Breinimplantaat voor computerbesturing werkt 1000 dagen

Het implantaat dat maakt dat een proefpersoon sinds drie jaar een computer kan besturen door aan bewegingen van een hand te denken, werkt bij een proefpersoon nu 1000 dagen met grote precisie. Wetenschappers vinden dat een doorbraak.

Braingate-implantaatDe proefpersoon, die wordt aangeduid met nummer S3, kan drie jaar na het inbrengen van het implantaat in 91,3 procent van de gevallen een object op een beeldscherm goed aanwijzen. Daarmee is aangetoond dat het implantaat kan functioneren in het brein en dat de techniek daardoor toekomst heeft, zeggen betrokken wetenschappers in het Journal for Neural Engineering. De termijn van 1000 dagen wordt gezien als een mijlpaal, omdat dan duidelijk is dat het brein het implantaat niet afstoot. Ook is dan duidelijk dat het implantaat geruime tijd kan functioneren in het menselijk hersenweefsel.

Het implantaat van 4x4mm werkt doordat het de signalen opvangt die het brein geeft als de proefpersoon een hand wil bewegen. Het implantaat interpreteert die signalen en zet ze om in digitale signalen, waarmee normaalgesproken een muis wordt bediend. Daardoor kon de proefpersoon, een verlamde vrouw van achter in de 50 die niet meer kan spreken, de cursor op het scherm nauwkeurig bedienen.

Wel trad er bij het implantaat slijtage op. Nu functioneren minder elektroden goed dan in het begin van de test, al wordt het signaal dus nog voldoende opgevangen om de cursor te kunnen bewegen. Het project Braingate zal de komende jaren worden voortgezet.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

26-03-2011 • 13:37

157 Linkedin

Reacties (157)

157
157
71
4
1
11
Wijzig sortering
Dus dit wordt gezien als een genezing voor verlamming? Dat is wel mooi voor die mensen :)
Of het een middel bij 'verlamming' is die kan helpen hangt sterk van de oorzaak van de verlamming af.

Bij deze techniek wordt de activiteit die in de hersenen worden geïnitieerd kennelijk uitgelezen en geïnterpreteerd en vertaald naar motorische activiteit.

Als de oorzaak van de verlamming een stoornis is waardoor de oorspronkelijke prikkel vanuit de hersenen de ledematen niet kan bereikenen (dwarslaesie of beschadiging van de perifere zenuwen) kan dit helpen ja.

Echter bij een hoop centrale zenuwstoornissen (hersenschade als gevolg van infarcering of degeneratie) is juist het probleem dat de oorspronkelijke prikkel niet gegenereerd worden. En dan zijn er dus geen intenties (voor motorische activiteit) om mee te werken en zul je dit dus niet kunnen toepassen bij verlammingen.
los nog van het feit dat ze met het kweken van zenuwen al een stuk verder zijn (waarbij ze dus bezig zijn om uit te zoeken hoe ze die het beste kunnen stimuleren om te groeien, de kans is dat dat onderzoek in die zaken uiteindelijk zal preferen, en dat deze techniek eerder als protese zal dienen.
Niet als genezing. Meer als hulpmiddel om de "normale" dingen te blijven doen. Net zoiets als een rolstoel bijvoorbeeld.

Verder een mooie ontwikkeling. Nadeel is vindt ik wel dat door de slijtage steeds een nieuw implantaat moet worden gebruikt, en dus een operatie voor elke nieuwe implantaat.
Zou dit op een gegeven moment ook niet een nadelig effect kunnen krijgen?
Uiteraard.

Operaties zijn nooit zonder risico. Enkel daar is het dus al nadelig. Alhoewel ik niet bekend ben met de precieze complicaties bij deze operatie, zijn er wel enkele complicaties welk vrij frequent gezien worden bij verschillende ingrepen zoals o.a. bloedingen, infecties, longembolieën tgv het bedledering zijn post-operatief.

Daarnaast reageert het lichaam toch wel nadelig op lichaamsvreemd weefsel, op het ene materiaal wat meer dan op het andere, maar om het zo plastisch mogelijk te beschrijven roept het een soort verlittekening op. Het weefsel erom wordt daardoor wat harder en stugger. Ik ben niet 100% hoe dit precies zit bij hersenimplantaten, maar kan het me goed voorstellen dat de reactie aldaar niet heel veel anders zal zijn dan elders in het lichaam.

Zo'n ding er uit halen en weer vervangen iedere paar jaar wegens slijtage zal door weinig artsen dan ook als een echt reëele optie gezien worden. Termijnen welk op andere devices of prothesen vaak gezien willen worden is ten minste 10 - 15 jaar. Daardoor reduceer je je aantal ingrepen en gezien dit soort technieken vaak voor patiënten van middelbare tot gevorderde leeftijd nodig is zul je het hoogstens 1 à 2 keer dienen te herhalen als het sowiezo al nodig is.

Stel het zou om de 3 jaar moeten, en iemand heeft zo'n ding vanaf 50 jaar en moet vervolgens nog gemiddeld 30 jaar mee.... 10 keer bij de neurochirurg onder het mes is tenslotte niet niks.


Uiteraard zullen de patiënten er zeker bij een volledige verlamming zich waarschijnlijk allemaal minder zorgen om maken, zeker als deze technologie wat verder doorontwikkeld wordt. De ultieme droom zou natuurlijk uiteindelijk gewoon zijn om dit soort mensen volledig digitaal vervolgens waar aan de praat te kunnen krijgen, op eigen initiatief de beschadigde zenuwbanen bypassen en via implantaten de zenuwen naar de spieren of de spieren direct zelf weer aansturen. Nu nog slechts een illusie, maar wie weet, 50 jaar van nu... :).

@i-chat: Er zitten zeker verschillen tussen diversie materialen, en bij iets waarvan het vrijwel zeker is dat het vervangen zal moeten worden is dat iets om rekening mee te houden. Maar daarnaast is er ook altijd een reactie van het lichaam zelf waarop adhesievorming plaats vindt, ongeacht of je iets in het lichaam brengt of niet, simpelweg tgv het opereren. Met de toename van het aantal keren opereren binnen hetzelfde gebied neemt die brei aan adhesies steeds verder toe, wordt je anatomie lastiger te herkennen en wordt het opereren tevens een stuk lastiger.

[Reactie gewijzigd door psychodude op 26 maart 2011 21:47]

dat hangt natuurlijk af van welke 'stoffen' je gebruikt, metalen als silicium goud zilver en dat soort en misschien zelfs platinum zullen wat lastig kunne zijn, maar misschien is koolstof daarin wel anders, omdat dit een lighaams-eigen element is,
Helaas is koolstof (in hoge dosering) een beetje giftig voor hersenmaterie..
Als we ver genoeg kunnen komen met onderzoek zou het mogelijk zijn om de zenuwbanen weer terug te laten groeien (stamcel onderzoek is hier al mee bezig).

Je moet er altijd vanuit gaan dat het menselijk lichaam zichzelf wil genezen. Soms heeft het daar gewoon een beetje hulp bij nodig.
Dat is nu nog zo ja, het zit nu nog echt in de beginfase. Tegen de tijd dat dit "algemeen geaccepteerd" en gebruikt gaat worden zijn we een paar jaar verder, en schiet je lasers uit je ogen met die dingen :P
Als ze nou ook nog dezelfde spieren met precisie konden laten bewegen door gedachten dan komt het daar wel op neer, maar nu is het gewoon een poging om wat ze niet meer kan te vervangen om zo toch nog te kunnen functioneren.
Bij een artikel als dit vraag ik mij dan gelijk af waar dit stopt. Het is knap dat wetenschappers dit kunnen.

Ik vraag mij dan ook af of we met dit soort dingen het eeuwige leven krijgen Nou ben ik geen arts en weet ik niet wat in het lichaam bepaalt dat bijvoorbeeld je hart stopt met functioneren, maar een volgende stap is misschien wel dat ze je hart aan kunnen sturen.
nee, dat het hart bijvoorbeeld ineens stopt met werken heeft te maken met slijtage, en verreweg de meeste mensen sterven aan (ouderdoms) kanker. hoe ouder je wordt hoe groter de kans dat er iets fout gaat in de celdeling, en als er iets fout gaat in de celdeling werkt er iets niet naar behoren. om dat te repareren hebben we werkende gentherapie nodig: maak een kaart van het dna van een kind en laat het eens in de zoveel jaar gentherapie ondergaan om alle (of iig veel) cellen te resetten naar het originele dna.

.. nouja, dat is een heeeel globale en misschien niet geheel juiste uitleg, en er spelen nog meer processen een rol bij veroudering.
'Verreweg de meeste mensen'?
Laatste keer dat ik hier iets over las waren de cardiovasculaire aandoeningen toch nog de leidende doodsoorzaak, hoewel ik je wel moet geven dat het waarschijnlijk toch wel kanker is die over een jaar of 10 de meest voorkomende doodsoorzaak zal zijn.

Er bestaat niet zoiets als ouderdomskanker. Kanker is wanneer cellen ongeremd gaan delen en er door cumulatieve cel- en gendefecten (opgelopen tijdens je leven) opeens de controlemechanismen niet langer functioneren. Het klopt dat je inderdaad meer kans hebt om kanker te ontwikkelen naarmate je ouder wordt (om dezelfde reden dat je meer kans hebt om ooit in je leven in een auto ongeluk terecht te zijn gekomen wanneer je 50 jaar lang 8 uur per dag op de snelweg hebt gereden dan iemand die net een jaar zijn rijbewijs heeft en 20 uur per jaar rijdt. Hoe voorzichtig je ook rijdt), maar 'ouderdomskanker' bestaat niet.

Gentherapie is misschien behulpzaam in zeer beperkte gevallen, maar om redenen die te langdradig zijn om hier te bespreken is het vrijwel uitgesloten dat wij ooit over de technologie beschikken om een persoon 'elke zoveel jaar te resetten' en op die manier over het eeuwige leven zullen beschikken. Sommige cellen delen zich na een bepaalde tijd niet meer (neuronen bijvoorbeeld) en kunnen daarom niet vervangen worden als daar iets mee gebeurt. Andere processen in het lichaam zijn simpelweg niet op te lossen met gentherapie, zoals de ziekte van Alzheimer of atherosclerose. En dan zul je uiteindelijk toch aan een ziekte sterven.

[Reactie gewijzigd door Eskimo0O0o op 26 maart 2011 14:49]

Cambridge researcher Aubrey de Grey argues that aging is merely a disease -- and a curable one at that. Humans age in seven basic ways, he says, all of which can be averted.

http://www.ted.com/talks/...s_we_can_avoid_aging.html
Je moet toch ergens je inkomsten genereren als wetenschapper ;) In de jaren 70 riepen ze dat gentherapie mbv virusvectoren de cure of all genetic based defects zou zijn. Niet dus.
"en als er iets fout gaat in de celdeling werkt er iets niet naar behoren"

:D :*)
Bijna 3 jaar vind ik behoorlijk netjes voor een apparaat dat in een boilogische omgeving 24 uur per dag zijn werk moet doen. Ook is een operatie eens in de drie jaar niet eens zo heel erg, als je ermee zorgt dat mensen met een handicap weer redelijk normaal kunnen communiceren of handelen. Zelfs op dit niveau is het al indrukwekkend, misschien dat over 10 jaar de implantaat een heel mensenleven kan werken.
ik weet niet wat de risico's precies zijn van het inbrengen van zoeen implantaat, maar ik denk dat je die termijn van eens in de 3 jaar dan niet als acceptabel gaat zien. Is het niet dat elke nieuwe chip die ik inbreng opnieuw het risico gaat brengen dat er afstoting gaat plaatsvinden ?

Maar indrukwekkend is het wel. Logisch gevolg ergens met allerhande voorgaande resultaten die er geboekt zijn met biologische signalen om te zetten / te koppelen.
De risico's zijn toch redelijk groot te noemen ...

Ik ken iemand die Cochleair implantaat heeft gekregen (op de hersenstam) tijdens de operatie betreffende een tumor on de zenuw in het hoofd. Jammer genoeg konden ze de gehoorzenuw niet sparen; maar gelukkig heeft men geen gezichtszenuw geraakt of dergelijke. Maar toch; dit was een operatie van normaal gesproken 8-9 uur ... waarbij het bij deze persoon een goeie 13 uur heeft geduurd.

Nu, tijdens de operatie gaat er vocht verloren in het hoofd, dit vocht moet uiteraard terug aangemaakt worden door het lichaam en is toch een pijnlijk proces van enkele dagen (waarbij pijnstillers en andere middelen toch niet veel hielpen).

Ik weet niet in hoevere dit implantaat verschilt, hersenshors, hersenstam, ...

Je hersenen passen zich aan aan het apparaat (daar zijn onze hersenen heel goed in) maar wanneer er een nieuw implantaat zou komen, moeten de hersenen dit opnieuw 'leren' ookal wijkt het amper af van het vorige..

Nuja als je bijvoorbeeld verlamd bent, en je kan geholpen worden op deze manier denk ik dat deze persoon zegt GO FOR IT! (denk ik toch)

Wiki: http://nl.wikipedia.org/wiki/Cochleair_implantaat (dit is een implantaat in het slakkenhuis; nog vrij simpel)

Edit: typo's
Hersenvocht aanmaken doet pijn? Je weet dat je platte botten (heupen) dat voor hun rekening nemen he en dat je daar niks van voelt? Voel je het als je witte bloedcellen aanmaakt? Nee toch.
Ja misschien heb ik iets vergeten :) maar waar het vocht normaal aanwezig is zit er lucht, het proces dat de lucht vervangt door vocht (de druk door die groter wordt door het vocht die aangemaakt wordt en de lucht die niet meteen weg kan + de tijd dat de hersenen minder beschermd zijn omdat er geen vocht aanwezig is) zal de hoofdpijn veroorzaken.

edit: zinbouw

[Reactie gewijzigd door Don Kedero op 28 maart 2011 08:16]

holy fucking shit: awesome.

Wist niet dat ze al zover waren! Dit kan goed gebruikt worden om kunstarmen/benen aan te sturen.
Je eerste reactie is ook gelijk mijn reactie, heilige uitwerpselen!

Laat de reacties maar komen met ''is het ethisch verantwoord blabla''
Ik juig dit alleen maar toe, een persoon met een lichamelijke/geestelijke beperking heeft mogelijkheden in zich die we nu te weten gaan komen. (Denk aan het reuk/gehoor vermogen van een blinde, wat vaak heel goed is door het weggevallen zintuig). Correct me if im wrong :)

Dat een menselijk brein een stuk technologie niet afstoot, geweldig!
Op naar DDR3 geheugen voor mijn ouders, onthouden ze wat meer :D
Ik juig dit alleen maar toe, een persoon met een lichamelijke/geestelijke beperking heeft mogelijkheden in zich die we nu te weten gaan komen. (Denk aan het reuk/gehoor vermogen van een blinde, wat vaak heel goed is door het weggevallen zintuig). Correct me if im wrong :)

Om hier even op in te gaan: het is niet zo dat de overige zintuigen extra gevoelig worden doordat bijvoorbeeld het zicht wegvalt. Het is juist dat onze hersenen zo extreem plastisch zijn, dat delen van de hersenen die zich niet langer bezig houden met het verwerken van visuele taken zich gaan 'bemoeien' (om het heel kort door de bocht te brengen) met de overige input.

En dan is het echt niet zo dat een blinde opeens net zoveel geuren kan ruiken als een hond met dezelfde gevoeligheid: hij heeft simpelweg een groter gedeelte van zijn hersenen beschikbaar voor deze taak en kan hierom de input gewoon beter beoordelen. Idem dito met gehoor. Het is niet zo dat blinde mensen opeens supergevoelige oren krijgen. Ze kunnen zich gewoon makkelijker concentreren op de akoestische input. Vandaar dat je soms nog wel eens mensen hun ogen ziet dichtdoen als ze heel erg hun best doen om iets te horen (of naar muziek luisteren).
Ik vraag me toch af wat er gebeurt als je dit als 'normaal' persoon gebruikt. Ik bedoel hiermee; Stel dat je gewoon je armen en benen kan gebruiken hoe denk je dan als het ware dat je je arm optilt/verplaatst zonder dat je dat werkelijk doet. Dat zou je toch heel de dag met je armen lopen zwaaien? :P Ik kan het misschien verkeerd begrijpen, misschien is de gedachte dat je daar je hand neerlegt al genoeg.

Wat mij wel handig lijkt is als ze de hersongolven als iemand "praat" kunnen opvangen, de meeste mensen denken dan toch ook in hun taal, dit zou je kunnen gebruiken om te typen of om de computer voice commando's te geven die werkelijk goed opgevangen worden. Dat in plaats van dat je "CALL HOME!" screeuwt en je ineens de pizza tent belt, ook daadwerkelijk naar huis kan bellen :P (effe overdreven).

Ik denk dat het voor gamen wel erg veel van het game gedeelte wegneemt. Nu is het de sport om zo snel mogelijk informatie te verwerken en daarna zo snel mogelijk een precies signaal naar de hand toe te sturen zodat je op de juiste plek richt. Als je alleen maar denkt "schiet hem neer!" en dat gebeurt binnen een miliseconden dan gaat het alleen nog maar om reactie vermogen. Zou hetzelfde zijn als een voetballer altijd maar het perfecte schot zou maken zodra die het zou denken, dan is ook de lol eraf..
Ondanks dat ik deze ontwikkelingen toejuich denk ik dat als stamcel technologie doorbreekt, de noodzaak ervan waarschijnlijk snel verdwijnt.

Ik bedoel daarmee dat iemand die verlamt is op dit moment een enorme hoop extra communicatieve vrijheid er bij krijgt maar we willen natuurlijk liever een genezing van het oorspronkelijke probleem en ik ben er van overtuigd dat stamcel technologie de toekomst is.

Desalniettemin is de besproken technologie een geweldige vooruitgang :)
Maar met stamceltechnologie kan ik nog steeds geen gestuurde laser op mijn schouder laten bouwen ;)
Laten we hopen da de beide technieken/technologie-en een gezonde competitie aangaan.
"We can rebuild him — we have the technology,"
dat kan waar zijn, maar mijn gehoor is gemiddeld genomen veel scherper, dat wil zeggen, ik kan geluiden misschien beter plaatsen, waar het brein van andere bepaalde prikkels negeren alsof het 'nutteloze' ruis betreft.

je kunt dan zeggen dat mijn gehoor (de interactie tussen trommelvliezen en hersenen) beter ontwikkeld is.

ik meen me een studie te herinneren dat sommige blinden hun gehoor aanzienlijk beter ontwikkelen, en dan met name in omgevingen die storend zijn. zoals op straat. wat je verhaal dus wel staaft. ik weet niet meer precies hoeveel die marge was maar die was in de orde ruim boven de 10%
En het feit dat je hersenen zich niet hoeven te focussen op beeld en geluid en reuk is ook een voordeel.

100% / 4 of 100% / 3 is wel ff een verschil
Anoniem: 371593
@TimSeve26 maart 2011 15:33
ja en ook bijzonder handig voor bijvoorbeeld mensen die een hand zijn kwijtgeraakt. kan me voorstellen dat het hiermee prima mogelijk is een kunsthand aan te sturen, al dan niet een been of iets dergelijks.
het verbaast me inderdaad ook behoorlijk dat ze al zo ver zijn, dit had ik niet verwacht.
@TimSeve Ik denk wel dat het ethisch verantwoord is als het proefpersoon vrijwillig meewerkt en dit proces niet tot ernstige hersenbeschadigingen leid natuurlijk.

OT: Het lijkt me behalve dat alleen niet echt lekker om met een draad op je hoofd te hebben die het signaal van de chip moet opvangen. Wellicht worden daar snel iets van antennes voor ontwikkeld, dan nog lijkt het me niet echt lekker en krijg ik een beetje een 'Matrix' gevoel.
Lichamelijk gehandicapte ok dat laten ze hier zien, maar geestelijk gehandicapten is toch een heel andere aanpak voor nodig, nu is het signaltjes opvangen en doorsturen, bij geestelijk gehandicapten zul je misschien ook moet 'denken'.

Voor de rest inderdaad hoy shit, nice etc.
Op naar DDR3 geheugen voor mijn ouders, onthouden ze wat meer :D
_O-
Ik neem aan dat deze lach is omdat het dom is DDR3 als extra geheugen te gebruiken?
Is leuk als je wakker wordt de volgende dag, ben je van al je gegevens af. DDR3 stopt als de stroom eraf gaat.
Of je houdt er nonstop stroom op, wat betekent dat het nonstop vermogen vraagt uit je hersenen
Ik neem aan dat deze lach is omdat het dom is DDR3 als extra geheugen te gebruiken?
Is leuk als je wakker wordt de volgende dag, ben je van al je gegevens af. DDR3 stopt als de stroom eraf gaat.
Of je houdt er nonstop stroom op, wat betekent dat het nonstop vermogen vraagt uit je hersenen
Ik denk niet dat het een probleem is als de stroom er af is, want dan ben je toch al overleden.
Gewoon een bbwc erbij doen net als bij raid controllers (Y)
Anoniem: 391230
@Amanoo27 maart 2011 19:37
ooit gehoord van slaapstand? slaap? :9
Je laat dat gewoon lichaamsvet verbranden, ineens iedereen gelukkig ^^
nee SSD want dan vergeten ze het niet als ze last van stroomuitval hebben en een octacore voor je vader zodat ie net als zn vrouw kan multitasken :p
en een mute knop voor de vrouw :+
zo lang het verbruik van dat geintje onder de 60W blijft kunnen de hersenen het nog wel van sap voorzien

on topic: dit is echt onwijs gaaf, ik zie gaming mogelijk heden.....
Anoniem: 315307
@lennart11126 maart 2011 15:51
Ze kan een cursor bewegen. Ze kan niet klikken. Dit is een doorbraak. Gewoon super vet dat we zo nauwkeurig bepaalde hersen golven kunnen opvangen.

Ik zie in de toekomst iedereen met zo'n chip in zijn brein. Je auto besturen, mind typen, bellen in je hoofd enzovoorts. :P
Eindelijk de ideeën in mijn hoofd uitwerken, ook al zou ik nu geen idee hebben hoe _O_ Photoshop Brain Edition _O_
ja de toekomst is feest. totdat de platenmafia heffingen van iedereen gaat eisen voor het geval dat jij niet stiekem muziek in je hoofd zit af te spelen 8)7
Het aantal schizofrenen zal stijgen: Hoor jij ook al stemmetjes in je hoofd??
Haha, geniaal _/-\o_ Maar daar ben je ook een filter voor nodig, zo denken mannen 13 maal per dag aan seks. Dan krijg je soms wat ongewenste illustraties. :+
Ja, dat zou inderdaad briljant zijn. Maar wat als je even afgeleid raakt? Tijdens auto rijden blijven je handen meestal wel in positie, en blijft de auto recht rijden. Maar met dit soort uitvindingen kan dat heel vervelend aflopen :+
Daar zullen wellicht de nodige veiligheidssystemen voor ontwikkeld worden.
tegen die tijd hebben we waarschijnlijk zelfs geen stuur meer in onze auto, dus dat probleem is ook al opgelost.
big brother die je in de gaten houdt en letterlijk kan zien wat je denkt... :/
Dit kan dan wel worden weggemod, maar daar ben ik het niet mee eens.
Tuurlijk is dit een geweldige mogelijkheid, en kun je het goed gebruiken, maar dan moeten we over 20 jaar allemaal een chip in onze hersenen. En dan weet de overheid zelfs wat we denken, hier zou ik dus echt niet blij mee zijn.
Jup, want een wifi/umts/lte antenne in je hersenpan is heel gezond. Chips kunnen zomaar uitgelezen worden door big brother als er geen verbinding is....
En daarbij, die signalen komen toch niet door je alu hoedje..
Je weet toch dat je altijd een handdoek bij je moet hebben die je in dat geval over je hoofd heen legt.
En gij denk dat de overheid nu niet weet wat we denken, allez dan. Ze weten het heus wel maar het interesseert hun niet. Hun pree op het einde van de maand en de rest ....pffff
Ik ben wel bang dat de mensen na nog heel veel jaren geboren worden zonder hersennen want de evolutie leert hun dat ze toch een chip krijgen dus....hersenen overbodig.

[Reactie gewijzigd door onkeltje op 27 maart 2011 10:55]

Tot de stroom uitvalt of de batterij leeg is, dan vergeten ze gelijk alles wat ze geleerd hebben :+
Of je gebruikt een resetknopje... :+ :P
Gelukkig genereert het lichaam een constante stroom, tot we sterven...

of ff klinisch. dood vallen en gedefibrilleerd moeten worden. best een backup bijdehand in dat geval zodat het geheugen weer kan worden opgevuld.

dagelijks ff vinger in het gaatje om te backuppen zoals robocop ofzo.
dagelijks ff vinger in het gaatje om te backuppen zoals robocop ofzo.
Dan moet je wel een goede overeenkomst met je vrouwtje hebben.

"Kom hier schat! Zal ik je even backuppen" :+
Dan moet je vrouw daarna er niet er vandoor gaan want dan heb je wel een probleem :P
daar heb je off-site backups voor.
ja maar daar krijg je weer virussen van :P
Whahaha!! _/-\o_
Hebben we niet een 'comedy hall-of-fame'!? (of kan je ook een +1 'grappig' modden?)
Geweldig zaterdag-avond niveau!
condoom om je vinger
Groene zijn van Norman, Gele van Norton, Rode van McAfee etc. etc. ;)
Ik zou er een ssd in stoppen, onthouden ze meer en ze werken iets sneller :P

(niet lullig bedoeld hoor, gewoon een grapje :P)
Ik zie eerder mogelijkheden op het gebied van invaliden in rolstoelen weer laten lopen.
Geen gedoe met stroom voor kunstarmen en benen, en qua ontwerp, ja, ze zitten er al en ze zijn voorzien van alles behalve input.
weer laten lopen? dat lijkt me geen goed plan, je hebt echt enorm veel interactie nodig om te lopen, bovendien kost het gigantisch veel energie om een mens met hydrolics te bewegen. je zou zo'n been met flinke accu's van prik moeten voorzien, wat het lopen dus aanzienlijk ingewikkelder maakt,

het besturen van een rolstoel waarbij je gewoon je handen vrij hebt om 'te toen wat normale mensen ook kunnen terwijl ze lopen, lijkt me veel haalbaarder, nu heb je zo'n pokje of volgen ze je ogen of.... straks kunnen die wielen een deel van je lijf worden, lijkt me voorlopig alvast een hele verbetering....
Gelukkig hoeft het niet met hydraulische techniek. Kan ook gewoon een nabootsing van de menselijke anatomie zijn he.

Bijvoorbeeld:
Je neemt een titanium pin van een meter lang en bevestigt daar een bal aan die in je heup gaat (ball-socket joint). Dan doe je met kabels (heel fijnmazig) een spier maken die je met een hele kleine electromotor aandrijft.

Klaar.

(puur theoretisch ofc!)
Anoniem: 391230
@sfranken27 maart 2011 19:39
Mechanisch gezien werkt dit niet zo fijn. Het concept is er wel.

Je zou met piezo elementen kunnen werken, of thermodynamische servostroken..
Het zal nog een tijd duren voordat men robotarmen effectief kan besturen met deze methode (die zeker veelbelovend is).
Dit komt door het spier-geheugen wat inhoud dat je precies weet hoeveel kracht je moet zetten om een glas vast te pakken of om iets zwaars op te tillen.

deze signalen zullen eerst ook moeten worden geinterpeteerd voordat kuntsramen goed kunnen functioneren
Er is al een aapje dat een robotarm heeft/had. Puur een elektrode in de hersenen en het aapje moest veel oefenen. Eerst deed deze robotarm hetzelfde als de rechterarm van het aapje, maar na een tijdje (zal een paar weken geweest zijn, maar dit weet ik niet zeker) kon het aapje de robotarm te besturen, puur met z'n hersenen.
Een (ongeboren) baby kan ook de ledematen nog niet beheersen, maar dit is een kwestie van trainen. Hoe makkelijk dit gaat als je ouder bent is natuurlijk nog wel de vraag, maar het is zeker mogelijk.
De sensoren van het implantaat moeten eerst de signalen die met het bepalen van kracht te maken hebben kunnen registreren (is nu nog niet zo in dit implantaat)
voordat er wat met deze info kan worden gedaan of je moet het met een omweg doen en alles proberen te voorprogrammeren

jij hebt het in je comment over een hele andere techtniek eentje die intrusive is dit implantaat waar het artikel op doelt lijkt me NIET intrusive..
Een implantaat in je hersenen lijkt me redelijk 'intrusive', dus waarschijnlijk snap ik niet helemaal wat je bedoelt met intrusive.
Dat je trouwens feedback moet krijgen is ook geen probleem. Kevin Warwick en zijn vrouw konden al communiceren via hun zenuwstelsels. Dit was nog maar in pulsen (bewegen, niet bewegen), maar het is natuurlijk al een proof-of-concept.
dat zou dan moeten gebeuren door middel van feedback van sensoren naar de hersenen.

die feedback zou je dan moeten leren interpreteren,waarna je voldoende kracht zet om iets vast te kunnen houden,maar niet zoveel dat je het kapot maakt.
en ook dat zul je opnieuw moeten leren.
dat heb je als kind ook moeten doen.

dat zal dan dus niet zozeer een technisch probleem gaan worden,alswel van het vermogen van je hersenen om feedback om te kunnen zetten in een gepaste reactie.

gaandeweg zal dat een automatisme worden,maar het zal een lange,frustrerende weg zijn
ja inderdaad zoals blinden die weten waar ze zijn door echolocatie toe te passen.
er zijn wel meer voorbeelden bekend ook van blinden die een camerea hebben ingeplanteerd gekregen waardoor ze nu weer dingen kunnen waarnemen.
ik las laatst een stukje over een hond.
beestje was altijd aan het blaffen.
mensen wisten niet waarom.
en veel klagende buren.
totdat ze er achter kwamen,dat ie zo goed als blind was.
had ie dus al die tijd echolocatie gebruikt om nergens tegenaan te lopen.
hoe bedoel je 'domme dieren'?
Straks word echt leven of dood met een druk op de knop.

Dit is bijzondere materie. Ik weet niet waar ik het gelezen of gezien heb maar had iets gehoord dat we over 50 jaar best 25 tot 30 jaar gemiddeld langer zouden kunnen leven als de huidige technieken zo door zouden gaan.

Gaat de AOW nog verder omhoog in leeftijd.

Maar in de medische wereld zijn dit soort dingen heel mooi om toe te passen, mensen die niet kunnen horen zien bewegen.
Om hun toch een mogelijkheid te geven om een leven te leiden.


mooi hoor
maar had iets gehoord dat we over 50 jaar best 25 tot 30 jaar gemiddeld langer zouden kunnen leven als de huidige technieken zo door zouden gaan.

Complete nonsens.

De afgelopen 50 jaar is in Nederland de gemiddelde levensverwachting iets van 5 jaar gestegen. Dit is vrijwel geheel te danken aan het terugdringen van infectieziektes en de vroegtijdigere behandeling van cardiovasculaire ziektes (die mortaliteit op relatief jonge leeftijden veroorzaakt). De ziektes waaraan wij tegenwoordig overlijden zijn misschien behandelbaar over 50 jaar, maar zal geen enorme toename in levensverwachting opleveren, simpelweg omdat de uitstel van het moment van overlijden nu niet van 50 jaar naar 70 jaar gaat (bij bijvoorbeeld myocardinfarcten), maar van 70 jaar naar 75 jaar.

Zelfs als over 50 jaar volledige genezing mogelijk is van gemetastaseerde tumoren, zal dit maximaal 5 jaar toevoegen aan de levensverwachting.

Wij hebben vandaag de dag alle kennis, operatietechnieken en medicijnen om de hart en vaat ziektes tot het verleden te laten behoren. Maar of dat ook daadwerkelijk ooit bereikt zal worden? Niet de technologie maar een aanpassing aan onze levensstijl zal waarschijnlijk de grootste winst opleveren.
Je vergeet een belangrijk deel dat de computer wereld waaruit precessie techniek uitkomt met Nano technieken etc. pas de afgelopen decennia is ontwikkeld.

We zien ook de afgelopen 5 jaar steeds meer berichten met cyber technologie naar voren komen, Hersen implantatie , oog implantatie, gehoor & motorieke beweging.

Zet nu de technieken van de afgelopen 5 jaar nou door naar de volgende 50 jaar als je in je achterhoofd houd dat we in 1980 niet eens computers hebben gehad. en nu al een suppercomputer hedden die mensen verslaat in jeaperdy.

Dus ik zeg niet dat het zo gaat worden alleen dat ik dat ergens gehoord of gelezen heb. Volgens mij was het Discovery channel.
Dan zou het ook zo zijn dat ons lichaam minder snel verouderd?
Dat lijkt me toch wel, je bent dan vast niet een tijd lang zoals nu een 80 of 90 jarig persoon.

Vraag me wel af hoe tegen die tijd er wordt voorzien in werk, of dat dit anders wordt aangepakt. Dan nog te bedenken dat er tekort gaat komen in grondstoffen en energie voorziening. Heb ook vaker gelezen dat er niet heel veel zoet water is?
ik denk dat het eerder zo wordt dat je iemand weer levend kan maken als ie dood is.. mensen gaan langer mee, verouderen minder snel en inderdaad, AOW gaat omhoog :/ maar dat lijkt mij het enige nadeel
Wow! zeer indrukwekkend! Maar heb ik niet ooit eens zoiets eerder langs zien komen, ik geloof van nVidia of iets dergelijks, dat je op je hoofd kon zetten?
klopt ja. dat is ook gebruikt door de mannen van Prototype this op discovery channel dacht ik. voor mind controlled racing. alleen was die wel wat groter dan dit dingetje met een oppervlak van 16 mm^2. knap werk dat het zo kan. deze vrouw heeft er waarschijnlijk erg veel aan aangezien ze niet kan bewegen en praten. dmv dit implantaat kan ze dan toch nog een beetje comuniceren.
Ik denk dat dit meer een kwestie van 'mijn lichaam voor de wetenschap' is
http://www.ocztechnology.com/products/ocz_peripherals/nia

Word flink mee gehax0red ;) ( En nee, niet voor spellen. )
Als ik het goed begrijp kan de verlamde vrouw door gebruikmaking van dit implantaat nu toch een cursor op het scherm laten bewegen. Ofwel, de computer kan haar gedachten omzetten naar daadwerkelijke motie? Dat zou een enorm mooie vooruitgang zijn want dan kunnen de wetenschappers dit vast met de tijd ook weten te converteren naar motie van bijvoorbeeld een robotarm of been?
Dit zou betekenen dat we mensen met een verlamming toch weer 'op de been' kunnen krijgen.. Dat is een enorm mooie vooruitgang.
Ben benieuwd hoe ver ze zijn met onderzoek naar ledematen aansturen d.m.v. elektrische prikkeling. In plaats van kunstmatige ledematen zou het natuurlijk mooier zijn als je gebruik kunt maken van wat je al hebt (je eigen armen en benen).
Als ik het goed begrijp kan de verlamde vrouw door gebruikmaking van dit implantaat nu toch een cursor op het scherm laten bewegen. Ofwel, de computer kan haar gedachten omzetten naar daadwerkelijke motie? Dat zou een enorm mooie vooruitgang zijn want dan kunnen de wetenschappers dit vast met de tijd ook weten te converteren naar motie van bijvoorbeeld een robotarm of been?
Dit zou betekenen dat we mensen met een verlamming toch weer 'op de been' kunnen krijgen.. Dat is een enorm mooie vooruitgang.
Dat kunnen ze al jaren(eind jaren 90 kregen de eerste proefpersonen de implantaten), is niks nieuws en word ook al toegepast voor mensen die verlamd zijn, zoals als deze proefpersoon S3, heeft drie jaar geleden al implantaat gekregen en zei is niet de eerste. Enige wat nu nieuws is dat ze aanleerde om steeds beter met deze techniek om te gaan, is meer een opmerkelijk iets voor de hersens dat ze zich kunnen aanpassen en zich kunnen aanpassen aan deze techniek.
Btw, als je je hersens kunt back-uppen, dan zou je jezelf ook in een ander lichaam kunnen stoppen :O
Zie het al helemaal voor me: "Koop nu je 2e leven en krijg je 3e gratis!"
Anoniem: 153298
@plankhorst26 maart 2011 16:06
Alleen heb je daar persoonlijk niet zoveel aan. Als je zo'n backup zou 'installeren' terwijl de echte jij nog leeft, heb je (naar alle waarschijnlijkheid) niet opeens 2 aparte bewustzijns (of wat dat het meervoud van mag zijn).
Het is natuurlijk wel handig voor de wereld om belangrijke mensen te kunnen backuppen, maar dannog krijg je het probleem dat mensen de veranderingen van tientallen jaren gewoon niet aankunnen. Einstein mocht dan wel geniaal zijn, hij zou zich echt niet meer prettig voelen in de huidige maatschappij.
Als dit al kan en er lopen 2 van jouw rond, dan zijn het wel mensen die een beetje het zelfde zijn maar een ander brein met andere stoffenen, je zal wel de zelfde dingen herinneren maar anders dingen ervaren
zou dit betekenen dat we bijvoorbeeld stephen hawking op een dag (met behulp van een exoskelet) weer zien lopen? :D _/-\o_
Dit kunnen ze allang al zie : http://www.ted.com/talks/...s_human_exoskeletons.html

Ook hebben ze lange tijd geleden als eens dit soort dingen gedaan met een aap die een rebot arm kon besturen via een TV. Ze hadden ook een implantaat gemaat in het brein. De aap kon na verloop van tijd drie armen (een dus robot) on-afhankelijk van elkaar gebruiken. Dat wordt ergens hier gemeld : http://www.ted.com/talks/...tion_bio_engineering.html

Ook kunnen ze het tegenwordig andersoom. Darma heeft ook een levende beatle op afstand besturing gezet.

Het bijzonder van het bovenstaande artiekel is de 3 jaar, niet dat het kan, want dat konden ze allang al.
ik weet dat exoskeletten al tijden te bouwen zijn, maar het gaat om het opvangen van signalen uit het brein zelf, zodat mensen die complete ledematen missen (of de zenuwen niet meer werken) er ook gebruik van kunnen maken. voor zo ver ik weet kwamen ze eerst (zeg nou 6 jaar geleden) namelijk niet veel verder dan simpele ja/nee vragen. het besturen van een muis is een heel stuk lastiger, laat staan een (robotisch) been besturen.
ja precies! TED is een mooie show ben er al op geabboneerd op YT

Geweldig dat het nu al langer meekan en zo ook ooit levens zal beteren zoals van gehandicapte mensen
Darma heeft ook een levende beatle op afstand besturing gezet.
Paul of Ringo?
offtopic: haha dan moeten ook alle family guy episodes worden aangepast :P
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee