'Google Nexus S krijgt Android ICS enkele weken na release'

Google zou plannen hebben om de Nexus S te voorzien van de pas aangekondigde Android-versie Ice Cream Sandwich. De update van het OS komt echter pas enkele weken nadat de Galaxy Nexus, het eerste ICS-toestel, in de winkels ligt.

Dat heeft de internetgigant laten weten aan techsite Engadget. Alhoewel de Nexus S zeker een update krijgt, is Google er nog niet over uit of zijn voorganger, de Nexus One, ook van ICS wordt voorzien. In theorie zou elk toestel dat Android-versie Gingerbread kan draaien geschikt zijn voor ICS, waardoor er mogelijk meer telefoons, naast die van Google zelf, een update krijgen. Hiervoor zijn gebruikers echter afhankelijk van de fabrikant van het toestel.

Google maakte ICS onlangs wereldkundig, en heeft de sdk voor de nieuwe OS-versie al uitgebracht. De Galaxy Nexus, geproduceerd door Samsung, wordt de eerste smartphone met Android ICS, en beschikt over een 4,65"-scherm met 720p-resolutie. In de behuizing draait een 1,2GHz-dualcoreprocessor, en er is 1GB ram ingebouwd.

Android ICS kent vele verbeteringen aan de interface: Google heeft onder andere het lockscreen, startbalk, applicatielauncher en de widgets aangepast. ICS is geschikt voor zowel tablet als smartphone.

Ice Cream Sandwich - sdk Ice Cream Sandwich - sdk Ice Cream Sandwich - sdk

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

20-10-2011 • 07:42

88

Submitter: dwillems

Lees meer

Reacties (88)

88
85
60
4
0
6
Wijzig sortering
Volgens Engadget zou ICS alvast naar alle 2011 Xperia modellen van SE komen:
http://www.engadget.com/2...dwich-to-xperia-handsets/
Keyword hier is wil [naam van fabrikant] geldt besteden aan [toestel model].
Blijkbaar in geval van SE vindt zijn gebruikers loyaal genoeg om te voorzien van de laatste versie, alhoewel er restrictie op geldt; enkel 2011 modellen.
Nou ik denk dat als ze de source code vrijgeven (Dus blijkbaar historisch gezien gebeurt dit na een maand) dat we binnen een week dan al op diverse toestellen costum roms zullen zien. Daarvoor hoeven we niet op samsung/HTC of een ander bedrijf op te wachten.
Dat is al bevestigd:

https://plus.google.com/1...6413744/posts/HB5qQHeNKBQ

Jean-Baptiste Queru - Yesterday 10:42 PM (edited) - Public
This is what's been consuming my entire life for the last 6 weeks. The Android Open-Source Project is distributing source code again.

Get also a glimpse about the future (yes, that means ICS will be coming to AOSP).

http://groups.google.com/...ding/msg/c73c14f9b0dcd15a
Het kan historisch gezien wel gemiddeld een maand geduurd hebben voor de source code release, maar dit keer zou het wel eens langer kunnen gaan duren omdat android.git.kernel.org nog steeds niet online is nadat kernel.org in augustus is gehackt.
Google heeft inmiddels een eigen source repository opgezet, dus de afhankelijkheid van kernel.org is weggenomen.

AOSP source code back online - Android Building | Google Groups
Het GPL gedeelte van de ICS sourcecode is inmiddels beschibaar hier (dit is dus NIET genoeg om een ROM mee te maken).

De vraag wanneer de volledige ICS source beschikbaar komt wordt echter beantwoord met een onheilspellend:
"At the moment I don't have anything to say on that subject."

Zou Google toch terugkomen van zijn oorspronkelijke belofte om ICS, in tegenstelling tot Honeycomb, weer volledig open source te maken?

Zou dit iets te maken hebben met de lopende rechtszaken over Android?

[Reactie gewijzigd door Condor70 op 25 juli 2024 01:13]

Dat is niet de sourcecode van ICS maar van de ICS SDK (versie 14).

De volledige source zou beschikbaar komen op het moment dat ICS ook daadwerkelijk op toestellen te verkrijgen is, dus nadat verkoop van de Galaxy Nexus begint. Voorlopig heb ik er wel vertrouwen in dat Google de source vrij gaat geven, maar het is nog even geduld hebben :)
Get also a glimpse about the future (yes, that means ICS will be coming to AOSP).
https://plus.google.com/112218872649456413744/posts/HB5qQHeNKBQ

[Reactie gewijzigd door EagleTitan op 25 juli 2024 01:13]

Voor zover ik begrijp is dit niet de SDK, maar het gedeelte van de ICS sourcecode dat ze moeten vrijgeven ivm de GPL (maar dus niet genoeg om een ROM te maken)..
Het is het deel dat gebruikt wordt om de SDK en de emulator te kunnen builden. Aangezien die tools nu al beschikbaar zijn, moet daar ook de source van openbaar. Je kunt er inderdaad nog geen fatsoenlijke ROM mee maken, maar er zullen vast ROMs op gebaseerd worden; dit is bij voorgaande releases ook gebeurd.
Dan publiceren ze het ergens anders. GitHub misschien?
In theorie zou elk toestel dat Android-versie Gingerbread kan draaien geschikt zijn voor ICS, waardoor er mogelijk meer telefoons, naast die van Google zelf, een update krijgen.
Zoals te lezen in onderstaad artikel zullen onder andere de galaxy s, de galaxy s plus en de galaxy sII een update krijgen.
Dit omdat Samsung heeft aangegeven dat ze mininmaal 18 maanden lang updates uitrollen voor hun android-toestellen..

klik hier
Anoniem: 303253 @jqv20 oktober 2011 09:25
Ik heb toch nog steeds zoiets van eerst zien dan geloven en ze kunnen er altijd nog onderuit. Krijgen de Samsung Galaxy Ace, Galaxy Mini, Galaxy Gio, Galaxy Europe ook updates? Ik hoop het wel maar vraag het me toch echt af.
Overigens vervalt de 'update-garantie' als een apparaat een bepaalde, nieuwe Android-versie niet meer aankan, meldde Google.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303253 op 25 juli 2024 01:13]

Overigens vervalt de 'update-garantie' als een apparaat een bepaalde, nieuwe Android-versie niet meer aankan, meldde Google.
En ze heben ook gezegd het zeker draait op devices waar 2.3 op kan draaien!

maargoed maar ff afwachten, voor me SGS2 verwacht ik uiteraard wel een update ;)
Anoniem: 256386 @jqv20 oktober 2011 09:39
Dat ze zeggen minimaal 18 maanden updates gaan uitrollen zegt mij niet zoveel.
Ze kunnen dan 1 keer een update geven binnen het termijn. De afspraak had moeten zijn: minimaal 2 updates.
LG heeft bijvoorbeeld met de 2x speed sinds begin dit jaar nog steeds versie 2.2.
Al die eigen schillen voegen weinig toe en frustreert de updates alleen maar.
géén enkele smartphone van Lg draait nog op 2.3
Dit is eigenlijk het enige grote nadeel van android t.o.v apple. De updates.
Waarom kan niet gewoon elke android telefoon hetzelfde uitzien en kunnen ze allemaal rond dezelfde tijd ge-update worden nu krijgen ze pas maanden later een update en vaak helemaal geen.
Dit is eigenlijk het grote voordeel t.o.v. Apple. De updates.
Elke telefoon kan er anders uit zien en iedereen kan bepalen wanneer en of ze de toestellen bijwerken. Op deze wijze heeft heeft consument keuze uit verschillende fabrikanten die elk hun eigen interface kunnen hanteren of een toestel kunnen ontwerpen die specifieke functies functies bevat (een Facebookknop bijvoorbeeld). Fabrikanten kunnen op deze wijze ook betaalbare en goedkopere toestellen produceren die een degelijk (maar misschien wel verouderd) besturingssysteem draaien.

Voor ieder wat wils, is ook het mooie van de strijd tussen de verschillende besturingssystemen.

[edit] Moet dus eigenlijk een reactie op Captain Obvious zijn. Koffiegebrek.

[Reactie gewijzigd door E-B op 25 juli 2024 01:13]

Anoniem: 303253 @E-B20 oktober 2011 09:08
Dat een telefoon qua interface er anders uit kan zien is inderdaad een groot voordeel van Android. Je kiest dan de fabrikant waarbij jij de mooiste interface vind hebben of je plaatst later als nog een andere launcher zodat je zelf naar eigen smaak kan aanpassen met de hardware die jij mooi en prettig vind.

Maar de wijze hoe updates beschikbaar komen vind ik toch echt wel een bijzonder groot nadeel van Android. Google heeft nu ICS(of in ieder geval bijna) uit maar het is toch nog best onzeker welke telefoons nu allemaal wel en geen update gaan krijgen naar ICS en dan niet te spreken over wanneer de updates van de fabrikanten beschikbaar komen.

Een aantal fabrikanten hebben wel een garantie afgegeven dat ze regelmatig met updates komen en ook binnen een bepaalde periode maar ik wil toch eerst wel zien of ze die garantie ook na kunnen komen en na gaan komen. Want ze hebben er toch wel weer uitwegen ingestopt dat ze onder de garantie uitkunnen komen. Want een update naar 2.3.5 is ook een update en misschien later naar 2.3.6 en ga zo door.
Zo onduidelijk is het niet.

Fabrikanten hebben begin dit jaar aangegeven dat ze hun mid en top range toestellen 2 jaar ondersteunen dmv updates.

Dus alleen de 'low-specs' toestellen zullen niet allemaal een update krijgen.
Ik heb ergens gezien dat 800mhz de ondergrens was, waar 'vloeiend' gewerkt kon worden.,
< maar dat kan ook een verwachting van betreffende persoon zijn geweest >
Anoniem: 143912 @E-B20 oktober 2011 08:43
zo heeft elke nadeel zijn voordeel en heeft elke voordeel zijn nadeel:)
Dat is nou juist de kracht van Android. Je kunt zelf beslissen of je een high end s2 neemt of dat je een wildfire van 160 nodig hebt.

Daarnaast móet je niet vergeten dat het gros van de gebruikers niet eens weet wat een update is.

[Reactie gewijzigd door Bert2000 op 25 juli 2024 01:13]

Daarnaast móet je niet vergeten dat het gros van de gebruikers niet eens weet wat een update is
zijn hier ook bronnen van of is dit weer zo'n tweakers aanname zoals dat elk bericht waar Apple wordt genoemd een zorgvuldig georganiseerd stukje marketing is van het bedrijf?

En waar zou het aan liggen als gebruikers niet weten dat er een update is? Ik weet namelijk dat mensen die een bepaald niet-Android toestel hebben wel op de hoogte zijn als het OS van hun smartphone is vernieuwd.
zijn hier ook bronnen van of is dit weer zo'n tweakers aanname zoals dat elk bericht waar Apple wordt genoemd een zorgvuldig georganiseerd stukje marketing is van het bedrijf?
Ik vermoed dezelfde bronnen die suggereren dat fabrikant gerelateerde update perikelen een android probleem zijn en dat mensen daar ook echt last van hebben.

Vergelijk het met auto's, als je zelf de banden of andere onderdelen niet van vervangen of vernieuwen, dan kies je toch een autoproducent waar dat wel bij kan (en er zijn absoluut genoeg android devices waar je wel kunt updaten en je hebt ook altijd nog zelf de mogelijkheid om te updaten, waar andere systemen die mogelijkheden niet eens bieden).
Omdat er keuze is.
Overigens komen er regelmatig updates van android, het enige probleem is dat veel producenten van telefoons laks zijn in updaten, maar als je dat als gebruiker niet leuk vind kun je er tenminste wel voor kiezen om daar niet mee in zee te gaan en een android telefoon te halen die wel makkelijk bij te werken is.
Jij maakt daar een enorme denkfout... want Android is geen telefoonfabrikant maar een platform. Apple is een fabrikant die als enige fabrikant ook maar 1 soort OS op zijn toestellen gebruikt. Net zoals dat ieder merk vroeger Symbian ook een beetje ombouwde voor een eigen look gebeurd dat nu ook met Android. Het heeft ook niets met het uiterlijk of wat dan ook te maken, of zelfs met Google/Android. Het zijn de fabrikanten waar je moet klagen over het gebrek aan updates.
Dan moet je dus een nexus telefoon nemen (of custom rom). De andere fabrikanten willen zich onder meer op software toch onderscheiden, wat natuurlijk alleen maar voordelig is.
Ik weet ook niet of ICS voor andere fabrikanten, zoals HTC, de moeite is. Sense heeft al veel wat ICS toevoegt aan android in de zin van de 'finishing touch'. Ik ben dus benieuwd naar de houding van HTC.
Hardware acceleratie is toch wel een belangrijk punt. HTC zal er toch wel aan moeten.
Hardwareacceleratie lijkt me inderdaad een vooruitgang. Anderzijds heeft ICS softwarematige knoppen die andere telefoons al hardwarematig heeft. Ik denk niet dat veel mensen op een dubbele uitvoering zitten te wachten.

edit:
Volgens een recente hands-on kunnen de softwarematige knoppen inderdaad uitgeschakelt worden. Verder mag het woord hardwareacceleratie in het Nederlans zonder spaties geschreven worden

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 25 juli 2024 01:13]

Inderdaad. De softwarematige (die volgens mij verplicht zijn in ICS) vormen denk ik wel een enorm probleem op veel toestelen. Als je deze 2x hebt op je scherm zal dit erg irritant werken imho.

@reacties hieronder.
Ik snap wel dat niets verplicht is en dat het eruit te halen is maar dat wordt toch wel moeilijk.
Het is 1 van de belangrijkste features van het OS en veel applicaties maken er gebruik van lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 25 juli 2024 01:13]

Niks is verplicht in ICS of Android. Ik mag Android ook gewoon draaien op bijvoorbeeld een koelkast als ik daar behoefte toe zou hebben. Praktisch is het niet, maar Android kent geen restricties over op welke hardware het wel of niet mag draaien. Het is immers vrij beschikbare code.
Weet je dat heel zeker? Volgens mij geldt voor honeycomb tablets namelijk dat deze niet over hardware: terug, home of zoekknoppen mogen beschikken.
Neem overigens niet aan dat dit voor ics ook geldt maar blijft wel een android restrictie
Heb in de Mediemarkt zowieso al een paar HC tablets gezien met een hardware homebutton.
En hoe los je dat op, 2 mogelijkheden, hardwareknoppen er uit slopen :) Of een variable op 0 zetten (of op 1) waardoor de onscreenbuttons gewoon niet getoont worden...

Waarom denken mensen zo in problemen ipv oplossingen... Softwarebuttons verstoppen is toch zo ontzettend makkelijk :D Desnoods geef je aan als nood-oplossing dat het scherm 850*480 is waardoor de 50 pixels in de hoogte onder uit het scherm steken ofso :P
Het mooie van "on screen software buttons" is ..... dat je ze uit kan schakelen! :Y)
Hardware acceleratie zit al in Gingerbread, staat alleen nog uit. Voor HTC en andere fabrikanten is het niet meer werk dan in de /system/build.prop van de telefoon de variabele debug.sf.hw te veranderen van 0 naar 1. Dit kun je overigens ook doen als je telefoon geroot is.
Ik kan niet wachten tot CM er een custom rom van bakt. Ben trouwens de versienummers kwijt, is dit 2.4, of 3.0?
Dit is versie 4.0.

3.0 was honneycomb en 2.0 gingerbread.
Nee, 2.2 is Froyo en 2.3 is Gingerbread als ik t wel heb.
Voor het volledige overzicht van Android versies, API levels and versie codes zie dit overzicht.
Vaker bijlezen dus. Gaat hard zeg, jeetje. Nou ja, als er een custom van komt voor m'n Desire Z, ga ik m proberen :)
De smartphone versienummers zaten in de 1.x en 2.x range, de tabletversie (honeycomb) zat in de 3.x range. Dit gecombineerd tot 1 OS wordt 4.x :)
Anoniem: 288924 @NoepZor20 oktober 2011 08:34
Windows zat destijds in no time van versie 3.1 op 95 en een oaar jaar later op 2000. Dus dit valt nog mee. :)
1995: "Wauw, 91,9 versies meer :)"
2000: "Wauw, 1905 versies meer :)"
2009: "Huh, 1993 versies minder :("
Op de Galaxy Nexus staat 4.0.1
Wat dacht je van 4.0?
4.0 Wiki

[Reactie gewijzigd door KoalaBear84 op 25 juli 2024 01:13]

Als de rom voor de nexus s uit is, dan is de originele galaxy s ook niet ver verwijderd van een ICS rom middels het custom rom circuit. De hardware is vrij identiek.
De software helaas niet, ze moeten TouchWiz waarschijnlijk helemaal aanpassen (en HTC moet Sense ook aanpassen). Omdat de interface van ICS heel anders is dan de voorgaande versies zou het best langer kunnen duren voordat de fabrikanten de update uitrollen. Ik gok zelf dat de update (helaas) over een half jaar zal komen voor toestellen die al op de markt zijn.

edit: jouw reactie niet goed gelezen, wat betreft custom roms heb je gelijk.

[Reactie gewijzigd door Runoo op 25 juli 2024 01:13]

Anoniem: 402936 20 oktober 2011 10:32
Hiervoor zijn gebruikers echter afhankelijk van de fabrikant van het toestel.
Dit klopt niet helemaal, op de meeste (populaire) toestellen is wel Cyanogenmod verkrijgbaar. Zodra de SDK AOSP voor ICS verschijnt, zal Cyanogenmod ongeveer een week later verschijnen als "nightly". Dat is het mooie van Android, je bent niet (op onpopulaire toestellen wel dan) afhankelijk van de fabriekant!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 402936 op 25 juli 2024 01:13]

Zodra de SDK voor ICS verschijnt, zal Cyanogenmod ongeveer een week later verschijnen als "nightly".
Dat is niet waar. CyanogenMod heeft AOSP source nodig. De SDK is voor het bouwen apps, niet voor ROMs. Zodra ICS in AOSP staat zal het inderdaad niet heel lang meer duren voor er CM-versies verschijnen.
Anoniem: 398036 20 oktober 2011 08:12
Denk dat HTC over een maand of 4 ook wel met een update zou komen. ICS is toch merkbaar sneller (volgens revieuws) heeft een aantal ingebouwd snufjes (dataverbruik inzichtelijk en facial unlock) wat ze niet zelf kunnen gaan maken. Het enige wat ze moeten toepassen is een andere launcher en het beschikbaar maken van hun widgets in de rom...

Overigens is ICS erg dik wat aternative launchers misschien overbodig maakt, dit mits ze niet weer een launcher van 34mb aan geheugen produceren zoals in Gingerbread op de Nexus S
@JPV dat staat niet zo expliciet in het artikel als jij het doet voorkomen.
Update garantie wil niet zeggen dat ICS ook daadwerkelijk naar de GS, GSP komt, als Samsung vind dat deze toestellen het niet aankunnen ( marketing technisch ivm nieuwe slagschepen ) dan zullen zij dat dus niet gaan doen of iig veel later.

Uiteindelijk gok ik dat ze het wel doen, maar het zou zomaar kunnen dat ze het skippen ( ondanks dat gs en ns gelijk zijn qua hardware, is de ns een google telefoon en is dat bevestigd dat ze die updaten, en de gs al best een stuk ouder ).
GSII werd via Finland ofzo al aangegeven dat deze ICS gaat krijgen.

De tijd zal het leren, het zou iig wel prettig zijn als producenten aangeven welke telefoons daadwerkelijk upgedated zullen worden, tot nu toe alleen maar Sony hierover gelezen.
Dus HTC zou er ook goed aan doen om een update path aan te gaan geven en hier hun voordeel mee te doen ( of juist niet ;-) )

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.