Vodafone overweegt 'privézendmasten' om netwerk te ontzien

De Nederlandse tak van Vodafone overweegt om femtocellen te gebruiken om het netwerk te ontlasten. De privézendmasten zouden bij mensen thuis geplaatst moeten worden. Nadeel is dat veel femtocellen nodig zijn om effect waar te nemen.

Gebruikers zouden de femtocel thuis moeten aansluiten op een bestaande internetverbinding, waarna de cel kan dienstdoen als privézendmast voor Vodafone, meldt telecomsite AllAboutPhones. Het gebruik van femtocellen wordt overwogen, omdat het netwerk door toenemend dataverbruik tegen de grenzen van zijn capaciteit aanloopt. Femtocellen kunnen volgens Vodafone, als genoeg mensen deze gebruiken, de druk op het netwerk verlichten.

Het is nog onbekend wanneer Vodafone een knoop doorhakt over het gebruik van femtocellen. Ook is het onduidelijk of de femtocellen gratis worden of dat de provider er een prijs aan hangt. Omdat Vodafone er voordeel van heeft, lijkt een hoge prijs niet voor de hand te liggen. Sommige bedrijven gebruiken al femtocellen om het bereik binnen gebouwen te verbeteren. KPN heeft het aanbieden van femtocellen eveneens overwogen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

16-06-2011 • 15:10

151

Reacties (151)

151
151
131
15
0
3
Wijzig sortering
Heb even iets meer informatie opgezocht over een standaard Femtocel.
support 2 to 4 active mobile phones in a residential setting, and 8 to 16 active mobile phones in enterprise settings

Dit kan natuurlijk in flats erg handig zijn. En dat is waar Vodafone waarschijnlijk ook een beetje op hoopt. Waar veel flats zijn is ook minder ontvangst en je kan op deze mannier wel meer klanten helpen.

Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Femtocell

Maar laatst was er volop in het nieuws dat GSM straling schadelijker was dan gedacht (dat hadden we allemaal wel door maarja nu wordt ook uit onderzoek gebleken).
http://www.elsevier.nl/we...adelijker-dan-gedacht.htm

http://www.medicalfacts.n...straling-toch-schadelijk/

Ik hoef geen Femtocel
Bedenk hierbij wel dat de signalen die van de femtocel afkomen, vergelijkbaar zijn met die van je gewone DECT-telefoon en van je Wifi-netwerk. Dan zou je die dus ook de deur uit moeten doen.

In de praktijk komt de meeste stralingsbelasting van het aan je oor houden van de GSM (neemt af met het kwadraat van de afstand). Hoe dichter je bij een zendstation bent, des te lager deze stralingsbelasting is. Met andere woorden, het effect kan onder de streep zelfs positief zijn als je thuis al vaak mobiel belde.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 22:57]

DECT telefoons werken op een hele andere golflengte dan GSM telefoons.
Ik wil hiermee niet typen dat DECT wel gezond is maar het is inmiddels wel uit onderzoek het een en ander gebleken en dat was in dit geval op GSM golflengte.

Wat volgens mij heel goed zou kunnen is dat er over 10 jaar een onderzoek naar buiten komt waarin blijkt dat radio golven eigenlijk erg slecht zijn en misschien wel tmoren bevorderen als de golflengte hoger dan .... is. Bij rontgen dacht men eerst ook dat het onschadelijk was maar dat bleek later toch echt niet het geval te zijn. Nu hebben ze rontgen op strenge eisen gezet.
DECT werkt op 1880-1900MHz. en GSM op 890-960 en 1715-1880MHz. Op jouw wilde gokje (waarom? het is zo simpel op te zoeken!) dat het om heel andere golflengtes zou gaan, is dus minstens de helft af te dingen. Wifi werkt overigens meestal rond de 2450MHz, ook niet zo spectaculair anders.

Verder bedoel je waarschijnlijk dat radiogolven (1 woord, wat is het toch met al die hakkelaars in dit topic) schadelijker zouden kunnen zijn als ze _korter_ zijn, oftewel als ze een hogere frequentie hebben. Althans, dat is de meest waarschijnlijke hypothese.

Hoe dan ook, ik geef je gedeeltelijk gelijk: Als je iets niet draadloos hoeft te doen, moet je dat ook niet doen. Verder loont het om met zo laag mogelijke vermogens te werken, zowel om storing als om eventuele gezondheidseffecten te vermijden. Een GSM-gesprek binnen een femtocel zou op die manier, zoals gezegd, alsnog beter kunnen zijn dan een GSM-gesprek met een mast die een kilometer verderop staat.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 22:57]

Dit is niet nieuw! Bij Vodafone UK en IE wordt dit al in een huidige vorm aangeboden voor slechts 50 euro's. Het product heet Vodafone Sure Signal

link: http://www.vodafone.ie/mobilephoneservices/suresignal/

Enkele Highlights:

- Het GSM verkeer wordt omgezet in een soort VOIP/IPSEC verkeer en naar de centrale van Vodafone verzonden. Er wordt gebruik gemaakt van de AMR codecs, welke 64kbit up & down zonder overhead (80kbits) van je bandbreedte afsnoept. Ofwel dezelfde bandbreedte die ook bij Voip telefonie gehanteerd wordt.

- De vodafone GW's zijn alleen bruikbaar in het land van waar het wordt aangeboden. Je lokatie wordt namelijk dmv GPS bepaald en meegezonden naar vodafone. Dit zal de eerste keer gebeuren , waardoor de setuptijd 60 minuten in beslag zal nemen.

- Op deze Fem2cellen geef je alleen toegang tot de toestellen die jij op je accespoint wilt hebben. Dit zijn dus alleen de eigen telefoonnummers en niet die van de buren. Helaas zijn dit natuurlijk alleen Vodafone nummers en niet van andere aanbieders.

- De Gateway kan technisch gesproken 32 toestellen aanmelden en tergelijkertijd 4 calls afhandelen.

- Het dataverkeer van deze unit is 1GB per maand als je een paar uur per dag belt.

- De Gateway heeft 3G ondersteuning. Echter je dataverkeer verloopt via een soort VPN tunnel naar Vodafone, waarna je een IP van Vodafone op je GSM krijgt.

- Handover naar het Vodafone netwerk is geen probleem!

[Reactie gewijzigd door jongerenchaos op 22 juli 2024 22:57]

Het GSM verkeer wordt omgezet in een soort VOIP/IPSEC verkeer en naar de centrale van Vodafone verzonden.
En hoe denk je dat het verloopt bij een 'gewone' zendmast? Ook gewoon VoIP hoor, ook aan 64Kbps up en down.

femtocel = gewone zendmast met een veel kleiner vermogen (normale zendmast neemt zo'n 700W in heb ik eens gelezen, dat zou neit te verantwoorden zijn bij vele particulieren te gaan plaatsen.)
Uit eindelijk is het de toekomst, MAAR... alleen als Vodaphone/KPN/T-Mobile en al die andere telefoon boeven mensen dan gratis netwerk verkeer laten gebruiken als ze hun femtocel gebruiken dan wel mensen die hun cel open zetten voor anderen kortingen geven voor het verkeer dat over hun netwerk verbinding loopt in plaats van over de verbinding van de telefoon boer.

Als ik dit zou moeten ontwerpen dan zou het heel simpel zijn. Je koopt een cel (kostprijs niet meer) en je meld een X aantal telefoons aan, dan heb je de keuze om de cel te beperken tot alleen de aangemelde telefoons of wel open te zetten voor iedereen. In de eerste optie hebben alle aangemelde telefoons (max. 5 en dan een vast bedrag per maand per telefoon extra) een gratis internet verbinding als ze deze cel gebruiken, en 10% korting op de bel minuten via deze cel. Bij de tweede optie krijgt de eigenaar van de cel 1% van de inkomsten (niet de winst) van de via zijn cel verstookte internet/telefoon verkeer uitgekeerd via de rekening van de telefoon maatschappij tot een maximum van 100% van de openstaande rekening.

Veel gebruikers zullen kiezen voor de korting die de cel op kan leveren en de geen die het niet doen hebben als nog voordeel van het gratis gebruik van internet en de gereduceerde bel minuut kosten. Beide groepen gebruikers zullen een cel willen kopen omdat ze op die manier flink op de kosten kunnen besparen. Voor de telecom boer levert het flink wat op omdat hun netwerk flink wordt ontlast, omdat de cel tegen kostprijs verkocht wordt is kost het de telecom boer helemaal niets (kostprijs bevat natuurlijk ook de kosten van het transport en de opslag aan de kant van de telecom boer niet alleen de bulk aanschaf prijs)

Ik denk dat als de prijs stelling goed wordt geregeld zo'n oplossing nog wel eens heel erg snel heel erg groot zou kunnen worden.
Op welke andere manier dan ook kunnen mensen nu eenmaal makkelijker gewoon hun wifi thuis gebruiken dan wel simpel weg even naar een computer lopen (er is bijna geen huis zonder computer te vinden in Nederland, het zelfde geld voor wifi).
In the US, all femtocells are required to include a GPS receiver. This serves three purposes:
  • Provide an accurate clock timing frequency reference (GPS is calibrated from Caesium atomic clocks), thus ensuring calls handover to/from the external cellphone network easily and don’t disrupt users nearby.
  • Determine which frequencies are licenced for use in the area, and use the correct ones.
  • Block usage outside licenced operating areas.
Helaas kan je deze techniek dus niet inzetten voor bellen tegen lokale tarieven in het buitenland (proxy's daargelaten). Het zou anders een prima oplossing zijn geweest voor mijn vader die net over de grens woont.

[Reactie gewijzigd door densoN op 22 juli 2024 22:57]

Dan callibreer je de GPS opnieuw? Of vervang je hem door iets... gewilligers.
Je kunt ook zelf een opensource femtocell plaatsen (OpenBTS desktop kit) zonder vodafone abonnement.

Dan kun je gratis via VOIP bellen met je GSM zonder abonnement bij wie dan ook.

Je bepaalt zelf wie er wel en niet gebruik kan maken van jouw femtocell.
Je hebt alleen een "OpenBTS desktop kit" nodig (de hardware) en de opensource OpenBTS software. OpenBTS sluit weer aan op asterisk (opensource VOIP/telefooncentrale software)

In nederland zijn een paar GSM kanalen vrijgemaakt voor femtocellen. Je kunt hier gratis gebruik van maken en hoeft geen dure licentie te kopen. Je hoeft alleen te melden dat je dat gaat doen.
http://www.agentschaptele...mmunicatie/Dect+Guardband

Ik zet hier geen link naar de OpenBTS desktop kit aangezien ik deze zelf ook verkoop en ik dit niet als reclamepraatje wil houden. Maar ik kon het toch niet laten om te melden dat het bestaat.
Thuis is nou net de lokatie dat het mobiele netwerk me gestolen kan worden :?
Het mobiele netwerk gebruik je onderweg thuis heb je wifi beetje rare constructie dit...
Ik heb thuis bewust geen wifi en ook geen vaste telefoon. Voor mij kan dit dus wel positief zijn, als dit betekent dat ik de volledige snelheid van mijn thuis internet op mijn telefoon kan gebruiken
En laat dat nu net niet mogelijk zijn, 3G kent namelijk lagere maximum snelheden. Deze zouden liggen, op of rond de;

144 Kbps in de auto (of tijdens andere snelle verplaatsing)
384 Kbps indien men aan het wandelen is
2Mb/s op een vaste locatie

Bij HSDPA liggen de maximum snelheden hoger hoewel deze niet aangeboden worden op het moment (14Mbps).

Het kastje zou 3G moeten gaan aanbieden lijkt mij, wat inhoud dat je met de eerder genoemde maximum snelheden zult zitten.

// Gecorrigeerd ;)

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 juli 2024 22:57]

Anoniem: 296873 @DarkForce16 juni 2011 17:50
Bij UMTS liggen de maximum snelheden hoger hoewel deze niet aangeboden worden op het moment (14Mbps).
Ik denk zomaar dat je HSDPA bedoeld, UMTS is 3g, en heeft inderdaad de snelheden die je hierboven noemt;)

edit: HSDPA is natuurlijk een techniek die gebruikt maakt van UMTS. Met HSDPA+ is er dan zelfs een theoretische limiet van 45 Mbps.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 296873 op 22 juli 2024 22:57]

HSDPA is ook 3G!
3G
W-CDMA
UMTS
FOMA
CDMA2000 1xEV/IS-2000
TD-SCDMA
GAN/UMA
3.5G
HSDPA
3.75G
HSUPA
Lte-advanced is goedgekeurd als 4g-standaard; lte is, net als umts en hsdpa, nog altijd 3g
Dat vond ik ook. Maar dan met de reden:

Wat is er mis met gewoon Wireless LAN? Dit zit toch al op de meesten/alle smartphones tegenwoordig.

De de toestellen waarop geen WLAN aanwezig is zullen naar alle waarschijnlijkheid ook niet veel mobiel internet gebruik maken.
Daar verdient Vodaphone geen geld mee.

Ik vind het hele idee ook zeer vreemd. Ik moet thuis een zendmast neer zetten en aansluiten op MIJN internet verbinding zo dat ik via het Vodaphone net werk in huis kan bellen.

Ik zie het eerder gebeuren dat andere mensen via die mast gaan verbinden die buiten rond lopen.
Als ik thuis ben bel ik niet met mijn mobiel, daar heb ik een vaste telefoon voor of VOIP.
Beide zijn een goedkopere oplossing.

Als ze dit willen gaan doen kunnen ze beter gebruikers gratis femtocellen geven en een flinke korting als ze dat thuis willen neerzetten voor andere Vodaphone gebruikers.

Behalve misschien bedrijven zit hier volgens mij geen hond op te wachten.
zo dat ik via het Vodaphone net werk in huis kan bellen.
en gebeld kan worden. Thuisdekking (inpanding) is nogal eens een issue bij alle providers (er is er ook niet eentje die dekking garandeert binnenshuis)

Het heeft een voordeel. Alleen als dat betekend dat anderen ook via mijn verbinding gaan, dan wordt 't een ander verhaal. Ik wil best zo'n ding in m'n netwerk hangen om onze eigen bereikbaarheid te verbeteren, maar de buren mogen het voor zichzelf gaan regelen.

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 22 juli 2024 22:57]

Dan zie ik het nut wel in van zo'n femtocell! Mijn nieuwbouw huis is blijkbaar te goed geïsoleerd en ik woon te dicht bij een spoorlijn om een signaal binnenshuis te krijgen. Als ik hiermee ook thuis bereikbaar ben, zeg ik doen.

En voor korting op mijn abonnement mag de buurman ook wel gebruik maken van mijn femtocell.

Voor het ontlasten van het netwerk heb ik thuis al wifi, dus ik zie het nut daar niet zo van in.
In de VS bestaat de femtocell al langer (AT&T in ieder geval), en inderdaad met dezelfde reden: zorgen dat er ook in het huis een 3G signaal is om mee te bellen...

Mensen zijn steeds meer afhankelijk van hun mobiele telefoon als manier om te communiceren. Vaste telefoonlijnen (ook al is het dan via VOIP) zullen afnemen en vervangen worden door een 06-nummer. Dat nummer moet dan uiteraard ook bereikbaar zijn als je gewoon thuis op de bank zit...

Waar het voordeel is dat je nu waar je dan ook woont eindelijk goed bereik hebt binnen, is het nadeel dat je dus zelf voor die verbinding moet opdraaien. De klant moet betalen voor de femtocell, de klant moet de internetverbinding betalen - weet overigens niet hoe het dan zit met gesprekken over die hardware. Wellicht tegen een fors lagere prijs?

Leuk verdienmodel: als je als consument een femtocell ook mag gebruiken om in je directe omgeving 3G aan te bieden: kan de buurvrouw ook bellen via jouw verbinding. Betaalt ze een beetje aan Vodafone en een beetje aan jou...

Edit - linkje naar AT&T 3G Femtocell
http://www.att.com/shop/wireless/devices/3gmicrocell.jsp
Bij AT&T is bellen via je femtocell gratis, inclusief roamen vanaf je cell naar buiten toe. En je kan ook 'de buurvrouw' toestaan te bellen via jouw cell: tot 10 telefoons...

Nog een 'interesting thought': je kan die femtocell natuurlijk ook meenemen op vakantie! Voor een paar euro per dag via de wifi van de camping bellen tegen lokale (want lokaal Nederlands nummer ) kosten!
Hmmm - die Amerikanen hebben een GPS in hun Femtocell gebouwd:
The MicroCell unit includes a GPS device that enables the unit to identify its location. The MicroCell will not work until it has identified its location. If the MicroCell is moved to a new location, it is important that instructions for updating the device location are followed to enable E911 service to function properly.

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 22 juli 2024 22:57]

Bellen via je femtocell is bij AT&T niet gratis. Dat is alleen het geval als je de Unlimited MicroCell Calling Feature abbo er bij neemt voor $20 dollar per maand. Dan krijg je ook $100 korting op de aanschafprijs van $200.

Ik zou m zelf graag thuis willen hebben staan, maar ik ben niet van plan om #200 (of $100 + $20 per maand abbo) extra te betalen om beter bereik te krijgen in mn huis.
Neem een google voice nummer, dat kan je huistelfoon doen rinkelen alsook je mobiel. Daarnaast werkt het ook via GMail en je kan gratis bellen / sms'en.

(Disclamer: Werkt alleen met USA nummers)
Ik geef toe, Google voice heeft wat voordelen, maar is niet de ideale oplossing:

1. Dat het je mobiel laat rinkelen heb je weinig aan als je in huis geen bereik hebt.
2. Wil je dat het je huis telefoon laat rinkelen, dan heb je een vaste lijn abbo nodig. Via sip werkt t nog niet.
3. Je krijgt wel een ander nummer. Wil je je eigen nummer gebruiken bij Google Voice, dan moet je je mobiele abbo afkopen.
4. Het is voorlopig gratis bellen, maar dat bekijken ze per jaar, dus zou volgend jaar zo anders kunnen zijn.
5. Support is echt compleet belabberd. Enige wat je bij google voice hebt is een forum waar je je vraag neer kan zetten. Groot aantal van die vragen blijven helaas onbeantwoord.
Voor het ontlasten van het netwerk heb ik thuis al wifi, dus ik zie het nut daar niet zo van in.
Spraak en internet zijn beide data bij 3G. Ik maak regelmatig mee dat bij drukte op het datanetwerk ook de spraakverbinding eruit gaat. Ik vermoed dat het mis gaat bij de capaciteit van de grondverbinding van de mast (waar zowel spraak als data gecombineerd overheen gaan).

[Reactie gewijzigd door TDeK op 22 juli 2024 22:57]

Ik heb het zelfde probleem... kom maar op met zo een antenne. Dan heb ik eindelijk 3g Thuis....

Korting is dan mooi meegenomen
Vodafone mag mijn internet aansluiting wel gaan gebruiken om de hele buurt te gaan bedienen. (Tot een max. bandbreedte natuurlijk, zodat mijn torrents niet teveel vertragen)
Alleen wat schuift het?
Anoniem: 64119 @spostma16 juni 2011 19:30
Nou helemaal niets dus !

Jij moet betalen voor het kastje, jij draait op voor de stroomkosten.

En je krijgt er in huis een aanzienlijke dot EM-straling bij.

Al met al liggen de lasten volledig bij jou en de baten volledig bij voda.

Gekker moet dit echt niet worden.

Eerst probeerden de providers klanten te laten betalen voor een dienst die ze niet aanbieden.
Namelijk voip via de mobiele internet verbinding en nu weer dit geintje.

Snel kosteloos rijk worden over de ruggen van anderen noemen we dat.
(100 procent winst dus)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 22 juli 2024 22:57]

En waar baseer je al dat gebazel op?
Het is nog niet eens bekend of ze dit gaan aanbieden, laat staan dat er prijzen bekend zijn en of ook anderen gebruik maken van jouw femtocel.
Wat die straling betreft zou ik me zomaar voor kunnen stellen dat je juist minder straling te verduren krijgt. Zo'n femtocel heeft namelijk maar een zeer beperkt bereik waardoor die echt niet hard hoeft te zenden. Je telefoon hoeft vervolgens ook niet zover te zenden (hooguit enkele 10tallen meters ipv de meestal veel grotere afstand naar een reguliere mast) en zal dus ook zijn output naar beneden bij stellen. Gevolg: minder straling en je batterij gaat langer mee.
Anoniem: 64119 @Finraziel16 juni 2011 23:11
Hierop:

Femtocell Wiki: Controversy on consumer proposition

The impact of a femtocell is most often to improve cellular coverage, without the cellular carrier needing to improve their infrastructure (cell towers, etc). This is net gain for the cellular carrier. However, the user must provide and pay for an internet connection to route the femtocell traffic, and then (usually) pay an additional one-off or monthly fee to the cellular carrier. Some have objected to the idea that consumers are being asked to pay to help relieve network shortcomings
Leuk hoe je subtiel het laatste stukje van dat stuk tekst weg laat:
On the other hand, residential femtocells normally provide a 'personal cell' which provides benefits only to the owner's family and friends.
En laat dat stukje nou net het hele stuk er voor invalideren... Als jij en wie jij authoriseert de enigen zijn die gebruik kunnen maken van de femtocel, dan ben jij ook degene die er van profiteert. Er is geen direkt voordeel voor andere klanten van de operator dus is het ook logisch dat jij voor de kosten op draait.

Edit @Buggle: Daarom zeg ik geen direkt voordeel. Dat indirekte voordeel zal overigens ook wel meevallen denk ik. De zwaarste plekken in het netwerk, daar waar je werkelijk kans hebt op overbelasting, liggen over het algemeen denk ik niet pal naast een stel woonhuizen (denk aan snelwegen waar vaak file staat en iedereen naar huis belt of evenemententereinen). Als echt iedereen femtocellen gaat nemen, ja dan zul je er iets van gaan merken, maar dat lijkt me een erg hypothetitsche en ver in de toekomst liggende situatie.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 22:57]

Natuurlijk is er wel voordeel voor de andere klanten. Als je 10% minder auto's hebt, heb je 30% minder file. Als iedereen straks via femtocellen gaat zitten bellen heb je dus uiteindelijk amper meer 'normale' bandbreedte meer nodig. Of vergelijk het met de spitsstrook op de A1 - er gaat wat verkeer vanaf, op hun eigen weg. De rest heeft dan minder weg nodig om dezelfde prestatie te halen.

Uiteindelijk denk ik overigens dat het voor niet al te veel mensen iets zou zijn waar ze geld voor neerleggen, want iedereen eist gewoon fatsoenlijke dekking (en gelijk hebben ze). Ik denk dat dit dus alleen kans van slagen heeft als je er niets voor hoef te betalen of zelfs korting krijgt op je abonnement.
WLAN is leuk voor die paar personen die toegang hebben, met zulke cellen kunnen ze in drukke steden een veel beter dekkend netwerk krijgen. Plaats een aantal van zulke in hartje Amsterdam en dat zal echt een verschil maken.
Koppel hier een mooi systeem aan waarbij de gene die zo'n ding plaatst niks hoeft te betalen en een kleine vergoeding krijgt voor z'n internet verbinding en de dekking zal echt sterk verbeteren. Bij mij thuis is het bereik gewoon slecht, dan zal ik zeker wel zo'n ding willen hebben als het mij niks kost. Is bellen en sms'en een stuk betrouwbaarder en ik hoef niet constant er aan te denken WiFi te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 22 juli 2024 22:57]

Helemaal leuk als Vodafone het inderdaad gratis weg geeft en jou een vergoeding geeft gebaseerd op het aantal (unieke) mensen dat jou "zendmast" heeft gebruikt! In dat geval is het wel interessant, de AT&T oplossing (die hierboven is genoemd) gaat in Nederland niet werken, zo gek zijn wij nou ook weer niet en bovendien is de dekking in Nederland een stuk beter dan in America natuurlijk!
3G niet wifi.
Ik denk niet dat Vodafone zich alleen zorgen maakt om datagebruik. Het idee van Femtocellen is volgens mij dat ze als een gewone telefoonmast werken, dus ook spraak begeleiden. Dat zou de kwaliteit van mobiel bellen vanuit huis omhoog kunnen werken in plaatsen waar deze niet al te hoog is. Ik moet zeggen dat ik nu nog altijd liever de vaste telefoon pak vanwege het kwaliteitsverschil.
Ik denk niet dat Vodafone zich alleen zorgen maakt om datagebruik.
Klopt, ze maken zich meer zorgen om geld.
[...]

Klopt, ze maken zich meer zorgen om geld.
Natuurlijk, want op dit moment zijn de tarieven niet genoeg om het netwerk sterk uit te breiden terwijl het gebruik explodeerd. Ik zag afgelopen weekend wat prognoses en die waren schrikbarend. We gaan hier razendsnel richting de USA. En daar zie je duidelijk dat een uitbreiding van het netwerk ook vrijwel niet mogelijk is. Ik heb investeringen in mobiele applicaties voor 2014 al verminderd omdat ik denk dat de gebruikers niet bereid zijn te betalen wat er werkelijk nodig is.

Mobiele verbindingen maken gebruik van een een schaars goed en de wal zal het schip keren. Op een gegeven moment zal de groei afnemen omdat de verbindingen gewoon niet goed genoeg meer zijn. Dan ontstaat er een stabilisatie waarin nieuwe mogelijkheden opduiken.

Waar men over zou moeten praten is tarieven die weergeven wat de beschikbaarheid weergeven. Ik ben nu in landelijk Frankrijk, keurige verbinding en ik ben er zeker van dat ik zo ongeveer de enige zal zijn op de mast waarmee ik nu verbonden ben. Morgen zit ik in hartje Parijs waar de druk op het mobiele netwerk enorn zal zijn (de laatste twee maanden is het daar echt vervelend). Toch betaal ik hetzelfde, dat in inherent niet juist want de waarde van wat ik krijg is niet hetzelfde. Dus duur op het Leidseplein op Vrijdagavond en goedkoop op dat zelfde plein op Zondagmorgen 06:00.
Dus duur op het Leidseplein op Vrijdagavond en goedkoop op dat zelfde plein op Zondagmorgen 06:00.
Dus als het druk is bij de bakker, mag hij hogere prijzen vragen?
Volgens mij blijft zijn uurloon het zelfde, en heeft hij meer omzet (en dus winst).

En om dan op momenten dat je (als bakker) meer winst maakt, je prijs te verhogen. Is ietswat raar in mijn ogen. ;)
Er zijn zoveel produkten waarvan de prijs fluctueert. Voor de bakker is het niet handig en zeker bij gewoon brood niet toegestaan.

Maar de kroeg heeft "happy hour", waarom je telco dan niet? sterker nog, dat heeft ie al! Dagtarief en avond/weekendtarief is toch niets bijzonders in de telefoonwereld?
Als deze tarieffluctuatie maar transparant is...
de eerste 8 posts missen volgens mij volledig het nieuws in dit bericht. Vodafone wil femtocellen (if you like) plaatsen om hun eigen netwerk te ontlasten en dus het netwerk van de consument gebruiken en aanbieden als het zijne.

Daarnaast zou ik het niet slim vinden om er een prijs aan te hangen, dat zorgt eerder voor een drempel dan een early adoption van het idee. Sterker nog, mensen die bereid zijn hun verbinding te delen zouden op enige wijze gecompenseerd moeten worden al helemaal als zij zelf vodafone klant zijn, just my 2 cents.
Op zich een leuk idee, maar als ik dan besluit om zo'n ding neer te zetten thuis, en ik ga niet meer via WiFi internetten maar via mijn eigen cell (en dus internet verbinding), kost me dat dan gewoon data-limiet? En stroom, en de gebruikte bandbreedte, die dan misschien ook wel door meer mensen gebruikt wordt die over straat lopen bijvoorbeeld? Ik ben niet negatief maar wel nieuwsgierig naar het model waarop telco's dit willen laten lopen.
Over een bestaande verbinding wil niet noodzakelijk zeggen dat het je eigen verbinding hoeft te zijn.

Zo kan bijvoorbeeld de mobiele provider contracten afsluiten met internetproviders dat ze bijvoorbeeld een aparte VLAN krijgen op hun netwerk waar alleen hun femtocellen mee kunnen verbinden, en op die VLAN Quality of Service toegepast.

Zo kunnen ze de kwaliteit van de dienstverlening garanderen en hebben ze geen invloed (of nauwelijks, maar dan alleen op de fysieke kabelcapaciteit) op je eigen persoonlijke verbinding.

Een simpel voorbeeldje: Telenet in België biedt zijn publiekelijk internet aan via een bepaalde VLAN1, maar telefonie en digitale tv die via diezelfde coax-kabel verbinding zitten simpelweg in een andere VLAN met doelbewuste QoS.
Als het ook je bereik verbeterd van je 3G verbinding, dan ben ik voor! Ik woon in een tamelijk nieuw huis met vrij dikke muren en plafonds. Als ik bij ons in de woonkamer sta dan hem ik gewoon geen bereik meer. Sta ik echter buiten op het terras (10 meter verderop) dan heb ik gewoon H (HSDPA).

Helaas heb ik geen Vodafone, maar Hi (KPN). Dus van mij mag KPN dit ook wel doorvoeren...
En je hebt thuis geen Wifi verbinding die X keer sneller is?

Vraag me trouwens wel af wat er tegenover staat voor een klant die zo'n cel accepteerd. Ding gebruikt stroom. Levert straling en doet ook je internetverbinding gebruiken.

Lijkt mij dat het in dit geval dus een beetje van twee kanten moet komen.
Het gaat niet enkel zo zeer om data maar ook over voice verkeer.

Ik begrijp trouwens niet dat jullie het zo kleinschalig zien ten opzichte van 1 gebruiker thuis, elke voice/data die niet over de normale zendmast loopt betekend dat die zendmast meer/sneller/stabieler andere verbindingen die niet door een femtocell afgehandeld kunnen worden toe. Maw als je er over het hele land een tamelijk groot aantal van krijgt kan dit de algemene load beter verdelen.

Je buurman zijn telefoongesprek zou dan misschien ook wel over jou femtocell lopen, maar ik zie niet in waarom dat een probleem zou zijn.
Je buurman zijn telefoongesprek zou dan misschien ook wel over jou femtocell lopen, maar ik zie niet in waarom dat een probleem zou zijn.
Omdat het mijn netwerk en mijn bandbreedte is. Als hij ook goeie ontvangst wil hebben binnenshuis, schaft ie zelf maar zoiets aan. Ik ga niet voor zijn verbetering betalen.
Anoniem: 126717 @arjankoole16 juni 2011 16:09
Voeg daar de plannen voor extra berekening voor VOIP verkeer aan toe, en het kost je gewoon geld. Als die plannen doorgaan tenminste.
Het gaat je pas echt kosten als die buurman via jouwn femtocell illigaal materiaal gaat downloaden.
Uiteraard is die verbinding geëncrypteerd tot bij Vodafone. De aanbieder van je internetverbinding heeft helemaal geen idee wat er overheen gaat.

En als Vodafone detecteert (dat kunnen ze) dat er naar vreemde dingen wordt gesurft dan zullen ze ingrijpen op basis van msisdn, niet op basis van welke femtocell.
"Omdat het mijn netwerk en mijn bandbreedte is. Als hij ook goeie ontvangst wil hebben binnenshuis, schaft ie zelf maar zoiets aan. Ik ga niet voor zijn verbetering betalen." _/-\o_ Zo denkt jou buurman er waarschijnlijk ook over ofwel geen beter ontvangst bij jou in de buurt.
Het gaat niet enkel zo zeer om data maar ook over voice verkeer.
Voice kan technisch gezien natuurlijk ook gewoon over WiFi. Mobieltjes ondersteunen dat niet omdat telco's bang zijn inkomsten mis te lopen (en de telco's de mobieltjes 'sponsoren'.
Toch worden veel mensen ook thuis gebeld op hun mobiel omdat mensen niet van tevoren weten of iemand thuis is of het huisnummer niet kennen

Wat in toenemende mate ook voorkomt is dat mensen zelfs alleen nog maar een mobiel telefoonnummer hebben en geen vast nummer.

Denk dus niet alleen aan dataverkeer over het mobiele netwerk.

Wat ik me echter wel afvraag is of die femtocellen alleen geregistreerde toestellen toelaten? En of de femtocel van de buurman niet kan storen met een eigen femtocel?

[Reactie gewijzigd door Vastloper op 22 juli 2024 22:57]

De kleine ondernemer bespaart ook nog eens door juist wel een vast nummer te nemen en deze aan te sluiten bij bijvoorbeeld Vodafone voor € 12,50 waardoor je bedrijf 'altijd' en 'overal' bereikbaar is ongeacht de locatie zolang het netwerk maar bereikbaar is.
Ik ben dit wel met je eens. Mijn eerste gedachte was: Dit is alleen zakelijk interessant. Maar ik bedacht mij ook dat ik binnenshuis bij een vriend in een nieuwbouwwijk 0 bereik heb. (dus echt geen service).

Hier zouden Vodafone-klanten heel veel baat hebben.
Het zou helemaal mooi zijn als Vodafone klanten hiermee compenseert als klanten het apparaatje op een logische plek plaatsen zodat de omgeving ervan kan meegenieten. (lees; het bereik van het netwerk in het geheel voor meerdere klanten wordt verbeterd).

Ik ga tenslotte zelf niet zo'n apparaatje kopen voor vele tientjes waarmee ik mijn buren e.d. mee kan laten genieten. Het apparaatje zou ca. 5 telefoons aankunnen, als mijn omgeving zou bellen via het apparaatje zou ik er zelf geen donder meer aan hebben.

Wellicht zou het dus een strak idee zijn voor Vodafone om hier iets moois omheen te bouwen; soort Fon idee?
Ik vind het ook handig als ik thuis mobiel bereikbaar ben. Vodafone heeft in mijn dorp een slechte dekking. Thuis op de bank heb ik vaker zelfs geen netwerk.
mja zoals ze het nu willen opzetten wel ja.

Opzich zijn die cellen helemaal geen slecht idee, maar in de hoeveelheid die er geplaatst worden wellicht wel.
Is het misschien niet slimmer om een soort van vergoedings model te gaan gebruiken als zo'n cel ook beschikbaar word voor andere gebruikers.

Als een vodafone klant er mee in stemt om een druk bezette locatie te ontlasten met zo'n cel en daarmee andere vodafone klanten via zijn eigen adsl/kabel/glas netwerk laat internetten, kan vodafone wellicht een vergoeding geven voor het internet gebruik en energie kosten.
Op die manier kan vodafone wellicht een stuk goedkoper uit zijn dan bij iedere vodafone klant zo'n ding neer te zetten, sowieso moet zo'n oplossing goedkoper zijn dan nieuwe antennes te plaatsen.

Op zo'n manier heb je eigenlijk een soort van FON netwerk, alleen dan voor telefoons.
Natuurlijk moet het internet wel gratis zijn als je zelf over je eigen netwerk gaat downloaden :P
ik ben meer geïnteresseert om er ook voice over te sturen. Dankzij de super isolatie die ik heb en het nogal zwakke signaal van mijn gsm provider (proximus = vodaphone belgie) heb ik in huis bijna tot geen ontvangst. Enorm vervelend. Maar een bedrijfsoplossing met een femtocell kost meestal nog tussen de 500 en de 1000 €.
LMAO dan roam je dus data via je eigen internetverbinding en krijg je einde van de maand de factuur van Vodafone gepresenteerd :)

Zet dan gewoon Wifi aan op je Smartphone, net zo makkelijk.
Bij bedrijven staan ook vaak masten. zoweet ik dat bij Suiker Unie KPN masten zijn geplaatst voor beter ontvangst op het terrein, dus voor bedrijven is het zeker handig (als die volledig op vodafone werken)
Niet iedereen heeft thuis wifi, ook niet altijd van buren. Daarnaast heb ik het altijd uit staan omdat het stroom vreet op m'n telefoon.
En niemand heeft thuis een zendmast...
Wat lijkt je handiger: standaard WiFi of een zendmast?
Ik heb het allebei: het ene staat in huis, het andere op mijn dak. Dekking is altijd goed, zowel spraak als data. Wel bemerk zelfs ik (ideale ontvangstpositie) dat de bandbreedte erg snel afneemt bij drukte in de stad, dus wellicht kan Vodafone dat anders oplossen? Ze gebruiken deze femtocellen toch al veel langer?
Als het low cost is wil ik best wel zo een femtocel plaatsen hoor
...dus jij wil de stroom en het internetverbruik voor vodafone gaan betalen? Je beseft dus dat als je zelf dat ding gebruikt met jouw telefoon, je betaalt voor je databonnement en je fysieke internetlijn, dus twee keer voor dezelfde verbinding, plus dat anderen in de omgeving ook nog eens gebruik kunnen maken van jouw cel?

in combinatie met de trend dat ook Nederlandse steeds meer providers op vaste lijnen datalimieten willen gaan invoeren, en wie weet in de toekomst ook Nederlandse, lijkt dit me een uiterst slechte ontwikkeling: je betaalt dubbel voor het gebruik via die femtocel, en als je een datalimiet hebt wordt het gebruikte volume op 2 rekeningen van 2 bundels afgetrokken.

Immens slecht idee lijkt me dit om een bandbreedteprobleem op te lossen.

Femtocellen zijn vooral in rurale gebieden interessant om toe te passen: wie woont op een plaats zonder degelijke verbinding kan hier heil in zien.

Dat is echter in Nederland niet meteen een probleem denk ik. Vodafone zoekt dus gewoon een manier om meer bandbreedte te voorzien, en daar zou ik persoonlijk NOOIT voor willen bijbetalen!!! Daarvoor betaal je hen al abonnementsgeld. Als ik een maandelijkse korting krijg op mijn abonnement, gebaseerd op het gebruik van die femtocel (hoe meer die gebruikt, aka hoe meer dataverbruik en stroomverbruik ik lever aan het vodafone netwerk), hoe meer korting ik krijg.

Echter, zulke redeneringen kun je enkel op een rationele markt verwachten, niet in een markt waar men kort geleden nog speelde met het idee whatsapp en skype extra te gaan aanrekenen...

edit: Het zijn natuurlijk (momenteel nog) niet de Nederlandse maar de Amerikaanse providers die datalimieten hebben ingevoerd. Ook in canada is dit gebeurd en in de UK gaan er ook stemmen voor op. Ik persoonlijk verwacht dus dat datalimieten de regel gaan worden over de hele wereld, maar ik heb geen bron. Ik heb dus een kleine aanpassing gemaakt :)

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 22:57]

Je betaalt helemaal niet dubbel. Thuis heb je al internet liggen wat een x-bedrag kost. Je betaalt een y-bedrag aan internet op je mobiel. Als je uiteindelijk thuis gebruik maakt via je mobiel met je thuis internet zijn je totale kosten nog steeds x+y en daarbij heb je sneller internet thuis op je mobiel. En mocht je al een datalimiet hebben wordt dat maar op 1 verbinding tegelijk gebruikt, dat dubbel betalen slaat dus nergens op

En waarom zouden anderen via jou cel werken (serieuze vraag, weet niet precies wat een femtocel is, maar lijkt me dat je het moet kunnen afsluiten voor anderen)
JE betaalt y voor je mobiele data, waarmee je service mag verwachten. Als je die femtocel gebruikt lever je echter zelf je service (via je landlijn). Je betaalt dus wel degelijk dubbel vind ik. Je hebt gelijk dat je die kosten eigenlijk al betaalt (iedereen met een mobiel dataplan heeft normaal wel ook thuis internet), maar ik vind het niet correct dat je de volle prijs betaalt voor een mobiel plan als die service deels steunt op je vaste lijn, een service van een ander bedrijf.

En ja, anderen kunnen jouw femtocel gebruiken: een femtocel is eigenlijk gewoon een zendmast met erg beperkt bereik (tien tot enkele tientallen meters). Net zoals gewone zendmasten zit er geen passwoord op oid, dus iedereen die langs je huis loopt kan de verbinding gebruiken.
Als je in een drukke stad woont kan dat verkeer serieus oplopen, en gezien Vodafone dit wil gebruiken om bandbreedte op te lossen is dat net hun doel: drukke gebieden gaan ontlasten.

AT&T gebruikt ook femtocellen in de VS. Daar is het doel echter mensen de zekerheid bieden dat ze thuis hun telefoon ten volle kunnen gebruiken, omdat (gezien de grootte van de VS) men daar nog extreem ver van volledige dekking is.
Femtocellen zijn vooral in rurale gebieden interessant om toe te passen: wie woont op een plaats zonder degelijke verbinding kan hier heil in zien.
Ligt eraan, in die gebieden zijn vaak ook geen xDSL, glasvezel of kabel aanbieders actief waardoor het voor providers eveneens moeilijker zal zijn hier de dekking aan te bieden.

Ik denk dat een telco echt wel diensten zou aanbieden als deze middelen wel beschikbaar waren geweest.
In Nederland is de penetratie van vaste breedbandverbindingen toch wel bijna volledig? Maar dat gaat over de last-mile verbindingen: om 1 dorp volledig aan te sluiten op ADSL/kabel/glasvezel moet je alle straten gaan openleggen en dat is idd duur, maar in Nederland wel bijna overal gebeurd voor tenmisnte 1 breedbandtechniek.

Een heel dorp 3G dekking bieden is echter een stuk makkelijker: voor kleine dorpen is 1 zendmast al ruim voldoende, gezien er in elk dorp wel al een backbone ligt voor telefoon en of televisie: je moet dus op 1 punt je zendmast aansluiten en bandbreedte voor die mast is dan geen probleem.

In rurale gebieden in de VS echter, is zelfs dat niet financieel interessant, omdat je daar letterlijk plaatsen hebt waar 1 huis het enige is in een straal van enkele kilometers. Een ook kleine dorpjes vallen uit de boot.
Voor die klanten is een femtocel wel interessant: het dekkingstekort is daar gewoonweg zo groot, en het aantal providers zo klein (tegenwoordig heb je enkel nog AT&T, Verizon en Sprint, die alles doen om regionale operatoren te dwarsbomen) wat voor een veel tragere uitrol zorgt. Een femtocel zorgt er voor hen dus voor dat ze niet hoeven te wachten tot er dichter in de buurt een zendmast komt.
in combinatie met de trend dat ook Nederlandse providers op vaste lijnen datalimeiten willen gaan invoeren, lijkt dit me een uiterst slechte ontwikkeling
heb je een bron voor die bewering? ik kan nl. niets vinden hierover. lijkt me ook erg sterk als er over de grens gestreden wordt om juist de datalimieten te schrappen en gebruik te gaan maken van een FUP.
Ik meen dat bij meeste vaste providers de zogenaamde 'Fair Use Policy' van toepassing zijn. Dus geen harde data-limieten, maar zachte; xxx% meer dan het gemiddelde verbruik.
edit: ik zie nu jouw tekst FUP :)

[Reactie gewijzigd door vinnixx op 22 juli 2024 22:57]

Ik wil geld om een femtocel te plaatsen in mn huis, of minstens korting op mijn abo kosten. Ik help hen meer dan zij mij.
Ik merk de laatste weken wel dat ik erg vaak slecht ontvangst heb met Vodafone. Of dat het gewoon ineens weg valt. Vooral met dat slechte weer deze dagen :(

Wat is trouwens het nut van zo'n ding thuis ophangen? Een mobiele telefoon is toch voor mobiliteit en thuis heb je toch wifi voor internet...
Alleen kan je je voorstellen dat 99% van de klanten thuis niet overschakeld op wifi. Dit gedrag kan je moeilijk veranderen en zal dus geautomatiseerd moeten gaan. Ofwel altijd wifi aan of door femtocellen. Dit laatste biedt natuurlijk het meeste voordeel en eerlijk gezegd vind ik het een goed idee. Er is gewoon maar beperkt bandbreedte aanwezig in de ether. Als ik korting krijg op mijn abbo wil ik best een femtocel plaatsen en 120 mbit delen met die paar gebruikers van de mobiele foon. Waarschijnlijk wordt het verkeer direct gerouterd met vodafone.

Dit is een van de betere oplossingen en ik denk dat je hier best het volk in mee krijgt. Uiteindelijk zijn capaciteitsproblemen toch echt maatschappelijke problemen.

[Reactie gewijzigd door Nollekeuh op 22 juli 2024 22:57]

Met een mooie korting wil ik er ook best één ophangen inderdaad. Al het verkeer via je eigen femtocel gratis ofzo :)
Over 3G lopen tegenwoordig meen ik internet & telefonie. Als je onderweg bent en je staat toevallig zelf bij een woning waarvan de bewoners zo'n ding geplaatst hebben... dan heb je in iedergeval meteen (verbeterde) ontvangst terwijl het anders misschien minder of helemaal geen ontvangst was.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 juli 2024 22:57]

Zou het misschien kunnen komen doordat de 10-jarige contracten voor zendmasten verlopen en ze van de gemeente geen vernieuwing krijgen (pressiegroepen als stop-UMTS wellicht)? Geen idee of dit zo is, maar heb hier ooit eens iemand over horen praten die vooral met de vergunningen bekend was.
Los van de kosten en het delen van een femtocel; volgens mij mag het wettelijk HELEMAAL niet. Telecom-operators, ook Vodafone, hebben miljoenen moeten neertellen om de licentie te bemachtigen die hun het recht geeft om op bepaalde frequenties te mogen opereren.

Als ze bij mij de femtocellen opzetten, dan wordt ik operator (wel op een heel kleine schaal) zonder licentie!

Misschien moet afdeling Legal van Vodafone maar eens goed hun huiswerk gaan doen ;-)
In tegendeel, jij levert geen diensten of producten. Anders zouden vele particulieren ook ondernemer zijn voor de wet als ze producten van een aanbieder aanbieden als referral of reseller.

JIj kunt geen invloed uitoefenen op de dienstverlening van Vodafone met de femtocel noch verdien jij er iets aan hetzij direct of indirect.
Als ik het goed begrijp wordt je geen operator, althans niet in de zin dat je aan andere diensten aanbiedt. Het zijn privé cellen, ofwel, alleen jij kan er binnenshuis gebruik van maken. Zie ook het Wikipedia artikel over femtocellen:

"In most cases[3] the user must then declare which mobile phone numbers are allowed to connect to his/her femtocell, usually via a web interface provided by the MNO"
Anoniem: 269961 @SL60016 juni 2011 20:04
Vodafone heeft 3 umts frequenties in hun bezit dus daar mogen ze voor de femtos ook gebruiken zolang ze hun eigen netwerk uitzenden.
Hét allergrootste gevaar is volgens mij vooral het probleem van privacy en de mogelijkheid dat via zulke losstaande zendmasten mensen telefoons gaan hacken en/of afluisteren...

Degene die zulk een private zendmast beheert kan makkelijk pogen de doorgestuurde packets te registreren, loggen..
eventueel ook pogen het apparaat zelf dusdanig aan te passen dat er nog meer data kwetsbaar wordt....


het lijkt een leuke manier geld aan grote en centraal beheerde zendmasten te bewraen, maar de veiligheidsrisico's zijn vlgens mij érg grot, juist in een periode waar mensen steeds meer informatie en bv ook betalingsverkeer via hun telefoon doen.
Zie: http://nl.wikipedia.org/w...delen_internetaansluiting

Zoals ik refereerde aan FON / Fonera zal het aannemelijk zijn dat zo'n cel het netwerk zal opsplitsen in publiek toegankelijk en prive / eigen gebruik. Hacken via public acces points zal niet meer (als in frequentie) gaan voorkomen dan dat nu al gebeurd.
Ook al is Fon(era) geflopt, in Telco land is het een welkome aanvulling om verbeterde bereikbaarheid te creëren. Het Fon(era) principe gaf ik eigenlijk al niet voor niets aan... nu maar hopen dat Telco's er iets mee kunnen en zullen doen aangezien het aantal geïntereseerden minimaal zullen zijn als men er ook nog voor moet gaan betalen bij Vodafone (zoals nu met Fonera)
Als dit zo was, had je wellicht al vele berichtgevingen hierover tegengekomen daar het in diverse landen gewoon al actief gebruikt wordt. De kans op hacken en/of afluister acht ik dus nog klein.... hoewel.... afluisteren kan zelfs nu al, daarvoor is nu al weinig nodig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.