Als je probeert mijn verhaal duidelijker te maken, zorg dan wel dat je weet waar je het over hebt.
Kleurbereik betekent dat het dynamisch bereik van bepaalde kleuren (rood, groen, blauw, cyaan, magenta, geel) in verhouding groter wordt. Dus het helderste punt en het 'zwart' punt liggen verder uit elkaar.
Dit is simpelweg niet waar. Kleur bestaat uit twee componenten: chromaciteit en helderheid. Chromaciteit geeft de verhoudingen van de verschillende golflengtes licht in een bepaalde kleur aan, helderheid spreekt voor zich.
Zwart is een apart geval. Zwart betekent dat er geen licht is. Er is dus geen chromaciteit en de helderheid is 0.
Kleurbereik zegt helemaal niks over het verschil tussen een kleur en zwart. Kleurbereik gaat namelijk alleen maar over chromaciteit en je kan niet het verschil meten tussen de chromaciteit van een kleur en iets dat niet bestaat.
Het kleurbereik wordt bepaalt door de mate waarin je primaire kleuren van elkaar verschillen. Hoe groter die verschillen zijn (tot op zekere hoogte), des te groter is het kleurbereik. Met een 3 punts kleurensysteem (rood, groen en blauw) bereik je voor de gemiddelde mens het grootste kleurbereik als de golflengtes van die kleuren respectievelijk ongeveer 700 nm, 518 nm en 433 nm bedragen.
In geluidsland: Dan heb je het over een installatie die fluisterstil kan spelen maar ook een snoeihard popconcert helder kan weergeven.
Je metafoor is ook al onzin. Jouw metafoor zou voor beeldschermen betekenen dat ze een erg hoge maximale helderheid hebben en een hoge kleur
diepte. Die hoge kleurdiepte zodat je ook vlak bij de gehoorgrens (daaronder hoor je niks) nog voldoende nauwkeurigheid hebt om fluisterstil te kunnen spelen.
Stel dat de tegenhanger van kleurdiepte met geluid 1 bit zou zijn, dan zou je installatie alleen maximaal herrie kunnen maken, of uitstaan (daar hebben we al de power knop voor).
De analoog voor kleurbereik in met geluid is frequentiebereik (vaak frequency response), gedefinieerd door de laagste frequentie en de hoogste frequentie die de installatie weer kan geven.
Heb je dus een systeem wat veel kleurdiepte heeft maar een belabberd kleurbereik, dan zul je nog niet erg ver komen sinds je dan bijvoorbeeld een erg flets rood krijgt en een waardeloos zwart.
Kleurdiepte heeft geen invloed op zwart, net zoals het geen invloed heeft op de helderheid en chromaciteit van de primaire kleuren. Kleurdiepte heeft invloed op hoe nauwkeurig je alles wat daar tussenin zit weer kan geven.
Kleurbereik heeft overigens ook geen invloed op zwart, zoals ik eerder al aangaf.
Als je het weer vergelijkt me geluid: stel dat frequentiebereik van 18 Hz tot 22 KHz loopt, dan zou je niet elke frequentie weer kunnen geven daar tussen in, alleen bepaalde stappen. Hoeveel stappen dat zijn en hoe veel die van elkaar verschillen wordt dan bepaald door de "kleurdiepte". Je kan dan bijvoorbeeld geen 251 Hz weergeven, alleen maar 250 Hz en 252 Hz. Als je die twee zou combineren zou je trouwens juist een toon horen van 251 Hz, maar dan niet met een constant volume.
Met licht werkt het iets anders. Daardoor klopt m'n analogie van het kleurbereik met geluid ook niet helemaal, maar dat is wel hoe we het ervaren.
Als je hoe het met licht werkt zou vertalen naar geluid dan zou het zou zijn dat je met die 18 Hz en 22 KHz elke frequentie tussen die daar tussenin ligt weer zou kunnen geven door alleen maar de frequenties 18 Hz en 22 KHz te gebruiken en dan de amplitudes van die twee te veranderen. Waarom dat met geluid niet werkt zal ook wel komen doordat het verschil in golflengtes ongeveer een factor 1000 is tussen beide uiteinden van het spectrum, bij licht zit daar nog niet eens een factor 2 tussen (380 nm tot 750 nm).
Dat is waar fabrikanten graag mee gooien omdat het weinig hardware vereist (een 24-bit DAC is tegenwoordig net zo makkelijk als een 16-bit DAC) terwijl het wel cijfer-geilende consumenten over de streep helpt.
Die kleurdiepte wordt erg weinig mee gedaan:
Laptoppanelen zijn eigenlijk altijd 6bit
Desktop TN panelen en de meeste e-IPS panelen 6bit+FRC
VA panelen en de meeste andere IPS panelen zijn 8bit
Sommige IPS panelen zijn 8bit+FRC
En sommige IPS panelen zijn 10bit
Met TV's zie je eigenlijk vrijwel altijd 8 bit, maar dan soms interne beeldverwerking met een hogere nauwkeurigheid, zoals 12 bit. Heel zelden zie je daar een 10 bit paneel (net zoals bij beeldschermen).
Er worden hier dus weinig mensen mee over de streep getrokken, er zit vrijwel geen variatie in.
Van de andere kant kun je een televisie hebben die een prachtige hoeveelheid kleurbereik kan hebben en je kleurdiepte weer bijna niks is. Kijk maar eens naar de oude EGA CRT-monitoren: Die hebben in verhouding met LCD een enorm kleurbereik (het zijn immers beeldbuizen, met superieur beeld aan LCD) maar de kleurdiepte is nogal beperkt met 1 bit per primaire kleur.
Sowieso het kleurbereik van CRT gemiddeld genomen veel lager dan van LCD.
De gemiddelde CRT heeft een kleurbereik van zo'n 65% NTSC, bij LCD schermen is het kleurbereik standaard 72% NTSC, maar je hebt ook nog heel wat panelen met wide color gamut backlighting (WCG CCFL of RGB LED) die tot wel 110% NTSC gaan.
Ik heb welgeteld één wide color gamut CRT kunnen vinden, dat is de Mitsubishi Diamondtron RDF225WG, en die haalt slechts 93% NTSC.
Buiten dat lijkt het me ook zeer onwaarschijnlijk dat de kleurdiepte maar 1 bit is per kanaal, dan zou je namelijk maar 8 kleuren hebben: rood, groen, blauw, geel, magenta, cyaan, wit en zwart.
Met drie extra kleuren (cyaan, magenta en geel) kom je bij een zeshoek, waardoor je bijna het hele vlak van de zichtbare kleurruimte omspant. En dat verschil ga je vooral zien bij vreemde mengkleuren zoals natuurtinten, pastelkleuren en bruin.
Magenta wordt nooit als extra kleur toegevoegd. Als je 6 primaire kleuren zou gebruiken zou je rood, geel, groen, groen, cyaan, blauw hebben (2x groen dus). Magenta toevoegen heeft totaal geen zin. Als je blauw en rood goed zijn, zal een extra magenta primair niks toevoegen, dat kan je op
deze afbeelding goed zien.
Het is erg onwaarschijnlijk dat als je rood en blauw niet goed genoeg zijn om alle paarstinten te dekken, een magenta primair meer verzadigd zal zijn een punt op de lijn tussen je rood en blauw.