Duitse onderzoekers zijn erin geslaagd om met behulp van een enkele laser een recordhoeveelheid data door een optische vezel te sturen. Zij slaagden daarin door data zeer snel in een optisch signaal om te zetten en terug te vertalen.
Het datatransport van 26 terabit per seconde over een enkele glasvezel is geen snelheidsrecord, maar wel een record wat rendement betreft. Waar vergelijkbare data-overdrachten gebruikmaken van verschillende lasers, wisten de Duitse onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology hun data met een enkele laser te transporteren. Dat moet een aanzienlijke kostenbesparing opleveren, terwijl de doorvoersnelheid vergelijkbaar is.
De onderzoekers maakten gebruik van optische Fourier-transformaties om meer data in een laserpuls te encoderen. Door per puls verschillende kleuren licht te mixen, kunnen ongeveer 350 verschillende kleuren worden geproduceerd, ieder met een eigen datastroom. Het encoderen en decoderen van de datastromen gebeurt optisch, door middel van Fourier-transformaties worden de ofdm-signalen verwerkt.
Door de verschillende golflengtes in de puls in de decodeerstap te splitsen worden de datastromen in tijd gescheiden. Door de vertraging tussen de verschillende kleuren te vergroten, kunnen datastromen met steeds hogere dichtheid worden gedecodeerd. Volgens hoofdonderzoeker Wolfgang Freude kan het systeem worden geïntegreerd op siliciumniveau: een techniek die als silicon photonics bekendstaat. Dat zou de commerciële haalbaarheid aanzienlijk vergroten.