschijnlijk aan het begin van volgend jaar plaats. Vanaf dan dragen nieuwe telefoons van het bedrijf de naam Sony.

De koop komt niet als een verrassing; de samenwerking tussen de twee bedrijven verliep naar verluidt al tijden niet lekker. Zo zouden Sony en Ericsson met elkaar steggelen over de zeggenschap binnen de joint venture. De koers van het gemeenschappelijke bedrijf had de laatste tijd steeds meer gemeen met die van Sony en minder met die van Ericsson. In de afgelopen jaren heeft Sony zich steeds meer bemoeid met de ontwikkeling van Sony Ericsson-telefoons. Naast het PlayStation-merk kregen de telefoons Sony's Bravia-engine en Exmor R-sensoren in de camera's.

Eerder deden er dan ook al geruchten de ronde dat Sony de Zweedse telecommunicatiefabrikant wilde uitkopen. Het bedrijf zou zo nog maar één ontwikkelteam aanstellen voor de ontwikkeling van mobiele apparaten als tablets, telefoons en spelcomputers. Ericsson richt zich na de uitkoop weer op telecommunicatie, vooral voor het bedrijfsleven.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

27-10-2011 • 09:47

60

Reacties (60)

60
58
26
1
0
19
Wijzig sortering
Ik hoop dat ze nu een betere koers gaan varen.
Betere koers? Wat is er slecht aan de huidige koers van SE? Ze hebben een aantal hele leuke Android telefoons, werken mee met unlock van bootloaders, werken mee met de community door de mensen achter CyanogenMod informatie en mobieltjes te geven, stoppen met het maken van dumbphones, brengen regelmatig updates uit voor hun recente Android telefoons en met de bloatware valt het wel mee. Er zijn fabrikanten die een voorbeeld aan SE kunnen nemen.

Dit is Sony's manier om de winst van meer Playstation gerelateerde games en software voor Android niet meer met Ericsson te hoeven delen. Volgend jaar komt namelijk de Playstation Suite uit voor i.i.g. de Xperia Play uit.

[Reactie gewijzigd door Plymp op 23 juli 2024 04:32]

Niet alleen dat, het was al vrij duidelijk dat Sony de dominantere positie innam de laatste tijd. Niet geheel ten onrecht naar mijn mening als je kijkt wat de succesverhalen van SE zijn geweest: Eerst de walkman phones (sony-eigendom), toen de cybershot phones (wederom sony) en dan inmiddels de sony features in Android (denk aan de uitgebreide muziekspeler, eXmos sensor, Bravia Engine en PlayStation Suite). De voor de mensen bekende namen komen telkens van het Sony kamp en die zorgen denk ik voor een groter deel van de verkopen.

Ik vraag me wel af hoe ze dat gaan doen met de patenten overigens. SE bestaat natuurlijk al heel lang, en heeft al heel wat patenten verzameld. Ik vraag me af hoe deze verdeeld gaan worden, want tot nu toe hebben ze apple's patentenoorlogdans nog ontlopen.
Het huidige SE heeft zo'n 6000 patenten en heeft natuurlijk de beschikking over de patenten van de losse bedrijven Sony en Ericsson. Hierdoor hebben ze tot nu toe de dans ontsprongen in de patentoorlog, omdat er grote kans is dat ze patenten hebben waarmee ze de rest om de oren kunnen slaan (bron: http://online.wsj.com/article/BT-CO-20111003-707928.html).

De deal met Ericsson zal ongetwijfeld inhouden dat de SE patenten naar Sony over gaan en dat ze in ruil daarvoor betalen om licenties te nemen op de patenten van Ericsson.

[Reactie gewijzigd door Plymp op 23 juli 2024 04:32]

Hmmm, betekend dit ook dat Ericsson helemaal uit de mobieltjes markt gaat verdwijnen? Natuurlijk Ericsson is nog steeds een van de grootste producenten van de hardware waar het (GSM) netwerk op draait, maar ooit hadden ze een goed lopende telefoontak..... deze lijkt nu echt heelmaal komen te vervallen....
Ericsson heeft nu meer vrijheid omdat ze nu ook niet meer met Sony hoeven samen te werken. Wel zijn ze een aantal patenten kwijt dus dat zal het wel moeilijker maken.
Er zijn inmiddels betere netwerken dan gsm en gsm is al gekraakt, het lijkt me dus niet gek dat ze nieuwe mobieltjes gaan ontwerpen.
Ericsson is al jaren lang niet meer echt een speler op de mobile telefoon markt. Zo als je zelf al zegt de infrastructuur is een ander verhaal, maar de telefoons zelf maken ze al jaren niet meer echt. De dochter SonyEricsson is altijd dat geweest een relatief losse partij die het moeder bedrijf aardig wat geld kosten en die eigenlijk weinig echt op leverde. In denk dat ze bij Ericsson echt iet rouwig zullen zijn om het verlies van deze dochter.

Voor Sony is het een must Apple begeeft zich steeds meer op het terrein waar Sony altijd groot is geweest en ook Google beweegt al jaren in die richting. Concurrenten als Samsung en LG hebben een hele sterke positie op de markt van de mobiele telefoons. Alle andere markten waar Sony actief is hebben ze te maken met flink concurrentie je uit de mobiele telefoon markt terug trekken zal ze erg veel naamsbekendheid kosten. Immers de meeste mensen denken als ze smartphone horen aan Apple en Samsung misschien ook HTC. Sony wil daar ook toe behoren om op die manier makkelijker de andere producten aan de man te kunnen brengen.
Het is niet onmogelijk dat ze die weer opstarten.
Het is niet onmogelijk, maar ik acht het eerlijk gezegd wel zeer onwaarschijnlijk. Als ze zich weer in die markt gaan begeven, moeten ze gaan concurreren met (o.a.): Sony, Samsung, HTC, LG, Apple, Blackberry, Motorola en Nokia.
Om in een dergelijke markt nog een rol van betekenis te kunnen spelen, moet je je kunnen onderscheiden. Dat betekent ofwel hele specifieke nicheproducten (bijvoorbeeld onderwatermobieltjes o.i.d.), ofwel een meer gangbaar product maken die op alle vlakken de concurrentie aankan met de bekende (top)modellen van voornoemde fabrikanten. Met middelmatige toestellen die alleen op prijs concurreren ga je er zeker niet komen in ieder geval, tenzij je al je pijlen richt op de opkomende markten.
Zoals metten aangeeft: niet onmogelijk, wel onwaarschijnlijk en (imho) zeer onverstandig. De concurrentie is moordend en marge's op toestellen in de regel laag.

Daarnaast zijn de investeringen die je moet doen erg groot.
Sluit me verder volledig bij Metten aan.
die T28 was helemaal geweldig :)
Vergeet ook niet dat die jointventure destijd ook gewoon noodzaak was voor beiden omdat ze het zelfstandig ook niet redden. Sony maakte destijds niet veel soeps aan gsm's en Ericsson was in de begin dagen wel erg succesvol met goede producten maar kon de concurrentie ook niet echt meer aan. BenQ-Siemens is zo'n ander voorbeeld wat het helemaal niet gered heeft.

Heb nog wel prima herinneringen aan een knal blauwe Ericsson T10. :)
Alcatel-TCL was ook zo'n combinatie die niet echt de wereld in brand heeft gezet. Joint ventures zijn in de praktijk niet makkelijk.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 04:32]

Denk dat je niet begrijpt wat het echte probleem is... Sony is een immens technologiebedrijf wat allerlei technieken in huis ontwikkeld, bij Samsung vinden nieuwe ontwikkelingen direct hun weg naar de eigen smartphones maar bij Sony is en blijft het probleem altijd dat men liever niet de eigen bezigheden met de buitenwereld gaat delen, zelfs al is dit een eigen joint-venture.

Daarnaast moet een joint-venture grote beslissingen altijd door de twee ouders laten goedkeuren en is er vanaf twee kanten invloed op de te nemen richting. Ook scheen Sony lange tijd niet genoeg vertrouwen te hebben in SE waardoor ze nooit een PS/PSP-phone uitgebracht hebben, de XPERIA PLAY is er uiteindelijk wel gekomen maar is niet echt een 100% PS-phone.

Uiteindelijk verandert er voor de consument overigens vrij weinig,laatste jaren kwamen alle Sony termen al overwaaien naar SE, denk aan Walkman, Cybershot en BRAVIA. En zelfs de slogan "make.believe" is overgenomen door SE. Naar buiten toe was het dus al Sony, omdat Ericsson voor de consumenten niks meer betekende omdat het buiten SE enkel netwerkapparatuur maakt. Ik vind het echter wel jammer dat de naam "Sony Ericsson" verloren gaat, klinkt toch wel erg mooi.

Persoonlijk ben ik overigens groot fan van zowel SE als Sony, dus wat mij betreft maakt het geen verschil, als ze maar meer gaan innoveren en goede producten op de markt blijven brengen(ARC S :) )!
Sony was ook nooit blij geweest met het geven van de PSP/Walkman, Cybershot en BRAVIA concepten aan Sony Ericsson...

Je moet begrijpen dat ze ook afvragen waarom Ericsson ook de vruchten van Sony plukt.. want van Ericsson zelf ging er niet zoveel constant naar Sony Ericsson

Goede ontwikkeling, ik hoop alleen dat ze sneller telefoons opd e markt te hebben zodat we eindelijk weer een volledige Japanse Mobieltjesfabrikant hebben (Vroeger was er ook Panasonic, SHARP, NEC.. nu alleen op de regionale markten)
SHARP wordt hier (in China) in inderdaad nog wel verkocht, in Japan idemdito. Echter focussen echte Japanse fabrikanten zich vaak te veel op dingen die de thuismarkt/Aziatische markt wil en schijnbaar vinden ze het niet te verantwoorden om voor de rest van de wereld nog een aparte versie te maken... :P

Voor Sony zal dit overigens niet gelden, die maken weinig echt unieke producten voor de thuismarkt.
Sony :) vroeger hadden ze nog wel innovatieve dingetjes in hun mobieltjes (jog dial op de CMD C1). Als ze nu weer eens meer apparatuur ontwerpen die qua kwaliteit en filosofie in de lijn van de VAIO spulletjes ligt: Iets luxer en met nieuwe/slimme features dan de rest. Dan zie ik het nog wel goedkomen :)
Maar die lijn gaat het ook al op. Wat duur voor zijn specs maar wel een mobiel die je het gevoel geeft dat ie beter uitgewerkt is, wat unieke software heeft (bravia engine, Xloud etc.) en die ook echt goed loopt kwa software.
Vergeet ondersteuning niet: als ik mij goed herinner heb ik anderhalf jaar geleden bij het kiezen van een nieuw toestel uiteindelijk gekozen voor HTC ipv Sony mede doordat Sony het toenmalige topmodel (naam vergeten) niet van een nieuwe versie van Android zou voorzien. Wellicht is het alsnog gebeurd hoor, maar op dat moment was dat voor mij een dealbreaker.
Ik hoop dat het goed nieuws is. Ik denk dat we er snel achter komen of dat zo is, en dat we bijvoorbeeld de open bootloader van huidige Xperia lijn blijven behouden, en sneller nieuwe modellen op de markt zien.
Met name dat laatste is al een tijdje een probleem.
Anoniem: 112442 @Sentry2327 oktober 2011 12:06
Ik denk dat we er snel achter komen of dat zo is, en dat we bijvoorbeeld de open bootloader van huidige Xperia lijn blijven behouden
IK ben benieuwd. Ik ben bang dat deze mogelijkheid weg gaat.
Ik ben nog op de open bootloader (en otherOS) van de PS3 aan het wachten. ;)
Ik vind het persoonlijk wel goed klinken. Ik was altijd erg blij met de camera's die in de SE Toestellen zaten. Ook nu is de Arc bv stukken beter qua camera dan een HTC Sensation of Samsung Galaxy. De Kwaliteid overdag is dus danig dat je daar niet persee een compact voor nodig hebt (of je moet veel van zoom gebruik maken)

Als er dus meer van dit soort Sony technieken in de toestellen komen ipv van het relatief goedkope spul wat de rest van de markt gebruikt vind ik dat alleen maar een goede zaak.

De camera van mijn K800i is beter dan die van mijn huidige HTC HD2

[Reactie gewijzigd door Astennu op 23 juli 2024 04:32]

Anoniem: 51333 27 oktober 2011 11:32
Kan Ericsson straks met de 1,05 miljard Sony weer een deel terug geven om van de patenten gebruik te maken. Als ze ooit telefoons weer willen gaan ontwikkelen. ;)

Goeie zaak de overname echter hoop ik toch wel dat ze wat vriendelijker omgaan met de specs. Ik vond / vind de aparte MemorySticks van Sony namelijk niet zo consument vriendelijk. MicroSD daarintegen is een stuk kleiner en past bijna in elke telefoon.
van die aparte stick is Sony al een tijdje af. Mijn Xperia RAY (fucking geweldige telefoon) maakt gewoo gebruik van mirco SD (4 gig kaartje zit er standaard in)
Zeer logische stap van Sony. Ik had zoiets al verwacht, aangezien de Tablet S en P niet door SE maar door Sony werden ontwikkeld. Het leek me dat daarmee know-how die bij SE was opgebouwd niet werd gebruikt door Sony. Bij het ontwikkelen van smartphones kwamen ze bij SE wellicht dingen tegen die ze niet in een smartphone konden gebruiken. Maar ze ontwikkelden zelf geen tablets.
Daarom lijkt het me dat Sony nu grote voordelen kan halen, omdat de smartphone- en tabletontwikkelteams worden samengevoegd. Zo kunnen ze ook één skin ontwikkelen en de hardware op elkaar afstemmen.
Ik denk dat dit goed is voor de mobiele devices van SE. Het lijkt me ook dat Sony zwaarder probeert in te zetten op mobiele ontwikkeling. Ik denk dat ze ook hopen dat PlayStation-gaming nu meer verspreid wordt, aangezien meer SE toestellen ‘PlayStation Certified’ zijn, net als de Tablet S en P, en ze nu naast de PlayStation Portable/Vita nu ook met tablets en smartphones een groter marktaandeel kunnen halen. Dat je PS-games op een telefoon kan spelen is natuurlijk wel een pluspunt waarmee Sony zich, naast natuurlijk zaken als design en skin, onderscheid van andere Android-fabrikanten.
Als Sony het bedrijf Ericsson over zou nemen krijgen ze een flinke patentportfolio voor mobiele techniek in handen. Lijkt me geen slechte zet in een tijd waarin men elkaar constant dwars probeert te zitten d.m.v. patentrechtszaken.

Nu heeft Ericsson natuurlijk genoeg andere takken en kunnen ze daar wel van blijven bestaan, dus zal Sony het moeten doen met dit.

Zijn eventuele patenten die ze samen hebben gekregen nu voor Sony of moeten ze dit "delen?

[Reactie gewijzigd door Framoes op 23 juli 2024 04:32]

Heb je wel een idee hoe groot Ericsson is? Het is in orde grote een soort Zweedse Philips. Dus zomaar heel Ericsson overnemen is wel even heel wat anders dan het belang in Sony Ericsson overnemen.

Sony Ericsson: 8200 employees (2008)
Ericsson: 90,260 employees (eind 2010)

Bron Wikipedia, heb even geen betere cijfers maar je krijgt een idee. Als je met 50% belang rekent is Sony Ericsson dus nog geen 5% van Ericsson totaal.

Philips: 114,500 employees (2011)
Sony: 168,200 employees (2011)

Philips is dus wat groter, maar dat komt door de grote klap voor Ericsson in 2003 toen er 50.000 (!) werknemers weg moesten (o.a. ontwikkelcentra in Enschede en Duitsland). Sony is nog wel een maatje groter, maar niet om zomaar een bedrijf dat meer dan de helft van de eigen omvang heeft over te nemen.

Dus ja, er zijn meer dan genoeg andere takken voor Ericsson om verder te kunnen...
ben bang dat de telefoons hierdoor duurder gaan worden en minder goed worden sony kennende willen ze weer een fortuin vragen voor een gemiddeld product..
mischien toch maar een arc kopen nu het nog een goed modelletje is.
duurder? onzin het zet juist de markt open voor concurrentie (want Sony Ericsson was geen echte concurrent van Samsung/Apple/HTC)

sony kan aardig prijs stunten en veel winst boeken doordat zij ook veel componenten van Samsung/Apple/HTC maken.
toch zijn sony producten duurder dan dat van andere merken kijk alleen maar naar tv's samsung philips en LG maken even goede tv's voor minder.

de xperia serie is ook relatief goedkoop tenzij je 460 euro bij de locale dealer betaald maar een arc voor 306 euro is een mooi prijsje.
het is geen top toestel maar prijs perstatie verhouding veel beter dan de alternatieven en ze zijn nog degelijk ook.
en de PS3 dan? juist, sony kan heel scherp prijzen.
ze hebben net een chip fabriek terug gekocht van Toshiba, sony heeft echt wel wat.
ps3 prijzen zitten in de games die gewoon 2x zo duur zijn als pc games.

weet je nog wat het was tien de ps2 uitkwam? juist een console die duurder was dan een game pc maar wel goedkopere games nu is het gewoon omgedraaid.
er zijn ook heel veel goede games die je niet op de PC kunt krijgen, en als je 3 maanden wacht dezelfde prijs als de PC.
sony verlaagt de prijzen van de games redelijk snel in vergelijking met de xbox360.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.