Een groep onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuw model van het menselijk oor geproduceerd, dat het huidige standaardmodel moet opvolgen. Hardwarefabrikanten gebruiken het als standaard bij de productie van apparatuur.
Om een goed passende koptelefoon te produceren, maken fabrikanten gebruik van een standaardmodel van het menselijk oor. Deze standaard werd in 1990 opgesteld en wordt gevormd door een driedimensionaal model van een oor. Het is opgebouwd uit tweedimensionale scans met een resolutie van twee millimeter, wat fabrikanten noodzaakt om de fijne details zelf in te vullen. Dat leidt tot afwijkingen in het standaardmodel zoals dat door verschillende producenten wordt geïmplementeerd.
Medewerkers van het National Physical Laboratory hebben een vervangend model voor het menselijk oor ontwikkeld. Hun 3d-model is niet langer een tomografische voorstelling van een oor, maar een computermodel. Daarmee zou alle ruimte voor afwijkingen voor fabrikanten uit de wereld zijn geholpen. Het voorgestelde standaardmodel moet nog door de verantwoordelijke organisatie, de International Electrotechnical Commission, worden aangenomen. Het model zou dan het huidige standaard-oor, IEC TR 60959, kunnen vervangen. Behalve als raamwerk voor koptelefoons wordt het model ook gebruikt voor mobiele telefoons en andere audioapparatuur.