Nieuwe Xbox 360-controller krijgt verstelbare d-pad

Microsoft brengt een nieuwe versie van de draadloze Xbox 360-controller op de markt die is voorzien van een verstelbare d-pad. Het spelen van vechtspellen zou daarmee gemakkelijker moeten worden. De controller verschijnt dit najaar in de VS

Microsofts Larry Hryb laat via zijn blog Major Nelson weten dat de nieuwe variant van de Xbox 360-controller op 9 november op de markt verschijnt. De knoppenplank verschijnt dan echter alleen in Noord-Amerika. Europa is pas in februari aan de beurt. De Amerikaanse prijs is 65 dollar, wat de controller hier gaat kosten is niet bekend. Nieuw aan de controller is dat de d-pad een kwart slag te draaien is, waardoor de vier tongen van de d-pad beter voelbaar worden. Op de nieuwe controller zijn de vier tongen namelijk losgekoppeld van de ondergrond, die kan worden verhoogd of verlaagd door de d-pad te draaien.

Volgens Hryb heeft Microsoft besloten om een nieuwe versie van de controller te maken omdat gebruikers niet tevreden waren over de bestaande versie. Vooral bij het spelen van vechtspellen zou de bestaande controller minder prettig zijn. De nieuwe variant wordt alleen geleverd als onderdeel van de Play & Charge Kit, wat wil zeggen dat bij de controller een oplaadbare batterij wordt geleverd, evenals een snoer waarmee de controller op de Xbox 360 kan worden aangesloten om de batterij op te laden. Ook de kleurstelling van het nieuwe invoerapparaat is veranderd. De gekleurde Y-, B-, A-, en X-knoppen zijn grijs en de vorm van de controller is iets aangepast, volgens Hryb.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

01-09-2010 • 10:36

112 Linkedin

Submitter: sunturion

Reacties (112)

112
110
70
0
0
23
Wijzig sortering
Offtopic:
Ik vind het nog steeds belachelijk dat dit soort controllers niet platform onafhankelijk zijn.
Ik zou graag mijn xbox controller op de PS3 willen gebruiken, of wellicht andersom...
Ook de mapping van de buttons is niet standaard mogelijk in games, dit snap ik ook niet...

On topic:

Goed dat ze dit doen, maar ik zie slechts een heel klein verschil, zou dit echt uitmaken? Die verstelbaarheid zodat de knop dieper ligt?
Gaat niet gebeuren denk ik, want Microsoft en Sony willen vast niet vastzitten aan moeten ondersteunen van tig bestaande controller ontwerpen.
Het ontwerp staat toch helemaal los van de interface....
Helemaal mee eens, de Xbox controller zit er een USB uitgang op, die compatible is met de PC. Wat ook uitstekend werkt op *Games for Windows Live* spellen.

Zo heb ik lekker Dirt 2 gedaan op de pc ( wat er beter uitziet dan op de Xbox ) met een Xbox controller!
Sterker nog, met de juiste software werkt 'ie ook als een gewone Joypad.

En als je net als mij een X360 Wireless Controller For Windows hebt gekocht, is het allemaal nog makkelijker. Dat vind ik dan wel weer fijn aan die controllers!
yup, is inderdaad geweldig, ik heb hier zo een wireless dongle van MS voor op de PC

Guitar hero gitaren, gewone controllers HDMI van 15m (mooi weggestopt langs de muur) en je hebt een geschifte console :D gewoon even een resync als ik op de xbox will spelen en klaar :D heb wel nog nooit men ps controllers aangesloten op de pc nu ik erover nadenk... enigste dat wat minder is, als je controller gesynct staat met de xbox en je wilt op de PC spelen springt je xbox op :D
Dat wil je niet. Althans, ik heb het geprobeerd met de PS3 controller. Via Bluetooth herkenning lukte mij niet, maar via het draadje wel, met de driver (waarvoor je je windows in een modus moet zetten om unsigned drivers te kunnen laden), 'werkt' het wel, maar lukte het niet de pookjes werkend te krijgen op PCSX2.
Op DirectInput gezet en de pookjes registreerde hij in de controls als DX Muis, maar werken....Ho maar...

Ik ben erover aan het denken speciaal voor de PC een Xbox360 controller te kopen, ik heb veel games die die controller ondersteunen (Borderlands, Split/Second Velocity), maar ik vind €65 wel wat duur...

[Reactie gewijzigd door Svardskampe op 1 september 2010 19:18]

De 360 controller heeft een gewone USB aansluiting, aan MS ligt het dus niet deze keer.
Waar slaat dat nou weer op, PS3 controler heeft ook usb, en ps3 en wii gebruiken beiden bluetooth. alle fabrikanten willen het gewoon niet, omdat ze dan mogenlijk inkomsten mislopen, de winstmarges op die dingen zijn gigantisch.
De Xbox 360 controller werkt wél out-of-the-box op de pc.

Voor een PS3 controller moet je eerst wat knoeien met third-party drivers, waarbij je in games de controller nog volledig moet configureren.

De 360 controller wordt daarentegen vaak herkend (pc-spellen die ook op de xbox 360 bestaan) en gebruikt dan de voorgeprogrammeerde controller-layout voor de Xbox 360-versie van het spel. Ok Windows is van Microsoft dus is de compatibiliteit is voor de hand liggend, maar Sony laat hun gamers in de steek, die moeten het met third-party drivers stellen.
Ik ben het helemaal eens met je mbt de mapping van buttons.. waarom oh waarom kun je in bijna alle console games niet zelf elke button instellen die jij wilt, en kun je alleen kiezen uit een beperkt aantal layouts, terwijl bv de pc-variant van het spel wel je deze mogelijkheid geeft..
Ook ik zou graag een 360 controller willen gebruiken op de PS3 (en dan rechtstreeks en niet via een USB dongle)..
omdat je dan niet op OK kan klikken waarschijnlijk, dan map je namenlijk X. 8)7

Maar het is inderdaad wel iritant dat het niet kan, ik haat games die de onderste triggers als schiet knop gebruiken. :X . gebruik gewoon allemaal de COD/Battlefield layout 8)7

Nu ik er over nadenk, bij dirt2 op de ps3 kan je wel je knoppen veranderen.

[Reactie gewijzigd door The_Double op 1 september 2010 18:25]

De controllers zelf zijn platform onafhankelijk. Ik had gister toevallig nog m'n PS3 drumkit aan m'n linuxbak hangen en dat werkte in 1 keer, zonder converter of wat dat ook. Werd gewoon herkend als joystick en kon ik direct mee spelen. Zelfde met een wired Xbox 360 controller, die ik al jaren aan m'n machine heb hangen.
Het probleem zit hem ook niet in de button mapping, voor zover ik kan zien. ABYX op de 360 controller zijn knop 1t/m4, en de 4 vergelijkbare knoppen op de PS3 ook. Bij beide is axis 6 en 7 het dpad (analoge sticks weet ik niet, want de drumkit heeft geen analoog ;)).
Ik denk dat het vooral onwil is van beide kanten om elkaar's hardware te laten werken, dus ze zullen wel ID's ofzo checken om te zien of ze echt voor dat console zijn gemaakt.
Mooie feature, als ze maar zo stevig blijven als de huidige controllers.
Ikzelf heb geen last met de d-pad en vind de X360 controllers qua ergnomie een verademing na de PS2 en PS3 controllers.
De PS3 controllers heb ik wel nog niet kapotgekregen, waar ik bij de PS2 keer op keer in slaagde.
Stevig? Ik heb er hem één keer laten vallen en RB doet het niet meer...

Wat dat betreft zijn de Wii'mote en Dualshock 3 een stuk degelijker, echter ligt de 360 controller wel fijner in de hand.
geen idee wat jij gedaan heb
Maar hier zijn wel meerderen controllers door de lucht gevlogen en nog werken ze steeds zonder problemen .
Ik richt altijd op de bank om de schok op te vangen :P
En soms stuitert ie er dan af en valt ie alsnog op de grond :+
Of is dat slechts een probleem van mij? ;)

Ik kan me ook niet vinden in de comment van knirfie244. Mijn controllers hebben de laatste jaren flink wat klappen gekregen en werken nog altijd prima.

De d-pad daarentegen is af en toe wel een ergernis omdat je echt goed moet drukken om geen fouten te maken. Ook jammer vind ik het gebrek aan kleur op de ABXY-knopjes.
ben ik inderdaad met je eens, het weghalen van de kleuren vind ik een stap achteruit.

ik heb regelmatig gehad dat je aan een beginer druk op X zegt,
en als hij/zij het niet begrijpt zeg je blauw, of rood, of groen en dan snappen ze het meteen,
het verlaagt de leerdrempel enorm.

ik zie uberhaupt niet in hoe het weglaten van de kleuren een verbetering zou moeten zijn.
het is niet alsof het lelijk was of wat dan ook
Deze controller heeft ook een ander doelpubliek.
Casual gamers zullen zich ook niet storen aan de D-pad en zullen niet persé naar dit model grijpen. Deze controller is voor de Pro bedoelt, en die kennen de knopjes van hun controller, dus die kleurtjes kunnen weg. Dat toont ook wat stoerder.
wat een mishandeling van controllers toch weer hier. Mijn atari 2600 joysticks zijn nog bijna zo goed als nieuw ;)

minus eentje die nogal klappen kreeg van summer en wintergames ... :Y)
Anoniem: 260658
@morten1 september 2010 12:29
Hou op, ik krijg al kramp als ik aan die summer/wintergames denk man. ;)
Ik was een keer zo gefrustreerd geworden van Saints Row 2 dat ik de controller op de grong heb gegooid. Toen is deze uit elkaar gespat en heb ik em snel weer in elkaar gelijmd. Alles doet het nog, zelfs de 'rumble' :P
Die van mij heeft letterlijk een keer 5 meter door de kamer gevlogen en een muurtje gekopt. Vervolgens was er niets aan de hand, afgezien dat er een deukje in de muur zat en wat "betonstof" op de controller.

Vervolgens wel gelukt :P
Heb zelf een argressie probleem
Playstation 3 controller - 1 gooi compleet aan diggellen
Xbox 360 controller - Meerdere gooien zolang bij op het handvat terecht komt niets aan de hand (hoogstend trilfunctie die wegvalt)
Wii contoller zijn de bom dankzij rubber hoesje per ongeluk vloog hij een keer door het openstaande raam vanaf 4 hoog ding had niet behalve dat de klemmen van de batterijklep niet meer klemmen maar geen probleem met rubber eromheen

Dus tja zo slecht zijn de 360 controllers niet
PSP's de oude kunnen ook best wat klappen hebben echter heeft die het ook begeven de slims die gaan erg snel kapot helaas :(
De DS nog niet zoveel ervaring mee.
Haha per ongeluk een Wii controller uit het raam gooien is wel heel hilarisch om mee te maken. :P

Maar de oude PSP's kunnen echt niks voorduren. Het scherm tenminste, mijn scherm is binnen een half jaar al 2 keer kapot gegaan simpel weg door hem te laten vallen van nog geen eens 30 cm hoog. :(

Gelukkig kosten die schermpjes maar 15 euro per stuk, maar de bouwkwaliteit van die dingen is natuurlijk ook zo bagger als het maar kan.

Als je je DS trouwens ook uit frustratie kapot wil gooien kan ik je de Megaman Zero collection aanraden. Daar is de 2de boss fight al bijna onmogelijk.
What the fuck doen jullie met die dingen!

Van wiicontroller haal ik het rubber eraf omdat ik dat vies vind aanvoelen, maar die controller is zelfs ook nog maar nooit ergens tegenaan gekomen.
Van de PS3 controllers zijn zelfs de pookjes puntgaaf :). (Kwestie van nooit terug te laten schieten maar gewoon met de vinger zelf terug naar het midden brengen...voorkomt lamheid)
Van wiicontroller haal ik het rubber eraf omdat ik dat vies vind aanvoelen
Nou vraag ik me toch af wat voor "rubbers" jij dan om die controller heen had :+
Inderdaad, klachten over de Xbox-controller vind ik altijd wat overdreven. Enige klacht die ik heb is wel over de D-pad. Tetris spelen is erg lastig, maar het is misschien een kwestie van gewenning. Voor de rest gebruik ik gewoon zoveel mogelijk de linker stick.
Mijn Xbox-controller is al diverse malen gevallen en doet het nog prima.

De Dual Shock controllers vind ik wat smal. Maar ook daar kan ik uitstekend mee spelen.
Ik ben zelf helemaal pro PS3 / PS2 controller bij racegames, bij shooters vind ik de XBOX360 controller echt het fijnst.

Wat ik echter niet snap is dat ze niks gedaan hebben aan de onderkant van de controller. 2 zelf programmeerbare knoppen aan de onderkant, wat je ook wel ziet bij de omstreden rapidfire aanpassingen.

Vooral bij shooters vind ik deze 2 extra knoppen een verademing, doordat ik gewoon niet mijn duimen van de sticks hoeft te halen en hierdoor kan strafen / lopen en springen / liggen tegelijk.
Hier sluit ik mij bij aan.

Ik ben ook een voorstander voor ps2 / ps3 controller bij race en fight games en xbox controller voor shooters. (een muis en tobo blijft het beste voor shooters, weet men dikke teen ook)

ik heb gewoon het gevoel dat bv bij tekken 6 ik veel meer "fout" tik op de xbox 360 dan op de ps3 en zoals iedereen weet is dan je hele juggle naar de bom :( ik denk dat ik bij shooters liever de xbox controller heb omdat ik 100'en uren Halo heb gespeeld :p

ik denk ook niet dat deze controller mij oppeens tekken beter laat spelen op de xbox... maar dat is dan puur gevoelsmatig over de plaatsing van de D-pad, net zoals ik de plaatsing van de analog beter vindt voor shooters op de xbox
Lijkt mij niet echt waarde toevoegen maar voor sommige misschien wel, Wel handig dat ze toch er iets aan proberen te doen en dit is dan een prima alternatief als je het niet zo goed kunt winnen met vechtspellen
Wanneer er commando's aan zitten zoals bij Ghost Recon bijvoorbeeld kan dit voordeel hebben. Als bijvoorbeeld links aanvallen is en recht vooruit bewegen is en omdat de D-Pad iets links-naar voren interpreteert als links en daar door verlies je je cover dan baal je wel.
Anoniem: 196662
@4Real1 september 2010 11:04
En ga je echt €45 uitgeven voor iets dat je je eigen hoofd kan aanleren om niet te doen in minder dan 5minuten?
Als je toch nog een controller moet kopen, ben je met dit apparaat goedkoper uit met de functies. Dus tja.. ik denk zelfs dat deze de huidige controllers zal gaan vervangen :)
De huidige d-pad is anders gevoelig als de pest. Het gaat niet om aanleren, maar om een controller die soms niet doet wat je van het ding vraagt. Zoals 4real al zegt, soms wil je naar links drukken, maar registreert de controller onder of boven, en dat kan soms flink irritant zijn, vooral bij vechtspellen waar je vaak heel nauwkeurig moet zijn om bepaalde moves uit te voeren. Een controller met verbeterde d-pad is al een wens van veel gebruikers sinds de 360 op de markt is. Die van de vorige xbox was veel beter.
Echte fans van vechtspellen gebruiken helemaal geen stock controller maar bouwen hun eigen joystick met originele speelhalcomponenten. Microswitches FTW.
Dat zijn echte fans van arcade games die dat doen, niet alleen vechtspellen.
Die kleuren waren juist enorm handig. Helemaal omdat heel veel spellen ook op het scherm de knop laat zijn die je in moet drukken met de juiste kleur. Nu moet een beginneling echt letten op de letter terwijl kleur toch sneller went en werkt in zo'n geval. Erg dom vind ik dat persoonlijk maar oke...
Volledig met je eens. Ik heb toch al een paar spellen gezien waarbij je snel een combo moet indrukken en dan is het handig dat je die kleur ziet. Het gaat een stuk sneller/vlotter dan het te moeten lezen
als je veel speelt ken je je knopjes tog vanbuite? maar tbh.... welke letters staan op die kleuren? ik ken enkel de kleuren vanbuiten :D net zoals op de nintendo vroeger :$ op de ps1,2,3 ken ik wel vanbuite wat op de knopjes staat en de kleuren niet
mmm deze controller is ook niet voor de beginneling maar voor de meer hardcore gamers of eventueel als de standaard controller bij je XBOX kapot is en je een nieuwe wil.
Waarschijnlijk goed nieuws voor mensen als ik,
ik heb nooit echt met de xbox controller over weg gekunt,
playstation controller indeling vind ik veel fijner.
Mogelijk ook omdat ik een PSX en PS2 gewend ben.
uhhh.. als jij eerst niet met de 360 controller overweg kon, dan zul je dat nu ook niet kunnen.. er is amper verschil...
Ik weet niet hoe jullie aan 47 dollar komen? In het filmpje wordt meerdere malen 64,99 genoemd als prijs voor de Play & Charge Kit...
Sterker nog, deze controller komt alleen in combinatie met de play&charge kit op de markt.
Anoniem: 354937
1 september 2010 10:42
De revolutie van Controllers. Kan microsoft ons vertellen wat de meerwaarde in deze controller ligt en waarom hij zoveel duurder moet zijn omdat ik aan mijn d-pad kan draaien?
Ze zouden gewoon de oude controller moeten vervangen door deze (evt. met "normale" kleuren) en die gewoon meeleveren met de systemen, voor dezelfde prijs als nu.
In de video zeggen ze dat dit de oude wireless controller met play & charge kit zal vervangen. Waarschijnlijk zullen de oude zonder play & charge kit en met kabel nog ernaast bestaan, dus of ze hem gaan meeleveren met nieuwe systemen weet ik niet maar het lijkt me op den duur wel.

Bovendien kost hij ook hetzelfde als de oude, namelijk $65 USD:

http://www.amazon.com/Xbo...-Controller/dp/B000P5FEJC
De gekleurde knoppen grijs maken? Wie heeft dat nou weer verzonnen, die kleuren zijn juist lekker duidelijk.
idd, des te meer daar in vele games de knoppen met hun kleur worden weergegeven om acties aan te tonen.
Het ziet er wel mooier uit zo. Ik ken de knoppen wel uit me hoofd, daar heb ik geen kleurtjes voor nodig,

Prijs is normaal voor een joystick + play and charge kit. Heb je gelijk een accu in dezelfde kleur.
47 dollar voor een draadloze 360 controller met Play & Charge Kit vind ik goedkoop. Ookal moet ik zo een kit niet hebben. Verliest veel te snel zin lading. Dan maar GP batterijen wisselen. Ietsje duurder maar gaat veel langer mee waardoor ik veel goedkoper uit kom.
correctie: 64 euro en een klets ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee