Sony heeft Ericssons aandeel in de joint venture van beide bedrijven overgenomen. Daarmee krijgt het Japanse concern het merk volledig in handen, zo bevestigen de twee. De uitkoop komt niet onverwacht; de samenwerking verliep moeizaam.
Sony en het Zweedse Ericsson waren beide voor de helft eigenaar van de joint venture. Sony koopt zijn voormalige partner uit voor 1,05 miljard euro, meldt het bedrijf. De transactie geeft de Japanse elektronicafabrikant naar eigen zeggen de kans om de telefoons sneller op te nemen in zijn productlijn, waarvan ook tablets, telefoons en televisies deel uitmaken. Daarnaast krijgt Sony met de overname meer patenten in handen, waarmee het bedrijf zich kan wapenen tegen concurrenten als Apple.
Sony en Ericsson begonnen hun joint venture in 2001. De bedrijven stopten met het op eigen houtje maken van telefoons en ontwikkelden toestellen vanaf die tijd samen. Het hoofdkantoor van het gedeelde bedrijf staat in Londen; wereldwijd werken er ongeveer 7500 mensen.
Beide fabrikanten hebben de overname inmiddels bevestigd en goedgekeurd. De acquisitie vindt waarschijnlijk aan het begin van volgend jaar plaats. Vanaf dan dragen nieuwe telefoons van het bedrijf de naam Sony.
De koop komt niet als een verrassing; de samenwerking tussen de twee bedrijven verliep naar verluidt al tijden niet lekker. Zo zouden Sony en Ericsson met elkaar steggelen over de zeggenschap binnen de joint venture. De koers van het gemeenschappelijke bedrijf had de laatste tijd steeds meer gemeen met die van Sony en minder met die van Ericsson. In de afgelopen jaren heeft Sony zich steeds meer bemoeid met de ontwikkeling van Sony Ericsson-telefoons. Naast het PlayStation-merk kregen de telefoons Sony's Bravia-engine en Exmor R-sensoren in de camera's.
Eerder deden er dan ook al geruchten de ronde dat Sony de Zweedse telecommunicatiefabrikant wilde uitkopen. Het bedrijf zou zo nog maar één ontwikkelteam aanstellen voor de ontwikkeling van mobiele apparaten als tablets, telefoons en spelcomputers. Ericsson richt zich na de uitkoop weer op telecommunicatie, vooral voor het bedrijfsleven.