Google stopt met scannen kranten voor News Archive

Google heeft kranten en tijdschriften die deelnemen aan het News Archive-project laten weten dat ze geen archiefmateriaal meer moeten opsturen. De zoekdienst zegt zich te richten op Google One Pass voor het leveren van nieuwsabonnementen.

Google begon stilletjes met News Archive, begin 2010, zonder bekend te maken welke kranten en tijdschriften eraan meewerkten. Onder andere de archieven van The Montreal Gazette, The Sydney Morning Herald, St. Petersburg Times en Pittsburgh Post-Gazette zijn inmiddels te doorzoeken na een druk op de knop 'Browse all newspapers' op de Google News-pagina.

The Boston Phoenix schrijft nu echter dat Google heeft laten weten dat de dienst afloopt. Het project zou al vijf jaar lopen en vooral voor kleine kranten een mogelijkheid zijn om hun archief te ontsluiten. Volgens The Boston Phoenix was Google wel langzaam met scannen. Het huidige archief zou nog wel beschikbaar blijven, maar Google gaat geen nieuwe kranten meer scannen of functionaliteit aan de dienst toevoegen.

Google geeft uitgevers de vrijheid om met de archieven te doen wat ze willen, zonder kosten. Aanvankelijk was het de bedoeling dat ze zouden gaan betalen voor toegang tot de content. Google zegt zich te richten op zijn Google One Pass-dienst, waarmee uitgevers digitale edities en abonnementen voor digitale content kunnen aanbieden vanaf hun eigen site.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-05-2011 • 15:04

14

Reacties (14)

14
14
10
0
0
0
Wijzig sortering
The Boston Phoenix schrijft nu echter dat Google heeft laten weten dat de dienst afloopt. Het project zou al vijf jaar lopen en vooral voor kleine kranten een mogelijkheid zijn om hun archief te ontsluiten.
waren er laatst niet een paar belgische kranten die er een probleem van maakten dat hn artikelen op de site stonden.

beetje raar dat ze daar nu mee komen als ze er al vijf jaar de tijd voor hadden.

zou het trouwens ook een reden zijn voor Google om ermee te stoppen?
Volgens mij stonden artikelen van die sites opgenomen in Google News en wilden ze dat niet. Waarop Google ze verwijderde uit de complete zoekindex.
klopt, maar is news archive niet de achterliggende service met een databse van alle artikelen waarvoor de google news pagina zegmaar het gebruikersportaal is?
Nee, dit zijn ingescande exemplaren van papieren kranten.
waren er laatst niet een paar belgische kranten die er een probleem van maakten dat hn artikelen op de site stonden.
ja, maar dat staat los van dit artikel

dat waren een groep waalse kranten die er bezwaar op maakten dat google artikels van hun websites overnam op google news en hierdoor vreesden zelf bezoekers te mislopen

dit gaat over archieven van kranten van vroeger tot nu waar de deelnemende kranten zichzelf voor aanmelden en waar google nu blijkbaar geen brood meer in ziet
Jammer, had me wel mooi geleken: 1 huge database met alle kranten, van de eerste editie tot de meest recente editie.
Maar ja, One Pas klinkt ook niet heel verkeerd. Alleen dacht ik eerst aan een pas waarmee je elke krant elke dag kunt lezen. Een abonnement op alle kranten. Vraag me af wat ze er echt mee gaan doen.
...geen archiefmateriaal meer moeten opsturen. De zoekdienst zegt zich te richten op Google One Pas voor het leveren van nieuwsabonnementen.

Google zegt zich te richten op zijn Google One Pas-dienst, waarmee uitgevers digitale edities en abonnementen voor digitale content kunnen aanbieden vanaf hun eigen site.



Een nieuws archief is nu juist wat anders dan "nieuws", alhoewel wel een zeer nuttige aanvulling daarop.
Ik begrijp niet waarom Google's nieuws abonnement een rede zou zijn om te stoppen met dat archief.
Ik moet in ieder geval zeggen dat het een net gebaar is van Google om de database met gegevens van de archieven nu kosteloos beschikbaar te maken :)

Als ze het betaald hadden gemaakt had je natuurlijk kans dat er gegevens (en dus werk) onnodig verloren zouden gaan als er geen geld beschikbaar was.
Anoniem: 80466 20 mei 2011 15:10
Het leverde blijkbaar onvoldoende reclame inkomsten op.
Heb je het bericht wel gelezen? Het zou gaan om een abonnementsdienst.
Dan nog kan die stelling wel kloppen, alleen zou ik dan het woord reclame tussen (haakjes) zetten.
En in een krant of tijdschrift waar je abonnementsgeld voor betaald staan geen advertenties die geld op leveren?

Zonder advertentieinkomsten zou bijna elke uitgave onbetaalbaar worden, of het nu op papier of electronisch is...
Voor de liefhebbers van historische kranten is het archief van de Koninklijke Bibliotheek wellicht interessant.
Toch jammer, maar goed, als je erg naar iets zoekt zul je wel zoeken in de archieven van de betrefende kranten

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.