Rusland gaat wellicht investeren in Windows-kloon ReactOS

Een student heeft de Russische president Dmitry Medvedev gevraagd om vanuit de overheid te investeren in de opensource-Windows-kloon ReactOS. Medvedev toonde zich enthousiast over het voorstel en zei dat hij erover gaat nadenken.

ReactOS Logo GrootDe Russische president was tijdens een werkbezoek op een middelbare school in de regio Stavropol. Een van de ontwikkelaars van het opensource-besturingssysteem ReactOS zag zijn kans schoon. Hij gaf Medvedev uitleg over het gratis, niet-commerciële project en vroeg een miljoen euro subsidie om te werken aan een stabiele versie van ReactOS. Medvedev reageerde enthousiast en zegde toe daarover 'na te zullen denken'. Of en wanneer de Russische regering een financiële impuls geeft, is dus nog niet zeker. In elk geval lijkt het project nog altijd springlevend.

ReactOS biedt volgens de ontwikkelaars een alternatief voor Windows. De ontwikkelaars schrijven eigen code, die in hoge mate compatibel moet zijn met Windows. Uiteindelijk moeten Windows-programma's probleemloos op het systeem kunnen draaien. Dat proces verloopt langzaam; het vijftien jaar oude ReactOS draait vrijwel alleen oude Windows-programma's. Daarnaast is het systeem nog altijd niet de alfaversie ontgroeid.

De ontwikkelaars bestrijden dat het nog incomplete besturingssysteem hetzelfde is als Wine op Linux, omdat deze 'emulator' volgens de ReactOS-ontwikkelaars niet voor iedereen geschikt is. Zo moet het besturingssysteem een 'Microsoftvrije' Windows bieden. Bovendien houden de programmeurs zich aan de posix-standaard, waardoor het besturingssysteem theoretisch ook Unix-applicaties kan draaien.

ReactOS 0.3.0 screenshot (resized) Quake III Arena onder ReactOS screenshot (410 pix) ReactOS 0.3.9 screenshot (481 pix) ReactOS screenshot ReactOS screenshot ReactOS screenshot

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

14-09-2011 • 12:59

108

Reacties (108)

108
108
54
3
0
22
Wijzig sortering
Goed, heb het net gedownload en uitgeprobeerd.. en erm, ik voel me al helemaal thuis.

Lijkt een probleem te zijn met de VMWare 3D acceleratie, als je die uitschakelt crashed hij niet zo snel.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 23 juli 2024 07:46]

Wow, het werkt al in een VM.

De laatste keer dat ik het wilde proberen (jaartje of twee terug) kreeg ik het met geen mogelijkheid aan de gang in een VM.

Uiteindelijk maar laten liggen voor wat het was. Ik zie dat ze trouwens leentje buur spelen met de Wine projecten, dus de investering van Rusland zou dus indirect ten goede komen aan Wine.
Van de site kan je een VMware image downloaden.
ik heb het een tweetal jaar geleden anders perfect geinstalleerd gekregen in virtualbox en even geprobeerd
het leek toen trouwens veel meer op windows xp dan de screenshots hierboven van de (vermoed ik) laatste versie
ROS bied al jaren VMware images aan op de website. Nooit een nood geweest om het zelf te installeren.
Anoniem: 401122 @kaltun14 september 2011 13:16
how to: stabiele kernel 101
Google investeert al in ReactOS middels een zestal summer of code projecten. 6 * 5000 dollar is niet echt te vergelijken met een miljoen, maar het zijn alsnog leuke verbeteringen die hierdoor doorgevoerd zullen worden.
en het nut hiervan is ?????
als dit echt succes wordt krijgen de russen microsoft op hun dak want dit is schending van patenten ed.
en het is ook een oude besturingsprogramma dat alleen op oude machines werkt, ik zou zeggen als je het wilt investeren doe het dan aan Linux ofzo ??
Anoniem: 290112 @kaltun14 september 2011 13:13
ReactOS is geen onderdeel van Microsoft of wat dan ook. Sterker nog, het heeft meer van linux weg dan van windows...
De veronderstelling dat ze MS op hun dak krijgen is dan ook belachelijk. Het werkt nu misschien alleen met oude software, maar met een miljoen aan investering in een project als dat, kunnen ze met een lading Russische programmeurs een heel eind komen...
Sterker nog, het heeft meer van linux weg dan van windows...
Hoezo? Het is juist de bedoeling dat het op Windows lijkt. Het heeft een NT achtige kernel, een praktisch Win32 compatible API en een UI die veel van de oude Windows UI wegheeft.
Anoniem: 112442 @kaltun14 september 2011 13:24
en het nut hiervan is ?????
als dit echt succes wordt krijgen de russen microsoft op hun dak want dit is schending van patenten ed.
en het is ook een oude besturingsprogramma dat alleen op oude machines werkt, ik zou zeggen als je het wilt investeren doe het dan aan Linux ofzo ??
Het nut is dat er zeker geen kwaadaardige code in zit. je hebt de code zelf in de hand.

De patenten van Rusland worden door het land zelf geregeld. Dus het ligt aan Rusland of een patent wordt geschonden niet aan de VS e.d..

De reden is mogelijk dat ze een Windows compatibel OS willen hebben dat dichter bij de hardware zit.

Op zich heeft het ook een voordeel voor wine omdat ze samenwerken.
Overheden krijgen gewoon toegang tot de source code van Windows als ze daarom vragen, Nederland heeft dat ook al.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 07:46]

Alleen is de Nederlandse overheid niet in staat om daar iets zinnigs mee te doen. De AIVD zou dit kunnen gebruiken om middels beveiligingsgaten toegang te krijgen tot PC-systemen en servers van staatsgevaarlijke en criminele organisaties, echter ze hebben daarvoor te weinig kennis van zaken.

Mochten er geheime deurtjes zitten in Windows (in gebruik bij NSA of CIA) dan zou het nog makkelijker zijn (blijkt uit de broncode tenzij net dat deel achter gehouden wordt) maar dan kan men daar in Nederland niets mee. Bovendien zou, indien die kennis bij teveel overheden bekend wordt, deze veel te makkelijk naar buiten lekken.

Of de Nederlandse overheid nu al toegang heeft tot de broncode van Windows is de vraag, echter de Libische overheid had dat wel. Het zou grappig zijn als hij daarlangs uit zou lekken. Uiteraard kunnen de makers van ReactOS, Wine of Linux er nog steeds niets mee, maar doordat hiermee de criminelen op een voorsprong gezet zouden worden, zou Windows nog onveiliger worden tenzij men bij Microsoft zou besluiten de hele code dan maar bekend te maken (anderen mogen die dan nog steeds niet gebruiken) en voortaan open te blijven.
neen..? Hoe dat? 't is opensource.. moeilijk iemand aan te klagen voor een donatie te geven hé..

edit:
wat ik bedoel.. hoe ga je een persoon/overheid aanklagen om een project te sponsoren dat opensource is..

[Reactie gewijzigd door Icekiller2k6 op 23 juli 2024 07:46]

android is ook gratis(opensource ) en toch wordt het aangeklaagd 8)7
Android wordt niet aangeklaagd, maar fabrikanten die hier hun eigen "theme" aan geven.
Nee, het is wel degelijk Android die wordt aangeklaagd. Het gaat hem over technologie rond mobiele verbindingen en netwerken. Dat staat los van het uiterlijk en betreft de basiswerking van het OS. Dat Samsung hun foto-viewer moesten aanpassen, is maar een van de vele rechtzaken die over iets fundamenteler zaken gaan.
Het ligt nog een klein beetje genuanceerder dan dat.
Er worden bedrijven aangeklaagt die mobieltjes uit brengen met android, omdat deze patenten (zouden) schenden.

Android zelf is nog niet aangeklaagd!
En daar leg je duidelijk uit dat het niet om Android gaat maar om de technieken die gebruikt worden in de telefoon. Had WebOS op eenzelfde manier groot geworden dan waren al die rechtszaken tegen WebOS ipv Android
Maar Android gebruikt deze technieken wel alsbasis. Zonder dat was Android toch niets, een fancy OS voor mobile devices, maar je kan niet bellen, op internet, geen bluetooth gebruiken, geen wi-fi ...? Het is in feit gewoon een OS die gepatenteerde technieken gebruikt om te werken. Dat is wel degelijk de schuld van Android en het is niet zo dat ze zomaar even snel een alternatieve techniek uit hun mouw kunnen schudden, dus het is Android die hiervoor wordt aangeklaagd. En als WebOS ook deze patenten schendde, zou het zeker ook aangeklaagd worden, ze waren nog niet groot genoeg, er nog niet lang genoeg, of het moet zijn dat ze andere technieken toepasten waardoor het patent niet van toepassing was.

Het feit dat de fabrikanten worden aangeklaagd, is normaal. Zij brengen een product op de markt dat patenten schendt en waar zij winst mee maken. Android wordt ontwikkeld door Google, maar dat doet er niets mee. Ze verkopen het niet en maken er geen winst op (ik weet uiteraard ook dat het wat anders is, maar officiëel is het zo), dus kunnen ze niet worden aangeklaagd. De enige manier om Android dus aan te klagen is via de fabrikanten

Het gaat kortom wel degelijk om Android dat wordt aangeklaagd :p
Het nut hiervan is dat het binairy compatible moet worden met Windows, zodat je wel moderne Windows applicaties op een gratis systeem kan draaien. Investeren in Linux doen al zoveel bedrijven, dit is eens wat anders.
Maar rusland schrijft die patentwetten zelf, en kan ze herschrijven als het ze zo uitkomt. En china heeft het voorbeeld gegeven dat minder strikte patentwetten ruimte geeft voor ontwikkeling van eigen bedrijven met nieuwe ideen. Afzetmarkt rusland + China = grote doelgroep.
En als het eenmaal groter is dan Windows kunnen ze zelf patenten aanvragen die ze dan defensief tegen microsoft kunnen inzetten.

Of het ze lukt weet ik niet, maar theoretisch is het geen gek idee
ReactOS is een opensourceproject dat als doel heeft om een besturingssysteem te maken dat compatibel is met Windows NT (NT4) en Windows Server 2003 (NT5.2). Compatibel betekent in dit geval met name dat bestaande programma's en drivers moeten werken. In een later stadium wordt ook naar compatibiliteit met Windows Vista gekeken. De ontwikkeling van het project bevindt zich echter nog in de alfafase. ReactOS wordt verspreid onder de GPL en de LGPL.
Waarom compatible met NT 4?
Want waarom niet compatible met Windows XP?
Hebben de heren en dames van ReactOS niet opgelet toen de hele wereld Windows XP ging gebruiken? En er met een mogelijk succes van ReactOS dus een hele hoop ontwikkelde software beschikbaar zal zijn?

Waarom Compatible met Windows Vista?
Waarom niet compatible met Windows 7? Hebben de dames en de heren van ReactOS niet opgelet toen Windows Vista keihard flopte? Waarom zou je iets na willen maken dat nooit voet aan wal heeft gekregen? Plus, als je Win7 compatibiliteit nastreeft, dan kan het nog een tijdje mee en DirectX 11 is ook niet vies, toch?

En waarom zouden ze genoegen willen nemen met met een slechte emulatie van minder populaire MS OSsen op een Linux kernel? En waarom... waarom zou je windows drivers willen gebruiken als je een Linux kernel draait?
Ik begrijp daar helemaal niets van.
Als het nou echt van die toffe jongens zijn (en meisjes natuurlijk ook!), laat ze dan krachten bundelen met Ubuntu ofzo - dan gebeurt er nog eens wat spannends,

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 23 juli 2024 07:46]

Leuke argumenten waarbij je wel vergeet dat Windows Vista (met alle updates) in de meeste benchmarks nu beter presteert dan Win7.
Dat Vista bij het uitbrengen niet goed gemaakt was, staat niet ter discussie. Dat was zo, maar de naam was ondertussen zo slecht dat Win7 nodig was...

er zijn nog meer oude os-en waaraan gewerkt wordt. Dus waarom niet deze?
Dat was ik niet vergeten.
En het gaat over ReactOS en niet over Vista vs. Win7.
Het was ook niet mijn bedoeling om iets te bashen, maar ik begrijp dus helemaal niet waar deze russen hun energie in steken. Waarom zou je je kloon op Vista willen laten lijken? Als het een hobbyclubje was, dan zou ik het misschien nog begrijpen...
Ze proberen vergane 'glorie' en een open source jasje te steken, terwijl de wereld om hen heen (e.g. Windows en Ubuntu, Debian, Fedora, Suse met bijv. Wine, Cedega, PlayOnLinux, etc.) al in de volgende eeuw is aanbeland.

Volgens eigen zeggen is ReactOS geen linux variant, maar heeft een hybride kernel. Sure. Lees je fora. Het back-end is gewoon een aangepaste linux kernel.

Ik las net ergens in dit draadje dat ReactOS zou samenwerken met Wine. Ja, dat heb ik ook gelezen. Sinds 2010. Ware het niet dat ze nou juist de belangrijkste libraries NIET gebruiken. Daarnaast hebben ze ruzie:
Wine barred several now inactive developers from providing contributions and formal high level cooperation between the two projects still remains difficult.
Vergeleken bij iedere open source OSsen presteert ReactOS verdraaid slecht.
De vorige versie kon net het Kladblok openen en de cmd opdrachtprompt werkte ook. Vanaf versie 0.3 was het mogelijk om met de firefox-webbrowser op het internet te surfen. Ik denk dat jij ook wel zult begrijpen dat dit niet echt een hele prestatie is als je bedenkt dat die gasten hier al sinds 1998 serieus mee bezig zijn.
er zijn nog meer oude os-en waaraan gewerkt wordt. Dus waarom niet deze?
Het is een NT kloon. De concepten lopen meer dan 15 jaar achter. De applicaties die je er nu nog voor kunt krijgen zijn beperkt (in tegenstelling tot bijv. XP). De gebruikersgroep is nul. Ze hebben weinig bereikt sinds 1998. Zou jij een miljoen investeren in ReactOS?

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 23 juli 2024 07:46]

Met Haiku is men ook al meer dan 10 jaar bezig om Beos opnieuw te maken, het aantal ontikkelaars is nu eenmaal klein zodat het niet zo snel gaat.

Linux heeft al sinds zijn ontstaan een enorme belangstelling van de open-source-gemeenschap, in het begin met name onder hen die Unix gewend waren, later kwamen daar steeds meer dos/windows-verlaters bij. Daar werken duizenden vrijwilligers aan.
Hetzelfde geld voor Debian. Ubuntu werd/wordt gesponsord door multimiljonair en achter Fedora staat het bedrijf Red Hat, achter Suse staat nu Novell. Alle drie hebben ze eveneens een enorme schare vrijwilligers. Wine, Codewavers, Cedega, PlayOnLinux zijn daarmee vergelijkbaar.

Windows heeft een hybride kernel, Linux een monolithische, min of meer dan toch. Zelfs als die voor een deel is gebaseerd op Linux is het toch iets heel anders als een standaard Linux distributie.
Enerzijds is het userland heel anders, net zoals dat bij Android zo is en Debian GNU/kFreeBSD een ander userland heeft als standaard FreeBSD.
Anderzijds moet ReactOS ook compatible zijn met het drivermodel van Windows, iets dat bij een standaard Linux-distributie niet zo is en daar kun je via ndiswrapper wel veel bereiken maar dat is niet native en zal altijd behelpen zijn en langzamer.

Verder is het natuurlijk zo dat Linux met NTdiswrapper, Wine/Cedega/CrossOverOffice/CrossOverGames/PlayOnLinux/... altijd minder handig zal zijn als gewoon native een programma opstarten, voor de gemiddelde gebruiker is dat veel te ingewikkeld.
Tot zover over het bestaansrecht.

In die zin kun je ReactOS beter vergelijken met het GNU-project als met Linux. Het verschil is dat het GNU-project vrijwel afgerond was (hetgeen ook jaren had gekost) waarna er een kernel (bv Linux), en voor de liefhebbers een GUI (X) aan is toegevoegd, terwijl er wel al kernel-code beschikbaar was toen ReactOS begon (1996) maar uiteraard niet compatible. Uit de beschikbare informatie (wikipedia, ReactOS site) blijkt ook dat men, vooral in het begin een tekort had aan kundige mensen, vooral met betrekking tot hoe je een kernel maakt.

Ruzies tussen verschillende projecten zijn in de open source wereld niet ongewoon, enerzijds hebben mensen hun eigen visies en prioriteiten, anderzijds is er, in tegenstelling tot een organisatie met betaalde werknemers weinig reden om instructies van leidingevenden op te volgen, in ieder geal geen financiële. Als je niet doet wat men vraagt komt je code niet in het project, en ben je het er niet mee eens, dan stap je er als vrijwilliger uit het project. Vandaar ook dat er zoveel forks en distributies zijn.

Als je bedenkt dat er slechts een handjevol mensen aan werkt, en aan andere open-soure-projecten meestal duizenden, dan vind ik het niet gek dat het langzamer gaat. Opmerkelijker is dat men niet meer mensen heeft kunnen enthousiasmeren, maar dat zal samenhangen met de geringe naamsbekendheid en dat komt heeft denk ik weer te maken met groot het netwerk is van de mensen die er aan werken. Hoe meer mensen je kunt bereiken en hoe goed je die mensen kunt kunt overtuigen jouw project te steunen, financiëel of simpelweg door er bekendheid aan te geven.

Het lijkt er op dat men nu pas die bekendheid begint te krijgen die men destijds zo goed had kunnen gebruiken en de vraag is inderdaad of het niet al te laat is. Het ideale zou waarschijnlijk geweest zijn in 2006, 2007 toen Microsoft probeerde Vista aan de man te krijgen terwijl de gebruiker er destijds totaal niet aan wilde. Men zou dan echter wel veel meer weerstand van Microsoft ondervonden hebben.

In hoeverre het achterhaald is wat ze doen, ik denk het niet. Windows evolueert maar er blijft nog een enorme behoefte bestaan aan de oude versie. Microsoft heeft ook nog Windows 3.11 verkocht en ondersteund, voor bepaalde toepassingen dan toch, tot 1 november 2008 nieuws: Einde nadert voor Windows for Workgroups 3.11 Ook ReactOs zal evolueren, het begon als FreeWin95 maar is snel overgestapt naar NT4. Nu licht de focus op Windows 2000, XP en Server 2003, welke in de basis varianten zijn van NT5 (5.0, 5.1 en 5.2). Aan die versie lijkt me ook de meeste behoefte te bestaan nu.

Als dat stabiel werkt, kan men besluiten om meer aandacht te geven aan compatibiliteit met NT6 (Vista, 7) of aan de GUI. De Gui is nu nog spartaans maar dus ook slank en dat komt dus ten goede aan betere prestaties en lagere systeem-eisen. Gezien echter de rechten die Microsoft heeft op de vormgeving van de huidige Windows versies (8, 7, Vista, XP) zal men daar toch een eigen koers moeten varen, misschien is het niet eens zo gek om de gebruiker dan een beetje keus te bieden.
De interface (API) tussen programma's en het besturingssysteem werd bij de verschillende Windows versies telkens uitgebreid. Het is gewoonweg logisch om te beginnen met wat er eerst was, om daar dan op voort te bouwen op de zelfde manier dat Microsoft dat gedaan heeft.
Oude functies in de API worden niet zomaar weggegooid bij een nieuwe Windows versie, en dat is ook meteen de reden waarom een groot deel van de oude programma's nog steeds werken op een nieuwe Windows zonder aanpassingen.

Windows drivers ondersteunen lijkt me handig wanneer gebundelde software rechtstreeks communiceert met die drivers. Ook mooi meegenomen is dat je met zo'n nagebouwd driver model meteen gebruik kan maken van alle Windows drivers, die meestal door fabrikanten beter onderhouden worden dan Linux drivers (als ze die al hebben).
Now zover dat ik ReactOS volg is de ReactOS team werkt now samen met de WINE team.
En het verbaas me niets dat ze ook dingen uit de linux kernel gebruikten voor hun project.
Nee reactos heeft een eigen kernel zover ik weet
Verbazingwekkend hoe dit vertaald is:
ReactOS® is a free, modern operating system based on the design of Windows® XP/2003. Written completely from scratch, it aims to follow the Windows-NT® architecture designed by Microsoft from the hardware level right through to the application level. This is not a Linux based system, and shares none of the unix architecture.
Een project gemaakt om te falen, ik kan me absoluut niet voorstellen dat ook iemand maar zoiets wil.

Mensen die een gratis OS willen en wat avontuurlijk zijn ingesteld gaan vaak gewoon voor Linux, mochten ze dan windows applicaties willen draaien kunnen ze wine (of commerciele variant) gebruiken wat ook steeds makkelijker wordt.

Bovendien zie ik het nog wel gebeuren dat Microsoft met claims gaat komen zodra dit project subsidie gaat krijgen en groter wordt iets wat met Wine minder snel zal gebeuren omdat ze alles reverse engineren en niet ook nog de hele user interface van Windows proberen te imiteren.

Leuk studenten projectje dit, maar meer zie ik er écht niet in.
Nou - ik had al vaker van ReactOS gehoord, en na dit nieuwsbericht (gisteren op de BBC zelfs!) zullen velen zoals ik even een kijkje hebben genomen...

Ik heb een oude bak in de logeerkamer staan die een heel-ver-geëvolueerde(*) versie is van mijn systeem toen ik student was... met niet-geheel-legale XP er op, dus.

(*) Volgens mij is geen enkel onderdeel nog over van het origineel systeem. En toch, ondanks dat - en meerdere re-installs - heeft het altijd de "ziel" van dat ouwe bakkie van tien jaar geleden! Er zullen vast nog een paar originele bestanden van enkele stoffige kB ergens rondhangen...

Toch wordt deze af en toe gebruikt - meestal om te browsen maar ook soms als tweede PC voor MMORPG sessies met mijn vrouw. En daarom ben ik verplicht om Windows te laten blijven op dat ding (heb wel's met Linux geknoeid maar helaas bleek het toch makkelijker voor onze doeleinden om bij Windows te blijven).

Wat mij dus interesseert aan ReactOS:

- eindelijk van het "illegale" af te kunnen zijn (goed voor mijn geweten)
- deels van Microsoft af te kunnen zijn (goed voor mijn gezondheid ;) )
- toch Windows software kunnen gebruiken (jaja, Wine, ik weet het - maar dit hoort beter te werken)
- leuk voor de innerlijke nerd om met zo'n project te klussen
- en ze claimen sneller en beter te zijn op veel gebieden


Ik heb even met de virtual machine demo gespeeld (die draaide zelfs redelijk op mijn (XP) netbook!) en het heeft potentie - maar hoe meer ik las op de forums hoe minder "af" het lijkt te zijn. Waarschijnlijk nog niet rijp genoeg, dus.

Maar ik ga toch even testen met een live-CD versie - als die toch een beetje overweg kan met de hardware zal ik kijken of ik onze MMORPG's aan de praat kan krijgen.

En we hebben nog een oudere ouwe bakje van mijn vrouw boven staan - misschien tijd om die uit pensioen te halen om nieuw leven in te blazen als test-box...!?
dat user interface heeft Microsoft ook gejat van Mac
Xerox bedoel je toch?

Fanboys... :'(
+1

Om het even te complimenteren:
Xerox Sparc (You Tube)
Wiki
Dan zal je op zijn minst dat niet meer kunnen zeggen over Windows 8
Nee, die is gepikt van Ubuntu Unity-interface... :')

Het blijft toch allemaal een beetje van hetzelfde en wellicht is dat maar goed ook, de early adaptors/tweakers zijn maar een klein percentage vd de gehele computerende wereldbevolking. De één past zich sneller aan v.w.b. een nieuwe GUI, dan de ander.

De titel is trouwens wel erg suggestief imo (geen kritiek, maar het viel mij op), de kans is zo marginaal klein, dat het tot een investering komt, dat "wellicht" niet helemaal op zijn plaats is, "Rus vraagt om investering ReactOS" was imo toepasselijker geweest.
En Apple heeft het zelf verzonnen? Dat is toch echt door PARC (onderzoeksinstituut van Xerox) gedaan. Net als de muis overigens.
Anoniem: 340068 @kaltun15 september 2011 00:21
dat user interface heeft Microsoft ook gejat van Mac
Nope die had microsoft netjes van xerox en heeft zich prima gehouden aan de licenties.. Niks gejat dat probeert de iWorld de users aan te praten..

en volgende keer het is Apple niet Mac..
Waarom een Windows kloon? Waarom geen UNIX, met een beetje mooie interface?
Het is zo duidelijk dat ze de interface kopiëren, en om nou te zeggen dat Windows 98 zo'n mooie interface had (vergeleken met wat we nu hebben)...

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 07:46]

Anoniem: 340068 @Wolfos15 september 2011 00:29
Ik denk dat Linux genoeg is om een goed os te bouwen. wat nodig is , is een goede desktop envirionment en een set goede api's.. Hardware support is zeer goed tegenwoordig en de ATI drivers zijn sinds 3 maanden perfect en heb geen crashes meer gehad.
Ik ken je wel pclinuxos aanraden voor een goed linux experience.. , is een livecd , hoef je niet te installeren

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 340068 op 23 juli 2024 07:46]

Wie heeft het hier over Linux? Er staat nergens dat dit OS op Linux gebaseerd heeft. Trouwens moeten ze van Linux ook een keer een hybride kernel maken. Mach erbij?
Unix met een mooie interface is er al:
betaald: OS-X, Solaris
gratis: FreeBSD en varianten
GNU/Linux (Ubuntu, Debian, Suse, Red Had, ...)
GNU/kFreeBSD zoals Debian, Arch,

De interface van ReactOS lijkt op Windows 98/NT4/2000 maar wijkt op heel veel punten zeer bewust af, simpelweg om ervoor te zorgen dat men geen inbreuk maakt op rechten van Microsoft.

Waar men wel naar streeft is
- herkenbaarheid, zodat mensen weten hoe het werkt
- bediening op dezelfde manier als het origineel
- compatibiliteit met bestaande software voor het origineel
Medvedev reageerde enthousiast en zegde toe daarover 'na te zullen denken'.
Kristallen bol: bij de volgende schoolklas gaat een kind suggereren dat er in Rusland geld vrij moet komen voor gepensioneerde cowboys die niet kunnen jodelen. Medvedev belooft daar ook over na te denken. Ah, politici...

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 07:46]

Ik begrijp je doel met je vergelijking maar dit is natuurlijk niet een goede voorbeeld.

Een OS wat een goede alternatief kan worden voor Windows en wat ze zelf in 'handen' hebben zal Rusland minder afhankelijk maken van een Amerikaanse bedrijf. Dit zal een extra motivatie kunnen zijn voor Rusland om z'n project te ondersteunen.

En voor ons zou het kunnen betekenen dat de prijzen van Windows flink omlaag gaan.
Wellicht heb je gelijk - maar het zal inbreuk maken op een groot aantal rechten die Microsoft in handen heeft, al was het alleen al het uiterlijk van het OS. Ik denk niet dat Rusland er mee weg komt om zo openlijk de VS tegen de haren in te strijken - in ieder geval niet zonder repercussies van de VS.

Daarbij - waarom Windows willen imiteren en niet meeliften op een Linux distro? Gaat veel eenvoudiger, meer draagvlak en minder weerstand...
Daarbij - waarom Windows willen imiteren en niet meeliften op een Linux distro? Gaat veel eenvoudiger, meer draagvlak en minder weerstand...
Waarschijnlijk omdat de meeste mensen Windows gewoon zijn en voor een normaal mens die niets van IT afweet, zoals 95 % van de wereldbevolking, Linux onbekend is.

Bovendien, 2013, is niet ver weg en dan stopt de support van xp en worden een paar miljard computers waar Vista, Zeven en 8 niet op geinstalleerd kunnen worden wegens te verouderde hardware een probleem en zou een Windowskloon een interessante oplossing zijn.

Wine is trouwens niet een echte oplossing, veel draait er niet op en mensen willen hun vertrouwde programma’s

[Reactie gewijzigd door El_Bartholomew op 23 juli 2024 07:46]

Dus dan maken we zelf iets dat zogezegd compatible is met Windows maar geen Windows code gebruikt. Hoe verwacht je precies dat ReactOS beter gaat zijn dan Linux met wine? Linux heeft een wereldwijde development community, ontwikkelt vele malen sneller, en is zelfs voor niet-tweakers een valide alternatief voor mensen die straks niet willen betalen voor een nieuwe Windows license (of niet kunnen upgraden).

Hobbyprojectje (ReactOS) versus volwassen open-source OS (linux).

Overigens zullen veel mensen met een dergelijk oude PC eerder een nieuwe PC kopen en de oude laten draaien wat er al op draait. Kijk naar de volksstammen die nu nog Windows XP draaien ;)
Vergeet daarbij niet dat ook Windows, Mac OS en Linux ook zijn begonnen als hobbyproject. You gotta start somewhere.
linux is vanuit hobby geboren, dat klopt. Windows is niet als hobby geboren, maar uit pure noodzaak vanuit Microsoft om Apple voor te zijn met een succesvolle grafische gestuurde desktop PC. Apple had in die tijd de grafische interface gekocht (gejat) van Xerox.

Mac OS is ook nooit een hobby geweest. Mac OS X is ontstaan uit NeXT dat Apple heeft gekocht van Steve Jobs toen hij weer terugkwam bij Apple na zijn ontslag daar.

[Reactie gewijzigd door Conzales op 23 juli 2024 07:46]

Linux wel. Windows was een samenwerking van IBM en Microsoft (OS/2) waar Microsoft solo ging. Mac OSX heeft veel vaders, maar als Unix variant komt het uiteindelijk van AT&T.
@Whieee : Daar sla je de bal volledig mis. Ten eerste is ReactOS geen hobbyproject maar werken er een twintigtal mensen actief mee reeds gedurende vijftien jaar. Ten tweede is het voordeel van ReactOS tov Linux+wine dat je gewoon de windowsdrivers en de windowssoftware kan blijven gebruiken. Indien je met Linux+wine werkt draai je een laag die je windowssoftware laat werken met je linux host en linuxdrivers. Het lijkt misschien momenteel triviaal maar een opensource systeem met native volledige windowscompatibiliteit is een ongekend krachtige combinatie. Denk bv. maar aan een OS dat én alle windows games native draait én de openssource community achter zich heeft én ook alle linux software kan draaien...
Wat jij zegt, én Windows én Linux software kunnen draaien dat kan ReactOS niet. POSIX compatibiliteit heb je in de praktijk heel weinig aan.

Er is echter wel een team dat dat probeert te bouwen. Zij pakken het echter wat praktischer aan als de jongens van ReactOS: Ze bouwen Win32 ondersteuning in in een standaard Linux kernel. Het projeect heette vroeger Linux Unified Kernel maar staat tegenwoordig bekend als Longene.

Interessant detail is dat Longene een Chinees project is. :Y)
[...] Ik denk niet dat Rusland er mee weg komt om zo openlijk de VS tegen de haren in te strijken - in ieder geval niet zonder repercussies van de VS.
[...]
In Rusland gelden de Russische wetten. Die ken ik niet. Maar, net zoals in China, als de Russen een "eigen OS" willen bouwen, wat let ze.
En als ze in Rusland wat "moeilijk" zouden kunnen doen over US patenten en zo, komen ze misschien wel een heel eind. En dan nog, een paar licenties is misschien wel goedkoper dan een heel OS kopen ...
Maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Ze kunnen diplomatieke middelen inzetten, overgaan tot handelsembargo's of bijvoorbeeld de importheffing van Russische producten en diensten sterk verhogen.

Het is maar net hoe hard Microsoft gaat klagen bij de overheid en hoeveel geld er mee vermoeid is.
Leuk voor de Amerikaanse overheid maar die hebben zo enorm veel geld nodig dat de complete belasting inkomsten van MS te verwaarlozen zijn ;) Nee een aantal jaar geleden had het heel misschien wel opgegaan maar tegenwoordig zijn ze niet zo "groot" meer als ze zelf denken ;)
Ik sta ervan versteld hoe snel de remote desktop viewer in React OS is.
Ik heb in VMWare wel even de netwerk adapter instellingen moet wijzigen naar Bridged - replicate physical adapter... en vervolgens even React OS opnieuw starten voordat het werkt. Maar het is dan razendsnel. Ideaal om een oude PC als terminal te gebruiken. Ondanks het vreemde feit dat de adapter in ReactOS herkend wordt als 10 Mbit/s.

Voor de nieuwsgierige mensen: React OS stelt meerdere kant en klare images op de website ter beschikking.

Installatie CD
VMWare image ( 56 Megabyte )
VirtualBox image
LiveCD image

Edit:
Na enig testen met RDP krijg ik toch een Bluescreen. Deze Cloon lijkt kennelijk te veel op Windows. Jammer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 231832 op 23 juli 2024 07:46]

De belangerijkste vergeet je:

Preloaded with QEMU

daarvoor hoef je zelfs geen Virtualbox of VMware te installeren noch een CD (live of installlatie) te branden.

Die QEMU versie is de makkelijkste manier om het eens te proberen al zullen met de andere opties de prestaties waarschijnlijk beter zijn.
Het enige wat echt in de weg kan zitten zijn softwarepatenten (denk bijv. aan het bestandssysteem). Uiterlijk zeker niet anders had MS al lang de meeste linux desktops kunnen laten verbieden.
Rusland komt er zeer zeker mee weg. Rusland heeft namelijk ook al inzicht in de sourcecode van Windows. Dit in tegenstelling tot Amerika.
ReactOS bevat geen regel sourcecode van Windows hoor.
Alles is van de grond af opgebouwd.
Je hebt duidelijk geen enkel benul van wat er gaande is op het internationale schaakbord der machten. Een OS'je steunen is echt peuterschool niveau vergeleken met de energiedeals en oorlogen die er om gevoerd worden.

Hint: Het NOS-journaal is een soort Sesamstraat. Leuk voor het slapengaan, verder niks.
Mandriva /AltLinux is al in handen van de Russen.
En je denkt echt dat je met 1 miljoen een uit os de grond kan stampen ?

Kijk eens wat MS inversteert in software ontwikkeling en zelfs apple en google, kijk hoeveel mensen er mee doen aan linux. 1 miljoen is een fractie van wat je nodig zou hebben.

Vergelijk het eens met de simpelere osén voor mobile telefoons, ook daar gaan honderden miljoenen inzitten voor een werkend OS.

Het klinkt natuurlijk allemaal leuk een windows kloon maar zo snel zal die er niet komen of eentje die misschien alleen de hele oude windows software kan draaien.
Ik krijg het gevoel dat je reactOS niet kent.
Het is een windows kloon dat inderdaad oude windows software kan draaien.
1 miljoen zal inderdaad niet genoeg zijn om het project af te ronden.
Echter zou het wel een grote boost kunnen geven.
sorry maar een gemiddelde programmeur kost in rusland vast minder dan hier...

voor 1 mln euro moet je zeker 30 programmeurs een jaar lang full time aan dit project kunnen laten werken...

hoewel ik principieel tegen een windows clone ben, denk ik dat het zeker wel een goed effect kan hebben op dit stukje software... al had ik liever gezien dat ze van het begin af aan een linux distro hadden gebouwd die toevallig ook windows api's kan aanspreken... (dus: meer verbeteren aan wine, minder aan het opnieuw uitvinden van een os)...

maar ach, wellicht zal wine hier ook nog wel iets van kunnen meepikken / terug porten... dus wie weet..

[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 juli 2024 07:46]

Wine en ReactOS hebben een boel code met elkaar gemeen. Alle API code kwam initieel van Wine.
linux is vanuit hobby geboren, dat klopt. Windows is niet als hobby geboren, maar uit pure noodzaak vanuit Microsoft om Apple voor te zijn met een succesvolle grafische gestuurde desktop PC. Apple had in die tijd de grafische interface gekocht (gejat) van Xerox.

Mac OS is ook nooit een hobby geweest. Mac OS X is ontstaan uit NeXT dat Apple heeft gekocht van Steve Jobs toen hij weer terugkwam bij Apple na zijn ontslag daar.
foutje
Anoniem: 291380 @i-chat14 september 2011 14:44
hang van de plaats af - een in Moskou werkende programmeur zal veel meer kosten dan hier.
De reden om een Windows clone te bouwen is dat ook Windows drivers enzo. gewoon werken (net zoals in Windows). Dat betekent dat iemand Windows kan vervangen door ReactOS en voor de rest hetzelfde kan blijven werken (gebruik zelf Ubuntu en kan nou niet zeggen dat alles hetzelfde werkt als bij Windows).
Afronden is 1 zaak, dan krijg je bugfixes om de boel werkend te houden. windows en andere sfotware zitten zelf vol bug en de update, service packs moeten die herstellen.

bij reactos zal het niet anders zijn dus heb je ook weer blijvend onderhoud nodig. Het klinkt allemaal zou simpel maar dat is het niet.

De betere vraag is, over er echt markt is voor een windows versie die alleen oude software kan draaien. De mensen die er nu mee draaien hebben al een legale of illegale windows versie dus waarom zouden die overstappen.

Daarnaast draai je dan weer oude software met op internetgebied misschien veiligheidsproblemen.
Ten eerste omdat Windows XP moet worden ge-activeerd. Op het moment dat Microsoft de activatieserver uit zet houd het op en val je terug op W2K, NT4, Me of 98.

Ten tweede omdat bij XP geen bugfixes meer worden uitgebracht (ReactOs moet in principe bepaalde bugs reproduceren) maar vooral geen securtity-holes meer worden verholpen.

Ten derde omdat je drivers kunt gebruiken die voor Windows XP en voorgangers is uitgebracht maar ook gebruik kunt maken van open-source drivers die voor Linux/xBSD zijn gemaakt. Met meestal kleine aanpassingen (compilatie) kan het werkend gemaakt worden voor ReactOS. Nu al is er voor veel hardware geen driver meer beschikbaar voor Windows en wel voor Linux (denk bijvoorbeeld maar eens aan de ooit zo populaire Soundblaster Live! serie (met name de 24 bits versie) en de eerste Audigy generatie (met name de Value-versies) en vooral de OEM-versies daarvan.

Door het laatste kun je ReactOS draaien op hardware die te nieuw is voor XP (s-ata, pci-e) maar te oud, of vooral niet krachtig genoeg is voor Vista/7/8/... Ook draaien veel pre-Vista-applicaties niet met Vista (7 is iets beter) en wel met ReactOS.

Zowiezo wordt Windows 8 uitsluitend 64 bits (en ARM, dat is wel 32bits) en dus veel applicaties zullen dan niet meer gebruikt kunnen worden.

Ook zijn de meeste huidige Atom-cpu's 32bits, en zal Intel die niet kunnen blijven verkopen tenzij men overstapt op Android (www.android-x86.org, nieuws: IDF: Google en Intel optimaliseren Android voor Atom) of Microsoft moet Windows 7 starter nog een tijdje blijven verkopen, net zoals ze dat met XP deden, uitsluitend voor netbooks.

Toen Microsoft stopte met het aan netbook-fabrikenten leveren van het toen al te zwaar verouderde XP, moesten ze wel over op Windows 7 starter terwijl dat eigenlijk voor de Atom te zwaar is. ReactOS zou is voor de huidige netbook-bezitters het antwoord kunnen zijn, als het maar ver genoeg uitontwikkeld zou zijn. Helaas is het dat nu nog niet.
Voor Windows
en eigenlijk te traag voor
bill deed t destijds voor ongeveer 15000$...

ik dacht dat reactOs alweer verdwenen was.
het is op zicht een leuk initiatief, maar goed een linux variant kost de russen wat minder, en is flexibeler....
Anoniem: 111378 @Gondor14 september 2011 13:21
linux iemand ?

concurentie is niet de enige factor welk invloed heeft op de prijs. microsoft is enorm goed in marketing en het maken van prijs afspraken. zie wintel. verwacht al jaren een gratis versie van windows of budget versie van 10 euro zodat ze wel kunnen verdienen op de rest van de software. studenten licencies zijn ook niet voor niets zo enorm goedkoop. dat is eigenbelang.

reactos zal danwel wat marktaandeel afsnoepen van windows maar ik moet nog maar zien wat het gaat worden.
het is logisch dat een land waar veel gekraakte versies in omloop zijn zoals china en rusland en die in een verhouding tot een amerikaans bedrijf een belang hebben kiezen voor een stap waarbij ze minder of niet afhankelijk zijn van dat bedrijf.

china is bezig met een eigen OS en dat rusland dit nu ook doet verbaasd mij dan ook niet al is het maar uit landsveiligheid.
Ze kunnen beter bijdragen aan de ontwikkeling van wine, hetzelfde effect zonder de meeste nadelen (want laten we wel wezen, wine gebruiken om windows apps te gebruiken naast het pleathora aan linux apps is wat dat betreft een winwin situatie, al denk ik dat investeren in platformonafhankelijke software(development) en open standaarden nog meer oplevert (maar dat is ws te abstract voor medvedev en zijn baas).
De huidige versie heb ik al eens geprobeerd in een VM (je kunt een image downloaden van een VM met ReactOS, kun je zonder installeren draaien). Best leuk maar in een VM op een verouderde PC is het natuurlijk af en toe traag en dat het nog in alfa is helpt natuurlijk ook niet.

In ieder geval belooft het veel goeds als het tenminste voldoende vorderingen boekt.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 07:46]

jij leest de donald duck ;)
(van die cowboys)

het zelfde werd gevraagd aan dagobert!

waarom ik dit onthoud? geen idee :P

[Reactie gewijzigd door klaasje11 op 23 juli 2024 07:46]

Anoniem: 401122 14 september 2011 13:06
Kende dit OS niet, ook niet gek volgens mij. Het idee van windows programma's runnen in een gratis OS is interessant, als het in linux nog niet mogenlijk was. (dmv wine of virtual boxen).Ook de development periode van 15 jaar voelt niet echt vertrouwbaar aan.
Ze zijn net een 10 jaar te laat denk ik.
Ja want met virtualbox heb je geen windows licentie nodig...
Anoniem: 291968 14 september 2011 13:13
Nooit gehoord van, beter goed gestolen dan slecht bedacht.
Motto die de chinezen heel goed weten te gebruiken.

Met deze expertise zou een nieuwe russische OS op de markt gezet kunnen worden.
Eentje die garandeerd dat het onmogelijk wordt voor Microsoft om in te kijken en dus de CIA.
Want hoe makkelijk denk je dat het is om als Microsoft te kijken wat wij in onze systeem doen.

Er hoeft maar een simpele programma via de update worden verzonden. Voorbeeld is WGA.
zilver folie hoedje tijd. :+
je weet dat de meeste info die van computes komen gaat via hacks. ik heb nog nooit ook maar 1 artikel gelezen waar de fabrikant van een stuk sofware meekeek en informatie verzamelde en dit doorspeelde richting de cia.

china, iran, rusland en diverse andere hacken de boel of komen via een andere ingang binnen bij netwerken, servers etc en komen zo aan hun info.

mijn zilver folie is op dus moet even naar de winkel. :+
Anoniem: 332532 14 september 2011 13:17
Nu is dit een opensource project en zijn er waarschijnlijk talloze vrijwilligers die er aan werken, maar met 1 miljoen ga je toch echt niet ver geraken om dit na 14 jaar eindelijk klaar te krijgen voor de markt, zeker niet als je weet dat Microsoft miljarden investeert in zijn OS software.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.