Een bedrijf uit Massachusetts genaamd Cyberkinetics heeft een systeem ontwikkeld dat het mogelijk maakt om je hersenen direct in je pc in te pluggen, zo is te lezen op de site van Wired. Het doel van dit systeem is om zwaar lichamelijk gehandicapten een permanente interface te bieden om zo een pc, robot of zelfs uiteindelijk hun eigen ' bedrade' spieren te bedienen. Het is de bedoeling het implantaat genaamd BrainGate dit jaar nog te testen bij vijf mensen die vanaf de nek verlamd zijn. Als de tests succesvol zijn is een uiteindelijk produkt dat gebruik maakt van deze technologie in 2007 op de markt te verwachten.
Cyberkinetics heeft de technologie al getest op apen die met hun gedachten een cursor over het scherm leerden bewegen en heeft nu toestemming gevraagd om de implantaten bij mensen te testen. CEO Surgenor van Cyberkinetics maakte de vergelijking met de Matrix-films, waarin men ook kan 'inpluggen' in computers, hier een voorbeeld hoe dat eruit ziet. Een mogelijke markt naast de mensen die lichamelijk gehandicapt zijn zouden mensen die hun 'hersenbandbreedte' willen vergroten kunnen zijn. Het militaire Darpa sponsorde een deel van het originele onderzoek met het doel om soldaten makkelijker met complexe situaties om te laten gaan.
Surgenor wil de nieuwe technologie snel beschikbaar maken aan patiënten aangezien er in de VS alleen al ongeveer 160.000 mensen zijn die hun armen en/of benen niet kunnen gebruiken, een markt die hij op zo'n twee miljard dollar schat. Het implantaat is gebaseerd op ruim tien jaar onderzoek naar hersensignalen en het interpreteren ervan. BrainGate draait om een computerchip waarvan de afmetingen twee bij twee millimeter zijn en die ongeveer honderd electroden aan boord heeft. De zogenaamde 'plug' zal met behulp van een soort klittenband aan neuronen in de motor cortex worden gekoppeld die in de hersenen vlak boven het rechteroor zit.
Onderzoekers kunnen via de 'plug' tegelijkertijd naar de signalen van zo'n vijftig à honderdvijftig neuronen luisteren. Die signalen worden via een glasvezelkabel door een apparaat ter grootte van een VHS-tape ontvangen, die het omzet naar digitale signalen. Daarna wordt de data vanaf de 'digitizer' verstuurd naar een computer die de signalen vertaalt naar voor computers begrijpelijke taal. Het hele systeem moet volgens Surgenor uiteindelijk geheel draadloos gaan worden.
Een Acute Microelectrode Array Assembly met IDC-connectors