Man krijgt boete voor belediging burgemeester via Twitter

Een man die via Twitter de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb beledigde, moet een boete van 350 euro betalen. Het Openbaar Ministerie besloot de man te vervolgen na zijn Twitter-bericht, omdat het om een ernstige belediging zou gaan.

Twitter - scheldend vogeltjeDe 39-jarige Rotterdammer deed zijn uitspraken op de dag van de bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord. De politie volgde die dag de berichtenstroom op Twitter en informeerde de Rotterdamse burgemeester na het zien van de beledigende Tweet. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie liet aan RTV Rijnmond weten dat de politie de sociale-netwerkdienst regelmatig in de gaten houdt. Ze vertelde niet wat er precies in het Twitter-bericht werd gezegd.

Het is waarschijnlijk de eerste keer dat een Twitteraar is bestraft na uitspraken op de sociale-netwerksite. Mogelijk worden er binnenkort nog meer mensen vervolgd na uitlatingen op Twitter; het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel Twitter-berichten waarin werd aangezet tot rellen tijdens het wereldkampioenschap voetbal. Daarnaast werd al eens aangifte gedaan tegen televisiepresentator Paul de Leeuw vanwege een Tweet. Hij werd niet vervolgd.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

28-07-2010 • 18:09

291

Submitter: himlims_

Reacties (291)

291
270
147
6
0
20
Wijzig sortering
het gaat hier niet over de vrijheid van meningsuiting.. of toch een klein beetje: ik kan wel de burgemeester van mijn dorp volledig beledigen, dat is ook mijn recht, net zozeer dat diezelfde burgemeester het recht heeft om mij dan een klacht op te zadelen wegens laster en eerroof en als die dan terecht is zal ik dan ook de boete/straf daarvoor dienen te betalen. het is niet zo dat wanneer ik iemand beledig dit zomaar in de trand van ""vrijheid van meningsuiting" dit ongestraft kan doen.
het is logisch dat wanneer steeds meer middelen zijn om je recht van "vrijheid van meningsuiting" uit te voeren, dat die ook worden gecontroleerd. mensen zouden er juist bewust van moeten worden dat ook die kanalen niet zomaar de vrijgeleide worden van allerlei uitspraken die ook echt schade berokkenen aan de betreffende personen.
je zou maar een brave student/huisvader/ect. kunnen zijn waarop die beschuldigingen helemaal geen grond raken. het kwaad is dan al geschied, probeer dan maar eens je imago op te poetsen
Het probleem in deze is dat de meeste mensen niet weten wat "vrijheid van meningsuiting" inhoud. Dit houdt nl in dat je niet vervolgt kunt worden door de staat voor het verkondigen van je mening en gedachten. Dat wil dus niet zeggen dat je niet door een privaat persoon aangeklaagd kunt worden voor belediging, smaad of laster. Daarnaast hebben we dus nog bepalingen die een beperking leggen op hoe ver je kunt gaan met het moedwillig beledigen van iemand, en ook dat valt dus niet onder vrijheid van meningsuiting.
Ik denk, eerlijk gezegd, dat deze man naast beledigende woorden ook een doodsbedreiging heeft uitgesproken. En doodsbedreigingen zijn in Nederland strafbaar. Dat zou de zaak voor mij al verhelderen.
Wat we ook niet moeten vergeten is dat vrijheids van meninguiting altijd gepaard gaat met beledigen al danwel bedoeld of niet. We zijn het nu eenmaal niet allemaal met elkaar eens en dat kan kwetsend zijn. Ik vind het echter zorgwekkender dat de politie, ogenschijnlijk, gespeurd heeft naar dergelijke berichten. Want een belediging, daarvan hoef ik niet op de hoogte gesteld te worden door de politie. Zelfs niet als ik burgemeester ben. Beledigingen zat!
Ik zou dit verhaal al heel anders interpreteren als Aboutaleb zelf de belediging/doodsbedreiging had ontdekt en daar vervolgens aangifte van doet, dat is zijn goed recht. Maar wat heeft de politie hier van te voren mee te maken?
Anoniem: 305829 @NMNN28 juli 2010 20:50
Doodsbedreigingen zijn geen beledigingen. In dit geval is een boete van €350 is opgelegd wat exact overeenkomt met de boete voor het beledigen van een ambtenaar in functie (wat een burgemeester is).
Ik vind dat dit ook echt net de grens is, van wanneer je iemand mag vervolgen.

Moet ik al bang gaan worden als ik via twitter bijvoorbeeld een politici uitmaakt voor zakkenvuller of zo iets dergelijks?

Ik sta hier toch wel kritisch op te kijken, wat zal hier van gaan komen?
zie artikel 266 SR (eenvoudige belediging, wat hier van toepassing is) specifiek lid 2:
als je de belediging doet in het openbaar belang en niet verder in de belediging gaat dan dit openbaar belang vereist ben je niet strafbaar.

een nog-net-niet frauderende politicus tot de orde roepen door hem voor zakkenvuller uit te maken kan, afhankelijk van situatie en context, dus prima onder die bescherming vallen.

dat wil zeker niet zeggen dat je een politicus zomaar voor zakkenvuller uit mag maken.

daarnaast mag je tot op zekere hoogte natuurlijk ook best aangeven dat je iemand niet lief vindt, en heeft een politicus wat dat betreft al meer te tolereren omdat hij een openbare functie bekleedt (EHRM, te lui om arrest op te zoeken) al sta je daar in als niet journalist weer wat zwakker.
Anoniem: 135819 @Holland199428 juli 2010 20:14
Moet ik al bang gaan worden als ik via twitter bijvoorbeeld een politici uitmaakt voor zakkenvuller of zo iets dergelijks?
Als de betreffende politicus dat als een belediging ervaart: ja.
Het lijkt mij dat het verschil zit bij :
Meneer X, is echt een #%*&#%
en
@MnrX Je bent echt een &%#*&#%@!
Als je als politicus de 1e gaat aan klagen, dan zoek je er naar, ben je gewoon tegenstanders aan het vervolgen. De 2e is een directe belediging 'in your face', dat gaat dan wel weer onnodig ver, en mag wat mij betreft opgepakt worden.
Neen, gewoon Nederland !! Binnenkort haalt men Nederland aan met dit soort voorbeelden. Nederlandse toestanden ..! Zo he, blij dat ik in NKorea woon en niet in Nederland. Van die dingen ;)
Helemaal terecht. Internet kent ook zijn grenzen.
Terecht mn kont .. mogen we alsjeblieft nog een beetje vrijheid hebben hier in nederland? Als ik zeg dat jij een oetlul bent op twitter of hier zelfs dan is het toch van de zotte dat je aangifte tegen me kan doen, ok hij is dat burgemeester maar dus ook gewoon een oetlul die tussen het volk moet staan ..
Er is een groot verschil tussen vrijheid van meningsuiting en vrijheid van belediging.
Artikel 137 van het Strafrecht zegt:
Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
Zet daar tegenover artikel 7 van de Nederlandse Grondwet:
Voor het openbaren van gedachten of gevoelens door andere dan in de voorgaande leden genoemde middelen heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
Persoonlijk kan vanuit de citeerde wetsartikelen niet opmaken dat meningen die via een online dienst worden geuit anders behandeld zouden moeten worden dan bij de reguliere media zoals een krant of mondeling. Sterker nog: het medium wat gebruikt wordt om een mening cq belediging word geuit maakt volgens het Nederlands Strafrecht niets uit. Een online dienst zoals Twitter zal dan vallen onder de categorie "geschrift".

En over het uiten van een belediging: het is weleens waar het uiten van een mening, alleen wordt er via het strafrecht bepaald dat wanneer het een mening is die buitensporig is en die schade berokkend richting een persoon, dat deze strafbaar gesteld kan worden.

En nu dus eens en voor altijd: het uiten van een belediging zal dus nooit en nimmer in dezelfde categorie vallen als een normale mening. Het uiten van een belediging is immers ook geen recht maar een ongepaste uiting van een mening. Dat mensen het als een recht zouden willen zien is een manier om ongestoord mensen te kunnen beledigingen zonder hiervoor bestraft te kunnen worden. Dit is niet wenselijk en dat moet je ook niet willen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 294759 op 22 juli 2024 20:08]

Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, [...]
Vandaar dat al die colomnisten en cartoon tekenaars zich zo moeten inhouden.
Nekschot is dus terecht aangepakt.... /sic
Dus als ik je in real life tegenkom en je mij uitscheld voor 'oetlul' dan mag ik wel aangifte doen maar zogauw je ditzelfde doet via Twitter / Internet dan is het ineens niet meer zo vanzelfsprekend of snap ik het verkeerd?

Een belediging is nog steeds een belediging. Of dat nu via internet , op straat of via een luchtballon gaat een belediging is strafbaar.

[Reactie gewijzigd door Webgnome op 22 juli 2024 20:08]

Ik wilde je tegenspreken, maar voor de zekerheid even opgezocht.

[quote]De volgende gevallen zijn afzonderlijk strafbaar gesteld in artikel 267:
• belediging van een openbare instelling
• belediging van een ambtenaar tijdens of wegens de rechtmatige uitoefening van zijn functie
• belediging van een lid van de regering van een bevriende staat.
• belediging van de Koning(in) en directe familie, ook bekend als majesteitsschennis, is strafbaar via artikelen 111-113 WvS.
Gewone belediging is alleen strafbaar als het slachtoffer een klacht indient.

Ik had werkelijk geen idee dat een belediging serieus strafbaar zou kunnen zijn.
Als iemand mij een oetlul vind moet dat toch gewoon kunnen?

[Reactie gewijzigd door frickY op 22 juli 2024 20:08]

Kan ook, zolang je het alleen vind en niet uit.Maarja, helaas volgt dat bij de meeste mensen 1 seconde na elkaar.
Als ik jou een oetlul vind dan mag ik dat als mijn mening uiten. Zou bizar zijn als je alleen maar een positieve mening over personen mocht hebben :+
Er zijn genoeg manieren om een negatieve mening te uiten zonder iemand te beledigen, de Nederlandse taal is daar bloemrijk genoeg voor.
Is dit dat "ik vind jou een oetlul"-spelletje ipv de "jij bent een oetlul" ?
Je mag bijvoorbeeld tegen een ambtenaar zeggen: "Naar mijn persoonlijke mening bent u een oetlul". Dan uit je puur je eigen mening en dat mag, maar lopen schreeuwen Oetlul! mag dan weer niet.
Anoniem: 95032 @frickY28 juli 2010 22:11
Best wel griezelig vind ik dat. Vermits politiekers wel mogen beledigen zonder dat ze daarvoor strafbaar zijn. Ik weet niet hoe het er in de Nederlandse politiek aan toe gaat maar bij ons in België worden bij regelmaat gehele bevolkingsgroepen beledigd vanwege dat communautair gekakel bij ons.
De volgende gevallen zijn afzonderlijk strafbaar gesteld in artikel 267:
• belediging van een openbare instelling
Hoeveel post gaat er bij het CJIB de deur uit? ;)
Wat denk je wat de politie doet wanneer jij aangifte komt doen omdat iemand jou een oetlul heeft genoemd? Niet zo heel erg veel...
Belediging van een ambtenaar tijdens zijn functie mag niet.
belediging van een ambtenaar tijdens of wegens de rechtmatige uitoefening van zijn functie: de Hoge Raad heeft op 22 september 2009 geoordeeld dat uitlatingen van de woorden "sukkels", "klootzakken", "loosers" en "kankerlijers" tegenover het openbaar gezag onder omstandigheden beledigend en dus strafbaar zijn (zie HR 22 september 2009, LJN BI5623).
bron

Ik ben geen ambtenaar, dus als iemand mij uitscheld voor oetlul, kan ik daarvoor aangifte doen, maar doet de politie er niet veel mee...
In andere woorden, zegt dat stuk eigenlijk dat in Nederland niet iedereen gelijk is (zoals eigenlijk wel ooit de bedoeling is geweest in de grondwet?): sommige mensen mogen harder en vaker beledigd worden dan anderen omdat zij 'betere' posities hebben. Dat kan je toch geen echte gelijkheid meer noemen?
Het lijkt mij dat die uitzonderingen zijn opgenomen om het uitoefenen van ambten waarbij het uitdragen van gezag van belang is te faciliteren. Als je de politie ongestraft kan uitschelden, kan je stellen dat het een aantasting van hun gezag is, wat het lastig maakt om hun taak goed uit te voeren.

Let ook op "tijdens of wegens de rechtmatige uitoefening van zijn functie". Dat betekent dus dat de persoon in kwestie gewoon weer uitgekafferd kan worden zodra hij of zij uit klokt. Tenzij je dus het ambt betrekt in je tirade, dan kan je weer strafbaar bezig zijn.

Maar het betekent dus niet dat je door een "betere" positie meer bescherming van de staat krijgt. Het zijn regels waar je over kan discussiëren (vooral omdat de definitie van "belediging" nogal aan persoonlijke gevoeligheden onderhevig is), maar het is niet per definitie onredelijk om mensen tegen verbaal geweld in bescherming te nemen.
hahaha die is goed. Degene met het korte lontje die moet je aanpakken.

En degene die nu zijn mond open doet wordt gestraft terwijl velen oprecht en eerlijk zijn.

En goede mensen laten zich niet kwetsen want die hebben niks te vrezen.

Echt geweldig die Demdaat.
Klopt helemaal, maar een politieagent (maar ook een militair) zal weer harder aangepakt worden als hij zelf iets fout doet.

Dus wildplassen of te hard rijden kan jou een boete opleveren, maar een politieagent kan hiervoor gewoon ontslagen worden. Het is alvast niet goed voor zijn loopbaan.

Dus 2 maten werkt dus ook 2 kanten op.
Ik weet niet waar je die onzin vandaan haalt maar hier in NL houdt het hele pliesie apparaat elkaar de handjes boven 't hoofd, merendeel van de dingen die een agent of de leidinggevenden uitvreten zul je niemand over horen.
Er word dus in feite gewoon onderscheid tussen mensen gemaakt hier Nederland en op rest van de wereld.

Net als beroemde mensen zo als filmster en koning en koningin of sporter en bij nog meer belangrijke mensen.
Als die een ongeluk maken of gewond raken en ze moeten daar voor naar ziekenhuis dan worden die vaak eerder geholpen dan dan wanneer je simpel burger bent.

Oneerlijk of niet maar zo gaat wel in de praktijk net of wij minder belangrijk zijn.
Dit valt volgs mij onder de wet discrimineren wat in feite gewoon onder scheid maken is.
En laat dat nou net verboden zijn in Nederland en toch doen we dat... 8)7 heel krom |:(

bron : http://nl.wikipedia.org/wiki/Discriminatie

[Reactie gewijzigd door Havelock op 22 juli 2024 20:08]

Hoelaat was die Tweet geplaatst? Vast wel buiten de werktijden van de burgemeester. :+
Volgens mij is een Burgemeester altijd in functie :)

Maar ik ben het eens dat mensen ook op internet worden aangepakt.
Het kan niet zo zijn dat je op internet alles kan doen en laten wat je wilt, de regels van moraal behoren op internet ook te gelden.

Zoals boven mij ook al is opgemerkt, waarom zou ik als iemand mij op straat beledigt ik hem kunnen aanpakken, maar als hij op internet hetzelfde doet, ik het maar moet accepteren omdat het internet is?
Volgens mij is internet een medium en niet een andere wereld en dus gelden dezelfde regels als op straat.
Dus als ik als Nederlander een Nederlandse burgemeester beledig dan is dat zowel op straat als op internet net zo strafbaar.

Ik ga er trouwens wel vanuit dat die tweet geen simpele oetlul is geweest.
Anoniem: 63628 @Abom28 juli 2010 20:12
Voor jou niet nee, maar voor een burgemeestertje gaat de rotterdamse pliesie wel wat harder werken hoor, da's tenslotte zeg maar, hun baas.
Dan heb je ook nog het verschil tussen iemand direct te beledigen of indirect. Een directe belediging doormiddel van iemand recht in hun gezicht uit te schelden of iets dergelijks, of indirecte belediging doormiddel van internet gewoon je mening geven over iemand niet direct in hun gezicht, dan is het aan diegene of hij/zij zich daar wat van aantrekt of aangesproken voelt, doordat hij het leest of het van iemand via via te horen krijgt. Zoals een mens van de vrijheid ooit zei: Je creeërt een soort van schild voor dat soort dingen, als we ons alles zouden aantrekken, of aangesproken voelen, dan heb je geen leven.

Kortom, ik vind het wel ver gaan dat je voor zoiets een boete kan krijgen.
Anoniem: 119722 @Webgnome28 juli 2010 19:13
Een belediging is nog steeds een belediging. Of dat nu via internet , op straat of via een luchtballon gaat een belediging is strafbaar.
En voor "oetlul" zou je aangifte doen :? Ik vind dit hele gedoe kinderachtigheid van de bovenste plank. Er zijn wel ergere zaken aandacht van justitie vereisen dan de hele dag op het internet "hangen" en "beledigende" tweets kijken. Als je iedereen moet aangeven die je eens uitscheld, dan heb je wel wat te doen.En wat is nou een belediging?
"Een belediging is een krenkende uiting die iemands eer en goede naam kan aantasten."
http://nl.wikipedia.org/wiki/Belediging
Krenk ik je met "oetlul" Of wordt je goede naam aangetast?
Waar zijn we nou toch allemaal mee bezig :?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119722 op 22 juli 2024 20:08]

Lees de hele thread. Er werd geen oetlul gezegd, dat maakte de tweede First Poster ervan.
de 2e First Poster
_/-\o_

Wat ook niet in het verhaal staat maar wel op andere plekken wordt geschreven is dat het niet alleen belediging maar ook bedreiging zou zijn geweest. En ik kan me inderdaad ook niet voorstellen dat een burgemeester aangifte gaat doen als ie 'oetlul' wordt genoemd.
Waarschijnlijker is dat er iets minder lieve dingen zijn geschreven.
Anoniem: 121240 @MasterPa28 juli 2010 23:04
2e first poster is wel heel droog idd... :)
Ik persoonlijk zou er geen aangifte voor doen maar als de situatie dat toelaat gewoon verder lopen. Maar dat iemand zich door het woord oetlul beledigd voelt kan ik mij zeker wel voorstellen. Je kunt niet voor iemand bepalen of hij/zij zich beledigd voelt of niet, dat is nog altijd aan de persoon zelf.

Ik heb het idee dat we het nu allemaal aan het opblazen zijn. Net alsof de politie alleen nog maar aan het twitteren is en cybercrime-pje aan het spelen is. Nou sorry maar daar geloof ik dus echt niks van en is volgens mij geen betrouwbare weergave van de realiteit.
Dus als ik je in real life tegenkom en je mij uitscheld voor 'oetlul' dan mag ik wel aangifte doen maar zogauw je ditzelfde doet via Twitter / Internet dan is het ineens niet meer zo van zelfsprekent of snap ik het verkeerd?
Juist andersom... Je mag op straat iemand uitschelden, maar niet via Twitter dus... Ik blij dat ik geen twitter heb!!

offtopic:
Ik heb niet zo'n behoefte om mijn leven op de straat te leggen... Denk niet dat iemand anders zich zal interesseren in mijn dagelijkse gang van zaken en wat ik denk...
Anoniem: 26222 @Bartjezz29 juli 2010 03:28
Je hoeft ook zelf niets te zeggen op Twitter. Je kunt ook alleen mensen (developers/celebrities/politici/etc) VOLGEN.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 26222 op 22 juli 2024 20:08]

Dat noemen we vrijheid van menings uitting, en dat mag al jaren niet meer in nederland, dat weet je toch wel, turken en marrokanen mogen alles wij nederlanders mogen niets.
@Webgnome
Vooral oetlullen zijn snel beledigd. De complete uitdrukking is dan ook 'beledigd om niks'.
Blijft gelden dat ook op internet grenzen zouden mogen gelden. En blijkbaar was de belediging dermate ernstig dat ze strafbaar is. Oetlul is dat niet, oetlul :P
Anoniem: 305829 @wheez5028 juli 2010 19:55
Dan nog ben ik van mening dat de politie in deze niet preventief tot actie moet overgaan. Dat is bij beledigingen van personen mijns inziens toch echt aan het persoon zelf. Zelfs als die personen een publieke functie bekleden.
Maar kan de politie ook bewijzen dat hij echt de tweet heeft verzonden?

<juridies moeras>
Het feit dat het van zijn account komt is nog geen bewijs dat hij het heeft verzonden.
</juridies moeras>


typo
//offtopic juridies moet zijn: juridisch ;)

Verder kan het een interessante discussie opleveren als hij ontkent dat hij degene was die de tweet heeft verzonden. Als bewezen is dat hij de tweet heeft verzonden, dan is dat wel degelijk belediging van een ambtenaar in functie en dus strafbaar volgens de wet.
Wie bepaald dat oetlul niet beledigend is ? Beledigen is beledigen. Of ik nou Kankerlijer zeg of oetlul, allemaal het zelfde. En ik vind het te zot dat ze ook al op het internet onze vrijheid van meningsuiting onderdrukken. Op straat mag ik al niks zeggen maar op het internet vind ik dat alles gezegd mag worden want er bestaan geen wetten op het internet !
Zie je zelf de belachelijkheid van je redenering eigenlijk in? Los van het feit of ik het met je eens ben, de argumentatie "X geldt hier want hier geldt X" slaat op niets.

En ja, 'ik vind dat alles gezegd mag worden want er bestaan geen wetten op het internet' is een voorbeeld hiervan. De statements (A)'alles mag gezegd worden op het internet' en (B)'er bestaan geen (taal)wetten op het internet' zijn logisch equivalent. Als niet alles gezegd mag worden op het internet, is er een 'wet' die dat verbiedt, als er géén wetten zijn mag alles gezegd worden.

Het ene moment gebruik je echter 'vind ik'(A) en dat rechtvaardig je door hetzelfde(B(=A)) te brengen als een voldongen feit.
Als je kijkt naar televisie programma (jerry springer o.a.) daar kunnen mensen ook aanstoot aan nemen. Als het een bekende nederlander was geweest die die tweet had gemaakt bijvoorbeeld jeroen van koningsbruggen dan had hij zich beroepen op het recht van satire.....

Bijvoorbeeld een liedje wat me net nog te binnen schiet
http://www.novatv.nl/page/detail/nieuws/480
Hierover is zo'n zelfde discussie geweest alleen was dit in het echt en niet op internet.
het is alleen de songtekst overigens niet waar die ook rapt.

Preventief bekeuren op het internet vind ik zéér onterecht. Alleen als burgemeester in dit geval aangifte zou hebben gedaan vind ik het terrecht want op dat moment gaan onderzoeken wat er gezegd is geworden en niet toevalg meneer de agent die denk ow maar is dit strafbaar.
Tuurlijk begrijp ik de moeilijkheid wat ik hierboven zeg, als een agent je zou zien wildplassen krijg je ook een bekeuring. maar als het in je achtertuin is, daar heeft die er niks te zoeken.
Door dit statement komt een andere discussie weer op gang waarschijnlijk, wat is prive op internet en wat is openbaar. (hier moeten duidelijke richtlijnen voor komen)

Echter moeten we uitkijken dat deze richtlijn geen chineze lijnen worden.

[Reactie gewijzigd door boombes op 22 juli 2024 20:08]

Pas op: er is verschil tussen vrijheid van meningsuiting en beledigen.

Probeer het maar eens uit bij een politieagent (als je het lef hebt ;) ):

Wanneer je tegen hem zegt dat 'ie een [vul scheldwoord in] is, dan krijg je gelijk een prent.

Zeg je: "Ik vind jou een [vul scheldwoord in] !" dan is het vrijheid van meningsuiting en dan mag het in principe.

PS.
Natuurlijk weet ik dat het niet zo zwart-wit is als hierboven beschreven.
Ergens zal een rechter ook de onderliggende bedoeling van de tekst menemen in de beoordeling, maar in dat geval moet die beledigende bedoeling wel bewezen worden. En da's verdomt lastig als jij het tegenovergestelde vol houdt.
Nou zijn juten wel erg gemakkelijk beledigd, bijna nog sneller dan religieuzen. Beledigd raken is sowieso zwak en als het over derden gaat is het helemaal onnozel om je aangesproken te voelen. Dat vind ik sneue types en derhalve ook makkelijk uitlokbaar.
Mohamed (what's in a name) zal toch niet het verweer van majesteitschennis kunnen aanvoeren, hoop ik ;)

Ik denk dat belediging de verkeerde typering is; misschien eerder smaad of bedreiging, maar belediging daar moet je boven staan.
Anoniem: 45400 @stresstak29 juli 2010 20:04
Beledigd raken is sowieso zwak. Ik denk dat belediging de verkeerde typering is; misschien eerder smaad of bedreiging, maar belediging daar moet je boven staan.
Dus we mogen jou voortaan zo hard mogelijk beledigen als we willen? Als je je beledigt voelt, dan ben je zwak volgens jou.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 45400 op 22 juli 2024 20:08]

Wetten gelden voor het land waarin ze zijn ogpesteld. Vermits internet geen land is, maar deel uitmaakt van een bepaald land, zijn de wetten van dat land gelding op internet.
Wat het hele internet enorm ingewikkeld maakt, want ik kan vanuit mijn Belgische lijn op een Nederlands forum reageren waarvan de servers nog in een ander land staan (te zwijgen over alle routers en switches)

Los van dit alles vind ik dat vrije meningsuiting een recht is en dat ook moet blijven, maar enkel zolang je aan anderen er geen schade toebrengt. Mensen zouden dit fatsoen uit zichzelf moeten hebben, maar vermits dit niet altijd waar is, moet het maar in wetten gegoten worden.
Dit is uiteraard zeer subjectief en lang niet iedereen zal of moet hiermee akkoord gaan
Een mening kan normaal gesproken geen schade toebrengen. Alleen een leider met een dusdanige invloed op zijn volgelingen dat ze zijn mening als een bevel zien is daarop een uitzondering.
Het zijn dan eerder de voornoemde stoornissen en storingen en zijn eigen handelingen die deze persoon schade toebrengen. Een normaal mens wordt niet gauw beledigd. En zal echt niet voor de trein springen omdat een ander een mening heeft. - Niet sporen en toch de trein nemen - ;)

Maar nu we dit weten gaan we toch gewoon onze woorden op een goudschaaltje wegen en het iets subtieler brengen. PdL dacht ook alleen maar aan een auto die een monument aanreed. En niet dat een auto nu maar een paar mensen dood moest rijden om de stilte wat te doorbreken. Daarom is er ook terecht niet vervolgd.
De precieze detaails heb ik niet maar het is dus een kwestie van goed verwoorden.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door stresstak op 22 juli 2024 20:08]

Een mening kan wel degelijk schade toebrengen, getuige de vele zelfmoorden/eetstoornissen/drop-outs die daartoe gezet worden door uitingen van mede-schoolgenoten.

Verder ben ik overigens wel van mening dat je gewoon moet kunnen zeggen wat je op je hart hebt, en dit doe ik dan ook altijd vol overtuiging, en geen boete zou me daar ooit vanaf kunnen houden.
Dan vind ik dat je niets te zoeken hebt op een vrije en open forum.
Als je burgemeester wilt uithangen , the big man, blijf dan aub weg van vrije vorrra !!

Er zijn inderdaad grenzen in the real world !
Maar kom op Twitter zucht wat een wereld.En als het echt zo erg is geweest wat zij hij dan ?

PAS OP dat we geen china praktijken hier krijgen he!!
Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom 'in the real world' andere regels zouden gelden dan op Twitter c.q. Internet. Volgens mij gaat het om de boodschap die je uit en wat die boodschap voor impact kan hebben, niet de manier waarop de boodschap uit.

Laat duidelijk zijn: Ik ben absoluut voor vrijheid van meningsuiting (en nog meer voor vrijheid van meningsvorming overigens) maar wel met het idee dat iemand zich ook verantwoordelijk zou moeten voelen voor wat hij zegt. Ongeacht of de boodschap nou geuit is op Internet, in een woonkamer met een paar vrienden, een lawaaïge kroeg of een afgehuurd zaaltje.

Wat "de belediging" in dit concrete geval is weet ik niet, dus of er hier onnodig wordt ingegrepen weet ik niet.
Wat als deze man nou vanuit Cuba een bericht op twitter had geplaatst? Was er dan 'meer/minder' schade? Lijkt me niet. Maar hij zou geen boete hebben gekregen.
Zal wel iets over zn entnische achtergrond zijn geweest en dan mag het plotseling niet? Als iemand verteld dat een nederlandse burgermeester een vuile bleekscheterige kaasklomp is is het grappig, maar als het een kut marrokaan moslim word genoemd is het ineens erg.

Positive discriminatie noem ik dat.

btw:

De paus is een koorknaapjeneuker en de konigin van Engeland een zure oude hoer.
Word ik nu aangegeven?
entnische achtergrond zijn geweest en dan mag het plotseling niet
Plotseling? Dat staat in de grondwet!
Doch een moslim kutmarokkaan noemen zou wel beledigend kunnen zijn. Het kan ook en paki zijn of een indo of een witte uit Bos en Lommer.

En als de paus geen koorknaapjesneuker (dubbele woordwaarde) is is hij in ieder geval wel de leider er van.
Een beetje vrijheid? En waar blijft je medemens respectvol behandelen? Je mag het best oneens zijn met beslissingen van anderen. Je kan zeggen dat je het ergens niet mee eens bent, maar daarom iemand respectloos uit lopen kafferen is niet de methode. Het wordt hoog tijd dat er een halt komt aan het populisme. Onder het mom van vrijheid van meningsuiting er maar op los beledigen?
luister maar even.. .:)
Respect moet je verdienen, niet afdwingen.
.oisyn Moderator Devschuur® @elmuerte28 juli 2010 23:02
Dus jij bent geheel respectloos tegen mensen die je niet kent? Onzin natuurlijk. Respect voor je medemens zou je sowieso moeten hebben. Nee, dat betekent niet dat je zijn of haar kont hoeft te kussen, maar wel dat je gewoon op een normale manier met elkaar om kunt gaan. Verder kun je gedeeltes respect zowel verliezen als verdienen, maar het is dan ook geen binaire schaalverdeling.
Respect heb je eigenlijk in 2 vormen:

1. Respecteren = tolereren / iemand in zijn waarde laten
2. Respect hebben voor = bewonderen of ontzag hebben voor

Zo respecteer ik mijn medemens zoveel mogelijk, maar zijn er maar weinigen waar ik echt respect voor heb, want dat moet je verdienen en kun je niet afdwingen (het enige wat je kunt afdwingen is angst).
Anoniem: 26222 @Theadalus29 juli 2010 03:42
Voor jou misschien. Maar de woorden betekenen hetzelfde.

tussen 'waarderen' en 'waardering hebben voor' zit ook geen verschil, bijvoorbeeld.

Misschien kun je het beter over respect, veel respect, heel veel respect en diep respect hebben.
Voor jou misschien. Maar de woorden betekenen hetzelfde.
Dat klopt dus niet; een woord kan meerdere betekenissen hebben door de manier waarop het gebruikt wordt (zonder er 'veel' of 'heel veel' voor te zetten).

Maar ik kan heel goed begrijpen dat men dit soort nuancering tegenwoordig niet meer op school leert, aangezien fatsoenlijk Nederlands schrijven al een hele opgave schijnt te zijn...
Daar hebben we het oude stokpaardje weer. Wat een onzin.

Waarom zou de Aboutaleb jouw respect moeten verdienen?
Omdat een burgemeester het volk dient te dienen heel misschien?
Wat geeft hem het recht respect af te dwingen?
Hij heeft een voorbeeld functie, zelfde als de politie. Er was ook een artikel dat iemand zijn middelvinger opstook terwijl hij geflitst werd. Dit stond zo mooi op de foto, dat deze man ook voor dit ongeval een boete kreeg (naast z'n snelheid boete).
DeTeraarist verwoordt het hieronder beter.

Je kunt gewoon respect hebben voor mensen, als uitgangspunt.
Ik respecteer jou bijvoorbeeld, dat hoef je bij mij niet te verdienen. Je kunt het wel verspelen natuurlijk :)
Dus jij vindt iedereen een lul, behalve als jij vindt dat ze iets respectabels hebben gedaan? In mijn ogen een rare gedachtengang, maar wie ben ik om daar kritiek op te uiten ;)
Waar lees je dat? Mensen beginnen bij mij neutraal. En door hun acties kunnen ze respect verdienen (en verliezen).
Als iemand respect verliest, dan hoef je diegene toch niet direct te beledigen? Rare gedachtegang hoor. Want het gaat hier over mensen beledigen, als je iemand niet respecteert dan betekend dat niet automatisch dat je diegene maar raak kunt beledigen.
Misschien ben ik raar, maar zo is het mij in ieder geval altijd geleerd :)
Waar lees je dat dan weer? Er worden zo te zien allemaal woorden in mijn mond gelegd.
Ik begrijp je wel enigszins. De meeste mensen bkijk ik neutraal, niet per se van belang en sommigen daarvan zijn zelfs niet de moeite waard om te proberen te beledigen. Anderen daarentegen lokken het uit en krijgen het ook.

Daarbij zijn we niet allemaal gelijk. Gelukkig maar, want anders waren we nu allemaal elkaar aan het beledigen of niet. Moraalridders en betweters bestaan alleen maar doordat en omdat er anderen met minder of andere richtlijnen bestaan.
Uitschelden is geen vrijheid van meningsuiting. Een mening kan ook op z'n minst op een normale manier duidelijk worden gemaakt, is de persoon in kwestie zo eencellig om ook maar 1 fatsoenlijk woord uit z'n muil te krijgen dan mag die daar wat mij betreft best voor worden gestraft.
Hele idee achter twitter is om met weinig letters een boodschap te verkondigen. Nu voel ik me ook beledigt omdat je mij zo ook eencelig noemt. Kan je ff je naw gegevens posten zodat ik je makkelijker kan aanklagen?
Anoniem: 26222 @svenk9129 juli 2010 03:37
Je kan met twitter een bericht naar iemand richten, en dat is hier gebeurd. Er is een verschil tussen:

"Aboutaleb is een lul."

en

"@aboutaleb je bent een lul."
En dan is hij beledigd ? Lijkt me niet. Het zal naar de mening van anderen wel vervelend genoeg zijn geweest om er iets aan te doen. Maar niet het feit dat BeeYef van Aboutaleb zegt dat hij hem een lul vindt.

Niettemin zal een mening niet direct veranderen door een boete; hooguit dat men een (nieuwe of andere) mening over meer mensen krijgt / bevestigd krijgt.
Hij scheld je niet uit voor dombo, maar voor eencelig ;). Dat 'valt' anders!
de éne zijn vrijheid stopt waar die van een ander begint.
het is niet omdat iets op internet gebeurd dat de 'normale' wetten niet meer van toepassing zijn.
Een ambtenaar beledigen is strafbaar.
de éne zijn vrijheid stopt waar die van een ander begint.
En dus neemt de ander de vrijheid om die van de ene te stoppen, omdat hem iets niet bevalt ? Benepen mensen zijn dat. Logisch dat er zoveel geruziet en gevochten wordt.
Op het journaal werd zelfs gesproken over een bedreiging, dus volkomen terecht.
Bedreiging? Belediging? Mening? Er zit nogal een verschil tussen deze termen.
vrijheid geeft ook verantwoordelijkheid.

vrijheid van mening wil nog niet zeggen dat je alles kan zeggen.
Daarom is men ook druk bezig ons de vrijheden te ontnemen.
En dat is dus de groot gemaakte fout
Je mag wel zeggen Ik vind je een oetlul.
Je mag niet zeggen Je bent een oetlul.
Dat laatste is namelijk niet een mening het eerste is wel een mening.

Dus ja terecht dat hij vervolgt werd.
In theorie heb jij nu al 2 keer niet een mening gegeven en ben je dus al verkeerd bezig.
En ik denk niet dat de persoon in kwestie vervolgt zal zijn voor het zeggen Burgemeester 010 je bent een oetlul
Er zal wel iets meer gespeelt hebben
Dat is een bekend misverstand. Juridisch (en volgens mij ook wel in de praktijk) zijn beiden een mening. Test het maar eens uit op een agent als je me niet gelooft.
Betreffende smeris zal meteen bewijzen dat ik gelijk heb in mijn mening als ik hem zeg dat ik hem een oetlul vind. De oetlul. Raar woord trouwens, en bestaat een oetkut dan ook. die had ik laatst aan de deur.
Internet staat niet boven de wet. Het aanzetten tot haat is verboden. Want voor je het weet zit je met een tweede hitler.

Als het langs de andere kant enkel om een beledeging gaat, dan zou dit in principe mogen want het hoort bij de vrijheid van meningsuiting.

Ik vermoed dat deze kerel nog een stapje verder is gegaan en er ook nog enkele bedreigingen tussen heeft gegooid (ook strafbaar, en ja, dat telt dan ook op het internet ;))
Het ging hier niet om een belediging, maar om ernstige bedreigingen. In het geval van een belediging had het niet terecht geweest, dan had het naar mijn mening onder het mom vrijheid van meningsuiting gevallen.

Bron

[Reactie gewijzigd door Laguna op 22 juli 2024 20:08]

Anoniem: 112442 @Laguna29 juli 2010 11:02
Ik ben het helemaal met je eens. Echte bedreiging op/via het publieke domein moet aangepakt worden.

Ik vraag me wel af wat de toekomst van dit land wordt. Ook met het oog op de tweet van Paul de Leeuw.
Heeft iedereen niets meer de verbergen in dit land?
Kan een grap zoals Paul de Leeuw IMO maakte dadelijk door de filters en opslag door de staat dadelijk ook een vervolging opleveren als dit via bijvoorbeeld een email gecommuniceerd is?
De gedachtegang van pdl was toch al opgevangen en vervolgens afgedaan. Als je al niet hardop meer mag denken .. :)

Die Brabantse nepmoslim Abdelgabber vande Ven mocht toch ook zeggen dat hij het niet erg zou vinden als <wie-was-het-ook-alweer> dood was. ? Nou, zo weet ik er ook wel een paar.

edit: Wilders

[Reactie gewijzigd door stresstak op 22 juli 2024 20:08]

Mijn voorkeur gaat toch echt uit naar het oplossen van criminele feiten. Ze ontslaan dit soort power-trippende-politie-agentjes maar, samen met een paar KLPD'ers en nemen een aantal rechercheurs aan voor het echte politie werk.
Wanneer ik melding maak van inbraak, diefstal of vandalisme bij de politie, gaat het rechtstreeks naar /dev/null. Wanneer iemand Aboutaleb een vervelend persoon vind en dat ventileerd, wordtie opgezocht en bekeurd... wtf ?!
Daar moet ik je gelijk in geven inderdaad. Bij een diefstal van een fiets hebben ze geen interesse, of moet je over 2 weken terug komen om aangifte te doen. Maar ze hebben wel tijd om beledigingen te bekeuren, want dat brengt geld in het laatje.

Agenten moeten eens achter hun bureau uit gestampt worden terug de straat op, waar politie hoort. En dan ook echt actief gaan zoeken naar echte criminele activiteiten, zoals overlastverzorgende hanggroepjongeren, dealertjes op de hoek van de straat en scooterracers met hun herriemachines die veel te hard rijden. Je weet wel, dingen die er echt toe doen in plaats van geld en tijd de verspillen aan dit soort symbool-optreden.
De verloedering van de maatschappelijke omgang is iets wat er echt toe doet.
De vraag blijft echt wat er precies geschreven is en hoe ernstig deze belediging was.
Daar moet ik je gelijk in geven inderdaad. Bij een diefstal van een fiets hebben ze geen interesse,
Daar vroeg ik al naar vlak voor de kerst, toen ik werd aangehouden voor rijden zonder licht. De gestolen fiets had namelijk wel licht ;) Glazig kijken, geen antwoord. Wel een bonnetje maar met korting omdat het kerst was. De oetlul. En uiteraard vreemde blikken toen ik zijn gegevens even wilde overnemen. Iedereen kan zo'n pak huren tenslotte.
Wanneer ik melding maak van inbraak, diefstal of vandalisme bij de politie, gaat het rechtstreeks naar /dev/null.
bij mij is 2 keer ingebroken, en beide keren stond met 10 minuten ontdekking/melding de politie op de stoep om procesverbaal op te nemen, en de dag erop was de technische recherche druk bezig met sporen onderzoek.

En dat voor wat miezerige schade en 1500 euro aan goederen gejat.

beide zaken hebben geleid tot arrestatie en veroordeling.
Anoniem: 119722 @arjankoole28 juli 2010 19:46
[...]


bij mij is 2 keer ingebroken, en beide keren stond met 10 minuten ontdekking/melding de politie op de stoep om procesverbaal op te nemen, en de dag erop was de technische recherche druk bezig met sporen onderzoek.

En dat voor wat miezerige schade en 1500 euro aan goederen gejat.

beide zaken hebben geleid tot arrestatie en veroordeling.
Je woont in een dorp?

Bij mijn dochter ingebroken, hebben ze chips zitten eten. Spaarpot (a 50€)van m'n kleindochter leeggerooft. Aangifte gedaan. Niemand is langsgeweest. daders wonen in de buurt. Tot op heden "niemand" gevonden! Dit is treiterij geweest. Ze woont in die beruchte buurt in Gouda.

Andere dochter. Wide screen LCD TV gejat en meer van dat soort zaken. Ook niets meer gehoord op de aangifte dus ook geen dader.Zelfde straat beruchte buurt Gouda.
En hoe verwacht je dat ze die daders gaan vinden dan? Denk je dat uit elke aangifte magisch een dader zou kunnen komen? Die agenten zijn geen tovenaars.
2 inbraken (1 inc. mishandeling), 1 keer vandalisme (2 stenen door de ramen van mijn auto gegooid), nooit een politie agent gezien. Je belt: doe maar aangifte via Internet, dat is het makkelijkste.

Vervolgens staan ze wel met 6 personen te laseren. Moet ook gebeuren, maar met 6 man/vrouw?

[Reactie gewijzigd door Abom op 22 juli 2024 20:08]

Anoniem: 178707 @Abom28 juli 2010 22:15
Ja hoor, inbraak inclusief mishandeling (dat is over het algemeen 'roofoverval' of formeler 'diefstal met geweld'), de politie komt niet langs en vertelt je om aangifte te doen via internet? Volgens mij vertel je óf hier niet het volledige, óf tegen de politie niet hetzelfde verhaal.
Dat is exact het verhaal, misschien dat het ermee te maken heeft dat het midden in de nacht was en men het druk had. Maar ze zijn ook niet de dag erna komen kijken of whatever.
Dan heb je geluk gehad.

Maar het gaat niet eens om het bedrag, in jou geval €1500.Al was het maar voor €10 dan moeten ze nog steeds komen en alles uitpluizen. Daar worden ze voor betaald en dat is hun functie en doel van oprichting. Zorgen dat de wet nageleefd wordt, en misdrijven bestraft worden, hoe klein ook.

Dus ook de misdrijven die de politie niks oplevert of geld kosten. Maar die moeten het tegenwoordig voornamelijk ontgelden en dat moet eens afgelopen zijn.
Dan heb je geluk gehad.
Nee, in een forse delen van Nederland, ook in NH is dat gewoon regel. Maar mensen hoor je nooit iets positiefs zeggen over de politie, terwijl ze wat mij betreft toch echt je beste vriend zijn.

Ik heb vaak met de politie te maken gehad in die zin, en ze zijn altijd bijzonder aardig en behulpzaam geweest. Maar misschien begint 't met het simpele feit dat ik ze respectvol en als mens behandel. En misschien omdat ze weten dat ze net zo goed op mij kunnen rekenen als 't er op aan komt. Natuurlijk lopen er ook minder frisse figureren rond, maar we kunnen onmogelijk iedere politieagent(e) als fout behandelen vanwege die enkeling die fout is.
nee dan heeft hij wel degelijk geluk gehad.

hier al meerder inbraak incidenten gehad +-5 keer elke keer kwam de politie wel even langs maar er werd niets nada noppes ondernomen om ook maar de daders op te sporen zelfs al was er een beschrijving van de vluchtauto, kenteken en een kluis vol met vingerafdrukken.
en tussen normale burgers mogen nog wel foute figuren rondlopen, maar tussen de brigade die juist die foute pietjes moeten opsporen zou je verwachten dat daar juist niet van die foute pietjes tussen zitten (als dat wel zo is zou je net zo goed de hele politie kunnen afschaffen omdat ze dan toch niet meer normaal kunnen functioneren)

(meerdere mensen in mijn omgeving hebben wel soortgelijke gebeurtenissen meegemaakt)

ik vind het zwak dat een omhoog gevallen piet van zon klein incident een politie zaak maakt. ik vind het onverantwoord dat iemand die zo psychisch zwak gesteld is dat hij niet eens een belediging kan hebben burgemeester kan worden, hoe kan zon figuur ooit rationele beslissingen nemen?
het is een ander verhaal als iemand/groep een bepaald persoon consequent de grond in probeert te werken, maar dan moet je dat niet beperkt laten tot alleen maar omhoog gevallen pieten maar ook tot normale burgers.

[Reactie gewijzigd door koudepinda op 22 juli 2024 20:08]

Lol denk je echt dat er een +1 bij jouw naam, in de administratie van de politie, staat?
Inderdaad, één van mijn collega's had haar laptop even op de parkeerticketmachine gelegd en hem daar vergeten. De politie heeft beelden van de man die hem meegenomen heeft en van de nummerplaat van die man. Vier weken later hebben ze met die informatie nog niks gedaan, mijn collega krijgt van de politie te horen "Bel ons niet meer, wij zullen u wel contacteren als dat nodig is...".

Het is natuurlijk ook klassejustitie, als ik jou beledig via een tweet gaat het niet eens lukken om een aanklacht in te dienen.
Niet helemaal, tijdje terug hadden we een vergelijkbaar geval. Ene lauwty , die heeft een taakstraf gekregen vanwege uitingen op Twitter. Tegenwoordig is het helemaal niet meer zeker dat je ongestraft wegkomt met bepaalde uitspraken. Zo 'anoniem' als Lauwty of die Rotterdammer het doen is dan ook niet tactisch. Maar dat zijn volgens mij de enige twee veroordeelde voor een tweet in NLD. Immers heeft onze democratie wisselvallige opvattingen als het gaat om vrijheid van meningsuiting.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 20:08]

Anoniem: 305829 @himlims_28 juli 2010 20:02
Rondom de WK finale en de rellen rondom het jonckbloedtplein is ook iemand gearresteerd/beboet voor het oproepen tot rellen.

edit: zoals het artikel al aangeeft loopt bovenstaande zaak nog en berust mijn uitspraak dus niet op de waarheid..... lezen?!? DOH! my bad, my bad

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 305829 op 22 juli 2024 20:08]

Gaan we nou allemaal gezellig op zitten te noemen wanneer we een iets andere actie van de politie hadden verwacht? Dien dan een klacht in bij de politie zelf (of is daar een speciaal orgaan voor , dat weet ik niet)
Helemaal terecht. Internet kent ook zijn grenzen.
Terecht?
Internet in Nederland wel te verstaan hoor!
Regionale / Nationale / Lokale rechten zijn dat nog altijd!
Hoezo, we hebben nog altijd een "Vrijheid van menings uiting" in Nederland hoor!!!!
Ik zou zeggen:
Boete niet betalen, laat maar voorkomen, dit win je zo! :Y)

Daarnaast vind ik het ook nog eens onterecht, omdat anderen - die dit ook doen - maar niet massal gelezen / gecontroleerd worden; vrij uit gaan.
Dus volledig onterecht!

Vooral als diegene zich WEL heeft geheouden aan de forum-regels van de betreffende website!

[Reactie gewijzigd door HoeZoWie op 22 juli 2024 20:08]

Ik zal het heel kort zeggen: beledigen =/= vrijheid van meningsuiting
Als je niet mag beledigen kun je vrij weinig zeggen lijkt me. Vrijheid van meningsuiting is volgens mij ook het recht op beledigen. Bijna elke (zinnige) uitspraak zorgt ervoor dat er wel iemand is die zich beledigd voelt. En beledigen is weer iets anders dan laster/smaad en bedreiging.
Anoniem: 305829 @Artjuh28 juli 2010 20:53
dus jij zegt dat iedere mening een belediging is?

Verder is er een verschil tussen je beledigd voelen, en beledigd zijn. En bij een gerechtelijke belediging is er een 3e partij die 'onpartijdig' bepaalt of iets een belediging is of niet.
dus jij zegt dat iedere mening een belediging is?
Voor hele volksstammen en hun nazaten wel.
Als er bij die beledigingen ook bedreigingen worden geuit is het toch een ander verhaal. Denk dat dat hier ook aan de orde is.
behalve als je hem uit de grond van je hart meent?

Je hebt prachtige oneliners,maar je hebt ook columnisten die een stuk schrijven waar geen enkel scheldwoord in zit maar iemand toch tot de grond of toe afbranden.
Soms met alleen de reden dat je iemand gewoonweg niet mag.
Of is het dan geen belediging meer?
Anoniem: 135819 @Relief200928 juli 2010 20:16
Ik zal het heel kort zeggen: iedere mening kan als belediging worden opgevat.
Nouja, iets minder kort dan.
De een voelt zich sneller aangesproken dan de ander. Kwestie van cultuur, intelligentie, religie, afkomst, opvoeding, genen, hormonen, geslacht, gezinsgrootte en -samenstelling.

En de moeilijkheidsgraad der mening natuurlijk.
schandalig!, ik vind het echt geen stijl dat ze nu mensen gaan aanklagen omdat ze hun mening uiten via twitter, wie weet hebben ze het zelf niet eens gepost! En wat dan nog, moet Aboutaleb zich hierdoor nu onveilig voelen ofzo? Op de straat worden er nog veel meer dingen over hem geroepen en daar wordt geen boete voor gegeven. ik vind dit echt te ver gaan.
Er is een groot verschil tussen het uiten van je mening, en het beledigen van een ambtenaar!
Er is ook een groot verschil tussen het beledigen van een ambtenaar en inbraak/diefstal. Toch lijkt het erop dat het eerste hogere prio heeft bij de pliesie.

[Reactie gewijzigd door Abom op 22 juli 2024 20:08]

Ik denk niet zozeer dat dit een hogere priorteit krijgt maar dat dit nu eenmaal simpel opgelost kan worden. Even twitter accountje opzoeken, persoon erbij zoeken en klaar is kees van de pliesie.
Zal wel iets met arbeidsintensiviteit te maken hebben. Het eerste wat je noemt is makkelijker af te handelen.
En je maakt beter carriere door de burgemeester te vleien dan door een fietsendiefstal op te lossen.
Tsja, we weten niet wat deze man heeft gezegd, maar ik ben het er wel mee eens dat er grenzen moeten zijn aan wat men op twitter en andere sites zegt. Als ik iemand zwaar zou beledigen in het openbaar wordt ik ook veroordeeld dat heet smaad en dat is strafbaar, online of niet.
Ik hoop dat smaad iets anders is dan belediging. Smaad en laster vind ik onjuiste aantijgingen; en belediging is meer iets over 'kromme poten', 'rooie haren' of 'je moeder'.
schandalig!, ik vind het echt geen stijl dat ze nu mensen gaan aanklagen omdat ze hun mening uiten via twitter
Ik vind het schandalig dat types als dit en jij "vrije meningsuiting" voortdurend kapen om onfatsoen mee te verbloemen.
wat is er gebeurt met vrijheid van mening uiting.

Kijk aanzetten tot rellen is niet goed en moet bestraft worden!! maar als ik het bericht goed begrijp heeft deze man alleen de burgemeester beledigt sorry maar dat is zijn mening. en jouw mening over iemand geven goed of kwaad hoort gewoon onder de vrijheden die je hebt.

geschiedenis leert ons waar dit soort dingen heen gaan en dat is niet veel goed als de overheid de burger op zelf zijn uitlatingen gaat bestraffen gaan we al goed onder weg naar een politie staat zoals Oost Duitsland waar je bang moet zijn dat je buren je aangeven voor wat je gezegd zou kunnen hebben.
wat is er gebeurt met vrijheid van mening uiting.
Die vrijheid houd niet in dat je zomaar anderen mensen mag beledigen, het is geen vrijheid van belediging.

En vrijheid van meningsuiting is sowieso niet absoluut, er zitten grenzen aan, en dit is zo'n grens.

Want het beledigen van een ambtenaar in functie is toch echt strafbaar, en ook 'gewone' belediging kan bestraft worden, zie artikel 266 van het Wetboek van Strafrecht.

Daarnaast heb je nog dingen als laster en smaad enzo, en ook godslastering is strafbaar.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 20:08]

Godslastering strafbaar? Waarom moet de Grote Terrorist In De Lucht beschermd worden? Is Hij niet Groot genoeg om mij neer te bliksemen of zo? Oh wacht dat was Zeus... die God bestaat niet meer want een Romeinse keizer heeft een boek geschreven waarin staat dat er maar één God is en die heet euhm God, of Jahweh, of Jehova, of Allah of Weetikveel.

Ik ga dan maar in één klap door met het beledigen van 16.000.000 inwoners van Nederland. Wat een achterlijk barbaars kutland zeg dat godslastering strafbaar stelt.

Krijg ik nu een boete van 350€ * (16.000.000 + 1) of ga ik naar de hel? :+
Moet ik dat echt uitleggen? :+

Nederland is lang niet het enige land dat godslastering strafbaar stelt hoor. Verder is het een oude wet waarover de politiek zich nu ook afvraagt of-ie niet afgeschaft moet worden.
want een Romeinse keizer heeft een boek geschreven waarin staat dat er maar één God is
Een bedenksel dus. Een denkbeeldig vriendje voor kinderlijke volwassenen. Sneu volk.

Religion is the root of all evil, and worse.
Die vrijheid houd niet in dat je zomaar anderen mensen mag beledigen, het is geen vrijheid van belediging.
Blaat.

Elke mening kan een belediging zijn, sterker nog, een groot deel van de meningen die geuit worden zijn beledigend.

Dat godslastering überhaupt nog in het Nederlandse wetboek staat vindt ik een grove belediging van mensen die wel enig verstand hebben. Trouwens, die wet is compleet nutteloos en niet van meer van toepassing. Anders had o.a. Geert Wilders al lang voor godslastering veroordeelt moeten zijn (en elke imam die iets zecht over de christelijke god ook). Zelfs de Scientology cult heeft nog niemand proberen te vervolgen van het lasteren van hun god Xenu.
Dit gaat helemaal nergens over, ik had niet verwacht in Nederland(!!!!) mensen een boete zouden krijgen voor het beledigen van een burgemeester via een (nogal kansloos) sociaal netwerk.

De burgemeester zou die man z'n geld terug moeten geven uit de naam van vrije meningsuiting.
Anoniem: 318631 @Gammort29 juli 2010 08:33
Maakt het medium uit als het om beledigen gaat? Beledigen is beledigen. Of we dat nu via luchtdruk verschillen uiten, of uit ons toetsenbord rammen en ergens publiceren. Is er verschil tussen een handgeschreven dreigbrief, of dezelfde bedreiging gepubliceerd via Internet?

En de kreet "nogal kansloos" is jouw mening, geen feit. Gezien de hoeveelheid mensen die de informatie volgen heeft het toch een behoorlijke impact als daar iets wordt geroepen.
Ja er is idd verschil tussen een handgeschreven dreigbrief en dezelfde bedreiging gepubliceerd via internet. Handgeschreven dreigbrief is persoonlijk gericht en bedreiging via internet is een publieke mening. Tenminste als het op zo'n site als twitter staat.
Zij die dreigen zijn de slimsten niet. Zij die denken dat er een belediging danwel bedreiging is ook niet altijd, trouwens.

He, het is Rotterdam. Geen woorden, maar daden Dus oppakken die twitteraar voordat hij ook geen woorden maar daden toepast. Pim is al dood genoeg.

Dreigen is zo flauw.
Ik kan me hier erg kwaad over maken. Bij een uitlating op een medium als Twitter ben je beperkt in het aantal tekens wat je kan gebruiken, dus kan je minder makkelijk nuanceren. Mede daarom is het zo populair, veel mensen houden nou eenmaal van 'krachtig' taalgebruik.

Deze man heeft zijn mening geuit op internet middels een medium wat mede daarvoor ontstaan is, dat dit beledigend is voor een of andere burgemeester, dat is dan jammer.

Ik vind niet dat we grenzen mogen stellen aan het recht van meningsuiting. Een skinhead neonazist heeft naar mijn mening even veel recht om zijn mening te uiten als een extremistische moslim, een burgemeester, de melkboer, jij en ik. Ik hoef het er gelukkig niet mee eens te zijn!

Als iemand een beledigende uitlating doet is dat de mening van die persoon, dan heb je dat maar te respecteren! Waar gaat het heen als we bij alles wat we zeggen eerst 20x moeten kijken of er niet ergens iemand is die zich misschien wel eens beledigd zou kunnen voelen?

Als iemand mij beledigt, hoe erg ook, is dat de mening van die persoon, weet ik dus gelijk dat ik met die persoon niets van doen hoef te hebben. Je hoeft niet met iedereen vriendjes te zijn, dat is nou eenmaal onmogelijk hoe diplomatiek je jezelf ook opstelt.
Als iemand een beledigende uitlating doet is dat de mening van die persoon, dan heb je dat maar te respecteren! Waar gaat het heen als we bij alles wat we zeggen eerst 20x moeten kijken of er niet ergens iemand is die zich misschien wel eens beledigd zou kunnen voelen?
daar gaat het helemaal niet over !
de vraag is of er verschil zou moeten zijn tussen een opmerking over een burgemeester face-to-face recht in zijn/haar gezicht plaatsen of op internet.

volgens mij zou dit niets uit moeten maken, wordt je voor het een opgepakt en aangeklaagd dan zou je door het uiten van dezelfde opmerking via een ander medium precies hetzelfde behandeld moeten worden. Dit staat los van de vraag of de beledigde dat nu wel of niet te respecteren heeft.
Hij noemt het niet direct, maar zijn punt is duidelijk dat je in geen geval voor belediging opgepakt zou moeten worden. Het is zeker waar dat dit wel gebeurt, want mensen houden ervan om misbruik te maken van hun macht (i.e. politie en andere hoogwaardigheidsbekleders). Ik ben het dus met je eens dat het internet niet anders is dan face-to-face, maar ik vind dat je in beide gevallen gewoon sociale druk zijn werk moet laten doen, en het niet aan de rechter moet overlaten.
Als iemand een beledigende uitlating doet is dat de mening van die persoon, dan heb je dat maar te respecteren! Waar gaat het heen als we bij alles wat we zeggen eerst 20x moeten kijken of er niet ergens iemand is die zich misschien wel eens beledigd zou kunnen voelen?
Het is maar een mening. Als het een belediging zou kunnen zijn zegt dat meer iets over de ontvanger dan degene die hem uitte. Vind ik. Gelijkwaardige mensen zullen het mij niet aandoen en mocht het gebeuren kunnen we er over praten. Dat wat beneden geroepen wordt daar sta ik boven Hoe harder ze roepen hoe kleiner ze worden, toch ? Nijd, drift en agressie kunnen natuurlijk leiden tot het uiten van bewust krenkend bedoelde opmerkingen, maar als je beziet wie ze bezigt, is het sop de kool niet waard. En beledigingen aan het adres van derden doen me al helemaal niets. Ik ga alleen over mezelf.
ik vraag me af waar dan op gezocht is. al het twitter verkeer op die dag? of bepaalde zoektermen? of kwamen ze het per toeval tegen. Nog belangrijker waarom wordt er tijd gestoken in het beboete van een man die iets zegt over aboutaleb. Waarschijnlijk omdat er geen goed resultaat was voor die dag en dat ze zo toch iemand kunnen pakken. beetje jammer ;)
Anoniem: 305829 @stftweaker28 juli 2010 20:20
lijkt me dat ze trending topics als 'Ajax', 'Feyenoord', 'KNVB-Beker' etc gevolgd hebben. aangezien het rondom de bekerfinale plaats vond

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.