Nieuwe MacBook Pro kan igp volledig uitschakelen

Apple blijkt in zijn nieuwe MacBook Pro's geen gebruik te maken van de Optimus-technologie van Nvidia om tussen de igp en gpu te schakelen. Apple heeft een nog zuiniger systeem ontwikkeld, waarbij de igp volledig wordt uitgeschakeld.

Apples methode voor het schakelen tussen de igp en de gpu moet voor een nog langere batterijduur zorgen. De technologie is een enorme vooruitgang ten opzichte van die in oudere MacBook Pro's, waarbij de gebruiker opnieuw moest inloggen om tussen de igp en de gpu te wisselen.

Apple heeft het nieuwe systeem ontwikkeld voor de nieuwe MacBook Pro-line-up, die sinds deze week ook modellen met Core i5- en Core i7-cpu's van Intel omvat. Hoewel deze cpu's over een zuinige igp beschikken, zijn de prestaties daarvan tamelijk bescheiden. De laptops zijn dan ook voorzien van een aparte Nvidia-gpu. Omdat deze gpu's aanzienlijk meer stroom verbruiken, introduceerde Nvidia in februari zijn Optimus-technologie, waarmee een laptop de aparte gpu automatisch en realtime kan in- en uitschakelen. Dat gebeurt aan de hand van een lijst van applicaties die extra grafische kracht vereisen.

Een van de nadelen van de Optimus-technologie is echter dat de igp ingeschakeld blijft wanneer de discrete gpu wordt geactiveerd. Apple heeft daarom een systeem ontwikkeld dat nog een stapje verder gaat, schrijft Ars Technica: Apples OS X kan de igp volledig uitschakelen als de losse gpu aan het werk wordt gezet. Overigens kan de gebruiker ook zelf aangeven welke grafische processor moet worden gebruikt.

Door Marc Rademaker

Redacteur

14-04-2010 • 16:57

78 Linkedin

Reacties (78)

78
74
40
4
0
6
Wijzig sortering
Wat ik me afvraag is of dit puur softwarematig of toch wat hardwareengineering van Apple's kant heeft gevergd.

Indien het enkel software is, wil ik deze techniek erg graag naar alles platformen geport zien! :D
Hardwarematig zal het niet zijn, de IGP van de Arrandale (mobile i5/i7) zit on-die samen met de northbridge dus dat is niet even een loss chippie waar je de stroom af van kan knikkeren. Blijkbaar heeft Intel bij de Arrandale cpu gewoon een commando ingebouwd waarmee de IGP uitgezet kan worden. Tenzij Intel hele speciale i5's bakt voor Apple lijkt me dit gewoon voor elk ander OS ook mogelijk.

Het moeilijke is het softwarematige: zorgen dat je binnen het OS naadloos van de ene (Intel) chip naar de volgende (nVidia) over kan gaan. Daarbij zal Apple natuurlijk meer over de interne architectuur van OS X weten dan nVidia (en heeft toegang tot de goed afgeschermde geheimen van zowel Intel als nVidia), dus is het logisch dat Apple de software-kant van deze "handover" schrijft ipv nVidia.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 14 april 2010 23:49]

Klein vraagje: ik zie hier teleurstellende reacties over de 330M.

Hoe goed of slecht is deze t.o.v. de vorige NVIDIA 9600M GT en als het kan ook t.o.v. 9400M?
http://www.notebookcheck....Benchmark-List.844.0.html

Hier zie je alle mobile gpu's mooi op een rijtje.

De 5870 mobile: 12755
De 280M: 12569
De 330M: 6126 (plaats 48)
De 9600M: 5063
De 9400M: 1348

[Reactie gewijzigd door KraKa op 14 april 2010 23:47]

De 9400M is nog een keer zo langzaam als mn 8600GT welke +- 6000 3D-marks haalt als ik me niet vergis. Hij is zeker een heel stuk sneller als de 9400M en ook nog wel een mooi stukje sneller als de 9600M GT.
ik geloof van 9000 punten(9600m) in 3dmark naar een stevige 12000 (330m) upgrade... dus zeker de moeite waard.. had ik gelezen in comments op engadget, zonder bron weliswaar
Zal idd een stuk zuiniger zijn, maar aangezien de IGP al heel zuinig was, en hij anders ook in idle draaide ipv uitgeschakeld te zijn, zal het verschil minimaal zijn.

Toch een mooie ontwikkeling!
Ik kan me zo voorstellen dat als je op de batterij werkt je iedere besparing kan gebruiken. En als de igp toch niet wordt gebruikt waarom dan niet uitschakelen :) Goede innovatie van Apple, nu zullen andere fabrikanten vast gaan volgen met een vergelijkbare truc.
als je op de batterij werkt kun je er ook voor kiezen niet te gamen, waardoor je gewoon op de igp blijft en de nVidia gpu niet aan hoeft. Die gebruikt namelijk meer dan de igp
Want er is geen enkel ander nut voor een gpu dan enkel games?
Ja zeker wel, het hardware-matig decoderen van HD materiaal bijvoorbeeld. Binnenkort ook beschikbaar voor flash.. En het versnellen van grafische applicaties zoals Photoshop. Maar gamen...
Lekker dan, als je aan het surfen bent met wat zware Flash pagina's staat continu je GPU te rekenen. Dat lijkt me heel slecht voor je accuduur.
Nou, vergeet niet dat daarmee je processor ook ontlast wordt. Je processor zal dus minder gebruikt worden voor de dingen waar hij slecht in is, maar de gpu wordt meer gebruikt voor de dingen waar die goed in is. Over het algemeen heeft de gpu dus minder energie nodig om de grafische toepassingen te doen dan de processor, daar is de gpu immers voor gemaakt. Als de cpu minder energie zou gebruiken (en dezelfde prestaties zou leveren) voor grafische toepassingen, dan zou er geen reden zijn voor de gpu om te bestaan.
Bij mij staat constant de cpu te rekenen nu als ik Youtube bekijk, en in de toekomst wordt dat blijkbaar de gpu. Een goede ontwikkeling imo. Ben dan wel benieuwd welke gpu hij in zo'n macbook aan zou zetten...
De IGP heeft dacht ik hardware-decoding? Dus dan zal dat wel de IGP zijn.
Waarom denk je dat Stevey Flash wilt uitschakelen?

Heb je ineens geen last meer van je accuduur...

Speel maar gewoon al je spelletjes in HTML5. :z
Alsof die zogenaamde HTML5 spelletjes er al in overvloed zijn, daarbij is het efficienter als je GPU flash afhandelt als je CPU, de berkeningen liggen wat mee rin het GPU straatje dan in die van de CPU ;)
Ja via bootcamp :+
zal apple de volledige driver set porten?
Dat ze dan maar alvast beginnen met de multitouch degelijk te implementeren. Horizontaal scrollen is niet eens mogelijk
als je op de batterij werkt kun je er ook voor kiezen niet te gamen, waardoor je gewoon op de igp blijft en de nVidia gpu niet aan hoeft. Die gebruikt namelijk meer dan de igp
Ja inderdaad. En als je dan toch bereid bent om functionaliteit op te offeren om energie te besparen: je kunt er zelfs voor kiezen om je laptop/netbook helemaal niet gebruiken, da's nog zuiniger.
Dit hoeft niet alleen handig te zijn als je op batterijen werkt ;)

Een computer kan dit ook goed gebruiken... elk beetje dat een computer minder gebruikt is mooi meegenomen. En waarom zouden we de technologieën alleen op laptops houden qua energie besparing? dan ben je misschien toch ook wel een beetje naïef aan het denken?

Trouwens, technologieën worden gelukkig wél overgebracht / ontwikkeld voor desktops.. anders zaten we nu een hoop meer energie te verstoken met onze desktop-pc'tjes :P
Klinkt op zich ook wel logischer...als je iets toch niet gebruikt, zet het dan uit. Zal technisch gezien iets meer haken en ogen hebben i.v.m. overdragen commando's en geheugen voor de beeldverwerking. Wat ik me dan afvraag; is het in zeer veeleisende situaties niet mogelijk om ze op een sli-achtige wijze samen te laten werken of bijvoorbeeld die IGP te gebruiken als dedicated physx processor?
Kan even niet zo snel vinden welke IGP er in zit, maar de 9300m kan bijvoorbeeld Physx berekenen.

[Reactie gewijzigd door Propheticus op 14 april 2010 17:07]

Ik denk eerlijk gezegd niet dat een igp sterk genoeg is als dedicated physics processor en ik denk vooral niet dat het nut heeft want het blijft een mac en het aantal gamers op een mac is nogal gering gezien het magere aanbod aan games voor OS X. Verder denk ik dat het uitschakelen van de igp niet erg veel verschil zal maken, want wat voor wattage heeft een IGP tegenwoordig? Ik denk dat door de verhouding van het verbruik van de IGP tot de rest van de computer het verbruik van de IGP slechts enkele percentages bedraagt en aangezien een laptop nou eenmaal niet lang met z'n accu doet (1,5-2,5 uur correct me if I'm wrong) zal dit verschil echt minutenwerk zijn.
De nieuwe 15" en 17" MBP's doen 8-9 uur met een volle accu, de 13" MBP zelfs 10 uur.
Plus: gamen doe je niet (prettig) onderweg. Thuis/op locatie met een de kabel dr aan maakt het verbruik van een IGP in idle ook niet zo uit....
we hebben het over de mac, die haalt 7 uur
De nieuwe lijn macbooks zouden (naar verluidt) de 10 uur kunnen halen bij de 13" versie en 8-9uur voor de 15" en 17" versies....
*apple zelf over het uithoudingsvermogen (wij van ...)

[Reactie gewijzigd door Propheticus op 14 april 2010 17:24]

Mijn macbook zou anders 7 uur meegaan volgens de site, en mijn record is 6:30, tijdens mijn normaal gebruik: itunes, firefox en netbeans IDE (java-based teksteditor en debugger; niet altijd even lichte software). Daarnaast skype en adium aanstaan maar weinig tot niet gebruikt. Verder was ik verbonden via draadloos internet.

Ik vind dat persoonlijk heel netjes.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 15 april 2010 00:02]

Apple zit meestal vrij dicht bij de waarden die ze geven, bij de iPad gaven ze 10 uur aan, en meerdere mensen gaven aan tegen de 11 uur gebruik te zitten.

Tuurlijk het is geen 8 uur gamen, maar 8 uur internetten is wel te halen. Die tijd is onder OSX trouwens.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 14 april 2010 17:49]

intel igp ondersteunt geen physx.
Als dit een functie is die OSX uitvoert, hoe zal dat dan gaan met Windows via Bootcamp? Werkt dat helemaal niet?
Of Apple zal drivers vrijgeven voor Windows (wat ik niet verwacht) of Windows moet het met de GPU doen dus een kortere accuduur. De door Apple opgegeven accuduur geldt altijd voor OS X en niet Windows. Windows is uberhaupt niet zo vooruitstrevend als het op energiebesparing aankomt.
Apple geeft al tijden drivers uit voor Windows, dat is het hele bootcamp idee, parititie aanmaken, windows cd, apple cd en klaar. Met alle drivers e.d.
Zou dit betekenen dat dit met een hack dan ook eenvoudig op niet-apple computers is toe te passen?>
Anoniem: 303530
@Oeroeg14 april 2010 19:58
non-apples hebben geen EFI (virtueel bios), en elkel de hardware die in de mac zit word ondersteund

dus je laptop met een HD5xxxx gaat het waarschijnlijk niet doen, omdat apple daar nog geen drivers voor heeft
Apple geeft al tijden drivers uit voor Windows, dat is het hele bootcamp idee, parititie aanmaken, windows cd, apple cd en klaar. Met alle drivers e.d.
Ja maar ik verwacht dat er geen drivers komen die het automatisch overschakelen tussen de GPU's mogelijk maakt. Gewoon alleen de dedicated GPU onder Windows. Even afwachten dus.
De vraag is of het om drivers gaat, of om iets hardwarematigs. Als het een driverding is dan moet Apple aparte drivers gaan uitbrengen voor Windows, maar is het misschien wel toe te passen op andere computers inderdaad (al zullen ze dit goed proberen te voorkomen). Als het hardwarematig is zullen ze misschien voor Windows alsnog drivers moeten uitbrengen als je bootcamp gebruikt, maar dan zullen die nooit kunnen werken op een non-mac.
zou je dit werkelijk merken op accuduur.
een zware kaart en I5 of i7 trekt redelijk veel en een igp veel minder.

(dacht toen ik de titel zag "handig kun je je scherm uitschakelen tijden internetten"

deze techniek kan natuurlijk aanzienelijk voordeel geven als je het tegenovergestelde kan doen met grote SLI en Crossfire opstellingen. scheeld 300 watt met 2 gtx480's
Je merkt het niet in de zin van dat de 'maximum accuduur' van 8-9 uur ofzo erdoor beinvloed wordt, aangezien die meting altijd uitgaat van alleen de igp gebruiken.

Als je echter de hele dag met je zware GPU zit te merken dan heb je er wel degelijk profijt bij, misschien een extra halfuurtje ofzo. Het belangrijkste is dat het geen nadeel heeft, want de igp wordt totaal niet gebruikt als de gpu aanstaat.
Ideaal, langere accuduur zonder dat het ten koste gaat van performance is altijd welkom.

Ook de keuze dat je zelf kan kiezen is ideaal, voor als er iets niet op de lijst staat.
lijkt me dat je sowieso die lijst kunt aanpassen.
Anoniem: 208019
14 april 2010 20:25
Waarom hebben die gekke bij Apple geen ATI 5650 erin gegooid als ze toch een eigen systeem hebben ontwikkelt?

Een ATI 5650 is veel zuiger en ook nog sneller dan een GT330M. Nu vind ik het helemaal een totaal onlogische keuze, tenzij ze express voor gekozen hebben om de strijd aan te gaan met de Sony Vaio.
De vraag is nu ook; gaan ze er nog wat aan doen om last gen MBP's te voorzien van een patch/update om dit probleem te verhelpen, of is Apple's oplossing zoals die van altijd: koop maar een nieuwe MBP, probleem is opgelost.

Ofwel: de standaard commerciële oplossing. :(

Als dat zo is, wacht ik nog maar even met de aanschaf van de nieuwe MBP, eerst maar kijken wat voor kinderziektes hierin zitten... :o
Volgens Ars Technica is het een soft- en hardware matige oplossing, dus geen patch.
ik ben benieuwd met hoeveel tijd de accu hierdoor langer mee zal gaan.
Je maximale tijd die je accu het volhoudt zal niet langer worden. Deze energiebesparende maatregel werkt alleen als je GPU ingeschakeld is, wat dus nog steeds meer energie trekt dan dat je alleen op je IGP werkt.
Nee. Onjuist.
Als de IGP gebruikt wordt, wordt de GPU volledig uitgeschakeld, en omgekeerd.
ja dat was al zo met optimus, maar het verschil is dat het nu ook zo is dat als GPU ingeschakeld wordt dat de IGP uitgeschakeld wordt, dus in dat opzicht zal je dus geen maximale accutijd verbetering zien, omdat daarvoor toch de GPU niet gebruikt wordt, maar de accutijd voor full load zal wel verbeterd worden, omdat je dan de IGP niet ook hoeft te gebruiken
Als je kijkt naar het uiterste wat je uit een batterij kunt halen, dan heb je gelijk. In idle, geen wifi, ect. zal de IGP fulltime in gebruik zijn, waardoor deze verbetering ten opzichte van optimus niet gebruikt zal worden.

Als er echter gekeken wordt naar normaal dagelijks gebruik, waarbij zo nu en dan een grafisch intensief programma wordt gebruikt (waardoor dus de NVidia GPU wordt ingeschakeld), dan zal de accu toch weer net een beetje langer mee gaan.

Het kan aan mij liggen, maar ik hecht meer waarde aan de batterij tijd bij normaal dagelijks gebruik dan dat bij geen gebruik.

Echt veel zal het niet uitmaken, maar dat gaat voor allerlei dingen. Bij elkaar is het effect dan toch weer duidelijk zichtbaar.

Edit:
Overigens meen ik mij reviews te herinneren van optimus waarbij de accuduur (in sommige gevallen?) beter werd met optimus aan. Dit komt misschien omdat de nvidia GPU betere performance per watt levert wanneer er meer van het systeem vereist wordt en de taak sneller en efficienter afrond.

Tijd om de reviews op te zoeken heb ik helaas niet.

[Reactie gewijzigd door Solinx op 14 april 2010 18:43]

Er wordt dan toch bespaart op het verbruik? Ofwel de accu gaat in bepaalde situaties langer mee. Het verlengt alleen niet de maximale accuduur als ie in superzuinige-modus staat, het verbetert de minimale accuduur in slurp-modus.

Een verbetering aan de andere kant van de schaal dus, er wordt simpel gezegd iets uitgeschakeld, dus de laptop verbruikt vanzelfsprekend dan wat minder energie. Imao veel interessanter, omdat je nu bij wijze van spreken langer kan gamen op een acculading.

Edit edit edit: ik typ sneller dan ik denk, xcuse me voor de vele wijzigingen.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 14 april 2010 17:26]

Lol omgomg IMHO klinkt toch anders dan LMAO! Rofl! :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee